Kviz "Književnost"

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
factotum

#1751 Re: Kviz "Književnost"

Post by factotum »

"The doors of perception" Aldousa Huxleya je dobilo naziv po stihovima koje pjesme kojeg pjesnika?
maybelline

#1752 Re: Kviz "Književnost"

Post by maybelline »

factotum wrote:"The doors of perception" Aldousa Huxleya je dobilo naziv po stihovima koje pjesme kojeg pjesnika?
Cini mi se William Blake, ali nisam posve sigurna.
factotum

#1753 Re: Kviz "Književnost"

Post by factotum »

maybelline wrote:
factotum wrote:"The doors of perception" Aldousa Huxleya je dobilo naziv po stihovima koje pjesme kojeg pjesnika?
Cini mi se William Blake, ali nisam posve sigurna.
:thumbup: :thumbup:

William Blake - The Marriage of Heaven and Hell
maybelline

#1754 Re: Kviz "Književnost"

Post by maybelline »

Ime (i naziv obimnog djela) jednog od prvih pisaca koji je u knjizevnost uveo pojam "stream of consciousness". Hint, knjiga ima jaaaako zanimljivo zadnje poglavlje ;)
SinjaD

#1755 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

maybelline wrote:Ime (i naziv obimnog djela) jednog od prvih pisaca koji je u knjizevnost uveo pojam "stream of consciousness". Hint, knjiga ima jaaaako zanimljivo zadnje poglavlje ;)
James Joyce - Uliks
Sookie McSue

#1756 Re: Kviz "Književnost"

Post by Sookie McSue »

ima li živih? :shock:
SinjaD

#1757 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

Sookie McSue wrote:ima li živih? :shock:
Ima :-D

Evo nju kveščn pošto sam sigurna 100% da je tačan odgovor na zadnje pitanje Uliks.
Autobiografija jednog divnog čovjeka, glumca.

Počinje ovako:
"Dragi Borislave!
Tvoje pismo, kao i uvijek, dobrinom je došlo u moju tuđinu. Donosi sobom mirise Zagreba i nekih, tebi i meni, posebno dragih ulica. I neki uzdrhtali nemir skorog proljeća donosi, iako pišeš da snježna mećava vije Zagrebom krajem februara."

A završava ovako:
"Uzet ću svoje kofere i poći pješice od jedne do druge carinske rampe. Na Hrvatskoj strani će me čekati Damjan ili Ivica ili već neko drugi koga će Duško poslati po mane. U tih dvjesto metara ničije zemlje, postajem opet nekako posebno svoj. Stat ću na pola puta u Dutyfree shopu i kupiti cigarete za Luciju i Borislava, Danilu nove žice za gitaru, cigare za Dejana,viski za Ljuštinu i pivo za sebe. Onda ću, kao i uvijek kad prelazim tim putem, sjesti na jedan poveći kamen, tobože da se odmorim, ako policija pita, a zapravo, da na miru, gledajući na jednu i drugu stranu, ispijem svoje pivo na mojoj ničijoj zemlji.
New York, 6. 06. 2004."
Sookie McSue

#1758 Re: Kviz "Književnost"

Post by Sookie McSue »

SinjaD wrote:
Sookie McSue wrote:ima li živih? :shock:
Ima :-D

Evo nju kveščn pošto sam sigurna 100% da je tačan odgovor na zadnje pitanje Uliks.
Autobiografija jednog divnog čovjeka, glumca.

Počinje ovako:
"Dragi Borislave!
Tvoje pismo, kao i uvijek, dobrinom je došlo u moju tuđinu. Donosi sobom mirise Zagreba i nekih, tebi i meni, posebno dragih ulica. I neki uzdrhtali nemir skorog proljeća donosi, iako pišeš da snježna mećava vije Zagrebom krajem februara."

A završava ovako:
"Uzet ću svoje kofere i poći pješice od jedne do druge carinske rampe. Na Hrvatskoj strani će me čekati Damjan ili Ivica ili već neko drugi koga će Duško poslati po mane. U tih dvjesto metara ničije zemlje, postajem opet nekako posebno svoj. Stat ću na pola puta u Dutyfree shopu i kupiti cigarete za Luciju i Borislava, Danilu nove žice za gitaru, cigare za Dejana,viski za Ljuštinu i pivo za sebe. Onda ću, kao i uvijek kad prelazim tim putem, sjesti na jedan poveći kamen, tobože da se odmorim, ako policija pita, a zapravo, da na miru, gledajući na jednu i drugu stranu, ispijem svoje pivo na mojoj ničijoj zemlji.
New York, 6. 06. 2004."

"Do posljednjeg daha", Rade Šerbedžija :-D
SinjaD

#1759 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

Sookie McSue wrote:
"Do posljednjeg daha", Rade Šerbedžija :-D
Jes ofkors :thumbup:
Sookie McSue

#1760 Re: Kviz "Književnost"

Post by Sookie McSue »

:-D

kako se zove roman (napisan 50-ih godina u Francuskoj) koji govori o submisivnosti/dominaciji? Autorica je pisala pod pseudonimom, a poslije je snimljen i film.
SinjaD

#1761 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

Sookie McSue wrote::-D

kako se zove roman (napisan 50-ih godina u Francuskoj) koji govori o submisivnosti/dominaciji? Autorica je pisala pod pseudonimom, a poslije je snimljen i film.
Danas se samo nas dvije igramo :-D

Pijanistica ili Učiteljica klavira - Elfriede Jelinek
Sookie McSue

#1762 Re: Kviz "Književnost"

Post by Sookie McSue »

SinjaD wrote:
Sookie McSue wrote::-D

Danas se samo nas dvije igramo :-D

Pijanistica ili Učiteljica klavira - Elfriede Jelinek

Imenščini da smo same :D

odgovor je Histoire d'O, autorice Anne Desclos.

e, sad ti meni pitanje :)
SinjaD

#1763 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

Pazi ti što ti je brzopletost. Sookie fino napisala " 50tih godina, pseudonim". Ali ja registrujem samo "Francuska, sub/dom, film" i izvalim Pijansitica :D Niđe veze.

Pošto nema nikoga evo opet jedno pitanje od mene:
Roman o ljubavi dvoje mladih koji se upoznaju na vrelom pijesku plaže koju i Oliver Dragojević spominje u svojoj simpatičnoj pjesmici. Roman prati njihov život pune 22 godine.
Američki pisac, dobitnik Pulitzerove nagrade, već pokojni.
SinjaD

#1764 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

Niko ne zna ili vas nema? :-D
Niko ne traži hint??

Znači EDIT:
Roman o ljubavi dvoje mladih koji se upoznaju na vrelom pijesku plaže koju i Oliver Dragojević spominje u svojoj simpatičnoj pjesmici. Roman prati njihov život pune 22 godine. Naslov romana-naziv države.
Američki pisac, dobitnik Pulitzerove nagrade, već pokojni. Nagradu dobio za svoje romane koji u naslovu imaju jednu malu, plašljivu životinjicu koja jede šargarepu :D
Sookie McSue

#1765 Re: Kviz "Književnost"

Post by Sookie McSue »

SinjaD wrote:Niko ne zna ili vas nema? :-D
Niko ne traži hint??

Znači EDIT:
Roman o ljubavi dvoje mladih koji se upoznaju na vrelom pijesku plaže koju i Oliver Dragojević spominje u svojoj simpatičnoj pjesmici. Roman prati njihov život pune 22 godine. Naslov romana-naziv države.
Američki pisac, dobitnik Pulitzerove nagrade, već pokojni. Nagradu dobio za svoje romane koji u naslovu imaju jednu malu, plašljivu životinjicu koja jede šargarepu :D

John Updike :oops:

a roman je Brazil.

meni je žalosno što nema nigdje nikoga. gdje svi nestadoše? ko prvi naiđe, a nije SinjaD ili ja :-) neka postavi pitanje!
nellington

#1766 Re: Kviz "Književnost"

Post by nellington »

Jedan američki SF pisac je upozorio FBI na jednog neameričkog SF pisca riječima da to vjerovatno nije jedna osoba, nego zaseban komitet Komunističke partije. Imena ove dvojice?
Bloo
Globalna šefica

#1767 Re: Kviz "Književnost"

Post by Bloo »

nellington wrote:Jedan američki SF pisac je upozorio FBI na jednog neameričkog SF pisca riječima da to vjerovatno nije jedna osoba, nego zaseban komitet Komunističke partije. Imena ove dvojice?
Philip Dick i Lemm?
nellington

#1768 Re: Kviz "Književnost"

Post by nellington »

Bloo wrote:
nellington wrote:Jedan američki SF pisac je upozorio FBI na jednog neameričkog SF pisca riječima da to vjerovatno nije jedna osoba, nego zaseban komitet Komunističke partije. Imena ove dvojice?
Philip Dick i Lemm?

:thumbup: A Lem ga volio :D
Bloo
Globalna šefica

#1769 Re: Kviz "Književnost"

Post by Bloo »

kad je vec nelli tu, da jos jedno SF pitanje skontam :D
Bloo
Globalna šefica

#1770 Re: Kviz "Književnost"

Post by Bloo »

U svojim knjigama, Asimov istražuje svu problematiku robota OSIM...(mislim na zakone :D)
nellington

#1771 Re: Kviz "Književnost"

Post by nellington »

Bloo wrote:U svojim knjigama, Asimov istražuje svu problematiku robota OSIM...(mislim na zakone :D)
Seksualnosti? Ovo mi je trebao biti odgovor prije tvog edita :D
Bloo
Globalna šefica

#1772 Re: Kviz "Književnost"

Post by Bloo »

nellington wrote:
Bloo wrote:U svojim knjigama, Asimov istražuje svu problematiku robota OSIM...(mislim na zakone :D)
Seksualnosti? Ovo mi je trebao biti odgovor prije tvog edita :D

hmm ne :D

prvi zakon obraden drugi zakon isto tako

medutim u koju poziciju nije nikad stavio robote u romanima :D

hint: posmatraj prvi zakon u mutantskim razmjerama :D
nellington

#1773 Re: Kviz "Književnost"

Post by nellington »

Aaa to, tek sad razumijem pitanje :D Da li bi to bila pozicija u kojoj robot mora birati između sebe i čovjeka, ko će da preživi? Ili da ga poslušnost vodi u uništenje? Spor sam danas.
Bloo
Globalna šefica

#1774 Re: Kviz "Književnost"

Post by Bloo »

nellington wrote:Aaa to, tek sad razumijem pitanje :D Da li bi to bila pozicija u kojoj robot mora birati između sebe i čovjeka, ko će da preživi? Ili da ga poslušnost vodi u uništenje? Spor sam danas.

U 'Bicentennial Man' - robot pokusava da postane covjek
u "Reason" pokusava da zapocne religiju
u Runaroundu se napije

ali sta roboti nisu nikada pokusali u njegovim romanima, a direktno je vezano za prvo pravilo :)

hint: brojnost :)
Bloo
Globalna šefica

#1775 Re: Kviz "Književnost"

Post by Bloo »

nellington wrote:Aaa to, tek sad razumijem pitanje :D Da li bi to bila pozicija u kojoj robot mora birati između sebe i čovjeka, ko će da preživi? Ili da ga poslušnost vodi u uništenje? Spor sam danas.

a ne mora da bira

to pokriva 3. zakon :) ne smije sebe ozlijediti osim ako ta situacija ne narusava prva 2 pravila :)
Post Reply