Ukrajina
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#175426 Re: Ukrajina
plan je ostati ziv i borbeno sposoban da se mogu boriti protiv rusa i nanositi im gubitke i ne dopustiti strateske dobitke
ova ofanziva nije ofanziva vec jedna faza rata ,,postbahmutska" gdje se nastavlja degradiranje ruske vojske
ne moze se poraziti ruska vojska u ukrajini bez nadmocne sile - nikakve taktike, manevri, planovi, varke, maskirovke, zaobilazenja, kotlici, probijanja, klinovi nece ih potuci
samo totalni napad na cijelom frontu i po sirini i po dubini
mora biti oluja, tornado, uragan, grmljavina, vatrena kisa ... nije lako slomiti rusiju i pored svih gresaka i nesposobnosti koje su pokazali
rusija je teska i glomazna treba mnogo vremena i truda i ogromna logistika da ih se unisti
ova ofanziva nije ofanziva vec jedna faza rata ,,postbahmutska" gdje se nastavlja degradiranje ruske vojske
ne moze se poraziti ruska vojska u ukrajini bez nadmocne sile - nikakve taktike, manevri, planovi, varke, maskirovke, zaobilazenja, kotlici, probijanja, klinovi nece ih potuci
samo totalni napad na cijelom frontu i po sirini i po dubini
mora biti oluja, tornado, uragan, grmljavina, vatrena kisa ... nije lako slomiti rusiju i pored svih gresaka i nesposobnosti koje su pokazali
rusija je teska i glomazna treba mnogo vremena i truda i ogromna logistika da ih se unisti
-
lajkujMe
#175427 Re: Ukrajina
Ali mozemo reci da ofanziva definitivno ne ide po planu
Ko sto neko rece ako su Robytne problem onda jbg kako ce tek za Melitpol i Tokmak koji su 10 puta jaci orah
Znam minska polja ali i to je greska iz ranijeg perioda nek mi neko objasni zasto se od maja 2022 u Zaporoziju skoro pa nista ne desava? Zasto nisu makar probali ometati postavljanje mina? Zasto nisu ometali pravljenje odbranbenih linija? Moglo se nesto raditi malo bockati tu i tamo a nije.
Sad kad su Rusi dovrsili odbranbene linije napadaju?
A ovo slanje cete po cetu apsolutno nije drugacije od Bakhmutskih Wagnerovaca koji su napadali rovove s grupama od 6 i kad ti izginu salje se nova grupa.
Na kraju to je rezultiralo s 20.000 mrtvih wagnerovaca
I uslovno receno osvojenim Bakhmutom
Uslovno jer Bakhmut daleko od toga da je osiguran
Ko sto neko rece ako su Robytne problem onda jbg kako ce tek za Melitpol i Tokmak koji su 10 puta jaci orah
Znam minska polja ali i to je greska iz ranijeg perioda nek mi neko objasni zasto se od maja 2022 u Zaporoziju skoro pa nista ne desava? Zasto nisu makar probali ometati postavljanje mina? Zasto nisu ometali pravljenje odbranbenih linija? Moglo se nesto raditi malo bockati tu i tamo a nije.
A ovo slanje cete po cetu apsolutno nije drugacije od Bakhmutskih Wagnerovaca koji su napadali rovove s grupama od 6 i kad ti izginu salje se nova grupa.
- madner
#175428 Re: Ukrajina
Kada je planirana ofanziva, municije X je ostavljeno za proboj. Ta municija je nedavno potrosena i zato slanje drugih zaliha.DaysleepeR wrote: ↑13/07/2023 10:24 Ja nisam zabrinut, ali ne trebamo izbjegavati da progovorimo i o težim temama.
Nema šanse da je ovo do sada po planu.
Plan je sigurno bio da Zelenski ode na NATO Summit sa nekoliko velikih uspjeha u zadnjih mjesec dana na osnovu kojih bi dobio mnogo više nego je dobio.
Ne znaci da je situacija skroz losa, starije brigade ZSU rade odlican posao, ali plan napada nije bio dobar. Ne bi ni 100 F16 to promjenilo, mada bi naravno pomoglo.
- agent_zero
#175429 Re: Ukrajina
Krajnje neozbiljan medij, u rangu onih srpskih Informera, Kurira i sl.DaysleepeR wrote: ↑13/07/2023 10:33 Možda im ne valjaju analitičari, ali Index je na strani Ukrajine nedvosmisleno.
Naravno, to ne znači da se ne slažem s tobom u vezi nekih stvari, ali uzimati Indexove analize i prognoze je nepotrebno i neozbiljno.
-
Excel2
#175430 Re: Ukrajina
To je bilo jasno i prije. Kome nije, tj je bio u zabludi.DaysleepeR wrote: ↑13/07/2023 09:55Nimalo. Samo je sada izvjesno da će jako teško biti istjerati Rusiju sa ovih teritorija koje drže.
Medjutim, taj teritorij koji drze ga ne cini njihovim. E to je bitno.
Bili su i u Afganistanu, pa su dobili karu. Svakim danom sto budu tamo ce sve vece troskove imati, a na kraju ce ili sami izaci, ili kolabrirati pa ce ih Ukrajinci izbaciti.
Pa oni su se ukopali da se brane od onih koje su u sedam dana trebali razbiti. To nije zabiljezeno u historiji ratovanja i vi ovdje kukate kao da je ne znam se sta.
KAd je poceo rat, sumke je rekao, hajmo prodati kozu sto skuplje. Cinjenica je da se nije morala ni prodati....
- agent_zero
#175431 Re: Ukrajina
Skupo ih je koštao "dogovor" sa Surovikinom o mirnom napuštanju Hersona kojim je kupio vrijeme i samo malo kasnije doktorirao na odbrambenim utvrđenjima.lajkujMe wrote: ↑13/07/2023 10:52 Ali mozemo reci da ofanziva definitivno ne ide po planu![]()
- madner
#175432 Re: Ukrajina
Pogresna procjena protivnika i strateske odluke prosle godine. Prosle godine su odlucili da naprave nove brigade i da svu savremenu opremu tu koncentrisu. Sto znaci da su stare brigade bile relativno uskracene za opremu i da su gubile borbenu snagu.lajkujMe wrote: ↑13/07/2023 10:52 Ali mozemo reci da ofanziva definitivno ne ide po planu![]()
Tu je osnovna greska sto ljudi kao Sirki ne vole previse iskusne brigade jer se ne zaljecu, friske brigade u napadu sasvim drugacije postupaju. Tako da sa planirari udarom friskih brigada da Ruse dovedu do panike. Da je protivnik bio manje spreman i moral losiji, to bi imalo smisla. No objektivno malo starih formacija RF je totalno izgubilo koheziju. Nove brigade da, ali stare nisu bjezale i kada su ih rasturali.
- Gandalf
#175433 Re: Ukrajina
Definitivno ofanziva nije uspjela, nešto malo teritorije su oslobodili i to je to mislim za ovu godinu. Ukrajincima treba svega za oslobođenje države u potpunosti od mordoravaca. Zapad se naravno stisno i igra se ponovo šupačkih igara, zakulisanih igrica i tajnih dogovora sa nekim putlerovim mračnjacima. Sa svime što su poslali Ukrajini, trudili su se da zakasne što je moguće više a nisu ni poslali sve što su obećali. Zapad uvijek mora i u najčistijoj situaciji komplikovat, gdje je situacija kristalno jasna, takoreć crno - bijela, zapad će opet naći razlog za birkokratsku kenjažu i posredno će time pomoći agresoru. U krvi im je da su šupci i prelivode, j...... li im f-16 mater u p...... materinu da im j........ f-16 materšinu onu prevrtljivu i ljigavu.
S druge strane mordorlije od osvajanja svijeta, zapeše na istoku Ukrajine i grčevito se bore da umru u rovovima na tuđoj zemlji - krvoločni idioti, bili, biće i ostaće takvi. Nevažno je njima što im je 200 000 + vojnika poginulo, što im je vjerovatno toliki broj ostao i invalida, što im je ko zna koliko stotina hiljada ljudi pobjeglo iz mordorata. Ma kakvi, sve je to nevažno, samo bolesni ciljevi jednog botox debila za njih su važni. Ono što je najbitnije za Ukrajinu, je da su preuzeli inicijativu i da su tzv. Drugu silu svijeta doveli u tešku defanzivu.
S druge strane mordorlije od osvajanja svijeta, zapeše na istoku Ukrajine i grčevito se bore da umru u rovovima na tuđoj zemlji - krvoločni idioti, bili, biće i ostaće takvi. Nevažno je njima što im je 200 000 + vojnika poginulo, što im je vjerovatno toliki broj ostao i invalida, što im je ko zna koliko stotina hiljada ljudi pobjeglo iz mordorata. Ma kakvi, sve je to nevažno, samo bolesni ciljevi jednog botox debila za njih su važni. Ono što je najbitnije za Ukrajinu, je da su preuzeli inicijativu i da su tzv. Drugu silu svijeta doveli u tešku defanzivu.
-
lajkujMe
#175434 Re: Ukrajina
I to ono pustanje Khersonske spice da pobjegne bez gubitaka je glupost ono je bio dogovor.
Jedan od problema po meni je i sto Rusi nisu vise razvuceni kao prosle godine
Imaju sad dovoljno snage da se brane,nemaju niti ce imati snage za neke buduce ofanzive vecih razmjera ali mogu drzati ovo sto imaju a uporedo udarati po civilima u Ukrajini.
Putin se izgleda pomorio da je osvojio sta je mogao i sad igra na duge staze. I sad moli boga da ce Ukrajincima dopizditi rat prije nego sto Rusima dosadi.
Vrijeme ce reci najgora solucija bi bila zamrzavanje konflikta jer to znaci sljedi jos jedan rat i to sigurno za par godina.
A smrznuti konflikt nikako nije dobar za Ukrajinu jer perspektiva drzave dolazi pod pitanje ko ce investirati u drzavu ako se zna da moze rat svakog momenta opet.
Da ne govorimo sto bi to bio medjunarodni presedan da se cjepka drzavna teritorija po principu jaceg.
Mi prvi bi bili u problemu a onda mnostvo drugih drzava koji imaju probleme s komsijama.
Rusi se moraju istjerati iz Ukrajine ovako ili onako ali moraju otici.
Jedan od problema po meni je i sto Rusi nisu vise razvuceni kao prosle godine
Imaju sad dovoljno snage da se brane,nemaju niti ce imati snage za neke buduce ofanzive vecih razmjera ali mogu drzati ovo sto imaju a uporedo udarati po civilima u Ukrajini.
Putin se izgleda pomorio da je osvojio sta je mogao i sad igra na duge staze. I sad moli boga da ce Ukrajincima dopizditi rat prije nego sto Rusima dosadi.
Vrijeme ce reci najgora solucija bi bila zamrzavanje konflikta jer to znaci sljedi jos jedan rat i to sigurno za par godina.
A smrznuti konflikt nikako nije dobar za Ukrajinu jer perspektiva drzave dolazi pod pitanje ko ce investirati u drzavu ako se zna da moze rat svakog momenta opet.
Da ne govorimo sto bi to bio medjunarodni presedan da se cjepka drzavna teritorija po principu jaceg.
Mi prvi bi bili u problemu a onda mnostvo drugih drzava koji imaju probleme s komsijama.
Rusi se moraju istjerati iz Ukrajine ovako ili onako ali moraju otici.
-
Maliodmene
#175435 Re: Ukrajina
Joj opet kmecanje, kao da smo zaboravili da Ukrajinci uvijek udare tamo gdje se najmanje nadas i kad se najmanje nadas. Pa prepisana matrica i za Herson, kao i za Harkiv. Opusteno
-
lajkujMe
#175436 Re: Ukrajina
Gandalf wrote: ↑13/07/2023 11:00 Definitivno ofanziva nije uspjela, nešto malo teritorije su oslobodili i to je to mislim za ovu godinu. Ukrajincima treba svega za oslobođenje države u potpunosti od mordoravaca. Zapad se naravno stisno i igra se ponovo šupačkih igara, zakulisanih igrica i tajnih dogovora sa nekim putlerovim mračnjacima. Sa svime što su poslali Ukrajini, trudili su se da zakasne što je moguće više a nisu ni poslali sve što su obećali. Zapad uvijek mora i u najčistijoj situaciji komplikovat, gdje je situacija kristalno jasna, takoreć crno - bijela, zapad će opet naći razlog za birkokratsku kenjažu i posredno će time pomoći agresoru. U krvi im je da su šupci i prelivode, j...... li im f-16 mater u p...... materinu da im j........ f-16 materšinu onu prevrtljivu i ljigavu.
Evo ti moja, precjenjujes zapad
Nije to sto zapad odugovlaci problem je sto zapad nije jos uvijek spreman za "pravi rat".
Zapad daje tehniku ali slabi su djelovima i zamjenom unistene opreme, slabi su isporukom municije.
Cinjenica da zapad ima limitirane proizvodne linije koje su na to jos veoma skupe i spore je problem.
Jedino Ameri su zadrzali proizvodne kapacitete ali ne za sve dijelove vojske, cinjenica da je mjesecna proizvosnja HIMARS raketa s 6000 na 11.000 skocila nije utjeha, cinjenica da Ameri mogu 22.000 155 mm granata proizvesti mjesecno nije dovoljno.
Meni kao laiku nije npr jasno ako imas 600 kom himarsa a ti imas proizvodnju od 11k... zasta ce im onda 600 himarsa? Kad je 50 dovoljno da istopi zalihe municije za relativno kratak rok.
Zasto imati 1400 topnickih sustava kad je 300 dovoljno da istopi zalihe za par mjeseci....
Kod Europljana jos gore imaju ih brojcano vrlo malo a municija nedostatna ni za tu saku jada sto imaju
I NATO sve karte bacio na avijaciju a ta ista avijacija uzas skupa, teska za odrzavanje i samo 1/3 je dostupna u svakom momentu.
Vidio sam jos kad bila Libija koliko je Europska avijacija zapravo prosjecna ne zato sto ne valja nego sto ih je malo a jos manje ima PGM.
Europske armije su pretvorene od krvozednih hordi iz 89 u pickin dim mirnodopske vojske 2023te
I da bi se to vratilo u okvire dostatne za odbranu od near peer protivnika trebace 10-15 godina i stotina milijardi ulaganja
Ne mozete mi objasniti da Francuska nema 1000 topnickih sustava i jedno 3 miliona granata u skladistima uz mjesecnu proizvodnju od 200k kad zatreba...
Da jedna Britanija ima kopnene snage smjesne do zla boga s manje od 100 tenkova.
Da Njemacka ima problem s odrzavanjem opreme i da je 70% opreme neispravno i da je sam Bundeswehr zapravo samo 80.000 vojnika. A da ne mogu proizvesti vise od par hiljada granata mjesecno.
A uz to patriotizam u tim zemljama je mizeran, cinjenica da bi se samo 27% Njemaca javilo da dobrovoljno brani zemlju od agresora je porazavajuce.
Mora se to popraviti ako misle za 30 ili 40 godina parirati nekome.
A to nece vise biti ratova je naj naj opasnije razmisljanje koje jedna drzava i njen moze imati
-
Dugarry
#175437 Re: Ukrajina
Nije mi jasno zasto ste toliko negativni? Da li su stigle neke vijesti za koje nisam cuo?
Ukri napadaju, ali bez veceg uspjeha. Jeste, ali napadi su manjeg itenziteta i po meni nije katastrofa sto rezultati nisu bolji.
U isto vrijeme napada se Ruska logistika, unistava artiljerija...
Ukri ce kad tad presjeci logisticki koridor i tada ce pasti cijeli jug. Da li ce to biti ponovno rusenje krimskog mosta ili neki drugi nacin.
Uvjedjen sam da Ukrajina pobjedjuje na duge staze i nemam ocekivanja da ce to uraditi u kratkom vremenu.
Ukri napadaju, ali bez veceg uspjeha. Jeste, ali napadi su manjeg itenziteta i po meni nije katastrofa sto rezultati nisu bolji.
Ukri ce kad tad presjeci logisticki koridor i tada ce pasti cijeli jug. Da li ce to biti ponovno rusenje krimskog mosta ili neki drugi nacin.
Uvjedjen sam da Ukrajina pobjedjuje na duge staze i nemam ocekivanja da ce to uraditi u kratkom vremenu.
- agent_zero
#175438 Re: Ukrajina
Nije negativa, neko mislim da je više neki trenutni "reality check". 
Ne kažu džaba "tiha voda, brege valja".
Ne kažu džaba "tiha voda, brege valja".
-
Dugarry
#175439 Re: Ukrajina
Kao sto neko napisa, velika pomjeranja ce biti moguca sa mnogo tenkova i mozda aviona. Za sve to ce se trebati pripremiti teren.agent_zero wrote: ↑13/07/2023 11:26 Nije negativa, neko mislim da je više neki trenutni "reality check".
Ne kažu džaba "tiha voda, brege valja".![]()
Za mene je pozitivno to sto Ukrajina ima inicijativu i pricamo samo o tome koliko ce osvojiti.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#175440 Re: Ukrajina
o stanju rutalja
- DaysleepeR
#175441 Re: Ukrajina
Svako se jutro budim sa nadom da se preko noći desilo neko pucanje, ali nema nažalost.
Reality check nam svima treba.
Zimu smo proveli gledajući mrcvarenje u Mukhmutu i ponavljajući, samo da dođe proljeće.
Ja sam očekivao kad krenu Leopardi, a posebno Bradleyi da će to haos biti, međutim, jako tanko.
Što je u redu sasvim, ljudi ginu, oprema se uništava, nije igra u pitanju.
Reality check nam svima treba.
Zimu smo proveli gledajući mrcvarenje u Mukhmutu i ponavljajući, samo da dođe proljeće.
Ja sam očekivao kad krenu Leopardi, a posebno Bradleyi da će to haos biti, međutim, jako tanko.
Što je u redu sasvim, ljudi ginu, oprema se uništava, nije igra u pitanju.
-
Dimu1927
#175442 Re: Ukrajina
Koliko je to leoparda do sad unisteno ? Da nije 300 od mogucih 100 ili tako neki omjer...
Gdje su challengeri ?
Treba reality check ali isto tako treba biti svjestan da ovo do sad nije full ofanziva kakva je moguca/kakvu smo ocekivali
Gdje su challengeri ?
Treba reality check ali isto tako treba biti svjestan da ovo do sad nije full ofanziva kakva je moguca/kakvu smo ocekivali
-
zigzag
#175443 Re: Ukrajina
Iskreno, koga boli neka stvar što ste vi očekivali više. Ovdje se to gleda kao igrica. Dosadi ti, odeš na kafu, odeš na godišnji, ne pratiš temu.
Kad se prohtije opet se malo gledaju društvene mreže, crtaju se strelice, rade se ankete gdje bi gurali tuđe živote u smrt.
Ukrajinci imaju svoju borbu. I na njima je da se izbore. A sigurno će se se izboriti. Daleko im je teže bilo izmijeniti status quo u januaru 2022. i pokušati osloboditi Donjeck i Lugansk nego danas.
Danas imaju i oružje i vojsku i svu moguću podršku.
U januaru 2022. i Njemačka i Francuska i USA bi ih gledali kao agresore iako pokušavaju osloboditi svoju zemlju.
Ako vam je sporo, pušku u ruke i na minirane livade da pomognete da "ide brže".
Kad se prohtije opet se malo gledaju društvene mreže, crtaju se strelice, rade se ankete gdje bi gurali tuđe živote u smrt.
Ukrajinci imaju svoju borbu. I na njima je da se izbore. A sigurno će se se izboriti. Daleko im je teže bilo izmijeniti status quo u januaru 2022. i pokušati osloboditi Donjeck i Lugansk nego danas.
U januaru 2022. i Njemačka i Francuska i USA bi ih gledali kao agresore iako pokušavaju osloboditi svoju zemlju.
- SanskiBiser
#175444 Re: Ukrajina
Tom Cooper (linkovi su na clanku)
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/u ... gladiators
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/u ... gladiators
Ukrajinski rat, 13. srpnja 2023.: Popovljevi gladijatori
Sarkastosaurus
13. srpnja 2023
Pozdrav svima!
Relativno kratka za danas, s 'potpunim fokusom' na analizu 'samo relativno ograničenog segmenta bojišnice' – onog u južnom Zaporožju.
Nakon što je onesposobio veći dio ruskog S-400 SAM-sitea plus nekoliko Buk TELAR-a ruske 71. SAM -brigade ( ovdje je pogodak na drugom od dva koji su video-dokumentirani), između 9. i 11. srpnja, PSU je izvršio niz napada Storm Shadowa. Koliko se može prebrojati, ukupno je nekih 17-18 projektila ispaljeno samo 9. i 10. srpnja (znači: najmanje 9 zrakoplova je bilo uključeno; ili 4-5 zrakoplova, svaki je letio 2 naleta), uključujući:
- 3 protiv Skradovska
- 6 protiv Berdaynska
- 7 protiv Tomaka
- 1 protiv Novooleksiivka (između Melitopolja i Džankoja)
Rusi su tvrdili da su oborena 3 Storm Shadowa, zatim ukrajinski Mi-24 (za koji su navodno tvrdili njihovi presretači, ali u području Chervkovka, koje je u jugoistočnom predgrađu Slovianska, daleko od južnog Zaproizhzhya), i dva Su- 25s (navodno: u području Sadovoe i Tyginka, oba u Khersonskoj oblasti).
Međutim, čini se da je jedan od ukrajinskih projektila pogodio novi stožer 58. CAA, ubivši – između ostalih – zamjenika zapovjednika Južne OSK, general-pukovnika Tsokova.
Sada, RUMINT (glasine) kaže, neki ljudi su jako ljuti – naglasak na jako – zbog moje analize da Rusija trpi ogromne gubitke osoblja i stoga, dugoročno gledano, gubi ovu bitku.
…mora biti da je zapovjednik 58. CAA , general-bojnik Popov, bio – prema njegovim vlastitim riječima – razriješen dužnosti (čitaj: otpušten ) jer se 'nije' žalio Keystone policajcima (rusko MO) o velikim gubicima (dapače ' masovne smrti'), jer se 'nije' žalio na neprijateljsko topništvo, na nedostatak opskrbe i protubaterijske vatre, nedostatak obavještajnih podataka, pa čak i izviđanja za topništvo, jer se 'nije' žalio na potrebu zamjene i rotacije njegovih oštećenih jedinica, i ono što on naziva 'izdajom i podlošću' od strane višeg zapovjedništva (vidi Keystone policajce u Moskvi)….
Eto ga: (bivši) zapovjednik 58. CAA -e... taj kurac... žali se na stvari koje sam više puta objasnio...
Ali hej, ljubitelji pudinga: ima pomoći. I to vrlo jednostavno. Pogledajte ovdje: Ruske oružane snage rade odlično. Jednostavno odlično. Jednostavno nisu mogli biti bolji. I sve ide prema planu za specijalnu vojnu operaciju.
Tako je lako tipkati i objavljivati takve gluposti na društvenim mrežama – i odmah se osjećate puno bolje, zar ne?
Nakon što smo zadovoljili ljubitelje pudinga (nadam se), sada malo analize.
U redu, dakle: general-bojnik Denis Igorevhich Lyamin dobio je naredbu da preuzme 58. CAA . Koliko ja znam, njegova zadnja dužnost bila je ona zapovjednika XXII armijskog korpusa. Možda se sjećate da je prije otprilike godinu dana XXII bila odgovorna za sjeverni Kherson (prema sjećanju, sektor od Davydiv Brida do Osokorivke). Od 'gesta dobre volje' s desne obale Dnjepra, još u studenom prošle godine, odgovoran je za obranu lijeve obale Dnjepra, od Crnog mora do područja Oleshky.
Što se može očekivati od Lyamina?
Koliko ja mogu reći, primarno područje odgovornosti 58. CAA je sektor Robotyne, južno od Orihiva (AFAIK, odgovornost za sektor Staromaiorske-Staromlynivka – nekadašnji spoj između 58. CAA na zapadu i 36. CAA na istoku - sada je u rukama Stožera 5. CAA ). Posljednjih 7-10 dana, kao reakcija na teške gubitke 70. , 291. i 1430. motostreljačke pukovnije, Popov je proveo upumpavajući sve više svojih pričuva na 1. crtu obrane. Završilo je popunjavanjem nekih 10 km bojišnice s BARS-1, BARS-3, BARS-11 i BARS-14, plus 100. izvidnička brigada...
…i ne-ne: molim vas , ni na koji način ovo ne smije nikoga podsjetiti na nered koji je ZSU stvorio upumpavanjem 20+ bataljuna iz isto toliko različitih brigada u Bakhmut, još u siječnju-veljači ove godine…
Ali skrenuo sam s teme... ako su sve ove jedinice potpuno popunjene, to je oko 3500 vojnika.
Dodajte nekih 300-400 preživjelih iz svake od ostale tri jedinice: 4000-4500 vojnika.
….uz podršku oko 70 tenkova, nekih 70 topničkih oruđa (gotovo sigurno nekih 50% manje, zapravo, ali ostanimo oprezni).
Prije svega: ako se dodaju preživjeli 'visoko kvalificirani profesionalci' (pozdrav za Wiener Neustadt) iz 22. i 45. Spetsnaz brigade (to je još oko 2000 vojnika), to je oko 100 ATGM timova - što se čini najviše učinkovito rusko oružje u ovom sektoru.
Poanta je: sve zajedno, to je oko 7 000, možda 8 000 vojnika sabijenih u nešto poput 10 km širokog i 5 km dubokog sektora bojišnice (recimo: 10 km, ako se uključi sve topništvo [50. i 292. topnička pukovnija] , protuzračna obrana [ 71 st SAM Brigade], i usluge podrške…ali onda već govorimo o 10.000+ vojnika!).
Sve to za borbu – u biti – protiv dvije ukrajinske mehanizirane brigade (47. i 65. ) . Recimo: 3000 vojnika.
hej Nije li to neosporan dokaz iznimnog profesionalizma ruskih generala, superiorne ruske vojne strategije i superiornosti ruskog naoružanja? I ni na koji način nitko ne bi trebao doći na pomisao da VSRF danas ovisi o samom broju trupa za nastavak borbe. Ne ne.
Ne.
Ne.
Stvarno: nikad…
Uostalom, u međuvremenu svi znaju da je 58. CAA nedavno zarobila svoj prvi netaknuti M2/3 Bradley (vidi dolje). Još nema dokaza da su ga uspjeli izvući i s bojnog polja, ali: sam taj jedan zarobljeni Bradley osvaja sve i tjera agresivni, ekspanzionistički i beskorisni NATO ravno tamo gdje mu je mjesto. Koja je linija Brussel - Strassbourg…
(Čak i više ako uzmemo u obzir da je ruska PRBS-mašinerija objavila mnogo više videa iz nedavnih borbi nego što je to učinio ZSU: nije važno ako je 60-70% njih prikazano u borbi od početka do sredine lipnja. Doista, vrlo iste scene koje smo već tako često vidjeli, 'samo iz drugog smjera'. Važno je: objavili su više videozapisa. Što automatski znači: Rusija pobjeđuje u... erm... specijalnoj vojnoj operaciji, a Ukrajina 'može 'ne napreduje'….uistinu, ukrajinska protuofenziva je propala….već 5. lipnja…)
Ali, ozbiljno: što Lyamin može učiniti?
Ili, što on može bolje (od Popova)?
Do sada su 47. i 65. stigli do južnog ruba masivnih ruskih minskih polja koja su čistili više od mjesec dana. Zbog toga je Popov reagirao bacajući im sve svoje rezerve na put: što više ruskih trupa Ukrajinci moraju odbaciti, to im je sporije napredovanje.
Lyaminova posljednja pričuva bili bi divizijski elementi 42. motostreljačke divizije, plus PMC Redut i Plamya. Svi su raspoređeni na području Tokmaka. Mogao bi odlučiti preraspodijeliti 165. i 291. topničku brigadu iz sektora Hulayipole u Robotyne. Možda čak i premjestiti 336. brigadu mornaričkog pješaštva (ako je još uvijek dodijeljena 58. CAA , a ne djeluje kao pričuva 5. CAA ), skroz iz Volodyne. To bi mu donijelo oko 4000 vojnika, 20-30 tenkova i 50 topova.
Alternativno, Keystone policajci u Moskvi mogli bi nastaviti slabiti položaje XXII. korpusa i 49. CAA i poslati još više svojih jedinica u južno Zaporizhzhya.
…i što onda…?
Prije svega: Ukrajinci bi gotovo sigurno primijetili svaki takav potez, što bi ih zauzvrat natjeralo da svoju pozornost preusmjere na neki drugi sektor prve crte. U međuvremenu, imali su dovoljno vremena da očiste brojne staze kroz različita ruska minska polja: stoga se izbor potencijalnih alternativnih ruta stalno povećava.
Sve ovo je razlog zašto je, dragi čitatelju, gore navedeni ukrajinski 'Storm Shadow/SCALP-EG/HIMARS/MLRS'-napad na ruski stožer, skladišta opskrbe, željezničku prugu i – u zadnje vrijeme – protuzračnu obranu u području između okupiranih Krim, Melitopolj i Tokmak su jednako važni.
Sve dok su ovi pod sličnim pritiskom kao zadnjih nekoliko tjedana, VSRF nema sredstava značajnije pojačati 58. CAA : čak su i luka Berdjansk i lokalne ruske vojne baze dignute u zrak na Mars, jedna za drugom...
Bez sumnje, ukrajinski 47. Mech je do sada pretrpio dosta neugodnih gubitaka. Čak i 'teški' gubici, ako želite. Barem u borbenim vozilima pješaštva koje isporučuju SAD (manje u trupama, koje redovito izlaze iz vozila koja su preletjela mine ili bila pogođena ruskim ATGM-ima). No, Popovljevi 'gladijatori' (kako on naziva vlastite trupe u svojoj 'oproštajnoj poruci') umiru na desetine i ostavljeni su da iskrvare do smrti.
A sve što policajci Keystone mogu učiniti je zamijeniti zapovjednika. Pa, ima prednosti od toga: jedna usta manje za hranjenje u južnom Zaporožju...
- Rothmans
#175445 Re: Ukrajina
Tema konacno postaje citljiva 
- DaysleepeR
#175446 Re: Ukrajina
Za razliku od tebe koji se patiš u rovu?zigzag wrote: ↑13/07/2023 11:46 Iskreno, koga boli neka stvar što ste vi očekivali više. Ovdje se to gleda kao igrica. Dosadi ti, odeš na kafu, odeš na godišnji, ne pratiš temu.
Nemoj lažnog moralisanja samo.
- Gandalf
#175447 Re: Ukrajina
Ma nije da crnjačim, mišljenja sam da će Ukrajina osloboditi cijelu svoju zemlju. Ja sve svoje zamjerke upućujem na adresu pospanog, tromog, preopterećenog birokratijom,Dugarry wrote: ↑13/07/2023 11:19 Nije mi jasno zasto ste toliko negativni? Da li su stigle neke vijesti za koje nisam cuo?
Zapada. Kako je moguće da su sve ove godine spavali i bili ubijeđeni da su se Rusi promijenili. Kolega @lajkujMe kaže da precjenjujem Zapad, moguće da sam imao pogrešnu sliku o vojnim mogućnostima Zapada. Što nikako ne opravdava taj isti Zapad da decenijama nisu k....... mrdnuli oko svojih vojnih industrija, održavajući vojsku i tehniku na minimumu, uzdajući se u nekakve ugovore i pisane dokumente. I sada kada je baš ozbiljna situacija, oni se i dalje prenemažu i otežu, igraju se diplomatskih igrica sa državom koja je serijski ubica drugih država, manjih naroda i nacionalnih manjina. Uz to naravno, ta država je i teška diktatura sa privatnim mafijaškim armijama. I zapadnjaci bi tu nešto pregovarali. Bolje bi im bilo da kompletan kadar obavještajnih struktura smjene po kratkom postupku, nadolazeću katastrofu su gledali a i sada je gledaju kao neki problemčić koji će ispinovati na tweeteru i zataškati sa par intervjua na CNN-u.
Razlike između ove putlerove države i hitlerovog rajha nema, sa mordorom se zapad mora obračunati sa 100% svojih kapaciteta, a ne ko babe da kukaju jesu li izdavanja za vojsku 2, 2% GDP ili nevjerovatnih 3,1%. Ma neprijatelj slobodnog svijeta ubija javno u 2023 godini suverenu i međunarodno priznatu državu a zapad se češlja, praveći se da se to njima ne može desiti. Može se desiti, pogotovo kada se sagleda koliko raznoraznih smećarskih desničarskih političkih stranaka i organizacija je stvoreno u samoj EU, putlerovom prljavom lovom, a ima ih i u Americi. Ne može se ignorisati činjenica da je Trump izabran uz pomoć rujanskog uplitanja u izbore. Ako su to uspjeli srediti u jednoj Americi, šta tek trebaju očekivati manje zemlje, pogotovo one koje nisu u EU i Nato-u. Čemu mi da se nadamo, dok gledamo podilaženje Zapada prekodrinskoj malorusiji.
U ovom trenutku zapad se može praviti da je agresija na Ukrajinu samo ukrajinski problem i tretirati situaciju svojim dobro poznatim makijavelističkim pristupom. Mogu se nastaviti zamajavati cijenama plina, skupoći avokada i pravima pingvina na Madagaskaru. Kada tada Mordor će na Zapadu prouzrokovati velike probleme preko svojih špijunskih pipaka, a okupacija Zapada bi mogla se desiti nekim drugim sredstvima. Zapad mora izvaditi glavu iz guzice i suočiti se krajnje ozbiljno sa hitlerom našeg doba već danas. Da ne bi sutra bilo prekasno.
- Čitalac
#175448 Re: Ukrajina
Ruku na srce, uz sporost Zapada ne treba smetnuti s uma ni stare boljke Ukrajine koje su došle do izražaja i tokom agresije. Proćerdane i nestale stotine miliona eura iz budžeta ministarstva odbrane, ogromni problemi sa mobilizacijom, strašna korupcija u vojnim komesarijatima i zdravstvenim ustanovama te masovna kupovina lažnih dijagnoza, gotovo nepostojeća proizvodnja naoružanja i opreme u prvoj godini rata itd. Koliko god je vojska na frontu odigrala veličanstvenu ulogu, toliko je pozadina zakazala.
-
lajkujMe
#175449 Re: Ukrajina
Upravo taka, odbijam biti ko Orci sto navijaju za 50 metara dnevno i 10 poginulih za tih 50 metara odbijam tako razmisljatiagent_zero wrote: ↑13/07/2023 11:26 Nije negativa, neko mislim da je više neki trenutni "reality check".
Ne kažu džaba "tiha voda, brege valja".![]()
- drug_profi
#175450 Re: Ukrajina
Ofanziva mozda nije isla po prvobitnom planu (kojeg niko od nas sigurno ne zna, ali eto tvrdimo da ne ide kako se zamislilo
).
Ali zato sad ide po nekom B planu.
Nedostaju vam oslobađanja sela? Pušku u ruke, pravac Zaporožje.
Svakim danom Ruska vojska sve slabija i nagrđenija, ZSU sve jača i odlučnija.
Na osnovu čega se ovdje tvrdi da je nešto propalo?
Imate prosudbu na osnovu neke svoje imaginacije da će to biti Oluja...
Bolje ba da se ne provaljujete.
Ali zato sad ide po nekom B planu.
Nedostaju vam oslobađanja sela? Pušku u ruke, pravac Zaporožje.
Svakim danom Ruska vojska sve slabija i nagrđenija, ZSU sve jača i odlučnija.
Na osnovu čega se ovdje tvrdi da je nešto propalo?
Imate prosudbu na osnovu neke svoje imaginacije da će to biti Oluja...
Bolje ba da se ne provaljujete.