Ja ne vidim problem sa vakcinama, tako da ne nudim ni rjesenja. Ti si taj koji stalno nesto sumnjas, a nigdje rjesenja kako da se otkloni ili potvrdi sumnja. A sto se tice ovog komentara, ne znam sto je sad frka kad nema lijeka, jer im ionako ne vjerujemo. Sarkazam-mod iskljucen.S4mpion wrote: Obojica polazite od pogrešne pretpostavke da rješenje leži u nenabavljanju vakcina.
VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Moderator: anex
-
easy
#1751 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#1752 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Vakcinacija djece zakonski mora biti obavezna a roditelji koji to zanemare moraju biti zestoko kaznjeni ne zato sto nisu cjepili svoje dijete nego zato sto ce njihove dijete biti magnet svih mogucih bolesti a samim tim i ugrozavati sve oko sebe.
Sve one koji pametuju a tu je zaista minoran broj onih koji zaista znaju o tome a veliki broj nadri-lijecnika ili onih sto im je diploma doktora ostala neispunjna zelja treba kazniti zesce nego roditelje izuzev ako nisu u stanju naucno dokazati da su u pravu pred strucnom komisijom.
Moja generacija je komletna cjepljenja sto od djecijih bolesti sto vakcinama "protiv umiranja" u JNA i niko od toga nije mandrknuo ali zato ovi novokomponavni fizlozofi od roditelja su se za glavu uhvatili u Srbiji kada su im djeca pocela da umiru od morbila. I nikome nista...pojeo vuk magarca....jadna djeca poumirala a ondaj ko ih je nagovorio da djecu ne vakcinisu i dan danas hoda majcicom zemljom. E sad nakon toga em je minimalan broj onih koji imaju dilemu vakcinisati ili ne a drzava je skontala da je kazna najbolje sredstvo za tjeranje u suru.
Na kraju iams one sto kazu "to je moje dijete i imam pravo da radim sa njim sta ja hocu". Nemas sve dok ne zivis na pustom otoku i dok to dijete saljes medju ljude.
Sve one koji pametuju a tu je zaista minoran broj onih koji zaista znaju o tome a veliki broj nadri-lijecnika ili onih sto im je diploma doktora ostala neispunjna zelja treba kazniti zesce nego roditelje izuzev ako nisu u stanju naucno dokazati da su u pravu pred strucnom komisijom.
Moja generacija je komletna cjepljenja sto od djecijih bolesti sto vakcinama "protiv umiranja" u JNA i niko od toga nije mandrknuo ali zato ovi novokomponavni fizlozofi od roditelja su se za glavu uhvatili u Srbiji kada su im djeca pocela da umiru od morbila. I nikome nista...pojeo vuk magarca....jadna djeca poumirala a ondaj ko ih je nagovorio da djecu ne vakcinisu i dan danas hoda majcicom zemljom. E sad nakon toga em je minimalan broj onih koji imaju dilemu vakcinisati ili ne a drzava je skontala da je kazna najbolje sredstvo za tjeranje u suru.
Na kraju iams one sto kazu "to je moje dijete i imam pravo da radim sa njim sta ja hocu". Nemas sve dok ne zivis na pustom otoku i dok to dijete saljes medju ljude.
- int21
#1753 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Problem nije samo u onima koji nece da vakcinisu svoju djecu. Problem su takodjer i lajavci koji se razumiju u medicinu kao i moj rahmetli did racunovodja, a sire paniku. Njih treba kaznit.
Hebena sloboda govora im daje za pravo da seru.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#1754 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Pa to sam i napisao!int21 wrote:Problem nije samo u onima koji nece da vakcinisu svoju djecu. Problem su takodjer i lajavci koji se razumiju u medicinu kao i moj rahmetli did racunovodja, a sire paniku. Njih treba kaznit.
- šatirana_ljubičica
#1755 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Zbog toga što je dijete imalo sumnju na jednu dijagnozu, za koju drugi doktor kaže sve i da ima, može se vakcinisati.easy wrote:Koje je obrazlozenje dao prvi doktor?šatirana_ljubičica wrote: pazi situacije: doktor broj 1 kaže: nemojte vakcinisati dijete ( ili u naajboljem slučaju kaže - birajte) a doktor broj 2 kaže: obavezno!!!
Kome vjerovati, oboje doktori sve po pe esu?
A prvi je rekao i ako NEMA, nemojte da se vakciniše jer je sumnja postojala.
- otherside
#1756 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Određena stanja neopravdano i neutemeljeno smatraju se kontraindikacijama za vakcinaciju, iako nisu kontraindikacija za vakcinaciju, tj. djeca se mogu vakcinisati u sljedećim stanjima:šatirana_ljubičica wrote:Zbog toga što je dijete imalo sumnju na jednu dijagnozu, za koju drugi doktor kaže sve i da ima, može se vakcinisati.easy wrote:Koje je obrazlozenje dao prvi doktor?šatirana_ljubičica wrote: pazi situacije: doktor broj 1 kaže: nemojte vakcinisati dijete ( ili u naajboljem slučaju kaže - birajte) a doktor broj 2 kaže: obavezno!!!
autizam
diabetes melitus tip 1
sindrom iznenadne dojenačke smrtnosti u porodici
trudnoća majke ili ukućana
ugrožena trudnoća
perinatalna infekcija
blaga do umjerena lokalna reakcija na prethodnu dozu vakcine
blaga bolest bez povišene temperature
alergija na penicilin
oporavak od zarazne bolesti
nedavno primjenjeni antibiotici
porodična anamneza konvulzija
pozitivan kožni test na jaje
atopijski dermatitis
niska porođajna masa i nedovoljna tjelesna masa djeteta i
nedonešenost (ako se dijete dobro adaptiralo i ima primjeren porast antropometrijskih parametara i neurološki razvoj, treba ga vakcinisati prema hronološkoj dobi i kalendaru vakcinacija).
Ima li ovdje te dijagnoze?
-
easy
#1757 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Taj prvi doktor, da je kako valja, uputio bi vas da se ustanovi da li dijete stvarno ima tu bolest, a ne bi vam rekao nemoj svakako vakcinisati. Jeste li istrazili da li se inace daje vakcina kada dijete ima tu bolest? Lako se da naci kvalitetan info na netu. Jer nasi doktori nekad nemaju najaktuelnije informacije.šatirana_ljubičica wrote:Zbog toga što je dijete imalo sumnju na jednu dijagnozu, za koju drugi doktor kaže sve i da ima, može se vakcinisati.easy wrote:Koje je obrazlozenje dao prvi doktor?šatirana_ljubičica wrote: pazi situacije: doktor broj 1 kaže: nemojte vakcinisati dijete ( ili u naajboljem slučaju kaže - birajte) a doktor broj 2 kaže: obavezno!!!
Npr, ja znam dvoje djece koje su roditelji odlucili da ne vakcinisu sa MRP jer imaju alergiju na jaja. Pri tome jedno od njih se jednom malo zacrvenilo kad je jelo jaje, a nakon toga 100x jelo jaje ponovo i nista. Za drugo ne znam tacno, pa ne mogu ni suditi. Ali u svakom slucaju, MRP se daje i djeci koja su alergicna na jaja. Cak i ona djeca koja su do te mjere alergicna, da kada dodju u najmanji kontakt sa jajetom, te padaju u anafilakticki sok, mogu primiti MRP. Samo u tom slucaju moraju dobiti vakcinu u zdravstvenoj ustanovi pod prismotrom i vjerovatno moraju ostati neko vrijeme na posmatranju. Ali eto neki nasi roditelji jedva docekaju da nadju razlog da dijete ne bodu.
Ne impliciram apsolutno, da je u tvom slucaju slicna situacija, vec hocu da istaknem da nekada kruze netacne ili u najmanju ruku neaktuelne informacije.
- šatirana_ljubičica
#1758 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Oh, do mene je, zaboravih da ste vi ovdje svi nadri ljekari, trebala sam prvo na forum doći....
Kad sam budala da sa vama dijelim uopšte ovo, tako mi i treba

-
Brus Lee
-
easy
#1760 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Nisam niti ljekar, niti nadri ljekar, vec koristim ono sto nam hvala Bogu stoji lakse nego ikada na raspolaganju u danasnje doba, a to su kvalitetne naucne informacije na internetu, u vidu naucnih radova, clanaka i informacija puruzenih od strane provjerenih zdravstvenih institucija.šatirana_ljubičica wrote:Oh, do mene je, zaboravih da ste vi ovdje svi nadri ljekari, trebala sam prvo na forum doći....![]()
Ne znam sta si se uzbudila, osim ako si se pronasla u primjeru posta. Rekao sam da ne impliciram da je tvoja situacija slicna, ali da svakakve price kruze medju ljudima pa i doktorima. I samim tim sto su ti dva doktora savjetovala dvije totalno razliciti stvari, to potvrdjuje ono sto sam napisao. A ti bujrum furaj dalje ako nisi za ove price.
- ExNihilo
-
walk_M-A-N
#1763 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-ks-zb ... /181019005
Inspekcija kažnjava roditelje!?
Kanton uzima novac od ljudi koji imaju strah i nepovjerenje a sigurno to rade radi dobra svoje djece, bez obzira jesu li u pravu.
I uvijek isto pitanje: šta se ovi vakcinisani ako su zaštićeni imaju bojati njih koji nisu? Očito nije tako.
http://cijepljenje.info/lijecnici-za-i- ... hrvatskoj/
Kanton uzima novac od ljudi koji imaju strah i nepovjerenje a sigurno to rade radi dobra svoje djece, bez obzira jesu li u pravu.
I uvijek isto pitanje: šta se ovi vakcinisani ako su zaštićeni imaju bojati njih koji nisu? Očito nije tako.
-
hladan.preminger
-
easy
#1765 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Kada shvatite da vakcinacija ne stiti samo vakcinisane, cak naprotiv svrha vakcinacije je primarno da se zastite oni koji se ne mogu vakcinisati radi zdravstvenog stanja, starosti ili nekih drugih razloga, onda mozda i shvatite zasto postoje te regulacije, a zasto ti roditelji koji navodno stite svoju djecu veze nemaju o tome sta ustvari rade. Kluucni pojam: kolektivna imunizacija.walk_M-A-N wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-ks-zb ... /181019005
-
zdruzdjo
#1766 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
easy wrote: Kada shvatite da vakcinacija ne stiti samo vakcinisane, cak naprotiv svrha vakcinacije je primarno da se zastite oni koji se ne mogu vakcinisati radi zdravstvenog stanja, starosti ili nekih drugih razloga, onda mozda i shvatite zasto postoje te regulacije, a zasto ti roditelji koji navodno stite svoju djecu veze nemaju o tome sta ustvari rade. Kluucni pojam: kolektivna imunizacija.
Ma neeeeee
Sta znaju oni vakcinisani. Niko im ne Brani da se vakcinisu. Sto onda demoniziranje onih nevakcinisanih.
- TAFKAP
#1767 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
zdruzdjo wrote: Ma neeeeee
Sta znaju oni vakcinisani. Niko im ne Brani da se vakcinisu. Sto onda demoniziranje onih nevakcinisanih.
(ako nije prikriveni srakazam)
Jel ti citas sta pise u tome citiranom?
Postoje osobe, koje se iz zdravstvenih razloga ne mogu se vakcionisu. One ovise od toga da se osobe vakcionisu, da nebi prenijele bolest a njih.
Nazad na temu:
Upravo citam na jednoj stranici da je u ovoj godini bilo registrovano vise od 47000 sucajeva malih boginja, sto je vise nego duplo od broja oboljelih u Africi.

-
zdruzdjo
#1768 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
TAFKAP wrote:zdruzdjo wrote: Ma neeeeee
(ako nije prikriveni srakazam)
Ma normalno da je.
- perfekcionista1
#1769 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Dijete napunilo godinu bez vakcinacije. Zdravo kao dren. Sestrino ima dvije godine. Zdravo kao dren. Moje bilo 7 dana u blizini dijeta koje je imalo morbile(nismo znali), i nije se zarazila. Tako da to zastrasivanje ako se ne vakcinisu djeca neka okace macku o rep. A nus pojave vakcinacije su fakt i samo zato sto srecom vase dijete nije pogodjeno nus pojavom ne znaci da neka djeca nisu. Itekako jesu.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#1770 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Ovi koji ne žele da se vakcinišu i ne trebaju, prirodna selekcija će odradi posao i amen 
- triconja
#1771 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Kae zavjera bil gejts i masoni, hoce vakcinama ubijat ljude. Ne vakcinise a dijete mu ostane invalid ili umre od bolesti koje bi ubilacke vakcine sprijecileVelkoski wrote:Ovi koji ne žele da se vakcinišu i ne trebaju, prirodna selekcija će odradi posao i amen
-
Brus Lee
#1772 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Sta cemo sa kolektivnom zastitom od zaraznih bolesti? Treba li Drzava da vodi racuna o tome? Sta ako se tvoje dijete razboli i zarazi drugo dijete koje nije vakcinisano iz nekog medicinskog razloga ? Hoces li se zbog toga sta nasekirati?perfekcionista1 wrote:Dijete napunilo godinu bez vakcinacije. Zdravo kao dren. Sestrino ima dvije godine. Zdravo kao dren. Moje bilo 7 dana u blizini dijeta koje je imalo morbile(nismo znali), i nije se zarazila. Tako da to zastrasivanje ako se ne vakcinisu djeca neka okace macku o rep. A nus pojave vakcinacije su fakt i samo zato sto srecom vase dijete nije pogodjeno nus pojavom ne znaci da neka djeca nisu. Itekako jesu.
-
easy
#1773 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Sta reci na ovo... ne kontas da si bio sretan da ti se dijete nije razbolilo. Da eventualno je imalo imunizaciju preko majke ukoliko doji (mada sansa za to opada nakon 6mj)... i ti nakon svega toga sto te Bog pogledao, opet ne odes i ne vakcinises dijete. Pa jel ti fakat ozbiljno kontas da se tvoja djeca ne mogu zaraziti morbilama? Da niste kakvi supermeni?perfekcionista1 wrote:Dijete napunilo godinu bez vakcinacije. Zdravo kao dren. Sestrino ima dvije godine. Zdravo kao dren. Moje bilo 7 dana u blizini dijeta koje je imalo morbile(nismo znali), i nije se zarazila. Tako da to zastrasivanje ako se ne vakcinisu djeca neka okace macku o rep. A nus pojave vakcinacije su fakt i samo zato sto srecom vase dijete nije pogodjeno nus pojavom ne znaci da neka djeca nisu. Itekako jesu.
Pa taman eto i da jeste....A nista ovo sto ja spomenuh koncept kolektivne imunizacije? Nek je meni dobro, a komsiji nek crkne krava.
- perfekcionista1
#1774 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Vakcinisano dijete imalo morbile i nije prenijelo bolest na moje dijete koje nije vakcinisano. Dakle zaraza ne bira. U 21.stoljecu plasiti narod morbilama koje su opasne koliko i obicna gripa je dokaz zaostalosti civilizacije.Brus Lee wrote: Sta cemo sa kolektivnom zastitom od zaraznih bolesti? Treba li Drzava da vodi racuna o tome? Sta ako se tvoje dijete razboli i zarazi drugo dijete koje nije vakcinisano iz nekog medicinskog razloga ? Hoces li se zbog toga sta nasekirati?
Problem ljudi jeste sto ne mogu pojmiti da neko moze biti tako okrutan da svjesno zataskava opasnost vakcina.
Kako ce moje dijete zaraziti drugo dijete ako je vakcinisano? Znaci vakcinacija nije garancija od zarazne bolesti. Bingo.
- perfekcionista1
#1775 Re: VAKCINACIJA DJECE I NOVORODJENCADI U BIH ?
Od morbila se ne umire. Opasne su kao o gripa. Isti slucaj i sa ostalim zaraznim bolestima od kojih su neke i iskorijenjene a i dalje primamo vakcine za njih. Ono sto je fakt jeste da nasi doktori ne vrse detaljan pregled dijeta da bi utvrdili smije li primiti vakcinu. Reci ciki A i izvagati dijete nije pregled. Ako dijete ima bilo kakav skriven zdravstven problem pa se vakcinise u ozbiljnoj je opasnosti od teskih posljedica. Vjerovao ili ne neka dijeca nakon vakcinacije nikad vise nisu bila ista. Uzas.easy wrote:
Sta reci na ovo... ne kontas da si bio sretan da ti se dijete nije razbolilo. Da eventualno je imalo imunizaciju preko majke ukoliko doji (mada sansa za to opada nakon 6mj)... i ti nakon svega toga sto te Bog pogledao, opet ne odes i ne vakcinises dijete. Pa jel ti fakat ozbiljno kontas da se tvoja djeca ne mogu zaraziti morbilama? Da niste kakvi supermeni?
Pa taman eto i da jeste....A nista ovo sto ja spomenuh koncept kolektivne imunizacije? Nek je meni dobro, a komsiji nek crkne krava.