Bodkin wrote: ↑28/02/2024 14:21
Hakiz wrote: ↑27/02/2024 19:59
Znate da mi je hobi stolarija. I u stolariji, a naročito u gradnji instrumenata, koristi se premaz "šelak". Koristi se nekoliko stotina godina. U Evropi i SAD se slobodno prodaje u maloprodaji u dva oblika, kao već pripremljen rastvor ili kao listići, "pahuljice", koje se miješaju sa 90 % i jačim alkoholom da se dobije radna otopina. U BiH ga niko u maloprodaji ne prodaje ni u jednom od ta dva oblika.
Nađem ja firmu koja proizvodi, uvozi i prodaje hemikalije. I koja ima i maloprodaju. Na cjenovniku imaju navedeni šelak u obliku listića, kao i 97% alkohol. Odem u prodavnicu da pitam kako da kupim, ne vjerujem da šelak imaju tek tako u radnji, pa da naručim. U prodavnici mi kažu da šelak smiju prodavati isključivo u veleprodaji, a alkohol smiju držati samo 60 %, ne smiju 97 %. Tako im naredila agencija za lijekove. Proizvod koji je nekoliko stotina godina dokazano bezopasan za zdravlje i ekosistem i proizvodi koji se "svuda" prodaju slobodno u maloprodaji, kod nas zabranjeni. Čak ni argument da se mogu zloupotrijebiti ne stoji, jer se i kuhinjski nož, čekić i svi drugi proizvodi koji se slobodno prodaju mogu zloupotrijebiti. Automobilom je ubijeno mnogo ljudi, pa nije zabranjen.
Sigurno da mnogi drugi ljudi, koji imaju druga interesovanja, imaju slične probleme uzrokovane isključivo bh. administracijom. Mentalitetom da ljudima treba zabraniti sve šta je moguće, onemogućiti im što više se može.
Kada je vrijeme za napustiti BiH? Sada, ovog trenutka. I bilo kojeg drugog. Što prije, to bolje.
Mislim da je to malo promasena prica. Imas masu primjera gdje zemlje imaju odredjene zakone da nesto ne smijes iako je dozvjeno u drugim drzavama. Tako si kod nas mogao nekad kupiti masu lijekova u nekoj privatnoj apoteci sto na zapadu ne mozes. Ili ako ti sistem ne odgovara, odes privatno doktoru. Zamisli da nema privatnih doktora jer takav je sistem u drzavi.
Ako prosiris, ekvivalentno je tome da ne mozes uzeti mlado jagnje za razanj negdje u EU.
Ili da ti drzava ne daje dvojno drzavljanstvo.
To ima opravdanje da neki proizvodi štete ekosistemu, kulturnom dobru, zdravlju ljudi u tim državama, a dozvoljeni su u državama u kojima se o tim stvarima ne vodi rečuna.
Ali proizvodi koji ne prave štetu su druga priča.
Na primjer: Pomiješaš 50 ml 97 % alkohola sa 200 ml alkoholnog sirćeta (bolje ako možeš naći ono sirće za čišćenje koje se ne osjeća, ali ja ga nisam kod nas našao), dopuniš vodom do 500 ml i dodaš nekoliko kapi, oko 10 ml, tečnog sapuna. Dobiješ odlično sredstvo za pranje zidova tuš kabine, odlično skida kamenac sa tih zidova, a i druge predmete odlično čisti. Uz to je ekološko. Ako te je strah da ću praviti ilegano alkoholno piće ili se sam napiti opasnim 97 % alkoholom, nemoj ga prodavati u čistoj formi, prodaj ga u "denautirozvanoj" formi, to jeste sa dodacima koj i a čine odvratnim dakle nepitkim. Ali ga nemoj zabraniti pa da ne mogu napraviti spomenuto sredstvo za čišćenje.
Ako ga zabraniš jer te je strah da ću praviti ta pića, zabrani i kuhinjeki nož za meso jer mogu nekoga ubiti sa njim, zabrani i čekić, dlijeto, zabrani automobil jer mogu nekoga pregaziti. Itd.
Jedno je zabraniti plutonij, uranij, razne materije koje se skoro apsolutno, ako ne i apsolutno, mogu koristiti samo u svrhe koje nisu za "civilnu" upotrebu. Ali zabraniti nešta samo zato što može biti zloupotrebljeno, ali se može koristiti i u puno legitimnih svrha, to nema smisla. Kao što ni zabrana prodaje kuhinjskog noža, čekića ili automoibila zbog straha od zloupotrebe nema smisla.
A, kako je ovo tema u tome kada se isplati iseliti iz BiH, već sam na to odgovorio, kako ti kažeš, imaš državu koja nepta zabrani, eto ti razlog da iseliš. Možda nije svakome to razlog, ali onome kome jeste, eto ga. Drugi ljudi će naći svoje razloge kojima su uzroci jednako besmislen propis kao što bi meni bio o šelaku ili alkoholu.
I na kraju, ako želimo u EU, imati zabranu prodaje stvari koje se slobodno prodaju svuda u EU je, najblaže rečeno, glupo.
Eno šelaka u "neformalnoj" ponudi, 40 KM za 1 kg pahuljica, eno 97 % alkohol iz Srbije po cijeni od 6-7 KM po litri, u pakovanjima od 1 l do kanistera od 10 litara, dakle sve se to može naći parolom "snađi se".
Ali u legalnoj, slobodnoj maloprodaji? Jok. A to je stvar, da sve šta je legalno dostupno ljudima u EU neka bude i nama. Ne govorim o cijeni, o tome da li se može kupiti ušetavši u pprodavnicu ili treba naručiti, to je stvar tehnike, ali stvar propisa je da bude u slobodnoj prodaji.