La Liga Santander

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
5 0 5

#1751 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by 5 0 5 »

SmokingMan wrote: Gigantski podvig,posebice kada se uporede prihodi i marketing jorgandžija sa Barcom i Realom,za svaki respect.A još kada Valencia stane na zdrave noge,tu je žilavi Bilbao,samo im fale malo jače finansije,Sevilla standardno dobra,ali u Primeri nekako igraju stidljivo,i bude tu par nepotrebnih kikseva,inače ekipa je strašan potencijal.Bit će za par godina španska liga mnogo neizvjesnija,barem ja tako smatram.
pare ocito nisu presudne. ne zaboravi i villarreal, koji su ravno iz druge lige usli u evropsku ligu. igraju i lijep fudbal, ako volis brze kontre.
ultima_palabra

#1752 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by ultima_palabra »

Gabi reče da se trofeji ne zaslužuju već osvajaju, ali fakat bi bila ogromna nepravda da Atletico nije osvojio titulu. Samo kad se usporedi želja igrača Atletica i Barcelone u jučerašnjem meču... Barca mora napraviti velike rezove ako žele ostati konkurentni.
SmokingMan

#1753 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by SmokingMan »

505sCrtom wrote:
SmokingMan wrote: Gigantski podvig,posebice kada se uporede prihodi i marketing jorgandžija sa Barcom i Realom,za svaki respect.A još kada Valencia stane na zdrave noge,tu je žilavi Bilbao,samo im fale malo jače finansije,Sevilla standardno dobra,ali u Primeri nekako igraju stidljivo,i bude tu par nepotrebnih kikseva,inače ekipa je strašan potencijal.Bit će za par godina španska liga mnogo neizvjesnija,barem ja tako smatram.
pare ocito nisu presudne. ne zaboravi i villarreal, koji su ravno iz druge lige usli u evropsku ligu. igraju i lijep fudbal, ako volis brze kontre.
Sa moje strane neopravdano izostavljeni,uvijek jaka žuta podmornica,ko beton.Vjerujem da će i njih neko uskoro kupiiti.. 8-)

Manjak sna čini svoje.
5 0 5

#1754 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by 5 0 5 »

ultima_palabra wrote:Gabi reče da se trofeji ne zaslužuju već osvajaju, ali fakat bi bila ogromna nepravda da Atletico nije osvojio titulu. Samo kad se usporedi želja igrača Atletica i Barcelone u jučerašnjem meču... Barca mora napraviti velike rezove ako žele ostati konkurentni.
vala, barcelona se juce borila do zadnje sekunde. problem je sto tako nije bilo zadnjih pola godine, skoro pa nikako. slazem se da je atletico, kada se sve sabere, zasluzio titulu ove sezone. (cak i dvije) :D

ne bih se ja brinuo za braceloninu konkurentnost. i ovakva kakva je, opet je iznad madrida. i to valjda nesto govori. iduce sezone novi trener, ali sada covjek koji poznaje klub, filozofiju i igrace. remont u odbrani se svakako mora desiti. rijesit se par povrjedjenih igraca koji svakako nisu igrali i nekih kojima je vrijeme isteklo. song, pedro... na primjer. vratiti deulofeua (moje zelje). dati vise vremena igracima iz b tima. sve kao u najboljim vremenima.
ultima_palabra

#1755 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by ultima_palabra »

505sCrtom wrote:
ultima_palabra wrote:Gabi reče da se trofeji ne zaslužuju već osvajaju, ali fakat bi bila ogromna nepravda da Atletico nije osvojio titulu. Samo kad se usporedi želja igrača Atletica i Barcelone u jučerašnjem meču... Barca mora napraviti velike rezove ako žele ostati konkurentni.
vala, barcelona se juce borila do zadnje sekunde. problem je sto tako nije bilo zadnjih pola godine, skoro pa nikako. slazem se da je atletico, kada se sve sabere, zasluzio titulu ove sezone. (cak i dvije) :D

ne bih se ja brinuo za braceloninu konkurentnost. i ovakva kakva je, opet je iznad madrida. i to valjda nesto govori. iduce sezone novi trener, ali sada covjek koji poznaje klub, filozofiju i igrace. remont u odbrani se svakako mora desiti. rijesit se par povrjedjenih igraca koji svakako nisu igrali i nekih kojima je vrijeme isteklo. song, pedro... na primjer. vratiti deulofeua (moje zelje). dati vise vremena igracima iz b tima. sve kao u najboljim vremenima.
Jesu se borili, ali više nekako po inerciji... kad skontaš da su igrali za titulu na domaćem terenu, a nisu uspjeli pošteno pritisnuti Atletico (možda malo kad je ušao Neymar).

Po meni to ne govori ništa posebno... ono što su odigrali u aprilu i maju im ne služi na čast, a tada se osvajaju titule. Luis Enrique me nije impresionirao u Romi, ali vidjećemo...
nema me tamo

#1756 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by nema me tamo »

Jel' zna neko zašto je prekinuta utakmica Osasuna Betis
Madrid

#1757 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by Madrid »

505sCrtom wrote: ne bih se ja brinuo za braceloninu konkurentnost. i ovakva kakva je, opet je iznad madrida.
Nisi ovdje objektivan, ne vjerujem da je neka utjeha Barceloni sto je zbog boljeg međusobnog duela zavrsila ispred Reala u prvenstvu, a pri tome nije osvojila nista, dok je Real sa druge strane digao kup i igra finale LP.
Mene licno ne interesuje dal smo drugi ili treci ako vec nismo prvi, Real cak i da ne osvoji LP (sto je nemoguce :mrgreen: ) imat ce bolju sezonu od Barcelone.
ultima_palabra

#1758 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by ultima_palabra »

nema me tamo wrote:Jel' zna neko zašto je prekinuta utakmica Osasuna Betis
Publika ušla na teren nakon gola Riere.
nema me tamo

#1759 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by nema me tamo »

ultima_palabra wrote:
nema me tamo wrote:Jel' zna neko zašto je prekinuta utakmica Osasuna Betis
Publika ušla na teren nakon gola Riere.
Hvala :thumbup:

E'o nastaviše..
Cist kec Osasuna.. :D
5 0 5

#1760 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by 5 0 5 »

Madrid wrote:
505sCrtom wrote: ne bih se ja brinuo za braceloninu konkurentnost. i ovakva kakva je, opet je iznad madrida.
Nisi ovdje objektivan, ne vjerujem da je neka utjeha Barceloni sto je zbog boljeg međusobnog duela zavrsila ispred Reala u prvenstvu, a pri tome nije osvojila nista, dok je Real sa druge strane digao kup i igra finale LP.
Mene licno ne interesuje dal smo drugi ili treci ako vec nismo prvi, Real cak i da ne osvoji LP (sto je nemoguce :mrgreen: ) imat ce bolju sezonu od Barcelone.
upravu si sve. mada sam ja mislio na konkurentnost koju ultima spominje. mozda sam trebao bolje objasniti. remont je bio potreban jos prosle godine. znaci, ocekivali smo jedno 4-5 novih igraca. kao sto je npr. madrid. barcelona je dobila samo jednog, koji i nije imao bas dobru sezonu. onda cijela ta nesretna prica sa vilanovom. pa dolazak martina, koji nikada nije razumio svoj tim kako treba. ko je mogao ocekivati da ce puyol igrati samo 5 utakmica. da ce se valdes povrijediti, 2 puta. pa alba, pa bartra.
to sto je barcelona prosula bodove u primeri meni nije krivo. i drugi su. ali izgubili su kljucne utakmice, finale kupa i 1/4 ls. a da je juce priznat messijev ponisteni gol (za koji sada znamo da je bio legalan), drukciju bi sad pricu pricali. (po pitanju uspjeha), ali ne i po pitanju kvalitete tima.

u tom smislu ja sam zadovoljan sa sezonom, iako sad ispada da je mourinho bio upravu kada je rekao da je ovo najlosija barca u zadnjih puno godina. s obzirom na povrede, manjak igraca, zajebancije u upravi, aferama, titovim slucajem, pa i martinom. dobro se zavrsilo. a zato sam i rekao da, kada vidim da smo iznad madrida, koji je opet imao totalno drugaciji put ove sezone, onda sam jos vise zadovoljan.

remont svakako dolazi. sada su prinudjeni.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1761 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by Tomahawk11 »

Za Messijev gol...sudija je ono mogao vidjeti jedino da je bio u krilu Juanfrana. Sumnjam da bi namjerno ostetio Barcu, jos na njihovom terenu i u utakmici u kojoj se odlucuje o tituli.
Specificna, teska situacija za koju se nema sta prigovoriti.
ultima_palabra

#1762 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by ultima_palabra »

To je tačno... mada je opšti kriterij Lahoza više odgovarao Atleticu. Sigurno i savezu zbog marketinga lige više odgovara da šampion bude ovogodišnja Pepeljuga, nego ekipa koja je na evidentnom zalasku.
dragonz

#1763 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by dragonz »

U španskom fudbalskom savezu sjede imbecili koji su otišli na putovanje i radi toga nisu donijeli trofej za Atletico Madrid.
Madrid

#1764 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by Madrid »

Meni je pred Valladolid ova zavrsnica postala sumnjiva, nekako precudni rezultati...
Uglavnom imam osjecaj da je taj gol priznat da bi Atletico dao gol do kraja jer je jednostavno tako moralo biti...
Al valjda nemam pojma o cemu pricam :mrgreen:
ultima_palabra

#1765 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by ultima_palabra »

dragonz wrote:U španskom fudbalskom savezu sjede imbecili koji su otišli na putovanje i radi toga nisu donijeli trofej za Atletico Madrid.
To definitivno samo ima u Španiji.
Logovan

#1766 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by Logovan »

dragonz wrote:U španskom fudbalskom savezu sjede imbecili koji su otišli na putovanje i radi toga nisu donijeli trofej za Atletico Madrid.
:lol: :-) Pa ovo nema ni kod nas.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1767 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by Tomahawk11 »

ultima_palabra wrote:
To definitivno samo ima u Španiji.
Ne znam stvarno koje objašnjenje imaju za tu situaciju :?
skenderija04

#1768 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by skenderija04 »

Pa nikada se u Spaniji nije urucivao pehar zadnje kolo osim u par situacija kada se par kola prije kraja znalo ko ce biti prvak, i iskljucivo ako zadnju utakmicu ekipa igra kuci. I to za putovanje je demantovano. Obicaj je da na prvoj utakmici sljedece godine koju sampion igra kuci, dodje do predaje pehara.

Druga stvar je sto im je falilo sluha jer je utakmica prakticno bila finale.
5 0 5

#1769 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by 5 0 5 »

Barcelona and Barca B win RFEF Fair Play Awards

- Liga BBVA:
1. F.C. Barcelona – 79 Points
2. Real Sociedad – 83
3. Athletic Club – 85

- Liga Adelante:
1. FC Barcelona B – 82 points
2. Girona – 102
3. Lugo – 104
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#1770 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by bordo gandalf »

Image
Logovan

#1771 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by Logovan »

Španci sve osvajaju, ne ostavljaju nikome ništa.
skenderija04

#1772 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by skenderija04 »

Eibar novi prvoligas.
groove

#1773 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by groove »

skenderija04 wrote:Eibar novi prvoligas.
igraju li na svom stadionu u primeri?
ako mozda znas sta o klubu, opisi malo situaciju
ascari

#1774 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by ascari »

groove wrote:
skenderija04 wrote:Eibar novi prvoligas.
igraju li na svom stadionu u primeri?
ako mozda znas sta o klubu, opisi malo situaciju
Dok Skender ne uleti sa nekim detaljima, interesantan clanak preuzet sa B92:
Lokalni klub SD Eibar obezbedio je pravo na promociju u elitni rang pobedom nad baskijskim rivalom Alavesom 1:0, u 40. kolu druge španske lige.

Dva kola pred kraj Eibar ima bod više od Deportivo La Korunje, koji je izgubio u Numansiji 2:1, i dalje teoretski može da završi iza Las Palmasa ili Sporting Hihona, ali ima 6 bodova prednosti 2 kola pred kraj. O mogućnosti da Eibar bude sprečen da uđe u Primeru u nastavku.

Uspeh Eibara izazvao je šok u španskoj javnosti, jer se radi o ekipi koja se prošlog leta vratila u drugi rang posle 4 trećeligaške sezone. Osim toga, Eibar je bio klub sa najmanjim budžetom u ligi, ispod 4 miliona evra. Primera radi, Depor je za ovu sezonu potrošio 18 miliona, a Maljorka, kojoj preti ispadanje u treći rang, cela 22 miliona.

Smešten u unutrašnjosti Baskije, na pola puta od Bilbaa do San Sebastijan (po pedesetak kilometara od oba), Eibar je gradić sa svega 27 hiljada stanovnika i nikad nije imao prvoligaša ni u jednom sportu. Daleko je najmanji grad sa timom u prva dva španska fudbalska ranga.

SD Eibar je često služio kao klub u koji na pozajmice dolaze igrači Atletik Bilbaa i Real Sosijedada, a Šabi Alonso je kao 20-godišnjak odatle vraćen sa pola sezone i dobio kapitensku traku u plavo-belom klubu.

Do sada najuspešniji dani borbo-plavih bili su na prelazu vekova, kad su 18 godina u nizu igrali u drugoj ligi i osvojili jedno četvrto i dva peta mesta. Kad su osvojili četvrto gol im je branio Gorka Iraizoz, a na pozajmici je bio 18-godišnjak sa Kanarskih ostrva David Silva. Sa njima je igrao i Gaizka Garitano, danas trener ekipe.

Gol za promociju Eibara postigao je Hota Peleteiro pola sata pred kraj meča odigranog na malom stadionu Munisipal de Ipurua (kapacitet 6.500), smeštenom iznad grada. Taj gol gurnuo je bivšeg finalistu Kupa UEFA Alaves u problem, jer su sada u zoni ispadanja.

Liga je izuzetno napeta, samo 25 bodova deli prvog od poslednjeg na tabeli, a teoretski svaka ekipa može bar do plej-ofa (do 12. mesta) ili da ispadne (od 13. mesta).

Od trećeplasiranog Sporting Hihona do devetog Sabadelja su samo dva boda, i žestoka borba vodiće se za četiri mesta u plej ofu (Barsa B ne može u plej of po propisima lige). Na drugoj strani tabele je Real Kastilja, koji može da ispadne i trenutno je ispod crte.

Rezervni timovi dva velikana izgubili su u duelima sa Sportingom i Kordobom, a odluka je pala u večernjem meču na Tenerifama, gde je Las Palma svodio 2:0, pa izgubio od Uelve 3:2. Rekreativo je tako došao blizu plej ofa, sprečivši Las Palmas da ostane u kontaktu sa vodećim dvojcem.

Kako Eibar može da umesto u Primeri završi u trećoj ligi?

Po propisima koji važe u španskom fudbalu svaki klub u profesionalnim rangovima (prva i druga liga) dužan je da raspolaže kapitalom koji predstavlja 25 posto prosečnih godišnjih troškova klubova u tom rangu, pošto se oduzmu po dva kluba sa najvećim i namanjim troškovima (zaštita od Realovih i Barsinih bahanalija u Primeri).

Ceo španski fudbal na ivici je kolapsa, jer je većina profesionalnih klubova u ogromnim dugovima. Eibar je drugačiji - nikad nisu dugovali ništa, uvek su trošili samo ono što imaju, uvek na računu ima novca.

Tako je bilo do sada. Propis 1251/1999, koji je citiran pre dva pasusa, nateraće ih da se zaduže: ako do avgusta ne skupe 1.7 miliona evra, sledi im ne ostanak u drugoj, već ispadanje u treću ligu.

Eibar je klub kojim upravlja lokalna zajednica, i sadasesuočava sa ozbiljnim problemom - ako sami skupljaju novac, treba im 60 evra po stanovniku grada. Ako pogledamo prosek poseta (3200 po meču,duplo više u odnosu na prošlu sezonu), to je skoro 540 evra po čoveku. Ako se odluče za investitora spolja, gube kontrolu nad klubom.

U teoriji mogu da računaju na pomoć sa strane, Real Ovijedo spasli su ljubitelji fudbala iz celog sveta skupivši novac.

U svakom slučaju, od 25. maja Eibar će tri meseca biti prvoligaš. Nadamo se da će to biti i u septembru, zaslužili su na terenu.
5 0 5

#1775 Re: Spanska liga ( Primera División )

Post by 5 0 5 »

Image
Post Reply