BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

andromeda101

#1751 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by andromeda101 »

Jel se oni dive ili rade?

Pa prestani se diviti i hvaliti ih, otvori onu tvornicu municije što ti je Andromeda reko.
sinuhe

#1752 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by sinuhe »

Ali najbolje mu je ono 'izvoz u region'. Kao da je trgovina oruzja trgovina mlijecnim proizvodima.
kokise

#1753 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kokise »

andromeda101 wrote:
Kakvi su oni? Gledaju sebe. Pa onda ako ćeš ih imitirati, pa gledaj sebe!

Ama jok, ti bi samo ostao na "divljenju".
Ako ces ih imitirati moras privuci strane investitore. To vam je prvi korak ka industrijalizaciji. To su Turci poceli da rade prije 60 godina a danas su vec tu da salju vlasitite satalite u svemir.

Vi nemta kapitala a kamoli znanja da pocnete svoju produkciju oklopnog vozila koji nesto valja. Dakle jedini izlaz je da RTurska iliti firma iz Turske otovri jednu fabriku necega. Moze biti pistolj za pocetak ili puska. Ili tocak za oklopno vozilo. Ili dio motora ili mjenjac.

To se treba izlobirati ako vam vec zele vjerovati. A o tome da bi BH Namjenska industrija postojala da nema Muslimanskih zemalja koji radi sadake kupuju od vas o tome ne trebam pricati jer to i sami znate.

Turska je kupila velike kolicine municije zato da vama pomogne malo. O tome je pisao i guardian. Nisu to radili radi sebe.
kokise

#1754 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kokise »

sinuhe wrote:Ali najbolje mu je ono 'izvoz u region'. Kao da je trgovina oruzja trgovina mlijecnim proizvodima.
Ma ne to je jako tajanstvena industrija koju upravljaju cionisti. Je li tako? To ti je industrija kao i svaka druga gdje cijena i kvalitet odredjuju sve. Nema tu nikakve tajne osim u glavama Muje i Hase.

Malezijsci su vidijeli 2006. godine stand ovaj:

Image

Usli su u taj stand i poceli se raspitivati sta se to u BiH proizvodi. Potom su poslali ministre u BiH i kupili tenkovske granate. Nema tu nikakve tajenstvenosti. Osim sto vaze druga pravila za prevoz.

Znaci nikakvi cioniste, sihre, Ustase ili cetnici to ne odredjuju...
155_mm

#1755 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

madner wrote:Prodaju oni jer imaju pozitivna iskustva sa Jugoslovenskom namjenskom industrijom, SSNO je bio u Beogradu i to je bilo lice te industrije.

Sto se nas tice, treba se maksimalno iskoristiti ta saradnja jer Srbiji treba da moze ispuniti vece ugovore a nama da ocuvamo kapacitete.
jeste da je sva prodaja vojne opreme isla preko beograda u SFRJ ali valjda se moglo ubijediti arape da je to sto su onda kupovali preko beograda proizvedeno u konjicu i vogosci i da im danas ne treba posrednik nego da trgujemo direktno.
i ja se slazem da kad nezmozemo ili neznamo drugacije da barem pomazemo srbiji da ostvaruje velike ugoovore a mi ce mo da kupimo mrvice. mada ni to nije neko dugotrajno rijesenje.u proslosti i bilo takvih slucajeva kad je srbija prodala iraku 250.000-300.000 minobacackih granata 120 mm pa su uvozili kosuljice za te granate iz BiH i bugarske jer njihova kovacnica nije bila 100% u pogonu. prije godinu-dvije su napravili skoro potpuno novu kovacnicu da ne bi ponovo ovisili o BiH. srbija zeli sto vecu nezavisnost o uvozu sto je i razumljivo jer srbija ima u planu kad tad ratovati u buducnosti. ako ovako nastave za nekih 20-30 godina bi srbija mogla imati vrlo opasnu vojnu industriju. mozda cak i rijese najveci njihov problem a to je proizvodnja inicijalnih kapisli posto prvobitni plan iz devedesetih zauzeti gorazde i prenjeti GINEX u srbiju nije uspio. srbija nam je od svih mogucih partnera najnepouzdaniji ali kad nemas drugog daj sta das.
TheMule

#1756 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

kokise wrote:
sinuhe wrote:Ali najbolje mu je ono 'izvoz u region'. Kao da je trgovina oruzja trgovina mlijecnim proizvodima.
Ma ne to je jako tajanstvena industrija koju upravljaju cionisti. Je li tako? To ti je industrija kao i svaka druga gdje cijena i kvalitet odredjuju sve. Nema tu nikakve tajne osim u glavama Muje i Hase.

Malezijsci su vidijeli 2006. godine stand ovaj:

Image

Usli su u taj stand i poceli se raspitivati sta se to u BiH proizvodi. Potom su poslali ministre u BiH i kupili tenkovske granate. Nema tu nikakve tajenstvenosti. Osim sto vaze druga pravila za prevoz.

Znaci nikakvi cioniste, sihre, Ustase ili cetnici to ne odredjuju...
Pa je li cijena i kvalitit kako ovdje pises, ili sirotinja, kako gore pises?
TheMule

#1757 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

kokise wrote:
andromeda101 wrote:Da tebi Andromeda nešto objasni.

Ovo što Turci guraju Azerbejdžan i Gruziju, vojno...

To je njima Amerika dala mig, da malo bockaju Rusiju, preko proksija.

Nema to veze s scale of economy.

Već se tanji Rusija preko proksija, kao što tanje Kinu preko Filipina, Južne Koreje, Indije itd.
Otokar ti je privatna firma ... :lol: :lol:

Znaci tu firmu drze shareholders... Znas li sta je privatna firma? :kiss:

Vi jos izgleda zivite u vaktu druga Tita.

Privatna firma otvara svoje fabrike gdje hoce a ne gdje drzava a kamoli tudja drzava zeli. Ukoliko urade jedan pogresan korak padaju kursevi na berzi. Nema tu drzave ni na mapi... Mujo!

Dobro je rekao Paddie Ashdown:
"Bosna i Hercegovina to je zemlja gdje se radjaju sve moguce teorije zavjera."
:lol:

Ja sam sretan sto nista poceli o sihrama pisati. Je li nam George Bush postavio neke sihre negdje kako nebi dolazili strani investitori? Ili mozda "cionisti".... :lol:
Svaka drzava kontrolise namjensku industriju pomocu zakona, nema tu moje/tvoje, nije u pitanju mlijeko. Dionicari se ne pitaju nista u vezi izvoza. Malo previse uzimas zdravo za gotovo to nesto malo sto si naucio u ekonomiji 101.
155_mm

#1758 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@kokise "oladi bre vise s ti turci".

o kakvoj ti cisto turskoj tehnologiji guslas. sve modernije kopneno oruzje su kupljene licence. tenk i samohotka 155 mm je juznokorejski, taj helikopter koji su prodali USA kako kazes je talijanski te puske koje bi ti proizvodio u bosni i prodavao u susjedstvu (samo neznas jos tacno kome srbima, hrvatima, slovencima, crnogorcima ili kome vec) su licence njemackog HK. modernizaciju tenka M60 a vjerovatno i tehnologioju za bespilotne letjelice su dobili od izraela jer su im ustupljivali svoj zracni prostor za vjezbe izraelske avijacije. e na taj nacin su turci dosli do ovog nivoa u namjenskoj industriji i to nakon skoro 40 godina rada a uzrok pocetka razvoja namjenske industrije turske je bio kiparski sukob kad su turskoj svi pa cak i njihov najveci saveznik USA uveli embargo na oruzje. e to je turcima otvorilo oci a gledali su tad u USA kao sto kokise i jos neki nasi forumasi danas gledaju u turke.

niko ne spori da su turci uspijesni u namjenskoj industriji i da treba traziti suradnju sa njima ali kakve ba puske i transporteri u UNISu. :-)
TheMule

#1759 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

155_mm wrote:@kokise "oladi bre vise s ti turci".

o kakvoj ti cisto turskoj tehnologiji guslas. sve modernije kopneno oruzje su kupljene licence. tenk i samohotka 155 mm je juznokorejski, taj helikopter koji su prodali USA kako kazes je talijanski te puske koje bi ti proizvodio u bosni i prodavao u susjedstvu (samo neznas jos tacno kome srbima, hrvatima, slovencima, crnogorcima ili kome vec) su licence njemackog HK. modernizaciju tenka M60 a vjerovatno i tehnologioju za bespilotne letjelice su dobili od izraela jer su im ustupljivali svoj zracni prostor za vjezbe izraelske avijacije. e na taj nacin su turci dosli do ovog nivoa u namjenskoj industriji i to nakon skoro 40 godina rada a uzrok pocetka razvoja namjenske industrije turske je bio kiparski sukob kad su turskoj svi pa cak i njihov najveci saveznik USA uveli embargo na oruzje. e to je turcima otvorilo oci a gledali su tad u USA kao sto kokise i jos neki nasi forumasi danas gledaju u turke.

niko ne spori da su turci uspijesni u namjenskoj industriji i da treba traziti suradnju sa njima ali kakve ba puske i transporteri u UNISu. :-)
ha ha! :D
TheMule

#1760 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

Inace cito sam negdje da ce zamjeniti stare G3 puske sa novim m416. Trebali smo otkupiti one polovne i u skladiste, po mogucnosti negdje blizu carsije, da nikakav neprijatelj ne moze lahko do njih. :)
Cyrax

#1761 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Cyrax »

TheMule wrote:Inace cito sam negdje da ce zamjeniti stare G3 puske sa novim m416. Trebali smo otkupiti one polovne i u skladiste, po mogucnosti negdje blizu carsije, da nikakav neprijatelj ne moze lahko do njih. :)
Odakle nam lova za te puske? Poprilicno su skupe. :-)
155_mm

#1762 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@kokise "oladi bre vise s ti ekonomski grafikoni".
bas si naso da guslaris o nekim ekonomskim zakonima na podrucju namjenske industrije. ovdje se radi o oruzju i municiji sa time se ostvaruju geostrateski ciljevi, vrse se genocidi nad citavim narodima, citavi narodi se odbranjuju od genocida, narodima se otiva zemlja i zivotni prostor nisu to paradajz i lale iz holandskih plastenika. pa ta ista holandija se naginje ko gladan insan srati da proda 60 tak polovnih tenkova leopard2 indoneziji (neznam jesu li ih i prodali do sada). a da njima pokazes te "makro mikro grafikone" mozda tad skontaju da ce da zarade ako ih prodaju. i jos da si uspio da ubijedis ruskog putina sa tim svojim ekonomskim hokus-pokusom da mi prodajemo onih 5 orkana gruziji eto cisto da poboljsamo "economies of scale" a ne da mu onaj sakasvili (sto voli jesti kravate) pobije nekoliko hiljada vojnika dok si reko p.... dim.
a izjava da drzava nema veze izvozom oruzja ako je privatna firma se moze svrstati u laz, neznanje ili glupost izaberi sebi sam sta ti najvise odgovara da nebi ispalo da te vrijedjam kao sto ti vrijedjas te sto ih nazivas "vas", "vama" ili "vi" u svojim postovima.
Great Cornholio

#1763 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Great Cornholio »

Prodavati oružje onima koji su u ratnom stanju :-) :(

Svako normalan bi volio da svi ratovi prestanu, i da nikada više ne počnu, a ovi što se "pale" na oružje, trebaju shvatiti da to oružje može sutra ubiti i njihovog brata,oca ,majku,sestru,tako da ne bi trebali doživljavati ekstazu kad govore o razornoj moći, moći za uništavanje i ubijanje nekog mitraljeza, haubice i sl.

Vojske su trenutno nužno zlo, i da se mene pita ja bih u potpunosti razoružao i BiH i Srbiju, a i Hrvatsku, a pošto je to nemoguće, onda makar da nas poklopi NATO, pa da ovi što se "pale" na vojsku imaju priliku da ginu za Ameriku, a ne da se opet u budućnosti ubijaju međusobno.
155_mm

#1764 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

TheMule wrote:Inace cito sam negdje da ce zamjeniti stare G3 puske sa novim m416. Trebali smo otkupiti one polovne i u skladiste, po mogucnosti negdje blizu carsije, da nikakav neprijatelj ne moze lahko do njih. :)
oni su kupili licencu za M416 i uvest ce je u upotrebu kod nekih jedinica ali daleko od toga da ce za njom zamijeniti sve G3. pa njemacka kad je uvela G36 u upotrebu nije prodala svoje G3 nego ih je stavila u rezervu.
155_mm

#1765 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@great cornholio
vojska nije trenutno nuzno zlo nego od pamtivjeka a na zalost nevide se neki znakovi da ce se u tome sta uskoro promijeniti. :sad:
Great Cornholio

#1766 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

155_mm wrote:@great cornholio
vojska nije trenutno nuzno zlo nego od pamtivjeka a na zalost nevide se neki znakovi da ce se u tome sta uskoro promijeniti. :sad:
Ma svjestan sam ja toga, ali vala ako ne možemo spriječiti ratove, ne moramo ih barem podržavati.
BH vojna industrija bi trebala praviti oružje samo za potrebe eventualne odbrane Države, ne bi na oružju trebala zarađivati.
TheMule

#1767 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

Cyrax wrote:
Odakle nam lova za te puske? Poprilicno su skupe. :-)
Jesu li polovne skuplje od nove/remontovane losije kvalite m4a1 koju ce mo morati ionako kupiti/kupujemo za OS? :-)
155_mm

#1768 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Great Cornholio wrote:
Ma svjestan sam ja toga, ali vala ako ne možemo spriječiti ratove, ne moramo ih barem podržavati.
BH vojna industrija bi trebala praviti oružje samo za potrebe eventualne odbrane Države, ne bi na oružju trebala zarađivati.
nazalost OS BiH su premale da bi namjenska industrija BiH prezivjela radeci samo za OS BiH zbog toga je jedino rijesenje izvoz. nekad oruzje moze sprijeciti rat. da su probosanske snage imale 1992 ovo sto danas imaju rata u bosni nebi ni bilio ili bi stao za nekoliko mjeseci sa mnogo manje zrtava. rat pocinje onda kad jedna strana ubjedi sama sebe da moze pobijediti u potencijalnom sukobu. proslost je pokazala da je veliki broj tih procijena bio pogresan, srecom!
TheMule

#1769 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

155_mm wrote:
oni su kupili licencu za M416 i uvest ce je u upotrebu kod nekih jedinica ali daleko od toga da ce za njom zamijeniti sve G3. pa njemacka kad je uvela G36 u upotrebu nije prodala svoje G3 nego ih je stavila u rezervu.
Ne iznenadjuje me da rade po licenci, zbog Heklerovih cijena. Kolko kosta licenca za tako nesto?
155_mm

#1770 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

TheMule wrote:
155_mm wrote:
Ne iznenadjuje me da rade po licenci, zbog Heklerovih cijena. Kolko kosta licenca za tako nesto?
uh to stvarno neznam. sigurno nije fiksna cijena nego stvar pregovora. hekler je prevelika stvar za nas. nama bi bilo i dovoljno da pokrenemo suradnju sa cesima na tom podrucju. o tome se pricalo prije nekoliko mjeseci ali je zavrsilo na prici.
Great Cornholio

#1771 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

155_mm wrote:
Great Cornholio wrote:
nazalost OS BiH su premale da bi namjenska industrija BiH prezivjela radeci samo za OS BiH zbog toga je jedino rijesenje izvoz. nekad oruzje moze sprijeciti rat. da su probosanske snage imale 1992 ovo sto danas imaju rata u bosni nebi ni bilio ili bi stao za nekoliko mjeseci sa mnogo manje zrtava. rat pocinje onda kad jedna strana ubjedi sama sebe da moze pobijediti u potencijalnom sukobu. proslost je pokazala da je veliki broj tih procijena bio pogresan, srecom!
Da SFRJ nije onolike pare skrkala u oružje, ne bih masa onih koji su u to oružje ulagali od tog istog oružja izginulu.

Ma lako se ba sa šarafa, u slučaju, potrebe "prešaltat" na municiju, a puške i tenkovi se ne kvare tako lako ako se pravilno održavaju, tako da bi za BH metalnu industriju, bolje, i poštenije, bilo da npr' pravi poluosovine ili blokove motora za neku svjetski poznatu marku automobila.
heckler

#1772 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Otvorim forum i vidim 3 nove stranice na temi o namjenskoj. Oho ho evo reko neka golema vijest se procula ...... tek ono 3 stranica natezanja sa debilom oko osnovnih ekonomskih termina ..... bem ti forum :roll:

Inace izvoz namjenske industrije za prvi kvartal 2013 je oko 125% u poredjenju sa prvim kvartalom 2012. U biti nebitna vijest jer jedan mjesec moze promjeniti sve kao i prosle godine kad se glavni skok desio nakoj fakturisanja jedne vece isporuke.
madner

#1773 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

155_mm wrote:
madner wrote:Prodaju oni jer imaju pozitivna iskustva sa Jugoslovenskom namjenskom industrijom, SSNO je bio u Beogradu i to je bilo lice te industrije.

Sto se nas tice, treba se maksimalno iskoristiti ta saradnja jer Srbiji treba da moze ispuniti vece ugovore a nama da ocuvamo kapacitete.
jeste da je sva prodaja vojne opreme isla preko beograda u SFRJ ali valjda se moglo ubijediti arape da je to sto su onda kupovali preko beograda proizvedeno u konjicu i vogosci i da im danas ne treba posrednik nego da trgujemo direktno.
i ja se slazem da kad nezmozemo ili neznamo drugacije da barem pomazemo srbiji da ostvaruje velike ugoovore a mi ce mo da kupimo mrvice. mada ni to nije neko dugotrajno rijesenje.u proslosti i bilo takvih slucajeva kad je srbija prodala iraku 250.000-300.000 minobacackih granata 120 mm pa su uvozili kosuljice za te granate iz BiH i bugarske jer njihova kovacnica nije bila 100% u pogonu. prije godinu-dvije su napravili skoro potpuno novu kovacnicu da ne bi ponovo ovisili o BiH. srbija zeli sto vecu nezavisnost o uvozu sto je i razumljivo jer srbija ima u planu kad tad ratovati u buducnosti. ako ovako nastave za nekih 20-30 godina bi srbija mogla imati vrlo opasnu vojnu industriju. mozda cak i rijese najveci njihov problem a to je proizvodnja inicijalnih kapisli posto prvobitni plan iz devedesetih zauzeti gorazde i prenjeti GINEX u srbiju nije uspio. srbija nam je od svih mogucih partnera najnepouzdaniji ali kad nemas drugog daj sta das.
Nije moglo, ne prodaje oruzje perfomansa istih nego ljudi.
Nije isto ponuditi cijeli paket i imati reputaciju za pouzdanost i doci kao predstavnik jedne fabrike.

To je uticaj koji je gradjen 50 godina, koji na kraju krajeva odoljeva znatno jacim konkurentima.
madner

#1774 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Great Cornholio wrote:
155_mm wrote:
Great Cornholio wrote:
Da SFRJ nije onolike pare skrkala u oružje, ne bih masa onih koji su u to oružje ulagali od tog istog oružja izginulu.

Ma lako se ba sa šarafa, u slučaju, potrebe "prešaltat" na municiju, a puške i tenkovi se ne kvare tako lako ako se pravilno održavaju, tako da bi za BH metalnu industriju, bolje, i poštenije, bilo da npr' pravi poluosovine ili blokove motora za neku svjetski poznatu marku automobila.
Koliko je haubica i topova nasarafano od 92 do 95 u fabrikama blokova motora i poluosovina?
Cyrax

#1775 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Cyrax »

TheMule wrote: Jesu li polovne skuplje od nove/remontovane losije kvalite m4a1 koju ce mo morati ionako kupiti/kupujemo za OS? :-)
Ne znam sto majmunisemo sa tim puskama. Izmijenjat cemo mi puski i kalibara metar jos. Ima se moze se. :D
Sta je starom, dobrom M70AB2 falilo? Nista
Post Reply