duledudule wrote:Carinski pregled se naplaćuje prilikom slanja pošiljke u inostranstvo. Trošak carisnkog pregleda je nekih 9KM. Nažalost, ovaj dodatni trošak značajno povećava već ionako preskupe cijene poštarine, tako da sam ja imao nekoliko kupaca koji su odustali od kupovine zbog previsokih konačnih troškova.
Neću ulaziti u to da li je ovo praksa i u drugim zemljama, ali u primjeni sam naišao na nelogičnosti. U pravilniku "Uputstvo o postanskom prometu" u članku 47 stoji da pisma (pismo može biti i manji paketić) koja sadrže robu vrijednosti do 20KM ne podliježu carinskom pregledu. U par naših pošta sam se pozvao na ovo, i rečeno mi je "pusti se ti pravilnika - sve osim običnih pisama ide na pregled". Volio bih da mi neko (možda poznanik ako je upoznat s ovim) pojasni ovaj članak.
Carina u BiH za svoje poslove "naplaćuje" 1% naknadom na visinu carinske osnovice, i nikako drugačije. Svaku sličnu naknadu uvoznicima ili izvoznicima zaračunavaju druge službe koje servisiraju i asistiraju u carinjenju i transportu robe. Carinski pregled roba u izvozu, u BiH, "carina" ne naplaćuje, to mogu špediterske organizacije ili poštanske službe.
Što se tiče pisama i pitanja iz gornjeg teksta, odredba o poštanskim pošiljkama u izvozu koje ne podliježu carinskom pregledu ne odnosi se na poštanski pregled, jer poštanski službenik mora izvršiti uvid u sadržaj pisma ili paketa i procijeniti karakter robe, a carinik uvijek ima prvo da pojedine pismonosne pošiljke izdvoji i uputi ih na carinski pregled. U pravilu, poštanski službenik ne bi trebao vršiti naplatu za usluge u carinskom posredovanju u prijemu i otpremi pismonosnih pošiljki, ukoliko one imaju vrijednost do 20 KM, ali može naplatiti usluge u transportu te pošiljke.
Uostalom, za informacije postoji i adresa:
„JP BH POŠTA“ d.o.o. SARAJEVO
Sektor za poštanski promet,
Obala kulina bana 8 71000 Sarajevo,
Tel. +387 (0)33 25 26 06 ili Fax. +387 (0)33 25 27 11
e-mail:
[email protected]
Vrste pismonosnih pošiljki