Bilo koji projekt koji vodi kanton Sarajevo meni brine jer do sada se niti jedna vlada nije proslavila. Džamija nije na trasi ali problem koji još nije riješen je sa raskršćem prije džamije (mislim da se zove briješćanska ulica) jer ako će tu biti semafor onda i da naprave petlju neće mnogo služiti ako nakon petlje moraš odmah stati na semaforu.Alfons Kauders wrote:
Ali sad me brine stupska... Jbg dok ne zavrse Stup prva dva lota su samo spomenicitu bi moglo biti svakakvih cirkusa.
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
tec
#1751 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
- Alfons Kauders
#1752 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ona ulica sjeverno od one odvratne zgrade? Vidis to mi nije palo na pamet... Mozda ce napraviti jednosmjernu ili nesh, nece valjda podvoznjak ili semafortec wrote:Bilo koji projekt koji vodi kanton Sarajevo meni brine jer do sada se niti jedna vlada nije proslavila. Džamija nije na trasi ali problem koji još nije riješen je sa raskršćem prije džamije (mislim da se zove briješćanska ulica) jer ako će tu biti semafor onda i da naprave petlju neće mnogo služiti ako nakon petlje moraš odmah stati na semaforu.Alfons Kauders wrote:
Ali sad me brine stupska... Jbg dok ne zavrse Stup prva dva lota su samo spomenicitu bi moglo biti svakakvih cirkusa.
- respo
#1753 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
kakvu vi petlju spominjete?
na stupu se samo treba izgraditi jos jedan nadvoznjak i to je to
- Alfons Kauders
#1754 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa sta ce nam nadvoznjak i 4 trake bez dva nova kraka?respo wrote:kakvu vi petlju spominjete?
- respo
#1755 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
i napravis kolaps sto napravis 4 kraka
ps to se drugacije rjesava
- Alfons Kauders
#1756 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne znam, takve skice su se ovdje ostavljale - nije mi struka, ali meni je izgledalo kao standardno rjesenje... Zasto bi 4 kraka napravila kolaps? Da se iz oba pravca moze ukljuciti na glavnu saobracajnicu bez prelazenja u drugi smjer? Ako bi imao 2 kraka, to znaci da bi i dalje morali imati semafore gore, ili dva ogromna kruzna toka...respo wrote:i napravis kolaps sto napravis 4 kraka
-
iceman2010
#1757 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Offtopic je, ali zna li neko ima li sta od radova na brzoj cesti Lasvanska petlja - Donji Vakuf u skorije vrijeme? Cesto sam na relaciji Sarajevo - Jajce pa me zanima. Takodjer zna frustrirati cinjenica da nekad duze putujem od dobrinje do rampe nego od rampe do Lasvanske petlje. Valjda ce i taj prikljucak na autoput uskoro.
Sent from my LT18i using Tapatalk 2
Sent from my LT18i using Tapatalk 2
- Alfons Kauders
- respo
#1759 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ne mozes ovo raditi na stupuKvaziExpert wrote:Nešto kao što je urađeno kod nas na šićkomAlfons Kauders wrote:Ne znam, takve skice su se ovdje ostavljale - nije mi struka, ali meni je izgledalo kao standardno rjesenje... Zasto bi 4 kraka napravila kolaps? Da se iz oba pravca moze ukljuciti na glavnu saobracajnicu bez prelazenja u drugi smjer? Ako bi imao 2 kraka, to znaci da bi i dalje morali imati semafore gore, ili dva ogromna kruzna toka...respo wrote:i napravis kolaps sto napravis 4 kraka
ps to se drugacije rjesava(još da je bilo prostora za trake za usporavanje/ubrzavanje)
ovo bi bilo ubitacno za stup i njenu petlju
- respo
#1760 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
i zamisli pokvari se auto gdje je sadasnji dalas ode red ovamo do izlaza prema vizi i napravio si kolapsAlfons Kauders wrote:Ev je
to se rjesava kruznim kod energoinvesta recimo
to isto vazi i za ovo odvajanje prema gradu zamisli sa ilidze guzva prema rajlovcu onda zakrcis traku koja ide prema aerodromu
ovo se primjenjuje na velikim raskrsnicama dok stup to nije
to bi recimo bilo priomjenjivo u bacicima ili kako se vec zove tamo gdje je odvajanje autoputa prema sarajevu
pa to zauzme veliku povrsinu sto je na stupu nemoguce
a i to se inace radi na brzim cestama sto ova na stupu nije
- Alfons Kauders
#1761 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jbg ovo je projektovao neko ko je zavrsio faks za te stvari - valjda se bolje razumije u svoj posao od nas dvojice...respo wrote:i zamisli pokvari se auto gdje je sadasnji dalas ode red ovamo do izlaza prema vizi i napravio si kolapsAlfons Kauders wrote:Ev je
to se rjesava kruznim kod energoinvesta recimo
to isto vazi i za ovo odvajanje prema gradu zamisli sa ilidze guzva prema rajlovcu onda zakrcis traku koja ide prema aerodromu
ovo se primjenjuje na velikim raskrsnicama dok stup to nije
to bi recimo bilo priomjenjivo u bacicima ili kako se vec zove tamo gdje je odvajanje autoputa prema sarajevu
pa to zauzme veliku povrsinu sto je na stupu nemoguce
a i to se inace radi na brzim cestama sto ova na stupu nije
-
shin
#1762 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
respo wrote: i zamisli pokvari se auto gdje je sadasnji dalas ode red ovamo do izlaza prema vizi i napravio si kolaps
A sada zamisli ovu petlju u sadasnjem stanju, pa vidi sta je bolje. Nedavno je djecaka zgazio kamion dole jer su napravili pijacu na trotoaru, usput dodali su dva semafora u 10m, stajaliste za autobus, i onih par piljara sto svi parkiraju auta ispred. I de mi reci sta je bolje?
- Comrad
#1763 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
@respo, mislim da grijesis. Nisam ni ja saobracajni inzinjer, ali kao vozac vidim koliko nedostaju ova dva kraka na stupu. Dalje, na petlji nece biti semafora.
Pa planirali su napraviti podzemni pjesacki, te urediti tramvajsku, jos je odvojiti od puta. Pijace, stanice ce se isto morati rijesiti ne moze ono ondje ostati.
P.S. Mislim da ce cesta biti dovoljno siroka da se moze stati u stranu u slucaju kvara automobila.
Pa planirali su napraviti podzemni pjesacki, te urediti tramvajsku, jos je odvojiti od puta. Pijace, stanice ce se isto morati rijesiti ne moze ono ondje ostati.
P.S. Mislim da ce cesta biti dovoljno siroka da se moze stati u stranu u slucaju kvara automobila.
- respo
#1764 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
a valjda ima i drugih projektanata koji kazu da ovo rijesenje ne odgovaraAlfons Kauders wrote: Jbg ovo je projektovao neko ko je zavrsio faks za te stvari - valjda se bolje razumije u svoj posao od nas dvojice...
to se rjesava kruznim recimo kod energoinvesta dole pa onda se ukljuci prema aerodromu gdje se i sada ukljucujes
- respo
#1765 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
kakve to veze ima sa raskrsnicom?shin wrote:respo wrote: i zamisli pokvari se auto gdje je sadasnji dalas ode red ovamo do izlaza prema vizi i napravio si kolaps
A sada zamisli ovu petlju u sadasnjem stanju, pa vidi sta je bolje. Nedavno je djecaka zgazio kamion dole jer su napravili pijacu na trotoaru, usput dodali su dva semafora u 10m, stajaliste za autobus, i onih par piljara sto svi parkiraju auta ispred. I de mi reci sta je bolje?
je li kriva raskrsnica ili sto nasi dundjeri postave stolove i gdje treba i gdje ne treba
pa onda nedjeljom vidis red po trotoaru uzduz ulice a pjesaci svi moraju cestom hodati
tako ce biti ne znam kako da naprave raskrsnicu osim ako zabrane to u potpunosti kao sto mogu i sada to uraditi i premjestiti tu pijacu na nego drugo mjesto
- respo
#1766 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
nema veze sto nema semafora i nije samo situacija sa pokvarenim autima ima tu milion situacija koje se uzimaju u obzirComrad wrote:@respo, mislim da grijesis. Nisam ni ja saobracajni inzinjer, ali kao vozac vidim koliko nedostaju ova dva kraka na stupu. Dalje, na petlji nece biti semafora.
objasnio sam alfonsu kako se ta iskljucenja rjesavaju a da se ne prave eventualni problemi na cesti
- kurty
#1767 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
@respo druze, mislim da malo grijesis u ovom slucaju
prilozeni projekat je nabolje moguce rjesenje koje se na Stupu moze uraditi...
Dovoljno je reci da nemas vise lijevih skretanja i sve ti bude jasno
p.s. @respo, de mi malo pomozi...
prilozeni projekat je nabolje moguce rjesenje koje se na Stupu moze uraditi...
Dovoljno je reci da nemas vise lijevih skretanja i sve ti bude jasno
p.s. @respo, de mi malo pomozi...
gdje si ovo objasnio, nikako da nadjemobjasnio sam alfonsu kako se ta iskljucenja rjesavaju a da se ne prave eventualni problemi na cesti
- respo
#1768 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ajde reci mi sta bi ti uradio da se na skretanju od carsije prema aerodromu znaci otprilike na krivini gdje je sada bus stanica pokvari auto
koliko auta iza bi trebalo biti da bi se zakrcila traka prema brijescu
ili ista situacija iz pravca ilidze prema brijescu jer je tu veca mogucnost reda nego prema lukavici
ili ista situacija iz pravca ilidze prema brijescu jer je tu veca mogucnost reda nego prema lukavici
-
kakaljin
#1769 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
vise guzve naprave auta koja lijevo skrecu sada,a kada bude napravljena petlja u cijelosti to lijevo skretanje ce se izbaciti i bice puno veca protocnost i manja guzva.respo wrote:ajde reci mi sta bi ti uradio da se na skretanju od carsije prema aerodromu znaci otprilike na krivini gdje je sada bus stanica pokvari auto
Cak bi bilo dobro da se ukinu lijeva skretanja na cijeloj dionici od marin dvora do ilidze na glavnoj saobracajnici, a da se kao altenativa naprave polukruzna na onim desnim raskrsnicama na drugim semaforima. da se ubrza protok saobracaja.
- respo
#1770 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
upravo si potvrdio ono sto ja govorim za rijesenje stupa
polukruzno kod energoinvesta i rijesio si stup
nema veze imas li lijevog skretanja ako je zastoj na toj traci
odmah blokiras i izlaz prema rajlovcu iz pravca grada
polukruzno kod energoinvesta i rijesio si stup
nema veze imas li lijevog skretanja ako je zastoj na toj traci
odmah blokiras i izlaz prema rajlovcu iz pravca grada
- kurty
#1771 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
nema sanse da ja tebe skontam...
gdje je ta bus stanica o kojoj pricas??? na kojoj krivini???
a koje polukruzno dolje kod energoinvesta???
- respo
#1772 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
sada gdje je bus stanica okretaljka dalas e na tom krakukurty wrote:nema sanse da ja tebe skontam...
a polukruzno se moze izgraditi tamo gdje je sada raskrsnica kod energoinvesta
- video
#1773 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tebi @respo bolje ide ono postavljanje atributa nego ova materija
Shto neko gore navede, @karanana chini mi se, shta bi sa onim krakom prema gradu. Jel ono bi LOT 2C i ono spajanje sa IV transverzalom gdje bi se dobro rasteretila stupska petlja bar za ove shto idu prema centru grada. Ideja sama po sebi i nije tako losha, mada kako se do sada radilo - nece ovo biti gotovo do bog zna kad
Shto neko gore navede, @karanana chini mi se, shta bi sa onim krakom prema gradu. Jel ono bi LOT 2C i ono spajanje sa IV transverzalom gdje bi se dobro rasteretila stupska petlja bar za ove shto idu prema centru grada. Ideja sama po sebi i nije tako losha, mada kako se do sada radilo - nece ovo biti gotovo do bog zna kad
- addem
#1774 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Cim se napravi obilaznica petlja na Stupu ce biti umnogome rasterecena.
- Alfons Kauders
#1775 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
sklonio autorespo wrote:ajde reci mi sta bi ti uradio da se na skretanju od carsije prema aerodromu znaci otprilike na krivini gdje je sada bus stanica pokvari auto