Nije ovdje uopšte stvar ko je @hrasno, jel isfrustriran iskustvima sa faksa ili ne. Ovdje se radi o tome da se na konstruktivan način pokušava ukazati na ključne nedostatke obrazovnog sistema. I ne vidim razloga zašto bilo kakvu dobronamjernu diskusiju skretati na neki lični nivo.
Već sam ranije postavio vrlo vjerovatnu tezu da marginalne/manje važne predmete uzdižu upravo oni kojima je to vrhunski doseg u životu. Da polaganje MM kao nečeg nepromostivog mogu prepričavati komšijama i hvalit se kako su pametni.
Valjda je i vrapcima na grani jasno da je obrazovni sistem u banani. ETF, kao sigurno jedan od najboljih fakulteta u državi, nije mnogo bolji. Mislim, ako gledaš lokalno (lokalni maksimum funkcije

) on i stoji dobro u odnosu na konkurenciju. Al brale, čim promoliš glavu van granica padaš jako nisko. Eno sam pokazao kako stojimo u odnosu na Estoniju, Mađarsku, Sloveniju. Vjerujem da nema smisla uopšte se porediti sa Austrijom, Njemačkom, Francuskom.
Jedan od glavnih razloga zašto je to tako, a X puta sam razgovarao sa čovjekom koji je top 4-5 sa ove liste naših najboljih naučnika, jeste što se profesori NE BAVE REALNIM PROBLEMIMA. Nema ih u industriji, u elektranama, trafostanicama, računarskim sistemima - jedino tako dolaziš do pravih problema koje kad riješiš možeš napisati IEEE Journal/Transactions rad. Jedino kad rješavaš prave probleme dolaziš do kvalitetnog znanja kojeg onda možeš plasirati dalje. A to znanje možeš plasirati i studentima.
Šta im preostaje - glumiti nekog naučnika presipanjem šupljeg u prazno teorijskim postavkama, cjepidlačenju na detaljima koji se za par sekundi mogu izguglati itd itd. Tužna je činjenica da na ETF-u ima likova koji su debelo premašivali vremenske norme za prelazak u veće zvanje, a sada su neko i nešto.
Ma ne mogu više pisati, neda mi se...