Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
LilBear

#1751 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by LilBear »

alica.k wrote:ne znam jel neko ovdje prodaje na ebayu? de mi recite, ove cijene shippinga sto se sracunaju na stranici BH poste, jesu li barem otprilike tacne?
upratila sam nekoliko naših prodavača na britanskom eBayu koji za slanje unutar Evrope traže oko 6-7 funti. jedan od njih mi je rekao da šalje običnom poštom i da pritom nema nikakvih problema, a prodao je preko 50 artikala (ugl. odjeća).

@Eborg, i meni su u pošti tražili da najprije platim izvoznu carinu (pregled) i pretpostavljam da je to zato što sam pošiljke slala kao preporučene. to se zaista ne isplati jer za slanje jedne najobičnije majice do Velike Britanije uzimaju skoro 50 KM.
beautyfool

#1752 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by beautyfool »

alica.k wrote:ne znam jel neko ovdje prodaje na ebayu? de mi recite, ove cijene shippinga sto se sracunaju na stranici BH poste, jesu li barem otprilike tacne?
+ 10 KM carinski pregled :-)
TRANCE

#1753 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by TRANCE »

beautyfool wrote:
Ma nemoj tako, sad će poznanik da ti napiše kako je izvozna carina tobože prisutna u svim državama :lol:
beautyfool

#1754 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by beautyfool »

TRANCE wrote:
beautyfool wrote:
Ma nemoj tako, sad će poznanik da ti napiše kako je izvozna carina tobože prisutna u svim državama :lol:
Ma neka carine i treba se platiti carina ali po nekoj logici cijena carine bi trebala biti simbolicna, pa zar nije u interesu drzave da prodaje robu van BiH ?
Recimo sta ce neko ko hoce da proda nesto po 2km a na to treba platiti carinu 10 km plus troskovi postarine, pa jeli se isplati ?? :roll:
Kad bi smanjili carinu, ili kad bi je obracunavali po tezini i slicno vjerujem da bi se puno vise ljudi odlucilo za prodaju putem interneta, ovako tesko.
alica.k

#1755 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

:-)
znaci odmah pisi propalo.
TRANCE

#1756 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by TRANCE »

beautyfool wrote: Ma neka carine i treba se platiti carina ali po nekoj logici cijena carine bi trebala biti simbolicna, pa zar nije u interesu drzave da prodaje robu van BiH ?
Recimo sta ce neko ko hoce da proda nesto po 2km a na to treba platiti carinu 10 km plus troskovi postarine, pa jeli se isplati ?? :roll:
Kad bi smanjili carinu, ili kad bi je obracunavali po tezini i slicno vjerujem da bi se puno vise ljudi odlucilo za prodaju putem interneta, ovako tesko.
Čuj neka carine na izvoz :lol:
Carina ili carinski pregled se ne plaća na izvoz ni u jednoj normalnoj državi. BiH, Srbija i Bjelorusija su jedine države u Europi koje nisu članice Svjetske trgovinske organizacije, jer tada ne bi mogli provoditi otimačinu kao što je naplaćivanje carinskog pregleda, carinske evidencije, raznih fiksnih taksi i sl., već bi imali samo uvoznu carinu izraženu kao postotak od vrijednosti proizvoda i to je to.
Dok čitava EU kupuje i prodaje bez carina i birokracije, nama i dalje prodaju šuplju kako je carinska otimačina koju provode normalna u svim državama i kako je to dobra stvar i za građane i za privredu :lol:
beautyfool

#1757 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by beautyfool »

TRANCE wrote: Čuj neka carine na izvoz :lol:
Carina ili carinski pregled se ne plaća na izvoz ni u jednoj normalnoj državi. BiH, Srbija i Bjelorusija su jedine države u Europi koje nisu članice Svjetske trgovinske organizacije, jer tada ne bi mogli provoditi otimačinu kao što je naplaćivanje carinskog pregleda, carinske evidencije, raznih fiksnih taksi i sl., već bi imali samo uvoznu carinu izraženu kao postotak od vrijednosti proizvoda i to je to.
Dok čitava EU kupuje i prodaje bez carina i birokracije, nama i dalje prodaju šuplju kako je carinska otimačina koju provode normalna u svim državama i kako je to dobra stvar i za građane i za privredu :lol:
Eh pa sta ces valja finansirati nerad vlade :-D vjerovatno oni nevide da izvozom novac dolazi u BiH ili mozda zbog prevelikog posla jos uvijek nisu dosli do te tacke dnevnog reda :oops:
shibonja

#1758 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by shibonja »

beautyfool wrote:
TRANCE wrote: Čuj neka carine na izvoz :lol:

Upravo tako :thumbup:
poznanik

#1759 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

TRANCE wrote: BiH, Srbija i Bjelorusija su jedine države u Europi koje nisu članice Svjetske trgovinske organizacije, jer tada ne bi mogli provoditi otimačinu kao što je naplaćivanje carinskog pregleda, carinske evidencije, raznih fiksnih taksi i sl., već bi imali samo uvoznu carinu izraženu kao postotak od vrijednosti proizvoda i to je to.

Možeš li nam malo približiti svoja znanja, potkrijepiti tvrdnje o neplaćanju carine, carinskih pregleda, i sl.?

Za mene su tvoje tvrdnje pravo otkriće, sav se stidim neinformiranosti u ubjeđenju da su carine propisane i postojeće u svim državama svijeta, i uređene kroz svoje zakone, nezavisne od WTO...
Saka

#1760 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Saka »

Ti si poznanik legenda prava. Na svakoj temi truniš kako država treba što više uzimati a kako privrednike treba kažnjavati što većim kaznama za svako glupo pravilo koje su uveli imbecili i politički kriminalci.

Takvi nam kao ti nažalost sjede i odlučuju jer su se po babi i stričevima uhljebili na državnim jaslama i zato nam je ovako kako je.
poznanik

#1761 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

Saka wrote:Ti si poznanik legenda prava. Na svakoj temi truniš kako država treba što više uzimati a kako privrednike treba kažnjavati što većim kaznama za svako glupo pravilo koje su uveli imbecili i politički kriminalci...

Malo si iskonstruisao moja pisanja o ovoj temi, zar ne, malo izmislio.. :D Ne valja lagati :-) :(
duledudule

#1762 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by duledudule »

Carinski pregled se naplaćuje prilikom slanja pošiljke u inostranstvo. Trošak carisnkog pregleda je nekih 9KM. Nažalost, ovaj dodatni trošak značajno povećava već ionako preskupe cijene poštarine, tako da sam ja imao nekoliko kupaca koji su odustali od kupovine zbog previsokih konačnih troškova.

Neću ulaziti u to da li je ovo praksa i u drugim zemljama, ali u primjeni sam naišao na nelogičnosti. U pravilniku "Uputstvo o postanskom prometu" u članku 47 stoji da pisma (pismo može biti i manji paketić) koja sadrže robu vrijednosti do 20KM ne podliježu carinskom pregledu. U par naših pošta sam se pozvao na ovo, i rečeno mi je "pusti se ti pravilnika - sve osim običnih pisama ide na pregled". Volio bih da mi neko (možda poznanik ako je upoznat s ovim) pojasni ovaj članak.
splend

#1763 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by splend »

kako je najlakse da od nekoga lika iz srbije kupim majicu, a da budemo i on i ja sigurni da necemo zajebati :mrgreen: jer poznajuci narode na ovom prostoru, nikom se ne vjeruje :lol: jel postoji ono, da on meni posalje postom, pa kad dodje da ja to platim postaru ili kome vec. inace se slabo bavim trgovinom :-)
burekodsira

#1764 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by burekodsira »

posaljes ti meni lovu a on takodje meni majicu i ja vam se ne javim vise :thumbup:
zlajaman

#1765 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by zlajaman »

Ako moze odgovor na pitanje, ako neko zna..
Sitgla mi je neka internet narudzba iz Velike Britanije u Sarajevo. Ali, nije mi dosao paket, vec pismo u kojem pise da je "posiljka nepoznatog sadrzaja", pa trebam donijeti fakturu u Poštu da potvrdim vrijednost paketa.
Placanje nije izvrseno preko PayPal-a, vec mi je nakon finalizirane narudzbe stigao e-mail sa potvrdom. U tom e-mailu pise vrijednost stvari koje sam narucio, ime osobe i adresa na koju se dostavlja (moji podaci) i nacin dostave. Moze li to posluziti kao "faktura", a ako ne moze, sta da radim?

Hvala ;)
poznanik

#1766 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

zlajaman wrote:Ako moze odgovor na pitanje, ako neko zna..
Sitgla mi je neka internet narudzba iz Velike Britanije u Sarajevo. Ali, nije mi dosao paket, vec pismo u kojem pise da je "posiljka nepoznatog sadrzaja", pa trebam donijeti fakturu u Poštu da potvrdim vrijednost paketa.
Placanje nije izvrseno preko PayPal-a, vec mi je nakon finalizirane narudzbe stigao e-mail sa potvrdom. U tom e-mailu pise vrijednost stvari koje sam narucio, ime osobe i adresa na koju se dostavlja (moji podaci) i nacin dostave. Moze li to posluziti kao "faktura", a ako ne moze, sta da radim?

Hvala ;)
Da li si platio dobavljaču naknadu za ovu poručenu robu za carinske potrebe - za utvrđivanje vrijednosti robe po kojoj će biti izvršeno uvozno carinjenje - nije ni bitno.

Ti trebaš obezbijediti i carini dostaviti vjerodostojnu dokumentaciju iz koje će biti moguće prepoznavanje robe, njenog karaktera, količinsku i finansijsku vrijednost, ranije vlasništvo, kao i podatke o kupcu, odnosno - uvozniku u BiH, itd.. Sve ovo, i još mnogo više, sadržano je u fakturi, ali može biti upisano i u darovnom ugovoru (ako je roba nabavljena od fizičkog lica).
zlajaman

#1767 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by zlajaman »

Znam ja sta je faktura i sta je u njoj sadrzano. Ovo sto ja imam nije ni blizu fakturi, ali je jedino sto imam, pa sam zato i postavio pitanje. Ako mozes da mi konkretno odgovoris hoce li mi proci ovo sto ja imam?
Janjicar

#1768 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Janjicar »

burekodsira wrote:posaljes ti meni lovu a on takodje meni majicu i ja vam se ne javim vise :thumbup:
:thumbup: :thumbup: i svi budete happy :D
poznanik

#1769 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

duledudule wrote:Carinski pregled se naplaćuje prilikom slanja pošiljke u inostranstvo. Trošak carisnkog pregleda je nekih 9KM. Nažalost, ovaj dodatni trošak značajno povećava već ionako preskupe cijene poštarine, tako da sam ja imao nekoliko kupaca koji su odustali od kupovine zbog previsokih konačnih troškova.

Neću ulaziti u to da li je ovo praksa i u drugim zemljama, ali u primjeni sam naišao na nelogičnosti. U pravilniku "Uputstvo o postanskom prometu" u članku 47 stoji da pisma (pismo može biti i manji paketić) koja sadrže robu vrijednosti do 20KM ne podliježu carinskom pregledu. U par naših pošta sam se pozvao na ovo, i rečeno mi je "pusti se ti pravilnika - sve osim običnih pisama ide na pregled". Volio bih da mi neko (možda poznanik ako je upoznat s ovim) pojasni ovaj članak.
Carina u BiH za svoje poslove "naplaćuje" 1% naknadom na visinu carinske osnovice, i nikako drugačije. Svaku sličnu naknadu uvoznicima ili izvoznicima zaračunavaju druge službe koje servisiraju i asistiraju u carinjenju i transportu robe. Carinski pregled roba u izvozu, u BiH, "carina" ne naplaćuje, to mogu špediterske organizacije ili poštanske službe.

Što se tiče pisama i pitanja iz gornjeg teksta, odredba o poštanskim pošiljkama u izvozu koje ne podliježu carinskom pregledu ne odnosi se na poštanski pregled, jer poštanski službenik mora izvršiti uvid u sadržaj pisma ili paketa i procijeniti karakter robe, a carinik uvijek ima prvo da pojedine pismonosne pošiljke izdvoji i uputi ih na carinski pregled. U pravilu, poštanski službenik ne bi trebao vršiti naplatu za usluge u carinskom posredovanju u prijemu i otpremi pismonosnih pošiljki, ukoliko one imaju vrijednost do 20 KM, ali može naplatiti usluge u transportu te pošiljke.

Uostalom, za informacije postoji i adresa:

„JP BH POŠTA“ d.o.o. SARAJEVO
Sektor za poštanski promet,
Obala kulina bana 8 71000 Sarajevo,
Tel. +387 (0)33 25 26 06 ili Fax. +387 (0)33 25 27 11
e-mail: [email protected]

Vrste pismonosnih pošiljki
poznanik

#1770 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

zlajaman wrote:Znam ja sta je faktura i sta je u njoj sadrzano. Ovo sto ja imam nije ni blizu fakturi, ali je jedino sto imam, pa sam zato i postavio pitanje. Ako mozes da mi konkretno odgovoris hoce li mi proci ovo sto ja imam?
Ali ja ne znam šta ti imaš :? Bar mi pošalji PP ili mailom, da vidim - [email protected]
zlajaman

#1771 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by zlajaman »

poznanik wrote:
zlajaman wrote:Znam ja sta je faktura i sta je u njoj sadrzano. Ovo sto ja imam nije ni blizu fakturi, ali je jedino sto imam, pa sam zato i postavio pitanje. Ako mozes da mi konkretno odgovoris hoce li mi proci ovo sto ja imam?
Ali ja ne znam šta ti imaš :? Bar mi pošalji PP ili mailom, da vidim - [email protected]
Evo poslato na mail, hvala ti puno!
poznanik

#1772 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

zlajaman wrote:
poznanik wrote:
Evo poslato na mail, hvala ti puno!
Ovo je potvrda o plaćanju, ali sadrži gotovo sve potrebne parametre kojim je moguće prepoznati karakter robe (s tim da si prekrio trgovački naziv robe, pa ovaj dio pišem s rezervom): Upisan je naziv primaoca, adresa, vrijednost robe, troškovi transporta, količina. Jedni nedostaje naziv i adresa pošiljaoca, ali ti u svojoj Izjavi, naslovljenoj carinskoj ispostavi kod koje će ti biti pokrenut postupak, možeš upisati potrebne podatke i objasniti način kupovine ovog proizvoda, i dodatno pojasniti njegov karakter i vrstu.
zlajaman

#1773 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by zlajaman »

Eh super, i ja sam bio skeptican bas zbog toga jer nema podataka o posiljaocu. Valjda ce proci. Hvala jos jednom!
Akashaa

#1774 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Akashaa »

hello svima. ima li neko iskustva sa siteom shoppigusa.rs? želim da nešto naručim sa amazon.com, ali ne dostavljaju u bih, a slučajno sam natrčala na ovaj site, međutim ne mogu na netu da nađem ništa o njima.
casanova123

#1775 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by casanova123 »

moze li se visa electron kartica povezati sa paypalom?
Post Reply