Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1196
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1319

rikardoreis

#1751 Re: Šta trenutno čitate?

Post by rikardoreis »

repeater wrote:
anais_nin wrote:
rikardoreis wrote:anajs, samo ti te limunade citaj :D a rikardo čami na polici :D tvoja katarza :D :D
nije na polici :D kraj kreveta je :D imam jos 2 Saramgove koje cekaju :D cekam adekvatno raspolozenje da ih progutam :D
uh, nadam se da je jedna od te dvije "Prica o opsadi Lisabona."
fantasticna knjiga. :thumbup:
nikad cuo...hvala za info.
fakat, saramaga ne mogu nigdje naci u knjizarama :roll:
anais_nin

#1752 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

repeater wrote:
anais_nin wrote:
rikardoreis wrote:anajs, samo ti te limunade citaj :D a rikardo čami na polici :D tvoja katarza :D :D
nije na polici :D kraj kreveta je :D imam jos 2 Saramgove koje cekaju :D cekam adekvatno raspolozenje da ih progutam :D
uh, nadam se da je jedna od te dvije "Prica o opsadi Lisabona."
fantasticna knjiga. :thumbup:

e pa nemam tu :D sad cu i nju zbaviti :lol: procitala sam sada o cemu se radi i zvuci fantasticno :D

za sve je kriv rikardoreis (forumash :lol:)....nabavila sam i The year of the death of Ricardo Reis, Blindness i Seeing...i sad ih onako mazno gledam....ali sad sam skontala da ima jos njegovih djela koja nemam, pa ako i slistim ove 3 imacu nesto novo da zbavim :D

ubi me zivu ova The Other Boleyn girl....ubi me neiskoristeni potencijal price i limunada nacin pripovjedanja :roll: pravo mi je interesantan Henry VIII i inace te intrige u raznoraznim istorijskim periodima, al fakat ne preporucujem ovu knjigu :D ovo cu ja mami dati da ima za plaze da mozak odmori kad bude isla na godisnji :D
anais_nin

#1753 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

Deb's wrote:Čita li ovdje iko "klasiku" tj od 18 stoljeća pa na ovamo?1 Gledajući ovako, ispadee da se samo čitaju moderni romani kojima nema ni 30 godina ili ste klasiku i ostalo davno prežvakali pa ste historijski došli do ovoga doba?!
pa cita :D ali kakve to recenzije ja mogu ponuditi o nekim klasicnim djelima a da to vec neko od "ucenih" nije vec negdje bolje i elokventnije obrazlozio....kad citam ta klasicna dijela mogu samo priheftati naslov ovde u stilu eto ovo je sta ja sada citam i eto :D O klasicima se izjasnjavam samo kad me nesto bas zakopkalo ili ako imam neko pitanje, trazim pojasnjenje itd itd.....meni ova tema sluzi za otkrivanje nekih novih naslova za koje nisam cula u skolskoj klupi u srednjoj skoli i za koje mozda nikad ne bih ni cula da nije ove teme...fasciniraju me neki naslovi....ili dozivljaji tih knjizevnih dijela od strane pojedinih forumasa, pa cesto zbog necije preporuke nabavim tu knjigu i sama je procitam... :D
water

#1754 Re: Šta trenutno čitate?

Post by water »

jel'to sramota sad reci da voles murakamija?
protestant

#1755 Re: Šta trenutno čitate?

Post by protestant »

Mogu preporuciti Ludluma - Matereski krug
i sve od Castanede :evil:
Bajko

#1756 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Bajko »

anais_nin wrote:Mitch Albom - For one more day

Image

Prica o covjeku koji je doveo svoj zivot do tacke u kojoj nema vise sta da izgubi. Porazen, slomljen i sam, nakon sto je uspio unistiti odnose sa svim osobama kojima nesto znaci, odlucuje se za nesto drasticno - samoubistvo. Nakon vise (neuspjesnih) pokusaja desava mu se nesto nevjerovatno. Nailazi na dobrodoslicu i rasirene ruke svoje majke, koja je mrtva vec dugo godina...dobiva priliku da kaze sto nije rekao, da sazna sto nije saznao, a ponajprije da spozna dubine sopstvene duse....tako pocinje knjiga "Jos samo jedan dan" Mitch Albom-a :D i nisam nikom nista pokvarila, manje vise slican opis se moze naci na koricama knjige....prica je lagana i lijepa...prijatno stivo....interesantni pogledi na odnos majka/sin :)
jel ovo nova njegova?
meni su se svidjele "Utorak s Morrijem" kao i "5 ljudi koje ćete sresti na nebu" ... također, kao što kažeš, onako prijatne knjige :)
zuta

#1757 Re: Šta trenutno čitate?

Post by zuta »

PEOPLE OF THE BOOK by Geraldine Brooks

Zaista sjajna knjiga.
anais_nin

#1758 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

water wrote:jel'to sramota sad reci da voles murakamija?
mene nije nikad :D
anais_nin

#1759 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

Bajko wrote: jel ovo nova njegova?
meni su se svidjele "Utorak s Morrijem" kao i "5 ljudi koje ćete sresti na nebu" ... također, kao što kažeš, onako prijatne knjige :)
jeste, ovo mu je zadnja knjiga :D slican stil pisanja kao u Utorak s Morrijem, ovu drugu jos nisam procitala....
coek

#1760 Re: Šta trenutno čitate?

Post by coek »

...
Last edited by coek on 22/03/2010 14:10, edited 1 time in total.
maybelline

#1761 Re: Šta trenutno čitate?

Post by maybelline »

Za one koji znaju Engleski, preporucujem "Bread Givers", autor Anzia Yezierska. Ne znam je li prevedena na neki od nasih jezika, ali knjiga mi je fenomenalna! Autobiografska je prica i onako vise posvecena ulozi zene u jednoj porodici i kulturi...

Još jedna dobra knjiga mi je "Sjene narova drveta", ne sjecam se tacno autorovog imena...

Pozdrav svim ljubiteljima dobre knjige!
anais_nin

#1762 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

maybelline wrote: Još jedna dobra knjiga mi je "Sjene narova drveta", ne sjecam se tacno autorovog imena...

autor se zove Tariq Ali
mamica papucarka

#1763 Re: Šta trenutno čitate?

Post by mamica papucarka »

anais_nin wrote:
maybelline wrote: Još jedna dobra knjiga mi je "Sjene narova drveta", ne sjecam se tacno autorovog imena...

autor se zove Tariq Ali
ja oko te knjige vazda hodam, ali nikad da je kupim :D sta sam je puta drzala u ruci :D
pr0graMMer!

#1764 Re: Šta trenutno čitate?

Post by pr0graMMer! »

inace citam...ali ovaj put skola..i ta ...samo lektrie..ali jos nismo dobili....lektiru tako da sad malo ..inace protico 5/7 serijala HP,..i mnoge druge:D
maybelline

#1765 Re: Šta trenutno čitate?

Post by maybelline »

mamica papucarka wrote:
anais_nin wrote:

autor se zove Tariq Ali
ja oko te knjige vazda hodam, ali nikad da je kupim :D sta sam je puta drzala u ruci :D

Iduci put je kupi, zaista je lijepa knjiga...Da se čitati, zanimljiva je, onako historijska, meni lično nekako nostalgična i pomalo, na neki način podsjeća na Jergovićevu "Dvori od oraha" - nekako priča priču koja se davno dogodila...Ahh,ponese me nostalgija :)
pesak

#1766 Re: Šta trenutno čitate?

Post by pesak »

frojd
iz kulture i umetnosti
MindsMirrors

#1767 Re: Šta trenutno čitate?

Post by MindsMirrors »

Isaac Asimov - Prelude to Foundation

Ako neko ima prijedloga za Sci-Fi knjige poput RAMA-e od Arthur C. Clarka bio bih veoma zahvalan!
kolega

#1768 Re: Šta trenutno čitate?

Post by kolega »

Timbuktu, ili, priča o nama
...
Grad 333 meleka, u srcu Sahare, Timbuktu. U ono davno, i još davnije vrijeme, kada su susretanja kontinenata, država i ljudi ličila na otisak latice ruže što lagahno padne na dlan, bio je to prostor gdje se rađalo, sakupljalo, umnožavalo i ukoričavalo znanje. Stoljećima već, i doslovno i drugačije, dlaku po dlaku Timbuktu nestaje pod pustinjskim pijeskom, a s njim, uz zavijanje vjetrova, nestaje i jedna od najpoučnijih, i najpotresnijih, istina o svijetu islama. O onome što je ovaj bio, a što je sada. Jer, bez obzira na to gdje, kako i s kim živjeli muslimani, bili vlast ili podanici, sirotinja na ulici s ispruženom rukom ili posjednici palače sa sobama koje je nemoguće prebrojati a da se umor ne osjeti, Timbuktu je svakome od njih, pa i onima koji na drugi način vjeruju, ili uopće ne vjeruju, možda samo misleći da je to tako, znak. Jeziva opomena.
...
I, ima li onda ikakvog smisla pitati ko je kriv za to što je malo kome znano da je na teritoriji velikoj kao dvije Njemačke postojao prije hiljadu i više godina, i to tri stoljeća zaredom, jedan od tadašnjih najznačajnijih univerzitetskih centara na Zemlji. U gradu do kojeg nije nikad mogao, pa ni sada ne može, doći ko god je htio. Kakva simbolična podudarnost sa svakim približavanjem znanju, do koga uvijek vodi samo duga, bodljikava staza, do čijeg kraja ipak stignu neki od onih koji u njemu traže smisao, izlaz, spas.
...
Iz predgovora Edina Kamenice za knjigu Timbuktu autora Mehmeda Karahodžića, ..., knjige iz koje saznadoh za neke istorijske činjenice koje su mi bile "prešućene" do sada ...

Ljudi se dijele na četiri grupe:
Znan čovjek koji zna da zna, takvog sljedite;
Čovjek koji ne zna i ne zna da ne zna, ovakvog se čuvajte;
Zna ali ne zna da zna, taj je uspavan, probudite ga;
Čovjek koji ne zna i zna da ne zna, on je nemoćan i takvom se smilujte.
_unsichtbar_

#1769 Re: Šta trenutno čitate?

Post by _unsichtbar_ »

Ugursuz...Nedzad Ibrisimovic...I molim vas ako iko ista zna o toj knjizi pomagajte...
J.

#1770 Re: Šta trenutno čitate?

Post by J. »

Minutu ćutanja od Kike! :)
neprilagodjena

#1771 Re: Šta trenutno čitate?

Post by neprilagodjena »

Trenutno citam Dervis i smrt
Amela

#1772 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Amela »

"Leap of Faith" od Queen Noor

Dugo sam je imala na polici, ali sve nekako nikada da dodje na red za citanje, i uzmem je citati prije par dana i moram priznati da se nisam razocarala. Jedino, ocekivala sam da se vise dotice desavanja iz licnog zivota, a manje istorijski osvrt, a u biti je obratno. Mada, veoma citljiv prikaz bliskoistocnih kriza kroz godine. Moja preporuka je da vrijedi procitati ako vec niste.
J.

#1773 Re: Šta trenutno čitate?

Post by J. »

I život ide dalje (sve dalje odavde)... Balašević!
Dobih je za rođendan jučer, i ne mogu se odlijepiti od nje! :)
Topla voda

#1774 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Topla voda »

ne znam jesam li okasnio s citanjem ovog "aktualnog "stiva...al evo ..ova dezuloviceva"jebo sad hiljadu dinara"..nije mi jasno jel ovo do beogradskog prevoda il je izvorno ovako okarakterizirana armija bih?
znam,necu da vas dusim s dnevnopolitickim temama...samo me interesuje,jel do prevoda il sta?
Borg-Resistence is FUTILE

#1775 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

Tenutno čitam "AD Chronicles - sixth covenant"
Veoma dobro i lagano štivo.

Dobio sam je od prijatelja, pa je polako ćejfim.
Post Reply