Otto von Habsburg je jedan od najvecih ako ne i najveci prijatelj Bosne i jedan od najuticajnijih ljudi Europe...a svoj zivot zahvaljuje upravo Bosnjacima tj. onima koji su bili pripadnici tjelesne garde negove familije i koji su i po cijenu svog zivota ostali uz carsku familiju kada su svi od njih digli ruke pa cak i austrijanci....
Uhapšen Jovan Divjak - EDIT: OSLOBODJEN!!!
- bh.tornjak
#1751 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
koliko nas cijene govori i sama cinjenica da je po nalogu OTTA von HABSBURGA,sina posljednjeg austrijskog cara i KuK monarhije, stampana knjiga "Des Kaisers Bosniaken" (carevi Bosnjaci)....na kojoj je radilo pet istoricara od toga dva vojna iz Vojno-istorijskog muzeja u Becu...
Otto von Habsburg je jedan od najvecih ako ne i najveci prijatelj Bosne i jedan od najuticajnijih ljudi Europe...a svoj zivot zahvaljuje upravo Bosnjacima tj. onima koji su bili pripadnici tjelesne garde negove familije i koji su i po cijenu svog zivota ostali uz carsku familiju kada su svi od njih digli ruke pa cak i austrijanci....
- AliceInChains
#1752 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Ne gospodine Chmoljo, nije poenta u tomeChmoljo wrote:Bosanaca i Austrijanaca 200 miliona![]()
- Bosanski_kralj
#1753 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Ne bi to bilo spuštanje na njihov nivo nego legalno pokretanje istraga i podizanje optužnica protiv osoba koje su činile zločine na prostoru BiH. Pa bar mi imamo dovoljno razloga da nekoliko hiljada ljudi iz Srbije uhapsimo i procesuiramo, a da nam niko iz MZ i okruženja ne može prigovoriti.Alfons Kauders wrote:
sorry ali ovo nam ne treba ni pod razno...
nema potrebe da se spustamo na njihov nivo... bolje je zadrzati moralni "high ground"...
i da, imas pravo za behmena - nema ovlasti... teritorij ambasada je suvereni teritorij druge drzave, jedino predsjednistvo i mvp imaju ovlasti po tom pitanju...
jedino sto bi behmen mogao uraditi je da organizuje par kamiona kjkp rad i da istrese nekoliko tona smeca i govana pred ambasadu...
- bh.tornjak
#1754 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Chmoljo wrote:Bosanaca i Austrijanaca 200 miliona![]()
do prije nekih sto godina i bilo je tako....
- AliceInChains
#1755 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Ipak su Austrijanci ostali korektni prema Bosni i Bosnjacima u trenutku, kad su nas Osmanlije prodale za K.u.K....a bogami nas nisu ni cijepkali, priznali su nam nacionalnost, napravili su nam dzamije po carstvu(pa i u glavnom gradu Becu) i zakonski su ucvrstili i izjenacili muslimansku vjeru sa dkatolicanstvom......sve to, dok su istovremeno neki "heroji" bjezali u Istanbul, doduse u Cetnike, koji Bosnjake i Bosnu nisu priznali
- tuzlak58
#1756 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Zaista mi nije jasno koliko smo mi svi smušeni i neorganizovani, kada su u pitanju događaji iz proteklog rata. Vojska koja je pobila mnogo nedužnih građana, porušila pola grada, otela legitimnog predsjednika u akciji taktičkog povlačenja na nove, sigurnije, položaje biva napadnuta (bez obzira na sve okolnosti i činjenice tipa ko je prvi zapuco) je LEGITIMNI VOJNI CILJ!!! Halo ljudi probudite se, to je bio rat, nisu se civili povlačili!!. I mi se svi satrasmo da dokazujemo jeli to bio 2. ili 3. maj, jeli poginulo 4 ili 10 neprijateljskih vojnika, koji su se povlačili na nove položaje kako bi nam što efikasnije mozak prosuli. Sami se uvlačimo u vrzino kolo i pravdamo se ni krivi ni dužni. Šta radi ta televizija, što se ne rekonstruiše događaj uzimajući u obzir sve okolnosti koje su se događale u širem regionu u kojim se tačno vidi namjera i cilj te vojske. Ugledajte se na HRT koji tri puta dnevo ima emisiju "Na današnji dan" i koja uvodu počinje četničkim zvjerstvima koja su se dogodila tog dana (toliko ih ima da je materijal neiscrpan). Što se Jovana Divjaka tiče on je "krivac" koji ne dozvoljava da mislimo da su svi Srbi isti. On će jednog dana biti i srpski heroj koji je oprao savjest Srba. Često se pitam "zar može biti takvih ljudi, da se u ovakvim okolnostima priklone pravdi i poštenju, kada tome vrijeme nije". Bio je još jedan takav junačina koji je poginuo na Vlašiću boreći se protiv četnika, zvao se Mihajlo Petrović kakva je to ljudina bila...
Last edited by tuzlak58 on 08/03/2011 15:07, edited 1 time in total.
- bh.tornjak
#1757 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
@ Alice
preporucujem knjige:
- Bosanci dolaze ....Werner Schachinger
-S Bosnjacima u svjetskom ratu.....Pero Blaskovic
-Bosnjak.....Hans Fritz
preporucujem knjige:
-Bosnjak.....Hans Fritz
- AliceInChains
#1758 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
bh.tornjak wrote:@ Alice
preporucujem knjige:
-Bosnjak.....Hans Fritz
- Language
#1759 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
i na kraju ga uhapsise, dobro nisu austrijanci nego njihov uredjeni sistem kopiran od sjevernih susjeda....... i rusima zasjaju oci na srbe, ali njihov sistem je ocigledno na remontu, pa npr. mira se moze setati hladnim ulicama....
- Co0l
#1760 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Hajde da ovu temu ne pretvorimo u odusevljenje Austro-Ugarskom monarrhijom.AliceInChains wrote:bh.tornjak wrote:@ Alice
preporucujem knjige:
-Bosnjak.....Hans FritzHvala za preporuke
Sta god ko mislio o njima i pored nekih pozitivnih stvari mi smo za njih ipak bili samo obicna kolonija koju su radi svojih potreba i komoditeta razvijali,a ne iz neke ljubavi prema nama.Bili su ovdje okupatori a ne domaca vlast.To sto su pravili zeljezaru i pruge i rudnike nije zbog ljubavi prema Bosni i Bosnjacima nego da bi lakse iskoristili nasa rudna bogatstva.
Pa sjetite se samo provale Eugena Savojskog u Bosnu koji popali Sarajevo i sva mjesta koja su mu se nasla na puti do Sarajeva i nazad.
Ali ako bas insistirate da su oni nama bili samo dobrocinitelji za vrijeme svoje okupacije onda preporucujem da otvorite zasebnu temu na forumu koja ce se time baviti,ova je ipak posvecena generalu Divjaku i njegovom hapsenju.
- bh.tornjak
#1761 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
nesto mi se ne kopa po dalekoj istoriji.....za te stvari imamo istocne komsije koji su u toj grani nauke experti...Co0l wrote:Hajde da ovu temu ne pretvorimo u odusevljenje Austro-Ugarskom monarrhijom.AliceInChains wrote:bh.tornjak wrote:@ Alice
preporucujem knjige:
-Bosnjak.....Hans FritzHvala za preporuke
Sta god ko mislio o njima i pored nekih pozitivnih stvari mi smo za njih ipak bili samo obicna kolonija koju su radi svojih potreba i komoditeta razvijali,a ne iz neke ljubavi prema nama.Bili su ovdje okupatori a ne domaca vlast.To sto su pravili zeljezaru i pruge i rudnike nije zbog ljubavi prema Bosni i Bosnjacima nego da bi lakse iskoristili nasa rudna bogatstva.
Pa sjetite se samo provale Eugena Savojskog u Bosnu koji popali Sarajevo i sva mjesta koja su mu se nasla na puti do Sarajeva i nazad.
Ali ako bas insistirate da su oni nama bili samo dobrocinitelji za vrijeme svoje okupacije onda preporucujem da otvorite zasebnu temu na forumu koja ce se time baviti,ova je ipak posvecena generalu Divjaku i njegovom hapsenju.
- madner
#1762 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Ima li neko da hoce da se kladi da ce biti pusten danas? 
-
Atom bomb
#1763 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Pozdrav , koliko god da volimo Austriju i mrzimo srbiju, to treba dokazati i na terenu.
OD IZUZETNE JE VAZNOSTI BOJKOT srbijanske ROBE.DA VAS NAPOMENEM , ONI NE KUPIJU NISTA NASE , TAMO NEMA NASIH NOVINA , NASE TELEVIZIJE, ONI TOTALNO ZAVISE OD NAS.MI GUBIMO OKO 100 MIL KM MJESECNO U KUPOVINI srpske robe.TO MORA PRESTATI HITNO, GARANTUJEM VAM ZIVOTOM DA CE BANKROTIRATI DO KRAJA GODINE I rs i srbija AKO BUDEMO BOJKOTOVALI NJIHOVU ROBU. ONI NEMAJU KVALITET ZA IZVOZ NA ZAPAD.KRADU NAM STRUJU IZ HIDROELEKTRANE VISEGRAD KOJA JE 350 MEGAVATA. BEZ NASE STRUJE POLA SRBIJE BI BILO U MRAKU. NAVODNO rs VRACA RATNI DUG srbiji!?
ZEMLJA KOJA TRENUTNO NAJVISE UVOZI OD NAS JE NJEMACKA. ZATO AKO NESTO TREBATE STO MI SLUCAJNO NE PROIZVODIMO POTRAZITE NA POLICAMA NJEMACKI ZAMJENSKI PROIZVOD.
HVALA VAM STO KUPUJETE DOMACE
OD IZUZETNE JE VAZNOSTI BOJKOT srbijanske ROBE.DA VAS NAPOMENEM , ONI NE KUPIJU NISTA NASE , TAMO NEMA NASIH NOVINA , NASE TELEVIZIJE, ONI TOTALNO ZAVISE OD NAS.MI GUBIMO OKO 100 MIL KM MJESECNO U KUPOVINI srpske robe.TO MORA PRESTATI HITNO, GARANTUJEM VAM ZIVOTOM DA CE BANKROTIRATI DO KRAJA GODINE I rs i srbija AKO BUDEMO BOJKOTOVALI NJIHOVU ROBU. ONI NEMAJU KVALITET ZA IZVOZ NA ZAPAD.KRADU NAM STRUJU IZ HIDROELEKTRANE VISEGRAD KOJA JE 350 MEGAVATA. BEZ NASE STRUJE POLA SRBIJE BI BILO U MRAKU. NAVODNO rs VRACA RATNI DUG srbiji!?
ZEMLJA KOJA TRENUTNO NAJVISE UVOZI OD NAS JE NJEMACKA. ZATO AKO NESTO TREBATE STO MI SLUCAJNO NE PROIZVODIMO POTRAZITE NA POLICAMA NJEMACKI ZAMJENSKI PROIZVOD.
- Hajvan
#1764 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Atom bomb wrote:Pozdrav , koliko god da volimo Austriju i mrzimo srbiju, to treba dokazati i na terenu.
Ja ovo godinama trubim
- karanana
#1765 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
cuj to? nekako mi ovo dobro zvuci, pa bi rado da se kladim s tobom da nece. ali mozda imas dojavu kakvu.madner wrote:Ima li neko da hoce da se kladi da ce biti pusten danas?
- Co0l
#1766 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Pa najvise sto moze (danas) je da bude pusten uz kauciju da se brani sa slobode ali i dalje ne bi mogao napustati Austriju.karanana wrote:cuj to? nekako mi ovo dobro zvuci, pa bi rado da se kladim s tobom da nece. ali mozda imas dojavu kakvu.madner wrote:Ima li neko da hoce da se kladi da ce biti pusten danas?
- Država
#1767 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Dabogda ti svaka dala...Atom bomb wrote:Pozdrav , koliko god da volimo Austriju i mrzimo srbiju, to treba dokazati i na terenu.
- karanana
#1768 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Co0l wrote:Pa najvise sto moze (danas) je da bude pusten uz kauciju da se brani sa slobode ali i dalje ne bi mogao napustati Austriju.karanana wrote:cuj to? nekako mi ovo dobro zvuci, pa bi rado da se kladim s tobom da nece. ali mozda imas dojavu kakvu.madner wrote:Ima li neko da hoce da se kladi da ce biti pusten danas?
aha to. to ja ne zovem pustanjem.
- Co0l
#1769 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Pa ni ja ali kazem da je to najvise sto bi moglo bit,mada ne vjerujem da ce i to danas da se desi.karanana wrote: aha to. to ja ne zovem pustanjem.
-
zemo_online
#1770 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
ja kupim suho meso Brajlovic. cije je to??
- Država
#1771 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Bosansko.test01 wrote:ja kupim suho meso Brajlovic. cije je to??
-
elSaik
#1772 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
Problem je što su naši portali previše pasivni. Radiosarajevo, ** No links ** portal, Sarajevo-x (one koje pratim) i drugi trebaju da svo ovo vrijeme imaju zalijepljen članak na indexu sa naslovom "U napadu JNA na Sarajevo 2. maja 92. poginulo 36, a pri povlačenju kolone u Dobrovoljačkoj, dan kasnije, 6 NAORUŽANIH VOJNIKA" koji će sadržavati sve relevantne podatke od presuda Tribunala u Haagu, Suda u Londonu, preko spiska poginulih MUPa RS, do onog audio zapisa Kukanjca.veleno wrote:Divjaka, srbskega poveljnika, ki je ob začetku vojne v BiH-u prebegnil v bošnjaško vojsko in bil edini Srb v vodstvu vojske BiH-a, so aretirali v četrtek na dunajskem letališču. Njegova aretacija je sprožila proteste tako v BiH-u kot na Hrvaškem.
Srbsko pravosodje 73-letniku očita sodelovanje v napadu na enote takratne jugoslovanske vojske maja 1992, v katerem naj bi umrlo 40 ljudi.![]()
Najposjećeniji slovenski portal rtvslo.si.
http://www.rtvslo.si/svet/avstrijska-iz ... iva/252534
-
zemo_online
#1773 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
OK,onda i dalje kupujem. A i valja. samo nema nesto nasih supa ,a od podravke su mi prave. ok nije srbijansko.
sarajevska i begova corba nije mi bas super ko podravkine juhe.
sarajevska i begova corba nije mi bas super ko podravkine juhe.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#1774 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?

Bosnien a bogumi i Herzegowinia do Wiene....mada bi ja peštanwske kupleraje radije
Jovan Divjak
general Armije RBiH
Rođenje
11. mart 1937.
Beograd, Srbija
* "Draga Srpkinjo, ovo mi je jedno od najdražih pitanja koje smo dobio putem e-maila. Vidim da se interesujete za ono što se desilo u BiH. Sarajevo je od maja 1992. do marta 1996. bilo pod opsadom Vojske RS. Ta vojska je bila naoružana i od JNA i čitavog rata podržavana iz Beograda. To se može videti i u knjizi generala Veljke Kadijevića. Građani Sarajeva, a ne samo muslimani koji se danas nazivaju Bošnjaci, jedno vrijeme pretrčavali su preko aerodroma da bi došli do hrane i lijekova. I tom prilikom ubijeno ih je više od 400. Što se tiče kazana koji se nalazi na obroncima Trebevića, svi mi građani stidimo se činjenice da su bošnjački nacionalisti odvodili građane nebošnjačke nacionalnosti na kazane i tamo ih ubijali - zvanični podaci govore o 27 ubijenih. Srebrenica je najveće stratište jednog naroda, bošnjačkog naroda poslije Drugog svjetskog rata, sa oko 7.500 ubijenih i nestalih. Hag je osudio generala Krstića, jednog od komandanata Vojske RS, na 35 godina zatvora zbog izvršenog genocida u Srebrenici. Pozivam vas da ponovo dođete u Sarajevo, da budete gost moje porodice i da ponovo doživite onu ljepotu koju ste doživljavali prilikom ranijih posjeta. Puno sreće, poštovana Srbijanko." (maj 2005. za Radio Slobodna Evropa, odgovarajući na pitanje slušateljke iz Srbije o opsadi Sarajeva)
* "Specijalni rat protiv BiH vodi se i danas (...) Za neke stvari smo i mi krivi. Odbijam svaku pomisao o stradanju velikog broja Srba u Sarajevu, ali mislim da su naši organi i institucije trebali da prikažu spisak stradalih građana Sarajeva – Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja, Roma, Albanaca i dr. Imam podatak da je među 10.400 građana ubijenih tokom 44 mjeseca sa položaja Vojske RS bilo i 750 građana pravoslavne vjere iliti srpske nacionalnosti. Protiv specijalnog rata treba se boriti istinom i pravdom." (maj 2005. za Radio Slobodna Evropa, o specijalnom ratu protiv BiH i propagandi o broju stradalih Srba u Sarajevu)
* "Suade, hvala na pitanju. Znaš da se izjašnjavam kao Bosanac, da sam ateista i da ne osporavam pravo svakome da izražava svoju nacionalnost i vjeroispovjest. Jovan Divjak, kao građanin Sarajeva i BiH, nije imao nikakvih neugodnih situacija od bosanskih muslimana, odnosno Bošnjaka." (maj 2005. za Radio Slobodna Evropa, odgovarajući na pitanje slušaoca o identitetu i odnosu Bošnjaka prema njemu)
- zemomak
#1775 Re: Jovan Divjak uhapsen u Becu-ima li kraja agresiji na BiH!?
"Die Presse": "Dobrovoljačka ulica" nije u Srbiji, žrtve su bili pripadnici JNA, a ne Vojske Srbije!
08. 03. 2011. • 15:18 S. B.
*** SPAM *** - Divjak je bio predstavnik one multinacionalne Bosne, koja je ratom uništena, piše današnja štampa na njemačkom. Da je bilo više srbijanskih generala, spremnih da napuste JNA, BiH bi bila pošteđena rata sa 100.000 mrtvih.
"Hapšenje bivšeg generala Jovana Divjaka u četvrtak uveče u Austriji naelektrisalo je stanovnike Sarajeva. "Da nije bilo Jovana Divjaka ja sada ne bi stajao ovdje, ne bi uopšte postojao", rekao je jedan sarajevski mladić na bosanskoj televiziji. Time je ovaj mladi građanin Sarajeva podsjetio starije sugrađane na ulogu koju je Jovan Divjak odigrao u odbrani grada 1992. godine, na prve ratne dane u aprilu, kada su srpske trupe okružile grad i počele da ga gađaju artiljerijom. Jovan Divjak, Srbin iz Beograda, suprotstavio se srpskim nacionalistima i njihovim težnjama da osvoje BiH i silom protjeraju nesrpsko stanovništvo sa osvojenih područja. On uživa veliki ugled jer je i nakon rata nastavio raditi na pomirenju i sa svojom organizacijom za pomoć djeci-siročadi brine se o djeci svih vjera i nacija", navodi "Tageszeitung".
"Srbijanske vlasti Divjaka, zajedno sa drugim tada vodećim bh. političarima, optužuju za događaje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992.. Nakon što su srpske snage tada na aerodromu Sarajevo uhapsile Aliju Izetbegovića, postignut je dogovor da se u zamjenu za njegovo puštanje na slobodu, povuku vojnici iz kasarne u Sarajevu. Kada je postalo jasno da se oni, suprotno dogovoru, povlače zajedno sa artiljerijskim naoružanjem, došlo je do pucnjave. Ulogu Divjaka dokumentovao je i "BBC". TV ekipa ga je snimila na jednom oklopnom vozilu kako viče: "Ne pucaj!" U stanju potpune pometnje ipak se zapucalo na kolonu JNA, koja se povlačila. Iz istog razloga je u proljeće u Londonu uhapšen Ejub Ganić i nakon tromjesečne istrage pušten na slobodu. Daniel Cohn Bendit i Marie-Luise Beck iz stranke Zelenih, kao i poslanik CDU-a Michael Brandt zatražili su od austrijskih vlasti da Jovana Divjaka odmah puste na slobodu", piše "Tageszeitung" iz Berlina.
Austrijski "Die Presse" donosi na istu temu gostujući komentar Floriana Biebera u kojem se kaže:
"Dok je masovni ubica Ratko Mladić na slobodi, Divjaka je stigla srbijanska potjernica. Njegovo hapšenje na aerodromu u Beču je udarac prerađivanju prošlosti i odnosima između BiH i Srbije. Divjak je bio jedini srbijanski general u Armiji BiH, koji je bio angažovan na odbrani Sarajeva. Nesporno je da je kolona, u kojoj je bio kidnapovani Izetbegović, ali i general Kukanjac i general Lewis MacKenzie i nekoliko stotina vojnika bila napadnuta. Ali broj žrtava je i dalje kontroverzan. Divjak i drugi pripadnici tadašnje Armije BiH govore o deset ubijenih vojnika, dok srbijanska strana tvrdi da je bilo 40 žrtava. Te dramatične događaje dikumentovao je BBC na snimcima, na kojima se vidi kako general Divjak pokušava da smiri situaciju i kako se trudi da privoli bh. vojnike da ne pucaju. Napad na kolonu vojnika uslijedio je dan nakon što je JNA granatirala centar Sarajeva. To je bio jedini pokušaj JNA da zauzme Sarajevo
Kasnije se JNA, sada prekrštena u Vojsku RS, ograničila na troipogodišnju opsadu Sarajeva. U ovoj ranoj fazi rata, još nije postojala Armija BiH. To je bila više haotična grupa dobrovoljaca, pripadnika Izetbegovićeve partije i gangstera, koji nisu stajali pod kontrolom centralne vlasti. Haški tribinal je vodio istragu u slučaju Divjak i nije mogao naći povoda za podizanje optužnice protiv njega i drugih ljudi iz tadašnjeg vojnog i političkog vrha. A onda je Srbijansko tužilaštvo za ratne zločine proglasilo da je nadležno za slučaj "Dobrovoljačka". Međutim, slučaj se nije odigrao u Srbiji, žrtve su bili pripadnici JNA, a ne Vojske Srbije i potiču iz različitih Republika bivše Jugoslavije. Stoga nije jasno iz kojeg razloga bi Sud u Srbiji morao biti nadležan za ovaj slučaj. Sve je puka ironija i zbog toga što se Srbija stalno trudi da pokaže, kako nije učestvovala u ratu u BiH. Ovo protivrječje konstatovala je i jedna od vodećih aktivistkinja za ljudska prava u Srbiji, Nataša Kandić. Na osnovu iste potjernice Srbije, uhapšen je u proljeće u Londonu i Ejup Ganić. Sud u Londonu je utvrdio da je optužnica i potjernica Srbije politički motivirana i pustio Ganića na slobodu.
Ali za razliku od Ganića, koji je kao političar bio uključen u ratnu retoriku, Divjak je bio predstavnik one multinacionalne Bosne, koja je ratom uništena. Bio je i žrtva etničke podjele zemlje. Kao srpski general bošnjačko-hrvatske Armije, nije se više uklapao u sliku zemlje, u kojem je sve bilo očišćeno i podijeljeno po etničkim kriterijima. Pričao mi je da ga Mladić nije prihvatao da vodi razgovore o primirju. Kao Srbin u Armiji BiH Divjak je za Mladića bio izdajnik. Umjesto Mladića, odgovornog za mnogobrojne zločine, među kojima i onom u Srebrenici, sada je uhapšen Jovan Divjak. Da je bilo više srbijanskih generala, spremnih da napuste JNA kada su se nazirala masovna ubistva i etničko čišćenje BiH bi bila pošteđena rata sa preko 100.000 mrtvih".
(deutsche welle)
Izvor vijesti: http://www.24sata.info/vijesti/dogadjaj ... z1G1V9rMMa
08. 03. 2011. • 15:18 S. B.
*** SPAM *** - Divjak je bio predstavnik one multinacionalne Bosne, koja je ratom uništena, piše današnja štampa na njemačkom. Da je bilo više srbijanskih generala, spremnih da napuste JNA, BiH bi bila pošteđena rata sa 100.000 mrtvih.
"Hapšenje bivšeg generala Jovana Divjaka u četvrtak uveče u Austriji naelektrisalo je stanovnike Sarajeva. "Da nije bilo Jovana Divjaka ja sada ne bi stajao ovdje, ne bi uopšte postojao", rekao je jedan sarajevski mladić na bosanskoj televiziji. Time je ovaj mladi građanin Sarajeva podsjetio starije sugrađane na ulogu koju je Jovan Divjak odigrao u odbrani grada 1992. godine, na prve ratne dane u aprilu, kada su srpske trupe okružile grad i počele da ga gađaju artiljerijom. Jovan Divjak, Srbin iz Beograda, suprotstavio se srpskim nacionalistima i njihovim težnjama da osvoje BiH i silom protjeraju nesrpsko stanovništvo sa osvojenih područja. On uživa veliki ugled jer je i nakon rata nastavio raditi na pomirenju i sa svojom organizacijom za pomoć djeci-siročadi brine se o djeci svih vjera i nacija", navodi "Tageszeitung".
"Srbijanske vlasti Divjaka, zajedno sa drugim tada vodećim bh. političarima, optužuju za događaje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992.. Nakon što su srpske snage tada na aerodromu Sarajevo uhapsile Aliju Izetbegovića, postignut je dogovor da se u zamjenu za njegovo puštanje na slobodu, povuku vojnici iz kasarne u Sarajevu. Kada je postalo jasno da se oni, suprotno dogovoru, povlače zajedno sa artiljerijskim naoružanjem, došlo je do pucnjave. Ulogu Divjaka dokumentovao je i "BBC". TV ekipa ga je snimila na jednom oklopnom vozilu kako viče: "Ne pucaj!" U stanju potpune pometnje ipak se zapucalo na kolonu JNA, koja se povlačila. Iz istog razloga je u proljeće u Londonu uhapšen Ejub Ganić i nakon tromjesečne istrage pušten na slobodu. Daniel Cohn Bendit i Marie-Luise Beck iz stranke Zelenih, kao i poslanik CDU-a Michael Brandt zatražili su od austrijskih vlasti da Jovana Divjaka odmah puste na slobodu", piše "Tageszeitung" iz Berlina.
Austrijski "Die Presse" donosi na istu temu gostujući komentar Floriana Biebera u kojem se kaže:
"Dok je masovni ubica Ratko Mladić na slobodi, Divjaka je stigla srbijanska potjernica. Njegovo hapšenje na aerodromu u Beču je udarac prerađivanju prošlosti i odnosima između BiH i Srbije. Divjak je bio jedini srbijanski general u Armiji BiH, koji je bio angažovan na odbrani Sarajeva. Nesporno je da je kolona, u kojoj je bio kidnapovani Izetbegović, ali i general Kukanjac i general Lewis MacKenzie i nekoliko stotina vojnika bila napadnuta. Ali broj žrtava je i dalje kontroverzan. Divjak i drugi pripadnici tadašnje Armije BiH govore o deset ubijenih vojnika, dok srbijanska strana tvrdi da je bilo 40 žrtava. Te dramatične događaje dikumentovao je BBC na snimcima, na kojima se vidi kako general Divjak pokušava da smiri situaciju i kako se trudi da privoli bh. vojnike da ne pucaju. Napad na kolonu vojnika uslijedio je dan nakon što je JNA granatirala centar Sarajeva. To je bio jedini pokušaj JNA da zauzme Sarajevo
Kasnije se JNA, sada prekrštena u Vojsku RS, ograničila na troipogodišnju opsadu Sarajeva. U ovoj ranoj fazi rata, još nije postojala Armija BiH. To je bila više haotična grupa dobrovoljaca, pripadnika Izetbegovićeve partije i gangstera, koji nisu stajali pod kontrolom centralne vlasti. Haški tribinal je vodio istragu u slučaju Divjak i nije mogao naći povoda za podizanje optužnice protiv njega i drugih ljudi iz tadašnjeg vojnog i političkog vrha. A onda je Srbijansko tužilaštvo za ratne zločine proglasilo da je nadležno za slučaj "Dobrovoljačka". Međutim, slučaj se nije odigrao u Srbiji, žrtve su bili pripadnici JNA, a ne Vojske Srbije i potiču iz različitih Republika bivše Jugoslavije. Stoga nije jasno iz kojeg razloga bi Sud u Srbiji morao biti nadležan za ovaj slučaj. Sve je puka ironija i zbog toga što se Srbija stalno trudi da pokaže, kako nije učestvovala u ratu u BiH. Ovo protivrječje konstatovala je i jedna od vodećih aktivistkinja za ljudska prava u Srbiji, Nataša Kandić. Na osnovu iste potjernice Srbije, uhapšen je u proljeće u Londonu i Ejup Ganić. Sud u Londonu je utvrdio da je optužnica i potjernica Srbije politički motivirana i pustio Ganića na slobodu.
Ali za razliku od Ganića, koji je kao političar bio uključen u ratnu retoriku, Divjak je bio predstavnik one multinacionalne Bosne, koja je ratom uništena. Bio je i žrtva etničke podjele zemlje. Kao srpski general bošnjačko-hrvatske Armije, nije se više uklapao u sliku zemlje, u kojem je sve bilo očišćeno i podijeljeno po etničkim kriterijima. Pričao mi je da ga Mladić nije prihvatao da vodi razgovore o primirju. Kao Srbin u Armiji BiH Divjak je za Mladića bio izdajnik. Umjesto Mladića, odgovornog za mnogobrojne zločine, među kojima i onom u Srebrenici, sada je uhapšen Jovan Divjak. Da je bilo više srbijanskih generala, spremnih da napuste JNA kada su se nazirala masovna ubistva i etničko čišćenje BiH bi bila pošteđena rata sa preko 100.000 mrtvih".
(deutsche welle)
Izvor vijesti: http://www.24sata.info/vijesti/dogadjaj ... z1G1V9rMMa