Kviz "Književnost"
Moderator: Chloe
-
factotum
#1751 Re: Kviz "Književnost"
"The doors of perception" Aldousa Huxleya je dobilo naziv po stihovima koje pjesme kojeg pjesnika?
- maybelline
#1752 Re: Kviz "Književnost"
Cini mi se William Blake, ali nisam posve sigurna.factotum wrote:"The doors of perception" Aldousa Huxleya je dobilo naziv po stihovima koje pjesme kojeg pjesnika?
-
factotum
#1753 Re: Kviz "Književnost"
maybelline wrote:Cini mi se William Blake, ali nisam posve sigurna.factotum wrote:"The doors of perception" Aldousa Huxleya je dobilo naziv po stihovima koje pjesme kojeg pjesnika?
William Blake - The Marriage of Heaven and Hell
- maybelline
#1754 Re: Kviz "Književnost"
Ime (i naziv obimnog djela) jednog od prvih pisaca koji je u knjizevnost uveo pojam "stream of consciousness". Hint, knjiga ima jaaaako zanimljivo zadnje poglavlje 
- SinjaD
#1755 Re: Kviz "Književnost"
James Joyce - Uliksmaybelline wrote:Ime (i naziv obimnog djela) jednog od prvih pisaca koji je u knjizevnost uveo pojam "stream of consciousness". Hint, knjiga ima jaaaako zanimljivo zadnje poglavlje
- Sookie McSue
#1756 Re: Kviz "Književnost"
ima li živih? 
- SinjaD
#1757 Re: Kviz "Književnost"
ImaSookie McSue wrote:ima li živih?
Evo nju kveščn pošto sam sigurna 100% da je tačan odgovor na zadnje pitanje Uliks.
Autobiografija jednog divnog čovjeka, glumca.
Počinje ovako:
"Dragi Borislave!
Tvoje pismo, kao i uvijek, dobrinom je došlo u moju tuđinu. Donosi sobom mirise Zagreba i nekih, tebi i meni, posebno dragih ulica. I neki uzdrhtali nemir skorog proljeća donosi, iako pišeš da snježna mećava vije Zagrebom krajem februara."
A završava ovako:
"Uzet ću svoje kofere i poći pješice od jedne do druge carinske rampe. Na Hrvatskoj strani će me čekati Damjan ili Ivica ili već neko drugi koga će Duško poslati po mane. U tih dvjesto metara ničije zemlje, postajem opet nekako posebno svoj. Stat ću na pola puta u Dutyfree shopu i kupiti cigarete za Luciju i Borislava, Danilu nove žice za gitaru, cigare za Dejana,viski za Ljuštinu i pivo za sebe. Onda ću, kao i uvijek kad prelazim tim putem, sjesti na jedan poveći kamen, tobože da se odmorim, ako policija pita, a zapravo, da na miru, gledajući na jednu i drugu stranu, ispijem svoje pivo na mojoj ničijoj zemlji.
New York, 6. 06. 2004."
- Sookie McSue
#1758 Re: Kviz "Književnost"
SinjaD wrote:ImaSookie McSue wrote:ima li živih?![]()
Evo nju kveščn pošto sam sigurna 100% da je tačan odgovor na zadnje pitanje Uliks.
Autobiografija jednog divnog čovjeka, glumca.
Počinje ovako:
"Dragi Borislave!
Tvoje pismo, kao i uvijek, dobrinom je došlo u moju tuđinu. Donosi sobom mirise Zagreba i nekih, tebi i meni, posebno dragih ulica. I neki uzdrhtali nemir skorog proljeća donosi, iako pišeš da snježna mećava vije Zagrebom krajem februara."
A završava ovako:
"Uzet ću svoje kofere i poći pješice od jedne do druge carinske rampe. Na Hrvatskoj strani će me čekati Damjan ili Ivica ili već neko drugi koga će Duško poslati po mane. U tih dvjesto metara ničije zemlje, postajem opet nekako posebno svoj. Stat ću na pola puta u Dutyfree shopu i kupiti cigarete za Luciju i Borislava, Danilu nove žice za gitaru, cigare za Dejana,viski za Ljuštinu i pivo za sebe. Onda ću, kao i uvijek kad prelazim tim putem, sjesti na jedan poveći kamen, tobože da se odmorim, ako policija pita, a zapravo, da na miru, gledajući na jednu i drugu stranu, ispijem svoje pivo na mojoj ničijoj zemlji.
New York, 6. 06. 2004."
"Do posljednjeg daha", Rade Šerbedžija
- SinjaD
#1759 Re: Kviz "Književnost"
Jes ofkorsSookie McSue wrote:
"Do posljednjeg daha", Rade Šerbedžija
- Sookie McSue
#1760 Re: Kviz "Književnost"
kako se zove roman (napisan 50-ih godina u Francuskoj) koji govori o submisivnosti/dominaciji? Autorica je pisala pod pseudonimom, a poslije je snimljen i film.
- SinjaD
#1761 Re: Kviz "Književnost"
Danas se samo nas dvije igramoSookie McSue wrote:![]()
kako se zove roman (napisan 50-ih godina u Francuskoj) koji govori o submisivnosti/dominaciji? Autorica je pisala pod pseudonimom, a poslije je snimljen i film.
Pijanistica ili Učiteljica klavira - Elfriede Jelinek
- Sookie McSue
#1762 Re: Kviz "Književnost"
SinjaD wrote:Danas se samo nas dvije igramoSookie McSue wrote:![]()
kako se zove roman (napisan 50-ih godina u Francuskoj) koji govori o submisivnosti/dominaciji? Autorica je pisala pod pseudonimom, a poslije je snimljen i film.![]()
Pijanistica ili Učiteljica klavira - Elfriede Jelinek
Imenščini da smo same
odgovor je Histoire d'O, autorice Anne Desclos.
e, sad ti meni pitanje
- SinjaD
#1763 Re: Kviz "Književnost"
Pazi ti što ti je brzopletost. Sookie fino napisala " 50tih godina, pseudonim". Ali ja registrujem samo "Francuska, sub/dom, film" i izvalim Pijansitica
Niđe veze.
Pošto nema nikoga evo opet jedno pitanje od mene:
Roman o ljubavi dvoje mladih koji se upoznaju na vrelom pijesku plaže koju i Oliver Dragojević spominje u svojoj simpatičnoj pjesmici. Roman prati njihov život pune 22 godine.
Američki pisac, dobitnik Pulitzerove nagrade, već pokojni.
Pošto nema nikoga evo opet jedno pitanje od mene:
Roman o ljubavi dvoje mladih koji se upoznaju na vrelom pijesku plaže koju i Oliver Dragojević spominje u svojoj simpatičnoj pjesmici. Roman prati njihov život pune 22 godine.
Američki pisac, dobitnik Pulitzerove nagrade, već pokojni.
- SinjaD
#1764 Re: Kviz "Književnost"
Niko ne zna ili vas nema?
Niko ne traži hint??
Znači EDIT:
Roman o ljubavi dvoje mladih koji se upoznaju na vrelom pijesku plaže koju i Oliver Dragojević spominje u svojoj simpatičnoj pjesmici. Roman prati njihov život pune 22 godine. Naslov romana-naziv države.
Američki pisac, dobitnik Pulitzerove nagrade, već pokojni. Nagradu dobio za svoje romane koji u naslovu imaju jednu malu, plašljivu životinjicu koja jede šargarepu
Niko ne traži hint??
Znači EDIT:
Roman o ljubavi dvoje mladih koji se upoznaju na vrelom pijesku plaže koju i Oliver Dragojević spominje u svojoj simpatičnoj pjesmici. Roman prati njihov život pune 22 godine. Naslov romana-naziv države.
Američki pisac, dobitnik Pulitzerove nagrade, već pokojni. Nagradu dobio za svoje romane koji u naslovu imaju jednu malu, plašljivu životinjicu koja jede šargarepu
- Sookie McSue
#1765 Re: Kviz "Književnost"
SinjaD wrote:Niko ne zna ili vas nema?![]()
Niko ne traži hint??
Znači EDIT:
John Updike
a roman je Brazil.
meni je žalosno što nema nigdje nikoga. gdje svi nestadoše? ko prvi naiđe, a nije SinjaD ili ja
- nellington
#1766 Re: Kviz "Književnost"
Jedan američki SF pisac je upozorio FBI na jednog neameričkog SF pisca riječima da to vjerovatno nije jedna osoba, nego zaseban komitet Komunističke partije. Imena ove dvojice?
- Bloo
- Globalna šefica
#1767 Re: Kviz "Književnost"
Philip Dick i Lemm?nellington wrote:Jedan američki SF pisac je upozorio FBI na jednog neameričkog SF pisca riječima da to vjerovatno nije jedna osoba, nego zaseban komitet Komunističke partije. Imena ove dvojice?
- nellington
#1768 Re: Kviz "Književnost"
Bloo wrote:Philip Dick i Lemm?nellington wrote:Jedan američki SF pisac je upozorio FBI na jednog neameričkog SF pisca riječima da to vjerovatno nije jedna osoba, nego zaseban komitet Komunističke partije. Imena ove dvojice?
- Bloo
- Globalna šefica
#1769 Re: Kviz "Književnost"
kad je vec nelli tu, da jos jedno SF pitanje skontam 
- Bloo
- Globalna šefica
#1770 Re: Kviz "Književnost"
U svojim knjigama, Asimov istražuje svu problematiku robota OSIM...(mislim na zakone
)
- nellington
#1771 Re: Kviz "Književnost"
Seksualnosti? Ovo mi je trebao biti odgovor prije tvog editaBloo wrote:U svojim knjigama, Asimov istražuje svu problematiku robota OSIM...(mislim na zakone)
- Bloo
- Globalna šefica
#1772 Re: Kviz "Književnost"
nellington wrote:Seksualnosti? Ovo mi je trebao biti odgovor prije tvog editaBloo wrote:U svojim knjigama, Asimov istražuje svu problematiku robota OSIM...(mislim na zakone)
hmm ne
prvi zakon obraden drugi zakon isto tako
medutim u koju poziciju nije nikad stavio robote u romanima
hint: posmatraj prvi zakon u mutantskim razmjerama
- nellington
#1773 Re: Kviz "Književnost"
Aaa to, tek sad razumijem pitanje
Da li bi to bila pozicija u kojoj robot mora birati između sebe i čovjeka, ko će da preživi? Ili da ga poslušnost vodi u uništenje? Spor sam danas.
- Bloo
- Globalna šefica
#1774 Re: Kviz "Književnost"
nellington wrote:Aaa to, tek sad razumijem pitanjeDa li bi to bila pozicija u kojoj robot mora birati između sebe i čovjeka, ko će da preživi? Ili da ga poslušnost vodi u uništenje? Spor sam danas.
U 'Bicentennial Man' - robot pokusava da postane covjek
u "Reason" pokusava da zapocne religiju
u Runaroundu se napije
ali sta roboti nisu nikada pokusali u njegovim romanima, a direktno je vezano za prvo pravilo
hint: brojnost
- Bloo
- Globalna šefica
#1775 Re: Kviz "Književnost"
nellington wrote:Aaa to, tek sad razumijem pitanjeDa li bi to bila pozicija u kojoj robot mora birati između sebe i čovjeka, ko će da preživi? Ili da ga poslušnost vodi u uništenje? Spor sam danas.
a ne mora da bira
to pokriva 3. zakon