Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MrM

#1751 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by MrM »

Upravo to sam ljetos pisao (nije toliko do nivoa vode u vodostaju mada je ljetos zaista bilo svuda suse)
. Evo sad prijete poplave, ja se jutros umivam iz flase i kante, na...em im se matere...nidje vode... :x

Dakle ovo je ustvari ucjena da uzmu pare pa da vjerovatno malo uloze u cijevi a malo.....
Gledam nedavno na TVSA da je odobren kredit od EBRD, a lik kaze da ce prvo raditi Marijin Dvor iako ti radovi nece popraviti stanje!!!
Jednom sam cuo izjavu nekoga iz Kantona da ce se malo nesto popraviti dabogda ako sve bude islo kako treba pocetkom sljedece god. Zivjeli..
Dioda

#1752 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dioda »

Sto se tice tih popravaka (krpljenja ili mijenjanja cijevi), da su svaki mjesec poslije rata mijenjali po jedan, mali dio cijevi, sad ne bi ni imali ovaj problem.
Nego, posto je ocito da cijevi nece biti potpuno zamijenjene (pare nisu problem,para nema/cijevi su ispod ulica pa bi to bio problem), to u prevodu znaci da cemo uvijek imati ove redukcije bez obzira na vremenske prilike? :-)

Nataknem ih.

Na Cvili redukcije nisu od ljeta ni prestale. Ponekad se smiluju pa ne zavrnu skroz.
perfect_guy

#1753 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by perfect_guy »

Dioda wrote:
Na Cvili redukcije nisu od ljeta ni prestale. Ponekad se smiluju pa ne zavrnu skroz.
kod mene na Cvili samo jedva par dana tokom ljeta da nije bilo vode naveče. Inače je samo nešto smanjen pritisak
wajar

#1754 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by wajar »

...
Zatamnjena stakla

#1755 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Zatamnjena stakla »

Šta, evo ja nemam vode.
StupskaBitanga

#1756 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by StupskaBitanga »

Ovi recimo pa skoro i nemaju nikako vode
Dobroševići: U 21. stoljeću bez kanalizacije i vode

Stanovnici sarajevskog naselja Dobroševići, koje se nalazi na ulazu u glavni grad Bosne i Hercegovine, već deseteljećima muku muče s urednim vodosnabdijevanjem i kanalizacijom. Najteže je ljeti kada vode nema danima.

Mjesna zajednica Dobroševići se nalazi na teritoriji sarajevske općine Novi Grad. Već desetljećima ima problema s vodosnabdijevanjem, a umjesto kanalizacije stanovnici ovog naselja imaju septičke jame. Trenutni kapacitet vodovoda od 200 kubika nije dovoljan da zadovolji potrebe onih koji ovdje žive. Mjesna zajednica ima brojnu populaciju i obuhvata područje Dobroševića, Butila, Bojnika i Ahatovića.

Ismet Žiga, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Dobroševići, ističe da najveći problem s vodosnabdijevanjem i kanalizacijom imaju stanovnici na padinskim područjima. Ono što im distribuira komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ je nedovoljno, a u ljetnim mjesecima, kada rezervoari totalno presuše, vode nemaju danima. Ljeti je i najgore jer se često zna desiti da se fekalije iz septičkih jama slijevaju po lokalnoj cesti.

Život stanovnika ovdje je podređen potrazi za vodom jer u cijevima je brzo nestane pa mještani moraju naći alternativu kako bi namirili svoje dnevne potrebe. Neki od alternativnih načina su: česme sa lokalnih vodovoda koje nisu priključene na gradski sistem vodosnabdijevanja, burad, cisterne, kanisteri, bačve. Ono vode što ima u cijevima koristi se za ishranu, dok kišnicu i vodu sa drugih izvora ljudi ovdje koriste za ostale potrebe.

„Ukoliko se do proljeća ne poduzmu konkretne aktivnosti i ne završi izgradnja novog rezervoara (Donji Mihaljevići) doći će do potpunog kolapsa sistema pa neće imati ni ono malo vode što obično imaju“, ističe Žiga.

Projekt izgradnje vodosnabdijevanja područja u okviru Regulacionog plana „Bojnik - Dobroševići“ zajednički finansiraju Općina Novi Grad Sarajevo i Ministarstvo prostornog uređenja Kantona Sarajevo, a u njega je do sada uloženo više od sedam miliona maraka.

Edina Imamović, šefica u odjeljenju za komunalne poslove Općine Novi Grad, istaknula je da je za puštanje u funkciju završenog rezervoara „Donji Mihaljevići“ potrebna izgradnja odvodnje vode iz drenažnog sistema, za koju je osigurana projektna dokumentacija i u toku je izdavanje urbanističke saglasnosti.

Stanovnici ovog područja ne žele više slušati obećanja i reagiraju samo na konkretne aktivnosti: da se završi ovaj projekt, da imaju uredno vodosanbdijevanje i da se konačno krene s projektovanjem kanalizacione mreže. Žele normalan život dostojan čovjeka na - kako vole reći - kapiji grada Sarajeva.

federalna.ba
cyber_kurajber

#1757 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by cyber_kurajber »

Ja stvarno ne mogu da razumijem majmuna koji radi na dispečerskoj liniji 033 210 707 kojeg kad nazoveš i pitaš zašto nemamo vode navečer, on ti hladno kaže "fali vode".

Pa možda mogu malo shvatiti da taj neko ko se javlja na telefon i nije kriv što nam je mreža u qurcu (makar tako oni kažu, a ja u to baš i nisam siguran), ali zašto pored toga što me njegovi hebu svako veče (i jutro) sa nestašicom (redukcijom) vode kad ih pitaš zašto me hebete, on hladno kaže "fali vode".

Pa zar u tim mišjim rupama gdje se taj debil sakrio (i svi slični njemu nadređeni i podređeni) i doveo telefonsku žicu da može da odgovara na neugodna pitanja nema neki pogled prema vanjskom svijetu gdje bi mogao vidjeti da nam je pola grada gotovo poplavljeno.

Eto makar, pošto nam svoju monopolističku poziciju (ali i silu i volju) mogu zloupotrebljavati dok god hoće, pa mogli su barem naći neko manje nevjerovatno obrazloženje (osim "fali vode"), jer pored što me kažnjavaš i uskraćuješ mi elementarna ljudska prava, ti mi još grubo i inteligenciju vrijeđaš. Pa slaži me da ima neki kvar već duže vrijeme ili bilo šta drugo, što će izgledati malo vjerodostojnije.

A onda povrh svega rečenica "kad dobijemo kredit i riješe sve probleme", uuuuuuuuuuuuuuhhhhh, pa neće oni vraćati kredit od svojih plata, već mi od svojih uplata.
Hemera

#1758 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Hemera »

lazu opet,i dalje imam redukcije u nocnim satima.jedino mozda da potone komplet grad ili sta?bagra.

A ovi u dobrosevicima samo treba pretrest im dozvole za gradjenje kucerina i jahanje po vodovodnoj mrezi koja je suplja ko sir.pa nek lapandaju.
Benq

#1759 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Benq »

Hemera wrote:lazu opet,i dalje imam redukcije u nocnim satima.jedino mozda da potone komplet grad ili sta?bagra.

A ovi u dobrosevicima samo treba pretrest im dozvole za gradjenje kucerina i jahanje po vodovodnoj mrezi koja je suplja ko sir.pa nek lapandaju.
Kod nas svako vece u istom terminu tj u 23:45 , nekad mozda malo ranije , ali u glavnom u ta doba , dodje papak sa kedijem i zavrne vodu , ja u prizemlju imam kolko tolko , a ovi na prvom i drugom spratu nista .. Prvo su se vadili na to da nema kise pa moraju rezervoare da pune preko noci u slucaju da skroz nestane vode , da imaju zalihe, pa kad su krenule kise opet isto... Nije to u pitanju ni kisa , ni susa , nego traze povecanje cijene za 25% , a cijevi im suplje ko sito , kazu 70% vode se gubi do korisnika , a ne pada im na pamet da to pocnu praviti bitno je traziti povecanje cijena! A ja jos uvijek placam vodu pausalno , kao da bazene imam u stanu :D
vryzas

#1760 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by vryzas »

Dno dna..kao i Toplane, Gras, Elektrodistribucija, Sarajevogas itd.itd. :run:
mali_balon

#1761 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mali_balon »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/za-proje ... /130205122

Bas me zanima koliko ce otici na plate i kupovinu glasova za sljedece izbore.
Logovan

#1762 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Logovan »

mali_balon wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/za-proje ... /130205122

Bas me zanima koliko ce otici na plate i kupovinu glasova za sljedece izbore.
E da vidimo na šta će ovo izaći... :-) :roll:
mali_balon

#1763 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mali_balon »

Imal vode komsija????
Jel ovo opet susa zavladala.
vnm

#1764 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by vnm »

kod mene suho vec drugu noc za redom. :)
mali_balon

#1765 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mali_balon »

Meni evo veceras, evo smijem se, sta ce biti ljetos. Danas se snijeg haman otopio oni zavrcu. Boze dragi pomozi mi da izduram.
Troll_Happens

#1766 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Troll_Happens »

ne bi me iznandilo da SDA i u Sarajevu vuce konce ne bi li se domogla koje pare.. :x
Ali naslov je odlican svaka cast Fahro :) :lol: :lol:

Code: Select all

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/bakir-izetbegovic-u-kanalizaciji-distrikta-brcko
VjecitiStudent

#1767 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

"prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu" kako za koga.

Naselje Poljine, (Brankovic, Lagumdzija i ostali), dobit ce izvorsku vodu direktno sa Bukovika, i u tu svrhu općina Centar i Kanton potrošiće SEDAM MILIONA KM

Ostatak grada će uživati u fekalijama sa Vrela Bosne i azbestu iz starih cijevi u sretnim danima, kada bude vode.
Projekt vodosnabdijevanja lokaliteta Betanija, Kromolj i Poljine sačinili su stručnjaci KJKP ''Vodovod i kanalizacija''. Prvu fazu izgradnje finansirala je Općina 2004. i 2005. godine. Imajući u vidu da je riječ o projektu čija se vrijednost procjenjuje na 6-7 miliona KM, planirano je da se realizira zajedno sa Kantonom Sarajevo.
http://www.centar.ba/stranica/5-redovna-sjednica
StupskaBitanga

#1768 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by StupskaBitanga »

kad reče premijer zamislite da VIK ode u štrajk i zavrne vodu.
Gdine gdje vi živite to oni redovno rade u 23h
sencosouth

#1769 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sencosouth »

Pa ovako , u mom ljepom finom naselju nemos nikad dvije stvari u isto vrijeme imati tj. vodu i struju ako ima vode nestane struje ili obrnutno .
vješalica

#1770 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by vješalica »

dok se bavimo grasom,VIK piči cijene gore

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sara ... o-50-posto
O'zone
Globalni moderator

#1771 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

vješalica wrote:dok se bavimo grasom,VIK piči cijene gore

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sara ... o-50-posto
Expertno od expertne vlade
anonimus0007

#1772 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by anonimus0007 »

a pazite tek ovo

http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/uz- ... -vodomjere

uvodi se reket kako bi finansirali uvođenje pojedinačnih vodomjera stanove. drskosti nema kraja.
mahalas505

#1773 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by mahalas505 »

VjecitiStudent wrote:"prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu" kako za koga.

Naselje Poljine, (Brankovic, Lagumdzija i ostali), dobit ce izvorsku vodu direktno sa Bukovika, i u tu svrhu općina Centar i Kanton potrošiće SEDAM MILIONA KM

Ostatak grada će uživati u fekalijama sa Vrela Bosne i azbestu iz starih cijevi u sretnim danima, kada bude vode.
Projekt vodosnabdijevanja lokaliteta Betanija, Kromolj i Poljine sačinili su stručnjaci KJKP ''Vodovod i kanalizacija''. Prvu fazu izgradnje finansirala je Općina 2004. i 2005. godine. Imajući u vidu da je riječ o projektu čija se vrijednost procjenjuje na 6-7 miliona KM, planirano je da se realizira zajedno sa Kantonom Sarajevo.
http://www.centar.ba/stranica/5-redovna-sjednica
Sto li je onaj vrli branilac prava gradjana Sarajeva truhlo Konakovic pravi vilu bas na Poljinama, umm...
O'zone
Globalni moderator

#1774 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

Experti gaze dalje
Nakon što Vlada prihvati mišljenje Neovisne komisije

Uz nove cijene vode i 2 KM mjesečno za vodomjere

Za potrošnju do pet kubika cijena neće biti mijenjana

Vlada KS, s premijerom Suadom Zeljkovićem na čelu, na jednoj od narednih sjednica prihvatit će prijedlog članova Nezavisne komisije za poskupljenje cijena vode i uvođenja novog nameta građanima Sarajeva.

Na taj način, preko leđa građana, Vlada želi pomoći gubitaškom preduzeću "Vodovod i kanalizacija" da izađe iz dugogodišnje dubioze i da se izvuče iz nagomilanih milionskih dugovanja.

- Cijena vode do pet kubika neće biti mijenjana, dok će oni koji troše do deset i više kubika plaćati vodu skuplju i do 20 posto. Na taj način bili bi ispunjeni i uvjeti koje od nas traži Evropska banka za obnovu i razvoj a koja nam je odobrila kredit od 30 miliona eura za obnovu vodovodne mreže. Žele biti sigurni da ćemo im redovno otplaćivati rate - kazao je resorni ministar Zlatko Petrović.

Osim uvođenja nove tarifne politike, Vlada KS Sarajlijama planirana uvesti i plaćanje naknade za održavanje vodomjera koja bi građane dodatno koštala dvije marke mjesečno bez PDV-a.

- Tim novcem kasnije ćemo finansirati uvođenje pojedinačnih vodomjera u sve stanove i taj projekt bi trebao biti završen do 2017. godine. Jedino na taj način možemo građanima omogućiti da plaćaju onoliko koliko zaista i potroše - pojasnio je ministar.
Plate idu gore u ViK-u a bogami i u SKS samo raji ostaju iste ako ne i manje.
jazzer

#1775 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by jazzer »

O'zone wrote:Experti gaze dalje
Nakon što Vlada prihvati mišljenje Neovisne komisije

Uz nove cijene vode i 2 KM mjesečno za vodomjere

Za potrošnju do pet kubika cijena neće biti mijenjana

...
Osim uvođenja nove tarifne politike, Vlada KS Sarajlijama planirana uvesti i plaćanje naknade za održavanje vodomjera koja bi građane dodatno koštala dvije marke mjesečno bez PDV-a.

- Tim novcem kasnije ćemo finansirati uvođenje pojedinačnih vodomjera u sve stanove i taj projekt bi trebao biti završen do 2017. godine. Jedino na taj način možemo građanima omogućiti da plaćaju onoliko koliko zaista i potroše - pojasnio je ministar.
Plate idu gore u ViK-u a bogami i u SKS samo raji ostaju iste ako ne i manje.
Ako se boldirano ispostuje, ja cu mjesec dana gologuz hodati ispred zgrade vlade kantona sa
natpisom ''Jeo sam govna i kritikovao vas, oprostite''!!

Nema jebene sanse. To je samo namet koji treba nekako opravdati, a te pare ce otici ili za plate uposlenika ili
neko drugo finansiranje (neki tender koji ce ''po zakonu'' dobiti onaj koji treba) ali da ce do 2017 svima ugraditi
vodomjere nema nikakve sanse. Do 2017 ce i oni zaboraviti zasto su taj namet uveli. Zivi bili pa vidjeli.
Post Reply