Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
-
Bazinga1234
#17526 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Evo kod Duske u emisiji Komsic i Cvitanovic pricaju
-
Bazinga1234
#17527 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ne znam za vas, ali ja sam vec nakon prve dvije riječi shvatio o cemu se radi.choxnox wrote:tandmand wrote:Zna se! HDZernestalic wrote:Mi, Bošnjaci
![]()
Koji bot, kladim se u 100 mrkvi da je 6 puta procitao tekst ne bi li "ispeglao" greske (cak se potrudio i pisati "[ja] bih") ali se opet potkrala ona mala, ali zestoka
" ja kao Bošnjak/Srbin /Hrvat " itd..
preofirno
- Drvosjeca iz Dejcica
#17528 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Dobar Željko pogađa u suštinu problema.Bazinga1234 wrote:Evo kod Duske u emisiji Komsic i Cvitanovic pricaju
- Matzan
#17529 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
tandmand wrote:Tvrtko Milovic
Kakva je budućnost naroda čije je ukupno političko i vojno rukovodstvo osuđeno da se udružilo u zločinački poduhvat radi unišenja države u kojoj živi!?
Nema potrebe odgovarati.
Zastrašujuća hipoteka koja je upravo stavljena na leđa najmalobrojnijeg naroda u BiH, popraćena licemjernim opaskama kako se ne radi o presudi čitavom narodu, teško bi podnijeli i veći narodi sa osiguranim ustavno pravnim položajem.
Kako Hrvati nemaju nikakvu političku zaštitu u Bosni i Hercegovini, najnovija presuda je uvod u njihov politički, pravosudni, ekonomski i na koncu demografski kraj.
Iako se do toga mora dogoditi još mnogo stvari, kratkim uvidom na raspored snaga, jasno je da realizacija ovog scenarija nije daleko.
Možda zvuči bizarno, ali bošnjačka javnost i hrvatska javnost iz Hrvatske imaju jedan zajednički interes – da se situacija smiri!
I dok Bošnjaci, puni razumjevanja, poručuju Hrvatim da se smire i prihvate „činjenicu“ da su zločinci, u Hrvatskoj dominira poruka da se „svi smire“. Pa će valjda naknadno priznati da su zločinci. Nipošto ne odmah. Malo kasnije.
Hrvatska i bošnjačka i javnost će se tako naći na sredini – i jedni i drugi će se vrlo brzo usuglasiti da su Hrvati u BiH zločinci. Ovaj kompromis će biti dobar temelj za nastavak prijateljstva dva naroda i temelj uspješne turističke zone.
Hrvati u BiH? Njima je svakako odzvonilo.
Posljednja prodaja BH Hrvata
No, Hrvatska novim žrtvovanjem BH Hrvata za svoje interese neće postići ništa.
Postojeća presuda Haaškog suda jeste presuda Hrvatskoj i jeste presuda svim Hrvatima. Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko, kao presuđeni sudionici Udruženog zločinačkog pothvata, nisu bili krojač, ribar i automehaničar. Njih trojica su obavljali najviše državne funkcije!
Dakle, nije to presuda za tri fizička lica nego trojici ljudi koji predstavljaju državu! A ako su oni nešto krivi, onda će ispaštati država. Tako da banalizacija tipa „nije Hrvatska kriva“ ne može biti pogrešnija.
Hrvatska je po presudi kriva i toga će „smirena“ hrvatska javnost postati svjesna jako brzo.
Bošnjačka javnost, ushićena iznenadnim međunarodnim poklonom, nikako da se odluči koga će više naznačiti kao zločinca. Je li to samo haaška šestorka, Tuđman, Republika Hrvatska, HVO, Herceg Bosna, HV, hrvatska politika ili jednostavno svi zajedno.
No, ubrzo će bošnjačka politika konsolidirati snage i utvrditi tko je najkrivlji. Nekako slutimo da će to biti ona strana kod koje je novac. A to je Republika Hrvatska. Jer samo od Republike Hrvatske se mogu očekivati značajne odštete.
Neka se pripreme milijarde
Uskoro slijete tužbe i zahtjevi. I to ne milijunski. Tražit će se milijarde. Mnogo više milijardi nego što Hrvatska uzme na turističkoj sezoni.
Tako će Hrvatska, nakon što „smiri“ vlastitu javnost dobiti odštetne zahtjeve logoraša i žrtava Herceg Bosne. A onda smirena javnost neće djelovati.
Hrvatski politički vrh i dalje se nalazi u zabludi da će Bošnjake primiriti izljevima mržnje prema Srbima. Potencijal Srba da ponovo okupe Bošnjake i Hrvatsku u neku zajedničku koaliciju davno je potrošen. Sada Hrvatska ima novac koji Bošnjaci žele, i nema tih Srba ni genocida koji će ih odvratiti od novca.
Tužbe koje se u Sarajevu pripremaju za oko 900 pripadnika HVO, i potencijalne tisuće novih tužbi protiv svih koji su imali bilo kakvu ulogu u „zločinačkim“ HVO i Herceg Bosni, neće previše zabrinuti smirenu javnost u Hrvatskoj. Hrvatske vlasti će poslati značajne poruke potpore, uz savjet za smirenjem. Time će problem za Hrvatsku nestati.
Ipak, kada krenu tužbe za nelegalno zatvaranje, nesrazmjerno uništavanje, protjerivanje i što sve već stoji u „presudi“, Hrvatska će ostati trajno zaglavljena u bosanskohercegovačko političko blato.
Kada se to dogodi, Hrvati u BiH već će se nalaziti na razini folklorne skupine. Ne zaboravimo da je to danas cilj i Republike Hrvatske koja kroz svoje fondove upravo financira folklor i fasade ignorirajući sve bitne aktivnosti Hrvata u BiH.
S obzirom na logiku haaškog suda, i iskazanu „zahvalnost“ Bošnjaka za pomoć Hrvatske u ratu koju smo vidjeli ovih dana, Hrvatska bi se vrlo lako mogla naći na optuženičkoj klupi i zbog nasilnog smještaja izbjeglica u Hrvatskoj, otimačine novca od arapskih zemalja zbog zadržavanja izbjeglica, krijumčarenja oružja Armiji BiH, ilegalnog slanja mudžahedina u BiH, nelegalnog ulaska snaga HV-a u borbi protiv pripadnika VRS (inače državljana BiH) i drugih sličnih gadosti koje je Hrvatska mučki uradila Bošnjacima predstavljajući se kao prijatelj.
Za sve što je Hrvatska učinila Bošnjacima – biti će tužena i platiti će odštetu.
Pravda
U tome možemo naći i određenu povijesnu pravdu.
U hrvatskoj javnosti na Hrvate iz BiH često se gledalo kao dobrovoljce u slučaju rata, ili kao rasplodne junce koji trebaju povećavati prirodni prirast u Hrvatskoj. Ili kao na lopove.
Na Bošnjake se gledalo kao na pomalo blesave ali dobronamjerne priproste ljude koji su tu da ožive učmalu zagrebačku školu humora, pa se tako na malim ekranima u ulozi zabavljača nalazio i sin jednog generala Armije BiH.
Nije li upravo na ovoj agendi Stjepan Mesić dva puta dobio izbore? I opet bi da ima pravo kandidature.
Hrvatska danas, nakon što je po tko zna koji put prodala Hrvate u BiH, došla u situaciju da ih više ne može prodavati jer ne vrijede ništa.
Hrvatska u ovom trenutku može poduzeti nekoliko koraka, koji ne garantiraju da će izbjeći tužbe, ali vrijedi pokušati.
Prije svega prestati slati pomirujuće poruke u Sarajevo, jer osim što ne služe ničemu, urušavaju ionako poražavajuću razinu dostojanstva. Drugo, potrebno je jasno dati do znanja da Hrvatska neće tolerirati da zločini protiv Hrvata u BiH ostanu nekažnjeni. Treće, Hrvatska mora nedvosmisleno odbaciti sve optužbe i sve presude haaškog suda koje se odnose na BiH i jasno ih okarakterizirati odgovarajućim nazivom – političke.
Naravno, Hrvatska se jednostavno može smiriti i izglasati rebalans proračuna kojim će odrediti milijarde za isplatu odštete Bošnjacima kojima misli da je pomagala.
Dobro je, samo da nam Hanu H.T. ne diraju i ne vrate u BiH.
- Kareem Abdul
#17530 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ne. Činjenica je da su nad Bošnjacima počinjeni stravični zločini od strane HVO-a u ratu 93. godine.Maraschino wrote:Iskreno ovo zalim i sa time nemam problem ALI zar pokusavate zlocine opravdavati zlocinima?Kareem Abdul wrote:
Mislim da ih bilo osam koje je ubila muslimanska granata dok su igrali košarku.
Sanja Garić (1975.)
Milan Garić (1981.) - brat Sanje Garić
Dragan Ramljak (1978.)
Dražen Čečura (1978.)
Boris Antičević (1983.)
Sanja Križanović (1978.)
Augustina Grebenar (1984.)
Velimir Grebenar (1981.).- brat Augustine Grebenar
U Uzdolu su djecu ubijali metkom u potiljak iz blizine.
Pogotovo boli činjenica da su Boban i njegovi kriminalci Bošnjake-muslimane iz Stolca koji su većinom bili pripadnici HVO-a i borili se protiv agresora možda čak i hrabrije nego Hrvati (jebiga, ipak je Stolac trebalo osloboditi u operaciji lipanjske zore) strpali u logore i divljački se iživljavali na njima.
Dakle, vlastite borce su premlaćivali a neke i ubijali.
One grozote u Ahmićima nemam srca komentirati. Ubit djete od nekoliko mjeseci može napraviti samo poremećeni, zao um.
Ali činjenica je da su sličnu golgotu prolazili i Hrvati srednje Bosne. A o njihovoj golgoti se ne govori.
Što su učinili ljudi u Sušnju pokraj Zenice, Drenovniku, Doljanima, Grabovici i ostalim stratištima hrvatskoga naroda?
To su većinom bili stariji ljudi od 70-80 godina koji su bili pobijeni. Kome su oni bili prijetnja i kakav to vojnik može ubiti staru ženu koja bi mu mogla biti majka ili baka?
Kome su bili prijetnja žena i djece koju su "borci" Armije izmasakrirali?
Koje je bilo moralno pravo da se čitavo hrvatsko stanovništvo Bugojna, protjera, da se dio strpa u konc. logor na stadionu Iskra i da se sudbina 21 ljudi iz tog logora i dalje ne zna, da se popale kuće i imanja i da iz srednje Bosne i dijelova Hercegovine bude prognano preko 140,000 Hrvata od strane Armije ?
Koje je bilo moralno pravo da se prema zarobljenim borcima HVO-a odnosi na isti način na koji se odnosilo prema ljudima u Heliodromu, Gabeli, Dretelju? Oko za oko, zub za zub?
Ne smeta meni što su čelnici Herceg-Bosne osuđeni za svoja nedjela.
Smeta mi što naša braća po Allahu koji su od naše krvi i mesa nisu ni riječi rekli za zlo koje su u njihovo ime počinili određeni zločinci u Armiji BiH.
Last edited by Kareem Abdul on 04/12/2017 21:16, edited 1 time in total.
-
Bazinga1234
#17531 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Dobar Željko pogađa u suštinu problema.Bazinga1234 wrote:Evo kod Duske u emisiji Komsic i Cvitanovic pricaju
I ovaj iz HDZ 90 npr nije toliko los kao Čović... Bar se ne liže sa Dodikom.
- Kareem Abdul
-
emmir1
#17533 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Zanimljivo
IZVJESTAJ Porezne Uprave BIH januar-juni 2017:
1.Kanton 10 (vecina Hrvati): 42 milona KM
2.Kanton ZHK (vecina Hrvati): 84 miliona KM
3.Kanton PK (vecina Hrvati). 23 milion KM
4.Kanton HNK ( pola Bosnjaci,pola Hrvati): 282 miliona KM
5.Kanton USK (vecina Bosnjaci): 182 miliona KM
6.Kanton SBK (vecina Bosnjaci): 153 miliona KM
7.Kanton ZDK (vecina Bosnjaci): 265 miliona KM
8.Kanton BPK (vecina Bosnjaci): 23 miliona KM
9.Kanton SK (vecina Bosnjaci): 800 milona KM
10.Kanton TK (vecina Bosnjaci): 337 miliona KM
Uplatili Hrvati : od 1 do 4 ukupno: 431 milion
Uplatili Bosnjaci : od 5 do 10 ukupno: 1.milijarda i 760 milona KM....
IZVJESTAJ Porezne Uprave BIH januar-juni 2017:
1.Kanton 10 (vecina Hrvati): 42 milona KM
2.Kanton ZHK (vecina Hrvati): 84 miliona KM
3.Kanton PK (vecina Hrvati). 23 milion KM
4.Kanton HNK ( pola Bosnjaci,pola Hrvati): 282 miliona KM
5.Kanton USK (vecina Bosnjaci): 182 miliona KM
6.Kanton SBK (vecina Bosnjaci): 153 miliona KM
7.Kanton ZDK (vecina Bosnjaci): 265 miliona KM
8.Kanton BPK (vecina Bosnjaci): 23 miliona KM
9.Kanton SK (vecina Bosnjaci): 800 milona KM
10.Kanton TK (vecina Bosnjaci): 337 miliona KM
Uplatili Hrvati : od 1 do 4 ukupno: 431 milion
Uplatili Bosnjaci : od 5 do 10 ukupno: 1.milijarda i 760 milona KM....
- Maraschino
#17534 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ja ne vjerujem nikome osim svojim ocima i sudovima koji su za to relevantni.Kareem Abdul wrote: Ne. Činjenica je da su nad Bošnjacima počinjeni stravični zločini od strane HVO-a u ratu 93. godine.
Pogotovo boli činjenica da su Boban i njegovi kriminalci Bošnjake-muslimane iz Stolca koji su većinom bili pripadnici HVO-a i borili se protiv agresora možda čak i hrabrije nego Hrvati (jebiga, ipak je Stolac trebalo osloboditi u operaciji lipanjske zore) strpali u logore i divljački se iživljavali na njima.
One grozote u Ahmićima nemam srca komentirati. Ubit djete od nekoliko mjeseci može napraviti samo poremećeni, zao um.
Ali činjenica je da su sličnu golgotu prolazili i Hrvati srednje Bosne. A o njihovoj golgoti se ne govori.
Što su učinili ljudi u Sušnju pokraj Zenice, Drenovniku, Doljanima, Grabovici i ostalim stratištima hrvatskoga naroda?
To su većinom bili stariji ljudi od 70-80 godina koji su bili pobijeni. Kome su oni bili prijetnja i kakav to vojnik može ubiti staru ženu koja bi mu mogla biti majka ili baka?
Koje je bilo moralno pravo da se čitavo hrvatsko stanovništvo Bugojna, protjera, da se dio strpa u konc. logor na stadionu Iskra i da se sudbina 21 ljudi iz tog logora i dalje ne zna, da se popale kuće i imanja i da iz srednje Bosne i dijelova Hercegovine bude prognano preko 140,000 Hrvata od strane Armije ?
Koje je bilo moralno pravo da se prema zarobljenim borcima HVO-a odnosi na isti način na koji se odnosilo prema ljudima u Heliodromu, Gabeli, Dretelju? Oko za oko, zub za zub?
Smeta mi što naša braća po Allahu koji su od naše krvi i mesa nisu ni riječi rekli za zlo koje su u njihovo ime počinili određeni zločinci u Armiji BiH.
Nisam batmen da sam mogao biti na svakom mjestu i zato pomno pratim sudjenja. Tamo se iznose cinjenice i sve stavlja na tas. Kada sud presudi i to obrazlozi, ko sam ja da to ne prihvatim ili negiram?
Svakog civila a i vojnog zarobljenika mi je zao. Naspram bespomocnih ljudi stoje kukavice koje su naoruzane i koje imaju vlast...slozi cemo se, ko god da je kriv neka odgovara za svoja nedjela.
- mO k3
#17535 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
JA samo vjerujem sudovima u Haagu ..,
-
emmir1
#17536 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Kareem Abdul wrote:Ne. Činjenica je da su nad Bošnjacima počinjeni stravični zločini od strane HVO-a u ratu 93. godine.Maraschino wrote:Iskreno ovo zalim i sa time nemam problem ALI zar pokusavate zlocine opravdavati zlocinima?Kareem Abdul wrote:
Sanja Garić (1975.)
Milan Garić (1981.) - brat Sanje Garić
Dragan Ramljak (1978.)
Dražen Čečura (1978.)
Boris Antičević (1983.)
Sanja Križanović (1978.)
Augustina Grebenar (1984.)
Velimir Grebenar (1981.).- brat Augustine Grebenar
U Uzdolu su djecu ubijali metkom u potiljak iz blizine.
140 000 prognanih?
Jel to kao Poskok računaš u odnosu na popis 2013?
A ostalo se slažem, mnoge zločine je armija počinila u nekoliko sela po srednjoj Bosni
-
DonieBrasco
#17537 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Kada se pocnu iznoiti ove cifre o mrtvima i stradalima sa hrvatske strane, ne cudi me da i mrtvi glasaju za HDZ.
Prvo kazu prognali ih stotine hiljada, pobili stotine hiljada, napustilo zemlju stotine hiljada, a opet rekordni glasovi za HDZ.
Prvo kazu prognali ih stotine hiljada, pobili stotine hiljada, napustilo zemlju stotine hiljada, a opet rekordni glasovi za HDZ.
-
zrakomlat
#17538 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
DonieBrasco wrote:Kada se pocnu iznoiti ove cifre o mrtvima i stradalima sa hrvatske strane, ne cudi me da i mrtvi glasaju za HDZ.
- salik79
#17539 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Da li je ta granata izgovorila sehadet? Da li katolicke granate prodju korizmu i krstenje? Kako bivaju krstene katolicke baklje kojima se pale kuce sa bebama u njima, obzirom da vatra bas i "ne trpi" vodu?Kareem Abdul wrote:
-
Fudo387
#17540 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ma pusti,Maraschino wrote:Ja ne vjerujem nikome osim svojim ocima i sudovima koji su za to relevantni.Kareem Abdul wrote: Ne. Činjenica je da su nad Bošnjacima počinjeni stravični zločini od strane HVO-a u ratu 93. godine.
Nisam batmen da sam mogao biti na svakom mjestu i zato pomno pratim sudjenja. Tamo se iznose cinjenice i sve stavlja na tas. Kada sud presudi i to obrazlozi, ko sam ja da to ne prihvatim ili negiram?
Svakog civila a i vojnog zarobljenika mi je zao. Naspram bespomocnih ljudi stoje kukavice koje su naoruzane i koje imaju vlast...slozi cemo se, ko god da je kriv neka odgovara za svoja nedjela.
Klasican spin i pokusaj relativizacije zlocina koji je neki dan zvanicno dobio i sudski epilog. UZP.
Prica o 140000 protjeranih Hrvata od strane Armije BiH identicna je srpskom mitu o 150000 protjeranih sarajevskih Srba. Istina je da nisu htijeli zivjeti sa “balijama”, i da su na poziv svojih zlocinackih vrhuski odlucili da prave Suskovo, Bobanovo, Rasino...selo.
Istina, bilo je pojedinacnih ispada, zlocina i kolateralne stete, no, tim stvarima Bosnjaci se ne ponose i spremni su to osuditi. Na kraju, komandant Armije je smijenjen zbog takvog jednog zlocina, taj se propust nije trebao desiti.
-
smijesni_ste
#17541 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Tačno je da Srbi i Hrvati redovno pumpaju cifre, no nije baš da Bošnjaci nemaju nikakvog iskustva u tome.
Koliki je ono prvobitno bio broj stradalih Bošnjaka, a koliki je prema "bosanskoj knjizi mrtvih"?
Koliki je ono prvobitno bio broj stradalih Bošnjaka, a koliki je prema "bosanskoj knjizi mrtvih"?
- Maraschino
#17542 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
...i kada je definitivno utvrdjeno, je li se i dalje nesto preuvelicava?smijesni_ste wrote:Tačno je da Srbi i Hrvati redovno pumpaju cifre, no nije baš da Bošnjaci nemaju nikakvog iskustva u tome.
- mO k3
#17543 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Svaki stradali Bošnjak od srpske i hrvatske strane je jedan previše ....smijesni_ste wrote:Tačno je da Srbi i Hrvati redovno pumpaju cifre, no nije baš da Bošnjaci nemaju nikakvog iskustva u tome.
-
channel10
#17544 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ovaj Kareem Abdul je shonjo sa poskoka, koji kupi informacije po netu. To za 140 000 je procitao na onom linku gdje Conan O`Brien ismijava Praljka. 
-
smijesni_ste
#17545 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Uglavnom ne.Maraschino wrote:...i kada je definitivno utvrdjeno, je li se i dalje nesto preuvelicava?smijesni_ste wrote:Tačno je da Srbi i Hrvati redovno pumpaju cifre, no nije baš da Bošnjaci nemaju nikakvog iskustva u tome.
- mO k3
#17546 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
NEznam zasto se Hrvati i bosanski katolici osjećaju napadnuto , ovom presudom u Hagu osuđen su zločinci pojedinci i nikako hrvatski i katolički narod u bih kolektivno
- vivaldi
#17547 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
narodna ilitiga pucka javnost nije nikakvo realno mjerilo, cak stavise obicno mu ga dodje sto veci zlocinac to veci narodni heroj. da je po narodu nikada ne bi bilo nijegnog zlocinca u svojim redovima (osim izdajnika). ali sto se tice politike, u ovom slucaju iznenadjenje je samo stvar glume i udovoljanje strastima birackog tijela.hizo ramidovic wrote:ja ti govorim o tome da je malo ko ocekivao (prema ispitivanjima prije izricanja) da ce se hrvatska ovako eksoplicitno okriviti za agresiju, bez obzira na prvostepenu presudu, a posebno nakon amnestiranja Srbije i uzmemo li u obzir da je Hr clanica eu i nato, da su lobirali itd. njihove reakcije to i pokazuju. sto se tice Islanda, spomenut je u smislu da predsjednik jedne drzave ne prekida tek tako sluzbenu posjetu nekoj drugoj zemlji.vivaldi wrote: ne znam na kakvu glumu mislis, ali po treci put ti govorim da je sud samo potvrdio prvostepenu presudu od prije 4 godine. samim tim to nije iznenadjenje. izneadjenje bi bilo da je ponistio ili dramaticno izmjenio. ima naravno i takvih primjera (ti si naveo), ali to nisu pravila vec izuzetci. a sto se tice islanda ne znam kakve on veze ima kakva god da je bila presuda.
ja sam govorio o ponasanju u vezi presude. ti smatras da nije amaterizam negirati sudske presude, nazivati taj sud zlocinackim, prekidati zasjedanje sabora, odavati pocast osudjenom ratnom zlocincu itd. ja smatram da se politicari kojima je to profesija ne ponasaju tako, da pravi profesionalci postuju i ne komentarisu odluke sudova, da je sabor zakonodavno tijelo svih gradjana a ne samo glasaca odredjene politicke partije i da to nije mjjesto gdje se odaje pocast zlocincima itd. populizam i demagogija stanuju i u bih i u srbiji a ne samo u hrvatskoj...vivaldi wrote: sto se tice hrvatske politike, ona jeste uplovila posljednjih godina uplovila u populizam i demagogiju (ne bih to nazvao amaterizom), a razlog je taj sto ne mogu da rijese strukturne ekonomske probleme koji jesu veliki. za razliku od bosne i srbije, hrvatska je zahvajujuci moru preskocila razvojnu fazu u vidu radno intenzivne industrije. plate i prateci troskovi su duplo veci nego u srbiji i bih i samim tim nisu atraktivni za hiljade radnih mjesta u oblasti gaca i carapa, motanja kablova i auto presvlaka. hrvatskoj trebaju znanto kvalitteniji investitori s jedne strane, a sa druge nije na vrijeme (bar prije 10 godina) pokrenula reformu skolstva pa da sada obrazovni sistem svake godine na trziste izbacuje hiljade obucenih kadrova iz skola.
to su veliki problemi koje ne mogu rijestiti pa se onda okrecu populizmu zarad ostanka na vlasti
sto se tice ovog drugog dijela, naravno da ne smatram da je negiranje presude i svog prateceg cirkusa amaterizam jer ti evo treci put govorim da je negacija zlocina nepisano univerzano politicko pravilo. razlika je samo u tome koliko je ko mastovit u obrazlaganju te negacije.
da bi ti bilo jasnije evo ti odmah dva vruca primjera (negacija se btw desava puno cesce nego sto obican svijet zna).
skoro svi veci svjetski mediji (ne znam za ove nase jer sam ja to procitao negdje na engelskom) su prije par dana objavili kako japanska osaka prekida sestrinske odnose sa san franciskom zbog postvaljanje spomenika - mali spomenik na kojem se tri koosoke djevojicce drze za ruke. poptuno benigno, naizgled.
ali te tri djevojice predtavljaju kineskinju, filipinku i korejanku i to je simobilcni omaz stotinama hiljada silovanih u II svjetskom ratu od strane japanaca.
japanci su skroz poludili, a vidi izjave gradonaclenika
pa jebote i poslije 80 godina od rata oni pizde cak i na te stvari poput simbolicnog spomenika i to na drugom kraju svijeta. zbog tog istog spomenika su prije godinu dana bili povukli ambasadora iz juzne koreje. po covjece znaci oni korejancima nisu dali da u vlastitoj zemlji odaju pocast vlastitim silovanim zenamaOsaka Mayor Hirofumi Yoshimura will end Osaka’s six-decade sister city relationship with San Francisco after the mayor of the U.S. city, Edwin Lee, signed a resolution Wednesday that designates as city property a memorial to “comfort women” — women and klix who were forced to work in Japanese military brothels before and during World War II.
“The sister city relationship of trust is gone. I’ll undertake measures to dissolve it,” Yoshimura said Thursday evening.
samo par dana prije toga tuziteljka medjunarodnog suda u hagu je zatrazila istragu protiv americkih vojnika zbog zlocina u afaganistanu, a evo sta je state department odgovorio
neopravdano? nedopusteno? istraga ratnih zlocina nece sluziti inetersima mira i pravdeNaš stav je jasan: istraga Međunarodnog krivičnog suda u vezi sa američkim osobljem bila bi potpuno neopravdana i nedopuštena", navodi se u saopštenju Stejt departmenta, u kojem se zaključuje da pokretanje takve istrage neće služiti interesima mira, niti pravde u Avganistanu.
to je tema kojom su odredjenim povodima bavili i vleiki svjetski mediji, evo jedan poveci text na temu
https://www.theatlantic.com/internation ... ar/483617/
ako ti je mrsko citati evo par recenica
But why is expressing remorse such a big deal in the first place? Setting aside the arguments for and against the bombings of Hiroshima and Nagasaki, what makes apologizing different for countries than for people? When I put this question to Jennifer Lind, a professor of government at Dartmouth College who has studied these issues extensively, she gave me a one-word answer: “politics.”
poenta - nema tu nikakvog amaterizma, samo politika koja je sama po sebi gnusna i beskrupulozna. ne moze se politika provlaciti kroz moralne i eticke filtere. ali narvano lako je tudjim kurcem gloginje mlatiti. japanci, korejanci, afhganistanci...su za nas samo brojevi, ali kada je vlastita glava u pitanju to je onda naravno skroz druga prica, ali princip je i dalje istiGermany’s various apologies for the crimes of the Nazis, Lind added, are the shining exception in international affairs, not the rule: “The world we live in is one in which countries routinely whitewash their past violence. They routinely even lie about their past violence. They sometimes glorify their past violence.”
-
statixx
#17548 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ko je onaj lik sto razvaljuje Raspudica u Otvorenom. 
- Streptokok
#17549 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Reko bi covjek da ih ima barem par miliona. Pitam se da li i one jadnike iz varesa koje su humano preselili u bobanovo racunajubu prognane?DonieBrasco wrote:Kada se pocnu iznoiti ove cifre o mrtvima i stradalima sa hrvatske strane, ne cudi me da i mrtvi glasaju za HDZ.
-
DonieBrasco
#17550 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ista bi prica bila, cak i mnogo gora da je šestorka osolobođena, tada bi pricali da su SVI bh. hrvati odbranili HB i Bosnu i Hercegovinu, ja ti garantujem da bi tek tada pokazali kakva su đubrad. Covic bi tek tada gurao izborni i sve ostale zakone da budu po mjeri i zelji hrvata, da ne pricamo koliko bi tada zagovarao treci entite tj. rehabilitaciju HB. Tada bi blokirali put zemlje u EU i NATO jer su njima treci i zakoni mnogo vazniji.mO k3 wrote:NEznam zasto se Hrvati i bosanski katolici osjećaju napadnuto , ovom presudom u Hagu osuđen su zločinci pojedinci i nikako hrvatski i katolički narod u bih kolektivno
Također iz Zagreba bi prcali, kako su oni heroji, prijatelji BiH, opet bi srali o ogrozenosti bh hrvata, oni bi također na sva zvona trazili i dali podrsku zakonima a pogotovo entitetu, Peljeskom mostu...itd.
Hvala Bog nije doslo do toga, u svakom slucaju oni su kolektivno sada na koljenima sa obje strane granice. Ja sam barem misljenja da je treci historija, kao i izborni zakon po mjeri hrvata, od toga nece biti nista, kao i Peljeski most - itekako ce se drzava BiH pitati kako i sta ce biti od tog mosta.
Do kraja godine ocekujem jos neko sranje u reziji hrvata tzv. nosioca eu vrijednost.
Last edited by DonieBrasco on 04/12/2017 22:36, edited 1 time in total.