Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#17501 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Brza Cesta B1 [Lašva - Izačić] [Poslovna zona Vitez] @ ww87 (SSC)

Image

Image

Image
lacrima

#17502 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by lacrima »

To im brza cesta? Koji je debilizam ovo u Vitezu pa to je nevjerovatno. Radi par HDZ finansijera pravi se cirkus i nista se nece promijenit.
NecuVise

#17503 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by NecuVise »

Četri kružna toka na ovako maloj dionici. Ako još koji ne dodaju. :-)
Cossack

#17504 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Cossack »

lacrima wrote: 27/02/2020 10:18 To im brza cesta? Koji je debilizam ovo u Vitezu pa to je nevjerovatno. Radi par HDZ finansijera pravi se cirkus i nista se nece promijenit.
Moglo je ovako ili da čekamo još 10-20 godina. I tada čisto sumnjam da bi popustili. Od dva zla možda je ovo ipak manje.
Alfons Kauders

#17505 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Ovo nije brza cesta već prilazni put za tržne centre, pa onda se postavlja pitanje zašto se gradi na ovaj način?

Ovo bi trebali graditi vlasnici tih centara, ne poreski obveznici.
suit_up

#17506 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by suit_up »

lacrima wrote: 27/02/2020 10:18 To im brza cesta? Koji je debilizam ovo u Vitezu pa to je nevjerovatno. Radi par HDZ finansijera pravi se cirkus i nista se nece promijenit.
Možda su zato i ostavili onako široku cestu, znali za šta će da se bore :lol:
Ne mogu da se nerviram oko stvari na koje kao pojedinac ne mogu da utičem. Meni samo da je Novu Bilu zaobići, ostalo ću kako tako pretrpjeti.
Naslovnica

#17507 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Prejaka je ta mafija tamo, puni para, može im se u ovakvoj državi.
suit_up

#17508 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by suit_up »

Prejaka je svugdje. Prioritet im rekonstruirati prilazni put za Poljine, a prema tunelu Ciglane iz oba smjera bubrege odvališ dok dođeš do tunela.
Naslovnica

#17509 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Naslovnica »

Upravo tako.
Narodne pare u službi mafije.
Milenkov buraz

#17510 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Milenkov buraz »

drug_profi wrote: 23/02/2020 00:00 To nije naputnjak. To je natputnjak.
Kod mene je to nadvožnjak
So What!

#17511 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Kako je smiješno, ljudi ovo svaljuju isključivo na mafiju i kapitalizam.

Meni je razlog očit, potezanje nacionalnog interesa za narod koji ne voli državu u kojoj živi.

Šta Hrvata u Vitezu boli briga za tranzit Unsko-Sanskog kantona prema središtu zemlje.

Njemu je bitno da je on namiren, a politička struja koju finansiraju je bitno da je i ona namirena.

Bošnjaci znaju biti najveći idioti kada je kapitalizam sitnog interesa u pitanju, ali za sada niko nije dobio izlaz na autoput zbog toga, pa ni u RS-u isto.

Ovo što se radi u Srednjoj Bosni je živ dokaz, kako se ne voli vlastita zemlja, kako se ne voli narod s kojim se živi, i kako se sahranjuje jedan jak projekat zbog sitnog vlastitog interesa.

Sve i da je Pero Gudelj (FIS), uredu čovjek, tu je toliko subjekata, da su bez dizanja medijske pompe, potpuno incognito došli do svog cilja.
So What!

#17512 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

suit_up wrote: 27/02/2020 10:39 Prejaka je svugdje. Prioritet im rekonstruirati prilazni put za Poljine, a prema tunelu Ciglane iz oba smjera bubrege odvališ dok dođeš do tunela.
Znaš li otprilike gdje dođu Poljine, kakva cesta vodi do gore i kuda ona ide, u kakvom je formatu i koliko je potrebno novca za rekonstrukciju te ceste, kada je rekonstruisana i koliko puta je rekonstruisana.

Mene baš zanima, da i ja nešto novo naučim.
Tempo
ZeModerator

#17513 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

So What! wrote: 27/02/2020 11:39 Kako je smiješno, ljudi ovo svaljuju isključivo na mafiju i kapitalizam.

Meni je razlog očit, potezanje nacionalnog interesa za narod koji ne voli državu u kojoj živi.

Šta Hrvata u Vitezu boli briga za tranzit Unsko-Sanskog kantona prema središtu zemlje.

Njemu je bitno da je on namiren, a politička struja koju finansiraju je bitno da je i ona namirena.

Bošnjaci znaju biti najveći idioti kada je kapitalizam sitnog interesa u pitanju, ali za sada niko nije dobio izlaz na autoput zbog toga, pa ni u RS-u isto.

Ovo što se radi u Srednjoj Bosni je živ dokaz, kako se ne voli vlastita zemlja, kako se ne voli narod s kojim se živi, i kako se sahranjuje jedan jak projekat zbog sitnog vlastitog interesa.

Sve i da je Pero Gudelj (FIS), uredu čovjek, tu je toliko subjekata, da su bez dizanja medijske pompe, potpuno incognito došli do svog cilja.
hajde ne seri budalo. odakle tebi pravo da ti cjele narode, nase narode iz bosne i hercegovine, kategoriziras na takav nacin?
suit_up

#17514 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by suit_up »

So What! wrote: 27/02/2020 11:42
suit_up wrote: 27/02/2020 10:39 Prejaka je svugdje. Prioritet im rekonstruirati prilazni put za Poljine, a prema tunelu Ciglane iz oba smjera bubrege odvališ dok dođeš do tunela.
Znaš li otprilike gdje dođu Poljine, kakva cesta vodi do gore i kuda ona ide, u kakvom je formatu i koliko je potrebno novca za rekonstrukciju te ceste, kada je rekonstruisana i koliko puta je rekonstruisana.

Mene baš zanima, da i ja nešto novo naučim.
Osim ako nisi ironičan a nešto vjerujem da jesi, bila ti je vijest sredinom februara pa potraži. Išao sam jedne prilike gore ali preko Kobilje Glave, ne preko Nahoreva (dio koji će rekonstruirati), s obzirom na (ne)prometnost ta cesta je i više nego zadovoljavajućeg karaktera, za ovu drugu ne znam.
Vitezanin

#17515 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Vitezanin »

So What! wrote: 27/02/2020 11:39 Kako je smiješno, ljudi ovo svaljuju isključivo na mafiju i kapitalizam.

Ne lupaj. Ovakav promašaj s cestom nema nikakve veze s Hrvatima niti s bilo kim drugim nego talovima koje lokalni poduzetnici sigurno imaju s autocestama FBiH i kantonalnim i općinskim vlastima, a tu sjede papci iz oba tabora. Poduzetnike u Vitezu, kao ni bilo koje druge, ne zanimaju niti Hrvati niti Bošnjaci nego pare, a ovim planom izgradnje oni se vode seljačkim principima "ako pomjere cestu odavde, niko neće kupovat' u mojoj prodavnici" jer ne poznaju, zbog vlastitog mentalnog sklopa, drugu viziju razvoja nego ovu da mu mora cesta proći pored firme. Da poznaješ lokalnu situaciju nikada ne bi napisao ovo što si gore napisao.

Da, ekipa u Autocestama FBiH sigurno voli BiH, daj molim te.
Ci-Nick

#17516 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Ci-Nick »

Kad stigne autoput do Jablanice molim nadležne da planiraju jedan kružni tok na autoputu,.. tamo negdje kod Kovačevića.
Meni je tu najbolja janjetina, dobar parking i čist WC,.. :run:
So What!

#17517 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Vitezanin wrote: 27/02/2020 12:00Ne lupaj. Ovakav promašaj s cestom nema nikakve veze s Hrvatima niti s bilo kim drugim nego talovima koje lokalni poduzetnici sigurno imaju s autocestama FBiH i kantonalnim i općinskim vlastima, a tu sjede papci iz oba tabora. Poduzetnike u Vitezu, kao ni bilo koje druge, ne zanimaju niti Hrvati niti Bošnjaci nego pare, a ovim planom izgradnje oni se vode seljačkim principima "ako pomjere cestu odavde, niko neće kupovat' u mojoj prodavnici" jer ne poznaju, zbog vlastitog mentalnog sklopa, drugu viziju razvoja nego ovu da mu mora cesta proći pored firme. Da poznaješ lokalnu situaciju nikada ne bi napisao ovo što si gore napisao.

Autoceste FBiH su entitetsko javno preduzeće, nema formu, ko formira vlast upravlja, onaj ko upravlja istom diktira da li mu je stalo do države.

Kanton SBK je ovdje odigrao isto ulogu, ali znam za sigurno, ko drži većinu privrednih subjekata u poslovnoj zoni Vitez i znam kako ih zaboli za ovom državom.

Ne razumijem, kako ovi prijedlozi nisu prošli na drugim mjestima, Visokom, Kaknju, Travniku, Sarajevu, Laktašima itd...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#17518 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Bobi »

So What! wrote: 27/02/2020 11:39 Šta Hrvata u Vitezu boli briga za tranzit Unsko-Sanskog kantona prema središtu zemlje.
Boli ih briga kao i vecinu žitelja Sarajeva..budimo realni :mrgreen: .
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#17519 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Bobi »

Ci-Nick wrote: 27/02/2020 12:06 Kad stigne autoput do Jablanice molim nadležne da planiraju jedan kružni tok na autoputu,.. tamo negdje kod Kovačevića.
Jel u stranci taj..ako nije nemere :mrgreen:
Vitezanin

#17520 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Vitezanin »

So What! wrote: 27/02/2020 12:08
Vitezanin wrote: 27/02/2020 12:00Ne lupaj. Ovakav promašaj s cestom nema nikakve veze s Hrvatima niti s bilo kim drugim nego talovima koje lokalni poduzetnici sigurno imaju s autocestama FBiH i kantonalnim i općinskim vlastima, a tu sjede papci iz oba tabora. Poduzetnike u Vitezu, kao ni bilo koje druge, ne zanimaju niti Hrvati niti Bošnjaci nego pare, a ovim planom izgradnje oni se vode seljačkim principima "ako pomjere cestu odavde, niko neće kupovat' u mojoj prodavnici" jer ne poznaju, zbog vlastitog mentalnog sklopa, drugu viziju razvoja nego ovu da mu mora cesta proći pored firme. Da poznaješ lokalnu situaciju nikada ne bi napisao ovo što si gore napisao.

Autoceste FBiH su entitetsko javno preduzeće, nema formu, ko formira vlast upravlja, onaj ko upravlja istom diktira da li mu je stalo do države.

Kanton SBK je ovdje odigrao isto ulogu, ali znam za sigurno, ko drži većinu privrednih subjekata u poslovnoj zoni Vitez i znam kako ih zaboli za ovom državom.

Ne razumijem, kako ovi prijedlozi nisu prošli na drugim mjestima, Visokom, Kaknju, Travniku, Sarajevu, Laktašima itd...
SBK je odigrao značajnu ulogu sigurno, ali ko tu sjedi? Znamo ko. Ko im je uvalio možda kakve parice u džep, znamo ko. Nemoj misliti da bi išta drukčije bilo da su viteški poduzetnici iz nekog drugog naroda.

Visoko, Kakanj, Travnik itd. imaju fokus na sasvim druge industrije i nemaju ovoliku poslovnu zonu (uz magistralu) koja je sva u privatnom vlasništvu (kao Vitez), zato su u interesi drukčiji. Za Laktaše ne znam, ali Dodo je sigurno tu dao neke druge benefite općini.
Vitezanin

#17521 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Vitezanin »

I da, kad si spomenuo Sarajevo, stanje i tempo izgradnje bivšeg gradskog autoputa i možda buduće gradske brze ceste (posebno kroz općinu Novi grad) ti govori kako se voli BiH, zar ne. I recimo čitave drame oko Penniya na prvoj transverzali. Ti poduzetnici predstavljaju poduzetničku struju koja voli BiH, zar ne? :D

Izvini, ali sve što si napisao je pogrešno, najblaže rečeno.
Vitezanin

#17522 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Vitezanin »

Ci-Nick wrote: 27/02/2020 12:06 Kad stigne autoput do Jablanice molim nadležne da planiraju jedan kružni tok na autoputu,.. tamo negdje kod Kovačevića.
Nemoj se iznenaditi ako se izgradi neko gratis odmorište, a restorani iz Jablanice dobiju kakve zgradice na odmorištu.

:-D
-daniel-

#17523 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by -daniel- »

Koja je minimalna brzina za brzu cestu?

Ovo je neka definicija, šta je brza cesta, ali ne piše minimalna brzina kretanja vozila?

Brza cesta je javna cesta namijenjena za promet isključivo motornih vozila, s jednim ili dva razdvojena kolnička traka, koja ima sva raskrižja u dvije ili više razina s poprečnim cestama i drugim prometnicama (željezničkim ili tramvajskim prugama, dakle ne postoje željezničko-cestovni prijelazi), u pravilu nema zaustavnih traka i koja je kao takva označena propisanim prometnim znakom.
Vitezanin

#17524 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Vitezanin »

Ukoliko kroz Vitez zaista izgrade ovako, a pritom ne odvoje ili ograde brzu cestu od objekata do ceste (i ceste koja ide odmah uz objekte), imat ćemo situaciju, na svakodnevnoj bazi, kakvu sam npr. vidio vozeći se kroz Kosovo i Albaniju. Naime, tamo su izgrađene brze ceste direkt kroz naselja (sela, gradove i poslovne zone) i to je živo ludilo: biciklisti, ljudi na traktorima u suprotnom smjeru, parkirana vozila u desnoj traci, jedni jure 120 km/h, policija na svakom koraku s onim prenosivim radarima, a brzina ograničena na 60 ili 70 cijelim putem. Svako malo ti izlijeću auta od okolnih kuća, a ljudi parkiraju auto s prikolicom i onda rade na poljanama. E, nešto slično će biti u Vitezu ako ovo ne srede kako treba. Dakle, primjer da imati više kilometara brze ceste ili autoceste od nas nije nužno neki plus niti da ubrzava protok ljudi tj. vozila.

U najboljem slučaju imat ćemo u Vitezu ono što imamo sad kroz Banja Luku: brza cesta, ali okolo pumpe, trgovine, zgrade i sl.
Tempo
ZeModerator

#17525 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

-daniel- wrote: 27/02/2020 12:28 Koja je minimalna brzina za brzu cestu?

neznam tacno, ali je manja od maximalno dozvoljene.
Post Reply