Interesantna tema a bogami postade i krupna.
Stoga sam odlucio da i ja podijelim svoja iskustva koja s obzirom na broj predjenih kilometara ne bi trebala biti zanemariva i mozda ce nekome biti od koristi.
Prije svega, pripadam generaciji vozaca koja je prije rata zime provodila iskljucivo na ljetnim gumama jer su po nasim balkanskim shvatanjima u to vrijeme zimske gume bile pomodni detalj i nesto sto levati koriste jer neznaju voziti

Kakva glupost.
Intenziviranjem voznje po svim mogucim uslovima a uslovljen prirodom posla naucio sam lekciju - zimi zimske gume, pa kakve god ! Ljeti ljetne. I to je osnovni zakon.
Godinama sam koristio Sava zimske gume sa kojima sam redovno prelazio 45 do 50 Kkm (dvije zime) i nikada, ponavljam nikada nisam imao problema. Tjerao sam ih cesto 190 km/h autoputevima Austrije i Njemacke i nikada mi nijedan komadic gume nije otpao niti se ista oljustilo sa istih. Spura mi je uvije OK, to se podrazumijeva.
Imao sam i kombinacije Sava na jednoj osovini a glasoviti Dunlop na drugoj. Razlika ? Potpuno minorna, bolje reci nula po snijegu jedino sto Dunlop bolje drzi na suhom. Ne trebam ovdje spominjati razliku u cijeni, zar ne ?
Slavni Bridgstone Blizzak - Jedva sam se par puta iscupao iz snijega sa njima. Ljetni Bridgstone (ER300 npr) svaka cast, ali zimski zaobilazim u sirokom luku.
Svaka cast testovima ADAC i slicno, ali prijatelji moji, ti testovi se provode na pazljivo odabranim gumama koji se nalaze na Europskom trzistu i na idealiziranim testnim podlogama. Na tim podlogama nema rupa i neravnina kao na nasim i nisam siguran koliko je sve to primjenljivo u nasim uslovima.
Drugo, kao sto vec spomenuh Europsko trziste, moram glasno izraziti sumnju u kvalitet guma koje se pojavljuju na BiH trzistu. Bojim se da je to druga ili treca klasa proizvoda koja se ne plasira na Europsko trziste. Pored toga sto smo nista od drzave stoji i cinjenica da smo kao takvi idealno odlagaliste proizvoda koji na zapadu nemogu ili ne bi smjeli proci.
Dakle, da rezimiram:
Ni u kom slucaju ne tvrdim da je Sava ili slicna guma bolja od Dunlop, Continental (imam prijatelje kojima se Conti bukvalno raspada nakon 10 Kkm) itd. Ono sto ovdje javno tvrdim i potpisujem je da je kupovina skupih i slavnih marki u nasim uslovima bacanje novca koje se kako i sami vidimo iz prethodnih postova cesto pretvara u pravo razocarenje.
Mislim da se treba drzati srednjih marki koje su u stvari B produkcija slavnih ali su cjenovno prihvatljiviji.
Svaka zimska guma koja je po svojim karakteristikama jednaka ili bolja od Save S3 je po meni OK. Ne treba pishati u more, ne isplati se. Niko ovdje nije Sebastian Loeb, kako god misljenje imali o sebi.
Prodje mi kafica prije posla, by by ....