Ukrajina
- drug_profi
#175551 Re: Ukrajina
Ma oni tvrde gore to stalno. I kad se pomaknu 50 metara.
Kad ih sutra vrate 250 to odsute.
- Distortion
#175552 Re: Ukrajina
Desavanja kod Priyutne gdje se vode borbe i ima mrtvih na obje strane (ako je vjerovat ovom izvoru), ZSU su probili kod Balka Grushevaya i idu prema Pritune Staromaisk.
Malo je informacija i dalje koji Ukrajinci objavljuju sto ne znaci da se nista ne desava.
-
mishic
#175553 Re: Ukrajina
"Analiza: Ukrajina za pet sedmica osvojila teritoriju za kojoj je Rusiji trebalo šest mjeseci"
- madner
#175554 Re: Ukrajina
To u biti vazi za obje strane. Jedno je uzeti neku kotu, drugo je odbraniti istu od kontre.drug_profi wrote: ↑13/07/2023 21:53 Ma oni tvrde gore to stalno. I kad se pomaknu 50 metara.
Uglavnom ovaj napad vodi 90. tenkovska divizija, centralni distrikt.
- drug_profi
#175555 Re: Ukrajina
Propala ofanziva.
Pri čemu niko zaista ne zna izvorni plan.
Moguće da nije po planu, a moguće i da jeste.
Kao što je izvjesno da u nedostatku avijacije nista ne moze ici brzo, vec se protivnik mora izmarati, neprekidno ranjavati, izluđivati...
I onda će krenuti brže, pa brže...i onda će negdje da se raspadne.
I tu će da ulete svjeze brigade i gomila tehnike.
-
kluz franjo
#175556 Re: Ukrajina
Forumski Medvedev se diči svojim procjenama i prognozama za Bahmut... anfakingblivibl...
05.08.2022.
05.08.2022.
Liga prvaka...Prognoza za sljedece dvije sedmice je da ce Rusi ovladati Bakmutom te ce poceti borbe za sljedecu liniju. Ocekujem i napad od Izuma, bez veceg uspjeha. Ne vidim da ce i jedni i drugi imati znacajne uspjehe, Rusi nisu u stanju za brzi prodor u Donbasu a u Khersonu nije lako napredovati.
- Čitalac
#175557 Re: Ukrajina
Za kolege koje nisu ispratile priču, radi se o vojniku Ivanu Sestrivatovskom koji je navodno trebalo da digne u vazduh Čongarski most 24. februara prošle godine. On je, kaže, pokušao, ali do eksplozije nije došlo iz nepoznatih razloga. Zarobljen je istog dana i u ruskom zarobljeništvu proveo je godinu dana.madner wrote: ↑13/07/2023 21:51
Lik koji je trebao srusiti most a nije (nije srusio, jos jednom) je oficijelno objasnjene Kieva zasto je pao Jug na pocetku invazije. Ne to da nisu bili spremni, ne to da je Kepec napravio fule, ne za sve je kriv tacno jedan lik. I isto tako bi bio kriv taj lik da 79. nije uradila cudo u rangu cuda sto radi svaki dan u Avdiki.
- drug_profi
#175558 Re: Ukrajina
Problem kolege Madnera je sto ima potrebu da nesto kaze.
Kao i vecina nas, ima neformalno vojno obrazovanje.
Sto nas nikako ne postavlja među dovoljno strucne da mozemo davati smjele prognoze.
Mozda neko ima i vojnu skolu, ali ne vjerujem da ovdje ima majora ili visih cinova ciji bi rang implicirao da znaju ocijeniti vise od samih operativno taktickih stvari. Sto nikako ne dozvoljava smjele prognoze.
Ako nista ima hrabrosti da ih bubne pa da ga mozemo prcat poslije.
A ja se uvijek ograđujem sa "ja bih..."
Sto nas nikako ne postavlja među dovoljno strucne da mozemo davati smjele prognoze.
Mozda neko ima i vojnu skolu, ali ne vjerujem da ovdje ima majora ili visih cinova ciji bi rang implicirao da znaju ocijeniti vise od samih operativno taktickih stvari. Sto nikako ne dozvoljava smjele prognoze.
-
Excel2
#175559 Re: Ukrajina
Pa i da ima formalnih obrazovnja plus cak rukovodecih ratnih iskustava, ne znaci da se ljudi ne mogu prosuti. Primjer je onaj hrvatski bivsi ministar, koji kad je na pocetku prognozirao, kroz mjesec dana se vidjelo da je fulio fudbal… Nemamo detalje, a ovo je jedan od ratova koji nije slican ratovima prije. Nema sanse biti pamatan. Jebemo madnera ne sto je glup, jer smo i mi. Jebemo ga jer je kurcevit da je najpametniji. Takve jebemo nevezano kakva je tema. Jer je zabavnodrug_profi wrote: ↑13/07/2023 22:17 Problem kolege Madnera je sto ima potrebu da nesto kaze.
- no_sekirli
#175560 Re: Ukrajina
Molio bih barem ove stalne na temi da prestanu spominjati prvoligasa, lik samo to i zeli, gleda u ekran da ga se spominje i napinje bicepse u ekstazi.
Ovolika kolicina defetizma u zadnih par dana se ne pamti jos od pocetka agresije. Dosta komentatora kao fol zabrinuti za sporost branitelja, a iz postova im viri likovanje i rusofilija.
Koliko je komentatora ovdje bilo u ratu stvarno ne znam, mozda nije ni bitno, ali samo bih zamolio da barem zamisle situaciju kada vojnici trebaju prehodati kilometar livade, sa 20 kila opreme, minskim poljem ispred sebe, i artiljerijom i dronovima koji zuje iznad glave. Da ostalo ne spominjem.
Zapad igra strateski i kurvanjski u isto vrijeme. Cisto sumnjam da im je iskonski Ukrajina bliza od Rusije i ruskih para i resursa. Vjerujem da non stop vagaju da ne izazovu Putlera za dalju eskalaciju, kojoj nitko ne zna kraj. Rocketman Kim samo ceka mig, Iran je uz zlocinca, Kina takodjer vise na njegovoj strani, nije zgodno ovo sve hendlati ni Zapadu.
Rusi i dalje prave ili kupuju sve sta im treba, mozda nema kupiti vise Dodge Ram u Moskvi, ali oni i dalje prave rakete, dronove, municiju. Znaci sankcije i nisu bas funkcionalne. Dilaju i dalje naftu, plin, zitarice, metale i to unovce bez problema i taj novac koriste za ratnu masineriju.
I jedni i drugi mogu zavrsiti rat veceras. Ukrajina da pristane na teritorijalne gubitke ili Rusija da prekine agresiju i povuce se u svoje granice. Rjesenje izgleda tako jednostavno.
Ali daj boze 'ceri da te beg uzme, cigani se oko kuce vrzmaju...
Ovolika kolicina defetizma u zadnih par dana se ne pamti jos od pocetka agresije. Dosta komentatora kao fol zabrinuti za sporost branitelja, a iz postova im viri likovanje i rusofilija.
Koliko je komentatora ovdje bilo u ratu stvarno ne znam, mozda nije ni bitno, ali samo bih zamolio da barem zamisle situaciju kada vojnici trebaju prehodati kilometar livade, sa 20 kila opreme, minskim poljem ispred sebe, i artiljerijom i dronovima koji zuje iznad glave. Da ostalo ne spominjem.
Zapad igra strateski i kurvanjski u isto vrijeme. Cisto sumnjam da im je iskonski Ukrajina bliza od Rusije i ruskih para i resursa. Vjerujem da non stop vagaju da ne izazovu Putlera za dalju eskalaciju, kojoj nitko ne zna kraj. Rocketman Kim samo ceka mig, Iran je uz zlocinca, Kina takodjer vise na njegovoj strani, nije zgodno ovo sve hendlati ni Zapadu.
Rusi i dalje prave ili kupuju sve sta im treba, mozda nema kupiti vise Dodge Ram u Moskvi, ali oni i dalje prave rakete, dronove, municiju. Znaci sankcije i nisu bas funkcionalne. Dilaju i dalje naftu, plin, zitarice, metale i to unovce bez problema i taj novac koriste za ratnu masineriju.
I jedni i drugi mogu zavrsiti rat veceras. Ukrajina da pristane na teritorijalne gubitke ili Rusija da prekine agresiju i povuce se u svoje granice. Rjesenje izgleda tako jednostavno.
Ali daj boze 'ceri da te beg uzme, cigani se oko kuce vrzmaju...
-
Nigdje
#175561 Re: Ukrajina
Smisao foruma je _ja bih, ja mislim, možda da probaš ovo, ne mislim da je to pametno, itd_
Stoga ne vidim problem u smjelim prognozama bilo kojeg učesnika na temi.
Ima i vas ovdje sa smjelim prognozama, pa kada se ispostave netačnim niko ih, kako ti kažeš ne prca
Nije ovo tema vojna strategija rata između x i y, ..gdje samo vojni stratezi trebaju ćakulati. A i vojnim stratezima je pola rečenica ja bih, mogli bi, možda da probiju tu...
Stoga, opet kažem, otvorite temu o liku i djelu dotičnog, jer je pola teme zaspamano nekakvim ličnim obračunima.
Ili otvorite temu samo za agresiju na Ukrajinu gdje će biti moguć pregled dešavanja bez da skrolam deset stranica da nađem post koji se ma veze sa temom.
Hvala Sanski, Čitalac, Lajkujme, drug i ostsli na info o ratu, a
Hvala puno i svima koji komentarišete i iznosite svoja mišljenja o situaciji. Meni, recimo neka pitanja, mišljenja i ja bih ovo ili ono, su vrlo interesantna i rado ih čitam i navode i mene na razmišljanja.

Ja koliko ispisah a večere nigdje
@drug_profi
Stoga ne vidim problem u smjelim prognozama bilo kojeg učesnika na temi.
Ima i vas ovdje sa smjelim prognozama, pa kada se ispostave netačnim niko ih, kako ti kažeš ne prca
Nije ovo tema vojna strategija rata između x i y, ..gdje samo vojni stratezi trebaju ćakulati. A i vojnim stratezima je pola rečenica ja bih, mogli bi, možda da probiju tu...
Stoga, opet kažem, otvorite temu o liku i djelu dotičnog, jer je pola teme zaspamano nekakvim ličnim obračunima.
Ili otvorite temu samo za agresiju na Ukrajinu gdje će biti moguć pregled dešavanja bez da skrolam deset stranica da nađem post koji se ma veze sa temom.
Hvala Sanski, Čitalac, Lajkujme, drug i ostsli na info o ratu, a
Hvala puno i svima koji komentarišete i iznosite svoja mišljenja o situaciji. Meni, recimo neka pitanja, mišljenja i ja bih ovo ili ono, su vrlo interesantna i rado ih čitam i navode i mene na razmišljanja.
Ja koliko ispisah a večere nigdje
@drug_profi
- madner
#175562 Re: Ukrajina
Kompleksi malih ljudi, ne mogu prihvatiti da su treceligasi pa pokusavaju grubom igrom da nametnu iluziju istog ranga.
-
Crvene_brigade
#175563 Re: Ukrajina
Heroji oslobađaju svoju zemlju
- Dope_Man
#175564 Re: Ukrajina
Ni Zaluzni ne moze predvidjeti ispravno gdje ce koja pozicija biti za dvije sedmice, a vjerovatno je covjek sa najvise informacija o stanju na terenu.drug_profi wrote: ↑13/07/2023 22:17 Problem kolege Madnera je sto ima potrebu da nesto kaze.
Al Zaluzni, i dobar dio ovog foruma, nema problema sa egom i teski slucaj narcisoidnog poremecaja gdje sebe vidi kao savrsenstvo.
-
Nigdje
- drug_profi
#175566 Re: Ukrajina
Jebeno usrana stvar.
Ako je ovo tacno, onda zamislite stanje ostalog arsenala.
Los je masinski prevod i ne znam ga popraviti jer zapravo i engleski prevod ima isti problem.
Ako neko zna ruski moze nam pomoci da bude jasnije.
Ako je ovo tacno, onda zamislite stanje ostalog arsenala.
Los je masinski prevod i ne znam ga popraviti jer zapravo i engleski prevod ima isti problem.
Ako neko zna ruski moze nam pomoci da bude jasnije.
Pobuna Prigožina brzo je obrasla bradavicama detalja.
Reuters je detaljno opisao (pozivajući se na Budanova) kako je dio "vagnerovaca" ušao u "Voronjež-45" i pokušao da opljačka skladište "prijenosnog nuklearnog oružja".
Međutim, kako se ispostavilo, ni Reuters ni sam Budanov ne znaju najsočnije detalje ove priče.
Ovaj "Voronjež 45" je sumorno mesto u blizini Borisoglebska. Zapravo, ovo nije „grad“, već jednostavno „porodična“ vojna jedinica, koja je skoro 40 godina u potpunom alkoholnom delirijumu. Na teritoriji vojne jedinice strogo se poštuje „zajednica supruga“ i sve vrste malverzacija.
U delu „serviranje“ se rađaju i umiru „čuvari crnih torbi“ i „atomski meci“
Stanovnici vojne jedinice već sa 5 godina potpuno postaju okoreli pijanci, a sa 15-17 godina fiksiraju se u stanje baš tog „delirijuma“, tj. bela groznica. Nije prihvaćeno da postoji u nekoj drugoj državi u Voronježu-45. Da, i to je nerealno. Samo delirijum ti dozvoljava da budeš u ovoj paklenoj rupi. Sat male nuklearne katastrofe otkucava ovdje ne samo glasno, već i zaglušujuće.
Niko ne zna u kom trenutku "jebeš sve ovo sranje".
Nadležni se odnose sa "razumevanjem" i pokušavaju da ne uznemiravaju stanovnike jedinice ne samo inspekcijama, već čak i pozivima.
Prije 13 godina ušli su neki "fizičari" koji su htjeli provjeriti "uslove i stanje skladištenja" tog istog "malog i ultra-malog nuklearnog oružja".
Nisu svi fizičari stigli do repozitorija. Većina se na putu od kapije vojne jedinice do "hangara" "pridružila ekipi" i onesvijestila.
Dvije osobe su stigle do trezora. (Vrata su tada još bila otvorena.)
Nakon 10 minuta, fizičari su izbili odatle - i pobjegli, ostavljajući opremu, drugove i dokumentaciju.
Otprilike ista priča dogodila se i sa pobunjenicima Prigožina. Osuđenici su, naravno, sanjali o "nuklearnim minama RA 41" i kobnim RA "rančevima" (težine 25 kg).
Naravno, vojna jedinica se radosno predala zarobljenicima i odmah počela „proslavljati ovaj događaj“.
Osvajačima su rekli put do kobnih hangara.
-
RefPus
#175567 Re: Ukrajina
Ma ne, Gregg i Cooper kazu da je putanje sata kad ce Krim biti opet u rukama Ukrajinaca, ali te info nece doci do nas jos dva dana
- drug_profi
#175568 Re: Ukrajina
Nevzorov provuče u jednom postu da je Ukrajina osim F-16 tražila i AC-130, Tomahawk block V i Apache...
Za ovaj AC-130 ne kontam kako bi ga koristili u stanju zasicenosti PVO.
- madner
#175569 Re: Ukrajina
Cudi me da nisu trazili F15 i tankere, to bi trebali imati ako planiraju preuzeti nebo.
-
Nigdje
#175570 Re: Ukrajina
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/evro ... /230713170
Mislim da ako iko želi igdje ulagati, to bude Ukrajina, i sve ostalo van EU
Mislim da ako iko želi igdje ulagati, to bude Ukrajina, i sve ostalo van EU
-
RefPus
#175571 Re: Ukrajina
Tacno tako. S tim da su neki i dalje u zabludi oko ruskog ucinka. Rusi trenutni gaze Ukrajince kao mrave, a kad bismo postavljali ovdje i snimke u zadnjih nekoliko sedmica pola forumasa sa teme bi zavrsilo na aparatima od muke.corei3 wrote: ↑13/07/2023 13:54 @madner
Ma kud ćeš šta realno napisati, ideš odma na ignore listu.
Prvo je bilo pošaljite im tenkove,to mijenja tok rata, povuci-potegni, niko ne smije bla bla, otišli tenkovi i ništa.
Ofanziva počela, ma nije počela to je zagrijavanje, sad će zauprave krenuti, samo što nije, truba.
Sad dajte avione i to je to, to će napokon završiti rat.
Jebote, upumpane milijarde i milijarde u Ukrajinu protiv tigra od papira i ništa.
Ne navijam za agresora ali ova tema je postala irelevantna
- drug_profi
#175572 Re: Ukrajina
Opasna stvar je sto se Rusi psiholoski spremaju za armagedon.
To moze biti i retorika radi blefa, a moze biti i drogiranje radi prihvatanja beznađa.
Međutim svijet bi bio koletaralna steta nekoliko ludaka koji su hipnotisali mase. Kao i u Srbiji. Ista sorta.
To moze biti i retorika radi blefa, a moze biti i drogiranje radi prihvatanja beznađa.
Međutim svijet bi bio koletaralna steta nekoliko ludaka koji su hipnotisali mase. Kao i u Srbiji. Ista sorta.
U Rusiji je uzgojena vrsta čistih manijaka, koji više ne mogu pričati ni o čemu osim o potrebi za masakrima i spaljivanjem svijeta.
Sve ostalo ih ne zanima.
Nova medijska zvijezda Ruske Federacije, general i zamjenik Gurulev, iskreno sanja o smrti planete. Ruski gledalac, s druge strane, kao da se počinje navikavati i miriti sa potrebom da se pretvori u pepeo.
Još jednom je bljesnuo i glavni ideolog Kremlja.
Da, ovo je stvarno ludi dugin. takozvani. "pravi manijak", kome je mesto u ludačkoj košulji, pod ogromnom dozom hlorpromazina.
On je "spreman i sanja" da kazni čovječanstvo jer se usudilo da se ogluši o obmanjujuće teorije "katehona" i njega samog.
Avaj, njegov utjecaj na gomilu starih kremaljskih prdeća gotovo je neograničen. Štaviše, Duginu su sada otvorene sve službene i medijske platforme, svi federalni i lokalni kanali.
Aleksandar Dugin: „U slučaju da shvatimo da potpuno gubimo ovaj rat, posljednja opcija će biti uništenje čovječanstva. I vjerujem da će u kritičnoj situaciji naše rukovodstvo pritisnuti ovo dugme, o tome je mnogo puta govorilo.”
Nevzorov
@nevzorovtv
Spoiler
Show
-
Nigdje
#175573 Re: Ukrajina
Mislim da nisu ista sorta, četnici su ološ koja čeka ruse da im pomognu, bez njih su jad
Rusi su luđi
I sad vi u čuđenju, a Putin prije par god rekao da svijet bez Rusije ne treba da postoji
Rusi su luđi
I sad vi u čuđenju, a Putin prije par god rekao da svijet bez Rusije ne treba da postoji
- no_sekirli
#175574 Re: Ukrajina
Farme trolova, te neutralni i zabrinuti su veoma efikasno proturili ruski narativ o neuspjesnoj ofanzivi. I sire ga na sve moguce nacine, od drustvenih mreza, do redova u granapu.
Istoj toj neuspjesnoj ofanzivi koja je pod jos nerazjasnjenim okolnostima neutralizirala najefikasniju rusku postrojbu Wagner, pokazala prve pukotine u agresorskoj politickoj strukturi, te primorala osvajace na obrambeni rat.
Interesantno skroz.
Istoj toj neuspjesnoj ofanzivi koja je pod jos nerazjasnjenim okolnostima neutralizirala najefikasniju rusku postrojbu Wagner, pokazala prve pukotine u agresorskoj politickoj strukturi, te primorala osvajace na obrambeni rat.
Interesantno skroz.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#175575 Re: Ukrajina
trebace im za buducnost kada izbace ruse iz zemlje da osiguraju granicu i tuku teroristedrug_profi wrote: ↑13/07/2023 23:12 Nevzorov provuče u jednom postu da je Ukrajina osim F-16 tražila i AC-130, Tomahawk block V i Apache...
sukobi i ratovi sa rusijom nece brzo prestati