GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
wewa

#17576 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by wewa »

vješalica wrote:Poenta je u tome da te niko ne tjera da koristis ino sto ne valja
Pogotvo tamo gdje ima alternativa i red voznje i kako kazes da 'koristis'sve mogucnosti
Kraj price
tjera me vlada kantona jer centrotrans kao ogranicena alternativa nije dovoljan

jedan zglobni autobus svakih 20 minuta na relaciji vijecnica-dobrinja nije dovoljan
trambusek88

#17577 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Ide svakih 10 minuta po jedinstvenom redu vožnje.

Npr u špici sa Vijećnice i Dobrinje Centrotransovi polasci su na 00, 20, 40, a Grasovi na 10, 30, 50
Van špice Centrotrans 00, 30, Gras 15, 45

Subota i nedjelja Centrotrans 00, GRAS 30

Radi ukupno 12 zglobnih autobusa, po 6 oba prevoznika radnim danom u špici.
wewa

#17578 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by wewa »

trambusek88 wrote:Ide svakih 10 minuta po jedinstvenom redu vožnje.

Npr u špici sa Vijećnice i Dobrinje Centrotransovi polasci su na 00, 20, 40, a Grasovi na 10, 30, 50
Van špice Centrotrans 00, 30, Gras 15, 45

Subota i nedjelja Centrotrans 00, GRAS 30

Radi ukupno 12 zglobnih autobusa, po 6 oba prevoznika radnim danom u špici.
ide, osim kad ne ide.
trambusek88

#17579 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Na ovoj liniji se 99% planiranih polazaka ostvari. Ispusti se vožnja samo kad dođe do kvara, ali naredni (CTS) je tu za 10 minuta.
Ako je išta koliko toliko pouzdano i kvalitetno u GRAS-u onda je to komercijala.

Na nekim linijama je taj procenat manji od 30%, čeka po sat vremena gdje je planiran prevoz svako 20-30 minuta.
walk_M-A-N

#17580 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by walk_M-A-N »

Thorgerson wrote:Da bi se Centro jos digao i izdigao, neko mora zaplatiti - a mislim da znamo ko je to. ;-)

Nesto slicno se desilo nedavno sa jednim gigantom Hidrogradnjom. Ista ta Hidrogradnja ne tako davno je koliko toliko dobro poslovala, ali dugogodisnjim razaranjem i rekao bih planskim, odvedena je u stecaj. U isto vrijeme su se izdigli ANS Drive, Euroasfalt i ostali.

Naravno, neko ce reci ko im je kriv konkurencija ih satrala. Jeste, to je tacno u jednu ruku, ali oni nisu od pocetka bili u istoj ravni. Kad firma zavisi od politike - a politici nije cilj da ta firma ozivi, nego je cilj da se unisti - pa to nisu onda ravnopravni odnosi na trzistu.

E to je slucaj i kod GRAS-a. Nikome u Kantonu nije cilj da se GRAS osposobi i da se rijese problemi tog preduzeca. Da jeste - to bi se uradilo. Nije to neka naucna fantastika pobogu. Zna se koji je problem i zna se i rjesenje. Ali ne. Oni nama predstavljaju da je GRAS enigma nerjesevia. Ko biva ono to je toliko komplikovano bla bla.

Nisu ni ovi u GRAS-u cvjecke. Ima tu svega i svacega, ali ja necu da vjerujem u to da su tu svi neradnici. I to nije tacno. Upoznao sam nekoliko ljudi koji rade u tom preduzecu, nisu to bas kako se narodu perdstavlja krezube sandzaklije adano. Ima tu postenih ljudi, koji zele da rade i zaradjuju platu.

Ali sve polazi od menadzmenta valjda. Sve polazi od nadredjenih i od vlasnika. Oni su ti koji donose odluke, a radnik je tu da izvrsava tu odluku. Ako nece zna se.

I tako se to preduzece sistematski unistava vec vise godina. Organizuju se strajkovi od strane placenika kako bi se gradjanima jos vise dodatno ogadio taj mrski GRAS.

I nisu ovo nikakve teorije zavjere. Treba pogledati spisak dionicara Centrotransa. Treba pogledati ko je ministar saobracaja i njegovu biografiju itd. Centrotrans je onda imao spremne autobuse za gradski prijevoz - slucajno eto zadesilo se ljudima da imaju tucet autobusa - zlu ne trebalo. Pa neka mi napise ko to jos kupuje tako skupe autobuse ako ih ne misli upotrijebiti. To nisu bili busevi za glavnu djelatnost Centre, a to je medjugradski i medjunarodni prijevoz. To su bili busevi koji sada voze na komercijalnim linijama, dakle gradski.

I bas slucajno u GRAS-u ide strajk i nastaje pometnja u javnom prijevoza i Centro ulazi i evo tu je vec godinama. Ali sad je i to malo, osladilo se. Pa se hoce jos veci kolac.

Ne mogu u Sarajevu od 400k stanovnika funkcionisati uporedo dva gradska prijevoznika bez ikakvih pravila. Ili sa ovim pravilom, daj Centri profitabilne linije, a neka GRAS odradjuje prljavi posao.

Mene je strah ovih ljudi koji vode kanton. Strah je me jer postoje velike sanse da ce se u dogledno vrijeme ukinuti tramvaj. Vidim na drugim temama isto tako spominju sklanjanje i pruge zeljeznica i premjestanje u Rajlovac.

Sarajevo - kotlina, gdje se vec sada gusimo u smogu. Gdje se kriju podaci o zagadjenju - one stanice sto su bile su pogasene i sklonjene, da se ljudi ne bi prepadali. A posljedice cemo svi osjetiti - pa cemo se druziti fino na podhrastovima za desetak godina. Bice to fina druzenja.

Ili eto ako vec Konakovic i ekipa ne znaju da ovo rijesi - a ne znaju. Pa dovedi brate strucnjake iz vana. Nije ni to sramota. Dovedi i neka ti rijese problem. Ili neka ti kazu, prijatelju ovo ovako ne ide, trebate uraditi ovo, a za to ce vam trebati bubam 100 miliona maraka. Pa da brate znamo na cemu smo. Ili cemo ovako nastavit...da se rahat patimo.
Hvala na postu koji ima smisao, pocetak i kraj.
Za razliku od onih ovdje koji veze nemaju sa pamecu ali imaju slobodu da u jednoj recenici, koliko i jeste njihov domet, ponosno izvale glupost.

Ali KAKO? Niko Konakovica i ne pita za Gras, uvijek ima neka dnevna glupost koju on forsira. A ove sustinske probleme gura pod tepih jer sve ide fino, ipak, CTS uzima, i na kraju ce recivda je problem rijesen, noge nema.
Dr. Kuca

#17581 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

Grasov je problem sto sa njim upravlja sindikat. Informaticar clan skupstine sindikat upravlja garazom, sef garaze? :lol: i tako te neke nebuloze, Himzanija sef revizora, onaj muminovic rukovodilac trolejbusa i tako to, da ne pricamo da su uredno naplatili tuzbe, himzanija blizu 60 hiljada.
Drugi problem grasa je potrosen menadjment, koji opet odgovara sindikatu jer mogu zavrsavati neke stvari preko njih itd. Samo restart, ima gras kapacitete, ali i raja se mora dole probuditi.
homar

#17582 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by homar »

Ova priča će se na kraju desiti, stečaj je jedino rješenje, ali ako se ne naprave korjenite promjene u novim firmaman sve je uzalud. Uz to, mislim da autobuski saobraćaj treba u potpunosti privatizirati.

"Prema planu, preduzeće ide u stečaj, 400 radnika viška
Od GRAS-a će biti osnovane dvije firme"
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/266526/od-gra ... w7PGZ.dpuf
MAN-lion's coach

#17583 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by MAN-lion's coach »

Thorgerson wrote:Da bi se Centro jos digao i izdigao, neko mora zaplatiti - a mislim da znamo ko je to. ;-)

Nesto slicno se desilo nedavno sa jednim gigantom Hidrogradnjom. Ista ta Hidrogradnja ne tako davno je koliko toliko dobro poslovala, ali dugogodisnjim razaranjem i rekao bih planskim, odvedena je u stecaj. U isto vrijeme su se izdigli ANS Drive, Euroasfalt i ostali.

Naravno, neko ce reci ko im je kriv konkurencija ih satrala. Jeste, to je tacno u jednu ruku, ali oni nisu od pocetka bili u istoj ravni. Kad firma zavisi od politike - a politici nije cilj da ta firma ozivi, nego je cilj da se unisti - pa to nisu onda ravnopravni odnosi na trzistu.

E to je slucaj i kod GRAS-a. Nikome u Kantonu nije cilj da se GRAS osposobi i da se rijese problemi tog preduzeca. Da jeste - to bi se uradilo. Nije to neka naucna fantastika pobogu. Zna se koji je problem i zna se i rjesenje. Ali ne. Oni nama predstavljaju da je GRAS enigma nerjesevia. Ko biva ono to je toliko komplikovano bla bla.

Nisu ni ovi u GRAS-u cvjecke. Ima tu svega i svacega, ali ja necu da vjerujem u to da su tu svi neradnici. I to nije tacno. Upoznao sam nekoliko ljudi koji rade u tom preduzecu, nisu to bas kako se narodu perdstavlja krezube sandzaklije adano. Ima tu postenih ljudi, koji zele da rade i zaradjuju platu.

Ali sve polazi od menadzmenta valjda. Sve polazi od nadredjenih i od vlasnika. Oni su ti koji donose odluke, a radnik je tu da izvrsava tu odluku. Ako nece zna se.

I tako se to preduzece sistematski unistava vec vise godina. Organizuju se strajkovi od strane placenika kako bi se gradjanima jos vise dodatno ogadio taj mrski GRAS.

I nisu ovo nikakve teorije zavjere. Treba pogledati spisak dionicara Centrotransa. Treba pogledati ko je ministar saobracaja i njegovu biografiju itd. Centrotrans je onda imao spremne autobuse za gradski prijevoz - slucajno eto zadesilo se ljudima da imaju tucet autobusa - zlu ne trebalo. Pa neka mi napise ko to jos kupuje tako skupe autobuse ako ih ne misli upotrijebiti. To nisu bili busevi za glavnu djelatnost Centre, a to je medjugradski i medjunarodni prijevoz. To su bili busevi koji sada voze na komercijalnim linijama, dakle gradski.

I bas slucajno u GRAS-u ide strajk i nastaje pometnja u javnom prijevoza i Centro ulazi i evo tu je vec godinama. Ali sad je i to malo, osladilo se. Pa se hoce jos veci kolac.

Ne mogu u Sarajevu od 400k stanovnika funkcionisati uporedo dva gradska prijevoznika bez ikakvih pravila. Ili sa ovim pravilom, daj Centri profitabilne linije, a neka GRAS odradjuje prljavi posao.

Mene je strah ovih ljudi koji vode kanton. Strah je me jer postoje velike sanse da ce se u dogledno vrijeme ukinuti tramvaj. Vidim na drugim temama isto tako spominju sklanjanje i pruge zeljeznica i premjestanje u Rajlovac.

Sarajevo - kotlina, gdje se vec sada gusimo u smogu. Gdje se kriju podaci o zagadjenju - one stanice sto su bile su pogasene i sklonjene, da se ljudi ne bi prepadali. A posljedice cemo svi osjetiti - pa cemo se druziti fino na podhrastovima za desetak godina. Bice to fina druzenja.

Ili eto ako vec Konakovic i ekipa ne znaju da ovo rijesi - a ne znaju. Pa dovedi brate strucnjake iz vana. Nije ni to sramota. Dovedi i neka ti rijese problem. Ili neka ti kazu, prijatelju ovo ovako ne ide, trebate uraditi ovo, a za to ce vam trebati bubam 100 miliona maraka. Pa da brate znamo na cemu smo. Ili cemo ovako nastavit...da se rahat patimo.
Jedini razuman pogled i povezivanje svih stvari na ovom pf.
Da zaista Kanton želi da ova firma funkcioniše u jednoj cjelini ovoga danas ne bi bilo. Cilj funkcionisanja je drugačiji, a za 10-tak godina ćemo pričati i čitati kojekakva prividna hapšenja pojedinac akoji su krivi za sunovrat GRAS-a.
Tužilaštvo i Sud nisu ništa konkretno uradili da se utvrdi kako je došlo do minusa od 250 miliona maraka. A i zašto bi kad su sve upravljačke strukture bili istaknuti članovi SDA stranke (sviđalo se to kome ili ne), a opet većina ljudi koja se žali na ovu situaciju su vjerni glasači iste te stranke.

Kanton odlučuje ko će rukovoditi GRAS-om, to nije samo Uprava već NO,Skupština, OR itd...

Mnogo je bilo sjednica koje su se bavile GRAS-om, sastanaka, zaključaka koji se nikada nisu provodili niti pokušali provoditi, da bi danas veliki stručnjak poput Premijera i Ministra Muje koji je diplomant sa fakulteta u Laktašima/Banja Luka? izlazili u javnost sa nekim stručnim rješenjima koji će da riješe problem. To su idioti koji nemaju viziju...doduše imaju, ali glupu.
Jedna od recimo svemirskih gluposti je izrečena od strane SDP Premijera Musića da bi jedno od rješenja saobraćajnih problema bilo proširivanje traka koje bi "pojele" sadašnji pružni izdvojeni pojas u kojem saobraća tramvaj. Ali to bi bilo "samo rezervisano za hitnu službu i javni prevoz"...kako da ne...
Ne znam koliko ti je poznato, prije nekoliko godina jedan od kandidata za direktora GRAS-a je bio i Aziz Fišo (sve same slučajnosti) za regularni mandat i v.d. mandat. Eto familija Fišo iz Trznja kod Hadžića bi da sa svime vlada i to je ovdje postalo regluarno i vrijedno hvale. Inače Aziz je vlasnik privatne kompanije "AM" za prevoz putnika. I laiku je onda jasno.
Ne želi Konaković da dovodi stručnjake iz vana. Zašto to što imaju druge planove sa GRAS-om, a i da tako naivno ih dovede, onda bi se vidjelo zapravo koliko su nesposobni i retardirani da bi se ovim poslom bavili, i još uz to veoma pohlepni...nigdje ne postoji plna rješavanja problema ovoga konkretan sa svim koracima, osim ovih špekulacija po niskotiražnim Prokletijskim novinama, tako da mi nije ni jasan taj optimizam koji vlada da je napokon došlo rješenje problema od strane ljudi koji sada ne žele ništa da rade, a nisu ni ranije radili.
Ali pošto je kod naroda dug put od guzice do mozga, onda neka tako i bude.

Kad si se već dohvatio Cts-a, na forumu su egzistirale teme i priče o tome koliko mogu biti konkurentni GRAS-u i sa niskom cijenom karte. U upadu sa turističkim vozilima koja nisu standardizirana za gradski prevoz nudili su cijenu od 1 KM. Šta se poslije desilo? Zašto dalje nisu mogli da voze za istu, pa voze za cijenu 1,6 KM ili više?
Neko je davno na nekoj od ovih besmislenih tema rekao da mu je 2,7 KM na 27e (ukinuta linija Vijećnica-Ilidža-Hrasnica) skupa.
Ne znam koliko mu je skupa ta karta, i da li je Cts-u to premalo, ali to je ono što možete očekivati u privatnom aranžmanu.
Kako će to biti organizirano, da li u potpunosti na teret građana da plaćaju e liniju u većem iznosu, ili će plaćati dio, a to će biti regularna linija, a ostatak do cijene kakvu privatnik uspostavi dotirati iz Kantona, to ostaje da se vidi.
Inače linija 27e koja je uvedena na "zahtjev građana" koji nije nikakva zakonska regulativa niti pojam, nezakonito funkcionisala, nedavno ukinuta, niko nije ispitao nelegalno bogaćenje, niti izdavanje "dozvola" i sl.

I sve je to tako duga priča, koja se vrti u krug, ali više nije ni bitno jer, što bi rekli, narod zna.
MAN-lion's coach

#17584 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

homar wrote:Ova priča će se na kraju desiti, stečaj je jedino rješenje, ali ako se ne naprave korjenite promjene u novim firmaman sve je uzalud. Uz to, mislim da autobuski saobraćaj treba u potpunosti privatizirati.

Obrazloži zašto treba.
Bez da ti uvod u obrazloženje bude krađa, mržnja, sandžaklije, istočnjaci i sl.

Čisto sa pogleda struke, tehnička i ekonomska.

Unaprijed zahvaljujem.
zateznistub

#17585 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zateznistub »

Po meni najkvalitetniji post na ovu temu! :thumbup:
dresdener78

#17586 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Očigledno ide stvarno prema planovima.

Svejedno hoće li osnivati dvije ili desetak firmi nakon ukidanja GRAS-a.

Za mene je ovo više nego jasna namjera definitivno privatizirati javni prevoz u Sarajevu i premjestiti ga na nivo Lagosa, Dhake, Dillija ili drugih haotičnih siromašnih aglomeracija.

Jer opet bez koordinacije i subvencija od strane vlasti mogu opstati samo prevoznici sa polovnim autobusima i minibusima koji krenu tek kad je vozilo puno, vidi turski izraz "dolmuş" koji to odlično opisuje, ili ruski izraz "maršrutka".

Već prije par godina sam spominjao da je stvarno u pitanju "skupocjeno" zemljište autobuskog i tramvajskog depoa, isto kao "genit/jalna" ideja izmještenja željezničke pruge na sam rub Sarajeva tako da bi se željeznička stanica premjestila negdje iza Rajlovca, ako uopće. Jer postojeća bh. kleptogarnitura smatra željeznicu odavno zastarjelim fenomenom.

Jer niko nije ni prstem mrdnuo da napravi neki plan poboljšanja i da pokrene aktivnosti da se za to dobiju krediti (što je nažalost neizbježno).

Dakle apsolutno ništa oko spašavanja JAVNOG saobraćaja nego svi mogući napori da se učini PRIVATNIM.

I opet se priča vrti oko "famoznog" Centrotransa sa kojim je povezana većina aktuelne političke garniture.

Ja se samo iskreno nadam da će firma Flixbus da uspije sa najavljenom ekspanzijom u zemlje bivše Jugoslavije, da će taj famozni Centrotrans dobiti stvarnu konkurenciju i da vi ćete vidjeti kako vas guli i glumi nekog super prevoznika. I da ćete vidjeti kako izgleda stvarno moderan komfor.
JThomas

#17587 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by JThomas »

vlast je tu da pravi probleme i puni svoje džepove, a ne da ih rješava. pa tako i sa grasom. uredno, "normalno" javno preduzeće za gradski saobraćaj nema alternativu, no ono je namjerno neuredno i nenormalno, iz niza razloga. prekobrojni radnici javnih preduzeća za čijim radom ne postoji potreba su najvjernije glasačko tijelo. a istovremeno, neefikasnim i preskupim radom se ta preduzeća srozavaju, obesmišljavaju i gade narodu...da sutra kad se na mjestu remize bude gradio novi p + 36 stambeno-poslovni kompleks, a linije bude preuzimao privatnik (naravno ne odabran poštenim tenderom i u skladu sa stvarnim potrebama, već onaj koji da najveću "kafu") svi kažu - e neka su ih ukinuli.
homar

#17588 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by homar »

MAN-lion's coach wrote:
homar wrote:Ova priča će se na kraju desiti, stečaj je jedino rješenje, ali ako se ne naprave korjenite promjene u novim firmaman sve je uzalud. Uz to, mislim da autobuski saobraćaj treba u potpunosti privatizirati.

Obrazloži zašto treba.

Unaprijed zahvaljujem.
Na ovoj temi je do sada bilo dosta obrazloženja, ali pokušat ću ukratko:
Stanje gradskog prijevoza u Gradu Sarajevu je sada na nivou nekih afričkih zemalja ili ti kultnog filma "ko to tamo peva". Ja nerazumijen neke koji ovdje komentarišu, da li se oni voze vozilima GRAS-a, da li oni kupuju karte mjesečne idr. Od poslije rata do danas GRAS-u je donirano na stotine novih autobusa, tramvaja i trolebusa. Ta vozila su prvih par dana izgledala evroski, a onda za mjesec dana kao konjušnice. Kakvo je trenutno stanje u GRAS-u, trebate ući u tramvaj oko 08.00 sati radnim danom ili ti u bilo koje vrijeme i samo će ti se sve kazati. Ljudi su ko sardine, smrad, prljavština, primitivizam, jad i bijeda. Od tog velikog broja preko 70% ljudi ne plaća kartu i spremni su se voziti takvim prijevozom jer je besplatan.
Ko je kriv za takav odnos i javašluk?
Sve dosadašnje Vlade KS, menadžment GRAS-a, a većina radnika su produkt dugogodišnjeg javašluka, nerada i pljačke u ovoj firmi.
Šta je rješenje?
Mnogi će reći, de ne pametuj.
Da bi se našlo pravo rješenje, potrebno je otkloniti uzroke takvog stanja. A uzroci su kako smo vidjeli tri stuba: najodgovorniji Vlada KS, pa menadžment, pa na kraju većina neradnika, odnosno višak radnika. Da li u Vladi KS ima ljudi koji su spremni da promijene sadašnju politiku prema GRAS-u, ja mislim da nema, jer sadašnja vlast u kantonu Sarajevo bitiše na istoj matrici već 20 godina.
A da ima spremnosti, moralo bi se donijeti strateški dokument za rješavanje prijevoza u gradu Sarajevu i to na osnovama struke i iskustava u drugim evropskim gradovima. A u većini evropskih gradova autobuski gradski saobraćaj je privatiziran, ali bitiše po određenim pravilima, dok tramvajski saobraćaj je pod kontrolom gradskih vlasti. Sve ovo iziskuje i velika budžetska sredstva, normalno, ali potrebno je podvući crtu i reći, nema više besplatnog prijevoza, subvencije će plaćati Vlada KS i to tačno koliko ima subvencioniranih. Zar mi ne zaslužujemo da se vozimo kao građani Beča, evo Zagreba illi sl.
Seawolf

#17589 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Seawolf »

homar wrote:
MAN-lion's coach wrote:

Obrazloži zašto treba.

Unaprijed zahvaljujem.
Stanje gradskog prijevoza u Gradu Sarajevu je sada na nivou nekih afričkih zemalja ili ti kultnog filma "ko to tamo peva". Ja nerazumijen neke koji ovdje komentarišu, da li se oni voze vozilima GRAS-a, da li oni kupuju karte mjesečne idr. Od poslije rata do danas GRAS-u je donirano na stotine novih autobusa, tramvaja i trolebusa. Ta vozila su prvih par dana izgledala evroski, a onda za mjesec dana kao konjušnice. Kakvo je trenutno stanje u GRAS-u, trebate ući u tramvaj oko 08.00 sati radnim danom ili ti u bilo koje vrijeme i samo će ti se sve kazati. Ljudi su ko sardine, smrad, prljavština, primitivizam, jad i bijeda. Od tog velikog broja preko 70% ljudi ne plaća kartu i spremni su se voziti takvim prijevozom jer je besplatan.
Sve dosadašnje Vlade KS, menadžment GRAS-a, a većina radnika su produkt dugogodišnjeg javašluka, nerada i pljačke u ovoj firmi.
Šta je rješenje?
Da bi se našlo pravo rješenje, potrebno je otkloniti uzroke takvog stanja. A uzroci su kako smo vidjeli tri stuba: najodgovorniji Vlada KS, pa menadžment, pa na kraju većina neradnika, odnosno višak radnika. Da li u Vladi KS ima ljudi koji su spremni da promijene sadašnju politiku prema GRAS-u, ja mislim da nema, jer sadašnja vlast u kantonu Sarajevo bitiše na istoj matrici već 20 godina.
A da ima spremnosti, moralo bi se donijeti strateški dokument za rješavanje prijevoza u gradu Sarajevu i to na osnovama struke i iskustava u drugim evropskim gradovima. A u većini evropskih gradova autobuski gradski saobraćaj je privatiziran, ali bitiše po određenim pravilima, dok tramvajski saobraćaj je pod kontrolom gradskih vlasti. Sve ovo iziskuje i velika budžetska sredstva, normalno, ali potrebno je podvući crtu i reći, nema više besplatnog prijevoza, subvencije će plaćati Vlada KS i to tačno koliko ima subvencioniranih. Zar mi ne zaslužujemo da se vozimo kao građani Beča, evo Zagreba illi sl.
Naravno da zaslužujemo ...

Reci nam samo, je li ovaj autobus u vlasništvu privatne, ili javne firme:

Image

... a ovaj:

Image
trambusek88

#17590 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

U budućnosti treba izbaciti možda jedino minibuski saobraćaj, tj. prepustiti ga opštinama i privatnicima. Tu se vozila najviše troše a proda se najmanje karata.

Firma koja održava tramvajski i trolejbuski saobraćaj mora zadržati i autobuski saobraćaj u bilo kojem obimu i to je svuda u svijetu.
Ako dođe do prekida tramvajskog/trolejbuskog saobraćaja, moraju uskočiti autobusi, a ne isplati se posjedovati autobuse samo za povremenu takvu upotrebu, još se manje isplati ako dođe npr do remonta pruge i zatvaranja saobraćaja na mjesec da privatnik kupi kajmak.

A nije tačno da je u većini evropskih gradova autobuski saobraćaj privatan, bar što se tiče većih gradova koji imaju tramvajski saobraćaj. Tamo javne kompanije drže većinu autobuskog prevoza, a privatnici šta im ostane.

Sad šta će biti kad Gras ode u stečaj, najgori mogući scenario je da JGP postane 100% privatan i autobuski i da se ugasi tramvajski i trolejbuski saobraćaj.
Najmanje 80 zglobnih autobusa bi trebalo da se dostigne kapacitet sadašnjih 45 tramvaja kapaciteta 200-350 putnika.
MAN-lion's coach

#17591 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

homar wrote:
MAN-lion's coach wrote:

Obrazloži zašto treba.

Unaprijed zahvaljujem.
Šta je rješenje?
Na dvije teme koje egzistiraju na pf sa učešćem velikog broja stručanjaka, niko nije objasnio sa aspekta ekonomskog i tehničkog zašto upravo autobuski saobraćaj treba da bude isključivo privatni.
Nisi ni ti to objasnio, jer ne znaš, a propagiraš.
MAN-lion's coach

#17592 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Seawolf wrote:
Reci nam samo, je li ovaj autobus u vlasništvu privatne, ili javne firme:

Image

... a ovaj:

Image
Prva fotografija:
Wiener Linien is Vienna’s public transport operator and is responsible for some 140 underground, tram and bus lines. Wiener Linien GmbH & Co KG is a subsidiary of Wiener Stadtwerke Holding AG, with ownership held by the City of Vienna.
Druga fotografija:

ZAGREBAČKI HOLDING

Profil Holdinga: http://www.zgh.hr/o-nama-7/profil-13/13

ZET je podružnica Holdinga koji se bavi prevozom putnika.
mayab

#17593 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mayab »

Propast Grasa se vec dugi niz godina pomno priprema i izvodi u praksi, parelelno sa spinovanjem javnosti, tako da , sto gore neko napisa, kad ga konačno poravnaju, 99% ovaca (pardon, ljudi, građana, izviNjajem se!) , će tada reći, e nek' su propali više jbm im mtr .
Uz to, tu se spaja ugodno sa korisnim, dakle em sj_ebavas javnu firmu, em je pljačkaš bez kazne, ma kud ćeš ljepše.... :izet:
A onda , sto bi reko Djuro (Nurko, portir) u nadrealistima, "hajde, uvedi naše!" :run:

1:27
Dr. Kuca

#17594 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

Radnici grasa su najveci krivci. Onaj nekakav iz sindikata izjavi da im nije potrebno 18 minubusa djabe i niko ga nije namlatio.
trambusek88

#17595 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Ko je to izjavio? Ima li snimak?

Znam samo za onu priču o minibusima što hoće da kupi Stari Grad, kao htjeli da kupe 20, al GRAS ima vozača samo za 6.

Na FB grupi Grasa, šefica kabineta je napisala da bi bilo lijepo da Hadžibajrić kaže s kim je razgovarao, jer sa ovlaštenim predstavnicima GRAS-a nije, i da je uprava o tome saznla iz medija.

Mnogo je spinova bilo o Grasu tako da me ništa ne iznenađuje.

A radnici su najmanje krivi, kao i radnici u svim upropaštenim preduzećima koja je kapitalizam uništio.
Govorim za većinu radnika (ne računam administraciju) a sigurno u Grasu ima i krtica koje rade za Centrotrans i ostale neprijatelje firme.
Dr. Kuca

#17596 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

Bio je na klixu clanak kad onaj neki izjavi da nemaju vozaca, ko da je problem primit vozace, ili da istjeraju one koji su u kancelarijama rade adminsitrativne poslove fol, voze privatne kombije, to nije unistavanje?
Pa razgovarao sa sindikatom, sindikat vodi firmu, himzanija i onaj drugi sto je dao izjavu. Direktor je tu jer mora biti, kao i izvrsni.
Last edited by Dr. Kuca on 12/12/2016 09:27, edited 1 time in total.
holowey

#17597 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by holowey »

Dr. Kuca wrote:Bio je na klixu clanak kad onaj neki izjavi da nemaju vozaca, ko da je problem primit vozace, ili da istjeraju opne koji su u kancelarija rade adminsitrativne poslove fol, voze privatne kombije, to nije unistavanje?
Pa razgovarao sa sindikatom, sindikat vodi firmu, himzanija i onaj drugi sto je dao izjavu. Direktor je tu jer mora biti, kao i izvrsni.
upravo tako... imaju viska administracije, a manjka vozaca... nemaju dozvolu novog zaposljavanja... ok, ali onda visku administracije ponudi prekvalifikaciju... prihvate, odlicno, ako odbiju, noga... pa si i smanjio administraciju i dobio vozace... ima nacina, ali nema volje...
Dr. Kuca

#17598 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

holowey wrote:
Dr. Kuca wrote:Bio je na klixu clanak kad onaj neki izjavi da nemaju vozaca, ko da je problem primit vozace, ili da istjeraju opne koji su u kancelarija rade adminsitrativne poslove fol, voze privatne kombije, to nije unistavanje?
upravo tako... imaju viska administracije, a manjka vozaca... nemaju dozvolu novog zaposljavanja... ok, ali onda visku administracije ponudi prekvalifikaciju... prihvate, odlicno, ako odbiju, noga... pa si i smanjio administraciju i dobio vozace... ima nacina, ali nema volje...
Primali su neke vozace nedavno 10 za autobuse. Ali znas sta je fazon? Himzanija i Konakovic su nasli nekog frajera iz njemacke da kupe minibuse da s eugrade :) . I provalise ih ovi iz skupstine i evo hoce da smijene skupstinu :) :lol: eh to ti je fazon, nije zbog vozaca.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#17599 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

uništene su i mnogo jače i vrednije firme bez po muke tako da ne vidim neki motiv za ovoliko dugim uništavanjem grasa...

stvarno ne vidim...
prije će biti da se u uništenju grasa bore različiti interesi što opet produžava njegov život

kao kad u simpsonovima sve bolesti napadnu burnsa pa ne mogu istovremeno proći kroz zvrata

400 radnika viška puta 1000 x 12 x broj godina

eto viška para samo saberite za razdoblje koje hoćete
Dr. Kuca

#17600 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

Gras je propao firma jer je ostalo u 90im. Nikad nije izvrsen upgrade ni sto se tice edukacije, opreme itd. ovo malo vozila na kapaljku s ene pika, i da nije bilo projekta satra i tramvaj bi propao davno, ovako je on ko i najbolji. Jebiga dole jos uvijek kad s epokvari vozilo majstori lupaju cekicem po vozilu dok ne proradi.
Post Reply