Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
thekupus

#1751 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by thekupus »

JavierBosnia wrote: 30/03/2022 22:59
neki wrote: 30/03/2022 12:51
Prilaz pruzi je moguć jedino iz rasrksnice, tj pružnog prelaza, dakle vozilo hitne službe na se u raskrsnici prestroji na pružni dio i preko njega uđe u pojas rezervisan za tramvajski pojas. Znači pilomat se mora postaviti između šina na svakoj raskrsnici, još ako njegovo spuštanje bude kontrolisano daljinskim bit će zabijanja tramvaja svakodnevno
Ja koliko znam odustalo se od te ideje i sada ce biti šine postavljene na ovaj beton, kako mislite da tu neko vozi?
pa biće šljunak oko šina, neće lebditi na betonu
ideja je bila da umjesto šljunka bude asfalt
mislim da je šteta negdje nekad pričao kako će ostaviti mogućnost za to u budućnosti
JavierBosnia

#1752 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by JavierBosnia »

thekupus wrote: 30/03/2022 23:03
mislim da je šteta negdje nekad pričao kako će ostaviti mogućnost za to u budućnosti
Pa da, ali od onoga sto se pricalo i ono sto ce biti su potpuno dva razlicita pojma i nece se moci koristiti za takvu namjenu
Onda ce napraviti valjda detaljniju analizu nekada vezano za opravdanost betoniranja te povrsine
thekupus

#1753 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by thekupus »

JavierBosnia wrote: 30/03/2022 23:06
thekupus wrote: 30/03/2022 23:03
Pa da, ali od onoga sto se pricalo i ono sto ce biti su potpuno dva razlicita pojma i nece se moci koristiti za takvu namjenu
Onda ce napraviti valjda detaljniju analizu nekada vezano za opravdanost betoniranja te povrsine
Pa biće betonirana
Doduše još ne znamo sigurno kako će biti na kraju, ali vidjećemo uskoro
JavierBosnia

#1754 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by JavierBosnia »

thekupus wrote: 30/03/2022 23:11
Pa biće betonirana
Image

Ja sam mislio da ce ovako nesto biti ili kako vec?

Image

A ovo je po mom ukusu najljepse rjesenje kad bi se odrzavalo kako treba
mistek

#1755 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by mistek »

Da bi trava zaživjela, potreban je ozbiljan rad policije. Nije ovo teško održavati u smislu posla koji obavlja Park, pa čak ni da se ljeti plati cisterna koja će proći naveče sedmično i zaliti ovo, Park pokositi i sl.

Ali, prosjaci ugaze u dužini 50m od svakog semafora, sve uz trotoar. Drugo, kod nas i glavnu ulicu prelazi kako ko hoće i gdje hoće. Da postaviš muriju koja će ovakve stvari sankcionisati, pa ok. I konačno, famozna komunalna, da ne bude smeća po ovome :D
tramvajtrojka

#1756 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

JavierBosnia wrote: 30/03/2022 23:15
Pa biće betonirana
Image

Image

Image

Image

kod nas ide ovaj sistem pruge dvije betonske ploce i na to šine kasnije mozes dodavati asfalt beton da napravis u budućnosti traku za hitnu a mozes ostaviti i ovako
Ateista

#1757 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Ateista »

Chmoljo wrote: 29/03/2022 19:52
Ateista wrote: 29/03/2022 15:14
I mene isto zanima kako je zamisljeno, jer kuda moze proci tramvaj moze i vozilo. Mislim da je puno lakse i jeftinije malo vise angazovati policiju i kamere, ako u startu budu rigorozni prema onima koji pokusaju, drugima to nece pasti na pamet.
:lol:

Pa valjda nece biti stubici kud ide tramvaj nego na mjestima gdje bi hitna ili policija ulazila

Logy :D
Ali ako ne stave stubice na raskrsnicama gdje prolaze tramvaji neko ce tuda uci na prugu, voziti do iduce raskrsnice i tamo izaci. :D
Zato ih treba tu postaviti da se spustaju kad naidje tramjaj, ili ako je preskupo nikako ih ne stavljati ali postaviti kamere i po automatizmu kazne slati ko god prodje tuda osim hitne i eventualno policije.
vjeshalica

#1758 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

Zelena varijanta je najbolja ali trazi odrzavanje. Osim toga papkari na 2 noge bi to razgrnuli hodajuci do stanica i od stanica tako da....
Ateista

#1759 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Ateista »

Pa biće betonirana
Image

Image

I meni izgleda najljepse ova varijanta sa travom, ali betoniranje ili asfaltiranje za prolaz hitnih sluzbi bi bilo neprocjenjivo u gradu u kojem su tolike guzve u spici.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1760 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Chmoljo »

Ateista wrote: 31/03/2022 10:24
Chmoljo wrote: 29/03/2022 19:52

:lol:

Pa valjda nece biti stubici kud ide tramvaj nego na mjestima gdje bi hitna ili policija ulazila

Logy :D
Ali ako ne stave stubice na raskrsnicama gdje prolaze tramvaji neko ce tuda uci na prugu, voziti do iduce raskrsnice i tamo izaci. :D
Zato ih treba tu postaviti da se spustaju kad naidje tramjaj, ili ako je preskupo nikako ih ne stavljati ali postaviti kamere i po automatizmu kazne slati ko god prodje tuda osim hitne i eventualno policije.
meni najviše smisla ima poseban ulaz za ta vozila, koji bi bio pregrađen stubićima. ali to jeste skupa igranka.

mada mislim da je i ovaj način ok, obzirom da je ostavljena mogućnost da se to relativno lako i brzo odradi. možda kad napredujemo u glavama za koje stoljeće, pa da onda ni stubići ne trebaju.
made_in_sarajevo

#1761 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by made_in_sarajevo »

jutros na radio cujem da bi nam EBRD mogao klempu opaliti radi rusije i bjelorusije sto dodo nece da glasa za rezoluciju. jel se to odnosi na sve pa i na kantone da stopiraju?
veliki_ah

#1762 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by veliki_ah »

Ateista wrote: 31/03/2022 10:33

Image

Image

I meni izgleda najljepse ova varijanta sa travom, ali betoniranje ili asfaltiranje za prolaz hitnih sluzbi bi bilo neprocjenjivo u gradu u kojem su tolike guzve u spici.
To nije opravdanje, jer hitna uvijek prodje na ovaj ili onaj nacin. Takodjer, taj problem se moze rijesiti i na druge nacine.

Dalje, moze se napraviti da bude kombinacija trave i betona, tako da moze proci hitna, a i da bude lijepo i manje prasinjavo.

Ali, za to treba malo znanja, vizije i truda, jer ce to onda trebati i odrzavati i neko ce to morati paziti. Najlakse je reci hajmo beton i cao. Kod muzeja su stavili onaj pijesak koji je vec zut.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1763 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

šteta je rekao da su projekti nezaustavljivi i ništa ih ne može stopirati

već zamišljam ovu zelenu travu smeđe blato trava po rubovima i ljudske stope tragovi i blato na cesti od hodanja pješaka preko
Ateista

#1764 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Ateista »

Chmoljo wrote: 31/03/2022 10:40
Ateista wrote: 31/03/2022 10:24
meni najviše smisla ima poseban ulaz za ta vozila, koji bi bio pregrađen stubićima. ali to jeste skupa igranka.

mada mislim da je i ovaj način ok, obzirom da je ostavljena mogućnost da se to relativno lako i brzo odradi. možda kad napredujemo u glavama za koje stoljeće, pa da onda ni stubići ne trebaju.
Moze poseban ulaz, ali svejedno treba imati na umu da neko moze iskoristiti raskrsnicu i mjesto gdje tramvaj prolazi, pa i to nekako treba zastititi.
Haris.ba

#1765 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Haris.ba »

Ateista wrote: 31/03/2022 11:19 Moze poseban ulaz, ali svejedno treba imati na umu da neko moze iskoristiti raskrsnicu i mjesto gdje tramvaj prolazi, pa i to nekako treba zastititi.
Ima kamera, pa nek snima. A, i objaviće debil svakako na instagramu i tiktoku. :D
Ateista

#1766 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Ateista »

veliki_ah wrote: 31/03/2022 11:01
Ateista wrote: 31/03/2022 10:33

To nije opravdanje, jer hitna uvijek prodje na ovaj ili onaj nacin. Takodjer, taj problem se moze rijesiti i na druge nacine.

Dalje, moze se napraviti da bude kombinacija trave i betona, tako da moze proci hitna, a i da bude lijepo i manje prasinjavo.

Ali, za to treba malo znanja, vizije i truda, jer ce to onda trebati i odrzavati i neko ce to morati paziti. Najlakse je reci hajmo beton i cao. Kod muzeja su stavili onaj pijesak koji je vec zut.
Naravno, moze se i tako uraditi, da bude kombinacija zelenog pojasa i asfalta. Hitna prodje nekako, ali po koju cijenu? Vidio sam par puta koliko im treba da prodju dok se sklone vozila u spici, nekom zivot zavisi od toga.
Ateista

#1767 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Ateista »

Haris.ba wrote: 31/03/2022 11:39
Ateista wrote: 31/03/2022 11:19 Moze poseban ulaz, ali svejedno treba imati na umu da neko moze iskoristiti raskrsnicu i mjesto gdje tramvaj prolazi, pa i to nekako treba zastititi.
Ima kamera, pa nek snima. A, i objaviće debil svakako na instagramu i tiktoku. :D
Naravno, i ja mislim da je kamera dovoljna, ovo je bio komentar na pricu o uvodjenju fizickih barijera, ako bi isli u tom pravcu nista se ne postize ako se ne stavi barijera i na raskrsnicama.

Tik tokeri su posebna prica. :-)
Dimu1927

#1768 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Dimu1927 »

Hoce li biti za elitu podjela daljinskih za te stubice, kao npr sto bude podjela vip parking karti na bjelasnici :lol: :D
Dimu1927

#1769 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Dimu1927 »

Ja cu smekat kad neko krene pa se zalijepit za njega, ko ono kad bosnjo hitnu prati pa prodje kroz guzvu :D
shandrprcSA

#1770 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by shandrprcSA »

mistek wrote: 31/03/2022 00:16 Da bi trava zaživjela, potreban je ozbiljan rad policije. Nije ovo teško održavati u smislu posla koji obavlja Park, pa čak ni da se ljeti plati cisterna koja će proći naveče sedmično i zaliti ovo, Park pokositi i sl.

Ali, prosjaci ugaze u dužini 50m od svakog semafora, sve uz trotoar. Drugo, kod nas i glavnu ulicu prelazi kako ko hoće i gdje hoće. Da postaviš muriju koja će ovakve stvari sankcionisati, pa ok. I konačno, famozna komunalna, da ne bude smeća po ovome :D
ma ja ba, prosjaci i policija kriva :D a "gradjani" fini kad skrate put do... :D :izet:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1771 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

ofarbaše žutom one trake na čvili za buseve i auta
sad sam se zabrinuo kašnjenja :D
mistek

#1772 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by mistek »

shandrprcSA wrote: 31/03/2022 14:33
mistek wrote: 31/03/2022 00:16 Da bi trava zaživjela, potreban je ozbiljan rad policije. Nije ovo teško održavati u smislu posla koji obavlja Park, pa čak ni da se ljeti plati cisterna koja će proći naveče sedmično i zaliti ovo, Park pokositi i sl.

ma ja ba, prosjaci i policija kriva :D a "gradjani" fini kad skrate put do... :D :izet:
Ma svako će kratiti kad može. Kratio bi i Švabo, da može. Ok, ne bi odmah, jer ima to u mentalitetu, ali mentalitet mu je stvoren pravilima. Da mu doneseš naša pravila i primjenu istih, razjebali bi i njih za 50 godina.

Mentalitet i svjest građana se mora mijenjati, a to neće biti što ih moliš da ne parkiraju gdje ne treba, da ne prelaze ulicu gdje ne treba, da ne bacaju nešto gdje ne treba, nego kad neko skupi muda da krene u ozbiljnu akciju obračuna sa svim tim sranjima koja proizilaze iz našeg mentalitet, bez obzira na neka negodovanja.

Što oni neće prositi, kad ih niko ne pegla oko toga. Da policija počne kažnjavati i one što daju i one što prose, za 3 dana će biti iskorijenjeno.
Što neko neće prelaziti preko glavne i tramvajskih šina, kad zna da je veća šansa da vidi Halajevu kometu nego da ga policija kazni za to? Možda jer čuva travu i društveno je odgovoran, ali takvih je 2% (da su principijelni u tome vazda). Nek jednom sedmično izađu da pišu kazne za to, riješit će se problem.
I tako možeš do sutra :D
humanoid

#1773 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by humanoid »

mistek wrote: 31/03/2022 15:30 ...kad zna da je veća šansa da vidi Halajevu kometu nego da ga policija kazni za to?
:lol: :lol: :lol:
alibegoa

#1774 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by alibegoa »

Mozda je do mene ali mislim da su se trebali dovlaciti vec gotovi betonski blokovi i samo polagati.
Hakiz

#1775 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

Black swan wrote: 31/03/2022 14:58 ofarbaše žutom one trake na čvili za buseve i auta
sad sam se zabrinuo kašnjenja :D
Aha :lol:
Post Reply