GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
poznanik

#1751 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by poznanik »

KatarinaKosaca wrote:
poznanik wrote:Pustite mene na tu poziciju, ne bih spavao dok ih sve ne bih u red doveo, pa makar asistencijom specijalne policije :x
Što se mene tiče moRe komotno :D
Ma.. :D

Zakonom o cestovnom prevozu propisane su kazne, između ostalih za pravna lica u visini do max. 15.000 KM, ali i za odgovorne osobe u pravnim licima do 2.000 KM.

Neka mi inspektor Jovanović pokaže prekršajne prijave protiv GRAS-a, posebno neka pokaže prijavu protiv direktora :x

Neka mu samo jednom propiše odgovornost u težini 1.000 KM, a ne više puta... ma nema ga kome nije žao platiti toliku kaznu. A postoje i druge propisane mjere za neodgovornost u ovoj oblasti.

Koga on folira jebote, pa nismo svi ovce :x ma ovog inspektora treba prijaviti i tražiti odgovornost za nerad :x
AS_sa

#1752 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by AS_sa »

ma kud cemo dalje, kad vozac na pocetku smjene dobije naređenje da ode u garazu ili bolje reci grasov otpad i vozi neku relaciju ako uspije uopste upalit krntiju ... GRAS :run:
arapinho1

#1753 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by arapinho1 »

Raspali se dabogda sve im j...... :x
poznanik

#1754 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by poznanik »

Kantonalna inspekcija saobraćaja je podjednako krivac koliko i GRAS-ova nesposobna i vjerovatno korumpirana uprava ili nelegalni taksisti. Sve ih rastjerati odmah!

Vlada KS mora hitno raspisati konkurs i zaposliti min. 20-tak inspektora, makar na određeno na godinu dana, bar dok se donekle ne uredi javni prevoz.
killen

#1755 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by killen »

Poznajem par ljudi koji rade u GRAS-u, nemam nista protiv njih ali kad bih imao svoju firmu vjerujte da takvim ljudima ne bih dao ni u blizini da prodju a kamoli da rade, toliko su sposobni.
Naravno da je GRAS sramota grada a zna se ko je tome kriv, naravno politicari. Ali u ovom slucaju ne mozemo kriviti ni Dodika ni Covica, zna se koje stranke vladaju u Sarajevu i trpaju svoje ljude da kupe kajmak od GRAS-a.

Zasto penzioneri imaju besplatne mjesecne ?
Zasto studenti imaju mjesecne jeftinije od ostalih gradjana ?
Naravno da oni to nemaju zato sto su zasluzili, muka mi je od autobusa i tramvaja punih penzionera koji se vozaju s jedne strane grada na drugu da bi ubili svoju dosadu i takodje studenata koji cijelu deceniju ili duze studiraju.

Ja licno radim od svoje 19-te godine, jer nisam cekao da mi roditelji a ni drzava obezbjede buducnost nego to zelim licno da uradim. Ali boga mi ne zelim ja placati troskove studiranja maminih kcerkica i sinova, vozanje penzionera (od kojih vecina nista pametno u zivotu nije uradila), niti puniti dzepove nesposobnim politicarima .

GRAS treba prodati u staro gvozdje, privatizovati i omoguciti konkurenciju a cijene karata da budu iste za sve korisnike !
ado_pitar

#1756 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by ado_pitar »

Primjer javnog prevoza u Beogradu je ono što treba nama.Autobusi dolaze na stanicu svakih 5 minuta.lJudi su oformili konzorcij privatnih prevoznika,koji pod logom gradskog prijevoza obavljaju isti i svima dobro :Gradu,prevoznicima i građanima.
The Realist

#1757 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

killen wrote:Poznajem par ljudi koji rade u GRAS-u, nemam nista protiv njih ali kad bih imao svoju firmu vjerujte da takvim ljudima ne bih dao ni u blizini da prodju a kamoli da rade, toliko su sposobni.
Naravno da je GRAS sramota grada a zna se ko je tome kriv, naravno politicari. Ali u ovom slucaju ne mozemo kriviti ni Dodika ni Covica, zna se koje stranke vladaju u Sarajevu i trpaju svoje ljude da kupe kajmak od GRAS-a.

Zasto penzioneri imaju besplatne mjesecne ?
Zasto studenti imaju mjesecne jeftinije od ostalih gradjana ?
Naravno da oni to nemaju zato sto su zasluzili, muka mi je od autobusa i tramvaja punih penzionera koji se vozaju s jedne strane grada na drugu da bi ubili svoju dosadu i takodje studenata koji cijelu deceniju ili duze studiraju.

Ja licno radim od svoje 19-te godine, jer nisam cekao da mi roditelji a ni drzava obezbjede buducnost nego to zelim licno da uradim. Ali boga mi ne zelim ja placati troskove studiranja maminih kcerkica i sinova, vozanje penzionera (od kojih vecina nista pametno u zivotu nije uradila), niti puniti dzepove nesposobnim politicarima .

GRAS treba prodati u staro gvozdje, privatizovati i omoguciti konkurenciju a cijene karata da budu iste za sve korisnike !
Samo što neke poslove ne možeš raditi, bez da se prije toga dodatno školuješ, a negdje to traje i minimalno 6 godina.
GTR R34

#1758 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by GTR R34 »

Prica o studentima i penzionerima ti je jako glupa.Zna se da su i na zapadu studenti povlasteni i da imaju nize cijene karata i ostale subvencije i sl.Tako da ce uvijek biti i kod nas da studenti i penzioneri imaju neke subvencije.BTW da si penzioner s jadnih 300 KM ili koliko je vec minimalna penzija,da li bi mogao da platis puni iznos karte od 50 KM mjesecno ili koliko je vec???Ko ti je kriv sto nisi ucio vec si poceo s 19 da radis? mogao si i ti faks zavrsiti tj posvetiti se skoli.

I jos nesto.Na zapadu su i jeftinije karte nego kod ovih nasih Sosona iz GRASA,Samo kod nas ima da za jednu i 10 stanica placas istu cijenu karte! GRAS je zrtva lopova iz vlade,a s druge strane su i oni sami krivi.Vozila im se raspadaju,nemaju goriva i sl.Postenije bi bilo da kazu : ljudi mi nemamo uslova da obavljamo autobuski i minibuski saobracaj, dajte uvedite drugog autoprevoznika,a nama ostavite trolu i tramvaje ( pa cemo mi to urediti nekako da se naplacuju karte i sl.).Komunisticki rezim je izgleda jos uvijek u glavama ljudi u GRASu, i kod njih ne postoji zelja da imaju konkurenciju.Vidjeli smo kako su se ponasali kad je Centrotrans htio da vozi.

Pored toga,jako je tesko raditi i studirati.Dodjes kuci s posla oko 4-5 i umoran si.Mislis da je lahko onda uzeti knjigu i uciiti?
dzeno123

#1759 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dzeno123 »

JThomas wrote:radno mjesto kafe kuharica :D

ja mislim da to u svijetu nema nigdje osim ovdje :D
Je li ovo neka zafrkancija ili fakat istina?
sarajev_o

#1760 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sarajev_o »

sinoc opet 10 minuta cekam tramvaj dosao naravno pun :x
BHF_Manijak

#1761 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BHF_Manijak »

Joj im danas price, cuj ti debila jednog obicnig, kaze:"pa kupite dva-tri mjeseca zareom svi kupone, makar nekad morali i autom ili pjeske ici...", hahahahah mamicu ti reteradiranu, pa daj ti meni pare pa pjeske idi pizda ti materna, joj joj sve ih treba toljagom preko ledja! :x :x :x

PS Hoce li mi objkasnit kakav je faktor sad Nedzad Fazlija u politici??? Ja frajera znam kao olimpijca, a eto sad co'ek skonto isplativije se bavit politkom nego sportom, sta je zavrsio, koja struka, sta, gdje, kako, kad?! jebote kod nas jel se nekom nadigne moze se bavit politkom i kakvu vaznu funkciju obnasati(pod uslovom naravno da ima stelu prije toga :oops: ), i onda se cudimo sto nam je drzava ovakva kakva jeste, pa gdje nce bit kad je nestrucna lica vode, od najnizih grana pa do onih najvisih!!!
and

#1762 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by and »

gras je jedan mali primjer kako sve u našoj državi funkcioniše i koliki smo mi debili.
niko nema nikakve odgovornosti i naravno da se svako prihvati posla iako nema nikakvih kvalifikacija,samo stranačka podobnost je bitna.ministar saobraćaja nam je bio ortoped,pa je možda jasnije zašto su neke stvari u saobraćaju kakve jesu.tako je i sa ostalim funkcijama.
gras je javno preduzeće i na mjesto direktora dolazi onaj kojeg politika postavi na tu funkciju.oni koji su postavljali direktora u grasu,sada kao obilaze gras i traže rješenja.pa za te probleme su oni odgovorni i treba da im se odbija od plate sve dok ne namire dug grasa.ovi problemi nisu od juče.ako neko dobije ogromne donacije u vozilima,ima prihode i kao direktor javnog preduzeća nekome podnese izvještaj,kako se može desiti ako posluje sa gubitkom da ne bude smijenjen,odmah.
to je očit primjer kako domaćinski posluju oni kojima dajemo glasove i koliki su glasači debili.minus grasa je rezultat rada političara koji od naroda dobijaju povjerenje 20 godina.za sve propuste nemaju nikakve odgovornosti,a ljudi imaju povjerenje građana da raskuće što se može raskućiti ,jer to ovakvi građani zaslužuju.
pa njima je uspjelo da raskuće energopetrol.da bi to uspio baš se ono moraš potruditi da propadneš.
da li će nekad neko odgovarati za ovaj minus 126 mil.?naravno da neće.znaju to i ovi na vlasti,pa pošto znaju koliko smo maloumni poslali su direktora koji treba građanima objasniti kako da namire dug.to i zaslužuju.
Edin H.

#1763 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Edin H. »

and wrote:gras je jedan mali primjer kako sve u našoj državi funkcioniše i koliki smo mi debili.
niko nema nikakve odgovornosti i naravno da se svako prihvati posla iako nema nikakvih kvalifikacija,samo stranačka podobnost je bitna.ministar saobraćaja nam je bio ortoped,pa je možda jasnije zašto su neke stvari u saobraćaju kakve jesu.tako je i sa ostalim funkcijama.gras je javno preduzeće i na mjesto direktora dolazi onaj kojeg politika postavi na tu funkciju.oni koji su postavljali direktora u grasu,sada kao obilaze gras i traže rješenja.pa za te probleme su oni odgovorni i treba da im se odbija od plate sve dok ne namire dug grasa.ovi problemi nisu od juče.ako neko dobije ogromne donacije u vozilima,ima prihode i kao direktor javnog preduzeća nekome podnese izvještaj,kako se može desiti ako posluje sa gubitkom da ne bude smijenjen,odmah.
to je očit primjer kako domaćinski posluju oni kojima dajemo glasove i koliki su glasači debili.minus grasa je rezultat rada političara koji od naroda dobijaju povjerenje 20 godina.za sve propuste nemaju nikakve odgovornosti,a ljudi imaju povjerenje građana da raskuće što se može raskućiti ,jer to ovakvi građani zaslužuju.
pa njima je uspjelo da raskuće energopetrol.da bi to uspio baš se ono moraš potruditi da propadneš.
da li će nekad neko odgovarati za ovaj minus 126 mil.?naravno da neće.znaju to i ovi na vlasti,pa pošto znaju koliko smo maloumni poslali su direktora koji treba građanima objasniti kako da namire dug.to i zaslužuju.
Pa dobro i na Zapadu, recimo u Engleskoj ne mora neophodno za Ministra saobracaja doci covjek iz te struke.
Ali zato ima savjetnike koji jesu eksperti u odredjenoj oblasti.
r_faruk

#1764 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by r_faruk »

:roll: jel mislis na lulica?, on je asistent na masinstvu......... masinski inzinjer, mozda je i magistar do sad.....
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1765 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by KatarinaKosaca »

Ok, ne mora biti usko stučan iz te oblasti (mada je, naravno, poželjno i pored savjetnika), ali mora barem vozačku imati :D Bivša kantonalna ministrica saobraćaja nije imala ni vozačku :lol:
Edin H.

#1766 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Edin H. »

KatarinaKosaca wrote:Ok, ne mora biti usko stučan iz te oblasti (mada je, naravno, poželjno i pored savjetnika), ali mora barem vozačku imati :D Bivša kantonalna ministrica saobraćaja nije imala ni vozačku :lol:
Hoces da kazes da je principijelna :D , nije htjela da nadje kakvu stelu :-)
BHF_Manijak

#1767 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BHF_Manijak »

Edin H. wrote: Pa dobro i na Zapadu, recimo u Engleskoj ne mora neophodno za Ministra saobracaja doci covjek iz te struke.
Ali zato ima savjetnike koji jesu eksperti u odredjenoj oblasti.
Pa da, logicno, a jel fakat mislis da kod nas zasposljavaju strucne ljude za savjetnike ili one koje znaju, amidjice, tetice, stare poznanike, havere itd... :roll: :roll:
sheilak

#1768 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sheilak »

Pa, jel' se raspao vec? :D
Comrad

#1769 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Comrad »

USKORO - Cinema City Vam predstavlja!!!

Image
neo7

#1770 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by neo7 »

Ovo treba isprobati, da vidimo reakciju vozaca XD
Filter

#1771 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Filter »

u ponedjeljak 26.12.2011 tematska sjednica skupstine kantona

dnevni red
Pregled aktuelne situacije u KJKP „GRAS“ d.o.o. Sarajevo, sa informacijom stanja
poslovanja u periodu 2000.-2010. godine;

bas me zanimaju "zakljucci" sa ove skupstine :D

a GRAS i dalje hekla po svom...
poznanik

#1772 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by poznanik »

Filter wrote:u ponedjeljak 26.12.2011 tematska sjednica skupstine kantona
dnevni red
Pregled aktuelne situacije u KJKP „GRAS“ d.o.o. Sarajevo, sa informacijom stanja
poslovanja u periodu 2000.-2010. godine;
bas me zanimaju "zakljucci" sa ove skupstine :D
a GRAS i dalje hekla po svom...
Jer li iko pročitao Izvještaj GRAS-a - "Pregled aktuelne situacije u KJKP „GRAS“ d.o.o. sa informacijom stanja poslovanja u periodu 2000.-2010. godine", pripremljen za Tematsku sjednicu, ima li komentara, primjedbi, pohvala, sugestija, i sl.?

Npr. zanimljiv je ovaj dio:
5. Nelikvidnost
Obaveze po osnovu dugoročnih kredita kod banaka, a za koje je GRAS čitavu svoju imovinu stavio pod hipoteku do kraja 2016. godine iznose cca 26 miliona KM. Poslovna politika banaka insistira na urednosti plaćanja obaveza, uz određene tolerancije probijanja rokova izmirenja koje preduzeće koštaju dodatnih troškova zateznih kamata. Zbog prekoračenja pragova tolerancije, prisutne su blokade računa preduzeća podnošenjem mjenica na naplatu, protestom garancija, izvršenjem sudskih naloga pri čemu banke ostvaruju znatne provizije, a preduzeće dodatne troškove. Isto dovodi do nemogućnosti izmirenja svih ostalih obaveza odnosno potpune nelikvidnosti. GRAS je tokom prethodne tri godine imao moratorij plaćanja obaveza po kreditima i bez pomoći Vlade Kantona je uplatio cca. 22 miliona KM, pribjegavajući neplaćanju poreza i doprinosa iz / na plate, dospjelih u iznosu od 37,8 miliona KM, a što je krivično djelo na koje je preduzeće primorano.
Filter

#1773 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Filter »

poznanik wrote: Jer li iko pročitao Izvještaj GRAS-a - "Pregled aktuelne situacije u KJKP „GRAS“ d.o.o. sa informacijom stanja poslovanja u periodu 2000.-2010. godine", pripremljen za Tematsku sjednicu, ima li komentara, primjedbi, pohvala, sugestija, i sl.?

Npr. zanimljiv je ovaj dio:
5. Nelikvidnost
Obaveze po osnovu dugoročnih kredita kod banaka, a za koje je GRAS čitavu svoju imovinu stavio pod hipoteku do kraja 2016. godine iznose cca 26 miliona KM. Poslovna politika banaka insistira na urednosti plaćanja obaveza, uz određene tolerancije probijanja rokova izmirenja koje preduzeće koštaju dodatnih troškova zateznih kamata. Zbog prekoračenja pragova tolerancije, prisutne su blokade računa preduzeća podnošenjem mjenica na naplatu, protestom garancija, izvršenjem sudskih naloga pri čemu banke ostvaruju znatne provizije, a preduzeće dodatne troškove. Isto dovodi do nemogućnosti izmirenja svih ostalih obaveza odnosno potpune nelikvidnosti. GRAS je tokom prethodne tri godine imao moratorij plaćanja obaveza po kreditima i bez pomoći Vlade Kantona je uplatio cca. 22 miliona KM, pribjegavajući neplaćanju poreza i doprinosa iz / na plate, dospjelih u iznosu od 37,8 miliona KM, a što je krivično djelo na koje je preduzeće primorano.

16 miliona razlike :-)
pa jeftinije im je davati pola place i da sjede kuci...
poznanik

#1774 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by poznanik »

Da nam je nova kantonalna vlast kako treba, u ponedjeljak bismo ovdje pisali komentare o prisustvu mnoštva SIPA vozila u krugu GRAS-a... :oops:
Filter

#1775 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Filter »

poznanik wrote:Da nam je nova kantonalna vlast kako treba, u ponedjeljak bismo ovdje pisali komentare o prisustvu mnoštva SIPA vozila u krugu GRAS-a... :oops:

da je bogdo, ali nije.

GRAS je bio zreo za pretresanja prije 7-8 godina. ovo sada je lesina sa malo mesa na kostima i ogromnim dugom.
kad bi on bio samo jedno preduzece sa ovakvim problemima smatrao bi nas sretnim.
Post Reply