Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Paulaner
#1751 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Pa sta to jedan proizvodjac automobila proizvodi?
Jedan Bmw koji izadje iz fabrike je sastavio auto od Valea,Boscha,Varte,Luka,Brannera,Shella,Castrola itd.
Dijelove koje jedan ovlasteni servis koristi prilikom servisa ne bitno jel na njemu pise Bmw ili ne opet nije proizveo Bmw,nego neko drugi.
Niko od nas sa sigurnoscu ne moze reci zasto je tako,ali mozemo imati neko svoje misljenje.
Moje misljenje je da ovlasteni servisi bukvalno peru pare na servisima i ne idem u ovlasteni nego cu kupiti dijelove od gore nabrojanih i slicnih proizvodjaca i odvuci u servis da se to promjeni..
Zadnjih primjer je akumulator,u ovlastenom servisu traze 250€ za novi aku(vartin sa naljepnicom BMW) i kodiranje istog.
Ja kupim vartin akumulator u prodavnici i kodiram u Boschovom servisu.Sve me kostalo 100€.
Svaka cast svakome ali treba znati razliku izmedju necijeg znanja i bezobrazluka.
Autoindustrija je precijenjena kao i sve ostalo u ovom vremenu u kojem zivimo...
Jedan Bmw koji izadje iz fabrike je sastavio auto od Valea,Boscha,Varte,Luka,Brannera,Shella,Castrola itd.
Dijelove koje jedan ovlasteni servis koristi prilikom servisa ne bitno jel na njemu pise Bmw ili ne opet nije proizveo Bmw,nego neko drugi.
Niko od nas sa sigurnoscu ne moze reci zasto je tako,ali mozemo imati neko svoje misljenje.
Moje misljenje je da ovlasteni servisi bukvalno peru pare na servisima i ne idem u ovlasteni nego cu kupiti dijelove od gore nabrojanih i slicnih proizvodjaca i odvuci u servis da se to promjeni..
Zadnjih primjer je akumulator,u ovlastenom servisu traze 250€ za novi aku(vartin sa naljepnicom BMW) i kodiranje istog.
Ja kupim vartin akumulator u prodavnici i kodiram u Boschovom servisu.Sve me kostalo 100€.
Svaka cast svakome ali treba znati razliku izmedju necijeg znanja i bezobrazluka.
Autoindustrija je precijenjena kao i sve ostalo u ovom vremenu u kojem zivimo...
- golfiista
#1752 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
To tamo me ne interesuje i moram primjetiti da je vrlo neukusno, da ne kažem glupo porediti Ameriku i BiH, posebno ako se radi o Američkoj firmi koja proizvodi to ulje i normalno je da će tamo biti višestruko jeftinije. Ista je stvar sa njemačkim proizvodima, svi su i do tri / četiri puta jeftiniji u njemačkoj nego ovdje, što je razumljivo jer nisu opterećeni cijenom prevoza, carine, poreza i sl.Palstičan primjer je Nutela ili bilo koji proizovd iz DM-a.jefferson wrote:Kao sto rekoh, od svih ulja LL-04 ili LL-01, to je najjeftinije ovdje. Kada vec vuces za jezik.golfiista wrote:Moze u Renole, Skode, Fiate, Opelcine i ostale kvaziprodukte autoindustrije zejtin kakav hoces, vazno je da ga ima i da je jeftino, a nas neka sisaju koju marku vise godisnje, halalosum
Jedan od glavnih razloga zašto je bolje kupiti i platiti ulje po toj cijeni jeste garancija originalnosti, što se za bilo koje ulje mimo ovlaštenog distributera ili servise ne može sa sigurnošću reći. Živimo ovdje gdje živimo, a to ovdje je vrlo vrlo diskutabilno za sve pa i za to ulje. Kome je skupo neka kupi ekvivalentni Castrol po 16 KM/l koji se može naći i u Bingu.
@Amar
No comment.
- amar1994
#1753 Re: RE: Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Sve to stoji ali je klasicni lopovluk kod nas, sipaj tigolfiista wrote:To tamo me ne interesuje i moram primjetiti da je vrlo neukusno, da ne kažem glupo porediti Ameriku i BiH, posebno ako se radi o Američkoj firmi koja proizvodi to ulje i normalno je da će tamo biti višestruko jeftinije. Ista je stvar sa njemačkim proizvodima, svi su i do tri / četiri puta jeftiniji u njemačkoj nego ovdje, što je razumljivo jer nisu opterećeni cijenom prevoza, carine, poreza i sl.Palstičan primjer je Nutela ili bilo koji proizovd iz DM-a.jefferson wrote:Kao sto rekoh, od svih ulja LL-04 ili LL-01, to je najjeftinije ovdje. Kada vec vuces za jezik.golfiista wrote:Moze u Renole, Skode, Fiate, Opelcine i ostale kvaziprodukte autoindustrije zejtin kakav hoces, vazno je da ga ima i da je jeftino, a nas neka sisaju koju marku vise godisnje, halalosum
Jedan od glavnih razloga zašto je bolje kupiti i platiti ulje po toj cijeni jeste garancija originalnosti, što se za bilo koje ulje mimo ovlaštenog distributera ili servise ne može sa sigurnošću reći. Živimo ovdje gdje živimo, a to ovdje je vrlo vrlo diskutabilno za sve pa i za to ulje. Kome je skupo neka kupi ekvivalentni Castrol po 16 KM/l koji se može naći i u Bingu.
@Amar
No comment.
sto se ljutis odma
- amar1994
- golfiista
#1755 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Priznaj da bi ga rado nasuoSve to stoji ali je klasicni lopovluk kod nas, sipaj ti, ja im ne dam 36KM za litar mazda dexelie, nema sanse, a ista u srbiji kosta 16KM
![]()
A to iz Srbije po 16 KM, možeš misliti ko ga je sipao. U tome je najveći problem, ko sipa to jeftinije ulje? Ali ako tu dilemu mogu otkloniti sa 30-ak KM na godišnjem nivou, hoću.
- golfiista
- amar1994
#1757 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
bi hahahagolfiista wrote:Priznaj da bi ga rado nasuoSve to stoji ali je klasicni lopovluk kod nas, sipaj ti, ja im ne dam 36KM za litar mazda dexelie, nema sanse, a ista u srbiji kosta 16KM
![]()
A to iz Srbije po 16 KM, možeš misliti ko ga je sipao. U tome je najveći problem, ko sipa to jeftinije ulje? Ali ako tu dilemu mogu otkloniti sa 30-ak KM na godišnjem nivou, hoću.
- amar1994
#1758 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
golfiista wrote:
Ovo je BMW original ulje iz Motorexa
ne znam, vecina ih je na testu ovakva
- golfiista
#1759 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
As Hondas ovlašteni zastupnik, poznajem vlasnikaamar1994 wrote:bi hahahagolfiista wrote:Priznaj da bi ga rado nasuoSve to stoji ali je klasicni lopovluk kod nas, sipaj ti, ja im ne dam 36KM za litar mazda dexelie, nema sanse, a ista u srbiji kosta 16KM
![]()
A to iz Srbije po 16 KM, možeš misliti ko ga je sipao. U tome je najveći problem, ko sipa to jeftinije ulje? Ali ako tu dilemu mogu otkloniti sa 30-ak KM na godišnjem nivou, hoću.![]()
, a ne nije, u dipemu je tolika cijena(njihov ovlasteni
) , ja sipam LM i znam tacno ko ga i gdje nabavlja od ovlastenog uvoznika tako da sam siguran, a 18,50KM je litar
![]()
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#1760 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ma samo maslinovo 
-
ado-šampion
#1761 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Sve je to fino, jeftinije u Americi, jeftinije u Njemackoj, jeste, to isto ulje se u DE moze uzeti za 7,5 eura litar. Ali to nije poenta. Poenta je je pitanje sta je bolje, dati 20 KM za litar da nisi siguran ili dati 30 KM da si siguran. To je 60 KM razlike na jednoj izmjeni, recimo 15-20 k KM. Ja uopste necu da razmisljam o tim stvarima. Samim tim sto uzimam filtere aftermarket i ne placam ruke u ovlastenom smanjio sam cijenu servisa gotovo za pola, i uopste necu da razmisljam o daljim ustedama. 60 KM po zamjeni nije nista u poredjenju sta neoriginalno ulje moze uraditi motoru. Jbg ko gleda iu svaku marku ne vozi BMW, makar ne bi trebalo...
Btw. LM je ipak liga ispod ovog Shella. Shell koji je slican ovom BMW ulju, ako nije identicno ulje, kosta preko 20 KM litar. Cak ni sam LM ne daje preporuku da se njihovo LL04 ulje sipa u LL04 motore nego u LL01 samo, iako ispunjava specifikacije proizvodjaca.
Dakle, svi znamo da ovdje deru, deru za sve zivo. Kreni od toga da su jebene leviske skuplje u Sarajevu nego u Becu recimo. Pogledaj samo cijene cipela u Planiki, treba ti jebenih 300 maraka da uzmes cipele za jeseni. Zaboravio sam plasticne okvire za naocale, satro markirane, koji se proizvedu za 2-3 dolara, a prodaju za 250 KM kod nas.
Marze su ogromne za sve. Ali ko nema priliku da stvari kupuje vani, nema plaho vajde od toga sto je vani jeftinije.
Btw. LM je ipak liga ispod ovog Shella. Shell koji je slican ovom BMW ulju, ako nije identicno ulje, kosta preko 20 KM litar. Cak ni sam LM ne daje preporuku da se njihovo LL04 ulje sipa u LL04 motore nego u LL01 samo, iako ispunjava specifikacije proizvodjaca.
Dakle, svi znamo da ovdje deru, deru za sve zivo. Kreni od toga da su jebene leviske skuplje u Sarajevu nego u Becu recimo. Pogledaj samo cijene cipela u Planiki, treba ti jebenih 300 maraka da uzmes cipele za jeseni. Zaboravio sam plasticne okvire za naocale, satro markirane, koji se proizvedu za 2-3 dolara, a prodaju za 250 KM kod nas.
- golfiista
#1762 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Covjek objasnio. Pametnom dosta.ado-šampion wrote:Sve je to fino, jeftinije u Americi, jeftinije u Njemackoj, jeste, to isto ulje se u DE moze uzeti za 7,5 eura litar. Ali to nije poenta. Poenta je je pitanje sta je bolje, dati 20 KM za litar da nisi siguran ili dati 30 KM da si siguran. To je 60 KM razlike na jednoj izmjeni, recimo 15-20 k KM. Ja uopste necu da razmisljam o tim stvarima. Samim tim sto uzimam filtere aftermarket i ne placam ruke u ovlastenom smanjio sam cijenu servisa gotovo za pola, i uopste necu da razmisljam o daljim ustedama. 60 KM po zamjeni nije nista u poredjenju sta neoriginalno ulje moze uraditi motoru. Jbg ko gleda iu svaku marku ne vozi BMW, makar ne bi trebalo...
Dakle, svi znamo da ovdje deru, deru za sve zivo. Kreni od toga da su jebene leviske skuplje u Sarajevu nego u Becu recimo. Pogledaj samo cijene cipela u Planiki, treba ti jebenih 300 maraka da uzmes cipele za jeseni. Zaboravio sam plasticne okvire za naocale, satro markirane, koji se proizvedu za 2-3 dolara, a prodaju za 250 KM kod nas.Marze su ogromne za sve. Ali ko nema priliku da stvari kupuje vani, nema plaho vajde od toga sto je vani jeftinije.
- amar1994
#1763 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
apsolutnoado-šampion wrote:Sve je to fino, jeftinije u Americi, jeftinije u Njemackoj, jeste, to isto ulje se u DE moze uzeti za 7,5 eura litar. Ali to nije poenta. Poenta je je pitanje sta je bolje, dati 20 KM za litar da nisi siguran ili dati 30 KM da si siguran. To je 60 KM razlike na jednoj izmjeni, recimo 15-20 k KM. Ja uopste necu da razmisljam o tim stvarima. Samim tim sto uzimam filtere aftermarket i ne placam ruke u ovlastenom smanjio sam cijenu servisa gotovo za pola, i uopste necu da razmisljam o daljim ustedama. 60 KM po zamjeni nije nista u poredjenju sta neoriginalno ulje moze uraditi motoru. Jbg ko gleda iu svaku marku ne vozi BMW, makar ne bi trebalo...
Dakle, svi znamo da ovdje deru, deru za sve zivo. Kreni od toga da su jebene leviske skuplje u Sarajevu nego u Becu recimo. Pogledaj samo cijene cipela u Planiki, treba ti jebenih 300 maraka da uzmes cipele za jeseni. Zaboravio sam plasticne okvire za naocale, satro markirane, koji se proizvedu za 2-3 dolara, a prodaju za 250 KM kod nas.Marze su ogromne za sve. Ali ko nema priliku da stvari kupuje vani, nema plaho vajde od toga sto je vani jeftinije.
samo evo ovo recimo ima sasvim solidne specifikacije : https://pim.liqui-moly.de/pidoc/P000336 ... db=web.nsf, @jefferson neka potvrdi posto se razumije ali mislim da ih ima dobrih, samo treba probrat
svakako ga mijenjam na 10000km , pa ne mora ni bit nesto posebno
-
530i
#1764 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Gdje LM piše da njihova LL-04 ulja ne treba sipati u auta koja traže taj standard!? Pa ovdje imam pravih komedijaša među forumašima... 
-
Throttle
#1765 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Samo Shell i Castrol iz Hercegovine i Valvoline s Kaonika
-
condy
#1766 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Sad, cijene ulja kod nas i vani. Ja sam samo jednom kupio ulje u Njemačkoj na pumpi u gradu, i jbg nije jeftino. Kupio litar za svaki slučaj da imam u rezervi u gepeku. Šta znaš...Tražio Castrol 5w30 long life III, spec 504/507, i našao ga teško samo na jednoj pumpi a pogledao sam barem u deset. Većinom shell prodaju. Uglavnom, platio sam 30 eura litar.
Nikad prežaljenih eura....jer eno mi ga još u gepeku. Sigurno da je u prodavnicama jeftinije ali ljudi ne rade vikendom ko kod nas. Opet ne može biti jeftinije nešto extra ni u prodavnici. Tako da, nisam siguran da je kod švaba ulje jeftinije nego kod nas, ako sam dobro razumio prethodnu diskusiju. Generalno, uvjerio sam se da im je auto održavat skuplje. U Audi servisu satnica je oko 50 eura. Obično ne gledam nešto posebno tamo kad odem oko auta, al ću pogledat oko ulja. Ako je jeftinije, onda bi tamo radio servis.
Nikad prežaljenih eura....jer eno mi ga još u gepeku. Sigurno da je u prodavnicama jeftinije ali ljudi ne rade vikendom ko kod nas. Opet ne može biti jeftinije nešto extra ni u prodavnici. Tako da, nisam siguran da je kod švaba ulje jeftinije nego kod nas, ako sam dobro razumio prethodnu diskusiju. Generalno, uvjerio sam se da im je auto održavat skuplje. U Audi servisu satnica je oko 50 eura. Obično ne gledam nešto posebno tamo kad odem oko auta, al ću pogledat oko ulja. Ako je jeftinije, onda bi tamo radio servis.
- Bakir1
#1767 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
jos ako kaze da je presao vise od 60.000 a nije mu crkla ni turbina, znaj da laze kao pas
-
ado-šampion
#1768 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ma tamo sve jeftinije, zato ljudi odgode servis dok dodju u Bosnu.condy wrote:Sad, cijene ulja kod nas i vani. Ja sam samo jednom kupio ulje u Njemačkoj na pumpi u gradu, i jbg nije jeftino. Kupio litar za svaki slučaj da imam u rezervi u gepeku. Šta znaš...Tražio Castrol 5w30 long life III, spec 504/507, i našao ga teško samo na jednoj pumpi a pogledao sam barem u deset. Većinom shell prodaju. Uglavnom, platio sam 30 eura litar.![]()
Cijena ulja s kojim dobijes racun ovlastenog servis od 30 KM nije nista posebno, ne znam sta ljudi drame... Posebno za ovlasteni premium marke, i posebno jer to ulje ni na polici ne mozes naci nesto aman zaman jeftinije. Na kraju krajeva, covjek placa, njegove pare, ima pravo na to, cak i da da 700 maraka za servis u Tomicu i lagano ispije kaficu u McD dok oni zavrse, njegove pare.
-
condy
#1769 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
ado-šampion wrote:Ma tamo sve jeftinije, zato ljudi odgode servis dok dodju u Bosnu.condy wrote:Sad, cijene ulja kod nas i vani. Ja sam samo jednom kupio ulje u Njemačkoj na pumpi u gradu, i jbg nije jeftino. Kupio litar za svaki slučaj da imam u rezervi u gepeku. Šta znaš...Tražio Castrol 5w30 long life III, spec 504/507, i našao ga teško samo na jednoj pumpi a pogledao sam barem u deset. Većinom shell prodaju. Uglavnom, platio sam 30 eura litar.![]()
Nikad prežaljenih eura....jer eno mi ga još u gepeku. Sigurno da je u prodavnicama jeftinije ali ljudi ne rade vikendom ko kod nas. Opet ne može biti jeftinije nešto extra ni u prodavnici. Tako da, nisam siguran da je kod švaba ulje jeftinije nego kod nas, ako sam dobro razumio prethodnu diskusiju. Generalno, uvjerio sam se da im je auto održavat skuplje. U Audi servisu satnica je oko 50 eura. Obično ne gledam nešto posebno tamo kad odem oko auta, al ću pogledat oko ulja. Ako je jeftinije, onda bi tamo radio servis.Ne brini, neces ni tamo otici u prodavnicu i kupiti to ulje ispod 15 eura, za velike trgovacke lance i benzinske pumpe da ne govorim. Mozes naruciti preko neta za 7-8 eura, ali to je rizik, jer itekako ima prevaranata.
Cijena ulja s kojim dobijes racun ovlastenog servis od 30 KM nije nista posebno, ne znam sta ljudi drame... Posebno za ovlasteni premium marke, i posebno jer to ulje ni na polici ne mozes naci nesto aman zaman jeftinije. Na kraju krajeva, covjek placa, njegove pare, ima pravo na to, cak i da da 700 maraka za servis u Tomicu i lagano ispije kaficu u McD dok oni zavrse, njegove pare.
Skontao sam ja Švabe,
Nude puno, al i traže puno
Ponuda im je vrhunska, i ne samo švapskih auta da nam ne zamjere ovi gore partizani, al cijene su srazmjerne ponudi...bosanac se ponado, otić gore i nešto maznut dobro a jeftino, al od te ljubavi nema ništa. Pametni ljudi, kupe te jeftino jer su po defaultu pouzdani i savršeni a prodaju ti skupo. Francuzi ih dobro kopiraju. Pogledaj žara cijene njihovih akumulatora koji traju samo 7 godina ako im je vjerovat pa kod švaba će isti izdržat 17 godina
I gore ima aftermarket dijelova i servisa. Ni oni se ne bacaju parama...ide u servis dok moraju, a najduže prvih četri-pet godina, a poslije šaraju kako auto mijenja vlasnike. Ja u Ze kad sam nekad tražio neke stvari za prošlo auto, nađem na netu bolje proizvođače, odem u prodavncu, ma nema šanse, kasnije se ponuda popravila ali opet. Npr. u Ze nećeš naći nigdje Mann filtere ni danas. Mahle imaju al da pogodiš sve teško. Meyle ima u jednoj prodavnici. Continental remenje ima jedna prodavnica ali vodene pumpe im nisu čemu i tako...i na kraju ako hoćeš sve da bude pod konac odeš u ovlašteni servis i iskeširaš lovu
- Warashii
#1770 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
U dobrom je stvar ponude i potraznje, MANN, pogotovo u Ze je malo ko spreman platiti, ima ih ali rijetko, jednostavno se vode onim filter je filteri i svaki je isti.
Jedostavno ljudi mjere izmedju Topran-a i ( lupam ) Champion-a pa ako je bolja cijena i za 1,00KM na stranu Toprana kupit ce njeg.
Ja konkretno sebi porucim MANN filtere kada mjenjam ulje.
Jedostavno ljudi mjere izmedju Topran-a i ( lupam ) Champion-a pa ako je bolja cijena i za 1,00KM na stranu Toprana kupit ce njeg.
-
direstraits0078
#1771 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Warashii wrote:condy wrote: Ma tamo sve jeftinije, zato ljudi odgode servis dok dodju u Bosnu.Ne brini, neces ni tamo otici u prodavnicu i kupiti to ulje ispod 15 eura, za velike trgovacke lance i benzinske pumpe da ne govorim. Mozes naruciti preko neta za 7-8 eura, ali to je rizik, jer itekako ima prevaranata.
Cijena ulja s kojim dobijes racun ovlastenog servis od 30 KM nije nista posebno, ne znam sta ljudi drame... Posebno za ovlasteni premium marke, i posebno jer to ulje ni na polici ne mozes naci nesto aman zaman jeftinije. Na kraju krajeva, covjek placa, njegove pare, ima pravo na to, cak i da da 700 maraka za servis u Tomicu i lagano ispije kaficu u McD dok oni zavrse, njegove pare.![]()
Skontao sam ja Švabe,
Nude puno, al i traže puno
Ponuda im je vrhunska, i ne samo švapskih auta da nam ne zamjere ovi gore partizani, al cijene su srazmjerne ponudi...bosanac se ponado, otić gore i nešto maznut dobro a jeftino, al od te ljubavi nema ništa. Pametni ljudi, kupe te jeftino jer su po defaultu pouzdani i savršeni a prodaju ti skupo. Francuzi ih dobro kopiraju. Pogledaj žara cijene njihovih akumulatora koji traju samo 7 godina ako im je vjerovat pa kod švaba će isti izdržat 17 godina![]()
I gore ima aftermarket dijelova i servisa. Ni oni se ne bacaju parama...ide u servis dok moraju, a najduže prvih četri-pet godina, a poslije šaraju kako auto mijenja vlasnike. Ja u Ze kad sam nekad tražio neke stvari za prošlo auto, nađem na netu bolje proizvođače, odem u prodavncu, ma nema šanse, kasnije se ponuda popravila ali opet. Npr. u Ze nećeš naći nigdje Mann filtere ni danas. Mahle imaju al da pogodiš sve teško. Meyle ima u jednoj prodavnici. Continental remenje ima jedna prodavnica ali vodene pumpe im nisu čemu i tako...i na kraju ako hoćeš sve da bude pod konac odeš u ovlašteni servis i iskeširaš lovu
Naravno da ima i Mann u ZE.Warashii wrote:U dobrom je stvar ponude i potraznje, MANN, pogotovo u Ze je malo ko spreman platiti, ima ih ali rijetko, jednostavno se vode onim filter je filteri i svaki je isti.
A u ovlasteni ne mora ni prvu godinu.
A kod svabe akumulator izdrzi 77 godina. I jos poslije mozes da ga koristis za okretanje raznja desetak godina. Istog onog raznja na kojem se okrecu jaganjci koje shishaju bez milosti.
Zvec, zvec.
-
condy
#1772 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Samo da još kažete a gdje ima Mann u Ze kupiti
U Strongu ili Jasminu, kao najvećem prodavaču autodijelova u gradu sigurno nema znam ljude koje tu rade. U Motoreksu isto nema, za ove manje prodavnice Mann je nuklearna fizika. Pa gdje onda ima ?
Zvec, Zvekonja
U Strongu ili Jasminu, kao najvećem prodavaču autodijelova u gradu sigurno nema znam ljude koje tu rade. U Motoreksu isto nema, za ove manje prodavnice Mann je nuklearna fizika. Pa gdje onda ima ?
Zvec, Zvekonja
-
condy
#1773 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Boldano je tačno. 90 % ljudi samo pita imaš li filter zraka ili neki dio za to i to auto, prodavac kaže ima, i to je to. Malo ko se pita kakav je dio. Nije stvar samo cijene, jer dosta je tu dijelova koji nisu baš jeftiniWarashii wrote:U dobrom je stvar ponude i potraznje, MANN, pogotovo u Ze je malo ko spreman platiti, ima ih ali rijetko, jednostavno se vode onim filter je filteri i svaki je isti.
-
direstraits0078
#1774 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
A kad se ljudi ne razumiju, sta ces. Petljaju se i mijesaju u sve, kao vegeta, a pojma nemaju o tome o cemu bi htjeli da diskutuju. Evo uzmi za primjer ove sto urade servis u ovlastenom, ljudi ih uzmu lopatom, prevare ih u startu, a oni sretni i zadovoljni jer su platili vise, a ulje uvozi ista firma.condy wrote:Boldano je tačno. 90 % ljudi samo pita imaš li filter zraka ili neki dio za to i to auto, prodavac kaže ima, i to je to. Malo ko se pita kakav je dio. Nije stvar samo cijene, jer dosta je tu dijelova koji nisu baš jeftiniWarashii wrote:U dobrom je stvar ponude i potraznje, MANN, pogotovo u Ze je malo ko spreman platiti, ima ih ali rijetko, jednostavno se vode onim filter je filteri i svaki je isti.
Isto i ekipa s gayphonima i ostalom robom za shishanje ovaca. Ista prica i s ekipom na forumu, obicnom, sitnom buranijom, kao i ovima u drugim bojama. Ubjedjuju druge da su u pravu, a ustvari sami sebe ne mogu ubijediti. A i kako ce, kad im je znanje na nezavidnom nivou.
Meanwhile:
Zvec, zvec.
- Warashii
#1775 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ma mislim da ima svuda samo se mora poručiti.condy wrote:Samo da još kažete a gdje ima Mann u Ze kupiti![]()
Zvec, Zvekonja
Na 20 prodanih filtera zraka drugih proizvodjaca dolazi jedan prodani filter MANN.
Konkretno, Megane 1,9dCi 88kW 03 GP.
Comline svi filteri 40,00KM, MANN svi filteri 88,10KM.