Thorgerson wrote:Da bi se Centro jos digao i izdigao, neko mora zaplatiti - a mislim da znamo ko je to.
Nesto slicno se desilo nedavno sa jednim gigantom Hidrogradnjom. Ista ta Hidrogradnja ne tako davno je koliko toliko dobro poslovala, ali dugogodisnjim razaranjem i rekao bih planskim, odvedena je u stecaj. U isto vrijeme su se izdigli ANS Drive, Euroasfalt i ostali.
Naravno, neko ce reci ko im je kriv konkurencija ih satrala. Jeste, to je tacno u jednu ruku, ali oni nisu od pocetka bili u istoj ravni. Kad firma zavisi od politike - a politici nije cilj da ta firma ozivi, nego je cilj da se unisti - pa to nisu onda ravnopravni odnosi na trzistu.
E to je slucaj i kod GRAS-a. Nikome u Kantonu nije cilj da se GRAS osposobi i da se rijese problemi tog preduzeca. Da jeste - to bi se uradilo. Nije to neka naucna fantastika pobogu. Zna se koji je problem i zna se i rjesenje. Ali ne. Oni nama predstavljaju da je GRAS enigma nerjesevia. Ko biva ono to je toliko komplikovano bla bla.
Nisu ni ovi u GRAS-u cvjecke. Ima tu svega i svacega, ali ja necu da vjerujem u to da su tu svi neradnici. I to nije tacno. Upoznao sam nekoliko ljudi koji rade u tom preduzecu, nisu to bas kako se narodu perdstavlja krezube sandzaklije adano. Ima tu postenih ljudi, koji zele da rade i zaradjuju platu.
Ali sve polazi od menadzmenta valjda. Sve polazi od nadredjenih i od vlasnika. Oni su ti koji donose odluke, a radnik je tu da izvrsava tu odluku. Ako nece zna se.
I tako se to preduzece sistematski unistava vec vise godina. Organizuju se strajkovi od strane placenika kako bi se gradjanima jos vise dodatno ogadio taj mrski GRAS.
I nisu ovo nikakve teorije zavjere. Treba pogledati spisak dionicara Centrotransa. Treba pogledati ko je ministar saobracaja i njegovu biografiju itd. Centrotrans je onda imao spremne autobuse za gradski prijevoz - slucajno eto zadesilo se ljudima da imaju tucet autobusa - zlu ne trebalo. Pa neka mi napise ko to jos kupuje tako skupe autobuse ako ih ne misli upotrijebiti. To nisu bili busevi za glavnu djelatnost Centre, a to je medjugradski i medjunarodni prijevoz. To su bili busevi koji sada voze na komercijalnim linijama, dakle gradski.
I bas slucajno u GRAS-u ide strajk i nastaje pometnja u javnom prijevoza i Centro ulazi i evo tu je vec godinama. Ali sad je i to malo, osladilo se. Pa se hoce jos veci kolac.
Ne mogu u Sarajevu od 400k stanovnika funkcionisati uporedo dva gradska prijevoznika bez ikakvih pravila. Ili sa ovim pravilom, daj Centri profitabilne linije, a neka GRAS odradjuje prljavi posao.
Mene je strah ovih ljudi koji vode kanton. Strah je me jer postoje velike sanse da ce se u dogledno vrijeme ukinuti tramvaj. Vidim na drugim temama isto tako spominju sklanjanje i pruge zeljeznica i premjestanje u Rajlovac.
Sarajevo - kotlina, gdje se vec sada gusimo u smogu. Gdje se kriju podaci o zagadjenju - one stanice sto su bile su pogasene i sklonjene, da se ljudi ne bi prepadali. A posljedice cemo svi osjetiti - pa cemo se druziti fino na podhrastovima za desetak godina. Bice to fina druzenja.
Ili eto ako vec Konakovic i ekipa ne znaju da ovo rijesi - a ne znaju. Pa dovedi brate strucnjake iz vana. Nije ni to sramota. Dovedi i neka ti rijese problem. Ili neka ti kazu, prijatelju ovo ovako ne ide, trebate uraditi ovo, a za to ce vam trebati bubam 100 miliona maraka. Pa da brate znamo na cemu smo. Ili cemo ovako nastavit...da se rahat patimo.
Jedini razuman pogled i povezivanje svih stvari na ovom pf.
Da zaista Kanton želi da ova firma funkcioniše u jednoj cjelini ovoga danas ne bi bilo. Cilj funkcionisanja je drugačiji, a za 10-tak godina ćemo pričati i čitati kojekakva prividna hapšenja pojedinac akoji su krivi za sunovrat GRAS-a.
Tužilaštvo i Sud nisu ništa konkretno uradili da se utvrdi kako je došlo do minusa od 250 miliona maraka. A i zašto bi kad su sve upravljačke strukture bili istaknuti članovi SDA stranke (sviđalo se to kome ili ne), a opet većina ljudi koja se žali na ovu situaciju su vjerni glasači iste te stranke.
Kanton odlučuje ko će rukovoditi GRAS-om, to nije samo Uprava već NO,Skupština, OR itd...
Mnogo je bilo sjednica koje su se bavile GRAS-om, sastanaka, zaključaka koji se nikada nisu provodili niti pokušali provoditi, da bi danas veliki stručnjak poput Premijera i Ministra Muje koji je diplomant sa fakulteta u Laktašima/Banja Luka? izlazili u javnost sa nekim stručnim rješenjima koji će da riješe problem. To su idioti koji nemaju viziju...doduše imaju, ali glupu.
Jedna od recimo svemirskih gluposti je izrečena od strane SDP Premijera Musića da bi jedno od rješenja saobraćajnih problema bilo proširivanje traka koje bi "pojele" sadašnji pružni izdvojeni pojas u kojem saobraća tramvaj. Ali to bi bilo "samo rezervisano za hitnu službu i javni prevoz"...kako da ne...
Ne znam koliko ti je poznato, prije nekoliko godina jedan od kandidata za direktora GRAS-a je bio i Aziz Fišo (sve same slučajnosti) za regularni mandat i v.d. mandat. Eto familija Fišo iz Trznja kod Hadžića bi da sa svime vlada i to je ovdje postalo regluarno i vrijedno hvale. Inače Aziz je vlasnik privatne kompanije "AM" za prevoz putnika. I laiku je onda jasno.
Ne želi Konaković da dovodi stručnjake iz vana. Zašto to što imaju druge planove sa GRAS-om, a i da tako naivno ih dovede, onda bi se vidjelo zapravo koliko su nesposobni i retardirani da bi se ovim poslom bavili, i još uz to veoma pohlepni...nigdje ne postoji plna rješavanja problema ovoga konkretan sa svim koracima, osim ovih špekulacija po niskotiražnim Prokletijskim novinama, tako da mi nije ni jasan taj optimizam koji vlada da je napokon došlo rješenje problema od strane ljudi koji sada ne žele ništa da rade, a nisu ni ranije radili.
Ali pošto je kod naroda dug put od guzice do mozga, onda neka tako i bude.
Kad si se već dohvatio Cts-a, na forumu su egzistirale teme i priče o tome koliko mogu biti konkurentni GRAS-u i sa niskom cijenom karte. U upadu sa turističkim vozilima koja nisu standardizirana za gradski prevoz nudili su cijenu od 1 KM. Šta se poslije desilo? Zašto dalje nisu mogli da voze za istu, pa voze za cijenu 1,6 KM ili više?
Neko je davno na nekoj od ovih besmislenih tema rekao da mu je 2,7 KM na 27e (ukinuta linija Vijećnica-Ilidža-Hrasnica) skupa.
Ne znam koliko mu je skupa ta karta, i da li je Cts-u to premalo, ali to je ono što možete očekivati u privatnom aranžmanu.
Kako će to biti organizirano, da li u potpunosti na teret građana da plaćaju e liniju u većem iznosu, ili će plaćati dio, a to će biti regularna linija, a ostatak do cijene kakvu privatnik uspostavi dotirati iz Kantona, to ostaje da se vidi.
Inače linija 27e koja je uvedena na "zahtjev građana" koji nije nikakva zakonska regulativa niti pojam, nezakonito funkcionisala, nedavno ukinuta, niko nije ispitao nelegalno bogaćenje, niti izdavanje "dozvola" i sl.
I sve je to tako duga priča, koja se vrti u krug, ali više nije ni bitno jer, što bi rekli, narod zna.