Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Steph

#1751 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Steph »

Image
Steph

#1752 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Steph »

Ok, očigledno je dakle da je ovo sve maslo SDA i ovih njihovih "privatnika" :mrgreen:
kica

#1753 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Nastavite sa emailovima !!!

Ja sam ih mnogo poslao ovo je moj prijedlog kojeg sam i na ovom forumu govorio 10x
SDP kaze:

"Također, traže od Vlade FBiH da odmah zaustave ovakav način oporezivanja, te da pristupe izradi novog zakona kojim bi se ovo uredilo, a na temelju širokih konsultacija i javne rasprave. "

"Radi se evidentno o predizbornoj pljački uspješnih, obrazovanih samouposlenih radnika tj. brutalnom oporezivanju njihovog rada. Skandalozno je da ovaj 'harač 21. vijeka' nastoji oporezovati dohodak ovih ljudi retroaktivno još od 2015. ne nudeći zauzvrat zdravstveno ili penzijsko osiguranje, niti bilo kakve olakšice ili beneficije koje imaju svi drugi porezni obveznici čiji je dohodak oporezovan. Ne možemo, a ne sumnjati da ovakvim potezom ova vlast za kratkoročni cilj ima brzu pljačku i otimanje imovine u svrhu finansiranja predizborne kampanje, dok za dugoročni cilj ima progon još jedne progresivne i obrazovane grupe mladih ljudi iz naše zemlje kako bi u zemlji ostali samo njeni klijenti - glasači. Ovom društvu je potreban zakon koji, umjesto da uništi čitav jedan sektor koji obećava - zapravo pospješi, tj. pomogne razvoj i unapređenje 'freelancera u državi. Ta promjena će značiti prekretnicu, ne samo u poreznoj politici i ekonomskom pravcu BiH, tj. viziji Bosne i Hercegovine uopšte, već će isto tako označiti i prekretnicu u političkom životu mladih radnih ljudi u BiH. SDP će svojim dolaskom na vlast hitnim postupkom promijeniti ovaj skandalozni 'harač'", navode iz SDP-a.
vjesticanametli

#1754 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by vjesticanametli »

Kica daj pls sta si slala i kome....poslacu i ja danas
vjesticanametli

#1756 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by vjesticanametli »

Shiba wrote:
SpecialOffer wrote:Ovo novo ako usvoje i podignu mi porez ja idem u RS kao prelazno rjesenje, vec sam razradio semu :D a vi gledajte sta cete :D
Izgleda da će tako i bit' ako se ovi ne dozovu pameti. Nisam protiv plaćanja poreza, ja ŽELIM da ga plaćam u svojoj zemlji ali sam protiv toga da neko pravi majmuna od mene. U najgorem slučaju, ima tetka u Srbiji, opalim PayPal na nju, s vremena na vrijeme se provozam po pare i taman. Njima tamo još nije zinula guzica, čini mi se da do 40.000 KM godišnje nema poreza a ja sam svakako daleko od te cifre.

Pa sve da ne mogne ni ta varijanta, ima druga, treća, četvrta. Ko je dovoljno bistar da nađe sebi posla vani, dovoljno je bistar i ovu pljačku da zaobiđe.
jel ovo za srbiju fakat istina....da usmjerim na kolegicu pare pa godisnje za bg odem hahajjajaj
Steph

#1757 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Steph »

Jeste istina.
Indigont

#1758 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

neon-x wrote:
Indigont wrote:gdje piše da je trenutno poslodavac odgovoran za porez na dohodak od povremene samostalne djelatnosti?
http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/z ... -tekst.pdf

Clan 30., Stav 2.
wow, pa ovo defakto znači da po važećem zakonu oni nemaju pravo nama naplatiti porez na zaradu iz inostranstva. Fino piše da porez obračunavaju i uplaćuju isplatioci dohotka. Zakon je uvijek iznad pravilnika. Ovaj njihov claim za porez bi na sudu pao.
bosanka hercegovic

#1759 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by bosanka hercegovic »

Indigont wrote:
neon-x wrote:
Indigont wrote:gdje piše da je trenutno poslodavac odgovoran za porez na dohodak od povremene samostalne djelatnosti?

Clan 30., Stav 2.
wow, pa ovo defakto znači da po važećem zakonu oni nemaju pravo nama naplatiti porez na zaradu iz inostranstva. Fino piše da porez obračunavaju i uplaćuju isplatioci dohotka. Zakon je uvijek iznad pravilnika. Ovaj njihov claim za porez bi na sudu pao.
Nisu građani krivi što ministar nije pravilnik uskladio sa zakonom, ali se čovjek mora boriti da to dokaze...obično ljudi prihvataju što im vlast servira, bez opiranja i pitanja a po kojem čllanu zakona ja moram to i to......
kica

#1760 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

http://www.sdp.ba/vlast-zeli-mlade-oplj ... iz-zemlje/

Vlast želi mlade opljačkati, a potom i otjerati iz zemlje
kica

#1761 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

sad gledajte kako se stranke za nas bore i svaka ce nudit sto bolja rjesenja.

Vrijeme je da napokon i mi izadjemo na izbore, i povedemo sve koje znamo da glasaju za najbolja rjesenja !

Dobit ce 30.000 - 50.000 pravih glasova!
neon-x

#1762 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by neon-x »

Indigont wrote:
neon-x wrote:

Clan 30., Stav 2.
Imaju pravo po obavezi podnosenja godisnje prijave za sve dohotke ostvarene neposredno iz inostranstva. Na kraju imaju i pravo po zakonu o poreznoj upravu sami odrediti razrez poreza za svakog poreznog obveznika ako on to sam nije ucinio.

Porez od 10% uz pravo na rashode od 20% je nesporan. Sve ostalo bi se moglo pokusati osporavati.
heat3

#1763 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by heat3 »

Ricken wrote:
Steph wrote::lol:

U kompletnoj priči je najveći cirkus ko je "uvrijeđen" s ovim. Domaći "biznismeni" koji ostaju bez radne snage koju su bukvalno tretirali kao roblje. :lol:
U cijeloj priči su uvrijeđeni građani, koji poštuju svoje obaveze. Fiskalna disciplina jest jednako socijalna pravda. Koja je razlika između ovih što izbjegavaju plaćanje svojih obaveza, i pri tome još pametuju, kao država im neda da žive, i sveprisutne korupcije u društvu? Hajde otiđi bilo gdje na zapad i pokušaj izbjeći plaćanje poreza.

Da si Mesi, plati ćeš šta te sljeduje.
Je li ti stvarno vjerujes ovom sto si napisao? 90% tih "uvrijedjenih gradjana" ne bi placalo porez da dobije bruto iznos plate, ali je uvijek lakse pljuvati po drugima i imati neki lazni moral. Kad smo vec kod zapada, tamo su bar uredni zakoni pa bismo znali sta raditi.

U jednom postu si tvrdio da "ovo nije pred izbore" sto je bas smijesno i apsurdno. Ali ajde, uzivaj u tudjoj nevolji. I da se na kraju ispostavi da moramo platiti svaki fening poreza u zadnje tri godine, mi cemo ga platiti. Ljudi su ovdje rat i glad prezivjeli, pa nekako ce i ovo.
512MB

#1764 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by 512MB »

Predlazem da osnujete stranku, SPP, Stranka Poreznih Pobjegulja :lol:
drugtito2011

#1765 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by drugtito2011 »

Da li se zna, makar okvirno, broj freelancera i koliko novca PU očekuje nakon uplate poreza za jednu godinu?
Hajvan

#1766 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hajvan »

na ovoj temi se tacno vidi da sve politicke razlike koje nisu klasne, poput etnickih, vjerskih itd su zapravo lazne razlike…
Ci-Nick

#1767 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Ci-Nick »

drugtito2011 wrote:Da li se zna, makar okvirno, broj freelancera i koliko novca PU očekuje nakon uplate poreza za jednu godinu?
"Analizom dostavljenih podataka konstatovano je da su 843 fizičke osobe s prebivalištem na području Federacije BiH putem PayPal sistema, MoneyGrama i drugih servisa u iznosima od 10.000 KM i više u toku jedne godine u periodu od 2015. do 2017. godine ostvarile prihod u iznosu većem od 37 miliona KM. "
kica

#1768 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

@Ci-Nick jesul to neke novine ili ? Daj link ?

Jer kako sam vec negdje spomenuo imamo u Afganistanu, Kataru, Iraku itd preko 30.000 ljudi.

Neki imaju mjesecnu platu vecu od 10.000 KM
Indigont

#1769 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Indigont »

neon-x wrote: Imaju pravo po obavezi podnosenja godisnje prijave za sve dohotke ostvarene neposredno iz inostranstva. Na kraju imaju i pravo po zakonu o poreznoj upravu sami odrediti razrez poreza za svakog poreznog obveznika ako on to sam nije ucinio.

Porez od 10% uz pravo na rashode od 20% je nesporan. Sve ostalo bi se moglo pokusati osporavati.
Znači mi ne moramo po važećem zakonu podnositi akontacije za svaki novi prihod nego samo na kraju godine?
Averus

#1770 Re: Freelancing

Post by Averus »

Je li iko na ovoj temi ima e-residency?

Prema svemu što čitam na netu, to ispade najbolja varijanta za zaj*bati ove naše cigane :zoka:
Hajvan

#1771 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hajvan »

kica wrote:@Ci-Nick jesul to neke novine ili ? Daj link ?

Jer kako sam vec negdje spomenuo imamo u Afganistanu, Kataru, Iraku itd preko 30.000 ljudi.

Ti ljudi nisu boravili 183 dana u Bosni tokom jedne fiskalne godine, a dok su radili tamo.
Stoga, ne znam zasto se brinete za njih?! :)
ExNihilo

#1772 Re: Freelancing

Post by ExNihilo »

Averus wrote:Je li iko na ovoj temi ima e-residency?

Prema svemu što čitam na netu, to ispade najbolja varijanta za zaj*bati ove naše cigane :zoka:
Na koji način?
kica

#1773 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Hajvan wrote:

Ti ljudi nisu boravili 183 dana u Bosni tokom jedne fiskalne godine, a dok su radili tamo.
Naravno da jesu, odmor im je svaka 3 mjeseca.

tih 183 dana se odnosi na to da te nema toliko u kontinuitetu.
Hajvan

#1774 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Hajvan »

kica wrote:
Hajvan wrote:

Naravno da jesu, odmor im je svaka 3 mjeseca.
15 + 15 + 15 + 21 je 183 dana?

Edit: Aha, vidim da ste editovali post; OK, onda konsultant pa nek on kaze...
Last edited by Hajvan on 24/07/2018 11:55, edited 1 time in total.
kica

#1775 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

REZIDENT I NEREZIDENT.

Procitaj pojmove.

183 dana u kontinuitetu ne smijes biti u BIH, da dobijes status nerezidenta.

i Tih 30.000 ljudi su u ovome.

I preko 100.000 ljudi koji su primili poklone.

Znaci svi oni u BiH koji primaju mjesecno recimo 900 KM za prezivljavanje od rodbine, ima da plate porez na poklon.
Post Reply