Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
ZAGORS

#1751 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Svi su radili zločine tako je u ratu. Zašto bih se ja stidio zločina ARBIH nisam ih ja počinio. Što se tiče mudžahedina tačno je da su dolazili preko Hrvatske. Isto tako je tačno da su arapske zemlje slale pomoć u hrani, ali i u oružju koje nije stiglo u mjeri u kojoj je i poslano.
sokkia

#1752 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

Elims wrote:
oitija wrote:Kada gledam ove dokumentarce muka mi. Koje zlocine je napravio taj HVO u srednjoj Bosni a bili u u totalnom okruzenju. Da sutra rat izbije sta bi se moglo sa njima sve raditi tu. Danas su dobro istanjeni i totalno inferiorni.
pa bolan,što ne gledaš dokumetnarce koji prikazuju zločine Armije BIH po središnjoj Bosni...do kada ćete nama Hrvatima nabijati komplekse u vezi zločina koje je počinio HVO,a ne preispitate sami sebe u vezi zločina koje je počinila Armija BIH.SVI Hrvati priznaju zločine koje je počinio HVO,istina neki se diče njima,a neki ih se stide,ali smo apsolutno svjesni da su se zločini desili.Isto se ne može reći za Bošnjačku stranu,prilično sam siguran da jedan solidan broj Bošnjaka i nije svjestan zločina koje je počinila Armija BIH.Određene jedinice HVO-a su bile krvoločne i mučki su ubijale i teba im se suditi,a što se mene tiče treba streljati i do zadnjeg člana iz tih jedinica,a ne suditi samo komandantima.Većina Bošnjaka to nikada ne bi rekla za vojnike Armije BIH koji su isto kao i oni iz HVO-a:klali,silovali i ubijali.Pa evo na ovoj temi je nekoliko forumaša dalo pozitivne komentare za mudžahedinski odred,e sad ja pitam te iste je li vas stid,kao što je mene stid Ahmića i Stupnog Dola?

plus osobno ti koji si gore citiran se trebaš stiditi drugog djela svoga posta.Šta bi ti radio:ubijao,silovo,mučio jel?
pošto ti je @PM 72 jako dobro odgovorio ja cu samo da se osvrnem na ovo vezano za muđehidine.
ovo što ti kažem nije cula kazala.
ja sam tim ljudima zahvalan do neba, zato kad nas je cjeli svijet izdao i zabranio nam oružje oni su došli braniti i ginuti za nas ovdje.
te bajke koje cesto kruže o njima nemaju blage veze sa stvarnošcu.
ti ljudi nisu ubijali civile,starce ,žene i djecu.
zarobljenike da, i to se karakteriše kao zlocin što i jeste.
ali njihova filozofija je bila -a što se nisi predao prije borbe- znaci niti su se živi predavali niti žive zarobljavali.
slažem se da su pojedini pripadnici armije cinili zlocine, ali niti jedna akcija ni napad od strane armije nije izveden sa ciljem da se pobije civilno stanovništvo što se za hvo ne može reci.
ZAGORS

#1753 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

sokkia wrote:
Elims wrote:
oitija wrote:Kada gledam ove dokumentarce muka mi. Koje zlocine je napravio taj HVO u srednjoj Bosni a bili u u totalnom okruzenju. Da sutra rat izbije sta bi se moglo sa njima sve raditi tu. Danas su dobro istanjeni i totalno inferiorni.
pa bolan,što ne gledaš dokumetnarce koji prikazuju zločine Armije BIH po središnjoj Bosni...do kada ćete nama Hrvatima nabijati komplekse u vezi zločina koje je počinio HVO,a ne preispitate sami sebe u vezi zločina koje je počinila Armija BIH.SVI Hrvati priznaju zločine koje je počinio HVO,istina neki se diče njima,a neki ih se stide,ali smo apsolutno svjesni da su se zločini desili.Isto se ne može reći za Bošnjačku stranu,prilično sam siguran da jedan solidan broj Bošnjaka i nije svjestan zločina koje je počinila Armija BIH.Određene jedinice HVO-a su bile krvoločne i mučki su ubijale i teba im se suditi,a što se mene tiče treba streljati i do zadnjeg člana iz tih jedinica,a ne suditi samo komandantima.Većina Bošnjaka to nikada ne bi rekla za vojnike Armije BIH koji su isto kao i oni iz HVO-a:klali,silovali i ubijali.Pa evo na ovoj temi je nekoliko forumaša dalo pozitivne komentare za mudžahedinski odred,e sad ja pitam te iste je li vas stid,kao što je mene stid Ahmića i Stupnog Dola?

plus osobno ti koji si gore citiran se trebaš stiditi drugog djela svoga posta.Šta bi ti radio:ubijao,silovo,mučio jel?
pošto ti je @PM 72 jako dobro odgovorio ja cu samo da se osvrnem na ovo vezano za muđehidine.
ovo što ti kažem nije cula kazala.
ja sam tim ljudima zahvalan do neba, zato kad nas je cjeli svijet izdao i zabranio nam oružje oni su došli braniti i ginuti za nas ovdje.
te bajke koje cesto kruže o njima nemaju blage veze sa stvarnošcu.
ti ljudi nisu ubijali civile,starce ,žene i djecu.
zarobljenike da, i to se karakteriše kao zlocin što i jeste.
ali njihova filozofija je bila -a što se nisi predao prije borbe- znaci niti su se živi predavali niti žive su zarobljavali.
slažem se da su pojedini pripadnici armije cinili zlocine, ali niti jedna akcija ni napad od strane armije nije izveden sa ciljem da se pobije civilno stanovništvo što se za hvo ne može reci.

Ja sam već jednom u raspravi na ovoj temi rekao da mudžahedinima skidam kapu. Ipak su stali na našu stranu borili se i ginuli. Bili su oni malo čudni, bilo je tu nekih nesuglasica sa mještanima i ARBIH, ali uvijek imaju pojedinci. Bez obzira na to veliko hvala.
PM72

#1754 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by PM72 »

Ja još nigdje nisam pročitao ili čuo za naređenje jedinicama Armije BiH da očiste i pobiju svo nebošnjačko stanovništvo u nekom selu,zaseoku,mahali,gradu,pokrajini,entitetu...Aliji možemo svašta spočitati,da je bio ovakav ili onakav ali niko mu ne može reći da je negdje izdao naredbu za gađanjem,ubijanjem,etničkim čišćenjem ili klanjem.TO NE POSTOJI.

A suprotnih primjera ima na stotine.

Mudžahedini su nam napravili više štete nego koristi,kad se sve sabere i oduzme.Alija ih nije mobilisao niti zvao ali kad su već došli iz Bog zna kojih razloga,valjalo je to utjerati u suru.Imali smo dovoljno svojih vojnika -falilo je oružje ali kad su već ljudi došli,donjeli sve svoje i još hoće da se bore i ginu za nas - hvala im. :bih: Vojni učinak im je bio dobar ali jebeš kravu koja da 20 litara mlijeka pa prevrne nogom.Klati zarobljenike i glave im odsjecati pa to još snimati - u ime vjere...Koja vjera to dozvoljava i pravda? E tu sam se "zavadio"s njima...
ZAGORS

#1755 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

PM72 wrote:Ja još nigdje nisam pročitao ili čuo za naređenje jedinicama Armije BiH da očiste i pobiju svo nebošnjačko stanovništvo u nekom selu,zaseoku,mahali,gradu,pokrajini,entitetu...Aliji možemo svašta spočitati,da je bio ovakav ili onakav ali niko mu ne može reći da je negdje izdao naredbu za gađanjem,ubijanjem,etničkim čišćenjem ili klanjem.TO NE POSTOJI.

A suprotnih primjera ima na stotine.

Mudžahedini su nam napravili više štete nego koristi,kad se sve sabere i oduzme.Alija ih nije mobilisao niti zvao ali kad su već došli iz Bog zna kojih razloga,valjalo je to utjerati u suru.Imali smo dovoljno svojih vojnika -falilo je oružje ali kad su već ljudi došli,donjeli sve svoje i još hoće da se bore i ginu za nas - hvala im. :bih: Vojni učinak im je bio dobar ali jebeš kravu koja da 20 litara mlijeka pa prevrne nogom.Klati zarobljenike i glave im odsjecati pa to još snimati - u ime vjere...Koja vjera to dozvoljava i pravda? E tu sam se "zavadio"s njima...
Mudžahedini su došli na sljedeći način. Odmah nakon početka rata Saudijska Arabija je rekla Aliji da ima određena grupa dobrovoljaca koji bi došli i borili se na našoj strani. Nama kao što si i sam rekao nije bio problem ljudstvo nego oružje. Dogovoreno je da Saudijska Arabija uplaćuje određene svote novca na humanitarne račune, a za uzvrat su dobrovoljci došli u BIH. Bilo je tu svega sukoba sa stanovništvom, vojnicima ARBIH. Kod njih uglavnom nema ratnih zarobljenika. Oni ubijanje vojnika ne smatraju zločinom. Ali za te zločine su odgovarali uglavnom naši geneali, ja ne znam da je ijedan arap ili član odreda osuđen. Šta bi sa onim Abu Malijem što je svedočio protiv Rasima Delića je li on u zatvoru ?
XOX100

#1756 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by XOX100 »

PM72 wrote: Klati zarobljenike i glave im odsjecati pa to još snimati - u ime vjere...Koja vjera to dozvoljava i pravda? ...
Sve i jedna vjera na svijetu.
PM72

#1757 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by PM72 »

Pošto sam luft'o sa tog časa,napišider u kojoj svetoj knjizi piše da zarobljenicima odsjecaš i šutaš glave,pališ im kuće,siluješ žene i ubijaš djecu.Može neki ajet iz Ku'rana,citat iz Biblije itd.
XOX100

#1758 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by XOX100 »

PM72 wrote:Pošto sam luft'o sa tog časa,napišider u kojoj svetoj knjizi piše da zarobljenicima odsjecaš i šutaš glave,pališ im kuće,siluješ žene i ubijaš djecu.Može neki ajet iz K'urana,citat iz Biblije itd.

Svaka vjera zabranjuje ubijanje, ali ga istovremeno opravdava.
A znas kako ga opravdava??
Poistovjecuje zrtvu sa zlom. Sa vragom/sheitanom/dzavolom.

Tako u Budizmu imas Deravatu koji je simbol zla, prevare, ubijanja.
U krscanstvu imas bracu Kein koji se mrze i spremni su da ubiju. Oko za oko, zub za zub. Imas vraga koji navodi ljude za zlo. Takvi sljedbenici vraga su dobrodosli za odstrijel. Recimo zene su bacane na lomacu jer su bile sluge vraga.
U Ku'ranu pise ako ubijes jednog covjeka isto je kao da si ubio citavo covjecanstvo.. Ali ipak pravi razliku izmedju pravih vjernika i onih 'nevjernika' koji su se privolili dzavolu. E njima je u redu odsjeci glavu. :D
I tako dalje, i tako vise.
argyle

#1759 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by argyle »

XOX100 wrote:
PM72 wrote:Pošto sam luft'o sa tog časa,napišider u kojoj svetoj knjizi piše da zarobljenicima odsjecaš i šutaš glave,pališ im kuće,siluješ žene i ubijaš djecu.Može neki ajet iz K'urana,citat iz Biblije itd.

Svaka vjera zabranjuje ubijanje, ali ga istovremeno opravdava.
A znas kako ga opravdava??
Poistovjecuje zrtvu sa zlom. Sa vragom/sheitanom/dzavolom.

Tako u Budizmu imas Deravatu koji je simbol zla, prevare, ubijanja.
U krscanstvu imas bracu Kein koji se mrze i spremni su da ubiju. Oko za oko, zub za zub. Imas vraga koji navodi ljude za zlo. Takvi sljedbenici vraga su dobrodosli za odstrijel. Recimo zene su bacane na lomacu jer su bile sluge vraga.
U Ku'ranu pise ako ubijes jednog covjeka isto je kao da si ubio citavo covjecanstvo.. Ali ipak pravi razliku izmedju pravih vjernika i onih 'nevjernika' koji su se privolili dzavolu. E njima je u redu odsjeci glavu. :D
I tako dalje, i tako vise.
dodao bih i ovo

Ratni zarobljenici: "…zabranjeno je ubijanje žena, djece i svećenika koji nemaju nikakvog učešća u ratu i koji direktno ili indirektno ne pomažu neprijatelje;… Islam takođe zabranjuje mučenje i iživljavanje na zarobljenicima, masakriranje neprijateljskih ranjenika i leševa… Ovo su opšta pravila, obavezujuća za naše vojnike. Međutim, ukoliko starješina procijeni da situacija i opšti interes zahtijevaju da se i drukčije postupi vojnici su obavezni poslušati starješinu. Tako npr. ako starješina ili viša komanda ocijeni da je u interesu odbrane, zaštite vlastitog naroda i viših ciljeva ispravnije zapaliti određene objekte, usjeve ili šumu, onda je i to dozvoljeno činiti… Takođe se vojnoj komandi stavlja na raspolaganje da odluči da li je korisnije i od interesa za opštu stvar da se oslobodi, razmijeni ili likvidira neprijateljskog zarobljenika."

izvor;"Upute muslimanskom borcu"
PM72

#1760 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by PM72 »

Mašala.Znači,nisu krivi oni što su ubijali zarobljenike nego seoske hodže (po zapovjednoj odgovornosti ) sa svojim tumačenjima svete knjige.
XOX100

#1761 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by XOX100 »

Nisu muslimani u BiH prvi poceli.

HVO i VRS su ubijali muslimane civile (zene, starce i djecu) takodje po religijskoj onovi.
Naime, muslimani su prvo proglaseni kao odpadci njihove vjere. Ljudima koji su prvo bili pravoslavci ili katolici , pa onda presli na Islam zbog "vecere". :D
A takva vrsta mjenjanja vjere je uvijek kaznjiva - smrcu.
Znaci, spuste prvo covjeke na nivo nistavnosti. I onda nadju religiozno opravdanje zasto je na primjer u redu u Visegradu pucati bebi od 2 godine u glavu. :-)

Recimo suptomaticno je u BiH da VRS nije u velikim masama ubijala civila katolike. Niti je HVO ubijao civile pravoslavce u velikom broju.
Ali obe formacije su ubijale civile muslimane. Nasumice, u velikom broju. Bez obzira na spol i dob.
I oni su nasli religijsko opravdanje u tome jer su muslimane u BiH smatrali otpadcima njihove vjere. I po tome su imali pravo da ih temeljito uniste, i njihove bogomolje spale.
ZAGORS

#1762 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Istina je ovo što hodža govori, ali mnogi se nisu pridržavali toga. Ni HVO, ni VRS, ni ARBIH. Svi su radili zločine.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1763 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Woody »

HVO i VRS su ubijali muslimane civile (zene, starce i djecu) takodje po religijskoj onovi.
Naime, muslimani su prvo proglaseni kao odpadci njihove vjere. Ljudima koji su prvo bili pravoslavci ili katolici , pa onda presli na Islam zbog "vecere". :D
Znaci, spuste prvo covjeke na nivo nistavnosti. I onda nadju religiozno opravdanje zasto je na primjer u redu u Visegradu pucati bebi od 2 godine u glavu. :-)

Recimo suptomaticno je u BiH da VRS nije u velikim masama ubijala civila katolike. Niti je HVO ubijao civile pravoslavce u velikom broju.
Ali obe formacije su ubijale civile muslimane. Nasumice, u velikom broju. Bez obzira na spol i dob.
I oni su nasli religijsko opravdanje u tome jer su muslimane u BiH smatrali otpadcima njihove vjere. I po tome su imali pravo da ih temeljito uniste, i njihove bogomolje spale.
Image

A, ja... Samo da te podsjetim (ako si išao u mejtef, k'o i ja, a zaboravio to za razliku od mene) i po šerijatu je promjena vjere/konvertitstvo muslimana kažnjiva smrću, oduuzimanjem imovine i prodajom prorodice u roblje
Ovo ti APSOLUTNO nije tačno - vidi pod "Posavina"i "Oluja". Ovo ti je ona naša: "neće krst na krsta" - koja je nebrojeno puta dokazana kao pogrešna. Upamti: "Rat je zbir prilika koje se mogu ili ne moraju iskoristiti - i to se zove STRATEGIJA. Današnji protivnik ti sutra može biti saveznik (Lao Tse)"

A ja ću ti postaviti jedno "klizavije" pitanje: A, da li je osveta davala pravo ARBiH da pali pravoslavne i katoličke bogomolje?
Last edited by Woody on 17/03/2014 10:51, edited 1 time in total.
ZAGORS

#1764 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Woody wrote:

Image

A, ja... Samo da te podsjetim (ako si išao u mejtef, k'o i ja, a zaboravio to za razliku od mene) i po šerijatu je promjena vjere/konvertitstvo kažnjiva smrću, oduuzimanjem imovine i prodajom prorodice u roblje
Ovo ti APSOLUTNO nije tačno - vidi pod "Posavina"i "Oluja". Ovo ti je ona naša: "neće krst na krsta" - koja je nebrojeno puta dokazana. Upamti: "Rat je zbir prilika koje se mogu ili ne moraju iskoristiti - i to se zove STRATEGIJA. Današnji protivnik ti sutra može biti saveznik (Lao Tse)"

A ja ću ti postaviti jedno "klizavije" pitanje: A, da li je osveta davala pravo ARBiH da pali pravoslavne i katoličke bogomolje?

Gledaj nije ARBIH imala pravo da iz osvete pali pravoslavne i katoličke bogomolje, ali odakle pravo HVO-u i VRS-u da pali džamije. To su pitanja koja vode u nedogled i jedan zločin se pravda drugim.
XOX100

#1765 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by XOX100 »

Woody wrote:
Lao Tse je imao par pametnih stvari za reci. :thumbup:
Armija BiH nije palila katolicke i pravoslavne bogomolje ni blizu onom procentu kao sto su VRS i HVO radili sa dzamijama.
Ta krscanska veza jeste postojala u BiH . Pa recimo u Banjaluci 91-94e sve dzamije su srusene do temelja, a nijedna katolicka crkva nije pipnuta do Oluje. Tamo negdje 95e.
Sukob u Hrvatskoj je sasvim druga prica.
Last edited by XOX100 on 17/03/2014 18:48, edited 1 time in total.
PM72

#1766 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by PM72 »

Strateg,

srpski su ekstremisti na podrucju Banjalucke biskupije barbarski unistili 81. katolicku crkvu, samostan ili zupni dvor. Do pocetka 1994. godine na ovom podrucju je unistena, minirana ili spaljena, svaka druga crkva u Banjaluckoj biskupiji, tj. njih 35, dok je njih 17 tesko osteceno, a ostecena je 21 crkva. U istom razdoblju tesko je ostecena ili srusena svaka treca zgrada u skupini pastoralnih centara, zupskih i samostanskih zgrada.
XOX100

#1767 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by XOX100 »

.
Last edited by XOX100 on 17/03/2014 18:47, edited 1 time in total.
PM72

#1768 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by PM72 »

A gdje se nalazi srušeni samostan i crkva Petrićevac? U Ugandi?
XOX100

#1769 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by XOX100 »

PM72 wrote:A gdje se nalazi srušeni samostan i crkva Petrićevac? U Ugandi?
Dobro. To je bilo za vrijeme Oluje, ne? Zasto su cekali da urade katolicima ono sto su muslimanima odmah na pocetku rata uradili ? Zasto nisu odmah sve srusili?
Poenta je u tome da je kod nas bio manje vise religiozan rat. Religija je imala krucialnu ulogu u pocetu, toku, i zavrsetku rata.
PM72

#1770 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by PM72 »

Dobro. To je bilo za vrijeme Oluje, ne? Zasto su cekali da urade katolicima ono sto su muslimanima odmah na pocetku rata uradili ? Zasto nisu odmah sve srusili?
Poenta je u tome da je kod nas bio manje vise religiozan rat. Religija je imala krucialnu ulogu u pocetu, toku, i zavrsetku rata.
Šuti bolan ne zaplići se bez potrebe.Rekao si - nisu nijednu a ja navedem podatke.Onda veliš - nije nijedna u BL.Pa opet moram reagovati i navesti mjesto.Ne znaš ni kad je Oluja bila a tumačio bi o ratu.Baš me zanima iz kakve si ti vukojebine.
XOX100

#1771 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by XOX100 »

PM72 wrote:
Šuti bolan ne zaplići se bez potrebe.Rekao si - nisu nijednu a ja navedem podatke.Onda veliš - nije nijedna u BL.Pa opet moram reagovati i navesti mjesto.Ne znaš ni kad je Oluja bila a tumačio bi o ratu.Baš me zanima iz kakve si ti vukojebine.
Banjaluka. :D
Jos uvijek tu zivim.
Nisam naravno cuo sve detalje o tom samostanu. Morali su ga srusiti nakon mog izlaska iz tog grada. Ali radi se o aktu osvete. Zbog Oluje, ili Medjackog Dzepa. Uglavnom tako sam nacuo. Hvala ti na ispravci, ali ipak moja teza stoji. Poimanje religije u bosanskom konfliktu je krucialno za njegovo shvatanje.
Najbolje ces razumjeti prijatelja a i neprijatelja ako razumijes njegovu religiju. Njegovo poimanje boga. Steta sto ti nisi bio prisutan na tim casovima.
PM72

#1772 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by PM72 »

Jos uvijek tu zivim.
Nisam naravno cuo sve detalje o tom samostanu. Morali su ga srusiti nakon mog izlaska iz tog grada. Ali radi se o aktu osvete. Zbog Oluje, ili Medjackog Dzepa. Uglavnom tako sam nacuo. Hvala ti na ispravci, ali ipak moja teza stoji. Poimanje religije u bosanskom konfliktu je krucialno za njegovo shvatanje.
Najbolje ces razumjeti neprijatelja ako razumijes njegovu religiju. Njegovo poimanje boga. Steta sto ti nisi bio prisutan na tim casovima.
Čuj "morali su ga srušiti (samostan) nakon tvog izlaska".Ti bio razlog njegovog postojanja? :mrgreen: To je bilo u vrijeme akcije Bljesak.A to je bilo u maju 1995.Ako si iz BL (u šta čisto sumnjam - bio bi pismeniji :wink: ) kako možeš pisati da niti jedna katolička bogomolja nije oštećena a nisi čuo za čuveni samostan? I sve zločine pravdaš osvetom ili naredbom iz svetih knjiga.
muflon1977

#1773 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by muflon1977 »

PM72 wrote:
Jos uvijek tu zivim.
Najbolje ces razumjeti neprijatelja ako razumijes njegovu religiju. Njegovo poimanje boga. Steta sto ti nisi bio prisutan na tim casovima.
Čuj "morali su ga srušiti (samostan) nakon tvog izlaska".Ti bio razlog njegovog postojanja? :mrgreen: To je bilo u vrijeme akcije Bljesak.A to je bilo u maju 1995.Ako si iz BL (u šta čisto sumnjam - bio bi pismeniji :wink: ) kako možeš pisati da niti jedna katolička bogomolja nije oštećena a nisi čuo za čuveni samostan? I sve zločine pravdaš osvetom ili naredbom iz svetih knjiga.
Medacki dzep,Bljesak nisu imali niakvog udara na BL.Nego je bilo kako koja budaletina dodje
onda i zapantali....sta je sa sumama one same planu....piromani u dusi :(
ZAGORS

#1774 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Čije je na kraju bilo Zabrđe kod Viteza, Krušćice, selo Bobaši, Brdo kod Viteza, Križančevo Selo, Buhine Kuće ?
Kakav to se zločin pominje u Guči Gori ? Onaj Ali Hamad što je svedočio na suđenju Rasima Delića kaže da je ubijeno/zaklano 20 ljudi od kojih jedan dječak od 14 godina.
PM72

#1775 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by PM72 »

To nisu radile "budaletine".To su bili profesionalci kojima je izdato naređenje da sruše "tu i tu" džamiju ili crkvu.E sad,je li naredbu izdavao hodža ili pop,predsjednik kriznog štaba,stranke ili komadant brigade - drugi je par cipela.Nema svaka budala desetine kilograma eksploziva,upaljače niti ima znanje kako srušiti određeni objekat.Nije samostan na Petrićevcu bio kartonska kutija pa da ga potpališ fajcagom od 20 feninga.
Post Reply