ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Koji smjer odabrati na ETF-u:

1. RI - informatika
133
50%
2. EE - elektroenergetika
43
16%
3. TK - telekomunikacije
33
12%
4. AiE - automatika i elektronika.
56
21%

Total votes: 265

The BEN10

#1751 Re: ETF

Post by The BEN10 »

Mađara je dvaput više nego nas, 357 naučnika sa 20 i više objavljenih uticajnih radova. Kod nas 5.

Slovenci (sa mnogo manje stanovnika nego kod nas):
73 naučnika sa 20 i više radova. Kod nas 5.
http://www.webometrics.info/en/node/121

http://www.webometrics.info/en/node/150

Estonia - manje stanovnika nego kod nas, 48 naučnika sa 20 i više radova. Itd itd...
Al kako ono kolege vele - sila smo, mnogo smo jaki, deremo matematiku. :evil:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1752 Re: ETF

Post by hrasno38 »

The BEN10 wrote:Mađara je dvaput više nego nas, 357 naučnika sa 20 i više objavljenih uticajnih radova. Kod nas 5.

Slovenci (sa mnogo manje stanovnika nego kod nas):
73 naučnika sa 20 i više radova. Kod nas 5.
http://www.webometrics.info/en/node/121

http://www.webometrics.info/en/node/150

Estonia - manje stanovnika nego kod nas, 48 naučnika sa 20 i više radova. Itd itd...
Al kako ono kolege vele - sila smo, mnogo smo jaki, deremo matematiku. :evil:
:lol: :lol: :lol: i to ne jednu nego Matematiku 1 i 2, Linearnu algebru, Matematicku logiku pa onda i Diskretnu matematiku....malo.... trebalo bi jos po koju dodati a izbaciti recimo neke strucne predmete....koji ce im moj strucni kad se zivot inzinjera elektrotehnike a posebno informaticara bazira iskljucivo na matematici :? al u panjevima!
cenecimoveocino

#1753 Re: ETF

Post by cenecimoveocino »

Pripremnu ove godine pohada 300+ studenata :D
johnnykola

#1754 Re: ETF

Post by johnnykola »

Hrasno ponovno jaše, nikad neprevaziđena trauma. :D :D :D
Gejmerofil

#1755 Re: ETF

Post by Gejmerofil »

Stvarno puno ljudi na pripremnoj.Evo I ja hocu upisat etf a ne idem na nju.Proslih godina je bio prelagan prijemni.Sad sam skeptican,cak I nas ucenik generacije ide.Ima li razloga za paniku?
johnnykola

#1756 Re: ETF

Post by johnnykola »

Ako se plaća, a imaš novaca - idi.
Bilo je legendarno prisutvovati pripremi
kad ju je predavao Azem Dautović.
Meni je otvorio novi pogleda na rješavanje zadataka.
Ne znam ko sad vodi, da li je on uopće više na fakultetu.
U svakom slučaju koristit će ti za dalje, pa kako god
i u kojem god smislu to bilo. Oet, ako si išao
na takmičenja npr. i jeo matematiku vjerojatno
ti ne treba.
Ajatolah_

#1757 Re: ETF

Post by Ajatolah_ »

johnnykola wrote:Oet, ako si išao
na takmičenja npr. i jeo matematiku vjerojatno
ti ne treba.
Prijemni je dovoljno lagan da ne treba ni npr. jačim četvorkama, samo preći zadatke iz one zelene zbirke.
johnnykola

#1758 Re: ETF

Post by johnnykola »

Utiče li na plaćanje/neplaćanje rangiranje prijemnog u bilo kojem obliku?
[Emma]

#1759 Re: ETF

Post by [Emma] »

Ima li ko da ne upisuje etf ove godine :lol: još godina dvije i tu će biti hiperprodukcija kadra
Ajatolah_

#1760 Re: ETF

Post by Ajatolah_ »

johnnykola wrote:Utiče li na plaćanje/neplaćanje rangiranje prijemnog u bilo kojem obliku?
Na RI-ju, koji će ubuduće haman upisivati preko pola novoupisanih studenata, slabo. Odnosno, utiče donekle, ali pošto je lagan prijemni, ljudi u vrhu su uglavnom tu negdje po tim bodovima (tj. blizu maksimuma), tako da na kraju prevagu uglavnom donesu bonus bodovi.
Na TK i EE prijemni može značiti više jer te smjerove sad upisuje skroz mali broj ljudi, pa je manja konkurencija.
hrasno38

#1761 Re: ETF

Post by hrasno38 »

johnnykola wrote:Hrasno ponovno jaše, nikad neprevaziđena trauma. :D :D :D
imas neki problem sa tim :?
ABDstudent

#1762 Re: ETF

Post by ABDstudent »

[Emma] wrote:Ima li ko da ne upisuje etf ove godine :lol: još godina dvije i tu će biti hiperprodukcija kadra
bit ce hiperprodukcija
johnnykola

#1763 Re: ETF

Post by johnnykola »

hrasno38 wrote:
Nemam problem, već mi nije nikako jasno.
dani studiranja vjerojatno odavno za tobom.
To si prošao, idemo dalje, ali ne, stalni povratak.
Ali, poštivam.
The BEN10

#1764 Re: ETF

Post by The BEN10 »

johnnykola wrote:Nemam problem, već mi nije nikako jasno.
Ali, poštivam.
Pa valjda je najlogičnije da se akademski obrazovani građani bave akademskim pitanjima i unapređuju sisteme (društvene, tehnološke i sl). Ko je preči od (ex)studenata ETF-a da se bavi pitanjima kvaliteta nastave, nastavnog kadra, opreme i sl od njih? Možda političke garniture koje su svoja zvanja sticali po travničkim i inim univerzitetima!? :roll: :-)

Zar nije logično da čovjek sa 20-30 godina iskustva u realnom sektoru ima itekako šta pametnog reći o temi obrazovanja budućih naraštaja!? Kolega @hrasno38, kao svršenik ETF-a i čovjek iz realnog sektora je svakako pozvan da o tome priča.
Možda se uvijek i u svemu ne slažem sa njim, ali mišljenje takvih ljudi je zlata vrijedno.
Sinko dragi.
johnnykola

#1765 Re: ETF

Post by johnnykola »

A moje mišljenje nije vrijedno? Hvala ti.
I, da, lako je kakati, postani profa pa mijenjaj do besvijesti.
Eno Jurića, pojede, kontra struje oduvijek i nadalje dere.
Dakle, može se.
hrasno38

#1766 Re: ETF

Post by hrasno38 »

johnnykola wrote:
hrasno38 wrote:
Nemam problem, već mi nije nikako jasno.
Ali, poštivam.
Pa kako necu covjece kad isti oni majmuni koji su jebali moju generaciju uzduz i poprijeko i dan danas jebu studente i lijece svoje frustracije. Evo rekao je sasvim dovoljno @Ben10 zasto nas nigdje nema a ko je shvatio shvatio je. I ponovit cu opet kako to da svi nasi studenti ili ogroman procenat koji ovdje imaju problema sa raznoraznim Fatkicima i slicnim majmunima odu na tehnicki fakultet u Austriju, Njemacku i zavrse bez ikakvih problema??? Samo mi ne pricaj pricu kako je tamo losije skolsttvo od naseg i kako su nasi profesori bolji jer ih mozes na prste jedne ruke nabrojati koliko bi ih napolje moglo predavati i raditi. U stvari moglo bi njih dosta predavati jer niko ne spori njihovo znanje ali njihov pristup poimanju studiranja je najobicnija perverzija. I da da ne zaboravim ja se ne sjecam u 30 godina svog zivota da sam cuo da je za los prosjek ocjena negdje kriv profesor!!!!! E zato i jesmo gdje jesmo i zato i nema naseg imena nigdje u svjetskim okvirima nauke!
johnnykola

#1767 Re: ETF

Post by johnnykola »

Sve u redu. Jesi ti koji rad objavio, dao svoj obol nauci?
Jesi li u struci bar uradio nešto za šta možeš reći super mi je ideja bila
pa sve i da su je drugi skontali prije ili poslije mene, king sam!
Svaki sistem je, moja je linija konstantna, dobar, završi ga pa mijenjaj šta
hoćeš i kako hoćeš, sve ostalo je kuknjava i plač. I u Njemačkoj i Austriji studenti upišu
fakultet, pa iz ovog ili onog razloga (istina, u manjem postotku) od njega odustanu
i šta sad? Život ide dalje. Čisto sumnjam, ko je bio uporan i imao živaca da ga je Fatkić
spriječio u nastavku studija. Mislim, realno.
The BEN10

#1768 Re: ETF

Post by The BEN10 »

johnnykola wrote:A moje mišljenje nije vrijedno? Hvala ti.
I, da, lako je kakati, postani profa pa mijenjaj do besvijesti.
Eno Jurića, pojede, kontra struje oduvijek i nadalje dere.
Dakle, može se.
Željko Jurić kažeš!? https://scholar.google.com/citations?us ... AAAJ&hl=en
Poštovani kolega, Željko Jurić, toliko razvikani profesor, ima manje objavljenih radova nego gospođa Sebija Izetbegović (vjerovao ili ne), a koja se nalazi na 199 mjestu naučnika iz Bosne!
https://scholar.google.com/citations?us ... AAAJ&hl=en

Evo liste bosansnkih naučnika: totalno relevantna lista urađena od strane kredibilne institucije. http://www.webometrics.info/en/node/173
hrasno38

#1769 Re: ETF

Post by hrasno38 »

johnnykola wrote:Sve u redu. Jesi ti koji rad objavio, dao svoj obol nauci?
hoćeš i kako hoćeš, sve ostalo je kuknjava i plač. I u Njemačkoj i Austriji studenti upišu
fakultet, pa iz ovog ili onog razloga (istina, u manjem postotku) od njega odustanu
i šta sad? Život ide dalje. Čisto sumnjam, ko je bio uporan i imao živaca da ga je Fatkić
O cemu ti pricas covjece i koga branis??? Doduse u moje vrijeme nije bio Fatkic No1 nego Galic ali je i Huse imao svoju znacajnu ulogu i bruka tadasnjih studenata od kojih je isto tako bio podosta i te kako nadarenih za tehniku je odustalo radi kurcenja i jebenih nikad dokazano potrebnih silnih matematika. Doduse tada je bio jos jedan znacajan drkadzija na ETF-u Muslija Muhovic sve dok nije fasovao. Niko nije upisao ni jedan fakultet da bi testirao krajnosti svojih zivaca....ali kao sto sam i napisao zato i jesmo gdje jesmo i zato nam je i skolstvo gdje jeste i iz dana u dan rapidno pada a mladi i pametni ljudi odlaze iz zemlje jer nece da dozvole da ih za njihove vlastite pare handre neki Fatkici, Jahici i slicni bolesnici!!!
johnnykola

#1770 Re: ETF

Post by johnnykola »

Ma daaaaaaaj, ljudi dođu 90% prepisuje, on ih prospe ko rižu i normalno - profesor ne valja!
Što rekao Dautović: "Student ne uči pa dođe roditeljima i plače, oni odu pa profesorima plaču, pa profesori
odu dekanu i onda i on plače, a sve zato što student - ne uči." Koji crni objavljeni radovi!
Sad ih objavljuju kako ko stigne. Eno u Kanadi možeš studirati komarce i španjolski ples samo i jedino
i neko se naklati napiše milijardu radova o njima - šta sad doktor emeritus? :D :D :D
Last edited by johnnykola on 16/06/2016 11:27, edited 1 time in total.
johnnykola

#1771 Re: ETF

Post by johnnykola »

hrasno38 wrote:
O cemu ti pricas covjece i koga branis??? Doduse u moje vrijeme nije bio Fatkic No1 nego Galic ali je i Huse imao svoju znacajnu ulogu i bruka tadasnjih studenata od kojih je isto tako bio podosta i te kako nadarenih za tehniku je odustalo radi kurcenja i jebenih nikad dokazano potrebnih silnih matematika. Doduse tada je bio jos jedan znacajan drkadzija na ETF-u Muslija Muhovic sve dok nije fasovao. Niko nije upisao ni jedan fakultet da bi testirao krajnosti svojih zivaca....ali kao sto sam i napisao zato i jesmo gdje jesmo i zato nam je i skolstvo gdje jeste i iz dana u dan rapidno pada a mladi i pametni ljudi odlaze iz zemlje jer nece da dozvole da ih za njihove vlastite pare handre neki Fatkici, Jahici i slicni bolesnici!!!
Ne branim ja nikoga. Šta si upisivao fakultet kad si znao da je na njemu Galić? Sam pao sam se ubio.
Studiraj preko interneta, uči sam ASP.NET, zaganjaj Lyndu, sad možeš šta hoćeš, a ne hajmo mi odadrat po
ETF-u. Usotalom, kad si ti studirao, faks si plaćao nikako ili minimalno. Svako ima pravo izbora, za sebe znam,
kad sam presato da kukam i pričam o profesorima i asistentima, a počeo da učim - posljedično sam završio
faks. Tako je bilo s mojih 99% kolega. Tvoja su iskustva drukčija možda i to je to. Kao i sa svim ostalim u životu.
Puca kome šta kako za tebe, udri, radi i pored svih prepreka, naročito na tehničkim studijima - rezultat će doći.
To je tako.
The BEN10

#1772 Re: ETF

Post by The BEN10 »

Nije ovdje uopšte stvar ko je @hrasno, jel isfrustriran iskustvima sa faksa ili ne. Ovdje se radi o tome da se na konstruktivan način pokušava ukazati na ključne nedostatke obrazovnog sistema. I ne vidim razloga zašto bilo kakvu dobronamjernu diskusiju skretati na neki lični nivo.
Već sam ranije postavio vrlo vjerovatnu tezu da marginalne/manje važne predmete uzdižu upravo oni kojima je to vrhunski doseg u životu. Da polaganje MM kao nečeg nepromostivog mogu prepričavati komšijama i hvalit se kako su pametni.

Valjda je i vrapcima na grani jasno da je obrazovni sistem u banani. ETF, kao sigurno jedan od najboljih fakulteta u državi, nije mnogo bolji. Mislim, ako gledaš lokalno (lokalni maksimum funkcije :D) on i stoji dobro u odnosu na konkurenciju. Al brale, čim promoliš glavu van granica padaš jako nisko. Eno sam pokazao kako stojimo u odnosu na Estoniju, Mađarsku, Sloveniju. Vjerujem da nema smisla uopšte se porediti sa Austrijom, Njemačkom, Francuskom.

Jedan od glavnih razloga zašto je to tako, a X puta sam razgovarao sa čovjekom koji je top 4-5 sa ove liste naših najboljih naučnika, jeste što se profesori NE BAVE REALNIM PROBLEMIMA. Nema ih u industriji, u elektranama, trafostanicama, računarskim sistemima - jedino tako dolaziš do pravih problema koje kad riješiš možeš napisati IEEE Journal/Transactions rad. Jedino kad rješavaš prave probleme dolaziš do kvalitetnog znanja kojeg onda možeš plasirati dalje. A to znanje možeš plasirati i studentima.
Šta im preostaje - glumiti nekog naučnika presipanjem šupljeg u prazno teorijskim postavkama, cjepidlačenju na detaljima koji se za par sekundi mogu izguglati itd itd. Tužna je činjenica da na ETF-u ima likova koji su debelo premašivali vremenske norme za prelazak u veće zvanje, a sada su neko i nešto.
Ma ne mogu više pisati, neda mi se...
hrasno38

#1773 Re: ETF

Post by hrasno38 »

johnnykola wrote:Ma daaaaaaaj, ljudi dođu 90% prepisuje, on ih prospe ko rižu i normalno - profesor ne valja!
Što rekao Dautović: "Student ne uči pa dođe roditeljima i plače, oni odu pa profesorima plaču, pa profesori
odu dekanu i onda i on plače, a sve zato što student - ne uči." Koji crni objavljeni radovi!
Sad ih objavljuju kako ko stigne. Eno u Kanadi možeš studirati komarce i španjolski ples samo i jedino
i neko se nkalti napiše milijardu radova o njima - šta sad doktor emeritus? :D :D :D
Ko bolan prepisuje??? Kod Galica i Fatkica???? Nisam siguran da pricamo o istim ljudima. Azem Dautovic koji je zaradjivao drugu platu zahvaljujuci oborenim studentima......i naravno evo imamo jos jedan predivan primjerak i na Klixu koji apsolutno za sve krivi studente!!! Pa ja moze se samo me zivo interesuje sto niko od ovih razviukanih profesora nije nikada u zivotu mogao nigdje drugo predavati osim u BiH! Kao sto sam negdje ranije napisao za 60% prolaznost profesor ide na provjeru znanja a ne studenti a kod nas za 10% prolaznost krivi naravno studenti iako i babe na pijaci znaju da konkretno Fatkic nikada u zivotu nije znao ama bas nikome priblizti matematiku i nauciti ga istoj za razliku recimo od Azema. U moje vrijeme su svi bjezali od asistenta Fatkica i isli kod Osmanagica na vjezbe jer je covjek fenomenalno objasanjavao.
hrasno38

#1774 Re: ETF

Post by hrasno38 »

johnnykola wrote:
hrasno38 wrote:
Ne branim ja nikoga. Šta si upisivao fakultet kad si znao da je na njemu Galić? Sam pao sam se ubio.
Studiraj preko interneta, uči sam ASP.NET, zaganjaj Lyndu, sad možeš šta hoćeš, a ne hajmo mi odadrat po
ETF-u. Usotalom, kad si ti studirao, faks si plaćao nikako ili minimalno. Svako ima pravo izbora, za sebe znam,
kad sam presato da kukam i pričam o profesorima i asistentima, a počeo da učim - posljedično sam završio
faks. Tako je bilo s mojih 99% kolega. Tvoja su iskustva drukčija možda i to je to. Kao i sa svim ostalim u životu.
Puca kome šta kako za tebe, udri, radi i pored svih prepreka, naročito na tehničkim studijima - rezultat će doći.
To je tako.
Sinko dragi ja kad sam studirao nije blo Linde ni ASP.NET-a i slicnih olaksavajucih okolnosti...ja sam malo stariji ciko tako da bez veze meni filozofiras.
johnnykola

#1775 Re: ETF

Post by johnnykola »

Gledaj, vrlo je jednostavno, zahvaljujući upravo informatici, kao dijelu koji ETF izučava, svijet je postao globalno selo.
Izvoli, jaro, idi gdje ti je bolje. U srednjoj poderi, prijavi se na stipendiju pa studiraj na Oxfordu, Harvardu, di god hoćeš, ha ja!
Ne možeš to, završavaj ono šta imaš. hoćeš da budeš profesor, budi najbolji, postani profesor i mijenjaj stvari.
Tako i samo tako se kod nas može nešto promijeniti. Neće ti doći Bolonja, EU, STEM pa to promijeniti, to su iluzije.
Vidi kako je završilo u Hrvatskoj sve to,a i sam vidiš kako je kod nas. A onda je tu Jurić koji te uči da prije svega misliš, ali ne
ni on ne valja, pa šta hoćeš!?
Last edited by johnnykola on 16/06/2016 11:38, edited 1 time in total.
Post Reply