Je li automobil koji je proizveden mehanicki, i cije delove sklapa masina, "stvoren" od strane te iste masine ili od onoga ko masinom upravlja?Ako te iko "stvorio" onda su to tvoji roditelji. ..
Za predane Allahu dž.š.
- Towelie
#1751 Re: Za predane Allahu dž.š.
- fatamorgana
#1752 Re: Za predane Allahu dž.š.
Pa to znaju i djeca da mašinom upravlja radnička klasa!Towelie wrote:Je li automobil koji je proizveden mehanicki, i cije delove sklapa masina, "stvoren" od strane te iste masine ili od onoga ko masinom upravlja?Ako te iko "stvorio" onda su to tvoji roditelji. ..
- nasa
#1753 Re: Za predane Allahu dž.š.
Gledaj, na par tema si izvan teme i ja brisem i sutim, dosta...Ne mislim da imas problem da shvatis koncept odredjene teme, shodno tome ljutnju, odredjeno nezadovoljstvo, razmisljanja, promisljanja itd. kanalisi na prikladnim temama.aditon wrote:3i20 wrote:kazu trebamo biti na svemu zahvalni Allahu dz.s,pa hvala Mu al kako god skontam najvise bi volio da me nije ni stvorio da sam osto prasina,zemlja, jer sto vise proucavam i izucavam vjeru izgleda da se necu dobro provest na onom svijetu a na ovom svakako nisam sretan da se ne bojim Allaha i tog drugog svijeta davno bih se ubio al ne smijemo jer nam je On podario zivot.Kako god najbolje i najjednostavnije bi bilo da nisam stvoren jer ovo malo srece na svijetu nije vrijedno zivota i postojanja.Ukratko jel mene ko pito da ja zivim na ovom svijetu,zar ne bi bilo bolje da nisam nikad ni rodjen
Ako te iko "stvorio" onda su to tvoji roditelji. Da bi poboljšao kvalitetu svog življenja, onda po tom pitanju trebaš uraditi nešto za sebe. Ako ti to nije rješenje, ne boj se, skoči s solitera, nečeš ništa osjetiti.
Tada postaješ prašina i to je to. Drugi, treći, ini svjetovi su priče za malu djecu.
Hvala!
Shvati kao opomenu!
- nasa
#1754 Re: Za predane Allahu dž.š.
Isto ili bar slicno kao za prethodnog kolegu vazi i za tebe, primiri s trolanjem ili ces na odmor!fatamorgana wrote:Pa to znaju i djeca da mašinom upravlja radnička klasa!Towelie wrote:Je li automobil koji je proizveden mehanicki, i cije delove sklapa masina, "stvoren" od strane te iste masine ili od onoga ko masinom upravlja?Ako te iko "stvorio" onda su to tvoji roditelji. ..
Hvala na paznji i razumijevanju!
- aditon
#1755 Re: Za predane Allahu dž.š.
Jel ovo meni upučeno? Ako jeste, gdje ja to komentarišem mimo teme? Brisanje postova me ne vrijeđa ali to onda govori o nečemu drugom. Daj mi pokaži te komentare koji su mimo teme. Mislim da je ovdje posrijedi nedostatak kontra argumenata te se onda okrećemo i pribjegavamo brisanjima komentara, opemonema itd jer nemamo drugog načina da odgovorimo nekome. Žao mi je, iza svih svojih postova stojim. Ovo je forum i ne znam zašto bi nekome smetalo moje mišljenje, zbog toga smo ovdje, da izrazimo svoja mišljenja zar ne? Pokaži snagu, blokiraj mi acc, jer ti si moderator, a to je velika stvarnasa wrote:Gledaj, na par tema si izvan teme i ja brisem i sutim, dosta...Ne mislim da imas problem da shvatis koncept odredjene teme, shodno tome ljutnju, odredjeno nezadovoljstvo, razmisljanja, promisljanja itd. kanalisi na prikladnim temama.aditon wrote:3i20 wrote:kazu trebamo biti na svemu zahvalni Allahu dz.s,pa hvala Mu al kako god skontam najvise bi volio da me nije ni stvorio da sam osto prasina,zemlja, jer sto vise proucavam i izucavam vjeru izgleda da se necu dobro provest na onom svijetu a na ovom svakako nisam sretan da se ne bojim Allaha i tog drugog svijeta davno bih se ubio al ne smijemo jer nam je On podario zivot.Kako god najbolje i najjednostavnije bi bilo da nisam stvoren jer ovo malo srece na svijetu nije vrijedno zivota i postojanja.Ukratko jel mene ko pito da ja zivim na ovom svijetu,zar ne bi bilo bolje da nisam nikad ni rodjen
Ako te iko "stvorio" onda su to tvoji roditelji. Da bi poboljšao kvalitetu svog življenja, onda po tom pitanju trebaš uraditi nešto za sebe. Ako ti to nije rješenje, ne boj se, skoči s solitera, nečeš ništa osjetiti.
Tada postaješ prašina i to je to. Drugi, treći, ini svjetovi su priče za malu djecu.
Hvala!
Shvati kao opomenu!
Dakle, niti jednim postom nisam prekršio pravila foruma. Osim naravno što se tebi moja razmišljanja ne sviđaju. Pokaži moć svima ovdje, pokaži koliko si veliki/a, banuj ovaj acc. Ja ću napraviti novi, pa dok skontaš da sam to ja opet, ti opet i taj banuj i tako ćemo u krug.
Na kraju, iako ne smatram da sam nekog uvrijedio svojim komentarima, ako ipak jesam, ja se izvinjavam. Nemam problem ni sa izvinjenjem, pri tome tako zaista i mislim, nije floskula.
Pozdrav.
- arzuhal
#1756 Re: Za predane Allahu dž.š.
Odgovorit ću ti ja kao @nasin kolega, možda je ne bude odmah da ti odgovori osobno. Jel znaš šta je npr. flejmanje? Ono kada namjerno dođeš na neku temu da malo raspališ učesnike? I slične stvari...E vidi nešto, ima ovdje par tema na kojima uglavnom postove razmjenjuju vjernici (kao što je ova ili ona o Ramazanu), koje su više svojevrsne i lagane chat-teme nego teme da bi nešto raspravljalo na njima. Svako ko ima elementarnog odgoja i obrazovanja zna o čemu se tu radi i ne pokušava da "drma" te teme, neke stvari se jednostavno podrazumijevaju, ne mora biti posebno istaknuto.aditon wrote: Jel ovo meni upučeno? Ako jeste, gdje ja to komentarišem mimo teme? Brisanje postova me ne vrijeđa ali to onda govori o nečemu drugom. Daj mi pokaži te komentare koji su mimo teme. Mislim da je ovdje posrijedi nedostatak kontra argumenata te se onda okrećemo i pribjegavamo brisanjima komentara, opemonema itd jer nemamo drugog načina da odgovorimo nekome. Žao mi je, iza svih svojih postova stojim. Ovo je forum i ne znam zašto bi nekome smetalo moje mišljenje, zbog toga smo ovdje, da izrazimo svoja mišljenja zar ne? Pokaži snagu, blokiraj mi acc, jer ti si moderator, a to je velika stvar![]()
Dakle, niti jednim postom nisam prekršio pravila foruma. Osim naravno što se tebi moja razmišljanja ne sviđaju. Pokaži moć svima ovdje, pokaži koliko si veliki/a, banuj ovaj acc. Ja ću napraviti novi, pa dok skontaš da sam to ja opet, ti opet i taj banuj i tako ćemo u krug.
Na kraju, iako ne smatram da sam nekog uvrijedio svojim komentarima, ako ipak jesam, ja se izvinjavam. Nemam problem ni sa izvinjenjem, pri tome tako zaista i mislim, nije floskula.
Pozdrav.
Meni osobno je odmah zapeo za oko tvoj post na temi o Ramazanu u kojem se ti pitaš i, eto, kao brineš o muslimanima koji isposte cijeli ramazan a onda jedva čekaju da se oleše alkoholom za Bajram. Ja vala ne znam da ima ljudi koji smjerno isposte ramazan i idu u džamiju a onda se za Bajram opiju, ali znam da ih ima koji se suzdržavaju od alkohola makar uz ramazan (što je pohvalno) pa zato čekaju Bajram, da, kao, "smiju" popit...Ti si rekao da je takvih oko 89% među muslimnaima BiH što te predstavlja kao ili neznalicu ili nekog baš zlonamjernog, ali nebitno sad...
Hoću da kažem: ako imaš neki problem s islamom ili muslimanima, ako smatraš većinu muslimana u BiH licemjerima ili nešto slično, otvori temu ili nađi neku prikladnu, ovdje se na više tema i takvim stvarima raspravlja, ali ne upadaj na neke stare teme koje imaju svoj tok i ritam i ne uznemiravaj ljude na njima, to je sve.
- aditon
#1757 Re: Za predane Allahu dž.š.
Ne znam za taj termin flejmanje il kako već iskreno ali nije ni bitno kako se termin zove. Što se tog posta tiče, nisam "ulijetao" na određene teme s ciljem da nekog omalovažavam iako se možda tako učinilo. Činjenica je da se preko tastature ne može uvijek izraziti kako misliš i osječaš. Onda se i može određeni post protumačiti na ovaj ili onaj način.arzuhal wrote:Odgovorit ću ti ja kao @nasin kolega, možda je ne bude odmah da ti odgovori osobno. Jel znaš šta je npr. flejmanje? Ono kada namjerno dođeš na neku temu da malo raspališ učesnike? I slične stvari...E vidi nešto, ima ovdje par tema na kojima uglavnom postove razmjenjuju vjernici (kao što je ova ili ona o Ramazanu), koje su više svojevrsne i lagane chat-teme nego teme da bi nešto raspravljalo na njima. Svako ko ima elementarnog odgoja i obrazovanja zna o čemu se tu radi i ne pokušava da "drma" te teme, neke stvari se jednostavno podrazumijevaju, ne mora biti posebno istaknuto.aditon wrote: Jel ovo meni upučeno? Ako jeste, gdje ja to komentarišem mimo teme? Brisanje postova me ne vrijeđa ali to onda govori o nečemu drugom. Daj mi pokaži te komentare koji su mimo teme. Mislim da je ovdje posrijedi nedostatak kontra argumenata te se onda okrećemo i pribjegavamo brisanjima komentara, opemonema itd jer nemamo drugog načina da odgovorimo nekome. Žao mi je, iza svih svojih postova stojim. Ovo je forum i ne znam zašto bi nekome smetalo moje mišljenje, zbog toga smo ovdje, da izrazimo svoja mišljenja zar ne? Pokaži snagu, blokiraj mi acc, jer ti si moderator, a to je velika stvar![]()
Pozdrav.
Meni osobno je odmah zapeo za oko tvoj post na temi o Ramazanu u kojem se ti pitaš i, eto, kao brineš o muslimanima koji isposte cijeli ramazan a onda jedva čekaju da se oleše alkoholom za Bajram. Ja vala ne znam da ima ljudi koji smjerno isposte ramazan i idu u džamiju a onda se za Bajram opiju, ali znam da ih ima koji se suzdržavaju od alkohola makar uz ramazan (što je pohvalno) pa zato čekaju Bajram, da, kao, "smiju" popit...Ti si rekao da je takvih oko 89% među muslimnaima BiH što te predstavlja kao ili neznalicu ili nekog baš zlonamjernog, ali nebitno sad...
Hoću da kažem: ako imaš neki problem s islamom ili muslimanima, ako smatraš većinu muslimana u BiH licemjerima ili nešto slično, otvori temu ili nađi neku prikladnu, ovdje se na više tema i takvim stvarima raspravlja, ali ne upadaj na neke stare teme koje imaju svoj tok i ritam i ne uznemiravaj ljude na njima, to je sve.
Nemam ja nikakav problem s muslimanima ili islamom generalno. Ne pokušavam da bacam bombe i da nekog vrijeđam, opet kažem ovo je forum, na forumu se mišljenja razmjenjuju i opet se izvinjavam ako sam koga uvrijedio jer nije mi namjera to bila.
Vi, kao moderatori, odmah ste mi privatnom porukom trebali to ukazati, ako eventualno kršim neka pravila foruma.
- nasa
#1758 Re: Za predane Allahu dž.š.
Pa evo upozorili smo te ovako, ti shvatio, neces vise i nema problema!
- arzuhal
-
Ha0s
#1760 Re: Za predane Allahu dž.š.
Dova hafiza Ismaila ef. pred potpis zabrane nikaba
Jedan naš učenjak, hafiz Ismail ef. iz Novog Pazara, je bio uveliko iskušan od komunističke vlasti da vjerski ovjeri i da im opravda zabranu nikaba. Htjeli su ga na to prisiliti.
"Godine 1948. komunistički režim donosi dekret o ukidanju zara i feredže (hidžaba i nikaba), i traži od Ismail ef. kao velikog autoriteta i muftije da potpise “fetvu” kojom se “dozvoljava” skidanja hidžaba i nikaba, iako je tada pod istim bilo 90% žena u Novom Pazaru.
To je jako teško palo hfz. Ismailu koji je dovio Allahu da ga oslobodi tog teškog bremena, što mu je Allah ukabulio, te je Ismail ef. preslio na ahiret noć prije nego je trebao biti prisiljen da potpise “komunističku fetvu”."

Jedan naš učenjak, hafiz Ismail ef. iz Novog Pazara, je bio uveliko iskušan od komunističke vlasti da vjerski ovjeri i da im opravda zabranu nikaba. Htjeli su ga na to prisiliti.
"Godine 1948. komunistički režim donosi dekret o ukidanju zara i feredže (hidžaba i nikaba), i traži od Ismail ef. kao velikog autoriteta i muftije da potpise “fetvu” kojom se “dozvoljava” skidanja hidžaba i nikaba, iako je tada pod istim bilo 90% žena u Novom Pazaru.
To je jako teško palo hfz. Ismailu koji je dovio Allahu da ga oslobodi tog teškog bremena, što mu je Allah ukabulio, te je Ismail ef. preslio na ahiret noć prije nego je trebao biti prisiljen da potpise “komunističku fetvu”."

- vazi
#1761 Re: Za predane Allahu dž.š.
Bajram mubarek olsun, svako dobro amin.
- Smrcak15
#1762 Re: Za predane Allahu dž.š.
prelijep ezan od pjevaca Eldina Huseinbegovica
- arzuhal
#1763 Re: Za predane Allahu dž.š.
Od Mu’aza ibn Džebela, r.a., prenosi se da je Allahov Vjerövjesnik, a.s., rekao: „Zaista, šejtan je čovjekov vuk! Poput vuka ovaca! On dograbi osamljenu ovcu, onu koja stranja. Pa zato, čuvajte se strančarenja, a držite se džemata, ravnajte se prema onome šta većina muslimana misli i držite se džamije!“ (Musned Ahmedov, 232/5)
- asurbanipal
#1764 Re: Za predane Allahu dž.š.
Zapovjednik vjernih - mir neka je s njim! - kaže: "Kada čujete predanje neko, ispitajte ga mjerilom razuma, a ne samo mjerilom prenošenja, jer su prenositelji znanja brojni a čuvari rijetki."
-
Ha0s
#1765 Re: Za predane Allahu dž.š.
RAZUM I NJEGOVO MJESTO U ISLAMUasurbanipal wrote:Zapovjednik vjernih - mir neka je s njim! - kaže: "Kada čujete predanje neko, ispitajte ga mjerilom razuma, a ne samo mjerilom prenošenja, jer su prenositelji znanja brojni a čuvari rijetki."
-
UvaljanaPucna
#1766 Re: Za predane Allahu dž.š.
"Prijatelj neće (doslovno) dijeliti tvoje brige, niti će onaj koga voliš fizički ukloniti tvoju bol, niti će bliski ostati budan cijelu noć zbog tebe.
Zato pazi na sebe, zaštiti se, njeguj se, i stvarima koje ti se dogode u životu ne pridaj više pažnje nego što zaista zaslužuju. Zasigurno znaj da kada se slomiš, niko te neće izliječiti do tebe samog, i kada si poražen, niko ti neće obezbijediti pobjedu do tvoje odlučnosti. Tvoja sposobnost da ustaneš opet i nastaviš je samo tvoja obaveza. Ne gledaj svoju vrijednost u očima ljudi, već gledaj u svoju vrijednost očima svoje savjesti. Ako je tvoja savjest mirna, onda ćeš se uspeti visoko. I ako uistinu poznaješ sebe, neće ti naškoditi to što o tebi govore. Ne nosi breme briga ovog života jer on je za Allaha. I ne nosi zabrinutost zbog opskrbe jer ona je od Allaha. I ne nosi brigu o budućnosti jer je ona u Allahovoj Ruci. Brini samo o jednom: kako da zadovoljiš Allaha. Jer ako ti Njega zadovoljiš, On će zadovoljiti tebe, ispuniti te i obogatiti. Ne tuguj zbog života koji je tvoje srce rastužio. Samo reci: "O Allahu, nadomjesti mi dobrim na ovom i onom svijetu."
Tuga nestaje putem sedžde. Sreća dolazi s iskrenom dovom. Allah ne zaboravlja dobro koje radiš. Niti zaboravlja dobro koje si drugima uradio, niti bol koji si od njih uklonio. Niti će zaboraviti oko koje je zamalo zaplakalo a ti si ga nasmijao. Živi život na ovom principu: Budi dobar, pa makar ti se dobrim ne uzvratilo; ne zbog drugih, već zato što Allah voli dobročinitelje."
— Ibn Qajjim
Zato pazi na sebe, zaštiti se, njeguj se, i stvarima koje ti se dogode u životu ne pridaj više pažnje nego što zaista zaslužuju. Zasigurno znaj da kada se slomiš, niko te neće izliječiti do tebe samog, i kada si poražen, niko ti neće obezbijediti pobjedu do tvoje odlučnosti. Tvoja sposobnost da ustaneš opet i nastaviš je samo tvoja obaveza. Ne gledaj svoju vrijednost u očima ljudi, već gledaj u svoju vrijednost očima svoje savjesti. Ako je tvoja savjest mirna, onda ćeš se uspeti visoko. I ako uistinu poznaješ sebe, neće ti naškoditi to što o tebi govore. Ne nosi breme briga ovog života jer on je za Allaha. I ne nosi zabrinutost zbog opskrbe jer ona je od Allaha. I ne nosi brigu o budućnosti jer je ona u Allahovoj Ruci. Brini samo o jednom: kako da zadovoljiš Allaha. Jer ako ti Njega zadovoljiš, On će zadovoljiti tebe, ispuniti te i obogatiti. Ne tuguj zbog života koji je tvoje srce rastužio. Samo reci: "O Allahu, nadomjesti mi dobrim na ovom i onom svijetu."
Tuga nestaje putem sedžde. Sreća dolazi s iskrenom dovom. Allah ne zaboravlja dobro koje radiš. Niti zaboravlja dobro koje si drugima uradio, niti bol koji si od njih uklonio. Niti će zaboraviti oko koje je zamalo zaplakalo a ti si ga nasmijao. Živi život na ovom principu: Budi dobar, pa makar ti se dobrim ne uzvratilo; ne zbog drugih, već zato što Allah voli dobročinitelje."
— Ibn Qajjim
- zulfikkar
-
5korpus
#1768 Re: Za predane Allahu dž.š.
Kada se Zemlja najžešćim potresom svojim potrese i kada Zemlja izbaci terete svoje, i čovjek uzvikne: “Šta joj je?!” – toga Dana će ona vijesti svoje kazivati. (99:1-4)
- zulfikkar
- fatamorgana
#1770 Re: Za predane Allahu dž.š.
Dijete ne djete ....zulfikkar wrote:
- zulfikkar
- zulfikkar
- arzuhal
#1774 Re: Za predane Allahu dž.š.
Allah nagradio šejha Tarifija, a nas uputio na Put pravi!