Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Pedja Kojovic

#17526 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

kluz franjo

Organi NS-a nisu razmatrali tu inicijativu i ne postoji zvanican stav stranke.
Ja cu vam iznijeti svoj licni stav.
Takva mjera, drasticno smanjenje ili ukidanje finansiranja politickih subjekata je mjera koju bi stranke na vlasti vjerovatno podrzale.Razlog = taj legalni nacin finansiranja stranaka u njihovom ukupnom budzetu predstavlja zanemarljiv dio.
Cijena predizbornih kampanja partija na vlasti i brojnost profesionalno zaposlenih u njihovim uredima i njihovi legalni prihodi su u potpunom neskladu.
Ovakva mjera bi daleko snaznije pogodila opoziciju.

p.k.
kluz franjo

#17527 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

Last edited by kluz franjo on 31/08/2016 00:48, edited 1 time in total.
Pedja Kojovic

#17528 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

kluz franjo

10, pa i vise, posto, nije radikalno smanjenje o kojem sam govorio i ja bih to podrzao.

p.k.
Corto Maltese

#17529 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

Pedja Kojovic wrote: Takva mjera, drasticno smanjenje ili ukidanje finansiranja politickih subjekata je mjera koju bi stranke na vlasti vjerovatno podrzale.Razlog = taj legalni nacin finansiranja stranaka u njihovom ukupnom budzetu predstavlja zanemarljiv dio.
Cijena predizbornih kampanja partija na vlasti i brojnost profesionalno zaposlenih u njihovim uredima i njihovi legalni prihodi su u potpunom neskladu.

p.k.
Da li je baš tako:
http://istinomjer.ba/politicke-partije- ... miliona-km

Čak i da jeste, da li je ovo valjan, i nepristrasan, argument:
Pedja Kojovic wrote:Ovakva mjera bi daleko snaznije pogodila opoziciju.
Pedja Kojovic

#17530 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Corto Maltese

Svako o ovom pitanju, naravno, ima svoje misljenje i ja sam i iznio samo svoje licno.
Po mojoj procjeni, prosjecna vrijednost kampanja partija koje su osvojile vecinu glasova na izborima 2010. je oko 10-tak miliona km. Stranci iz koje ja dolazim bi odgovaralo ujednacavanje partijskih budzeta za predizbornu kampanju ili uspostavljanje nekog drugog nacina kojim bi se fokus sa marketinskog prebacio na programski, politicki, segment.

U situaciji u kojoj stranke na vlasti novac za svoje djelovanje i kampanje obezbjedjuju rentanjem "svojih" zgrada drzavnim organima BiH, kontrolom javnih kompanija i budzetskog novca drasticno smanjenje legalnog finansiranja bi najvise pogodilo stranke koje u takvoj praksi ne ucestvuju i zapravo se bore protiv tih pojava.

Generalno, reforma u oblasti finansiranja politickih partija nam je sasvim sigurno neophodna.
Nadam se da ce ona ici u pravcu koji ce umjesto ogromnog novca za kupovinu prostora u medijima uspostaviti obavezu javnih emitera da u svojim programima svakom politickom subjektu daju adekvatan i fer pristup a da ce moderatori takvih programa paznju glasaca fokusirati na stvarne probleme koji su rjesivi na nivou vlasti za koji se kandidati nadmecu.

Ukratko. Smatram da su na cinjenicama zasnovani argumenti i strucnost nas najjaci adut i da bi u igri priblizno podjednakih finansijskih mogucnosti mi prosli bolje nego u sadasnjem sistemu.

p.k.
kluz franjo

#17531 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

Last edited by kluz franjo on 31/08/2016 00:48, edited 1 time in total.
Corto Maltese

#17532 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

Pedja Kojovic wrote:Corto Maltese

Svako o ovom pitanju, naravno, ima svoje misljenje i ja sam i iznio samo svoje licno.
Po mojoj procjeni, prosjecna vrijednost kampanja partija koje su osvojile vecinu glasova na izborima 2010. je oko 10-tak miliona km. Stranci iz koje ja dolazim bi odgovaralo ujednacavanje partijskih budzeta za predizbornu kampanju ili uspostavljanje nekog drugog nacina kojim bi se fokus sa marketinskog prebacio na programski, politicki, segment.

U situaciji u kojoj stranke na vlasti novac za svoje djelovanje i kampanje obezbjedjuju rentanjem "svojih" zgrada drzavnim organima BiH, kontrolom javnih kompanija i budzetskog novca drasticno smanjenje legalnog finansiranja bi najvise pogodilo stranke koje u takvoj praksi ne ucestvuju i zapravo se bore protiv tih pojava.

Generalno, reforma u oblasti finansiranja politickih partija nam je sasvim sigurno neophodna.
Nadam se da ce ona ici u pravcu koji ce umjesto ogromnog novca za kupovinu prostora u medijima uspostaviti obavezu javnih emitera da u svojim programima svakom politickom subjektu daju adekvatan i fer pristup a da ce moderatori takvih programa paznju glasaca fokusirati na stvarne probleme koji su rjesivi na nivou vlasti za koji se kandidati nadmecu.

Ukratko. Smatram da su na cinjenicama zasnovani argumenti i strucnost nas najjaci adut i da bi u igri priblizno podjednakih finansijskih mogucnosti mi prosli bolje nego u sadasnjem sistemu.

p.k.
Ovo sa zgradama je itekako problematično i predstavlja vrhunski sukob interesa. Sjećam se da je svojevremeno donesena i sudska presuda koja negira vlasništvo SDP nad zgradom u kojoj obitava Vlada FBiH, ali na kraju je pojeo vuk magarca. Međutim, sve navedene nepravilnosti ne bi trebale biti razlog da se ne krene od onoga što je najlakše prvo riješiti, dakle, glomaznog finansiranja političkih stranaka iz džepova onih koji nisu njihovi članovi.
Pored toga, koliko se sjećam, godine 2008. NS je imala sasvim pristojne rezultate, čak i načelničko mjesto, a u kampanju je krenula sa livade i bez i jedne budžetske marke.
kluz franjo

#17533 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

Last edited by kluz franjo on 31/08/2016 00:47, edited 1 time in total.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#17534 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

hellue

#17535 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by hellue »

Pedja,

Ako sam dobro shvatio na skupstini je usvojena odluka da zastupnici ne mogu biti clavnovi upravnih i nadzornih odbora, dokle se stiglo sa tom odlukom, treba li ici na vladu ili???
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#17536 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

pk

Gledajući jučerašnju skupštinu nedvojben je utisak da samo vi i Haverić imate predstavu gdje živite. Ovo ostalo sve kao da je palo sa neke druge planete. Od čega, kako i zašto tolika i takva alijenacija i zašto nedostatak volje da se nešto sazna ili spozna? Mjesto bitisanja, šta manje? Znam da ne pitam osobno, nego nečije drugo, ali pitam vaš(tvoj) utisak o tome.
Control panel

#17537 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Control panel »

KatarinaKosaca wrote:pk

Gledajući jučerašnju skupštinu nedvojben je utisak da samo vi i Haverić imate predstavu gdje živite. Ovo ostalo sve kao da je palo sa neke druge planete. Od čega, kako i zašto tolika i takva alijenacija i zašto nedostatak volje da se nešto sazna ili spozna? Mjesto bitisanja, šta manje? Znam da ne pitam osobno, nego nečije drugo, ali pitam vaš(tvoj) utisak o tome.
de bona katarina. pa oni i ne znaju po kojem se zakonu primaju drzavni sluzbenici. toliko o tome da se treba nesto saznati i spoznati. :-)

a o spoznaji NS-a i drugih vidimo vec danas kada je grad blokiran sa jednim dijelom taxista.
jastuk1

#17538 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by jastuk1 »

Hoće li se neko udostojiti i već jednom odgovoriti kao se misle pokriti rupe nastale moratorijem na zaduživanje za kojeg se NS zalaže?

Ne može se tako floskulativno mazati oči, a pritome ne očekivati da ljudi misle svojom glavom i ne razmišljaju o posljedicama.

Ili ste sposobni odgovarati samo na laka pitanja. :!: :oops:
Albin Zuhric

#17539 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Albin Zuhric »

Control panel,

Ja ne vidim kao bilo kakav poraz cinjenicu da su ilegalni taksisti danas izasli na proteste. Samo ironiju da su oni koji krse zakon otvoreno, dok neki drugi taksisti rade legalno i placaju drzavi sve namete, mogu izaci na ulicu da protestuju. Da su to uradili kao svi drugi obespravljeni gradjani, ja bih to potpuno razumio. Oni su to uradili kao ljudi koji se javno, ilegalno bave nekim poslom.

Kad smo kod taksi usluga, moje je misljenje da se u ovaj servis mora uvesti vise kompetitivnosti, i da se treba ostaviti prostor firmama da se takmice. Medjutim, to je, po mom misljenju, moguce tek onda kada se postojeci zakon pocne provoditi i postovati. Po meni je suludo napraviti zakon, ne provoditi ga, dovesti u neravnopravan polozaj taksiste, a onda praviti novi zakon koji opet pretpostavlja provedbu i implementaciju, a koji ce u stvarnosti najvise skoditi onima koji su se do sada legalno bavili ovim poslom. Kada se ispune prethodno predvidjeni uslovi, onda treba govoriti o narednom koraku.

jastuk1,

Uskoro cete vidjeti i konkretno kako je to moguce uraditi. U medjuvremenu, moratorij na zaduzivanje se odnosi na krpljenje budzetskih rupa, ne na investicije. Transa GRAS-u ne. Izgradnja parkinga koji donosi novac da.

Bolje pitanje, od ovog koje postavljate vec nekoliko puta, je kako tacno trenutna vlast namjerava vratiti stare i nove kredite, i sve one naredne koje namjeravaju uzimati ako ostanu na vlasti. To je, ako mene pitate, pravo zamazivanje ociju, i ona opcija koja vodi u potpunu propast. Nasa ideja moratorija ne zvuci dobro jer znaci pravljenje rezova u ovom trenutku. Njihova opcija dozvoljava nekima da zive potpuno normalno i bez briga jos nekoliko godina, dok jedno jutro ne ustanu i procitaju kako je kanton bankrotirao i ne moze ispunjavati ni najosnovnije obaveze. Mi smo odlucili koja je opcija bolja. Vi odlucite koja vama vise odgovara.

Pozdrav
Pedja Kojovic

#17540 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

katarinakosaca

Iskreno, ni ja ne razumijem to do kraja.
A mozda to i nema neko racionalno objasnjenje.
Banalnost nije nepoznata osobina zla.
Na prvoj hitnoj sjednici nakon 7.2. atmosfera je bila drugacija. Ozbiljnija. Na nekim licima uplasenost.
Na posljednjoj sjednici je bilo vidljivo da je opasna faza prosla i da se stvari vracaju u "normalno" stanje.
Smanjene su plate za 20%.
Vlada je dala ostavku ali i dalje raspolaze budzetskim novcem u punom, a ne u tehnickom kako se moze cuti, kapacitetu.
Objektivno gledano, pozicija u kojoj se vlast sada nalazi je za njih, sa stanovista politicke odgovornosti, puno bolja nakon sto su podnijeli ostavke. Efektivno upravljanje budzetom u predizbornoj godini - to je strategija. U statusu ministra ili ministra u ostavci ali u punom zakonskom kapacitetu - potpuno je nebitno.

p.k.
Control panel

#17541 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Control panel »

Albin Zuhric wrote:Control panel,

Ja ne vidim kao bilo kakav poraz cinjenicu da su ilegalni taksisti danas izasli na proteste. Samo ironiju da su oni koji krse zakon otvoreno, dok neki drugi taksisti rade legalno i placaju drzavi sve namete, mogu izaci na ulicu da protestuju. Da su to uradili kao svi drugi obespravljeni gradjani, ja bih to potpuno razumio. Oni su to uradili kao ljudi koji se javno, ilegalno bave nekim poslom.

Kad smo kod taksi usluga, moje je misljenje da se u ovaj servis mora uvesti vise kompetitivnosti, i da se treba ostaviti prostor firmama da se takmice. Medjutim, to je, po mom misljenju, moguce tek onda kada se postojeci zakon pocne provoditi i postovati. Po meni je suludo napraviti zakon, ne provoditi ga, dovesti u neravnopravan polozaj taksiste, a onda praviti novi zakon koji opet pretpostavlja provedbu i implementaciju, a koji ce u stvarnosti najvise skoditi onima koji su se do sada legalno bavili ovim poslom. Kada se ispune prethodno predvidjeni uslovi, onda treba govoriti o narednom koraku.

Pozdrav
Postovani Albine,

ili se vi pravite da ne znate o cemu pricate ili stvarno ne znate ili necete da znate?!
sta znaci legalan ili nelegalna. jeli to po kriterijima koje odredjuje Sarajevo taxi. to je ono udruzenje koje hoce da ima monopol nad taxi prevozom. znate li vi da su se oni izborili da svoju djelatnost podvedu pod slabo profitno zanimanje ili kao stari zanati pa placaju pausal od cca 50 KM?! a ukupno sto imaju obaveza prema drzavi je otprilike 170 KM za cijeli mjesec (tu mu je i PIO i zdravstveno). a ostali su registrovani kao firma i placaju porez po osnovu dobiti. da se razumijemo nicije maslo nije za ramazana. ali koliko sam jucer upratio sve sto je SA taxiju odgovaralo je proslo, a to su podrzala i dva zastupnika iz NS-a. Zakon nije u skladu sa Zakonom o konkurenciji, ali to zastupnike nije sprijecilo da ga izglasaju, a prije toga su podrzali amandmane SDA koji krse taj zakon o konkurenciji. sto znaci da su zastuponici glasali za monopol. i ovdje se jednima daju sva prava na racun drugih. i broj licenci, i taxi stajalista... ovaj zakon se ne tice samo jednog udruzenja ili taxi prevoznika, nego je trebalo voditi tacuna i o gradjanima koji ce koristiti tu uslugu i o drzavi koja treba da natjera i jedne i druge da rade pod jednakim uslovima, na zadovoljstvo gradjana i da tacno i na vrijeme izmiruju svoje obaveze prema dzavi.
mogu ja jos o ovome ali vi ovo ne razumijete isto kao sto nisu razumjenli pojedini zastupnici pa su se stavili na jednu stranu. umjesto da donesu zakon da su i jedni i drugi djelimicno zadovoljni, jer cim je jedna strana zadovoljna onda ona druga nije i obratno.
Albin Zuhric

#17542 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Albin Zuhric »

Control panel,

Ocigledno niste procitali moj odgovor u cijelosti. Ja ne vjerujem da treba postojati jedna firma koja ima monopol nad taksi uslugama, upravo suprotno sam rekao. Moj odgovor samo podrazumijeva donosenje odluka u fazama.

Pozdrav
drug_profi

#17543 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Ma lopovluk i korupcija smrde na kilometre iz tih cumeza zvanih parlamenti.
A njih u BiH na svakom cosku.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#17544 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

Pedja Kojovic wrote:katarinakosaca

Na prvoj hitnoj sjednici nakon 7.2. atmosfera je bila drugacija. Ozbiljnija. Na nekim licima uplasenost.
Na posljednjoj sjednici je bilo vidljivo da je opasna faza prosla i da se stvari vracaju u "normalno" stanje.
Vlada je dala ostavku ali i dalje raspolaze budzetskim novcem u punom, a ne u tehnickom kako se moze cuti, kapacitetu.
Objektivno gledano, pozicija u kojoj se vlast sada nalazi je za njih, sa stanovista politicke odgovornosti, puno bolja nakon sto su podnijeli ostavke. Efektivno upravljanje budzetom u predizbornoj godini - to je strategija. U statusu ministra ili ministra u ostavci ali u punom zakonskom kapacitetu - potpuno je nebitno.

p.k.
Peđa ,
moram se nadovezati na Katarinino pitanje.
Prije par dana smo dobili vijest da su vijećnici OV Novo Sarajevo odbili prijedlog Naše Stranke o smanjenju plata i paušala iako je ta sjednica bila dan ili dva nakon što ste vi u Kantonu sami sebi smanjili plate.

Pretpostavljam da smanjenje plata na kantonalnom nivou nije posljedica bilo kakve savjesti poslanika , nego strogapartijska uredba radi sticanja popularnosti ili smanjenja nepopularnosti (zbilja čast izuzecima) , pa se hipotetski pitam da li se nekom partijskom uredbom moglo narediti smanjenje plata i tim lezihljebovićima na opštinskom nivou ?

Kao što je Katarina pitala , da li su oni sa druge planete , da li su svjesni realnosti ?
Ukoliko vi na kantonalnom nivou , višoj instanci ,smanjujete plate i rasterećujete veći budžet , totalno je normalno da to učine lezihljebovići opštinskih vijeća koji konkretno u Novom Sarajevu nisu u stanju da izaberu predsjedavajućeg OV još od oktobra 2012 godine dakle punih 18 mjeseci !!!

Ako su ovi na opštinskom nivou takvi kakvi jesu , šta je tek sa ovima na federalnom , državnom nivou?
Unaprijed hvala.
Pozdrav.
Control panel

#17545 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Control panel »

Albin Zuhric wrote:Control panel,

Ocigledno niste procitali moj odgovor u cijelosti. Ja ne vjerujem da treba postojati jedna firma koja ima monopol nad taksi uslugama, upravo suprotno sam rekao. Moj odgovor samo podrazumijeva donosenje odluka u fazama.

Pozdrav

ako je tako onda se jos vise cudim sto su vasa dva zastupnika glasala za zakon o taxi prevozu koji daje potpuni monopol jednoj strani?
Control panel

#17546 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Control panel »

tvsabina wrote:
Pedja Kojovic wrote:katarinakosaca

p.k.
Peđa ,
moram se nadovezati na Katarinino pitanje.
Prije par dana smo dobili vijest da su vijećnici OV Novo Sarajevo odbili prijedlog Naše Stranke o smanjenju plata i paušala iako je ta sjednica bila dan ili dva nakon što ste vi u Kantonu sami sebi smanjili plate.

Pretpostavljam da smanjenje plata na kantonalnom nivou nije posljedica bilo kakve savjesti poslanika , nego strogapartijska uredba radi sticanja popularnosti ili smanjenja nepopularnosti (zbilja čast izuzecima) , pa se hipotetski pitam da li se nekom partijskom uredbom moglo narediti smanjenje plata i tim lezihljebovićima na opštinskom nivou ?

Kao što je Katarina pitala , da li su oni sa druge planete , da li su svjesni realnosti ?
Ukoliko vi na kantonalnom nivou , višoj instanci ,smanjujete plate i rasterećujete veći budžet , totalno je normalno da to učine lezihljebovići opštinskih vijeća koji konkretno u Novom Sarajevu nisu u stanju da izaberu predsjedavajućeg OV još od oktobra 2012 godine dakle punih 18 mjeseci !!!

Ako su ovi na opštinskom nivou takvi kakvi jesu , šta je tek sa ovima na federalnom , državnom nivou?
Unaprijed hvala.
Pozdrav.
26.02.2014.
Sjednica Predsjedništva SDP BiH
SDP će na svim nivoima pokrenuti izmjene akata za smanjenje primanja zvaničnika
Sredstva od ukidanja dodatnih primanja zvaničnika bit će usmjerena na programe pomoći socijalno ugroženom stanovništvu.

U Sarajevu je održana sjednica Predsjedništva SDP-a BiH na kojoj je donesen zaključak prema kome će se što hitnije sprovesti mjere smanjenja primanja izabranih i imenovanih dužnosnika, uključujući i ukidanje svih dodatnih privilegija na svim nivoima vlasti.

Predsjedništvo je konstatovalo da smo i mi pogriješili i da i mi sami snosimo odgovornost što nismo dovoljno pažnje ranije posvetili ovim pitanjima. Iz tih razloga je konstatovano da predstavnici SDP-a u svim izvršnim i zakonodavnim institucijama, kao i javnim preduzećima i ustanovama se moraju postarati da se sve zloupotrebe bilo koga od izabranih zvaničnika moraju primjereno sankcionisati.

Predstavnici SDP-a će na svim nivoima pokrenuti izmjene akata vezane za smanjenje primanja zvaničnika. Osim izvršne i zakonodavne vlasti, predviđeno je da se slični prijedlozi traže i od javnih preduzeća i ustanova.

Poslanici SDP-a će pokrenuti/nastaviti insistirati na svim nivoima (od opština, gradova, kantona, entiteta, skupštine distrikta, BiH) na ukidanju svih dodatnih primanja u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, a koja se tiču paušala profesionalnim poslanicima, naknada za odvojeni život, naknada za rad u komisijama, kao i plaćanje učešća u radu na sjednicama i kolegijima skupština/vlada svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini. Sredstva koja su planirana za ove namjene bit će usmjerena na programe pomoći socijalno ugroženom stanovništvu.

Do momenta implementacije ovih mjera u zakonodavnim i izvršnim organima i javnim preduzećima, izabrani i imenovani dužnosnici, direktori, članovi upravnih i nadzornih odbora iz SDP-a odmah će ih početi primjenjivati i ta sredstva uplaćivati u navedene svrhe.

Predsjedništvo je pozdravilo odluku Kluba poslanika SDP-a u Parlamentu BiH, čije zaključke o odricanju od naprijed navedenih privilegija u potpunosti podržava.
Izvor: Centar za informisanje SDP BiH
jastuk1

#17547 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by jastuk1 »

Albin Zuhric wrote:
jastuk1,

Uskoro cete vidjeti i konkretno kako je to moguce uraditi. U medjuvremenu, moratorij na zaduzivanje se odnosi na krpljenje budzetskih rupa, ne na investicije. Transa GRAS-u ne. Izgradnja parkinga koji donosi novac da.

Bolje pitanje, od ovog koje postavljate vec nekoliko puta, je kako tacno trenutna vlast namjerava vratiti stare i nove kredite, i sve one naredne koje namjeravaju uzimati ako ostanu na vlasti. To je, ako mene pitate, pravo zamazivanje ociju, i ona opcija koja vodi u potpunu propast. Nasa ideja moratorija ne zvuci dobro jer znaci pravljenje rezova u ovom trenutku. Njihova opcija dozvoljava nekima da zive potpuno normalno i bez briga jos nekoliko godina, dok jedno jutro ne ustanu i procitaju kako je kanton bankrotirao i ne moze ispunjavati ni najosnovnije obaveze. Mi smo odlucili koja je opcija bolja. Vi odlucite koja vama vise odgovara.

Pozdrav
Joj koja floskulijada.

Sve to stoji, ali kako to namjeravate realizovati. Ne možete i nemerete očekivat da vas neko drži za ozbiljno sa takvim NEDOSLJEDNIM stavovima.

Sve to isto ko na šupljoj NVO radionici kad se pišu na flipčart ideje šta treba, šta treba, a nikako način i mehanizam i osiguranje izvršenja toga šta treba.

Kad god izađeš sa prijedlogim - tipa ne pare Grasu, ok onda moraš objasniti šta je namjera s Grasom i koji je način likvidacije/privatizacije, šta konkretno. Kad pominješ parking onda moraš reći i gdje hoćeš da se pravi, nemere se prijedloge tek tako ko klade valjat i očekivat podrška za iste. Nismo u obdaništu.

A što se tiče mog jedinog i pravog pitanja, a to je vaše zalaganje za moratorij na zaduženja za pokrivanje bužetskih rupa, pa kako ćeš pokriti rupe koje će nastati? Odakle će se onda finansirati npr. invalidi i druge kategorije koje se finansiraju sa budžeta??????? Zašto svako pitanje moram da plastično crtam?! Jestel svjesni uopšte ba šta predlažete?! :!:
Pedja Kojovic

#17548 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

tvsabina

To je, po meni, pitanje za SDP.

Sto se tice federalnog nivoa…

U pravu ste.
Ja ne ocekujem da se plate poslanika na entitetskom nivou smanje jer nakon posljednje sjednice i saznanja o novim primanjima koja se pokusavaju "odraditi" vidim da ih "sve ovo" nije ni dotaklo.

p.k.
Kemo BA

#17549 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Kemo BA »

Pedja,

1. Jedini pravi zastitnici u JP mogu biti uposlenici tih JP-a organizovani u jake i postene sindikate sindikate ( moje misljenje).
Kakav Vi stav imate po tom pitanju i da li smatrate da je trenutni angazman sindikata adekvatan njegovoj zadaci ?

2. JP su postala familijarne firme ( ima i slucajeva da su kompletne porodice uposlene) narocito na drzavnom nivou. Podatke o tome nikada niko nije zatrazio.
Da li Vi mislite nesto poduzeti po tom pitanju i da li ste Vi nekada uticali kod nekog od takvih zaposlenja?

3. Obrazovanje i strucnost kao jedan od najvaznijih uslova za napredak dristva se vezu iskljucivo za formalni nivo obrazovanja sto u potpunosti diskriminira strucnost i kompetencije stecene godinama rada i osposobljavanja nakon toga. Misljenja sam da insistiranje na tome u ovako organizovanom sistemu obrazovanja vodi ovo drustvo i dalje u jos veci sunovrat .

Molim Vas tav po tom pitanju?
VjecitiStudent

#17550 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

jastuk1 wrote: Joj koja floskulijada.

Sve to stoji, ali kako to namjeravate realizovati. Ne možete i nemerete očekivat da vas neko drži za ozbiljno sa takvim NEDOSLJEDNIM stavovima.

Sve to isto ko na šupljoj NVO radionici kad se pišu na flipčart ideje šta treba, šta treba, a nikako način i mehanizam i osiguranje izvršenja toga šta treba.

Kad god izađeš sa prijedlogim - tipa ne pare Grasu, ok onda moraš objasniti šta je namjera s Grasom i koji je način likvidacije/privatizacije, šta konkretno. Kad pominješ parking onda moraš reći i gdje hoćeš da se pravi, nemere se prijedloge tek tako ko klade valjat i očekivat podrška za iste. Nismo u obdaništu.

A što se tiče mog jedinog i pravog pitanja, a to je vaše zalaganje za moratorij na zaduženja za pokrivanje bužetskih rupa, pa kako ćeš pokriti rupe koje će nastati? Odakle će se onda finansirati npr. invalidi i druge kategorije koje se finansiraju sa budžeta??????? Zašto svako pitanje moram da plastično crtam?! Jestel svjesni uopšte ba šta predlažete?! :!:
Odakle će bankrotirani kanton vraćati ovih 200 miliona zaduženja?
Locked