Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
supercali wrote:Sta je onda sa fixnim radarima ako te recimo slikao u augustu a dodje ti krajem oktobra recimo
Jel vazi ovaj zakon ili ne
već je napisano,od 14.8. je zakon u primjeni,za sve prekršaje počinjene nakon tog dana primjenjuje se opcija plaćanja 50 % iznosa kazne ako se plati u roku od 8 dana
Dzontra_Volta wrote:Ma Zakon o prekršajima, kao i većina zakona, je podložan raznim tumačenjima, ne kaže se džaba da svaki pravnik ima drugačije mišljenje. Ja nisam pravnik, pa ne bih znao sve to tačno rastumačiti.
U svakom slučaju, rok uvijek teče od dana kad si preuzeo akt koji ti je dostavljen. Ja bih platio pola kazne u roku od 8 dana od dana dobijanja kazne poštom, pa ćeš vidjeti za vrijeme registracije je li to bilo dovoljno. Lako je poslije doplatiti i drugu polovinu ako nisi u pravu.
Dzontra_Volta wrote:Ma Zakon o prekršajima, kao i većina zakona, je podložan raznim tumačenjima, ne kaže se džaba da svaki pravnik ima drugačije mišljenje. Ja nisam pravnik, pa ne bih znao sve to tačno rastumačiti.
U svakom slučaju, rok uvijek teče od dana kad si preuzeo akt koji ti je dostavljen. Ja bih platio pola kazne u roku od 8 dana od dana dobijanja kazne poštom, pa ćeš vidjeti za vrijeme registracije je li to bilo dovoljno. Lako je poslije doplatiti i drugu polovinu ako nisi u pravu.
desni klik za vecu sliku
Dakle, po ovome se vidi da sam bio u pravu: 8 dana od dana uručenja naloga, a ne 8 dana od dana izdavanja naloga (što je logično, da se sad ne kiseli nalog negdje u ladici, pa ti ga uruče nakon mjesec-dva).
Dzontra_Volta wrote:Mislim da ti to definiše Zakon o prekršajima. Probaj malo pročačkati.
Hvala, malo sam istrazivao i u starom zakonu pise da bi se cak nakon dvije godine a ukoliko ne dodje do pravljenja novog prekrsaja sve trebalo brisati iz evidencije (barem sam ja tako razumio).
Nesto danas kontam da je to najvjerovatnije problem administrativne prirode i da stoga nisu brisali to iz evidencije ali kako god bilo necu da se sikiram, sta bude bice.mmm
Hvala jos jednom i svako dobro.
Prekrsaji npr. Iz oblasti JRM bi se trebali brisati iz prekrsajnih evidencija u roku od dvije godine ako od datuma pravosnaznosti nije napravljen novi prekrsaj iz oblasti narusavanja JRM,cini mi se ds tako nesto pise u zakonu,moguce da je slicno i sa zabranama upravljanja vozilima
Romeo 80 wrote:Ma sve ok, ali mi nije logično da ako sad dobijem kaznu za nešto što sam napravio recimo početkom godine da mi se određuje kazna po starom zakonu, a ne po aktuelnom.
Primjenjuje se onaj zakon koji je vazio u trenutku pocinjenja prekrsaja i to je tako bilo gdje i bilo kad. Po istoj analogiji su onim ratnim zlocincima ponistene kazne jer su odredjene prema zakonu BiH, a u trenutku kad su zlocini pocinjenji primjenjivao se zakon SFRJ.
Jel to ispada da mogu dobiti smrtnu kaznu?
Nesto mi se u yoj logici ne slaze. Mislim da se kod izricanja kazne koristi zakon povoljniji za okrivljenog. Analogijom na ZOBS ona kazna koja je povoljnija za prekrsitelja.
Ali ne bih da pametujem. Svaki pravnik zna kako se to odredjuje pa nek kaze ovdje i nek citira referencu.
drugi profil wrote:Jel to ispada da mogu dobiti smrtnu kaznu?
Nesto mi se u yoj logici ne slaze. Mislim da se kod izricanja kazne koristi zakon povoljniji za okrivljenog. Analogijom na ZOBS ona kazna koja je povoljnija za prekrsitelja.
Ali ne bih da pametujem. Svaki pravnik zna kako se to odredjuje pa nek kaze ovdje i nek citira referencu.
...s tipfeler masine...
Koliko znam po zakonima SFRJ nije bilo smrtne kazne ili jeste za ratne zlocine?
Pri izricanju kazne se primjenjuje onaj zakon koji je vazio u trenutku pocinjenja djela. Nazalost upravo iz tog razloga je mislim Medjunarodni sud pravde ponistio kazne (ne presude) i zlocinci isetali vani. Mozda je zakon SFRJ blazi od zakona BiH...
Kada su u pitanju krivična djela ugrožavanja bezbjednosti saobraća i primjena blažeg zakona, retroaktivna primjena zakona moguća je samo u situaciji kada se ne bi mogao odmah sprovesti krivični postupak odnosno kada bi se proveo nakon godinu-dvije ili tri godine od vremena nesreće, a u tom vremenu se donese novi krivični zakon, koji je blaži za osumnjičenoga. To je samo teoretska mogućnost. Praktično nikada se to u praksi kod ovih krivičnih djela nije desilo. Zbog toga analogija sa ratnim zločinima se ne može primjeniti jer su se ratni zločini dogodili u periodu 92-96 godina, a suđenja su počela poslije deset i više godina, a neka još nisu, u kojem vremenu je doneseno više novih krivičnih zakona, pa se moralo cijeniti koji je blaži.
al kakvi su ono debilizmi od "kružnih tokova" kod FIS-a Vitez? i to dva komada? pregradili sa dva šira čunja, iscrtali žutim i to sad kao kružni tok? I sada bi kao prednost trebao da ima lik koji uleti sa parkinga u odnosu na mene koji se vozim magistralom??? Ne mogu da vjerujem da je ovo neko projektovao, odobrio, realizovao... a još manje hoću da vjerujem da je to neko "na svoju ruku" odradio