Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Gojeni H

#17527 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Gojeni H »

Nurudin wrote:Znate li da je, serijatski gledajuci na post, stalno pricanje o hrani , u stvari mekruh ( pokudjeno, neprimjereno ponasanje ) , a po nekim pravnicima, ustrajavanje na mekruhu vodi u haram ?
Znamo. Hvala na brizi. :thumbup:

Sjooj, umireeem sabahile! Ups, izvini mekruh, nisam te vidio. :D
Gojeni H

#17528 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Gojeni H »

Al' kad ono od podneva, vec pravo udjem u postacki dan, pa se osamim, ili zalijevam cvijece ... kakav dusevni odmor, kakav put ... osjecam se k'o dzedaj. :D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#17529 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Nurudin »

Gojeni H wrote:
Nurudin wrote:Znate li da je, serijatski gledajuci na post, stalno pricanje o hrani , u stvari mekruh ( pokudjeno, neprimjereno ponasanje ) , a po nekim pravnicima, ustrajavanje na mekruhu vodi u haram ?

Previse i preglasno se smijati je takodjer mekruh.
Kao i zijevanje .
skafiskafsnjak

#17530 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skafiskafsnjak »

Gojeni H wrote:

Dzabe si ustajao na sehur :D

Idi doruckuj slobodno :mrgreen:
mali jomu

#17531 Re: Ramazan, opet ;)

Post by mali jomu »

Nikom nista nije dzaba, niti muslimanima niti ne muslimanima sta god radio i uradio....... za Ramazan

Svi dobijaju....... za Ramazan :thumbup:
arzuhal

#17532 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Još loma, saimi i sabiri :mrgreen:

Image
Idemedosumom

#17533 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Idemedosumom »

Još malooo :thumbup:

Mi Travničani čekamo par minuta više :(
vatrogasac

#17534 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vatrogasac »

arzuhal wrote:Još loma, saimi i sabiri :mrgreen:

Image
E, ovo je pucaljka. :mrgreen:

Sutra inšaAllah polovimo.
arzuhal

#17535 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Ja, bolan, već pola proleti...
Idemedosumom

#17536 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Idemedosumom »

Image

Vazda mi se dešava :-)
skafiskafsnjak

#17537 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skafiskafsnjak »

Esselamu aleejkum postaci :D
Rockefeller

#17538 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Rockefeller »

Im‘o tri nocne, jedva prezivio na plus 30.
vatrogasac

#17539 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vatrogasac »

skafiskafsnjak wrote:Esselamu aleejkum postaci :D
We alejkumus-selam we rahmetullahi we berekatuhu ....sunnetom nije predviđeno više od ovoga. :)
hadzinicasa

#17540 Re: Ramazan, opet ;)

Post by hadzinicasa »

Rockefeller wrote:Im‘o tri nocne, jedva prezivio na plus 30.
ja evo treci radni dan uzastopce 11,5 sati takodjer na cca +29
#samokuka
Rockefeller

#17541 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Rockefeller »

hadzinicasa wrote:
Rockefeller wrote:Im‘o tri nocne, jedva prezivio na plus 30.
ja evo treci radni dan uzastopce 11,5 sati takodjer na cca +29
#samokuka
Jos malo...

:thumbup:
skafiskafsnjak

#17542 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skafiskafsnjak »

Manje od 2h :D
arzuhal

#17543 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

hadzinicasa wrote: ja evo treci radni dan uzastopce 11,5 sati takodjer na cca +29
#samokuka
Jučer si mi naumpala s onim adrenalinom, a naumpala mi je - kao obrnuti argument istoj stvari - i Ljubinka sa svojim užasavajućim iskustvom jednog dana zimskog posta :mrgreen: Iz nekog vlastitog iskustva i doživljaja, što ovih dana, što iz prošlosti, potaklo me na to jednostavno razmišljanje...

Naprosto, ramazanski post predstavlja (više, ili prije svega, ili primarno) stanje svijesti i duha, mnogo više od stanja tijela, iako se sva priča vrti o potrebi tijela, njegovim mogućnostima, itd. Ovdje se duh istinski nametne kao vođa tijelu jer Allah i upućuje na to da je razlog posta jačanje svijesti o Bogu (le'allekum tettequn). Zato postač, već psihički pripravljen za dolazak mjeseca ramazana i sve ono što on nosi sa sobom, mnogo lakše biva bez vode, hrane, cigara i sl. u danima mjeseca ramazana nego što bi to bio u bilo kojem drugom danu, bilo kojeg drugog mjeseca (čak i manji dio dana: pušač uspjeva bez duhana od zore do akšama u ramazanu, a u nekom drugom danu teško izdržava više sati). I to je naprosto tako, to svaki postač zna i po svojoj duhovnoj nutrini, kao i svijesti da ima još postača oko njega, što ga također snaži tokom mjeseca posta :)

Vjernik već ima tu duhovnu spremnost i pripravljenost na post koju onaj koji nije vjernik, a hoće da isposti dan želeći to iskustvo i taj doživljaj, nema i zbog čega mu post može biti izrazito težak, mučan, traumatičan. Jer - a to svi znamo samo najjednostavnije stvari valja stalno ponavljati - post mjeseca ramazana nije propisan da bi ljudi gladovali i iscrpljivali svoje tijelo, nego da bi osnažili i pročistili misao.
A i razlika među samim vjernicima, njihova (pojedinačna) snaga vjere, shvatanja, spoznaje, itd. se razlikuju u tom postu, njegovom doživljaju, te plodovima koje poberu nakon mjeseca ramazana...
Naime, jučer mi je naumpao jedan momak koji je postio jedan dan, pa jedva dočekao da se najede i napije, pa se doslovce prežderao, pa se ispovraćao...
skafiskafsnjak

#17544 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skafiskafsnjak »

:thumbup:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#17545 Re: Ramazan, opet ;)

Post by konektovan »

Meni samo zao ovih postaca van Sarajeva, sto nemaju priliku da jedu sarajevski ramazanski somun uz iftar. :mrgreen:
skafiskafsnjak

#17546 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skafiskafsnjak »

konektovan wrote:Meni samo zao ovih postaca van Sarajeva, sto nemaju priliku da jedu sarajevski ramazanski somun uz iftar. :mrgreen:
Alo momak... Ne provociraj :D
hadzinicasa

#17547 Re: Ramazan, opet ;)

Post by hadzinicasa »

arzuhal wrote:
hadzinicasa wrote: ja evo treci radni dan uzastopce 11,5 sati takodjer na cca +29
#samokuka
Jučer si mi naumpala s onim adrenalinom, a naumpala mi je - kao obrnuti argument istoj stvari - i Ljubinka sa svojim užasavajućim iskustvom jednog dana zimskog posta :mrgreen: Iz nekog vlastitog iskustva i doživljaja, što ovih dana, što iz prošlosti, potaklo me na to jednostavno razmišljanje...

Naprosto, ramazanski post predstavlja (više, ili prije svega, ili primarno) stanje svijesti i duha, mnogo više od stanja tijela, iako se sva priča vrti o potrebi tijela, njegovim mogućnostima, itd. Ovdje se duh istinski nametne kao vođa tijelu jer Allah i upućuje na to da je razlog posta jačanje svijesti o Bogu (le'allekum tettequn). Zato postač, već psihički pripravljen za dolazak mjeseca ramazana i sve ono što on nosi sa sobom, mnogo lakše biva bez vode, hrane, cigara i sl. u danima mjeseca ramazana nego što bi to bio u bilo kojem drugom danu, bilo kojeg drugog mjeseca (čak i manji dio dana: pušač uspjeva bez duhana od zore do akšama u ramazanu, a u nekom drugom danu teško izdržava više sati). I to je naprosto tako, to svaki postač zna i po svojoj duhovnoj nutrini, kao i svijesti da ima još postača oko njega, što ga također snaži tokom mjeseca posta :)

Vjernik već ima tu duhovnu spremnost i pripravljenost na post koju onaj koji nije vjernik, a hoće da isposti dan želeći to iskustvo i taj doživljaj, nema i zbog čega mu post može biti izrazito težak, mučan, traumatičan. Jer - a to svi znamo samo najjednostavnije stvari valja stalno ponavljati - post mjeseca ramazana nije propisan da bi ljudi gladovali i iscrpljivali svoje tijelo, nego da bi osnažili i pročistili misao.
A i razlika među samim vjernicima, njihova (pojedinačna) snaga vjere, shvatanja, spoznaje, itd. se razlikuju u tom postu, njegovom doživljaju, te plodovima koje poberu nakon mjeseca ramazana...
Naime, jučer mi je naumpao jedan momak koji je postio jedan dan, pa jedva dočekao da se najede i napije, pa se doslovce prežderao, pa se ispovraćao...
Ja samo mogu da se nadovezem i da kazem da je sve u glavi i u srcu, snaga volje i stanje uma i duse. Samoodricanje u svrhu nekog viseg cilja ne znaci samo sto kazes gladovanje. Sad ce me dezurni skeptici sasjeci (japanska buba A-Sa!) ali u biti svega je ljubav. A ljubav je ljubav ma prema kome je osjecali izmedju ma koga da se zbiva - opet je ljubav. A kad covjek voli, onda moze sve. Pa i sam, pa i ako nema istomisljenika oko sebe.
arzuhal

#17548 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Na los, schneller!
Das Iftar kommt
bald, verdammt!
:twisted:

Image
Connaisseur Karlin

#17549 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:
#samokuka

arzonja, ne poste ni svi vjernici u jednakim uslovima, neko radi laksi posao, neko je fizciki izdrzljiviji i slicno :)

Razumijem ( pretpostavljam) da vam je asketizam, post , jedan oblik duhovnog obgogacenja, jer ste tako nauceni, a drugo, ni vi ne bi postili da vam post nije naredjen. Puno relgija ne traze post od vjernika :)
Sodom1

#17550 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Sodom1 »

konektovan wrote:Meni samo zao ovih postaca van Sarajeva, sto nemaju priliku da jedu sarajevski ramazanski somun uz iftar. :mrgreen:
Nemoj zezati :lol: :lol:
Nista ne propustaju , garantujem , plus nije Ramazan somun. :thumbup:
Locked