Sve ovo nabrojano i Hrvat u BiH moze reci (sto se tice jezika bloo je lingvisticki potkovana pa neka objasni u vezi jezika da se ja ne raspravljam djabaDozer wrote:OK. Hocemo nabrajati sve redom, ili to i sam znas za BiH?CPT wrote:Evo i oficielno tumacenje:
Nacija ima - zajednički teritorij, tlo, zemlju kao kolijevku života i garanciju opstojnosti, svoj jezik, nacionalne ustanove (obitelj, tradicionalne, običajne ustanove, tipično etničke, kulturne ustanove i državu sa sustavom političkih institucija i tijela) običaje i prava koji nisu ništa drugo do prava ljudskih osoba koje poštuju i posjeduju posebne ljudske vrijednosti kao izraz nacionalnog naslijeđa. Unatoč svemu, nacija nije društvo i ne prekoračuje prag političkoga reda odnosno nacionalne države.
U nekim jezicima izraz nacija može biti sinonim za državu. U Hrvatskoj su priznate 22 nacionalne/etničke manjine.
Evo samo par pocetnih:
- Zajednicki teritorij )BiH ima medjunarodno priznate granice, jel' tako?)
- Tlo (to je tlo u okviru ovih granica, jel' tako?)
- Zemlju kao blablabla - to je = drzava.
- Svoj jezik - bosanski, jel' tako?
- Nacionalne ustanove (koliko hoces da ti ih nabrojim?)
- itd.itd.
Identitet Bosnjaka
- славянин
#1751 Re: Identitet Bosnjaka
- CPT
#1752 Re: Identitet Bosnjaka
Pa znam ja da je u pozadiniславянин wrote:Izgubljen si ko alisa u zemlji cuda, ali to je zato kada pricas o stvarima koje ocito ne razumijes a i ono sto razumijes pokusavas da "stavis pod tepih" jer ti ne ide sa vjerskim opredjeljenjem i kompleksom od zajednickog porijekla srba,bosnjaka,hrvata,crnogoraca,slovenaca,makedonaca.CPT wrote:Ono kad udare kompleksi
Usput, nemam zajednicko porijeklo
- Dozer
#1753 Re: Identitet Bosnjaka
Sta, bolan ne bio, sad lupetas...? Kakvi Jugosloveni, kakav islam...jesi lud, ili sta...? Kakav je sad ovo sizofrenicni spin, jbt 
Hoces nam konacno odgovoriti na pitanje ba? Cega si pripadnik - Postojeceg bosnjackog naroda ili nepostojece bosnjacke nacije?
Hoces nam konacno odgovoriti na pitanje ba? Cega si pripadnik - Postojeceg bosnjackog naroda ili nepostojece bosnjacke nacije?
Last edited by Dozer on 15/05/2019 23:43, edited 1 time in total.
- славянин
#1754 Re: Identitet Bosnjaka
Koga briga za tvoje vjersko opredjeljenje ? Osim tebe i slicnih gdje ne znas sta ti je vaznije nacija/narod ili vjera (doduse dosta znaju sta im je vaznije ali nece "naglas")CPT wrote:Pa znam ja da je u pozadiniславянин wrote:Izgubljen si ko alisa u zemlji cuda, ali to je zato kada pricas o stvarima koje ocito ne razumijes a i ono sto razumijes pokusavas da "stavis pod tepih" jer ti ne ide sa vjerskim opredjeljenjem i kompleksom od zajednickog porijekla srba,bosnjaka,hrvata,crnogoraca,slovenaca,makedonaca.CPT wrote:Ono kad udare kompleksiJugoslaveni i ta prica. Sto je najvaznije, ne moze biti Islama ni u tragovima.
Usput, nemam zajednicko porijeklo
Pa naravno da znas sta je u "pozadini" ali onda kompleks proradi i eto ga... dobijemo 30 stranica gluposti.
Nego ? Ti ono viking bi jel ?
- CPT
#1755 Re: Identitet Bosnjaka
Citaj u kontekstu i citaj u kompletu, ne biraj samo rijeci koje se tebi svidjaju. Baska procitaj zadnju recenicu pa skontaj na pa skontaj na koga ili sta se odnosi sve ostalo. Koju sam cak boldovao kao bitnu.Dozer wrote:OK. Hocemo nabrajati sve redom, ili to i sam znas za BiH?CPT wrote:Evo i oficielno tumacenje:
Nacija ima - zajednički teritorij, tlo, zemlju kao kolijevku života i garanciju opstojnosti, svoj jezik, nacionalne ustanove (obitelj, tradicionalne, običajne ustanove, tipično etničke, kulturne ustanove i državu sa sustavom političkih institucija i tijela) običaje i prava koji nisu ništa drugo do prava ljudskih osoba koje poštuju i posjeduju posebne ljudske vrijednosti kao izraz nacionalnog naslijeđa. Unatoč svemu, nacija nije društvo i ne prekoračuje prag političkoga reda odnosno nacionalne države.
U nekim jezicima izraz nacija može biti sinonim za državu. U Hrvatskoj su priznate 22 nacionalne/etničke manjine.
Evo samo par pocetnih:
- Zajednicki teritorij )BiH ima medjunarodno priznate granice, jel' tako?)
- Tlo (to je tlo u okviru ovih granica, jel' tako?)
- Zemlju kao blablabla - to je = drzava.
- Svoj jezik - bosanski, jel' tako?
- Nacionalne ustanove (koliko hoces da ti ih nabrojim?)
- itd.itd.
- Dozer
#1756 Re: Identitet Bosnjaka
Halo, mudroseru
- sta si ba? Postojeci ili nepostojeci? 
I, po cemu si to, jer, kako si sam rekao, nisi po samoopredjljenju
NIsi ni po maternjem jeziku, jer ti je to - slovenacki
I, po cemu si to, jer, kako si sam rekao, nisi po samoopredjljenju
NIsi ni po maternjem jeziku, jer ti je to - slovenacki
Last edited by Dozer on 15/05/2019 23:45, edited 1 time in total.
- CPT
#1757 Re: Identitet Bosnjaka
Vidis da sam pogodioславянин wrote:Nego ? Ti ono viking bi jel ?
- славянин
#1758 Re: Identitet Bosnjaka
Pojasni ? Ako mozes... u sto sumnjam.CPT wrote:Vidis da sam pogodioславянин wrote:Nego ? Ti ono viking bi jel ?mislim ocigledno je to od pocetka al ok
- jeza u ledja
#1759 Re: Identitet Bosnjaka
Mislim ko i sta definise tvoju pripadnost tom jeziku, kulturi, tradiciji? Kako ja da znam jesi li ti nas ili njihov?CPT wrote:Jezik, kultura, tradicija, ... U BiH je zajednicka samo pripadnost "pasosu".jeza u ledja wrote:A ko i sta definise tu pripadnost?CPT wrote: Usput, pripadnik nisam "po licnom opredjeljenju" vec zbog PRIPADNOSTI
- CPT
#1760 Re: Identitet Bosnjaka
Jedan dio ljudi se zbog krvi, porodice, braka, Islamske zajednice, ideologije ili XYZ razloga ne zeli tj. ne moze izjasniti pa izume "safe space" u kojem to "uopste nije bitno". Nekad su se zvali Jugoslaveni, neki to jos uvijek rade. Ako izbacimo sve te "to nije bitno" od naroda/nacije/... od ljudi napravimo amformnu gdje je svak sve. Da se neki ne moraju izjasniti. Vani je to sve itekako bitno i po tome te prepoznaju i ne komadu papira.славянин wrote:Pojasni ? Ako mozes... u sto sumnjam.CPT wrote:Vidis da sam pogodioславянин wrote:Nego ? Ti ono viking bi jel ?mislim ocigledno je to od pocetka al ok
- славянин
#1761 Re: Identitet Bosnjaka
A ti se mozes izjasniti - zasto ? I po cemu te prepoznaju konkretno naprimjer kako u sloveniji znaju da si Bosnjak? Po cemu ?CPT wrote:
Jedan dio ljudi se zbog krvi, porodice, braka, Islamske zajednice, ideologije ili XYZ razloga ne zeli tj. ne moze izjasniti pa izume "safe space" u kojem to "uopste nije bitno". Nekad su se zvali Jugoslaveni, neki to jos uvijek rade. Ako izbacimo sve te "to nije bitno" od naroda/nacije/... od ljudi napravimo amformnu gdje je svak sve. Da se neki ne moraju izjasniti. Vani je to sve itekako bitno i po tome te prepoznaju i ne komadu papira.
- CPT
#1762 Re: Identitet Bosnjaka
Pa odi u tipicno selo u Austriji (recimo) pa javi koliko svoje kulture prepoznajes. Moze? U biti zaviri u koji dio "RS" pa javi koliko svoje kulture prepoznajesjeza u ledja wrote:Mislim ko i sta definise tvoju pripadnost tom jeziku, kulturi, tradiciji? Kako ja da znam jesi li ti nas ili njihov?
- славянин
#1763 Re: Identitet Bosnjaka
Meni "kultura" ista u federaciji i rs-u. Agnostik sam tako da me religija ne interesuje. sta sad ?CPT wrote:Pa odi u tipicno selo u Austriji (recimo) pa javi koliko svoje kulture prepoznajes. Moze? U biti zaviri u koji dio "RS" pa javi koliko svoje kulture prepoznajesjeza u ledja wrote:Mislim ko i sta definise tvoju pripadnost tom jeziku, kulturi, tradiciji? Kako ja da znam jesi li ti nas ili njihov?
- CPT
#1764 Re: Identitet Bosnjaka
Po religiji, po imenu, obicajima, ... Na prvu loptu uvijek ime i prezime.славянин wrote:A ti se mozes izjasniti - zasto ? I po cemu te prepoznaju konkretno naprimjer kako u sloveniji znaju da si Bosnjak? Po cemu ?CPT wrote:
Jedan dio ljudi se zbog krvi, porodice, braka, Islamske zajednice, ideologije ili XYZ razloga ne zeli tj. ne moze izjasniti pa izume "safe space" u kojem to "uopste nije bitno". Nekad su se zvali Jugoslaveni, neki to jos uvijek rade. Ako izbacimo sve te "to nije bitno" od naroda/nacije/... od ljudi napravimo amformnu gdje je svak sve. Da se neki ne moraju izjasniti. Vani je to sve itekako bitno i po tome te prepoznaju i ne komadu papira.
- CPT
#1765 Re: Identitet Bosnjaka
Tebi mozda jeste, ogromnoj vecini populacije nije. U tu ne mislim samo na religiju.славянин wrote:Meni "kultura" ista u federaciji i rs-u. Agnostik sam tako da me religija ne interesuje. sta sad ?
- animals
#1766 Re: Identitet Bosnjaka
Problem nasi naroda sto se indentifikuju religijom..
ako nisi ta religija nisi ni pripadnik toga naroda..
ako nisi ta religija nisi ni pripadnik toga naroda..
- славянин
#1767 Re: Identitet Bosnjaka
Ako izbacimo religiju koja NE DEFINISE narod niti naciju koji su to obicaji razliciti,ponasanje,mentalitet,izgled fizicki itd ? Imena i prezimena (iako imamo dosta istih koja ti ne govore o kojem se narodu radi) su produkt vjere/CPT wrote:
Po religiji, po imenu, obicajima, ... Na prvu loptu uvijek ime i prezime.
Sta ti ostane ?
Mislim kada odem naprimjer u Austriju osjetim da je to druga nacija sa svojim obicajima,kulturom,ponasanjem pa cak i izgledom. Ali evo rs fbih... osim religije ne vidim neke markere razlicitosti.Kada neki stranac dodje u Njemacku on zna ko je njemac,ko turcin itd. A u Bosnu ? Kako da skonta ko je ko osim MOZDA po imenu ??
- славянин
#1768 Re: Identitet Bosnjaka
Konkretno moze li primjer ?CPT wrote:Tebi mozda jeste, ogromnoj vecini populacije nije. U tu ne mislim samo na religiju.славянин wrote:Meni "kultura" ista u federaciji i rs-u. Agnostik sam tako da me religija ne interesuje. sta sad ?
- jeza u ledja
#1769 Re: Identitet Bosnjaka
Ali kako ja da znam kojoj etnickoj grupi pripada prvi covjek na kog u tom selu naletim? Recimo da za mene izgleda ko tipicni Austrijanac. Kako ja sad da znam da on stvarno jeste Austrijanac?CPT wrote:Pa odi u tipicno selo u Austriji (recimo) pa javi koliko svoje kulture prepoznajes. Moze? U biti zaviri u koji dio "RS" pa javi koliko svoje kulture prepoznajesjeza u ledja wrote:Mislim ko i sta definise tvoju pripadnost tom jeziku, kulturi, tradiciji? Kako ja da znam jesi li ti nas ili njihov?
- CPT
#1770 Re: Identitet Bosnjaka
U nasem slucaju, u dobrom dijelu definise. Sve od imena dalje... Znam da to nekima smeta ali hebiga. Ako u Austriji osjetis da je to drugac "nacija" kako mozes za pola sata postati dio te nacije? Jodlanje preko noci postaje dio tvoje kulture vjerovatno (karikiram). Prepoznaje po imenu, po obicajima, po religiji, tradiciji, arhitekturi, itd, itd, itd...славянин wrote:Ako izbacimo religiju koja NE DEFINISE narod niti naciju koji su to obicaji razliciti,ponasanje,mentalitet,izgled fizicki itd ? Imena i prezimena (iako imamo dosta istih koja ti ne govore o kojem se narodu radi) su produkt vjere/CPT wrote:
Sta ti ostane ?
Mislim kada odem naprimjer u Austriju osjetim da je to druga nacija sa svojim obicajima,kulturom,ponasanjem pa cak i izgledom. Ali evo rs fbih... osim religije ne vidim neke markere razlicitosti.Kada neki stranac dodje u Njemacku on zna ko je njemac,ko turcin itd. A u Bosnu ? Kako da skonta ko je ko osim MOZDA po imenu ??
- CPT
#1771 Re: Identitet Bosnjaka
Ko je govorio o konkretnom covjeku? Pogotovo prvom?! Kome je to uopste vazno? Odi u neko selo u Austriji, pa javi koliko elemenata svojo kulture vidis. To ne znaci da prvi covjek ne moze biti Bosnjo/Srbin/Hrvat ili Kinez.jeza u ledja wrote:Ali kako ja da znam kojoj etnickoj grupi pripada prvi covjek na kog u tom selu naletim? Recimo da za mene izgleda ko tipicni Austrijanac. Kako ja sad da znam da on stvarno jeste Austrijanac?CPT wrote:Pa odi u tipicno selo u Austriji (recimo) pa javi koliko svoje kulture prepoznajes. Moze? U biti zaviri u koji dio "RS" pa javi koliko svoje kulture prepoznajesjeza u ledja wrote:Mislim ko i sta definise tvoju pripadnost tom jeziku, kulturi, tradiciji? Kako ja da znam jesi li ti nas ili njihov?
- славянин
#1772 Re: Identitet Bosnjaka
Odmices se od pitanja jer nemas odgovora, vec sam ti rekao da religija ne moze definisati naciju/narod. Sve od imena dalje ... sta dalje ? Moze li Benjamin biti Bosnjak ? Jesi li ti iste nacije/naroda kao Ahmed iz Izmira ?CPT wrote:U nasem slucaju, u dobrom dijelu definise. Sve od imena dalje... Znam da to nekima smeta ali hebiga. Ako u Austriji osjetis da je to drugac "nacija" kako mozes za pola sata postati dio te nacije? Jodlanje preko noci postaje dio tvoje kulture vjerovatno (karikiram). Prepoznaje po imenu, po obicajima, po religiji, tradiciji, arhitekturi, itd, itd, itd...славянин wrote:Ako izbacimo religiju koja NE DEFINISE narod niti naciju koji su to obicaji razliciti,ponasanje,mentalitet,izgled fizicki itd ? Imena i prezimena (iako imamo dosta istih koja ti ne govore o kojem se narodu radi) su produkt vjere/CPT wrote:
Sta ti ostane ?
Po imenu ? znaci vjera ti diktira narod/naciju, (iako pola svijeta se koristi imenima proizaslim iz Kurana i Biblije) , koja je Bosnjacka arhitektura , tradicija itd itd itd a da nema veze sa vjerom i uz to je indikator razlicitosti od srba ili hrvata u BiH.
- jeza u ledja
#1773 Re: Identitet Bosnjaka
Bilo kojem covjeku u tom selu. Ne mora biti jedan covjek, moze ih biti sto pojedinacno. Kako ja da znam koje je ko narodnosti?CPT wrote:
Ko je govorio o konkretnom covjeku? Pogotovo prvom?! Kome je to uopste vazno? Odi u neko selo u Austriji, pa javi koliko elemenata svojo kulture vidis. To ne znaci da prvi covjek ne moze biti Bosnjo/Srbin/Hrvat ili Kinez.
- CPT
#1774 Re: Identitet Bosnjaka
Moram crtati "sta dalje"? Ime? Obicaji? itd, itd. To naravno ne znaci da ChinChinChong teoretski ne moze biti Bosnjak ali nema slucajno vecina Bosnjaka slicna imena (povezana sa religijom btw). Isto vazi i za obicaje koji su opet jako povezani sa religijom, btw. To opet znaci da ne mozes biti Bosnjak ako ne ... ali nije slucajno da vecina Bosnjaka ima "slicne".славянин wrote:Odmices se od pitanja jer nemas odgovora, vec sam ti rekao da religija ne moze definisati naciju/narod. Sve od imena dalje ... sta dalje ? Moze li Benjamin biti Bosnjak ? Jesi li ti iste nacije/naroda kao Ahmed iz Izmira ?
Po imenu ? znaci vjera ti diktira narod/naciju, (iako pola svijeta se koristi imenima proizaslim iz Kurana i Biblije) , koja je Bosnjacka arhitektura , tradicija itd itd itd a da nema veze sa vjerom i uz to je indikator razlicitosti od srba ili hrvata u BiH.
Kod nas konkretno se bosnjacke kuce moglo prepoznati bar po krovu. Sto su Srbi konkretno izkoristili u ratu. A i po ostalim elementima.
Last edited by CPT on 16/05/2019 00:25, edited 2 times in total.
- CPT
#1775 Re: Identitet Bosnjaka
Ko je govorio o prvom ili covjeku u tom selu?! Kakve veze ima slucajni prolaznik sa pricom?!jeza u ledja wrote:Bilo kojem covjeku u tom selu. Ne mora biti jedan covjek, moze ih biti sto pojedinacno. Kako ja da znam koje je ko narodnosti?CPT wrote:
Ko je govorio o konkretnom covjeku? Pogotovo prvom?! Kome je to uopste vazno? Odi u neko selo u Austriji, pa javi koliko elemenata svojo kulture vidis. To ne znaci da prvi covjek ne moze biti Bosnjo/Srbin/Hrvat ili Kinez.