Sarajevska zicara?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Kad ce radovi na zicari poceti?

2011
14
5%
2012
18
6%
2013
8
3%
2014
6
2%
2015
46
16%
nikad
197
68%

Total votes: 289

Thorgerson

#1751 Re: Sarajevska zicara?

Post by Thorgerson »

made_in_sarajevo wrote:jos nesto, toliko para, automatika, italijani, 2018 godina i da ne bude kompjuterski karte gdje ce odma i racun izlaziti :mrgreen: cisto sumnjam da ovi sto ce raditi tu su toliko strucni da sistem zajebu kao i kamere koje ce sve to snimati,a znam da se Skaka osipa na to zavrtanje para :mrgreen:
Pa ja samo kazem. Cuj toliko strucni. Pa bolan imas likove koji su u bankama uzimali lovu, pored svih kamera, propisa, procedura, bogova. Obicni salterasi. I to u Sarajevu. Jesu ih uhvatili, ali su uzimali. Samo sto su bili glupi uzimali previse.

Objasni mi evo na koji nacin i kako sprijeciti radnika zicare da uradi ono sto sam napisao. Dodje švabo, ovaj mu izda kartu od 6 KM naplati 20 KM. Ono, proba, ako prođe prođe. Stranac zamjenio pare u KM, nema pojma nece ni gledati previse u račun u citavoj guzvi. ako ne prodje, aha joj izvinite malo nam je ovo komplikovano, oprostite.

Daj bolan, pa znamo valjda kakvi su nasi ljudi. :roll:

p.s. Kakva automatika? Koliko sam shvatio, tu ce biti radnik koji ce prodavati kartu. Sta je tebi tu automatsko jebote. I kakve veze ima sto ce racun odmah izaci? Ne kontam.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1752 Re: Sarajevska zicara?

Post by un1ted »

Cuj stranac nece gledati u racun i sta pise. Pa nisu ni stranci ovce jbte. Jesi li ti kada bio stranac u drugoj drzavi? 10x gledam racun i je li sve ok :D
made_in_sarajevo

#1753 Re: Sarajevska zicara?

Post by made_in_sarajevo »

Thorgerson wrote:
made_in_sarajevo wrote:jos nesto, toliko para, automatika, italijani, 2018 godina i da ne bude kompjuterski karte gdje ce odma i racun izlaziti :mrgreen: cisto sumnjam da ovi sto ce raditi tu su toliko strucni da sistem zajebu kao i kamere koje ce sve to snimati,a znam da se Skaka osipa na to zavrtanje para :mrgreen:
Pa ja samo kazem. Cuj toliko strucni. Pa bolan imas likove koji su u bankama uzimali lovu, pored svih kamera, propisa, procedura, bogova. Obicni salterasi. I to u Sarajevu. Jesu ih uhvatili, ali su uzimali. Samo sto su bili glupi uzimali previse.

Objasni mi evo na koji nacin i kako sprijeciti radnika zicare da uradi ono sto sam napisao. Dodje švabo, ovaj mu izda kartu od 6 KM naplati 20 KM. Ono, proba, ako prođe prođe. Stranac zamjenio pare u KM, nema pojma nece ni gledati previse u račun u citavoj guzvi. ako ne prodje, aha joj izvinite malo nam je ovo komplikovano, oprostite.

p.s. Kakva automatika? Koliko sam shvatio, tu ce biti radnik koji ce prodavati kartu. Sta je tebi tu automatsko jebote. I kakve veze ima sto ce racun odmah izaci? Ne kontam.
automatika znaci "vozdra buraz daj dvije karte". ciko sto radi u kompjuteru klikne 2x6KM i izadje racun na kojem pise dvije karte 6KM,ukupno 12KM, PDV-a toliko. zato i stranac kad plati,a vidi racun moze i sam skontati da se brojevi ne slazu.isto kao parking sto naplacuju, kladionice rade, trzni centri i slicno. sve ima kopiju, sve preko kompjutera ide i vjerovatno ce negdje sve na serveru biti nakaceno. cisto sumnjam da ce Hamo sjediti i davati racune rukom ispisane. tako ispada da i svaka prodavacica moze krasti. udjes u waikiki, kupis majicu od 15KM,a dobijes racun od 4KM gdje pise ti kupio carape, a razliku prodavacica sebi u dzep. pa logicno da ces otici i pitati ko je lud tu.

naravno da je moguce da ce biti debila koji ce pokusati krasti, toga je vazda bilo. samo kazem minimalne ili nikakve sanse ce za to biti, jos pogotovo ako do Skake to dodje,a carsija je prkno gdje se sve sazna :mrgreen:
insomnia78

#1754 Re: Sarajevska zicara?

Post by insomnia78 »

Ekonome. Prodavnice imaju robu koju prodaju
bersK

#1755 Re: Sarajevska zicara?

Post by bersK »

Kad pročitah "rukom piše račun", sjetim se velečasne Panere u Koloniji.

Mada biće ovih prevara masovno. Zato su debili i stavili ovoliki luft između cijena, da neko njihov hajruje paru.
_Reds_

#1756 Re: Sarajevska zicara?

Post by _Reds_ »

bersK wrote:Kad pročitah "rukom piše račun", sjetim se velečasne Panere u Koloniji.

Mada biće ovih prevara masovno. Zato su debili i stavili ovoliki luft između cijena, da neko njihov hajruje paru.
O čemu pričaš.

Panera je uvijek izdavala fiskalne račune.

Daju ti na papiru napisano da odeš platiti na kasi, i tamo dobiješ fiskalni.
Matzan

#1757 Re: Sarajevska zicara?

Post by Matzan »

Hoće li korisnike žičare razvrstatvati po boji kože?
BadBoy

#1758 Re: Sarajevska zicara?

Post by BadBoy »

Thorgerson wrote:

Ako mi dopustiš malo da proširim temu: ovo o čemu ti pričaš je generalno naš veliki problem gdje mi u startu kada uvodimo nešto novo (npr. neki novi zakon ili novi sistem) pokušavamo namisliti sve načine na koji će naši ljudi pokušati izigrati taj sistem. To je put za neuspjeh i razočarenje jer nikada nećeš uspjeti uhvatiti sve prevarante,a plus ko hoće nešto da izigra i prevari, taj će i naći način. Nismo tu mi ni jedini u svijetu.

Rješenje za ovo je jednostavno. Efikasna kontrola i izvjesnost kazne za one koje uhvate. Vremenom ljudi nauče da se ne isplati varati sistem. Kao primjer uzimam javni prevoz u Njemačkoj. U Berlinu sam boravio 7 dana, svaki dan se vozio svim vrstama gradskog prevoza i nikada nisam vidio kontrolu. Međutim, onda kad je ima, i ako te uhvate - kazne su drakonske i NEMA IZVLAČENJA.

Tako i naše ove hairlije što bi varale na izdavanju karata. Koga uhvate potrebno je od njega napraviti primjer. Sljedeći će već razmisliti hoće li se time baviti. Pa i ako se i on odluči i od njega napraviti primjer. Treći već sigurno neće pokušati nešto tako.
Hajvan

#1759 Re: Sarajevska zicara?

Post by Hajvan »

Ovdje treba prvo od nekoliko politicara (njihovih porodica, uzih i daljih, te kucnih ljubimaca). kao i tajkuna (njihovih porodica, uzih i daljih, te kucnih ljubimaca) napraviti primjer.
Guillotine style
Edin H.

#1760 Re: Sarajevska zicara?

Post by Edin H. »

mousstapha wrote:Veliki broj stranaca koji su gosti u Sarajevu dolaze iz susjednih zemalja sa malo ili nimalo boljim standardom. Cijena napravljena ocekujuci da ce ti stranci uglavnom biti Njemci ili Amerikanci, a ustvari bi u praksi mogla odbiti veliki broj gostiju.
Iz principa ne bi koristio neku uslugu gdje je cijena niza za domace, valjda su moje pare manje vrijedne.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1761 Re: Sarajevska zicara?

Post by _BataZiv_0809 »

Edin H. wrote:
mousstapha wrote:Veliki broj stranaca koji su gosti u Sarajevu dolaze iz susjednih zemalja sa malo ili nimalo boljim standardom. Cijena napravljena ocekujuci da ce ti stranci uglavnom biti Njemci ili Amerikanci, a ustvari bi u praksi mogla odbiti veliki broj gostiju.
Iz principa ne bi koristio neku uslugu gdje je cijena niza za domace, valjda su moje pare manje vrijedne.
Ne vidim da se drzavljani susjednih zemalja nesto posebno bune na pljackanje turista iz BiH :oops:
Edin H.

#1762 Re: Sarajevska zicara?

Post by Edin H. »

_BataZiv_0809 wrote:
Ne vidim da se drzavljani susjednih zemalja nesto posebno bune na pljackanje turista iz BiH :oops:
Gdje?

Moje iskustvo je da nas pripaze. Dosao u Dubrovnik, na taksi standu fino istaknuta cijena do razlicitih dijelova grada.
:D Ipak slijedi naravno pitanje: "Koliko je para jarane do te lokacije?"
Kaze frajer cijenu upola of one koja stoji na tabli.
Onda upoznapo neke lokalce, jos manje platio u povratku, jos sam bio u ugodnom drustvu strankinje. :D

Pa i na brod nam dadose nekakav popust iz naftalina, kao nasi ste, jes't istina da sam sutra prevodio nekakvim levatima sto ne znaju BHS :D , vode dvojica penzosa grupu do broda, engleski nula bodova. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1763 Re: Sarajevska zicara?

Post by _BataZiv_0809 »

Edin H. wrote:
Gdje?

Moje iskustvo je da nas pripaze. Dosao u Dubrovnik, na taksi standu fino istaknuta cijena do razlicitih dijelova grada.
:D Ipak slijedi naravno pitanje: "Koliko je para jarane do te lokacije?"
Kaze frajer cijenu upola of one koja stoji na tabli.
Onda upoznapo neke lokalce, jos manje platio u povratku, jos sam bio u ugodnom drustvu strankinje. :D

Pa i na brod nam dadose nekakav popust iz naftalina, kao nasi ste, jes't istina da sam sutra prevodio nekakvim levatima sto ne znaju BHS :D , vode dvojica penzosa grupu do broda, engleski nula bodova. :D
Ma rezidentan sam na Jadranu vec 17 godina pa vidim svojim ocima promjenu koja se desila. Mislim turizam i jest realno prodavanje magle, ali sto je puno puno je. Nabili su cijene u nebo a sadrzaj isti.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#1764 Re: Sarajevska zicara?

Post by Pitar sa Kariba »

A kila breskvi 40 kuna, to ništa?! :D
Edin H.

#1765 Re: Sarajevska zicara?

Post by Edin H. »

_BataZiv_0809 wrote:
Ma rezidentan sam na Jadranu vec 17 godina pa vidim svojim ocima promjenu koja se desila. Mislim turizam i jest realno prodavanje magle, ali sto je puno puno je. Nabili su cijene u nebo a sadrzaj isti.
Pa jesu, ali vidis li ti registracija na Jadranu, Evropa u malom, moze im se.
Edin H.

#1766 Re: Sarajevska zicara?

Post by Edin H. »

Pitar sa Kariba wrote:A kila breskvi 40 kuna, to ništa?! :D
Je'l na plazi? :D
Ustanes na sabahu, pa na pijacu. :oops:

Zadovoljstvo se placa, a mozes uzeti krofne, manje zdrave, ali jeftiije. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1767 Re: Sarajevska zicara?

Post by _BataZiv_0809 »

Edin H. wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Pa jesu, ali vidis li ti registracija na Jadranu, Evropa u malom, moze im se.
Vamo đe ja boravim sve strane i oriđiđi stranci ne dijaspora :D

Moze se onda i nama, dolazi nam bruku turista, svake godine sve vise i vise, hos zicaru, e kihnuces cvaju lutko moja. :evil:
Edin H.

#1768 Re: Sarajevska zicara?

Post by Edin H. »

_BataZiv_0809 wrote:
Vamo đe ja boravim sve strane i oriđiđi stranci ne dijaspora :D

Moze se onda i nama, dolazi nam bruku turista, svake godine sve vise i vise, hos zicaru, e kihnuces cvaju lutko moja. :evil:
Je'l Makarska ili Zaostrog? :D

Ja bih radije da uveli dijaspori po cvaju - skontas po munduri. :skoljka:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1769 Re: Sarajevska zicara?

Post by _BataZiv_0809 »

Edin H. wrote:
Je'l Makarska ili Zaostrog? :D

Ja bih radije da uveli dijaspori po cvaju - skontas po munduri. :skoljka:
Ma kakvi, sjevernije :D
vjesticanametli

#1770 Re: Sarajevska zicara?

Post by vjesticanametli »

Pitar sa Kariba wrote:A kila breskvi 40 kuna, to ništa?! :D
GrozDZe si zaboravio :oops:
Mi u splitu posli platit karte neke kad cujes liiipa odakle ste....reko sarajvooo :mrgreen: haj kaze ulazite ne placaju nasi :lol:
Thorgerson

#1771 Re: Sarajevska zicara?

Post by Thorgerson »

un1ted wrote:Cuj stranac nece gledati u racun i sta pise. Pa nisu ni stranci ovce jbte. Jesi li ti kada bio stranac u drugoj drzavi? 10x gledam racun i je li sve ok :D
Ja samo kazem da se ta situacija moze desiti i da ce se desavati, u to sam ubjedjen. I takodjer, ovdje je data obicnom radniku na kasi da bude vladar, šef zicare i da on odredjuje ko i koliko placa. Sto je notorna glupost. I tu ce biti svega, budi siguran.

Pa x puta sam se izgubio preracunavajuci krune, kune, eure. I milion puta batalio jebote ovo. Jer ne radi se ovdje o tome da ti izaberes kosulju, na kojoj ima napisano koliko kosta, odes platis, i uporedis aha - ok je.

Ovdje stranac dolazi na kasu sa 20 KM u rukama. Jer zna da ej toliko karta. Nece stranac misliiti u sebi, pazi da te ne zajebe, pazi da te ne zajebe, pazi da te zajebe... Jer zna da se to u normalnim drzavama ne radi. Guzva, tamo vamo, radnik na zicari mu da kartu, papiric neki ide se dalje. I ti meni hoces da kazes u svemu tome da ce stranac onda uci u kabinu i buljit u racun umjesto panoramu grada? :D

Dalje, druga situacija dodje dijaspora, sa drugovima...ofo ono evo ti ba cenka daj nam te od 6 KM. Hop, ovaj uzima po 4 KM. Oni dobri cenera, on dobar 4 KM. Super.

Pa bolan mi smo prvaci u korupciji i mitu. I sad meni neko hoce da kaze da ce ovdje biti sve posteno, a isto ko da je namjenski napravljeno da se hapa sa strane. :)

Razumijes li sta hocu da ti kazem? Radi se o kesu. Ja znam slucajeve po firmama (i bankama) gdje se lova krala. A imali su procedure gdje ti nikad ne bi palo na pamet da neko moze ukrasti. Ali snadju se ljudi. :wink: A ovo ovdje pa dijete od 15 godina ce skontati foru.
Dope_Man

#1772 Re: Sarajevska zicara?

Post by Dope_Man »

Zasto niko ne pretpostavlja da bi na samoj karti trebalo da pise cijena?

Da, varanja ce biti, pogotovo tih ''evo cener, daj nam te od 6''. To sigurno. A ne znam ni zasto se govori da smo najgori, pa svega toga ima bilo gdje u svijetu. Mozda malo manje u nekim drzavama od drugih, ali sigurno da nismo ni najgori. Uglavnom, bice tu svega i tu trebaju neke random kontrole recimo putem video nadzora da pogledaju koliko uzima/izdaje pa da se par puta kazne ovi koji ce u startu raditi i zavrtati, onda naredni nece ili ce manje.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#1773 Re: Sarajevska zicara?

Post by liaar »

Dope_Man

#1774 Re: Sarajevska zicara?

Post by Dope_Man »

Evo ga i zvanicno.. nije da je iko pametan mislio da ce biti ikako drugacije:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/i-pored ... /180404029
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva