Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#17526 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Hakiz wrote: 27/02/2024 19:59 Znate da mi je hobi stolarija. I u stolariji, a naročito u gradnji instrumenata, koristi se premaz "šelak". Koristi se nekoliko stotina godina. U Evropi i SAD se slobodno prodaje u maloprodaji u dva oblika, kao već pripremljen rastvor ili kao listići, "pahuljice", koje se miješaju sa 90 % i jačim alkoholom da se dobije radna otopina. U BiH ga niko u maloprodaji ne prodaje ni u jednom od ta dva oblika.

Nađem ja firmu koja proizvodi, uvozi i prodaje hemikalije. I koja ima i maloprodaju. Na cjenovniku imaju navedeni šelak u obliku listića, kao i 97% alkohol. Odem u prodavnicu da pitam kako da kupim, ne vjerujem da šelak imaju tek tako u radnji, pa da naručim. U prodavnici mi kažu da šelak smiju prodavati isključivo u veleprodaji, a alkohol smiju držati samo 60 %, ne smiju 97 %. Tako im naredila agencija za lijekove. Proizvod koji je nekoliko stotina godina dokazano bezopasan za zdravlje i ekosistem i proizvodi koji se "svuda" prodaju slobodno u maloprodaji, kod nas zabranjeni. Čak ni argument da se mogu zloupotrijebiti ne stoji, jer se i kuhinjski nož, čekić i svi drugi proizvodi koji se slobodno prodaju mogu zloupotrijebiti. Automobilom je ubijeno mnogo ljudi, pa nije zabranjen.

Sigurno da mnogi drugi ljudi, koji imaju druga interesovanja, imaju slične probleme uzrokovane isključivo bh. administracijom. Mentalitetom da ljudima treba zabraniti sve šta je moguće, onemogućiti im što više se može.

Kada je vrijeme za napustiti BiH? Sada, ovog trenutka. I bilo kojeg drugog. Što prije, to bolje.
Mislim da je to malo promasena prica. Imas masu primjera gdje zemlje imaju odredjene zakone da nesto ne smijes iako je dozvjeno u drugim drzavama. Tako si kod nas mogao nekad kupiti masu lijekova u nekoj privatnoj apoteci sto na zapadu ne mozes. Ili ako ti sistem ne odgovara, odes privatno doktoru. Zamisli da nema privatnih doktora jer takav je sistem u drzavi.

Ako prosiris, ekvivalentno je tome da ne mozes uzeti mlado jagnje za razanj negdje u EU.

Ili da ti drzava ne daje dvojno drzavljanstvo.
moimoi

#17527 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Al objektivno u ovom slucaju “slucaj selak” :D nema valjanog razloga. Prije da se niko sjetio nije.

Tj oni koji se bave drvnom industrijom ga normalno preko firme dobijaju.. maloprodaja-nix. Isti ti je slucaj i sa helijumom. Nemas ga kod nas u maloprodaji…jos to i ima logike jer moze biti opasan.
Last edited by moimoi on 28/02/2024 14:50, edited 1 time in total.
Hakiz

#17528 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Bodkin wrote: 28/02/2024 14:21
Hakiz wrote: 27/02/2024 19:59 Znate da mi je hobi stolarija. I u stolariji, a naročito u gradnji instrumenata, koristi se premaz "šelak". Koristi se nekoliko stotina godina. U Evropi i SAD se slobodno prodaje u maloprodaji u dva oblika, kao već pripremljen rastvor ili kao listići, "pahuljice", koje se miješaju sa 90 % i jačim alkoholom da se dobije radna otopina. U BiH ga niko u maloprodaji ne prodaje ni u jednom od ta dva oblika.

Nađem ja firmu koja proizvodi, uvozi i prodaje hemikalije. I koja ima i maloprodaju. Na cjenovniku imaju navedeni šelak u obliku listića, kao i 97% alkohol. Odem u prodavnicu da pitam kako da kupim, ne vjerujem da šelak imaju tek tako u radnji, pa da naručim. U prodavnici mi kažu da šelak smiju prodavati isključivo u veleprodaji, a alkohol smiju držati samo 60 %, ne smiju 97 %. Tako im naredila agencija za lijekove. Proizvod koji je nekoliko stotina godina dokazano bezopasan za zdravlje i ekosistem i proizvodi koji se "svuda" prodaju slobodno u maloprodaji, kod nas zabranjeni. Čak ni argument da se mogu zloupotrijebiti ne stoji, jer se i kuhinjski nož, čekić i svi drugi proizvodi koji se slobodno prodaju mogu zloupotrijebiti. Automobilom je ubijeno mnogo ljudi, pa nije zabranjen.

Sigurno da mnogi drugi ljudi, koji imaju druga interesovanja, imaju slične probleme uzrokovane isključivo bh. administracijom. Mentalitetom da ljudima treba zabraniti sve šta je moguće, onemogućiti im što više se može.

Kada je vrijeme za napustiti BiH? Sada, ovog trenutka. I bilo kojeg drugog. Što prije, to bolje.
Mislim da je to malo promasena prica. Imas masu primjera gdje zemlje imaju odredjene zakone da nesto ne smijes iako je dozvjeno u drugim drzavama. Tako si kod nas mogao nekad kupiti masu lijekova u nekoj privatnoj apoteci sto na zapadu ne mozes. Ili ako ti sistem ne odgovara, odes privatno doktoru. Zamisli da nema privatnih doktora jer takav je sistem u drzavi.

Ako prosiris, ekvivalentno je tome da ne mozes uzeti mlado jagnje za razanj negdje u EU.

To ima opravdanje da neki proizvodi štete ekosistemu, kulturnom dobru, zdravlju ljudi u tim državama, a dozvoljeni su u državama u kojima se o tim stvarima ne vodi rečuna.

Ali proizvodi koji ne prave štetu su druga priča.

Na primjer: Pomiješaš 50 ml 97 % alkohola sa 200 ml alkoholnog sirćeta (bolje ako možeš naći ono sirće za čišćenje koje se ne osjeća, ali ja ga nisam kod nas našao), dopuniš vodom do 500 ml i dodaš nekoliko kapi, oko 10 ml, tečnog sapuna. Dobiješ odlično sredstvo za pranje zidova tuš kabine, odlično skida kamenac sa tih zidova, a i druge predmete odlično čisti. Uz to je ekološko. Ako te je strah da ću praviti ilegano alkoholno piće ili se sam napiti opasnim 97 % alkoholom, nemoj ga prodavati u čistoj formi, prodaj ga u "denautirozvanoj" formi, to jeste sa dodacima koj i a čine odvratnim dakle nepitkim. Ali ga nemoj zabraniti pa da ne mogu napraviti spomenuto sredstvo za čišćenje.

Ako ga zabraniš jer te je strah da ću praviti ta pića, zabrani i kuhinjeki nož za meso jer mogu nekoga ubiti sa njim, zabrani i čekić, dlijeto, zabrani automobil jer mogu nekoga pregaziti. Itd.

Jedno je zabraniti plutonij, uranij, razne materije koje se skoro apsolutno, ako ne i apsolutno, mogu koristiti samo u svrhe koje nisu za "civilnu" upotrebu. Ali zabraniti nešta samo zato što može biti zloupotrebljeno, ali se može koristiti i u puno legitimnih svrha, to nema smisla. Kao što ni zabrana prodaje kuhinjskog noža, čekića ili automoibila zbog straha od zloupotrebe nema smisla.

A, kako je ovo tema u tome kada se isplati iseliti iz BiH, već sam na to odgovorio, kako ti kažeš, imaš državu koja nepta zabrani, eto ti razlog da iseliš. Možda nije svakome to razlog, ali onome kome jeste, eto ga. Drugi ljudi će naći svoje razloge kojima su uzroci jednako besmislen propis kao što bi meni bio o šelaku ili alkoholu.

I na kraju, ako želimo u EU, imati zabranu prodaje stvari koje se slobodno prodaju svuda u EU je, najblaže rečeno, glupo.

Eno šelaka u "neformalnoj" ponudi, 40 KM za 1 kg pahuljica, eno 97 % alkohol iz Srbije po cijeni od 6-7 KM po litri, u pakovanjima od 1 l do kanistera od 10 litara, dakle sve se to može naći parolom "snađi se".

Ali u legalnoj, slobodnoj maloprodaji? Jok. A to je stvar, da sve šta je legalno dostupno ljudima u EU neka bude i nama. Ne govorim o cijeni, o tome da li se može kupiti ušetavši u pprodavnicu ili treba naručiti, to je stvar tehnike, ali stvar propisa je da bude u slobodnoj prodaji.
Bodkin

#17529 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Hakiz wrote: 28/02/2024 14:49

To ima opravdanje da neki proizvodi štete ekosistemu, kulturnom dobru, zdravlju ljudi u tim državama, a dozvoljeni su u državama u kojima se o tim stvarima ne vodi rečuna.

Na primjer: Pomiješaš 50 ml 97 % alkohola sa 200 ml alkoholnog sirćeta (bolje ako možeš naći ono sirće za čišćenje koje se ne osjeća, ali ja ga nisam kod nas našao), dopuniš vodom do 500 ml i dodaš nekoliko kapi, oko 10 ml, tečnog sapuna. Dobiješ odlično sredstvo za pranje zidova tuš kabine, odlično skida kamenac sa tih zidova, a i druge predmete odlično čisti. Uz to je ekološko. Ako te je strah da ću praviti ilegano alkoholno piće ili se sam napiti opasnim 97 % alkoholom, nemoj ga prodavati u čistoj formi, prodaj ga u "denautirozvanoj" formi, to jeste sa dodacima koj i a čine odvratnim dakle nepitkim. Ali ga nemoj zabraniti pa da ne mogu napraviti spomenuto sredstvo za čišćenje.

Ako ga zabraniš jer te je strah da ću praviti ta pića, zabrani i kuhinjeki nož za meso jer mogu nekoga ubiti sa njim, zabrani i čekić, dlijeto, zabrani automobil jer mogu nekoga pregaziti. Itd.

Jedno je zabraniti plutonij, uranij, razne materije koje se skoro apsolutno, ako ne i apsolutno, mogu koristiti samo u svrhe koje nisu za "civilnu" upotrebu. Ali zabraniti nešta samo zato što može biti zloupotrebljeno, ali se može koristiti i u puno legitimnih svrha, to nema smisla. Kao što ni zabrana prodaje kuhinjskog noža, čekića ili automoibila zbog straha od zloupotrebe nema smisla.

A, kako je ovo tema u tome kada se isplati iseliti iz BiH, već sam na to odgovorio, kako ti kažeš, imaš državu koja nepta zabrani, eto ti razlog da iseliš. Možda nije svakome to razlog, ali onome kome jeste, eto ga. Drugi ljudi će naći svoje razloge kojima su uzroci jednako besmislen propis kao što bi meni bio o šelaku ili alkoholu.

I na kraju, ako želimo u EU, imati zabranu prodaje stvari koje se slobodno prodaju svuda u EU je, najblaže rečeno, glupo.

Eno šelaka u "neformalnoj" ponudi, 40 KM za 1 kg pahuljica, eno 97 % alkohol iz Srbije po cijeni od 6-7 KM po litri, u pakovanjima od 1 l do kanistera od 10 litara, dakle sve se to može naći parolom "snađi se".

Ali u legalnoj, slobodnoj maloprodaji? Jok. A to je stvar, da sve šta je legalno dostupno ljudima u EU neka bude i nama. Ne govorim o cijeni, o tome da li se može kupiti ušetavši u pprodavnicu ili treba naručiti, to je stvar tehnike, ali stvar propisa je da bude u slobodnoj prodaji.
Shvatam ja sta ti govoris ali kazem ti, nije ni sve u eu isto niti podjednako regulisano. Meso i standardi nisu isti u svakoj zemlji npr. Mogucnost da imas dvojno drzavljanstvo isto. Ili sta mozes kupiti sa i bez recepta u apoteci. Ili koliko moras dati polog banci da kupis stan

Tako i ovo. Hocu da kazem da to nije razlog za iseliti, tj jeste ako se bavis drvetom. Bih ima svoje neke zakone koji su drugaciji. E sad, recimo po meni je argument ako ne mozes naruciti stvari sa amazona. Tipa amazon ne dostavlja u bih. To je veliko i znaci da je su ljudi u bih zakinuti jer je drzava ku*ac. A tih lokalnih zakona ima svugdje
Hakiz

#17530 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Bodkin wrote: 28/02/2024 16:02
Hakiz wrote: 28/02/2024 14:49

Shvatam ja sta ti govoris ali kazem ti, nije ni sve u eu isto niti podjednako regulisano. Meso i standardi nisu isti u svakoj zemlji npr. Mogucnost da imas dvojno drzavljanstvo isto. Ili sta mozes kupiti sa i bez recepta u apoteci. Ili koliko moras dati polog banci da kupis stan

Tako i ovo. Hocu da kazem da to nije razlog za iseliti, tj jeste ako se bavis drvetom. Bih ima svoje neke zakone koji su drugaciji. E sad, recimo po meni je argument ako ne mozes naruciti stvari sa amazona. Tipa amazon ne dostavlja u bih. To je veliko i znaci da je su ljudi u bih zakinuti jer je drzava ku*ac. A tih lokalnih zakona ima svugdje
Kako misliš da ti carina pusti proizvod kupljen preko Amazona, a koji je domaćoj firmi zabranjen da ti proda? Nije taj proizvod zabranjen zbog toga što ga prodaje naša firma, nego zbog toga što ga ti ne smiješ kupiti, država kaže da ga ne smiješ imati. Pa onda ni preko Amazona ne smiješ kupiti. A carina provjerava.

Ostaju šverc i kriminal. Ili da odustaneš od tog proizvoda, a to nekome može značiti i odustajanje od hobija ili čak i posla. Naravno da je to razlog da odeš iz takve države.
512MB

#17531 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Iz BiH se može na Amazon-u kupovati zar ne?
sabanss

#17532 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

512MB wrote: 28/02/2024 16:40 Iz BiH se može na Amazon-u kupovati zar ne?
To se zajebaješ :lol: Može teoretski
512MB

#17533 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

sabanss wrote: 28/02/2024 16:44
Jel može ili ne?
Hakiz

#17534 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Ja sam iz Amazona SAD kupio knijgu, neku monografiju. Besplatan prevoz. Kupio sam i preko Amazona Njemačka nosače za P3 filtere za "half" masku. Ali, u tom slučaju Amazon je služio samo kao poveznica mene i firme iz koje su filteri došli, nije mi prodao Amazon direktno.

Tako da se neke stvari mogu kupiti, uglavnom tako da na Amazonu pronađeš prodavnicu pa onda iz nje kupiš. ALi mnogo proizvoda ne može. A i oni koji mogu, ako se kupuje iz SAD, su preskupi, transport je skuplji od proizvoda. Možda knjige, Kindl i slično da je OK kupiti. Ostalo je lutrija na kakve uslove naiđeš.

Odeš na amazon, tamo na search nađeš proizvod koji te interesuje. Na desnoj strani stranice saa opisom proizvoda će biti dugme da klikneš na kojem piše "proizvod imaju naši partneri" ili nešta slično. Klikneš to dugme i otvori ti se stranica sa listom firmi iz kojih možeš kupiti. Odabereš iz koje ćeš, klikneš na nju i pratiš put da kupiš.

Ja ne znam Njemački dovoljno dobro, pa sam na Amazon Njemačka odabrao Engleski i euro kao valutu plaćanja. Ide bez problema. Naravno, moraš se registrovati. Registracija ti važi za svaki Amazon, ne moraš se posebno registrovati za SAD, njemački itd Amazon.
Last edited by Hakiz on 28/02/2024 16:55, edited 1 time in total.
sabanss

#17535 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

512MB wrote: 28/02/2024 16:48
Jel može ili ne?
Pola prodavnica ne isporučuje u BiH, neće biti za dva dana ili dan kao tebi u Austriji + ako te carina počne zajebavati onda si tek donji.

Naša pošta je posebna priča jer ogroman postotak pošiljki se "zagubi", dok drugo pola lažno prijave ljudi da nije stiglo i traže povrat tako da ne samo prodavnice sa Amazona nego i kinezi i njihovi sajtovi su nas počeli stavljati na crne liste. Eto još jedan razlog zašto se isplati ispaliti iz BiH. Nikada ne moram u prodavnicu again bukvalno.
moimoi

#17536 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ja sam platila carinu na kindle skuplju od kindl-a :D
Doduse, to je bilo prije 15 god. Ne znam kako je sada.. da li se isplati ili i dalje deru.
Hakiz

#17537 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

sabanss wrote: 28/02/2024 16:53
512MB wrote: 28/02/2024 16:48

Jel može ili ne?
Pola prodavnica ne isporučuje u BiH, neće biti za dva dana ili dan kao tebi u Austriji + ako te carina počne zajebavati onda si tek donji.

Naša pošta je posebna priča jer ogroman postotak pošiljki se "zagubi", dok drugo pola lažno prijave ljudi da nije stiglo i traže povrat tako da ne samo prodavnice sa Amazona nego i kinezi i njihovi sajtovi su nas počeli stavljati na crne liste. Eto još jedan razlog zašto se isplati ispaliti iz BiH. Nikada ne moram u prodavnicu again bukvalno.
Ja kupujem izvana već duže od 25 godina, opreme za fotografiju na filmu kod nas odavno nije bilo. Ni jedna pošiljka mi nije nestala. Jedna je zalutala za Bugarsku (neko pogrešno protumačio BA kao Bugarska umjesto BiH), ali je za 15 dana nakon otkrića greške došla do mene. Doduše, ne kupujem iz raznih opskurnih kineskih prodavnica sa transportom preko Togoa itd.

Jednom mi je iz UK jedna pošiljka dugo putovala, dogovorio se sa prodavnicom da će mi poslati novi proizvod ako naručeni ne stigne za 15 dana, 5 dana nakon dogovora stigao proizvod. Odmah javio prodavnici da sam dobio proizvod i ne trebaju slati zamjenski.

E, zbog čega imamo loše uslove mi u BiH: U toj situaciji mnogi će se ušutjeti i sačekati da prodavnica pošalje novi proizvod, tako da uzmu oba. To se otkrije i gubimo povjerenje. A svaki gubitak povjerenja znači skuplji transport (osiguranje od prevare) i/ili odgovor "Izvinite, ne šaljemo u BiH".
Hakiz

#17538 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 28/02/2024 17:02 Ja sam platila carinu na kindle skuplju od kindl-a :D
Doduse, to je bilo prije 15 god. Ne znam kako je sada.. da li se isplati ili i dalje deru.
Ma, ne carina. Nego, odeš na Amazon US i tamo kaže Kindl 100 USD, transport i "duties" 200 USD. Oni ti odmah uračunaju carinu u cijenu transporta. Da li to znači da platiš sve odjednom pa ovdje ne plaćaš posebno carinu ili platiš njima, pa ovdje platiš carinu, pa onda oni refundiraju carnu, to ne znam jer se nisam htio zezati sa tim. Osim te knjige, samo Amazon u Njemačkoj, ni jedan drugi :lol:
moimoi

#17539 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Hakiz wrote: 28/02/2024 17:05
moimoi wrote: 28/02/2024 17:02 Ja sam platila carinu na kindle skuplju od kindl-a :D
Ma, ne carina. Nego, odeš na Amazon US i tamo kaže Kindl 100 USD, transport i "duties" 200 USD. Oni ti odmah uračunaju carinu u cijenu transporta. Da li to znači da platiš sve odjednom pa ovdje ne plaćaš posebno carinu ili platiš njima, pa ovdje platiš carinu, pa onda oni refundiraju carnu, to ne znam jer se nisam htio zezati sa tim. Osim te knjige, samo Amazon u Njemačkoj, ni jedan drugi :lol:
Pa ne placas tamo carinu. Samo transport. Kod nas su mene oderali za carinu.. jos nisu znali o cemu se radi, vidjeli su samo da je elektronika upitanju… kupovala na Black Friday bio nesto 60% snizen.. a sa carinom-skuplja pita od tepsije.

Bila je neka caka kada ide preko UK-a (royal mail)da se ne placa carina cini mi se.. to sam info naknadno dobila, jer su navodno nase poste imale s njima njaki ugovor. Doduse-izvor je jedna osoba :D
sumirprimus

#17540 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

moimoi wrote: 28/02/2024 11:57
sumirprimus wrote: 28/02/2024 11:54 E to snalazenje.
Necu da se snalazim, hocu da odem i kupim ko sto bog zapovidi.
Da. Ti samo zelis da neko drugi za tebe sve to ostvari :lol:

Nije ti jasno da se u uredjenim drustvima i demokratiji ljudi svakodnevno bore?!
Wtf? Mi se uopste ne razumijemo, meni je jasno da se ne razumijemo, i ja ne zelim vise da me ovde svijet razumije.
Hakiz

#17541 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 28/02/2024 17:30
Hakiz wrote: 28/02/2024 17:05
Pa ne placas tamo carinu. Samo transport. Kod nas su mene oderali za carinu.. jos nisu znali o cemu se radi, vidjeli su samo da je elektronika upitanju… kupovala na Black Friday bio nesto 60% snizen.. a sa carinom-skuplja pita od tepsije.

Bila je neka caka kada ide preko UK-a (royal mail)da se ne placa carina cini mi se.. to sam info naknadno dobila, jer su navodno nase poste imale s njima njaki ugovor. Doduse-izvor je jedna osoba :D
Ma, ima neka caka po kojoj ti platiš prodavnici sve, oni plate tvoje dadžbine ili nešta takvo. Naišao sam na to još negdje, ali nisam nikada koristio da bih smio sigurno reći. I mene čudi, ali ima neki fazon. Možda neko bolje zna. A nije ni tema :-D

Sjećam se da sam jednom dobio nešta iz Kine preko DHL Express i čovjeku koji mi je donio platio sve, carinu, PDV, špediciju, sve. Dobio potvrde o plaćenom, nisam išao na carinu da platim. Valjda je na taj fazon nešta. Nazvali iz DHL, rekli da je stiglo, da će carina, PDV, špedicija koštati toliko, pristajem li, ja pristso, oni donijeli popunjene dokumente sa robom, ja platio i preuzeo robu.
Last edited by Hakiz on 28/02/2024 19:00, edited 1 time in total.
moimoi

#17542 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sumirprimus wrote: 28/02/2024 18:39
sumirprimus wrote: 28/02/2024 11:54 E to snalazenje.
Necu da se snalazim, hocu da odem i kupim ko sto bog zapovidi.

Nije ti jasno da se u uredjenim drustvima i demokratiji ljudi svakodnevno bore?!
Wtf? Mi se uopste ne razumijemo, meni je jasno da se ne razumijemo, i ja ne zelim vise da me ovde svijet razumije.
Ne razumijes ti kako zapad funkcionise i zasto je na zapadu “sve” bolje. Prije cete nas covjek razumjeti nego stranac, sa takvim stavom.
Nejse.. otidji, probaj, pa sam skontaj sam. :D
Hakiz

#17543 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 28/02/2024 18:56

Ne razumijes ti kako zapad funkcionise i zasto je na zapadu “sve” bolje. Prije cete nas covjek razumjeti nego stranac, sa takvim stavom.
Sumiprimus u Njemačkoj: Vidi onog papka, prijavit će komšiju koji je nepropisno parkirao. Kod nas nisu levati da komšije prijavljuju.

Sumiprimus u BiH: Vidi komšije papka, nepropisno parkirao i blokirao izlaz a moram hitno voziti (nekoga) u bolnicu. A nisam htio da ga prijavljujem, nisam levat.

A sutra će komšija komšiju ubiti zbog 20 cm ulaska u zemlju ogradom. Hoće ga ubiti, ali ga neće prijaviti za parkiranje, bacanje smeća itd.
moimoi

#17544 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Hakiz wrote: 28/02/2024 19:09
moimoi wrote: 28/02/2024 18:56

Sumiprimus u Njemačkoj: Vidi onog papka, prijavit će komšiju koji je nepropisno parkirao. Kod nas nisu levati da komšije prijavljuju.

Sumiprimus u BiH: Vidi komšije papka, nepropisno parkirao i blokirao izlaz a moram hitno voziti (nekoga) u bolnicu. A nisam htio da ga prijavljujem, nisam levat.

A sutra će komšija komšiju ubiti zbog 20 cm ulaska u zemlju ogradom. Hoće ga ubiti, ali ga neće prijaviti za parkiranje, bacanje smeća itd.
E bas tako.
Svi misle da su neki ekstra pametni ljudi sve sami skontali i donjeli zakone i propise po mjeri covjeka.
Krivim onaj sistem kada se nisi nista pitao. Kada su drugi odlucivali i radili za tebe. Nismo mi jednostavno spremni za demokratiju. Ne kontaju ljudi da se tamo vec djeca u vrticu uce boriti za svoje.
512MB

#17545 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

@Hakiz

Čekaj, što ne naručiš taj Šelak na Amazonu?
Hakiz

#17546 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

512MB wrote: 28/02/2024 23:18 @Hakiz

Čekaj, što ne naručiš taj Šelak na Amazonu?
Ima ga i u BiH "uz korištenje alternativnih metoda nabave". Da si pročitao šta sam pisao, vidio bi da nije poenta u samoj kupovini šelaka.

Poenta je u tome da zbog države ja šelak trebam kupovati na crno jer firma koja ga u BiH prodaje smije ga prodavati samo na veliko, ne i na malo. Ili alkohol.

Šelak je simptom bolesne države, bolesnog odnosa države prema građanima. A do njega se može doći u BiH ako treba.

Kako je ovo tema o napuštanju BiH, htio sam pokazati kako nešto banalno kao šelak može biti razlog za napuštanje. A i nije banalno kada ti država komunističkim metodama zabrani nešta šta objektivno ne bi trebala jer nema stvaran razlog.

O samom šelaku bih pisao na temi o majstorisanju i drvetu.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#17547 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

+ :mrgreen:
sumirprimus

#17548 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Kad selis velkoski u muriku? Reko kolko pratis pripremas se bar za zeleni karton :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#17549 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

nikad

Zapadne evropske države da, a ovi sa maga orangutanima i pištoljima na svakom koraku, neka hvala :mrgreen:
sumirprimus

#17550 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Heh, murika je juro na steroidima sto se tice svega..
Post Reply