Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

Smrcak15

#1751 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote: Smrcak, svaka ti je za batina.
Možeš li razlikovati partikularno od generalnog?
GDJE u Kuranu piše da je bog stvorio muškarce takvim, a žene ovakvim? Kakve ih ti predstavljaš.

Ti predstavljaš sebe i svoje mišljenje i svoj odnos prema ženama, a ne cijelog muškog roda. Ja kad kažem da ne volim shopping i da mi se živo hebe za rabate, da li to znači da su sve žene takve?

A to za shopping...nek ti Euridika opali par vaspitno-popravnih šamara o stereotipima.
Smrcak, svaka ti je za batina.
slobodno batinaj ako mislis da jeste
Možeš li razlikovati partikularno od generalnog?
ja ovdje govorim o generalnom pristupu, jer generalno muskarci su vizuelna bica i to govorim kao muskarac i to nauka kaze
GDJE u Kuranu piše da je bog stvorio muškarce takvim, a žene ovakvim? Kakve ih ti predstavljaš.
jasno ti kaze u Kuranu, sta to muskarci vole, pa da vidimo kako je nas Allah muskarce opisao:

Kaže Uzvišeni Allah: ”Ljudima se čini da je lijepo samo ono za čim žude: žene, sinovi, gomile zlata i srebra, divni konji, stoka i usjevi…”.
( Ali Imran, 14 ).

1. Zene
2. djeca
3. zlato srebro (tj pare, imetak)
4. Divni konji, to jeste prevozna sredstva, auta, motorizovane stvari u danasnje vrijeme
5. Imanje

vidis li na kojem su mjestu zene muskarcima :D upravo takav redosljed je sta muskarci vecina hoce

na prvom mjestu zene, pa poslije zene djeca, pa tek onda imetak/pare, pa auta, pa tek onda imanje na kraju

Ti predstavljaš sebe i svoje mišljenje i svoj odnos prema ženama, a ne cijelog muškog roda.
ja predstvaljam vecinu muskog roda, ja ti kazem onako kako je u srcu i dusi muskarca, ne kriojem nista, ne mutim, kazem onako kako je :D :kiss:

a ovi ovdje muskarci na forumu koji dolaze iz Alisine zemlje cuda su vecinom manjina koji kazu da su stabilni, koncetrisani do bola i da ih nemoze poremtiti nikakva ljepotica kada stoji pored njih :lol:

Ja kad kažem da ne volim shopping i da mi se živo hebe za rabate, da li to znači da su sve žene takve?
ti si manjina, vecina zena voli to, a ti ako ne pripadas vecini, i to je potpuno normalno.
Last edited by Smrcak15 on 08/03/2018 09:43, edited 1 time in total.
Euridika
Globalna šefica

#1752 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Euridika »

Smrcak15 wrote:
Euridika wrote: Ti onda fakat imaš problem s obavljanjem namaza, ne znam kako ih uopće obavljaš ako ti moraju biti savršeni uslovi oko tebe da bi ti klanjao. Mislim da bi morao malo poraditi na toj koncentraciji i to nema nikakve veze s tim ko je pored tebe, već mora doći iz tebe. Morao bi prije namaza očistiti svoje misli od svega što te dekoncentriše, isključiti se u potpunosti iz okoline. Ako to nisi u stanju, ti onda ne znaš kontrolisati svoj nefs, i zato i tražiš da se tebi sklone sve pojave koje bi te mogle poremetiti u namazu.
nemozes ti kao zena meni govoriti kako ja treba oda osjecam prema zenama

ne, nego ovdje pricamo kako je Bog generalno stvorio muskarce, Bog je nas stvorio takve kakve jesmo.

Mozda zena moze da se koncetrise u namazu pored muskarca, ali muskarac ne moze.

To je isto kao kad bi ja govorio tebi ili drugim zenama, znas onako kad udje u butik markirane odjece i obuce, ali ogromni su popusti, rasprodaja velika, imas love, ali ne obaziri se na to, samo prodji pored butika i nemoj slucajno da ulazis.

Zamisli to, ja kao musko koji nema neku ljubav plaho prema shoppingu odjece i obuce, (uzmem samo ono sto mi treba) i sad tebi govori kao muskarac a inace poznato da zene vise vole shopping obuce i odjece, i ostale kozmeticke stvari...zamisli se da ja tebi daje instrkcije kako ces ti kao zena , i to da ti govori muskarac koji nema neku pasiju prema tome a ti imas...ima li to smisla???

tako isto nemozes ti meni govori kako cu ja oasjecati prema zenama :kiss: :kiss: :kiss: nas je Bog stvorio ovakve kakvi smo
Mogu ja kao muslimanka govoriti tebi kao muslimanu da imaš lošu kontrolu nefsa ako te sve oko tebe ometa u namazu.
Šta je trebao da kaže Poslanik s.a.v.s. kad su mu se unuci vješali po vratu dok je klanjao? A klanjao je.
Šta treba da kaže žena koja u kući klanja, dok joj je istovremeno ručak na šporetu i kuha se, a djeca pored nje igraju se i skaču?
Šta treba da kaže bilo koji vjernik koji klanja na mjestu na kojem se zadesio (ne u džamiji ili kući), već na javnom prostoru, gdje oko njega prolaze drugi ljudi i žene?

Razmišljaj samo o sebi, tj. promišljaj o sebi - šta ti trebaš da popraviš u svom biću da ti se ne dešavaju takvi padovi koncentracije. I ovim treba da se bavi svako od nas pojedinačno, da se posvetimo poboljšanju našeg duhovnog bića, preispitivanju i kontemplaciji, a ne ovdje pokušavati prosvjetliti široke narodne mase. Promjena kreće iznutra, od pojedinca, a ne na talambase objavljivati.
Euridika
Globalna šefica

#1753 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Euridika »

Idemedosumom wrote:Sretan 8. svim ženama, muslimankama i ćafrikama :kiss:

Image
Hvala. :-D
Bloo
Globalna šefica

#1754 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Kaže Uzvišeni Allah: ”Ljudima se čini da je lijepo samo ono za čim žude: žene, sinovi, gomile zlata i srebra, divni konji, stoka i usjevi…”.
( Ali Imran, 14 ).

1. Zene
2. djeca
4. Divni konji, to jeste prevozna sredstva, auta, motorizovane stvari u danasnje vrijeme
5. Imanje

vidis li na kojem su mjestu zene muskarcima :D upravo takav redosljed je sta muskarci vecina hoce

na prvom mjestu zene, pa poslije zene djeca, pa tek onda imetak, pa auta, pa tek onda imanje na kraju
Shall I inform you of [something] better than that? For those who fear Allah will be gardens in the presence of their Lord beneath which rivers flow, wherein they abide eternally, and purified spouses and approval from Allah . And Allah is Seeing of [His] servants -

Ahem..predznaci sudnjeg dana kad ja moram rovariti po svetim knjigama..

Btw i žene su ljudi, da li ovo znaci da islam priznaje i postojanje lezbejki?

I žene žude i muškarci žude. Ali valjda tokom molitve, tvoje misli su usmjerene prema tvom božanstvu. Ako se ne možeš dovoljno predati tokom molitve, da li je do mene ili do tebe?
wewa

#1755 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by wewa »

Image
ExNihilo

#1756 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by ExNihilo »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
( Ali Imran, 14 ).

1. Zene
2. djeca
5. Imanje

na prvom mjestu zene, pa poslije zene djeca, pa tek onda imetak, pa auta, pa tek onda imanje na kraju
Shall I inform you of [something] better than that? For those who fear Allah will be gardens in the presence of their Lord beneath which rivers flow, wherein they abide eternally, and purified spouses and approval from Allah . And Allah is Seeing of [His] servants -

I žene žude i muškarci žude. Ali valjda tokom molitve, tvoje misli su usmjerene prema tvom božanstvu. Ako se ne možeš dovoljno predati tokom molitve, da li je do mene ili do tebe?
Ne znači, nego se Kur'an predominantno obraća muškarcima.
Bloo
Globalna šefica

#1757 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:
Ne znači, nego se Kur'an predominantno obraća muškarcima.
:cry:
Znači nije kao u Bibliji:
Leviticus 20:13 says if a man lays with another man, he should be stoned.

Istovremeno spominje homoseksualizam, ali uz propis da moraju biti napušeni prije odnosa.

Vidiš kako su kršćani progresivni.
djkurt

#1758 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by djkurt »

Da rezimiramo, žena u Islamu nije ponižena, žena je ponižena u društvima gdje drevna tradicija omalovažavanja i posjedovanja žena nije iskorijenjena jer MUŠKARCI TO nisu dozvolili a sve kako bi imalu vlast nad ženama. Islam je također religija koja je iskorištena od strane ovih tradicionalista kako bi blagu prednost muškaraca nad ženama (ona defacto postoji ali nije prepreka emancipaciji žena) pretvorili u izopačenu verziju hedonizma i robovlasništva. Moderatori morete sad pod ključ temo to je to.
arzuhal

#1759 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

"Bolje biti ponižen, nego i ponižen, i glup, i ružan, i nesretan", sjetno bi pođahkad znala kazat nana Fikretovca uz kahvu, gledajući kroz pendžer na mahalu, dok je prstima zadijevala kraj šamije uz obraz...Image
Bloo
Globalna šefica

#1760 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

wewa wrote:Image
TReba se aplicirati generalno na žene :D
Znanje i samo znanje.
Smrcak15

#1761 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

Euridika wrote: Mogu ja kao muslimanka govoriti tebi kao muslimanu da imaš lošu kontrolu nefsa ako te sve oko tebe ometa u namazu.
Šta je trebao da kaže Poslanik s.a.v.s. kad su mu se unuci vješali po vratu dok je klanjao? A klanjao je.
Šta treba da kaže žena koja u kući klanja, dok joj je istovremeno ručak na šporetu i kuha se, a djeca pored nje igraju se i skaču?
Šta treba da kaže bilo koji vjernik koji klanja na mjestu na kojem se zadesio (ne u džamiji ili kući), već na javnom prostoru, gdje oko njega prolaze drugi ljudi i žene?

Razmišljaj samo o sebi, tj. promišljaj o sebi - šta ti trebaš da popraviš u svom biću da ti se ne dešavaju takvi padovi koncentracije. I ovim treba da se bavi svako od nas pojedinačno, da se posvetimo poboljšanju našeg duhovnog bića, preispitivanju i kontemplaciji, a ne ovdje pokušavati prosvjetliti široke narodne mase. Promjena kreće iznutra, od pojedinca, a ne na talambase objavljivati.

Mogu ja kao muslimanka govoriti tebi kao muslimanu da imaš lošu kontrolu nefsa ako te sve oko tebe ometa u namazu.
pad koncetracije je van kontrole, nefs je nesto drugo.

nije to bas isto.

pa i po meni se vjesaju penju ko elektricari na banderu, cak su me djeca skoro pa gologuzog ostavila na namazu, penjali se po nemi i mali se zakaci za trenerku i gace i povuce dole :lol: tacno kao da ih sejtan posalje da me cackaju kad sam u namazu, ali neka ih :kiss: ljubi babuka :D

koliko je meni puta Ovako bilo :lol:

to je nekontrolisan pad koncetracije

a druga je stvar namjerno stimati namaz da ti opadne koncetracija.

Ti kao muslimanka, kako mozes zagovarati namaz pored muskarca rame u razme, nepoznati muskarci, hajde inekako ovi koji nisu muslimani pa furaju tu pricu, ali ti kao muslimanka, nije mi jasno

jeli tebi u interesu da su ti misli usmjerene ka bogu ,ili da i Tebe mozda muskarac neki destabilizira , kao ti bi bila hladnokrva da stane rame uz rame sa jednim ovakvim tipom :lol:
Image
Image
wewa

#1762 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by wewa »

Bloo wrote:
wewa wrote:Image
TReba se aplicirati generalno na žene :D
Znanje i samo znanje.
a Malala je garant mislila na insane opcenito
nego, eto, uklapa se u profil za ove teme...
Bloo
Globalna šefica

#1763 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Smrčak, ukus u muškarcima ti je grozan.
Bloo
Globalna šefica

#1764 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Što u crkvama nema odjeljivanja?
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1765 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

nije islam nečija romantična slika islama u njegvoj glavi, nego je islam kao religija, skup pravila i propisa.
U tim propisima je očigledno da su žene ponižene . Nije to niko tendenciozno pisao, nego je to tako, a to što
neko ne može da prihvati jer mu se ne uklapa u njegovu romantičnu sliku islama, je čisto subjektivna stvar o kojoj
nema smisla ozbiljnije raspravljati.
Ti propisi postoje i ja sam za to da ih se izbaci de facto i de jure , zato što i SAD trenutno postoje stotine miliona muslimanki
nad kojima se ti propisi primjenjuju.
Smrcak15

#1766 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
( Ali Imran, 14 ).

1. Zene
2. djeca
5. Imanje

I žene žude i muškarci žude. Ali valjda tokom molitve, tvoje misli su usmjerene prema tvom božanstvu. Ako se ne možeš dovoljno predati tokom molitve, da li je do mene ili do Tebe?
da tacno, to je bolje od svega gore nabrojanog, pa sta???

ne priznaje

I žene žude i muškarci žude. Ali valjda tokom molitve, tvoje misli su usmjerene prema tvom božanstvu. Ako se ne možeš dovoljno predati tokom molitve, da li je do mene ili do Tebe?
ako ti stanes ispred mene ili pored mene u muski dio dzamije, do Tebe je

ako ti stojis/sjedis na svom mjestu koje je odredjeno za zene, a ja i dalje sveram ocim, do mene je.

kratko i jasno.
Bloo
Globalna šefica

#1767 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:

ako ti stojis/sjedis na svom mjestu koje je odredjeno za zene, a ja i dalje sveram ocim, do mene je.

kratko i jasno.
Sreca pa necemo nikad zajedno na hadzdz... :mrgreen:

I dalje mi ne odgovaras na ono pitanje:

Da li zene mogu biti u prvim safovima, pa onda pregrada, pa onda muskarci :D ?
Bloo
Globalna šefica

#1768 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Nurudin wrote:nije islam nečija romantična slika islama u njegvoj glavi, nego je islam kao religija, skup pravila i propisa.
U tim propisima je očigledno da su žene ponižene . Nije to niko tendenciozno pisao, nego je to tako, a to što
neko ne može da prihvati jer mu se ne uklapa u njegovu romantičnu sliku islama, je čisto subjektivna stvar o kojoj
Ti propisi postoje i ja sam za to da ih se izbaci de facto i de jure , zato što i SAD trenutno postoje stotine miliona muslimanki
Ako si u islamu i musliman si, kao što znaš, najbolje promjene dolaze iznutra.
Smrcak15

#1769 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

kratko i jasno.

pa imam zenu sa kojom bi isao na hadzdz :D
Da li zene mogu biti u prvim safovima, pa onda pregrada, pa onda muskarci
ako je predvodnik namaza musko , onda bi realno bilo da su pred njim muskarci, jer ako taj efendija ima komunikaciju i saradnju sa svojim dzematlijama.

Nije prakticno da zene budu u prvom dijelu a muskarci zagradjeni u pozadi, jer muezini moraju biti muskarci ukoliko su zene i muskarci u dzamiji, ako su samo zene u dzamiji onda zene mogu da budu efendije i muezini i da se strukturisu u dzamijij kako im je volja.

nemoze biti dobra interakcija izmedju efendije i muezina u koliko je muezin van vida efendije, jer muezin prati kada efendija zavrsi sa namazom, muezin nastavlja ucenje....

takva bi zbrka i komplikacije nastale da su zene naprijed a muskarci nazad

sta bi to uopste zene dobikle da su naprijed a muskarci nazad??? nista osim kompliciranost naamaza do bola, morali bi se dovikivati nekako efendija i muezin i sta ja znam sve kakve komplikacije bi se izrodile iz tog nacin rada u dzamiji.
Bloo
Globalna šefica

#1770 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

kratko i jasno.

pa imam zenu sa kojom bi isao na hadzdz :D
Da li zene mogu biti u prvim safovima, pa onda pregrada, pa onda muskarci
ako je predvodnik namaza musko , onda bi realno bilo da su pred njim muskarci, jer ako taj efendija ima komunikaciju i saradnju sa svojim dzematlijama.

Nije prakticno da zene budu u prvom dijelu a muskarci zagradjeni u pozadi, jer muezini moraju biti muskarci ukoliko su zene i muskarci u dzamiji, ako su samo zene u dzamiji onda zene mogu da budu efendije i muezini i da se strukturisu u dzamijij kako im je volja.

nemoze biti dobra interakcija izmedju efendije i muezina u koliko je muezin van vida efendije, jer muezin prati kada efendija zavrsi sa namazom, muezin nastavlja ucenje....

takva bi zbrka i komplikacije nastale da su zene naprijed a muskarci nazad

sta bi to uopste zene dobikle da su naprijed a muskarci nazad??? nista osim kompliciranost naamaza do bola, morali bi se dovikivati nekako efendija i muezin i sta ja znam sve kakve komplikacije bi se izrodile iz tog nacin rada u dzamiji.
I tvoja zena ce da klanja kraj drugih muskaraca tokom klanjanja :mrgreen:

Ček, za ovaj drugi dio moram napraviti venov dijagram
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1771 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

pa ja sam već pisao svojevrsna tumačenja tih propisa i princip po kojem su isti prestali važiti, čim je prestalo
vrijeme u kojem su oni donešeni kao odgovor na neke konkretne događaje .
Njihov tekst ostaje ali se više uopšte ne odnosi na bilo šta izvanjsko, već samo i isključivo kao metafora i simboli za neka
duhovna stanja . Recimo, u zadnje vrijeme često spominjani ibn Arebi, navodi muškarca i ženu kao primjer odnosa
boga i čovjeka, tako što je žena stvorena od muškarca(od rebra) , kao što je čovjek od boga.
Žena je po njemu dio muškarca , kao što je čovjek dio boga ili cjeline .
Bloo
Globalna šefica

#1772 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Nurudin wrote:pa ja sam već pisao svojevrsna tumačenja tih propisa i princip po kojem su isti prestali važiti, čim je prestalo
vrijeme u kojem su oni donešeni kao odgovor na neke konkretne događaje .
Njihov tekst ostaje ali se više uopšte ne odnosi na bilo šta izvanjsko, već samo i isključivo kao metafora i simboli za neka
duhovna stanja . Recimo, u zadnje vrijeme često spominjani ibn Arebi, navodi muškarca i ženu kao primjer odnosa
boga i čovjeka, tako što je žena stvorena od muškarca(od rebra) , kao što je čovjek od boga.
Žena je po njemu dio muškarca , kao što je čovjek dio boga ili cjeline .
Po meni, neka svako zadrži svoje koštane tvorevine.
Smrcak15

#1773 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Nurudin wrote:nije islam nečija romantična slika islama u njegvoj glavi, nego je islam kao religija, skup pravila i propisa.
Ako si u islamu i musliman si, kao što znaš, najbolje promjene dolaze iznutra.
nije ti on musliman, jasno je pokazao u svojim prijasnjim tekstovima da se ismijava sa Allahom, :-)
Bloo
Globalna šefica

#1774 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
nije ti on musliman, jasno je pokazao u svojim prijasnjim tekstovima da se ismijava sa Allahom, :-)
Nisam i ja, pa moje pozivanje na reforme nema isti učinak kao kad musliman i muslimanke pozivaju na reformu.
Smrcak15

#1775 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote: I tvoja zena ce da klanja kraj drugih muskaraca tokom klanjanja :mrgreen:

Ček, za ovaj drugi dio moram napraviti venov dijagram
ne brini nece, niti joj je u interesu to, cak sta vise ove glupe teme uospte nisu tema rasprave u dzamijama, nikad se Ovako nesto nije poteglo u dzamiji kod nas

zene u nasem dzematu su daleko malo vise aktivnije od muskaraca, imaju svoja druzenja zena, nekad dolaze sa djecom itd

dobiju cijelu dzamiju za sebe, efendija kaze muski samo klanjat i odmah izlaziti, zene imaju svoj dan u dzamiji...sve po dogovoru

a ove price da se muskarci i zene Zajedno mijesaju u namazu, to je van svake pameti, nezamislva stvar, to nije nesto sto se degradira zena niti muskarac, nego jednostavno iz moralnih razloga i da se svako koncetrise na svoju molitvu.

nekad takva guzva zna biti u dzamiji da mora se klanjati onome ispred na ledjima, znalo se desiti da ja stavi celo na ledja drugog dzematlije, na sedzdi, ovaj iza mene na moja ledja, jer se nema mjesta

eh zamislimo se sad kako bi to izgledalo, ja udjasem neku zenu ispred mene i radi sedzdu na njezinim ledjima :-) :lol: :run: :run: :run:
to je nezamislivo :run:

znaci kad gledamo iz masa uglvo sve neprkaticnost nad neprkaticnoscu kada bi bilo izmijesano ili kada bi zene bile naprijed.
Post Reply