Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
Dozer

#1751 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Islamizacija.
Repetitor

#1752 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

karanana wrote:malo na ovu temu a malo i generalno....
dezerterstva srba i hrvata 92. a posebno 93....vilsonovo, golo brdo itd.......sta mislite koji je glavni razlog njima bio da prebjegnu?
je li im bilo dosta muke i rata pa su ocekivali laksu situaciju na drugoj strani? jesu li izgubili vjeru u nesto za sta su mislili da se bore kad su se poceli boriti? jesu li se osjecali diskriminirano? jesu li cijelo vrijeme navijali za drugu stranu i cak i pomagali drugoj strani dok nisu docekali zgodnu priliku da predju? jesu li se osjecali diskriminovano (islamizacija).....?
ima li neko zajednicko objasnjenje zasto je 93 sa 70-80% armija bih otisla na 95% muslimansku/bosnjacku?
Evo ja ti mogu odgovoriti konkretno za jedan primjer,iz moje blize okoline,i slučaj koji je 100% istinit.
Momak srbin,jedinac.Pokojni otac mu bio ljudina samo takva.Mlad umro,brigu o njemu preuzima majka.I ako mogu reci da mu je bila vise od majke.
Pocetak rata,ostao momak u Dobrinji sa svojom rajom.Jedno veče,pozovu ga ''prijatelji'' i ''odvedu'' na neki dernek.
Na tom derneku bio jedan kreten, kojem je brat poginuo koji mjesec ranije(brat mu Allah murahmetile bio prva liga momak).Uhvati ga i slomi u njemu sve sto se moglo slomiti.Batinanju se pridruze i ostali.

Momak jedva prezivi.

Poslije ''oporavka'' prijavi se na radnu obavezu,ali posto je bukvalno morao da se krije da ne sretne bilo koga iz te ekipe koja ga je marisala,skonta da mu je sigurnije da ode u Armiju.I bio u vojsci sve do 95-te godine,kada mu neki šupci,kojima je smetao zbog imena i prezimena,naštele da ga iz Dobrinje šuknu na Treskavicu u Bošnjačku brigadu.
Čovjek fino sjeo i skontao da ne bi bilo pametno da ga prekomanduju gore,zbog imena i prezimena,i odluči da plati par hiljada maraka,jednom šupku iz VP Dobrinja,koji njega i njegovu majku propusti na Dobrinji 4,da predje na srpsku stranu.

I kada se rat zavrsio poslije par dana odmah je došao do mene i ispričao mi gdje je poslije toga bio,kako je teklo njegovo prebacivanje na drugu stranu,ko je uzeo pare,kada itd itd...To sad nije za foruma.
swanfilter

#1753 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by swanfilter »

Jeb te... Po raznim temama u vezi sa Sa ratistem, na osnovu slika vojnika, primjecujem da ste vi bili obuceni kao i svaka normalna vojna formacija. Iste uniforme, dobre uniforme. Svi imaju vojnicke cizme, oruzja ste imali i najvise ... Itd., itd., .... Uradili niste skoro nista za cijelo vrijeme rata ..
PM72

#1754 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by PM72 »

swanfilter wrote:Jeb te... Po raznim temama u vezi sa Sa ratistem, na osnovu slika vojnika, primjecujem da ste vi bili obuceni kao i svaka normalna vojna formacija. Iste uniforme, dobre uniforme. Svi imaju vojnicke cizme, oruzja ste imali i najvise ... Itd., itd., .... Uradili niste skoro nista za cijelo vrijeme rata ..
Što nam ga "viknu". :D
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1755 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Woody »

Odgovor za @swanfilter:
Uradili niste skoro nista za cijelo vrijeme rata ..
Hmmm, možda za cijelo vrijeme rata, ali odmah poslije se uradilo... hajde bolan :lol:

Radilo se moj @swanfilter, i to udarnički. Pogledaj koja je samo sila prodavnica/kafića na liniji Titova-Ferhadija, pa broj poslaničkih mjesta, pa članstva u Upravnim odborima JP-ova, pa ministarstva, pa Udruženja demobilisanih boraca, pa... :-)
A, sve komandanti, pička li im materina

Vrijedan smo ti mi narod, šta da ti pričam bolan :bleee:
swanfilter

#1756 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by swanfilter »

Da ne bih bio pogresno shvacen. Kontam ja da ste bili u okruzenju, kuda god da okrenes ceka te bedem teskih cijevi, urbana sredina gdje je ratovanje druga dimenzija al buraz, da smo mi Krajini imali u pola ovoliko logisitcke satisfakcije ... Cini mi se da bi vas zajedno sa Rahmetli Alagicem morali oslobadjati ... Rahmetli Nanic je svakako imao plan Igman ...
Ramzess Veliki

#1757 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

swanfilter wrote:Jeb te... Po raznim temama u vezi sa Sa ratistem, na osnovu slika vojnika, primjecujem da ste vi bili obuceni kao i svaka normalna vojna formacija. Iste uniforme, dobre uniforme. Svi imaju vojnicke cizme, oruzja ste imali i najvise ... Itd., itd., .... Uradili niste skoro nista za cijelo vrijeme rata ..
A ja baš htio da kritikujem stavljanje slika pozera i šminkera. Kakvi oni i njihovo ratovanje ... šetkali se po Dobrinji i slikali dok smo se mi krpili na liniji. Sjećam se tog perioda od prvih šest mjeseci na Dobrinji, samo smo trčali sa jednog na drugi kraj, odbijali napade, ostane ti 3 do 5 metaka pa neko dotrči i podijeli po šaku municije, sjećam se da se ne sjećam da smo imali kada spavati, niti da smo jeli. Još imam opasač na kojem je zadnja rupa izbušena na mjestu gdje mi je bok pa ne mogu da vjerujem da sam nekad bio tako mršav, a sada imam 75 kila i nemam stomaka. Tad sam mogao imati sigurno ne više od 55. Kakva uniforma, prvu sam dobio nakon tri godine.
swanfilter

#1758 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by swanfilter »

Ramzess Veliki wrote:
A ja baš htio da kritikujem stavljanje slika pozera i šminkera. Kakvi oni i njihovo ratovanje ... šetkali se po Dobrinji i slikali dok smo se mi krpili na liniji. Sjećam se tog perioda od prvih šest mjeseci na Dobrinji, samo smo trčali sa jednog na drugi kraj, odbijali napade, ostane ti 3 do 5 metaka pa neko dotrči i podijeli po šaku municije, sjećam se da se ne sjećam da smo imali kada spavati, niti da smo jeli. Još imam opasač na kojem je zadnja rupa izbušena na mjestu gdje mi je bok pa ne mogu da vjerujem da sam nekad bio tako mršav, a sada imam 75 kila i nemam stomaka. Tad sam mogao imati sigurno ne više od 55. Kakva uniforma, prvu sam dobio nakon tri godine.
Ne znam da li su pozeri ili sta vec. I nije samo ova tema u pitanju, i druge su tu ... Kao sto sam napisao, nije bilo lahko, naravno ali i sami pokusaji da nesto promijenite su bili vehti ili nikakvi. Izgleda da vam je politika 3 godine cekala NATO udare ...
Ramzess Veliki

#1759 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

swanfilter wrote:Da ne bih bio pogresno shvacen. Kontam ja da ste bili u okruzenju, kuda god da okrenes ceka te bedem teskih cijevi, urbana sredina gdje je ratovanje druga dimenzija al buraz, da smo mi Krajini imali u pola ovoliko logisitcke satisfakcije ... Cini mi se da bi vas zajedno sa Rahmetli Alagicem morali oslobadjati ... Rahmetli Nanic je svakako imao plan Igman ...
Imali ste ... jašta. Došli ste i vi na Dobrinju, napuhani, negdje već pred kraj rata na liniju ulica Akifa Šeremeta, i pitali gdje su četnici, a zatim se prepali kad ste shvatili da su u zgradi prekoputa i da se dobacujemo bombama sa njima kroz prozore, i da te za pogrešno naginjanje na prozor čeka kugla među oči.
Ne podcijenjuj ono gdje nisi bio, kao što mi ne podcjenjujemo nikoga.
Ramzess Veliki

#1760 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

swanfilter wrote: Ne znam da li su pozeri ili sta vec. I nije samo ova tema u pitanju, i druge su tu ... Kao sto sam napisao, nije bilo lahko, naravno ali i sami pokusaji da nesto promijenite su bili vehti ili nikakvi. Izgleda da vam je politika 3 godine cekala NATO udare ...
To si možda i u pravu. Politika nas je i zavadila, politika nam nije dala da se branimo, politika nam je branila naoružavanje, politika je dovela do NATO udara kad smo mogli vojno pobijediti, politika nam nije dala da zauzmemo Banjaluku, politika nam je dala Dayton, lopovsku privatizaciju i decenije siromašenja i pljačke nakon svega.
Mi smo tu bili samo puki pijuni, pa kako se ko snašao.
veljaca

#1761 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by veljaca »

Repetitor wrote:
karanana wrote:malo na ovu temu a malo i generalno....
dezerterstva srba i hrvata 92. a posebno 93....vilsonovo, golo brdo itd.......sta mislite koji je glavni razlog njima bio da prebjegnu?
je li im bilo dosta muke i rata pa su ocekivali laksu situaciju na drugoj strani? jesu li izgubili vjeru u nesto za sta su mislili da se bore kad su se poceli boriti? jesu li se osjecali diskriminirano? jesu li cijelo vrijeme navijali za drugu stranu i cak i pomagali drugoj strani dok nisu docekali zgodnu priliku da predju? jesu li se osjecali diskriminovano (islamizacija).....?
ima li neko zajednicko objasnjenje zasto je 93 sa 70-80% armija bih otisla na 95% muslimansku/bosnjacku?
Evo ja ti mogu odgovoriti konkretno za jedan primjer,iz moje blize okoline,i slučaj koji je 100% istinit.
Momak srbin,jedinac.Pokojni otac mu bio ljudina samo takva.Mlad umro,brigu o njemu preuzima majka.I ako mogu reci da mu je bila vise od majke.
Pocetak rata,ostao momak u Dobrinji sa svojom rajom.Jedno veče,pozovu ga ''prijatelji'' i ''odvedu'' na neki dernek.
Na tom derneku bio jedan kreten, kojem je brat poginuo koji mjesec ranije(brat mu Allah murahmetile bio prva liga momak).Uhvati ga i slomi u njemu sve sto se moglo slomiti.Batinanju se pridruze i ostali.

Momak jedva prezivi.

Poslije ''oporavka'' prijavi se na radnu obavezu,ali posto je bukvalno morao da se krije da ne sretne bilo koga iz te ekipe koja ga je marisala,skonta da mu je sigurnije da ode u Armiju.I bio u vojsci sve do 95-te godine,kada mu neki šupci,kojima je smetao zbog imena i prezimena,naštele da ga iz Dobrinje šuknu na Treskavicu u Bošnjačku brigadu.
Čovjek fino sjeo i skontao da ne bi bilo pametno da ga prekomanduju gore,zbog imena i prezimena,i odluči da plati par hiljada maraka,jednom šupku iz VP Dobrinja,koji njega i njegovu majku propusti na Dobrinji 4,da predje na srpsku stranu.

I kada se rat zavrsio poslije par dana odmah je došao do mene i ispričao mi gdje je poslije toga bio,kako je teklo njegovo prebacivanje na drugu stranu,ko je uzeo pare,kada itd itd...To sad nije za foruma.
Sve drugo jeste, ali ovo nije. Zasto ?
swanfilter

#1762 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by swanfilter »

Ramzess Veliki wrote:
swanfilter wrote:Da ne bih bio pogresno shvacen. Kontam ja da ste bili u okruzenju, kuda god da okrenes ceka te bedem teskih cijevi, urbana sredina gdje je ratovanje druga dimenzija al buraz, da smo mi Krajini imali u pola ovoliko logisitcke satisfakcije ... Cini mi se da bi vas zajedno sa Rahmetli Alagicem morali oslobadjati ... Rahmetli Nanic je svakako imao plan Igman ...
Imali ste ... jašta. Došli ste i vi na Dobrinju, napuhani, negdje već pred kraj rata na liniju ulica Akifa Šeremeta, i pitali gdje su četnici, a zatim se prepali kad ste shvatili da su u zgradi prekoputa i da se dobacujemo bombama sa njima kroz prozore, i da te za pogrešno naginjanje na prozor čeka kugla među oči.
Ne podcijenjuj ono gdje nisi bio, kao što mi ne podcjenjujemo nikoga.
Samo me zanima koja jedinica je to bila? Ako se sjecas ... Koliko ja znam, niko iz Krajine nije isao tamo ... Konstatacija da smo imali ti je totalno neutemeljena da ne napisem nesto vise ... Sta smo to imali i koliko? Ako vec pises pod "jasta". Ja tvrdim da nismo imali za bureka i to je cinjenica. Zavisili smo od Sarajevske politike i milosti da nam svako toliko posalju helikopter sa sicom ...
Ramzess Veliki

#1763 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Ramzess Veliki »

swanfilter wrote:Samo me zanima koja jedinica je to bila? Ako se sjecas ... Koliko ja znam, niko iz Krajine nije isao tamo ... Konstatacija da smo imali ti je totalno neutemeljena da ne napisem nesto vise ... Sta smo to imali i koliko? Ako vec pises pod "jasta". Ja tvrdim da nismo imali za bureka i to je cinjenica. Zavisili smo od Sarajevske politike i milosti da nam svako toliko posalju helikopter sa sicom ...
Generala Alagića. U sklopu zadnjeg pokušaja deblokade Sarajeva kad je Sedma jurišala na bunkere na Čekrčićima misleći da će se i tu čete razbježati od galame pa zijani 80-tak ljudi. Poslije toga sam se svađao sa beševićem zašto me nije zvao da im zatvorim vatru iz bunkera sa svojima, a znao je da mogu. Tad je jedna četa iz sedme došla na Dobrinju da "nas nauče kako se otvara obruč". :lol:

Trebao si biti na Dobrinji pa pričati da nisi imao. Zamisli naselje od betona, opkoljeno 6 mjeseci i bez struje i vode. Šta ćeš jesti? Na čemu ćeš kuhati? Kako ćeš doći do vode? Kopali smo bunareve ispred haustora, gdje su nas gađali minobacačima. Na Dobrinji maslačci ne rastu - svaki smo korijen pojeli u tih 6 mjeseci. Hvatali smo golubove, ložili namještaj i stare cipele, knjige, parket i štokove i vrata da se ugrijemo zimi, a peći smo pravili od konzervi. Hranu smo sakupljali po napuštenim stanovima i dijelili sve zajedno. Ubijene smo pokopavali ispod balkona. Dobrinja nije kasarna, to je naselje. Misliš da je bilo lako doturiti metke do nas? Čuvaš jaro svaki metak, a bombu samo za sebe.
Kad sam u februaru '93-će izašao u Visoko povraćao sam nakon što sam popio šolju domaćeg, pravog mlijeka, jer mi se organizam odviknuo od kalorija. Poslije sam u Hercegovini završio na infuzijama kad sam se prestao boriti i postao instruktor - bez adrenalina koji me je držao organizam je kolabirao, i četiri dana su me hranili na iglu da se oporavim.
Dozer

#1764 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Nadamo se da nisu koristili velike igle....
swanfilter

#1765 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by swanfilter »

Ramzess Veliki wrote:
swanfilter wrote:Samo me zanima koja jedinica je to bila? Ako se sjecas ... Koliko ja znam, niko iz Krajine nije isao tamo ... Konstatacija da smo imali ti je totalno neutemeljena da ne napisem nesto vise ... Sta smo to imali i koliko? Ako vec pises pod "jasta". Ja tvrdim da nismo imali za bureka i to je cinjenica. Zavisili smo od Sarajevske politike i milosti da nam svako toliko posalju helikopter sa sicom ...
Generala Alagića. U sklopu zadnjeg pokušaja deblokade Sarajeva kad je Sedma jurišala na bunkere na Čekrčićima misleći da će se i tu čete razbježati od galame pa zijani 80-tak ljudi. Poslije toga sam se svađao sa beševićem zašto me nije zvao da im zatvorim vatru iz bunkera sa svojima, a znao je da mogu. Tad je jedna četa iz sedme došla na Dobrinju da "nas nauče kako se otvara obruč". :lol:

Trebao si biti na Dobrinji pa pričati da nisi imao. Zamisli naselje od betona, opkoljeno 6 mjeseci i bez struje i vode. Šta ćeš jesti? Na čemu ćeš kuhati? Kako ćeš doći do vode? Kopali smo bunareve ispred haustora, gdje su nas gađali minobacačima. Na Dobrinji maslačci ne rastu - svaki smo korijen pojeli u tih 6 mjeseci. Hvatali smo golubove, ložili namještaj i stare cipele, knjige, parket i štokove i vrata da se ugrijemo zimi, a peći smo pravili od konzervi. Hranu smo sakupljali po napuštenim stanovima i dijelili sve zajedno. Ubijene smo pokopavali ispod balkona. Dobrinja nije kasarna, to je naselje. Misliš da je bilo lako doturiti metke do nas? Čuvaš jaro svaki metak, a bombu samo za sebe.
Kad sam u februaru '93-će izašao u Visoko povraćao sam nakon što sam popio šolju domaćeg, pravog mlijeka, jer mi se organizam odviknuo od kalorija. Poslije sam u Hercegovini završio na infuzijama kad sam se prestao boriti i postao instruktor - bez adrenalina koji me je držao organizam je kolabirao, i četiri dana su me hranili na iglu da se oporavim.

Ja sam mislio na jedinice koje su se borile u Bihackom dzepu, 5. Korpus, ne na Krajse iz Srednje Bosne .. Zato sam i pitao jer sam bio siguran da "nasih" kod vas nije bilo .. Ove pod Alagicem ne poznajem tako da ne mogu suditi mada su i kod nas zasrali jer su oslobadjanjem S. Mosta otisli kucama i fakticki ostavili se rata ...

Nisi mi odgovorio sta smo mi toliko toga imali?

Drugi dio tvog posta ... Vi ste barem imali golubove. Nase zivotinje su pobjegle prvo u Hrv, a nakon toga za Slo. :lol: . O hrani mi nije bio cilj pisati jer je hrana pored manjka oruzja fakticki nebitna. Vi ste oruzje imali. Jedno pitanje.. Koliko je ARBiH imala tenkova na cjelokupnom Sa ratistu?
felsh

#1766 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by felsh »

E jebi ga brat kraisnik nemoj tako. Stvarno su postavljene slike nekih od komandanata pa nemoj da zakljucujes o opremljenosti na osnovu ovih slika.A stvarno da ti se covjek mora pravdati pogotovu za dobrinju e jebi ga onda!
PM72

#1767 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by PM72 »

Krajišnik,

Da smo imali oružja na početku rata ne bi tebe 1995 oslobađala HV nego mi koju godinu prije ;-) ...

A što se tiče tenkova,do juna 1992 i iseljavanja kasarne Maršal Tito nismo imali niti jedan tenk.Tada su ostavili dva oštećena T55 i dvije samohotke gvozdike.Od oklopnih vozila imali smo dva BOV-a specijalne jedinice MUP-a a dva oklopna transportera su zarobili u Krteljima,u bazi specijalne jedinice.Jedan BOV su naši zarobili 02.maja 1992 prilikom onog napada na Predsjedništvo.Jedan tenk su naši osposobili poslije akcije na vodovodu kada je uništeno 2 ili 3 tenka T55 i dva oklopna transportera.1994 na Treskavici je zarobljeno 5 tenkova T55 i par oklopnih transportera.To je bilo sa "druge" strane sarajevskog ratišta i te tenkove nismo mogli koristiti u Sarajevu.To bi otprilike bilo stanje oklopa.Granate i gorivo nismo imali pa su donošene na leđima kroz tunel.
swanfilter

#1768 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by swanfilter »

felsh wrote:E jebi ga brat kraisnik nemoj tako. Stvarno su postavljene slike nekih od komandanata pa nemoj da zakljucujes o opremljenosti na osnovu ovih slika.A stvarno da ti se covjek mora pravdati pogotovu za dobrinju e jebi ga onda!
A slika jedinice u stroju? Kao braca blizanci ... Ili je sarajevska jalija postrojila pozere i komandni kadar ... Nije meni cilj bio da se sprdam sa sarajlijama .. Imas par tema u vezi sa Sa ratistem, redovno sam ih citao, gledao slike, ... Zato i jesam spomenuo. Sasvim slucajno se je to desilo na ovoj temi o Dobrinji ...
The Patriot

#1769 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by The Patriot »

Evo da se i ja prijavim. Kao sto vidite, bas sam "iskusan" sto se tice foruma, ali sam par tema procitao od A do Z. Narocito i sa posebnom paznjom sam citao Dozer-a, PM72, Woody-a, Repetitora, Nekako s proljeca, pa ond Ramzessa itd. uglavnom one koji znaju sto i kako pisu i mislim da su patrioti, ali i one sa "druge strane", sta ces :). Vidim da se sada i ovaj Krajisnik malo upalio zbog nekih slika u sarajvu, t.j na Dobrinji, ali vjeruj prijatelju, ono sto nisi vitio, niti dozivio, nemoj komentarisati, kao sto ni ja necu "drzati slovo" o necemu sto nemam pojma. Samo da se zna, nisam pripadnik Minhenske brigade, nego dobrovoljac, nazalost, koji je bio u ratu u Sarajevu sa 17 godina. Dozer & co. molim vas nastavite. Iako mi se zeludac prevrce o prisjecanja, nesto me tjera da ovakve stvari i dalje mahnito citam. Za sada toliko.
swanfilter

#1770 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by swanfilter »

PM72 wrote:Krajišnik,

Da smo imali oružja na početku rata ne bi tebe 1995 oslobađala HV nego mi koju godinu prije ;-) ...

A što se tiče tenkova,do juna 1992 i iseljavanja kasarne Maršal Tito nismo imali niti jedan tenk.Tada su ostavili dva oštećena T55 i dvije samohotke gvozdike.Od oklopnih vozila imali smo dva BOV-a specijalne jedinice MUP-a a dva oklopna transportera su zarobili u Krteljima,u bazi specijalne jedinice.Jedan BOV su naši zarobili 02.maja 1992 prilikom onog napada na Predsjedništvo.Jedan tenk su naši osposobili poslije akcije na vodovodu kada je uništeno 2 ili 3 tenka T55 i dva oklopna transportera.1994 na Treskavici je zarobljeno 5 tenkova T55 i par oklopnih transportera.To je bilo sa "druge" strane sarajevskog ratišta i te tenkove nismo mogli koristiti u Sarajevu.To bi otprilike bilo stanje oklopa.Granate i gorivo nismo imali pa su donošene na leđima kroz tunel.

Buraz moj, od HRV vojske ja nisam vidio vojnika, da je zakoracio na okupirani dio danasnjeg USK. Kada je vec USK bio slobodan, dosli su u pozadinu sa VBR i raketirali prema Bos. Novom, S. Mostu, ... To, da su nam pomogli tako sto su pomeli kninske srbe, stoji, jer imali smo prijetnju manje. A do tada, babini, kninski srbi pa ovi sa cela ... Trebalo je to izdurat sa jednim tenkom zarobljenim 92, nakon nekog vremena, zbog goriva, trpali u njega jestivo ulje i ne znam sta jos sam da ga do lnije prebace ...

Sto se tice toga da bi nas vi oslobodili ... Nemoj brate ici tim putem... Spomenuo sam helikoptere, sarajevsku nafaku i odnos do nas ... Da nije bilo Fanaticnih Buzimljanja i Krupljana koji su svoj grad gledali sa druge obale rijeke i samo cekali narednu da se krene preko ... Danas bi mi bili u azilantskim centrima sirom Europe ...
Last edited by swanfilter on 04/06/2013 15:12, edited 1 time in total.
swanfilter

#1771 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by swanfilter »

The Patriot wrote:Evo da se i ja prijavim. Kao sto vidite, bas sam "iskusan" sto se tice foruma, ali sam par tema procitao od A do Z. Narocito i sa posebnom paznjom sam citao Dozer-a, PM72, Woody-a, Repetitora, Nekako s proljeca, pa ond Ramzessa itd. uglavnom one koji znaju sto i kako pisu i mislim da su patrioti, ali i one sa "druge strane", sta ces :). Vidim da se sada i ovaj Krajisnik malo upalio zbog nekih slika u sarajvu, t.j na Dobrinji, ali vjeruj prijatelju, ono sto nisi vitio, niti dozivio, nemoj komentarisati, kao sto ni ja necu "drzati slovo" o necemu sto nemam pojma. Samo da se zna, nisam pripadnik Minhenske brigade, nego dobrovoljac, nazalost, koji je bio u ratu u Sarajevu sa 17 godina. Dozer & co. molim vas nastavite. Iako mi se zeludac prevrce o prisjecanja, nesto me tjera da ovakve stvari i dalje mahnito citam. Za sada toliko.
Nit ti ne kontas ili ne zelis kontati ... Ako Alija vas u glavnom gradu nije pitao logistikom, koga je onda?? Nisu valjda 99 % svega dali u sverc? Kazem samo, niste skoro pa nista uradili ... To je sve. Da ste bili hrabri i izdrzali, to niko ne spori, posebno ja ne ...
The Patriot

#1772 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by The Patriot »

O kakvoj ti logistici pricas!? Jel' tebi logistika 100 granata ili 10000 granata dnevno. Malo previse mrzis sve sto dolazi iz Sarajeva, da bi Ti realno sagledao stvari. Da je bilo sverca, bilo je, ali to sto ti pricas...
swanfilter

#1773 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by swanfilter »

The Patriot wrote:O kakvoj ti logistici pricas!? Jel' tebi logistika 100 granata ili 10000 granata dnevno. Malo previse mrzis sve sto dolazi iz Sarajeva, da bi Ti realno sagledao stvari. Da je bilo sverca, bilo je, ali to sto ti pricas...
Govoris o posjedu granata sa nase strane? Pa, covjece, mi da smo imali 20 granata na dan ili da smo imali iz cega da ih saljemo na cede ... Bihackog dzepa do kraja 93 ne bi bilo... Cuj, jel tebi logistika 100 ili 1000 granata na dan logistika .... Sta to teba da znaci ...
The Patriot

#1774 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by The Patriot »

swanfilter wrote:
The Patriot wrote:Evo da se i ja prijavim. Kao sto vidite, bas sam "iskusan" sto se tice foruma, ali sam par tema procitao od A do Z. Narocito i sa posebnom paznjom sam citao Dozer-a, PM72, Woody-a, Repetitora, Nekako s proljeca, pa ond Ramzessa itd. uglavnom one koji znaju sto i kako pisu i mislim da su patrioti, ali i one sa "druge strane", sta ces :). Vidim da se sada i ovaj Krajisnik malo upalio zbog nekih slika u sarajvu, t.j na Dobrinji, ali vjeruj prijatelju, ono sto nisi vitio, niti dozivio, nemoj komentarisati, kao sto ni ja necu "drzati slovo" o necemu sto nemam pojma. Samo da se zna, nisam pripadnik Minhenske brigade, nego dobrovoljac, nazalost, koji je bio u ratu u Sarajevu sa 17 godina. Dozer & co. molim vas nastavite. Iako mi se zeludac prevrce o prisjecanja, nesto me tjera da ovakve stvari i dalje mahnito citam. Za sada toliko.
Nit ti ne kontas ili ne zelis kontati ... Ako Alija vas u glavnom gradu nije pitao logistikom, koga je onda?? Nisu valjda 99 % svega dali u sverc? Kazem samo, niste skoro pa nista uradili ... To je sve. Da ste bili hrabri i izdrzali, to niko ne spori, posebno ja ne ...
Ovo sam zaboravio! NISMO NISTA URADILI!? Sa ovom recenicom si pljunuo na svaki mezar i nisan i nadgrobni spomenik onih koji su poginuli tokom opsade Sarajeva (koja je najduza u istoriji/povijesti ratovanja, ako ti je to promaknulo) i ja ti nemam sta reci. Ovo je svakako off topic, pa da ne bih bespotrebno spamovao i fasovao ban, a tek sam poceo, sa tobom sam zavrsio.
swanfilter

#1775 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by swanfilter »

The Patriot wrote:
swanfilter wrote:
Ovo sam zaboravio! NISMO NISTA URADILI!? Sa ovom recenicom si pljunuo na svaki mezar i nisan i nadgrobni spomenik onih koji su poginuli tokom opsade Sarajeva (koja je najduza u istoriji/povijesti ratovanja, ako ti je to promaknulo) i ja ti nemam sta reci. Ovo je svakako off topic, pa da ne bih bespotrebno spamovao i fasovao ban, a tek sam poceo, sa tobom sam zavrsio.

Buraz, protiv Babe je poginulo vise pripadnika ARBiH nego tokom cijelog rata protiv Cetnika. Sta to treba da ti kaze? Za svoj, pravi cilj ides na hiljadu tenkova ako treba. Ides ubiti vlastitog brata ako treba, a trebalo je. I da znas, desavalo se....

Ginuli ste jer ste cekali da se ne znam sta desi ... Nato udari mozda? Danas se svi pozivaju na mrtve, to je izgleda najlakse ...
Post Reply