Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
Alfa159-1.7Turbo
#1751 Re: Cijene stanova All about
Ta zgrada pored poligona nije na prodaju!
-
Alfa159-1.7Turbo
#1752 Re: Cijene stanova All about
Ma bjezi od tih malih kucica..opet moje subjekitvno misljenje!
-
Alfa159-1.7Turbo
#1753 Re: Cijene stanova All about
Od koliko kvadrata trazis stan?Koja cjena stana ti na Bristu odgovara?
Mozda ti mogu sta ponuditi..ali otprilike koliko kvadrata trazis?
Mozda ti mogu sta ponuditi..ali otprilike koliko kvadrata trazis?
-
Eborg
#1754 Re: Cijene stanova All about
@kakavdanakneiskustvu: Ne znam fakat. Imam poznanika koji živi tačno preko puta džamije tako da je moguće da misliš na onu drugu stranu koja nije uz cestu. U svakom slučaju, ne bih ti preporučio taj dio Zenice, ja se svaki put nanerviram kada odem gore. Prvo, saobraćaj sa Vjetrenica je užasan, Schumacheri nalijeću samo tako a krkana je sišlo sa planina da ne povjeruješ. Bez zajebancije, otišao ja do druga kad sve okolo ljudi drže kokoši i smrdi na to.
Ako je to onaj donji dio, kada siđeš sa glavne ceste, onda zanemari ovo što sam rekao. Travnička je neuporedivo bolja solucija, znam da sada gledaš gdje i kako ali to ti je prijateljski savjet, jedino ako nije to nešto baš ekstra povoljno.
@Alfa159-1.7Turbo: Misliš još nije ili ono neko gradi u privatne svrhe?
-
Trebam te
#1755 Re: Cijene stanova All about
metar_drva wrote:mislim da je realno između 1700-2100 km/m2, u zavisnosti od toga u kakvom je stanju, ako ga želiš prodati u razumnom roku (3-4 mjeseca).lajkujMe wrote:mene nesto zanima za koliko bih mogao prodati stan od 54 kvadrata na cengic vili. Nije novo gradnja.
Malo sutra, ko ce dati te pare -:)
-
Alfa159-1.7Turbo
#1756 Re: Cijene stanova All about
[quote="Eborg"]@kakavdanakneiskustvu: Ne znam fakat. Imam poznanika koji živi tačno preko puta džamije tako da je moguće da misliš na onu drugu stranu koja nije uz cestu. U svakom slučaju, ne bih ti preporučio taj dio Zenice, ja se svaki put nanerviram kada odem gore. Prvo, saobraćaj sa Vjetrenica je užasan, Schumacheri nalijeću samo tako a krkana je sišlo sa planina da ne povjeruješ. Bez zajebancije, otišao ja do druga kad sve okolo ljudi drže kokoši i smrdi na to.
Ako je to onaj donji dio, kada siđeš sa glavne ceste, onda zanemari ovo što sam rekao. Travnička je neuporedivo bolja solucija, znam da sada gledaš gdje i kako ali to ti je prijateljski savjet, jedino ako nije to nešto baš ekstra povoljno.
[/quote
Ta zgrada je finansirana od strane Opcine Zenica, i namjenjena je mislim ljudima sa Kanala, nisam sad tacno upucen, uglavnom njima ce se djeliti ti stanovi...valjda su u ratu ostali bez stanova,pa ce im sada biti dodjeljeni ti stanovi...
Ta zgrada je finansirana od strane Opcine Zenica, i namjenjena je mislim ljudima sa Kanala, nisam sad tacno upucen, uglavnom njima ce se djeliti ti stanovi...valjda su u ratu ostali bez stanova,pa ce im sada biti dodjeljeni ti stanovi...
-
Eborg
#1757 Re: Cijene stanova All about
Ajde konačno da se i to riješi, hvala!
Mada ostajem pri ranijoj konstataciji, sve one barake od ograde nekadašnjeg kruga željezare pa do Biss-Toursove pumpe treba porušiti. Može se napraviti novo naselje ili osloboditi prostor za manje bizinise (ekološki prihvatljive naravno). Tamo je sada samo vatrogasni dom (u raspadnom stanju), kuglana (može i bolja lokacija) te auto-škola (neka se koristi ono čudo kod Tena).
Mada ostajem pri ranijoj konstataciji, sve one barake od ograde nekadašnjeg kruga željezare pa do Biss-Toursove pumpe treba porušiti. Može se napraviti novo naselje ili osloboditi prostor za manje bizinise (ekološki prihvatljive naravno). Tamo je sada samo vatrogasni dom (u raspadnom stanju), kuglana (može i bolja lokacija) te auto-škola (neka se koristi ono čudo kod Tena).
-
Alfa159-1.7Turbo
#1758 Re: Cijene stanova All about
Malo off-topic:
Ja da sam se pitao ,jos 97 bi doveo rukovodstvo VW-a u Zenicu, dao im cijelu Zeljezaru da poruse, oslobdio ih svih mogucih poreza narednih 20 godina, i napravio od Zenice jak centar auto industrije( uz to i pratece tvornice autodijelova, koje nisu veliki zagadjivaci i itd..)...
A ,ovako bas u razgovoru sa nekim stranim ljudima koji se bave biznisom, cude se kako se to truje cijeli grad od fabrike, koja hrani samo oko dvije hiljade ljudi...da dvije hiljade je nista u odnosu na stetu koja se nanosi gradu..
Pa , u Francuskoj prije neki dan prvi solarni voz, a vamo jos ciro ide na cumur..
Jednostavno, ne znam kako vise opisati mentalitet gradjana kada su u pitanju te neke stvari...Zenica se mogla 10 puta vise razviti, da se pamentije radilo...
Nazalost, kada se ovakvo nesto kaze, odmah proglasavaju te za ludog...
A,sada sto se tice nekretnina u Zenici, mislim da ce poslije recesije ipak doci do porasta cjena, te cjene dalje nece padati, na kraju evo kad se pogleda ponuda kuca, da valjda lokacija mozes naci ejdno 5-6 kuca u cjeloj Zenici u uzoj jezgri grada(da je centar udaljen do 10 min laganog hoda)...vremenom ce se sve lokacije probrati, tako cjena barem sto se tice kuca ce sigurno kroz narednih par godina samo gore ici...
Ja da sam se pitao ,jos 97 bi doveo rukovodstvo VW-a u Zenicu, dao im cijelu Zeljezaru da poruse, oslobdio ih svih mogucih poreza narednih 20 godina, i napravio od Zenice jak centar auto industrije( uz to i pratece tvornice autodijelova, koje nisu veliki zagadjivaci i itd..)...
A ,ovako bas u razgovoru sa nekim stranim ljudima koji se bave biznisom, cude se kako se to truje cijeli grad od fabrike, koja hrani samo oko dvije hiljade ljudi...da dvije hiljade je nista u odnosu na stetu koja se nanosi gradu..
Pa , u Francuskoj prije neki dan prvi solarni voz, a vamo jos ciro ide na cumur..
Jednostavno, ne znam kako vise opisati mentalitet gradjana kada su u pitanju te neke stvari...Zenica se mogla 10 puta vise razviti, da se pamentije radilo...
Nazalost, kada se ovakvo nesto kaze, odmah proglasavaju te za ludog...
A,sada sto se tice nekretnina u Zenici, mislim da ce poslije recesije ipak doci do porasta cjena, te cjene dalje nece padati, na kraju evo kad se pogleda ponuda kuca, da valjda lokacija mozes naci ejdno 5-6 kuca u cjeloj Zenici u uzoj jezgri grada(da je centar udaljen do 10 min laganog hoda)...vremenom ce se sve lokacije probrati, tako cjena barem sto se tice kuca ce sigurno kroz narednih par godina samo gore ici...
- alijagic
#1759 Re: Cijene stanova All about
Tri godine polemike i tema jos ziva. Mogao se i fax zavrsiti za to vrijeme. Al' po Bolognialijagicalija wrote:Kao sto sam predvidio i prije nego su poceli stupidni postovi:Cijene nekretnina zaustavile rast
Zahuktalo tržište nekretnina u Sarajevu počelo se hladiti: već nekoliko mjeseci cijene stanova uglavnom miruju dok su cijene poslovnih prostora za nekoliko procenata čak i pale ...
Prema podacima agencija i internetskih portala, nakon dugo vremena interes za kupovinu nekretnina u Sarajevu se smanjio dok je na drugoj strani ponuda rasla jednakim tempom pa je pad cijena nekretnina bio neizbježan. Tome je presudno doprinio osjetno manji interes dijaspore koja je posljednjih godina pokupovala veliki broj stanova u Sarajevu. No globalna kriza izazvana valom poskupljenja energenata i hrane ohladila je mnoge, potencijalne kupce stanova i poslovnih prostora osobito one iz dijaspore kojima kupovina nekretnina u domovini ionako nije bila prioritetna. Prema (istina nepotpunim) podacima dijaspora je ove godine kupila upola manje stanova nego prije dvije-tri godine, kada su cijene stanova u elitnim dijelovima Sarajeva bile osjetno niže od cijena stanova u najlošijim četvrtima zapadnih gradova. No, u samo nekoliko godina stanje se iz temelja piomijemlo i današnje cijene stanova u Sarajevu skoro su se približile cijenama na zapadu.
Također, na pad potražnje za nekretninama snažno je uticalo poskupljenje kapitala jer su u samo nekoliko mjeseci banke u BiH podigle kamatnu stopu za skoro 30 posto – sa prosječnih 7 na skoro 9,5 posto za stambene ktedite.
Dobrim dijelom i građevinci su doprinijeli hlađenju tržišta nekretnina jer su raniju golemu potražnju iskoristili za nerealno zidanje cijena i brzu zaradu. Građevinske marže u novogradnji posljednjih godina iznosile su u prosjeku preko 80 posto, i to se stanje moglo održavati onoliko dugo koliko je potražnja bila veća od punude, Ta su vremena međutim definitivno prošla pa se lokalni građevinari moraju prilagoditi na osjetno niže marže.
- bavi
#1760 Re: Cijene stanova All about
alijagic wrote:Tri godine polemike i tema jos ziva. Mogao se i fax zavrsiti za to vrijeme. Al' po Bolognialijagicalija wrote:Kao sto sam predvidio i prije nego su poceli stupidni postovi:Cijene nekretnina zaustavile rast
Zahuktalo tržište nekretnina u Sarajevu počelo se hladiti: već nekoliko mjeseci cijene stanova uglavnom miruju dok su cijene poslovnih prostora za nekoliko procenata čak i pale ...
Prema podacima agencija i internetskih portala, nakon dugo vremena interes za kupovinu nekretnina u Sarajevu se smanjio dok je na drugoj strani ponuda rasla jednakim tempom pa je pad cijena nekretnina bio neizbježan. Tome je presudno doprinio osjetno manji interes dijaspore koja je posljednjih godina pokupovala veliki broj stanova u Sarajevu. No globalna kriza izazvana valom poskupljenja energenata i hrane ohladila je mnoge, potencijalne kupce stanova i poslovnih prostora osobito one iz dijaspore kojima kupovina nekretnina u domovini ionako nije bila prioritetna. Prema (istina nepotpunim) podacima dijaspora je ove godine kupila upola manje stanova nego prije dvije-tri godine, kada su cijene stanova u elitnim dijelovima Sarajeva bile osjetno niže od cijena stanova u najlošijim četvrtima zapadnih gradova. No, u samo nekoliko godina stanje se iz temelja piomijemlo i današnje cijene stanova u Sarajevu skoro su se približile cijenama na zapadu.
Također, na pad potražnje za nekretninama snažno je uticalo poskupljenje kapitala jer su u samo nekoliko mjeseci banke u BiH podigle kamatnu stopu za skoro 30 posto – sa prosječnih 7 na skoro 9,5 posto za stambene ktedite.
Dobrim dijelom i građevinci su doprinijeli hlađenju tržišta nekretnina jer su raniju golemu potražnju iskoristili za nerealno zidanje cijena i brzu zaradu. Građevinske marže u novogradnji posljednjih godina iznosile su u prosjeku preko 80 posto, i to se stanje moglo održavati onoliko dugo koliko je potražnja bila veća od punude, Ta su vremena međutim definitivno prošla pa se lokalni građevinari moraju prilagoditi na osjetno niže marže.
A znaš li kako će se kretati cijene nekretnina u Sarajevu u iduće 2-3 god? Da li sad uzeti nekretninu ili još sačekati??
-
Alfa159-1.7Turbo
#1761 Re: Cijene stanova All about
@kakavdanakneiskustvu:
Ma, imam ja upravo stan u toj novogradnji na Bristu, ali ne koristim ga, ali ne bi jos prodavao ispod minimlano 1400 po kvadratu...doduse meni se ne zuri, ja uzmem tako nekretinu pa kad je prodam po nekoj svojoj racunici...
Naravno svako trazi sta njemu odgovora...mada sumnjam da ce cjene vise spadati..
Naravno, ne treba se zalijetati, dobro razmisliti, mada i ja ti tu privatnu kucu u Travnickoj ne bi preporucio...nije nesto lokacija..a i trotoar je uzak,danas sutra mala djeca, a niz Vjetrenice svi brzo voze, svi furaju..bjezi od tih stanova u privatnim kucama..
I dobro paprilogiju pregedaj kad budes kupovao, trazi notara po svome izboru,kojem vjerujes!!!
Sretno sta god odlucio, a ako budes zainteresovan za Brist, po kvadratu 1400, stan nikako nije koristen,javis mi se na pp!Pozz!
Ma, imam ja upravo stan u toj novogradnji na Bristu, ali ne koristim ga, ali ne bi jos prodavao ispod minimlano 1400 po kvadratu...doduse meni se ne zuri, ja uzmem tako nekretinu pa kad je prodam po nekoj svojoj racunici...
Naravno svako trazi sta njemu odgovora...mada sumnjam da ce cjene vise spadati..
Naravno, ne treba se zalijetati, dobro razmisliti, mada i ja ti tu privatnu kucu u Travnickoj ne bi preporucio...nije nesto lokacija..a i trotoar je uzak,danas sutra mala djeca, a niz Vjetrenice svi brzo voze, svi furaju..bjezi od tih stanova u privatnim kucama..
I dobro paprilogiju pregedaj kad budes kupovao, trazi notara po svome izboru,kojem vjerujes!!!
Sretno sta god odlucio, a ako budes zainteresovan za Brist, po kvadratu 1400, stan nikako nije koristen,javis mi se na pp!Pozz!
- alijagic
#1762 Re: Cijene stanova All about
Ma nemam pojma kao ni 3 godine postova i ljudi na forumu.bavi wrote:alijagic wrote:Tri godine polemike i tema jos ziva. Mogao se i fax zavrsiti za to vrijeme. Al' po Bolognialijagicalija wrote:Kao sto sam predvidio i prije nego su poceli stupidni postovi:Cijene nekretnina zaustavile rast
A znaš li kako će se kretati cijene nekretnina u Sarajevu u iduće 2-3 god? Da li sad uzeti nekretninu ili još sačekati??
-
žuti
#1763 Re: Cijene stanova All about
Ako nekoga zanima nadogradnja u Pejtonu , 5. sprat - nov stan, namješten dvosoban moze poruka na pp
S druge strane zanima me stan u uniprometu, parmolinskoj ili envera sehovica, ako neko zna konkretan stan da se prodaje molim da javi na pp
S druge strane zanima me stan u uniprometu, parmolinskoj ili envera sehovica, ako neko zna konkretan stan da se prodaje molim da javi na pp
-
zonbirile
#1764 Re: Cijene stanova All about
ima jedan elemenat u našoj stanogradnji-pranje novca uz konstantan priliv.Onaj koji dila,boli ga qurac za cijene i kurentnost,pa i Z.Turković je nadogradio 34 stana.Ko se kreditno zavalio taj i rasprodaje.
-
Eborg
#1765 Re: Cijene stanova All about
Kako stvari stoje sa ovim Uniprometom kod Mercatora?
Koliko vidim zgrada nema upotrebnu dozvolu te se stanovi ne mogu uknjižiti na kupca do daljnjeg. S obzirom da je očito cijela zgrada pod hipotekom ili je barem bila u kakvoj je to situaciji? Oni tvrde da su dobili upotrebnu dozvolu no ja baš i ne padam na te trgovačke priče. Zgrada je završena, ljudi se useljavaju već.
Isto tako, očekuju li se padovi cijena s obzirom da su ovdje postavljani neki članci o tome? Imam ponudu za Unipromet 1900 KM/m2 (PDV uračunat), može li ići i niže od toga?
Koliko vidim zgrada nema upotrebnu dozvolu te se stanovi ne mogu uknjižiti na kupca do daljnjeg. S obzirom da je očito cijela zgrada pod hipotekom ili je barem bila u kakvoj je to situaciji? Oni tvrde da su dobili upotrebnu dozvolu no ja baš i ne padam na te trgovačke priče. Zgrada je završena, ljudi se useljavaju već.
Isto tako, očekuju li se padovi cijena s obzirom da su ovdje postavljani neki članci o tome? Imam ponudu za Unipromet 1900 KM/m2 (PDV uračunat), može li ići i niže od toga?
- Haris.ba
#1766 Re: Cijene stanova All about
To ti je slučaj sa većinom novogradnje u Sarajevu. Ima slučajeva gdje se tek nakon tri godine života u stanu dobije upis u zk -u. Vjerovatno ima i ekstremnijih slučajeva. Hipoteka u načelu nije prepreka. Ali rizik je naravno na strani kupca u slučaju problema. To ti jednostavno odnos povjerenja. Postoji sud, ali kad do njega dođe jadna majko. Tako, ako misliš da će unipromet izvršavati svoje obaveze narednih godina ne ostaje ti ništa osim riskiranja.Eborg wrote:Kako stvari stoje sa ovim Uniprometom kod Mercatora?
Koliko vidim zgrada nema upotrebnu dozvolu te se stanovi ne mogu uknjižiti na kupca do daljnjeg. S obzirom da je očito cijela zgrada pod hipotekom treba li od toga bježati kao đavo od krsta? Zgrada je završena, ljudi se useljavaju već.
A ta cijena nije velika koliko je bila prije pola godine, ili prije godinu. Vjerovatno se radi o stanovima do 5 sprata koji gledaju na merkator?
-
Eborg
#1767 Re: Cijene stanova All about
Da, otprilike ta spratnost na toj strani.
Ne znam fakat, poznanik mi je kupio poslovni prostor u istoj zgradi i tvrdi da još nije uknjižio u ZK zbog te upotrebne dozvole a Unipromet tvrdi da su to završili i da se po kupovini stana isti može uknjižiti jer su navodno dobili upotrebnu dozvolu. Razilaze mi se te dvije priče, da li općinski katastar ima takvu informaciju ili to moram tražiti u sudskom ZK uredu?
Svjestan sam da je cijena pala no da li će i dalje padati all-round? Nekako mi ovo nije visoka cijena za stan na ovoj lokaciji, samo bi mi žao bilo kupiti stan a onda da padne cijena kvadrata i dalje čak i ako sve bude regularno. Ostalo je malo stanova u zgradi spratnosti i kvadrature koji mi odgovaraju pa je zato malo stiska s vremenom.
Ne znam fakat, poznanik mi je kupio poslovni prostor u istoj zgradi i tvrdi da još nije uknjižio u ZK zbog te upotrebne dozvole a Unipromet tvrdi da su to završili i da se po kupovini stana isti može uknjižiti jer su navodno dobili upotrebnu dozvolu. Razilaze mi se te dvije priče, da li općinski katastar ima takvu informaciju ili to moram tražiti u sudskom ZK uredu?
Svjestan sam da je cijena pala no da li će i dalje padati all-round? Nekako mi ovo nije visoka cijena za stan na ovoj lokaciji, samo bi mi žao bilo kupiti stan a onda da padne cijena kvadrata i dalje čak i ako sve bude regularno. Ostalo je malo stanova u zgradi spratnosti i kvadrature koji mi odgovaraju pa je zato malo stiska s vremenom.
- poznanik
#1768 Re: Cijene stanova All about
Meni nije jasno ko i kako dozvoljava useljenje i stanovanje u zgradama koje nemaju upotrebnu dozvoluEborg wrote:Kako stvari stoje sa ovim Uniprometom kod Mercatora?
Koliko vidim zgrada nema upotrebnu dozvolu te se stanovi ne mogu uknjižiti na kupca do daljnjeg...?
-
Eborg
#1769 Re: Cijene stanova All about
A to i jeste najveća dilema. Oni tvrde da su je nedavno dobili, čak su mi evo i u Općini Novo Sarajevo potvrdili da su im nedavno radili to etažiranje ali opet me buni što ovaj poznanik još uvijek nije dobio nikakvu informaciju od Uniprometa i još mu nije ništa upisano.
-
Eborg
#1770 Re: Cijene stanova All about
Pa ne baš ispod ploče, radi se o nižim spratovima, tu ponudu sam dobio za stan koji je na akciji te mu je cijena 1900 KM/m2, stan manje kvadrature na istom spratu koji nije na akciji čak dođe skuplji, dakle ponuda je na mjestu.
Pruga me ne brine jer sam udaljen od nje, za transferzalu nisam siguran, hoće li ona biti veliki problem?
Pruga me ne brine jer sam udaljen od nje, za transferzalu nisam siguran, hoće li ona biti veliki problem?
-
motorola01
#1771 Re: Cijene stanova All about
Zna li neko(posto vidim da ima i zenicana)kako doci do vlasnika zgrade u Crkvicama,dole kod stomatoloske ordinacije Kaknjo???Ko je izgradio onu zgradu i da li ima negdje na netu o cijenama koje se krecu po kvadratu?
-
Eborg
#1772 Re: Cijene stanova All about
Moguće da si i ti u pravu, bio sam jučer u ovom stanu na 5. spratu i sve se čini OK, možda je neko odustao od tog stana u međuvremenu pa sam uletio u pravom trenutku. S obzirom da je 1900 KM/m2 a svi ostali od 2000 KM/m2 pa naviše, zainteresovan sam.HenryKinasky wrote:Meni su rekli da je zadnji sprat (16). Dobro se sjecam da mi je zena koja se javila na telefon rekla da su stanovi na nizim spratovima cijenom preko 2000 Km po kvadratu (do 2500 KM po kvadratu). E sad, ili su meni lagali ili su tebi.
Pa ako planiras imati djecu skontaj kako ce ti biti kad ti malo dijete izadje vani a znas da je s jedne strane pruga a sa druge prometna cesta.
Upravo zato i razmatram tu ponudu s obzirom da je finansijski povoljna a lokacija za novogradnju je dobra ali brine me ta pravna regulacija.
Nikad ne znaš kada će se neka nova Pelakuša pojaviti.
-
zonbirile
#1773 Re: Cijene stanova All about
pa bilo slučajeva u Hrvatskoj,a i u RS.Lola uzme kredit,stavi hipoteku na objekat,objekat rasproda i tutanj,poslije banka izbacuje stanare.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#1774 Re: Cijene stanova All about
Ne može se prodati objekat (notarski) ako je hipoteka na njemu. A ko kupi, a nije notarski obrađeno, sam je kriv.zonbirile wrote:pa bilo slučajeva u Hrvatskoj,a i u RS.Lola uzme kredit,stavi hipoteku na objekat,objekat rasproda i tutanj,poslije banka izbacuje stanare.
Ja sam skoro kupila stan od jedne firme. Samo je predugovorom određeno šta, ko, kome. Kad je napravljen ugovor o kupoprodaji hipoteka je već bila skinuta.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#1775 Re: Cijene stanova All about
Muhamed Pilav baš ne važi za prevaranta, iako, kako kažeš treba se osigurati. Ako imaš sumnje, daj samo kaparu (zakonski ti i ne može tražiti cijeli iznos dok se ne potpiše kupoprodajni ugovor, a kad ga potpisuješ kod notara, već treba biti hipoteka skinuta. NIje hipoteka ništa sa onog svijeta, tako se mora financirati.Eborg wrote:Upravo zato i razmatram tu ponudu s obzirom da je finansijski povoljna a lokacija za novogradnju je dobra ali brine me ta pravna regulacija.
Nikad ne znaš kada će se neka nova Pelakuša pojaviti.
Sad, ne bi da pametujem, svatko ima svoje mišljenje, ali za tu cijenu po kvadratu meni je bolja Stara Breka ili Pionirska. Ono je nekako, baš slijepo crijevo.