Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
marketleader

#1751 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by marketleader »

jefferson wrote:
avantgarde wrote:jesam druze,sve sam to ucinio proljetos kad sam skinuo ove zimske gume,sve bilo u najboljem redu sa spurom...ali eto.. :roll:
Nisam mogao vidjeti slike.
Druze, i drugi prelaze brdo kilometara, 50k nije nista posebno.
Medjutim, ako ti je index brzine H (210km/h) da nisi ti s njima brze vozio?
Inace sa zimskim gumama, bez obzira na index brzine, ja se drzim max do 180km/h upravo zbog njihove mekoce!
Druze isto se meni desilo sa GOODYEAR ULTRAGRIP7 195/65/R15... sve se oljustile, u raspadu, katastrofa. Stare su samo 11mjeseci. Vozio sam ih zimu proslu i sad ljeto, a na njima je oznaka M+S. Kupljene su u ljevoj trgovini jednoj u BIH, tako da nesto kontam da nisu original, iako imaju oznaku MADE IN GERMANY i sve neophodno.
Ne znam koja im je oznaka T,H i to, moram pogledati. Moracu i ja uslikati i postaviti slike.
Sad ih moram mjenjati, ne znam koje bi...
marketleader

#1752 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by marketleader »

Kakva su iskustva forumasha sa gumama iz GUMA PRO?
Sad sam im otvorio stranicu i imaju akcije na zimske gume, cijene su dosta dobre. Nisam siguran da li su im cijene sa ugradnjom i svim.
Kakva je situacija sa MAKBEL-om? Makbel isto nudi dobre cijene, za gotovinsko placanje.
jefferson

#1753 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

marketleader wrote:
jefferson wrote:
avantgarde wrote:jesam druze,sve sam to ucinio proljetos kad sam skinuo ove zimske gume,sve bilo u najboljem redu sa spurom...ali eto.. :roll:
Inace sa zimskim gumama, bez obzira na index brzine, ja se drzim max do 180km/h upravo zbog njihove mekoce!
Druze isto se meni desilo sa GOODYEAR ULTRAGRIP7 195/65/R15... sve se oljustile, u raspadu, katastrofa. Stare su samo 11mjeseci. Vozio sam ih zimu proslu i sad ljeto, a na njima je oznaka M+S. Kupljene su u ljevoj trgovini jednoj u BIH, tako da nesto kontam da nisu original, iako imaju oznaku MADE IN GERMANY i sve neophodno.
Ne znam koja im je oznaka T,H i to, moram pogledati. Moracu i ja uslikati i postaviti slike.
Sad ih moram mjenjati, ne znam koje bi...
Ja sam imao GY UG7 na autu, nikad nisam imao problema. Bila je T oznaka (do 190km/h) ali nikad s njima nisam preko 160km/h isao.
Bile su upravo u toj dimenziji i Made in Germany.
Bez obzira na index brzine, zimska guma ne moze izdrzati onos to moze ljetna kada su u pitanju optercenja kod visokih brzina.
Medjutim, moze biti da je problem i u proizvodjacu. GY i Dunlop silaze sa iste proizvodne trake, vlasnik je GY, i GY zadnjih nekoliko godina ima izgleda nekih problema sa kvalitetom (te GY UG7 sam imao prije 4-5g).
Ja sam licno bio njihov postovalac, posebno kada je u pitanju GY UltraGrip. Medjutim, na dva auta sam imao problem sa GY Eagle gdje su nakon 10-15000km izgubile balans i vise se nisu mogle balansirati posteno. Onda sam isti problem imao sa Dunlop SP Sport gumom, ali bas isti problem, i nakon toga sam presao na Bridgestone, Continental i Michelin.
citro

#1754 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citro »

Interesantna tema a bogami postade i krupna.
Stoga sam odlucio da i ja podijelim svoja iskustva koja s obzirom na broj predjenih kilometara ne bi trebala biti zanemariva i mozda ce nekome biti od koristi.
Prije svega, pripadam generaciji vozaca koja je prije rata zime provodila iskljucivo na ljetnim gumama jer su po nasim balkanskim shvatanjima u to vrijeme zimske gume bile pomodni detalj i nesto sto levati koriste jer neznaju voziti :) Kakva glupost.
Intenziviranjem voznje po svim mogucim uslovima a uslovljen prirodom posla naucio sam lekciju - zimi zimske gume, pa kakve god ! Ljeti ljetne. I to je osnovni zakon.
Godinama sam koristio Sava zimske gume sa kojima sam redovno prelazio 45 do 50 Kkm (dvije zime) i nikada, ponavljam nikada nisam imao problema. Tjerao sam ih cesto 190 km/h autoputevima Austrije i Njemacke i nikada mi nijedan komadic gume nije otpao niti se ista oljustilo sa istih. Spura mi je uvije OK, to se podrazumijeva.
Imao sam i kombinacije Sava na jednoj osovini a glasoviti Dunlop na drugoj. Razlika ? Potpuno minorna, bolje reci nula po snijegu jedino sto Dunlop bolje drzi na suhom. Ne trebam ovdje spominjati razliku u cijeni, zar ne ?
Slavni Bridgstone Blizzak - Jedva sam se par puta iscupao iz snijega sa njima. Ljetni Bridgstone (ER300 npr) svaka cast, ali zimski zaobilazim u sirokom luku.
Svaka cast testovima ADAC i slicno, ali prijatelji moji, ti testovi se provode na pazljivo odabranim gumama koji se nalaze na Europskom trzistu i na idealiziranim testnim podlogama. Na tim podlogama nema rupa i neravnina kao na nasim i nisam siguran koliko je sve to primjenljivo u nasim uslovima.
Drugo, kao sto vec spomenuh Europsko trziste, moram glasno izraziti sumnju u kvalitet guma koje se pojavljuju na BiH trzistu. Bojim se da je to druga ili treca klasa proizvoda koja se ne plasira na Europsko trziste. Pored toga sto smo nista od drzave stoji i cinjenica da smo kao takvi idealno odlagaliste proizvoda koji na zapadu nemogu ili ne bi smjeli proci.
Dakle, da rezimiram:
Ni u kom slucaju ne tvrdim da je Sava ili slicna guma bolja od Dunlop, Continental (imam prijatelje kojima se Conti bukvalno raspada nakon 10 Kkm) itd. Ono sto ovdje javno tvrdim i potpisujem je da je kupovina skupih i slavnih marki u nasim uslovima bacanje novca koje se kako i sami vidimo iz prethodnih postova cesto pretvara u pravo razocarenje.
Mislim da se treba drzati srednjih marki koje su u stvari B produkcija slavnih ali su cjenovno prihvatljiviji.
Svaka zimska guma koja je po svojim karakteristikama jednaka ili bolja od Save S3 je po meni OK. Ne treba pishati u more, ne isplati se. Niko ovdje nije Sebastian Loeb, kako god misljenje imali o sebi.

Prodje mi kafica prije posla, by by ....
hadzidado

#1755 Re: Одг: Dolazi zima - zimske gume

Post by hadzidado »

Pitanje: dali je neko koristio Semperit Speed Grip 2 ?
Vidim da su na pik-u u Maja gume po 106KM za 195/65 R15.
Ok mi je cijena,a meni trebaju gume za barem 4-5 sezona jer ne prelazim više od 3000 km zimi.
authentique

#1756 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by authentique »

Armin2013 wrote:
kratos1987 wrote:
mali_milojica wrote:Ta je dimenzija skupa koju ti trazis. Mislim na gumu da je poznata firma,tipa Michelin,GY ili Continental.
Probaj vidjeti neku drugu dimenziju,npr 205/60R16,malo je uza,ali je visina gume skoro pa ista. A mozes ih naci i 50-100 KM po komadu jeftinije od dimenzije koju trazis.
A 225 su najuže koje mercedes preporučuje za ovo auto, tako sam našao u manualu... Ne znam koliko je dobro, stavljati uže? Evo recimo od Save sam našao - 225/55R16 95 H ESKIMO za 180 KM, dok je GY tih dimenzija 270 KM
Ja sam Michelin plaćao 225,00 KM Total Trade Doboj prošle godine dimenzija 205/55 R16, i ja sam tako razbijo glavu šta i kako, ak kad skontam Sava ili Tigar 180 a Michelin 225 pa bolje malo više iskeširat pa bit koju godinu duže rahat, inače ja praktikujem da jedne godine kupim dvije a druge dvije gume. A razmisli da pređeš na R15 one su oko 100,00 KM jeftinije.
Skupo si plaćao te Michelinke. Mogu se dobiti za 194,00 KM Bridgestone 175,00 KM.

Image
marketleader wrote:Kakva su iskustva forumasha sa gumama iz GUMA PRO?
Sad sam im otvorio stranicu i imaju akcije na zimske gume, cijene su dosta dobre. Nisam siguran da li su im cijene sa ugradnjom i svim.
Kakva je situacija sa MAKBEL-om? Makbel isto nudi dobre cijene, za gotovinsko placanje.
Da, u GUMA PRO su to cijene s ugradnjom i balansiranjem.
Ekipa je vrlo uslužna i profesionalna tamo.
avantgarde

#1757 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by avantgarde »

jefferson wrote:
bit ce da sam vozio i po 220-230 kad se ukaze prilika,mislim da sa zimskim gumama to necu vise praktikovat..
nesto mi se u posljednje vrijeme svidja ova guma,Nokian,imaju dobre ocjene na ispitivanjima a i dolazi guma iz zemlje gdje ljudi znaju sta je prava zima,ali bas ono prava.. :lol:
marketleader

#1758 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by marketleader »

authentique wrote:
Armin2013 wrote:
kratos1987 wrote: A 225 su najuže koje mercedes preporučuje za ovo auto, tako sam našao u manualu... Ne znam koliko je dobro, stavljati uže? Evo recimo od Save sam našao - 225/55R16 95 H ESKIMO za 180 KM, dok je GY tih dimenzija 270 KM
Ja sam Michelin plaćao 225,00 KM Total Trade Doboj prošle godine dimenzija 205/55 R16, i ja sam tako razbijo glavu šta i kako, ak kad skontam Sava ili Tigar 180 a Michelin 225 pa bolje malo više iskeširat pa bit koju godinu duže rahat, inače ja praktikujem da jedne godine kupim dvije a druge dvije gume. A razmisli da pređeš na R15 one su oko 100,00 KM jeftinije.
Skupo si plaćao te Michelinke. Mogu se dobiti za 194,00 KM Bridgestone 175,00 KM.

Image
marketleader wrote:Kakva su iskustva forumasha sa gumama iz GUMA PRO?
Da, u GUMA PRO su to cijene s ugradnjom i balansiranjem.
Druze, hvala na reklami, ali ima li neko konkretna iskustva, a po mogućnosti da ne radi tamo :mrgreen:
Warashii

#1759 Re: Одг: Dolazi zima - zimske gume

Post by Warashii »

hadzidado wrote:Pitanje: dali je neko koristio Semperit Speed Grip 2 ?
Ok mi je cijena,a meni trebaju gume za barem 4-5 sezona jer ne prelazim više od 3000 km zimi.
Koristio sam Speed Grip i dosta mi je ok guma tako da vjerujem da SG2 ne moze da bude losiji a osim toga ima i pristojnu cijenu.
Bakir1

#1760 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

@ marketleader ako ti sta znaci, kada sam prosle godine kupovao neke felge i gume, bili su najpismeniji da odgovore na upit email-om, da se bace u analizu mogu li te felge na ovaj auto, kao i najpovoljniji u cijeloj prici.
otisli tamo namontirali felge i gume na auto, dali od sebe nove sarafe, pruzili ruke jedni drugima i gas.
drndalo

#1761 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drndalo »

authentique wrote: Da, u GUMA PRO su to cijene s ugradnjom i balansiranjem.
Evo ja ne radim tamo, pa cu potvrditi da su ljubazni i da sam na svaki upit imao jako brzo tacan odgovor. Jednom kuio, jednom nisam...
frngla

#1762 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by frngla »

I ja sam zadovoljan uslugom u gumi pro, opet ću vjerovatno uzeti kod njih gume
hadzidado

#1763 Re: Одг: Dolazi zima - zimske gume

Post by hadzidado »

Warashi,
Hvala.
Altsa

#1764 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Altsa »

jefferson wrote:
daxon wrote:
skafiskafsnjak wrote:kakva su ovo M+S sranja ... to ne postoji .
Ima zima, ima ljeto. Nista izmedju .

Kupis za obadvoje pa ne dobijes ni za jedno :D

EDIT: doduse, u nas to ljudi pogresno tumace. Blato - zima ... mogli bismo reci da je to za Veliku Britaniju i takvu klimu . Ko zivi u Hercegovini, i nekako ... Ali u Bosni, samo ljeto i samo zima :mrgreen:
M+S je oznaka za isključivo zimsku gumu, dakle, oznaka koja je ekvivalentna oznakama pahuljice i stiliziranog planinskog vrha. Neki proizvođači kombinuju oznaku M+S sa oznakom pahuljice ili planinskog vrha, a neki postavljaju sve tri oznake.
Naravno, postoje i tzv. all season gume, ali M+S nije oznaka za njih.
Nemoj valjati gluposti. All Season gume imaju isto M+S oznaku.
kada su ove stvari u pitanju nemoj molim te siriti dezinformacije.
PRAVA ZIMSKA GUMA MORA IMATI PAHULJICU NA BOCNOJ STRANI GUME!
Evo ti primjer:
All Season guma. Obrati paznju na mala slova ispod slova CO(ntinental)

https://www.tirerack.com/tires/BigPic.j ... EL+4Motion

PRAVA zimska guma, obrati paznju na M+S i pahuljicu ispred te oznake:

https://www.tirerack.com/tires/BigPic.j ... EL+4Motion

Takodje kazes:
Neki proizvođači kombinuju oznaku M+S sa oznakom pahuljice ili planinskog vrha, a neki postavljaju sve tri oznake
Nema to neki! Sve je jasno definisano kada je u pitanju proizvodnja guma i sta sve mora pisati na strani. SVE All Season gume imaju M+S oznaku, SVE prave zimske gume imaju pahuljicu.
Tebi mozda guma moze izgledati vise kao All Season nego zimska, ali ako ima pahuljicu ona je zimska jer ono sto je razdvaja od All Season gume je hemijska smjesa koju niko ne moze vidjeti.
Tacno....

Image
citro

#1765 Re: Одг: Dolazi zima - zimske gume

Post by citro »

hadzidado wrote:Pitanje: dali je neko koristio Semperit Speed Grip 2 ?
Koristio u vecoj dimenziji na 17-inch felgama, veci i tezi auto. Dobra guma, dobra cijena, nema skarta.
Samo su moje kostale oko 300 KM po komadu, prije 3 godine u toj dimenziji. U istoj radnji !
Mislim da je 106 KM za 195/65/15 vise nego korektna cijena za veoma korektnu gumu. Bio bi to moj izbor, otprilike.
hadzidado

#1766 Re: Одг: Dolazi zima - zimske gume

Post by hadzidado »

Hvala citro.
Lijepo je vidjeti R17 ali gadno je kada treba gumu mijenjati!:o
citro

#1767 Re: Одг: Dolazi zima - zimske gume

Post by citro »

hadzidado wrote:Hvala citro.
Lijepo je vidjeti R17 ali gadno je kada treba gumu mijenjati!:o
Ma jasta je.
Nakon vremena ekperimenata skontas da je to sve karanana jedna obicna. R16 za Bosne plafon, a bogami i van Bosne. Nema vise prebrze voznje nigdje, malo malo presretaci iskacu, kamera i radara kao u prici itd.
jefferson

#1768 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

avantgarde wrote:
jefferson wrote:
bit ce da sam vozio i po 220-230 kad se ukaze prilika,mislim da sa zimskim gumama to necu vise praktikovat..
nesto mi se u posljednje vrijeme svidja ova guma,Nokian,imaju dobre ocjene na ispitivanjima a i dolazi guma iz zemlje gdje ljudi znaju sta je prava zima,ali bas ono prava.. :lol:
Nasao si razlog zbog kojeg se raspadaju.
Ako se vec ne mozes suzdrzati od prebrze voznje na auto banu, uzmi sa brzinkom oznakom V (240km/h). Ali, pazi jednu stvar, kako index brzine raste, tako mogucnosti gume po snijegu i ledu opadaju!
BarbaDue

#1769 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by BarbaDue »

mene interesuje (osim u cijeni) razlika u kvaliteti između DEBICA i HANKOOK
ova veličina je u pitanju 185/65/14
gume za zimu, vaše mišljenje?
jefferson

#1770 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

BarbaDue wrote:mene interesuje (osim u cijeni) razlika u kvaliteti između DEBICA i HANKOOK
ova veličina je u pitanju 185/65/14
gume za zimu, vaše mišljenje?
Hmmm, da je ljetna guma u pitanju, odmah bi ti rekao da je Hankook bolji.
Medjutim, imao sam ih na jednom autu i katastrofalno su se pokazale.
Generalno, koreanci nisu bas vicni zimskim gumama.
drndalo

#1771 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drndalo »

Ne znam vala, ja sam 3 zime derao Kumho M+S na BMW-u 316i i nisam nigdje ostao njihovom krivicom, jednom sa raskvasene trave nisam mogao izaci na rikverc uzbrdo jer sam stao glupo sa rasterecenim zadnjim tockovima... Ako nije bila bolje od Save, nije bila ni losija...
avantgarde

#1772 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by avantgarde »

jefferson wrote: Nasao si razlog zbog kojeg se raspadaju.
Ako se vec ne mozes suzdrzati od prebrze voznje na auto banu, uzmi sa brzinkom oznakom V (240km/h). Ali, pazi jednu stvar, kako index brzine raste, tako mogucnosti gume po snijegu i ledu opadaju!
to mi je jasno u vezi tog reciprociteta-veci brzinski indeks,manje dobre snjezne perfomanse datih guma..bit ce neka prosjecna guma,vise su me pocele manje interesovat posebne marke,mozda ova Nokian guma...
:thumbup:
avantgarde

#1773 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by avantgarde »

a sad jedno specijalno pitanje za sve-da kazem,poznavaoce..
da li je losa ideja zaputiti se u Bosnu sa ljetnim gumama,recimo iz Njemacke preko Austrije itd...npr.?
skafiskafsnjak

#1774 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

Ne vjerujem da je losa ideja sad... nije toliko hladno ... A za 15-20 dana ce biti :D
Bar ja mislim ...
lavic

#1775 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by lavic »

avantgarde wrote:a sad jedno specijalno pitanje za sve-da kazem,poznavaoce..
da li je losa ideja zaputiti se u Bosnu sa ljetnim gumama,recimo iz Njemacke preko Austrije itd...npr.?
Po meni nije uopste losa ideja, ako ni zbog cega drugog onda iz razloga sto do 15/11/2013 ti ne trebaju zakonski zimske gume ni u jednoj zemlji kuda ces proci.
Post Reply