Da li su izašli januarsko-februarski rokovi na vašem fakutetu (za stari plan i program)? (treba mi inf. za frendicu koja nije iz Sa, pa da ne dolazi ako nisu)
Hvala!
uvjerenje ti trebaju izdati odmah u roku od dan..a to sto su oni nesposobni i bezobrazni je druga prica.. nego ode prijateljica tamo pa napravi frku pa ode malo i do dekana sto da ne.. sa njima fino ne moze nikako...ja2 wrote:Interesuje me da li je iko ko je diplomirao unazad mjesec dva dobio uvjerenje o diplmiranju. Moja prijateljica je diplomirala pocetkom decembra i jos uvijek ceka da uvjerenje, a iz studentske joj ne znaju reci kada ce biti gotovo. Pa me interesuje da li je iko u zadnjih mijesec dana dobio uvjerenje i koliko je cekao. Hvala
ne uci iz skripte ako ne zelis dozivotno izlaziti na ispit.. sjedi nauci knjigu napamet pomiri se s tim i kad god izadjes sigurno ces polozitisamo_ti wrote:Hej raja , jedno pitanjce![]()
predmet Ustavno pravo I , knjiga, Zagrebackog izdanja ( 2006. ) i autora , Soko i Smerdel .... eh sad` , ima li kakva dobra skripta , jer ne treba se uciti nista sto je vezano za Hrvatsku , pa me zanima ima li gdje to fino "sazeto" ...
ako neko zna , neka napise ...unaprijed hvala
nuki_cika wrote:I se slažem da je studiranje po starom sistemu teže,nego po bolonji.Neshvatljivo je nap.da predmet "uvod u nauku o državi i pravu" bude u 2 parcijale.Mislim HALOOOOO,predmet od 80 stranica knjige da ga podijele na 2 parcijale,pa gdje to još ima.
Dalje profesori su na predavanjima samo zato što moraju ispoštovati to da nam lafo ispredaju ono malo jada neka 2 sata.Neko je ovdje na predhodnim postovima spomenuo da mu je bikić i njegova predavanja dosta pomogla kad se zaposlio,e ako je on pomogao,ja se pitam ko ti može odmoći.Bikić je meni tako dosadan čovjek i nije mi uopće zanimljiv u prilog tome ide nekoliko konstatacija:
1.Bikić se u vecini slucajeva zajebava na predavanjima(Priča suvišne stvari,koje barem mene ne zanimaju)
2.Ej molim te lijepo pocne nešto pricati i onda nam kaže da zapišemo zadatak i taj jedan jedini zadatak rijesavamo citav cas i to tako što od nas traži da dođemo do rješenja,i onda se studenti pocnu prosipati koje je rješenje u pitanju,da bi tek tamo 16,17 student lupio i pogodio o cemu se radi.Mislim stvarno besmisleno.Umjesto da nam on rastumaci odmah to,i samim tim ce nam biti jasnije,(i kad bi on odmah objasnjavo konkretne slučajeve mogli bi uraditi i po 6 ili 7 zadataka iz određene oblasti)uzme se naglabati sa nama čitav cas i šta smo naucili
3.Il najace je rjsavamo slucaj i kaže e eto vi to dovršite kuci![]()
Jedino ciji rad cijenim na onom fakultetu je asistenta izmirlije i profesorice melihe povlakic,jer žena zaista zna objasniti i meni licno nikad nije bilo dosadno na njenim predavanjima,samo što ima dosta studenata koji se žale na njene ispite,ali ti indolentni studenti da dolaze barem na 70 posto njenih predavanja,slušaju i zapisuju šta prica grantujem da ce i nasljedno i stvarno položiti iz prve.Ih da je ona nama na obligacija,vjerovatno bi i naucili dosta toga i bili kvalitetni pravnici sutra,a onako ...
madame wrote:nuki_cika wrote:I se slažem da je studiranje po starom sistemu teže,nego po bolonji.Neshvatljivo je nap.da predmet "uvod u nauku o državi i pravu" bude u 2 parcijale.Mislim HALOOOOO,predmet od 80 stranica knjige da ga podijele na 2 parcijale,pa gdje to još ima.
Dalje profesori su na predavanjima samo zato što moraju ispoštovati to da nam lafo ispredaju ono malo jada neka 2 sata.Neko je ovdje na predhodnim postovima spomenuo da mu je bikić i njegova predavanja dosta pomogla kad se zaposlio,e ako je on pomogao,ja se pitam ko ti može odmoći.Bikić je meni tako dosadan čovjek i nije mi uopće zanimljiv u prilog tome ide nekoliko konstatacija:
1.Bikić se u vecini slucajeva zajebava na predavanjima(Priča suvišne stvari,koje barem mene ne zanimaju)
2.Ej molim te lijepo pocne nešto pricati i onda nam kaže da zapišemo zadatak i taj jedan jedini zadatak rijesavamo citav cas i to tako što od nas traži da dođemo do rješenja,i onda se studenti pocnu prosipati koje je rješenje u pitanju,da bi tek tamo 16,17 student lupio i pogodio o cemu se radi.Mislim stvarno besmisleno.Umjesto da nam on rastumaci odmah to,i samim tim ce nam biti jasnije,(i kad bi on odmah objasnjavo konkretne slučajeve mogli bi uraditi i po 6 ili 7 zadataka iz određene oblasti)uzme se naglabati sa nama čitav cas i šta smo naucili
3.Il najace je rjsavamo slucaj i kaže e eto vi to dovršite kuci![]()
Jedino ciji rad cijenim na onom fakultetu je asistenta izmirlije i profesorice melihe povlakic,jer žena zaista zna objasniti i meni licno nikad nije bilo dosadno na njenim predavanjima,samo što ima dosta studenata koji se žale na njene ispite,ali ti indolentni studenti da dolaze barem na 70 posto njenih predavanja,slušaju i zapisuju šta prica grantujem da ce i nasljedno i stvarno položiti iz prve.Ih da je ona nama na obligacija,vjerovatno bi i naucili dosta toga i bili kvalitetni pravnici sutra,a onako ...
Ta cjelokupna rasprava oko toga po kom je sistemu teže studirati je bespotrebna, nekad je lakše položiti ispit integralno, a nekad parcijalno, sve zavisi od materije. Naravno kod nas nije provedena bolonja do kraja, pa se može reći da studiranje po ovom "hibridu od bolonje" predstavlja veću manipulaciju studentskim živcima nego ijedan drugi sistem, jer realno "mi bolonjci" blage veze nemamo koje ćemo zvanje dobiti kad završimo, i šta će se desiti s nama kad dodje dan D, u potrazi za zaposlenjem. Što se tiče Bikićevih predavanja, meni su realno pomogla, za razliku od vježbi iz tog predmeta. Mislim, naravno najvrednija su glede neke vrste entertainmenta, ali mi se začudo potrefilo da fakat na ispitu imam slične zadatke kao na predavanjima, pa sam u tom segmentu lakše s obligacijama izašla na kraj. Što se tiče predavanja profesorice Povlakić, išla sam na svako svojevremeno, pa i na vježbe, smatram da su joj predavanja kvalitetna, ali da preferira pojedine studente, i da na osnovu aktivnosti (koja je nepravdi za volju) uračunata u ocjenu, do izražaja nisu u moje vrijeme mogli doći oni koji ne galame i koji se ne guraju u prvi plan. Mislim da su najjača predavanja profesorice Hajrije Sijerčić Čolić i profesorice Gradaščević-Sijerčić. Ovo drugo, eto, kako kome odgovara. Nekima se, eto, recimo sviđao i Durmišević.
meni samo nije jasno kako bilo ko moze reci da je laksa bolonja il ti taj stari sistem...khmm...wickerman wrote:Ni u jednoj rijeci nisam upotrijebio anti jedino sto sam napisao da je lakse nego starom sistemu i postavio ono sto sam ja svojim ocima vidio ...
semlaca wrote:Šta to sad znači da trebam učiti ponovo? Što ne iz knjige iz 2006.? Šta joj fali? Foala
Napisao sam vec jednom,ali nije mi mrsko napisat opet,pogledaj koliko prodje jednih a koliko drugih na ispitu i sve ce ti biti jasnoUmmiKulsum wrote:meni samo nije jasno kako bilo ko moze reci da je laksa bolonja il ti taj stari sistem...khmm...wickerman wrote:Ni u jednoj rijeci nisam upotrijebio anti jedino sto sam napisao da je lakse nego starom sistemu i postavio ono sto sam ja svojim ocima vidio ...
pa ko je to pokusao studirati i po jednom i drugom sistemu da bi bio kompetentan suditi o tom :S
to sve zavisi od osobe do osobe,
Možda zato što ih je jako malo jer su morali davnih dana diplomirati, a nisu, jer im je sistem jako težak pa su mogli raditi šta su htjeli. Mogao si i za primjeru uzeti prošli termin iz Obligacija na kojem je položio 11 opšti dio, a 8 posebni. Polagalo ravno 300 ljudi. Ili spiskove iz EU sa 9 položenih na čitavu generaciju.wickerman wrote:Sve je jasno ko dan kad vidis koliko ima koga da je polozio ! Primjer u decembru 2010 polozi 11 ljudi MJP po starom sistemu a MJP 1 polozi 200 !!! Ili finansije u aprilu 2010 polazu bolonjci i stari sitem zajedno i starom sistemu pukne pitanja Budjet,Finansijski izvjestaj(cijeli) i valute i devize da se ukakis od pisanja,6h me ruka poslije bolila...kad pogledas padnes u nesvijest 4 strane minimalno skraceno pisat u 40minuta ! A bolonjci dobiju nake testice i rezultat predpostavlajte oko 15 polozenih starih oko 100 bolonjaca ! Svaki ispit je tako i sad ce neko reci bolonjci vise uce ili da je jednako tesko???![]()
![]()
smijesno da nije tuzno
Moj poznanik pohađa isti i kaje se što je to upisao, neorganizovano do bola i na silu. To je njegovo iskustvo, možda neko ima više za reći.BASS wrote:Ima li ko iskustava sa ovim novim postdiplomskim - tj. II ciklusom?
Mogu li se tu upisati kandidati koji su diplomirali po starom režimu,jer koliko sam obavješten postdiplomskog po starom sistemu više nema?
Nije to u pitanju kod mjp -a. Ko se sjeća Vesne Kazazić zna kakav je to bio predmet, a ništa lošije se nije odlazilo sa znanjem nego od Nežle. Mislim čak i više, iako je to bio ležeran ispit. Osim kad je Vesna tek došla na faks, tada je i ona cijedila. Evo, izgleda i Nežla kod bolonjaca popušta malo. Ama, to je sve relativno. Pa rijetko se na Bikića žali zbog kriterija. Rijetko koga on maltretira. A za Nežlu raja visila kod dekana. I to opravdano. Ja i danas znam šta je talweg.elSaik wrote:Možda zato što ih je jako malo jer su morali davnih dana diplomirati, a nisu, jer im je sistem jako težak pa su mogli raditi šta su htjeli.
žao mi je ovo čut,mada sa druge strane - ako je ta neorganizovanost na nivou one sa dodiplomskog to bi bio business as usual - tj.naviknut sam na toEborg wrote:Moj poznanik pohađa isti i kaje se što je to upisao, neorganizovano do bola i na silu. To je njegovo iskustvo, možda neko ima više za reći.BASS wrote:Ima li ko iskustava sa ovim novim postdiplomskim - tj. II ciklusom?
Mogu li se tu upisati kandidati koji su diplomirali po starom režimu,jer koliko sam obavješten postdiplomskog po starom sistemu više nema?
elSaik wrote:Možda zato što ih je jako malo jer su morali davnih dana diplomirati, a nisu, jer im je sistem jako težak pa su mogli raditi šta su htjeli. Mogao si i za primjeru uzeti prošli termin iz Obligacija na kojem je položio 11 opšti dio, a 8 posebni. Polagalo ravno 300 ljudi. Ili spiskove iz EU sa 9 položenih na čitavu generaciju.wickerman wrote:Sve je jasno ko dan kad vidis koliko ima koga da je polozio ! Primjer u decembru 2010 polozi 11 ljudi MJP po starom sistemu a MJP 1 polozi 200 !!! Ili finansije u aprilu 2010 polazu bolonjci i stari sitem zajedno i starom sistemu pukne pitanja Budjet,Finansijski izvjestaj(cijeli) i valute i devize da se ukakis od pisanja,6h me ruka poslije bolila...kad pogledas padnes u nesvijest 4 strane minimalno skraceno pisat u 40minuta ! A bolonjci dobiju nake testice i rezultat predpostavlajte oko 15 polozenih starih oko 100 bolonjaca ! Svaki ispit je tako i sad ce neko reci bolonjci vise uce ili da je jednako tesko???![]()
![]()
smijesno da nije tuzno
Kada vidim da ima predmeta sa prve godine koji izbacuju apsolventske termine bude mi i više nego jasno o kako se vrijednim i radnim studentima radi.
![]()
Iz Finansija i Bolonjci dobiju 3 pitanja koja rade 40 minuta.
wildflower wrote:elSaik wrote:Možda zato što ih je jako malo jer su morali davnih dana diplomirati, a nisu, jer im je sistem jako težak pa su mogli raditi šta su htjeli. Mogao si i za primjeru uzeti prošli termin iz Obligacija na kojem je položio 11 opšti dio, a 8 posebni. Polagalo ravno 300 ljudi. Ili spiskove iz EU sa 9 položenih na čitavu generaciju.wickerman wrote:Sve je jasno ko dan kad vidis koliko ima koga da je polozio ! Primjer u decembru 2010 polozi 11 ljudi MJP po starom sistemu a MJP 1 polozi 200 !!! Ili finansije u aprilu 2010 polazu bolonjci i stari sitem zajedno i starom sistemu pukne pitanja Budjet,Finansijski izvjestaj(cijeli) i valute i devize da se ukakis od pisanja,6h me ruka poslije bolila...kad pogledas padnes u nesvijest 4 strane minimalno skraceno pisat u 40minuta ! A bolonjci dobiju nake testice i rezultat predpostavlajte oko 15 polozenih starih oko 100 bolonjaca ! Svaki ispit je tako i sad ce neko reci bolonjci vise uce ili da je jednako tesko???![]()
![]()
smijesno da nije tuzno
Kada vidim da ima predmeta sa prve godine koji izbacuju apsolventske termine bude mi i više nego jasno o kako se vrijednim i radnim studentima radi.
![]()
Iz Finansija i Bolonjci dobiju 3 pitanja koja rade 40 minuta.![]()
Uvijek bilo i moje misljenje.
Ili kad sam vidjela studenticu starog sistema koja izlazi iz kabineta KPP, polagala i pala, kaze ''joj ona profesorica kravetina izmaltretirala me, 10 mi je pitanja postavila'' (naravno da profesorica postavlja toliko pitanja samo nekome ko nema pojma, ne bi li uspjela nesto izvuci iz te osobe). Mislim, da je rekla za bilo koga drugog, ali bas za profesoricu Hajriju nema nikakvog smisla...
Toliko o vrijednim studentima koji studiraju godinama...
mislim da to nije mjerilo jer ljudi koji studiraju po starom režimu ima manje.wickerman wrote:Sve je jasno ko dan kad vidis koliko ima koga da je polozio ! Primjer u decembru 2010 polozi 11 ljudi MJP po starom sistemu a MJP 1 polozi 200 !!! Ili finansije u aprilu 2010 polazu bolonjci i stari sitem zajedno i starom sistemu pukne pitanja Budjet,Finansijski izvjestaj(cijeli) i valute i devize da se ukakis od pisanja,6h me ruka poslije bolila...kad pogledas padnes u nesvijest 4 strane minimalno skraceno pisat u 40minuta ! A bolonjci dobiju nake testice i rezultat predpostavlajte oko 15 polozenih starih oko 100 bolonjaca ! Svaki ispit je tako i sad ce neko reci bolonjci vise uce ili da je jednako tesko???![]()
![]()
smijesno da nije tuzno