SDA-All about
-
antimobb
- Location: "Boj se ovna, boj se govna. A kad ću živjeti?" Meša Selimović, Tvrđava.
#17501 Re: SDA-All about
Samo se pridruži munaficima i ateistima, koji pored vjernika, redovno idu na džumu i riješio si problem.
- LieToMe
#17502 Re: SDA-All about
Citajuci neke postove i neke forumase, tacno mi ne bi dobro
Isto da sam u paralelnom svijetu
Za ove koji tvrde da zivimo u "Katolickoj drzavi" (jer su nekom logikom subota i nedjelja i Nova godina, 8.mart katolicki praznici) tom logikom onda treba sljedece:
Sad u Zakon treba uglaviti i Hidzretsku Novu Godinu, Dan Asure i sta ja znam sta sve jer citajuci neke postove i neke forumase dolazim do zakljucka da iduci prostom logikom (iako zivimo u sekularnoj a ne vjerskoj drzavi) ukoliko bi se napravio prostor za ikakvo kalkulisanje sa vjerom, po tome katolici trebaju da traze da se u zakon ugradi i dan za Svi svete (1.11) i recimo Svetog Nikolu, Svetu Luciju (koji su isto bitni datumi u krscanskim zemljama, Cistu srijedu/pepelnicu, posni petak... - jer se u "katolickim zemljama" ti praznici ne rade), ne znam sta sve pravoslavci slave (predpostavljam Svetog Nikolu, Jovan dan, Vidov dan.... ima vjerujem tih praznika pravo puno - treba samo prepisati od RS-a, oni to dobro znaju). E posto smo mi zemlja puno "ravnopravnih konstituivnih naroda i narodnosti" trebalo bi to sve fino ugraditi za svaku vjeru pojedinacno i po mogucnosti u istom obimu (znaci da svaka vjera ima isti broj praznika da se neko ne bi nasao ugrozen). Nismo se dotakli jevreja, budista, hindusa, jehovinih svjedoka, hare krisne i mnogih drugih jer i oni su ziva bica, valjda i oni nesto slave. I ateisti...i njima valjda trebaju dani za nesto....Dan kad su rodjeni Marx, Lenjin, Engels...
E da, jos bi bilo dobro naravno kad bi svaki od tih dana bio plaćeno odsustvo, tako da ide i u staz i da se naplati (jebo topli obrok, on svakako varira od institucije do insticuje, od poslodavca do poslodavca... a kod nekih privatnika dobijes platu crno na bijelo, fiksno, jebe se njemu za topli obrok i koliko je minimalno koliko maximalno, jer svih 50 nijansi sive se uredjuje Kolektivnim ugovorom za posebnu granu, pa internim pravilnicima o radu...).
ne znam samo ko ce ovoj zemlji/drzavi i drzavnom aparatu platu i doprinose zaradjivati, ko ce uplacivati za socijano i zdravstveno, za penziono, za osiguranje od nezaposlenosti... Jer dok se od 365 dana oduzme broj "katolickih" subota i nedjelja (koje su za vecinu neradne) i ovo malo jada od praznika drzavnih i vjerskih sto se ne radi, pa godisnji odmori, pa dani za smrtne slucajeve, preseljenja, rodjenja djece....dok bi se sve to lijepo odbilo od 365 dana ostade nam nekih 60 dana godisnje za rad (mislim da je i to puno ali eto).
I da mi molim vas ne pocnete sad moralisati evo ja potpisujem prva, meni se to pravo svidja ako će sve to ići u radni staz i ako ce neka budala to finasirati
mi lajki 
Za ove koji tvrde da zivimo u "Katolickoj drzavi" (jer su nekom logikom subota i nedjelja i Nova godina, 8.mart katolicki praznici) tom logikom onda treba sljedece:
Sad u Zakon treba uglaviti i Hidzretsku Novu Godinu, Dan Asure i sta ja znam sta sve jer citajuci neke postove i neke forumase dolazim do zakljucka da iduci prostom logikom (iako zivimo u sekularnoj a ne vjerskoj drzavi) ukoliko bi se napravio prostor za ikakvo kalkulisanje sa vjerom, po tome katolici trebaju da traze da se u zakon ugradi i dan za Svi svete (1.11) i recimo Svetog Nikolu, Svetu Luciju (koji su isto bitni datumi u krscanskim zemljama, Cistu srijedu/pepelnicu, posni petak... - jer se u "katolickim zemljama" ti praznici ne rade), ne znam sta sve pravoslavci slave (predpostavljam Svetog Nikolu, Jovan dan, Vidov dan.... ima vjerujem tih praznika pravo puno - treba samo prepisati od RS-a, oni to dobro znaju). E posto smo mi zemlja puno "ravnopravnih konstituivnih naroda i narodnosti" trebalo bi to sve fino ugraditi za svaku vjeru pojedinacno i po mogucnosti u istom obimu (znaci da svaka vjera ima isti broj praznika da se neko ne bi nasao ugrozen). Nismo se dotakli jevreja, budista, hindusa, jehovinih svjedoka, hare krisne i mnogih drugih jer i oni su ziva bica, valjda i oni nesto slave. I ateisti...i njima valjda trebaju dani za nesto....Dan kad su rodjeni Marx, Lenjin, Engels...
E da, jos bi bilo dobro naravno kad bi svaki od tih dana bio plaćeno odsustvo, tako da ide i u staz i da se naplati (jebo topli obrok, on svakako varira od institucije do insticuje, od poslodavca do poslodavca... a kod nekih privatnika dobijes platu crno na bijelo, fiksno, jebe se njemu za topli obrok i koliko je minimalno koliko maximalno, jer svih 50 nijansi sive se uredjuje Kolektivnim ugovorom za posebnu granu, pa internim pravilnicima o radu...).
I da mi molim vas ne pocnete sad moralisati evo ja potpisujem prva, meni se to pravo svidja ako će sve to ići u radni staz i ako ce neka budala to finasirati
Last edited by LieToMe on 11/12/2014 10:39, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#17503 Re: SDA-All about
Zato je najbolje vec postojece rjesenje:
Drzavni praznici su: Nova godina i Prvi maj (ako govorimo o cijeloj drzavi) i da se jos bilmezi dogovore oko nekog, svima prihvatljivog, praznika BiH.
Zaposelenici imaju pravo na 2 placena dana radi vjerskih i tradicijskih potreba i jos 2 neplacena.
To je bas mjera.
Drzavni praznici su: Nova godina i Prvi maj (ako govorimo o cijeloj drzavi) i da se jos bilmezi dogovore oko nekog, svima prihvatljivog, praznika BiH.
Zaposelenici imaju pravo na 2 placena dana radi vjerskih i tradicijskih potreba i jos 2 neplacena.
To je bas mjera.
- LieToMe
#17504 Re: SDA-All about
E da zaboravih jos dodati da se u zakon svakako ugradi da imas pravo bar na dan (placeni naravno) u slucaju smrti sverka ili svekrve tj punca ili punice, jer ako imas za nanu, dedu, baku/babu, treba da imas i za roditelje od muza ili zene, jer muz/zena ti je...nije neko tamo sa ceste
Nema smisla da se uzimaju dani od godisnjeg ili da se ide na bolovanje da nekog ispostujes. Nije OK nikako
(kad vec po muzickim zeljama, meni recimo ovo pravo smeta u Zakonu pa eto...ovi koji mogu urgirati da urgiraju).
Hvala lijepo
Nema smisla da se uzimaju dani od godisnjeg ili da se ide na bolovanje da nekog ispostujes. Nije OK nikako
(kad vec po muzickim zeljama, meni recimo ovo pravo smeta u Zakonu pa eto...ovi koji mogu urgirati da urgiraju).
Hvala lijepo
- Helena2014
#17505 Re: SDA-All about
Nacrt zakona o islamu u Austriji
prenosi TanjugAustrijska vlada usvojila je Nacrt zakona o islamu, kojim treba da se djelule protiv širenja mržnje i radikalizacije.
Inače, zakon prvo predviđa i da se propovijedi drže na njemačkom jeziku.
Zabrana finansiranja hodža i džamija iz inostranstva glavni je dio novog zakona o islamu.
Pošto novi zakon zabranjuje djelovanje hodža koji su plaćeni iz inostranstva, oko 65 islamskih propovjedača, koje plaća turska vlada, morat će do kraja iduće godine da napuste Austriju.
Ministar i za integraciju Sebastian Kurz i ministar bez portfelja Josef Ostermayer nisu prihvatili zahtjev Islamske vjerske zajednice u Austriji da se uvede prelazni rok od 15 godina, već su ostali pri tome da se problem stranih hodža i finansiranja iz inostranstva riješi do kraja iduće godine.
Također, Nacrt zakona, koji treba da prođe parlament, predviđa da sva udruženja i klubovi koji imaju i vjerska djelovanja ubuduće moraju da djeluju pod zvaničnim vjerskim društvima kao što je Islamska zajednica u Austriji, ili Alevitska zajednica.
Predsjednik Islamske zajednice u Austriji Fuat Sanac ne podržava zakon o islamu, posebno dio koji se tiče finansiranja iz inostranstva i najavljuje da će njegova organizacija da se izjasni 22. decembra u odgovoru vladi Austrije.
On je izrazio nadu da će Nacrt zakona biti izmijenjen i da će se prilagoditi tako da turske hodže mogu ostati u zemlji.
-
StupskaBitanga
#17506 Re: SDA-All about
Bajazit Jašarević
To je ono što nam treba da krenemo naprijed

-
antimobb
- Location: "Boj se ovna, boj se govna. A kad ću živjeti?" Meša Selimović, Tvrđava.
#17507 Re: SDA-All about
Definitivno NE!StupskaBitanga wrote:Bajazit Jašarević![]()
NIKO OD ONIH KOJI SU DO SADA BILI na bilo kakvoj poziciji.
Sve SMJENITI hijerarhijski od VRHA u Centrali do samog DNA i najnižeg rukovodioca u državnoj kompaniji i Instituciji ...
To je rješenje ...
NOVI i PROGRESIVNI ljudi i potpuna smjeni SVIH od VRHA do samog DNA hijerarhije u čitavoj državi, inače će narod opet izaći na ulicu ...Kao što ste pročitali Malone savjetuje Nesu da okupi ekipu od sasvim NOVIH ljudi - nepokvarenih i nekorumpiranih.http://hr.wikipedia.org/wiki/Nedodirljivi_(1987.)
Malone savjetuje Nessu da okupi ekipu sastavljenu od novaka s policijske akademije kako bi se osigurali kako ih nitko neće odati Caponeu. Zajedno s knjigovođom Oscarom Wallaceom koji je Nessu poslan iz Washingtona, Ness je formirao novu ekipu koja bi se trebala obračunati s Caponeom.
Dakle, rješenje izlaska iz krize je HITNOJ i u potpunoj smjeni SVIH direktora i rukovodilaca od VRHA do DNA hijerarhije, po svim državnim kompanija i Institucijama.
Zbog toga, treba HITNO zabraniti da Stranke/Partije bilo koga imenuju i treba dati jednaku šansu svima da TRANSPARENTNO konkurišu na mjesta direktora i rukovodilaca, po državnim kompanijama i Institucijama.
Prije postavljanja bilo koga, na bilo kakvu poziciju svi kandidati trebaju TRANSPARENTNO biti podvrgnuti rigoroznim provjerama i psihometrijskom testiranju. Kao što vidite, rješenje uspostave pravne države i prava postoji, a nalazi se filtriranju normalnog ljudskog resursa ...
Rješenje je u generisanju i filtriranju normalnih, NOVIH i PROGRESIVNIH ljudi i potpunoj smjeni SVIH koji sada i koji su do sada obnašali bilo kakvu rukovodeću poziciju, krenuvši prvo od VRHA i direktora koji su u samom vrhu do samog DNA hijerarhije i onih najnižih rukovodioca jer sve do dana današnjeg ove važne državne pozicije su kupovane u Centrali Stranke/Partije i PREprodavane kao na pijaci.
Gospodo,
Ukoliko ne izvršite potpunu smjenu SVIH od VRHA do samog DNA, psihopate će vam opet generisati pravnu ANARHIJU po državnim kompanijama i Institucijama, koja će se opet prirodnim putem prenijeti i pretvoriti u opću ANARHIJU na ulicama kao što smo je imali u 07. februara ove godine: https://www.youtube.com/watch?v=k3T7A6-p6Hc
Sada je do vas ...
-
StupskaBitanga
#17508 Re: SDA-All about
a da ne znaš šta je ironija?
-
antimobb
- Cherry-Cherry
#17510 Re: SDA-All about
A šta ako nekada bude (a možda već i postoji) neka vjera, koja nalaže svojim sljedbenicima da ne rade nikako? I sad, recimo, ja zasnujem radni odnos i onda nakon izvjesnog vremena postanem sljedbenik te religije ( ili je ja osnujem). Zašto bi meni poslodavac dao otkaz? Pa valjda imam pravo na vjeroispovjest? To je jedno od osnovnih ljudskih prava. Znači, ja ostajem u radnom odnosu, ali ne dolazim na posao i primam platu. 
-
antimobb
#17511 Re: SDA-All about
Bakire,
HITNO smjenjuj SVE REDOM - hijerarhijski od samog VRHA u Centrali Stranke do samog DNA i najnižeg rukovodioca u državnoj kompaniji i Instituciji.
Niko ko je do sada bio na poziciji direktora / rukovodioca ne smije biti više na toj poziciji.
Samo NOVI ljudi od VRHA do samog DNA hijerarhijski, inače narod će OPET izaći na ulice kao u februaru i sve će otići u helać i Marin dvor i Poljine i Zara - SVE ...
Treba djelovati preventivno da se opet ne bi desila ANARHIJA na ulicama, a može vrlo lako ...
Bakire, narod je sve oči upr'o u tebe ...
HITNO smjenjuj SVE REDOM - hijerarhijski od samog VRHA u Centrali Stranke do samog DNA i najnižeg rukovodioca u državnoj kompaniji i Instituciji.
Niko ko je do sada bio na poziciji direktora / rukovodioca ne smije biti više na toj poziciji.
Samo NOVI ljudi od VRHA do samog DNA hijerarhijski, inače narod će OPET izaći na ulice kao u februaru i sve će otići u helać i Marin dvor i Poljine i Zara - SVE ...
Treba djelovati preventivno da se opet ne bi desila ANARHIJA na ulicama, a može vrlo lako ...
- LieToMe
- kamberovica polje
#17513 Re: SDA-All about
ali ta tvoja vjera nije prava vjera, moja je prava, jest da nemam dokaz da je "pravija" od tvoje ali moja je pravaCherry-Cherry wrote:A šta ako nekada bude (a možda već i postoji) neka vjera, koja nalaže svojim sljedbenicima da ne rade nikako? I sad, recimo, ja zasnujem radni odnos i onda nakon izvjesnog vremena postanem sljedbenik te religije ( ili je ja osnujem). Zašto bi meni poslodavac dao otkaz? Pa valjda imam pravo na vjeroispovjest? To je jedno od osnovnih ljudskih prava. Znači, ja ostajem u radnom odnosu, ali ne dolazim na posao i primam platu.
- Adriatic
#17514 Re: SDA-All about
Još kad bi znala objasniti šta znači konstitutivan.Helena2014 wrote:Cherry-Cherry wrote:Tačno. Ja moram imati slobodan četvrtak cijeli dan i ponedeljak ujutro od 8 do 12. MORAM. Poslodavac je dužan da mi to dozvoli. Naravno, želim plaćeno odsustvo. Meni moja vjera Špageti-na-špageti nalaže da moram imati dva mjeseca godišnje slobodno za obavljanje mojih vjerskih dužnosti. Plaćeno, naravno. Ovo je diskriminacija.kamberovica polje wrote: Šta ćemo s pripadnicima crkve letećeg špageti čudovišta i mi smo ljudi?
Kada se jednom granica pomjeri, tu povratka nema...
Posmatraj to ovako, ako se ovoliki problem pravi oko 1 sata džume u sedmici za narod koji je konstitutivan u ovoj zemlji, onda .......... ćete morati preći u neku liberalniju vjeru od spageti kao pilav ili slicnu. Ili sačekati rješavanje Sejdić-Finci
- kamen spoticanja
#17515 Re: SDA-All about
Mozes naravno...organizujes zajednicu i napravis ugovor s drzavom kao što su uradile obe crkve i jevrejska zajednica...isto ono sto sad radi i IZ...pa cemo gurati da prodje kroz parlamentCherry-Cherry wrote:A šta ako nekada bude (a možda već i postoji) neka vjera, koja nalaže svojim sljedbenicima da ne rade nikako? I sad, recimo, ja zasnujem radni odnos i onda nakon izvjesnog vremena postanem sljedbenik te religije ( ili je ja osnujem). Zašto bi meni poslodavac dao otkaz? Pa valjda imam pravo na vjeroispovjest? To je jedno od osnovnih ljudskih prava. Znači, ja ostajem u radnom odnosu, ali ne dolazim na posao i primam platu.
- Cherry-Cherry
#17516 Re: SDA-All about
Nije loše to tako... Aaaali zamisli da svi tako rade, imali bi zajednicu bez sistema i reda.kamen spoticanja wrote:Mozes naravno...organizujes zajednicu i napravis ugovor s drzavom kao što su uradile obe crkve i jevrejska zajednica...isto ono sto sad radi i IZ...pa cemo gurati da prodje kroz parlamentCherry-Cherry wrote:A šta ako nekada bude (a možda već i postoji) neka vjera, koja nalaže svojim sljedbenicima da ne rade nikako? I sad, recimo, ja zasnujem radni odnos i onda nakon izvjesnog vremena postanem sljedbenik te religije ( ili je ja osnujem). Zašto bi meni poslodavac dao otkaz? Pa valjda imam pravo na vjeroispovjest? To je jedno od osnovnih ljudskih prava. Znači, ja ostajem u radnom odnosu, ali ne dolazim na posao i primam platu.
-
StupskaBitanga
#17517 Re: SDA-All about
ahaantimobb wrote:Bakire,
Samo će nagraditi poslušne i odabrane poput Selmana
- kamen spoticanja
#17518 Re: SDA-All about
Ne bi...parlamentarna demokratija ovo ono...glasanje i to...vidis da su crkve potpisale pa nnine nered...doduse ako muslici potpisu onda ce vjerojatno biti gore nego je sadaCherry-Cherry wrote:Nije loše to tako... Aaaali zamisli da svi tako rade, imali bi zajednicu bez sistema i reda.kamen spoticanja wrote:Mozes naravno...organizujes zajednicu i napravis ugovor s drzavom kao što su uradile obe crkve i jevrejska zajednica...isto ono sto sad radi i IZ...pa cemo gurati da prodje kroz parlamentCherry-Cherry wrote:A šta ako nekada bude (a možda već i postoji) neka vjera, koja nalaže svojim sljedbenicima da ne rade nikako? I sad, recimo, ja zasnujem radni odnos i onda nakon izvjesnog vremena postanem sljedbenik te religije ( ili je ja osnujem). Zašto bi meni poslodavac dao otkaz? Pa valjda imam pravo na vjeroispovjest? To je jedno od osnovnih ljudskih prava. Znači, ja ostajem u radnom odnosu, ali ne dolazim na posao i primam platu.
- Helena2014
#17519 Re: SDA-All about
Veoma radoAdriatic wrote: Još kad bi znala objasniti šta znači konstitutivan.
U Deytonskom ustavu Bošnjaci, Srbi i Hrvati su konstitutivni narodi, ali ustavotvorac nije naveo definiciju konstitutivnosti. U međuvremenu, nadležni organi u Bosni i Hercegovini propustili su usvojiti Zakon o Bošnjacima, Srbima i Hrvatima kao konstutivnim narodima, zajedno sa građanima.
Građane, kao ustavotvorne činioce BiH neko je u primjeni pomenutog ustava „ispustio“ premda Ustav definiše građane i upoređuje ga kao svaki konstutivni narod. To se najbolje vidi iz završnog dijela preambule Ustava, koji glasi:
“...Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (u zajednici sa ostalima) i građani Bosne i Hercegovine, ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine”.
Iz citiranog teksta se vidi da je ustavotvorac utvrdio da su građani svi oni koji nisu Bošnjaci, Srbi i Hrvati i učinio ih irelevantnim u utvrđivanju Ustava. Takođe je ustavotvorac dijelom teksta - “u zajednicama sa ostalima”, pojasnio da su svi ostali građani, koji nisu konstitutivni narodi.
Da je donesen Zakon o konstitutivnosti, izborni sistem bi bio jednostavan tako da „šestorke“, „četvorke“ ili kako li ih već sve ne zovu, ne bi trebale zasjedati i “bistriti“ politiku, kako se svakom od njih svidi te svako malo nadglasavati.
Prema tumačenju-konstitutivni narodi nisu konstitutivni radi sebe, nego zbog čuvanja BiH kao cjeline te unutarnjih i vanjskih uticaja na državotvornost BiH. Ovi narodi, kako tumači zakon, brinu se kako se ne bi uvukao crv nemira u BiH, da spriječe rastakajuće snage te da ne bi došlo do negativnih uticaja vanjskih faktora koji imaju svakojake pobude.Zakon također kaže da se ova tri naroda brinu za ostvarenje ljudskih i drugih prava građana.
Međutim,u “Priručniku pojmova i izraza najčešće korištenih u jeziku pravnih propisa institucija BiH” (Sarajevo, 2013.), na stranici 137. stoji: “konstitutivan” je onaj koji čini sastavni dio neke cjeline, na kojem se nešto zasniva,osniva , dok se sintagma “konstitutivnost naroda” definiše kao (ustavno)-pravna formulacija koja znači da jedan ili više naroda tvore neku državu.
To hoće reći da ako ustav jedne zemlje u svojoj preambuli navodi konstitutivne zajednice koje tvore – čine određenu državu i društvo, onda i sve naknadne zakonske regulative moraju poštovati konstitutivnost kao fundamentalnu ustavnu kategoriju. U protivnom će se dobiti “pravni (ne)poredak” koji ne korespondira ustavu, što se na praktično-političkom stepenu manifestuje kroz institucionalno-proceduralne manipulacije, sukobe i blokade sistema. Prema tome, jasno je da je takvo stanje stvari destruktivno po stabilnost i demokratski razvoj država koje čine dvije ili više konstitutivnih zajednica.
-
antimobb
#17520 Re: SDA-All about
Nije problem, onda će mu opet narod izaći na ulice.StupskaBitanga wrote:ahaantimobb wrote:Bakire,
Samo će nagraditi poslušne i odabrane poput Selmana
Ako opet krene, niko neče gledati u Selama i u njemu slične Tihićeve psiho-klonove već će sve oči biti uprte
Kako koji Protest ide sve je gori i gori. Krenuli su prvo bacati boju na Tihića, kad je bi predsjednik ...
... zatim mirno ispred Parlametna samo pištaljkama ...
onda ovako ...

Šta će biti sljedeči put?
Nemojte samo reči ''Neče biti ništa''. Tako su i prošli put govorili, pa je nastao opći haos na ulicama ...
Bakire,
HITNO smjenjuj SVE REDOM - hijerarhijski od samog VRHA u Centrali Stranke do samog DNA i najnižeg rukovodioca u državnoj kompaniji i Instituciji inače sve ode u helać i Marin dvor i Poljine i Zara - SVE ...
- Adriatic
#17521 Re: SDA-All about
Helena2014 wrote:Veoma radoAdriatic wrote: Još kad bi znala objasniti šta znači konstitutivan.![]()
U Deytonskom ustavu Bošnjaci, Srbi i Hrvati su konstitutivni narodi, ali ustavotvorac nije naveo definiciju konstitutivnosti. U međuvremenu, nadležni organi u Bosni i Hercegovini propustili su usvojiti Zakon o Bošnjacima, Srbima i Hrvatima kao konstutivnim narodima, zajedno sa građanima.
Građane, kao ustavotvorne činioce BiH neko je u primjeni pomenutog ustava „ispustio“ premda Ustav definiše građane i upoređuje ga kao svaki konstutivni narod. To se najbolje vidi iz završnog dijela preambule Ustava, koji glasi:
“...Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (u zajednici sa ostalima) i građani Bosne i Hercegovine, ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine”.
Iz citiranog teksta se vidi da je ustavotvorac utvrdio da su građani svi oni koji nisu Bošnjaci, Srbi i Hrvati i učinio ih irelevantnim u utvrđivanju Ustava. Takođe je ustavotvorac dijelom teksta - “u zajednicama sa ostalima”, pojasnio da su svi ostali građani, koji nisu konstitutivni narodi.
Da je donesen Zakon o konstitutivnosti, izborni sistem bi bio jednostavan tako da „šestorke“, „četvorke“ ili kako li ih već sve ne zovu, ne bi trebale zasjedati i “bistriti“ politiku, kako se svakom od njih svidi te svako malo nadglasavati.
Prema tumačenju-konstitutivni narodi nisu konstitutivni radi sebe, nego zbog čuvanja BiH kao cjeline te unutarnjih i vanjskih uticaja na državotvornost BiH. Ovi narodi, kako tumači zakon, brinu se kako se ne bi uvukao crv nemira u BiH, da spriječe rastakajuće snage te da ne bi došlo do negativnih uticaja vanjskih faktora koji imaju svakojake pobude.Zakon također kaže da se ova tri naroda brinu za ostvarenje ljudskih i drugih prava građana.
Međutim,u “Priručniku pojmova i izraza najčešće korištenih u jeziku pravnih propisa institucija BiH” (Sarajevo, 2013.), na stranici 137. stoji: “konstitutivan” je onaj koji čini sastavni dio neke cjeline, na kojem se nešto zasniva,osniva , dok se sintagma “konstitutivnost naroda” definiše kao (ustavno)-pravna formulacija koja znači da jedan ili više naroda tvore neku državu.
To hoće reći da ako ustav jedne zemlje u svojoj preambuli navodi konstitutivne zajednice koje tvore – čine određenu državu i društvo, onda i sve naknadne zakonske regulative moraju poštovati konstitutivnost kao fundamentalnu ustavnu kategoriju. U protivnom će se dobiti “pravni (ne)poredak” koji ne korespondira ustavu, što se na praktično-političkom stepenu manifestuje kroz institucionalno-proceduralne manipulacije, sukobe i blokade sistema. Prema tome, jasno je da je takvo stanje stvari destruktivno po stabilnost i demokratski razvoj država koje čine dvije ili više konstitutivnih zajednica.
Veza s vezom.
Gdje još postoji taj pojam?
I koja su to prava koja imaju konstitutivni od onih koji ih nemaju i u kakvoj je to vezi s ljudskim pravima
Baš volim kad se zapetljate i ne znate kuda izaći, braneći neodbranjivo.
A najbolja je ona "konstitutivni narodi tvore ovu državu"
Biće puno posla za međunarodne sudove.
- Helena2014
#17522 Re: SDA-All about
Adriatic wrote:Helena2014 wrote:Veoma radoAdriatic wrote: Još kad bi znala objasniti šta znači konstitutivan.![]()
To hoće reći da ako ustav jedne zemlje u svojoj preambuli navodi konstitutivne zajednice koje tvore – čine određenu državu i društvo, onda i sve naknadne zakonske regulative moraju poštovati konstitutivnost kao fundamentalnu ustavnu kategoriju. U protivnom će se dobiti “pravni (ne)poredak” koji ne korespondira ustavu, što se na praktično-političkom stepenu manifestuje kroz institucionalno-proceduralne manipulacije, sukobe i blokade sistema. Prema tome, jasno je da je takvo stanje stvari destruktivno po stabilnost i demokratski razvoj država koje čine dvije ili više konstitutivnih zajednica.![]()
![]()
Veza s vezom.
I koja su to prava koja imaju konstitutivni od onih koji ih nemaju i u kakvoj je to vezi s ljudskim pravima![]()
Baš volim kad se zapetljate i ne znate kuda izaći, braneći neodbranjivo.
A najbolja je ona "konstitutivni narodi tvore ovu državu"![]()
![]()
Biće puno posla za međunarodne sudove.
Ja ne znam šta je tebi nejasno, ja se nisam zapetljala, više mi liči da ti jesi, jer sam objasnila prilično jasno nedostatke i prednosti, kao i značenje
Odgovor koji si naveo
ne razumijem šta pitaš, gdje-u svijetu, gdje u priručniku, gdje u Bosni, gdje u okruženju, šta gdje?Veza s vezom.
- It_is_a_Leclerc
#17523 Re: SDA-All about
Jao što ovdje ljudi lupetaju. Evo ova Helena. Ona tvrdi da su ljudska prava (ili kako njen Kamen spoticanja znalački rastumači - "pravo na slobodno ispoljavanje vjere") rezervisana za konstitutivne narode, te da pripadnici crkve letećeg špageti čudovišta u BIH nemaju pravo da, po uzoru na muslimane, traže ponedjeljak i četvrtak u potpunosti neradnim, a u skladu sa sljedbom svoje vjere..
- madner
#17524 Re: SDA-All about
Da razjasnimo stvari, ne postoji ljudsko pravo na dzumu. To ko kaze je ortodoksni idiot ili neznalica.
No ne postoji ni ljudsko pravo na pauzu za rucak na poslu pa opet vecina ima istu.
Sekularno drustvo jasno kaze da niposto vjernici ne mogu imati pravo da ne rade zbog vjerovanja, no da im se moze izaci u susret ako to ne krsi druge odredbe.
No ne postoji ni ljudsko pravo na pauzu za rucak na poslu pa opet vecina ima istu.
Sekularno drustvo jasno kaze da niposto vjernici ne mogu imati pravo da ne rade zbog vjerovanja, no da im se moze izaci u susret ako to ne krsi druge odredbe.
-
HM 2011
#17525 Re: SDA-All about
sve netacno - konstitutivan - ustavotvoran...Helena2014 wrote:Veoma radoAdriatic wrote: Još kad bi znala objasniti šta znači konstitutivan.![]()
i konstitutivni i ostali su gradjani BiH....
oba objasnjenja netacna u potpunosti...
original na engleskom jeziku....
Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others), and citizens of Bosnia and Herzegovina hereby determine that the Constitution of Bosnia and Herzegovina is as follows:
znaci Grabovica - kao ustavotvorni narodi zajedno sa ostalima i gradjani BiH odredjuju...
epohalno vec 20 godina nije implentirano i jos bi ljudi petljali....
epohalno je samo petljanje....
No bez obzira na sve, a uzimajuci u obzir rezultate rada na tom polju svih politickih partija i dalje stojim pri stavu:
Samo SDA, na svim nivoima, u jedinstvu je snaga...