Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- mali Ninja
#1751 Re: Terenci i mehanika
pozdrav znalci. šta mi savjetujete da uzmem od auta za terensku voznju u cjenovnom rangu do 12000KM.
gledao sam neke nissane terrano, hyundai teracan, land rover.
šta je po vašem mišljenju dobro auto koje bi se koristilo u svrhu da vozi čamac na okolna jezera, na more i slične potrebe (ništa previše extremno).
na šta da obratim pažnju prilikom kupovine i da li možda imate već nekoga ko prodaje nešto ovog tipa.
hvala poz.
gledao sam neke nissane terrano, hyundai teracan, land rover.
šta je po vašem mišljenju dobro auto koje bi se koristilo u svrhu da vozi čamac na okolna jezera, na more i slične potrebe (ništa previše extremno).
na šta da obratim pažnju prilikom kupovine i da li možda imate već nekoga ko prodaje nešto ovog tipa.
hvala poz.
-
silver testelone
#1752 Re: Terenci i mehanika
Jeep Grand Cherokee ZJ 
- prech85
#1753 Re: Terenci i mehanika
ljudi imam problem sa servom
kad je motor hladan ujutru sve radi kak treba cim se ugrije servo ne radi, mjenjao sam tecnost i problem opet isti...kad pritisnem gas opet radi kako treba, kao da nema pritiska u njoj... jel moram mjenjat pumpu ili ima jos nesto ? pajero 3.2 did
- mobsterc
#1754 Re: Terenci i mehanika
Ajme, gdje da kupim sijalicu (kratko svjetlo) za GC WJ? Ide 9006XS... 
- Bakir1
#1755 Re: Terenci i mehanika
drajden kakanj drze narvu pa i taj americki program
- mobsterc
#1756 Re: Terenci i mehanika
imas li neki kontakt telefon slucajno?
- Bakir1
- mali Ninja
#1758 Re: Terenci i mehanika
moze li neki odgovor, bakir, krešo?
-
broi01
#1759 Re: Terenci i mehanika
Kod Ajdina je diagnostika stvarno extra..!!
Vidio je cak i kad su se alarmi palili ( samo ne znam kako se alarm pokrece jer sam danas pokusavo da ga aktiviram ) koje su sijlaice pregorene bile, svakakvih gluposti mi iscito
resetovo greske i sad dok sam dolazio kuci upali se P0158 znaci sve se vrti oko sondi i katalizatora
sonda2 senzor 2 kaze da ne radi jer konstantno stoji na 1V, tamo u opisu kaze da je hladnjah u sondi uzrok ovog problema i da je racunar iskljuci zbog nepravilnog rada

Vidio je cak i kad su se alarmi palili ( samo ne znam kako se alarm pokrece jer sam danas pokusavo da ga aktiviram ) koje su sijlaice pregorene bile, svakakvih gluposti mi iscito
resetovo greske i sad dok sam dolazio kuci upali se P0158 znaci sve se vrti oko sondi i katalizatora
sonda2 senzor 2 kaze da ne radi jer konstantno stoji na 1V, tamo u opisu kaze da je hladnjah u sondi uzrok ovog problema i da je racunar iskljuci zbog nepravilnog rada

-
broi01
#1760 Re: Terenci i mehanika
ovih je sijalica bilo i kod jaska strong auto u zenicimobsterc wrote:Ajme, gdje da kupim sijalicu (kratko svjetlo) za GC WJ? Ide 9006XS...
kod mene su obicne stavljene samo neko izrezo malo lima sa njih i prespoijo, pa i ja razmisljam o kupovini orginalnih
- kreso_atac
#1761 Re: Terenci i mehanika
Ova dijagnostika Bosch je jedna od najboljih koje se mogu uzeti, ali je i jedna od najskupljih, i nije toliko mobilna recimo koliko je launch, zbog čega ga je meni tako zgodan.
Ta sonda je "zaglavila" u klasičnom žargonu kazano, i nemaš od nje više koristi, tj uzmi drugu. Nekada zaglavi na 0.3 V, nekada na max (oko 1 negdje).
@Ninja, što se tiče tih potreba koje si naveo, gotovo svaki kvalitetniji 4x4 će biti dovoljan, ostalo je kompromis cijene, udobnosti, potrošnje, ubrzanja itd, tj ostalih stvari koje su ti bitne. Recimo od tih nabrojanih ja bih najprije Terrano uzeo.
Ta sonda je "zaglavila" u klasičnom žargonu kazano, i nemaš od nje više koristi, tj uzmi drugu. Nekada zaglavi na 0.3 V, nekada na max (oko 1 negdje).
@Ninja, što se tiče tih potreba koje si naveo, gotovo svaki kvalitetniji 4x4 će biti dovoljan, ostalo je kompromis cijene, udobnosti, potrošnje, ubrzanja itd, tj ostalih stvari koje su ti bitne. Recimo od tih nabrojanih ja bih najprije Terrano uzeo.
- mali Ninja
#1762 Re: Terenci i mehanika
hvala lijepa na odgovoru, jos samo pitanje a ne znam koliko je opširan odgovor. Možeš li mi reći šta obratiti pažnju prilikom kupovine terrano 2, kako provjeriti vozilo, ovjes, reduktore isl.kreso_atac wrote: @Ninja, što se tiče tih potreba koje si naveo, gotovo svaki kvalitetniji 4x4 će biti dovoljan, ostalo je kompromis cijene, udobnosti, potrošnje, ubrzanja itd, tj ostalih stvari koje su ti bitne. Recimo od tih nabrojanih ja bih najprije Terrano uzeo.
možda je već bilo a ja nisam upratio, a možda još nekome bude od pomoći.
LP.
-
broi01
#1763 Re: Terenci i mehanika
Sto se tice kupovine terenca, evo moje iskustvomali Ninja wrote:moze li neki odgovor, bakir, krešo?
Po piku trazio pajera, terrana, razmisljo o nivi, i pregledo forume, dok nisam nabaho na ovu temu i sve post za postom cito zapisivo nista nisam preskocio ( i sad se znam vratit pa prelistat i trazit savjete od krese sto ih je nesebicno davao ).
Onda sam prozivio biscaninovo kupovanje cire, zao mi bilo kad mu je izgorio i dok sam doso do kraja rekao sam sebi "mogu kupit samo JEEP" i ni jednog drugog, onda sam se sabro po dzepu i odlucio CG WJ ili LIBERTY KJ,
ostala kukanja i raspitivanja o pojedinima imas na forumu, uglavnom sam opet kupio prvog za kojeg sam mogo zamjenuti svog mondea uz razumnu donaplatu ostalo je bilo ili pretjerivanje ili razvlacenej od pojedinaca
Uglavnom kojeg bilo terenca da uzmes racunaj na ulaganja jer niko ne prodaje 100% ispravno auto. Moja odluka da to bude JEEP je iskljucivo kresino hvaljenej jeep-a pogotovo rednog sestaka u ciju sam se snagu i moc brzo ujverio i naravno savjeti koje i dan danas dijeli.
- kreso_atac
#1764 Re: Terenci i mehanika
Freelander generalno ne bi preporučio jer ima problem pucanja prednjeg stakla, često se misli bez razloga, ali ipak ima itekako bitan razlog - nema šasiju pa uvijanjem školjke na zahtjevnijem terenu dolazi do lomljenja stakla. Terrano je prilično mekan, ali je pravi terenac, nestabilan na bočnom nagibu i krivinama zbog visine i male širine vozila, ali recimo iz tog ranga recimo uz Discovery i malo skuplju Toyotu LC je najpametnija opcija. Ima problema sa pucanjem kinetičkih zglobova na offroadu, zatim lockeri naprijed znaju zezati, i na 2.7 modelima hidraulika kvačila prilično često pravi probleme... ali da te ne zabrinem mnogo, ovo je uglavnom uz bezobzirniju eksploataciju, uz redovno održavanje, preglede i ne neke zahtjevne izlete, biće to super (iako se na zahtjevnijim terenima i pokazuju mogućnosti auta). Što se potrošnje tiče kod ovog 2.7 TD, očekuj 10-11 litara prosječno.
- mali Ninja
#1765 Re: Terenci i mehanika
velika hvala jos jednom, vidi se da odlicno vladas materijom, ipak sam pitao na pravom mjestukreso_atac wrote:Freelander generalno ne bi preporučio jer ima problem pucanja prednjeg stakla, često se misli bez razloga, ali ipak ima itekako bitan razlog - nema šasiju pa uvijanjem školjke na zahtjevnijem terenu dolazi do lomljenja stakla. Terrano je prilično mekan, ali je pravi terenac, nestabilan na bočnom nagibu i krivinama zbog visine i male širine vozila, ali recimo iz tog ranga recimo uz Discovery i malo skuplju Toyotu LC je najpametnija opcija. Ima problema sa pucanjem kinetičkih zglobova na offroadu, zatim lockeri naprijed znaju zezati, i na 2.7 modelima hidraulika kvačila prilično često pravi probleme... ali da te ne zabrinem mnogo, ovo je uglavnom uz bezobzirniju eksploataciju, uz redovno održavanje, preglede i ne neke zahtjevne izlete, biće to super (iako se na zahtjevnijim terenima i pokazuju mogućnosti auta). Što se potrošnje tiče kod ovog 2.7 TD, očekuj 10-11 litara prosječno.
- Bakir1
#1766 Re: Terenci i mehanika
kreso ti je rekao vecinu stvari, ako ces tegliti prikolicu onda obavezno dizel, ja bih kupio terakana i to 2,5 td.
mehanika kompletna je mitsubishi, karoserija toyota, poprilicno su jeftini a dosta dobri su auti.
terano je solidan auto ali za tegljenje prikolice nije
mehanika kompletna je mitsubishi, karoserija toyota, poprilicno su jeftini a dosta dobri su auti.
terano je solidan auto ali za tegljenje prikolice nije
-
BISCANIN2
#1767 Re: Terenci i mehanika
Pajero Mitcu i navozaćeš se sigurno , terrano 2 je dobar fin kvalitetan ali brate prevrtljiv nevjerovatno a i na off je katastrofa ,zadnji kraj mu je prelagan i proklizava non stop.Pajero i patrol tu nema greške ili jeep bilo koji sa crd mašinom .
- kreso_atac
#1768 Re: Terenci i mehanika
Ja sam pisao za te modele koje si naveo, ali ako cemo ici dalje, moja preporuka je patrol sa turbo dizelom unutra. Naravno za teglenje bolje uzeti dizela, jer benzinu treba velika kubikaza da bi postigao tu lagodnost i dovoljno momenta (recimo 4 litre :p). Sto se jeep dizela tice sumnjam da moze crd za tu cijenu nac, a mercedesovi mjenjaci nisu se dobro pokazali u grandu uz dugotrajno sibanje sa 4lo, lamelice strasno brzo potrosi. Za granda dizela i tu svrhu bolji je 3.1 TD ako nadje kvalitetan primjerak. Takodje zj sa 5.2 v8 benzincem bi strasno radio poso, ali bi strasno i trosio pa vjerujem da ta opcija otpada. Uglavnom, moj neki poredak bi bio toyota lc, patrol, terrano/pajero
- iceman ze
#1769 Re: Terenci i mehanika
1490 i 1489 error codovi, upucuju na kvar Radiator Fan Relay-a. Nasao sam da im je cesta boljka. Moze se desiti da stalno bude upaljen ili nikako. Meni pokazuje normalnu temperaturu bez pregrijavanja. Jedino sto mi je jedan majstor rekao da ventilator radi na 1 brzini.
- muha-V8
#1770 Re: Terenci i mehanika
5,2 V8 plin i uzivaj,a mislim da bi prikolicu bez ikakve muke vozio , ovako jede cestu . Trosi koliko naspeš? Podnosljivo je na LPG,a zavisi od voznje. Po gradu 50l na 200 kliometara( gradska u Sarajevu) nekad manje i nekad vise,kako sam raspolozen
a otvorena oko 16l .
- mobsterc
#1771 Re: Terenci i mehanika
Nisam jos nabavio polusovinu...
Hvala za info.
Usput da pitam, kreso bi mozda mogao znati, da li mi odgovara poluosovina od englez-a?
-
preludezalude
#1772 Re: Terenci i mehanika
Kreso, pokusavam da stupim u kontakt s tobom privatnom porukom, ali nisam nikako siguran da li je otislo.
- kreso_atac
#1773 Re: Terenci i mehanika
Napuni mi se inbox cesto pa ne mogu stizati nove dok to ne očistim malo, pa kad nešto trebaš (a i ostali), moja preporuka je da pišete ovdje na temi, jer ovako nikad ne znam kad ću pročitati.
- iceman ze
#1774 Re: Terenci i mehanika
Promjenio filtere na LPG instalaciji, ne mogu da vjerujem da sam presao 50 km vise uz upaljenu klimu, za isti novac. Nasuo 36 lit. plina presao 200 km gradske voznje, sa upaljenom klimom, ranije bih max. prelazio 150 km.
Promjenio sam senzor radilice, medjutim i dalje ne pali auto iz prvog puta.
- muha-V8
#1775 Re: Terenci i mehanika
iceman ze wrote:Promjenio filtere na LPG instalaciji, ne mogu da vjerujem da sam presao 50 km vise uz upaljenu klimu, za isti novac. Nasuo 36 lit. plina presao 200 km gradske voznje, sa upaljenom klimom, ranije bih max. prelazio 150 km.
Ja imam isti problem paljenja ali jucer sam ga na benzin vozio i oko 16h parkirao kad jutros upali bez problema na prvu.Danas sam opet na benzinu da vidim kako ce se ponasati . Kontam jedino oko plinske instalacije da nije šta ?
A desilo mi se uz Krupac krenem prema Bjelašnici ko poznaje taj dio, a nije nikakav specijalan uspon i pri brzini oko 60-80 km/h da me prebaci na benzin i nema sanse na plin vratiti jer opet izbaci dok niz brdo i po ravnom je sve ok. Par dana prije toga LPG na kom. pregledali i kazu ne moram jos nista mijenjati (dobar pritisak ili sta vec),a sada kazu zamjeniti sva 4 filtera. A opet kontam ima li kakve veze hladzenje sistema sa tim i ako imam vode do FULL-a u posudi ,a kako sam ja skontao da isparivaci koriste vodu iz sistema ili grijesim ?