Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
MarlboroGold

#1751 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote:
MarlboroGold wrote:Valja ovo pomesti...
Sve je spomenik ljudskoj oholosti i gluposti.
Neka ostane za generacije koje će doći, samo ostaviti fusnotu:
Look on elder works, ye new generations, and despair! Nothing beside remains but stupidity.
Pročitam ovoa kad dođem sebib :D
Bloo
Globalna šefica

#1752 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:
Bloo wrote:
MarlboroGold wrote:Valja ovo pomesti...
Sve je spomenik ljudskoj oholosti i gluposti.
Neka ostane za generacije koje će doći, samo ostaviti fusnotu:
Look on elder works, ye new generations, and despair! Nothing beside remains but stupidity.
Pročitam ovoa kad dođem sebib :D
Šuti.

Tuga.
MarlboroGold

#1753 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: Šuti.

Tuga.
Tek sam sad vidio da si prebacila postove. Zbunio me naslov postova "Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam" :D
Bloo
Globalna šefica

#1754 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:

Tuga.
Tek sam sad vidio da si prebacila postove. Zbunio me naslov postova "Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam" :D
Nisam ja. :mrgreen:
Ali treba uskladiti naslove.
MarlboroGold

#1755 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote:
MarlboroGold wrote:

Tuga.
Nisam ja. :mrgreen:
Ali treba uskladiti naslove.
Eto ti posla... da se ne ulijeniš :oops:
Neću više trollati
t :D
Bloo
Globalna šefica

#1756 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote: Eto ti posla... da se ne ulijeniš :oops:
Neću više trollati
Ko je prebacivao, taj nek izmijeni :mrgreen:
MarlboroGold

#1757 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote:
MarlboroGold wrote: Eto ti posla... da se ne ulijeniš :oops:
Neću više trollati
Ko je prebacivao, taj nek izmijeni :mrgreen:
Ih ima još do sehura...
broj dva

#1758 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

SamoVasGledam wrote:
Smrcak15 wrote:...
Kako ti Smrle objašnjavaš ovo?

Bošnjakinja prešla u pravoslavlje i živi sa Albancem: Molila sam se i plakala u Ostrogu, dete mi je prohodalo, a meni su rane isceljene

Ona je na Kosovu i Metohiji nagazila na minu i tada je teško ranjena. Mina joj je raznela deo pete na desnoj i povrede na levoj nozi. Operisana je u Nemačkoj 17 puta, gde je prebačena helikopterom KFOR-a.
Uprkos operacijama, ona i dalje oseća bolove, a na levoj nozi su joj se otvarale žive rane iz kojih je curila krv. Nakon toga je otišla u manastir Ostrog, gde se molila Bogu da ozdravi.
- Pomogao mi je Sveti Vasilije Ostroški. Monasi su mi dali osveštano ulje, koje sam nakapala na rane i noga mi je bila kao nova - ispričala je ona i dodala kako je upoznala i patrijarha Pavla, koji se sa monasima molio za nju.
Ona je zatim rekla da je Vasilije Ostroški pomogao da joj dete prohoda, dok je u izbeglištvu živela na ulici i nije imala novca.
- Dete mi je imalo operaciju stopala, nije moglo da hoda, a ja sam onda otišla u Ostrog, molila se i plakala. Dete mi je zatim prohodalo i progovorilo - ispričala je ona.
Devojčici je zbog toga dala ime Vasilisa, a kako joj je svetac pomogao puno, rešila je da pređe u pravoslavlje.
- Tada sam rešila da se krstim i pređem u pravoslavlje, jer me je Sveti Vasilije Ostroški vratio u život - rekla je Sofija.

http://www.telegraf.rs/vesti/srbija/295 ... ljene-foto

Slučajnost, propaganda, rad đavola, nešto četvrto?
--

Ja bi se i doktora sjetio, možda je božja milost kroz njih djelovala..
Smrcak15

#1759 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

broj dva wrote: Ja bi se i doktora sjetio, možda je božja milost kroz njih djelovala..
apsolutno tacno :D
SamoVasGledam

#1760 Re: Ateizam vs. Religija

Post by SamoVasGledam »

Božija milost za idolopoklonstvo? Zar to nije najveći greh u Islamu?

Žena se molila mrtvom čoveku, a Bog joj uslišio molitve i time naveo ženu da veruje kako je neka druga vera prava.

Podseća me na onu priču o Isusu kada je po Islamu Bog učinio da ljudi pomisle da je Isus razapet čime je udario temelj Hrišćanstva, jer je jedno od glavnih osnova Hrišćanstva verovanje da je Isus umro i vaskrsao.

Čini se da Bog iznova i iznova pravi istu grešku. I posle će iste te nevernike da baci u večnu vatru.
arzuhal

#1761 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Meni bi veći hit bio naslov, naprimjer:

Muslimanka prešla na srpstvo i živi sa Slovencem: Molila sam se svetom Nikolaju Žičkom i plakala, gnušam se liberalizma i poštujem Hitlera
harač

#1762 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

broj dva wrote: --

podsjeti me na ono kad se papa nakon atentata i uspješne operacije zahvaljuje gospi od fatime, ili čega već, kao "ona je upravljala metkom", na što će dawkins (u "zabludi o bogu"): "što ga neupravi da ga promaši?" :lol:

naravoučenije: puno pitamo :D
broj dva

#1763 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

harač wrote:
broj dva wrote: --

podsjeti me na ono kad se papa nakon atentata i uspješne operacije zahvaljuje gospi od fatime, ili čega već, kao "ona je upravljala metkom", na što će dawkins (u "zabludi o bogu"): "što ga neupravi da ga promaši?" :lol:

naravoučenije: puno pitamo :D
--
Nisam.studirao teologiju ali najlogičnije.objašnjenje po meni je da gospa, koja sigurno ima neku vrstu radne veze sa raznim papama kroz istoriju ima i svoje favorite a ovaj joj nije bio drag tako da je samo malo skrenula metak ali nije htjela nešto jače da se zalaže...
Aoida

#1764 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Aoida »

Smrcak15 wrote: da u konacnici sve je od Boga isto kao kad bi ja rekao svi nozevi su od zeljeza, pa to sto je od zeljeza neznaci da je lose, nego je lose to sto neko noz uzme svojom voljomi ubije neduznu osobu ili taj isti noz uzme i koristi sebi u kuhinji.
Ili je pak to sejtan na djelu?
Tako isto Allah je stvorio i Rak ali taj rak buude uzrok od nesta, a to nesta sigurno je vecini slucejeva covjek prouzrokuje svojim rukama, znaci Bog u samom startu genetskog koda programirao, kada se desi to i to izbit ce rak ili neka druga bolest, pa kad covjek svojim rukama pokrene to iako je Bog uprogramirao da se stvori rak onda kad ga pokrene nesto sa strane to jeste ljudski faktori.
Dakle...Bog je stvorio bolest i sve ono sto pokrece bolest. Insan onda iz kojeg god razloga omane i oboli.
Ovo haman izgleda kao da Bog namjerno postavlja klopke i zamke kako bi ljudi upali i zgrijesili.
Apsolutno nema logike, zasto bi Bog postavljao bilo kakva iskusenja. On je Sveznajuci, sto implicira da On (ili Ona) iz starta zna ko ce, kada ce i kako ce neko omanuti. Cemu onda iskusenja i patnja covjeka u bilo kojem obliku?
Ili na primjer ako se izlazemo previse suncu, izmedju ostalog je Bog naredio pokrivanje tijela pa i da bi se zastitili od stetnog zracenja.
Bog je isto tako dao ljudima da "izmisle" kremu za suncanje kako bi se zastitili od stetnog zracenja.
pazi jednu stvar ovaj svijet nije Raj, nego mjesto iskusenja, a u iskusenje spada i bolesti, a bolest moze da bude uzrok da nas prebaci na onaj svijet, jer smrt je samo prolaz kroz jedna vrata sobe u drugu, iz ovoga svijeta u drugi svijet, smrt nije potpuni nestanak covjeka, jeste nestanak tijela ali ne i duse, duse se samo otrgne od tijela prilikom smrti i ponese sjecanja i svijest sa sobom , jer tijelo je dusi prevozno sredstvo i materijalnom svijetu, pa kad se zamori dusa u svom neprirodnom stanju to jeste dok smo budni dusa trazi san tijela kako bi mogla napustiti tijelo i vratiti se svom dusevnom svijetu da se odmori, u svijetu snova.
Opet ta silna iskusenja. :D
Koja im je svrha ako je Bog Sveznajuci i zna za svakoga od nas u svakom trenutku naseg postojanja sta radimo i zbog cega to radimo? Kada zna unaprijed hocemo li ili necemo pokleknuti pod podstavljenim iskusenjem.
Zvuci okrutno zar ne, pustiti nekoga da se lomi za tebe a znas da ne moze uspijet u svom naumu.
Allah kaze:
Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj izdržljive,

nisi ti poslan da bi uzivao na ovom svijetu nego si na iskusenju, a uzivanje pravo tek moze da bude u Raju i to bez briga i ikakvih mahana.
Mi na ovom svijetu strogo osudjujemo ljude koji druge ljude terorisu, izgladnjuju, ubijaju i od kojih uzimaju tesko stecenu imovinu. Takve ljudima smatramo zadnjim smecem medju ljudima zbog okrutnosti koje pokazuju prema drugom zivom bicu.
No kad je od Boga, onda je ok jer slijedi nagrada. :-)
Aoida

#1765 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Aoida »

Smrcak15 wrote:
ima tu jos dosta vise slicnosti nego sto si navela
Izvini molim te sto nisam sve slicnosti navela. :mrgreen:
Judaizam izvorni je proto-islam, samo sto je nazvan judaizam tek nakon nekog izvjesnog vremena i to nakon praunuka Abraham Jude, a zivjeli su u Judeji i onda su ih ljudi nazvali Zidovi ....pogledaj samo nikad mojsije ili isus sebe nisu nazivali zidovima.
Znaci bili su muslimanske vjere nacije zidovske, je zidovi su nacija prije nego vjera, jer vise gledaju je li rodjen/rodjena od majke zidovkinje nego sta.
:-)

Odgovor na pitanje da li su jevreji nacija ili religija:

http://www.jewishvirtuallibrary.org/are ... a-religion
Judaism can be thought of as being simultaneously a religion, a nationality and a culture.

Throughout the middle ages and into the 20th century, most of the European world agreed that Jews constituted a distinct nation. This concept of nation does not require that a nation have either a territory nor a government, but rather, it identifies, as a nation any distinct group of people with a common language and culture. Only in the 19th century did it become common to assume that each nation should have its own distinct government; this is the political philosophy of nationalism. In fact, Jews had a remarkable degree of self-government until the 19th century. So long as Jews lived in their ghettos, they were allowed to collect their own taxes, run their own courts, and otherwise behave as citizens of a landless and distinctly second-class Jewish nation.

Of course, Judaism is a religion, and it is this religion that forms the central element of the Jewish culture that binds Jews together as a nation. It is the religion that defines foods as being kosher and non-kosher, and this underlies Jewish cuisine. It is the religion that sets the calendar of Jewish feast and fast days, and it is the religion that has preserved the Hebrew language.

Is Judaism an ethnicity? In short, not any more. Although Judaism arose out of a single ethnicity in the Middle East, there have always been conversions into and out of the religion. Thus, there are those who may have been ethnically part of the original group who are no longer part of Judaism, and those of other ethnic groups who have converted into Judaism.

If you are referring to a nation in the sense of race, Judaism is not a nation. People are free to convert into Judaism; once converted, they are considered the same as if they were born Jewish. This is not true for a race.
ti ljudi su ima mitoloska vjerovanja , politeizam, mnogobostvo a to je samo po sebi nelogicno i nistavno naspram monoteizma koji je daleko najlogicniji.
Ko odredjuje logicnost ili negolicnost politeizma?
Smrcak15

#1766 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Aoida wrote:
Ili je pak to sejtan na djelu?
sejtan dosapne a covjek se povinuje svojom slobodnom voljom sejtanskom dosaptavanju.
Dakle...Bog je stvorio bolest i sve ono sto pokrece bolest. Insan onda iz kojeg god razloga omane i oboli.
Ovo haman izgleda kao da Bog namjerno postavlja klopke i zamke kako bi ljudi upali i zgrijesili.
Apsolutno nema logike, zasto bi Bog postavljao bilo kakva iskusenja. On je Sveznajuci, sto implicira da On (ili Ona) iz starta zna ko ce, kada ce i kako ce neko omanuti. Cemu onda iskusenja i patnja covjeka u bilo kojem obliku?
ovaj zivot je test, tako ga je Bog uradio, da bude testiranje ljudi sa dobrim i zlim stvarima.
Bog je isto tako dao ljudima da "izmisle" kremu za suncanje kako bi se zastitili od stetnog zracenja.
stvorio je i bolest i lijek, pa se covjek iskusava kroz sve to.
Opet ta silna iskusenja. :D
Koja im je svrha ako je Bog Sveznajuci i zna za svakoga od nas u svakom trenutku naseg postojanja sta radimo i zbog cega to radimo? Kada zna unaprijed hocemo li ili necemo pokleknuti pod podstavljenim iskusenjem.
Zvuci okrutno zar ne, pustiti nekoga da se lomi za tebe a znas da ne moze uspijet u svom naumu.
svrha iskusenja da se pokaze na sudnjem danu ko zasluzuje Raj i boziju milost a ko zasluzuje kaznu i Boziju srdzbu

Da , tacno je da Bog zna sve, pa i poteze koje cemo uraditi i koje ne uraditi...ali to je potrebno za nas da nam se prezentira poslijena sudnjem danu sta ko zasluzuje , da ne bude da Bog stavi direktno u Raj ili Pakao bez ikakvih iskusenja, jer bi tako mogli okriviti Boga za nepravdu.
Sta mislis kako bi se covjek osjecao ako bi dosao u Pakao i pita se, sta sam uradio da sam zasluzio ovo, a sta mislis da Bog kaze, ma ja znam sta bi ti radio da sam te pustio na zemlju da imas lobodnu volju, pa sam i sebe i Tebe postedio toga jer inako znam gdje ces..

Ovako Bog daje sansu svima.
Mi na ovom svijetu strogo osudjujemo ljude koji druge ljude terorisu, izgladnjuju, ubijaju i od kojih uzimaju tesko stecenu imovinu. Takve ljudima smatramo zadnjim smecem medju ljudima zbog okrutnosti koje pokazuju prema drugom zivom bicu.
No kad je od Boga, onda je ok jer slijedi nagrada
bog je taj koji daje i koji uzima, ako si ti usla u ugovor sa njim da ces na test, nemas ga sta kriviti...

ako ti uskrati nesto to je iskusenje ako ti dadne i to je iskusenje, samo je stvar kako ces se postaviti prema tome.
Smrcak15

#1767 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Aoida wrote: Ko odredjuje logicnost ili negolicnost politeizma?
logika, logika sama odredjuje da li je prihvatljivo ili ne prihvatljivo razumu da vjeruje u to.

postojanje vise podjednakih bogova cini da nisu apsolutni bogovi

samo moze biti jedan apsolutni Bog dok drugi mini bozanstva , bica koja ima ju ogromne moci ali nisu na nivou apsolutnog Boga
Smrcak15

#1768 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

leptir sa laznim ocima, lazne oci sa zjenicama i odsjajem svjetlosti kao imitacija sjaja pravih ociju
Image
Image

i neko kaze ovo slucajno nastalo , bas znala priroda kako da se poigra da bas odsjaje na centre zjenica postavi :-)
r_faruk

#1769 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by r_faruk »

Smrcak15 wrote:
Aoida wrote: Ko odredjuje logicnost ili negolicnost politeizma?
logika, logika sama odredjuje da li je prihvatljivo ili ne prihvatljivo razumu da vjeruje u to.

postojanje vise podjednakih bogova cini da nisu apsolutni bogovi

samo moze biti jedan apsolutni Bog dok drugi mini bozanstva , bica koja ima ju ogromne moci ali nisu na nivou apsolutnog Boga
.....a kako onda postoji "Q" iz zvjezdanih staza?
HAVANA

#1770 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HAVANA »

Smrcak15 wrote:leptir sa laznim ocima, lazne oci sa zjenicama i odsjajem svjetlosti kao imitacija sjaja pravih ociju
Image
Image

i neko kaze ovo slucajno nastalo , bas znala priroda kako da se poigra da bas odsjaje na centre zjenica postavi :-)
Jok ,on sjedio i smisljo kako ce leptiru oko na krilu napraviti.Ima i drvo,isto karna.Osta mu je bilo to pravit? On najbolje zna.Nije nase da pitamo.
Smrcak15

#1771 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

HAVANA wrote: Jok ,on sjedio i smisljo kako ce leptiru oko na krilu napraviti.Ima i drvo,isto karna.Osta mu je bilo to pravit? On najbolje zna.Nije nase da pitamo.
Ima i drvo,isto karna.
a sta mislis mozda je tako uradi nesto da bi na smijeh podstaklo prolaznike :D

Allah kaze u Kur'anu:

43.i da On(Bog) na smijeh i na plač navodi,
44.i da On(Bog) usmrćuje i oživljava

i Allah ce se smijati na sudnjem danu nekim ljudima kad pocnu bubati price neke , kad se budu pravdali , jer ce mu biti smijesno sta covjek izusti pred njim :lol:
MarlboroGold

#1772 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Smijat će se tvojim slikovnicama. Već ima par zbirki.
HAVANA

#1773 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HAVANA »

E bas mu hvala,volim biti nasmijan.
beni-bu-man

#1774 Re: Ateizam vs. Religija

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
a sta mislis mozda je tako uradi nesto da bi na smijeh podstaklo prolaznike :D

Allah kaze u Kur'anu:

43.i da On(Bog) na smijeh i na plač navodi,
44.i da On(Bog) usmrćuje i oživljava

i Allah ce se smijati na sudnjem danu nekim ljudima kad pocnu bubati price neke , kad se budu pravdali , jer ce mu biti smijesno sta covjek izusti pred njim :lol:

ja se njemu sad smijem pa sta :izet: ga
Smrcak15

#1775 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:Smijat će se tvojim slikovnicama. Već ima par zbirki.
hajmo se poigrati hipoteticki da je tako sto kazes da ce se nasmijati mojim slikvnicama, ali ti si sa tom izjavom pretpostavio da postoji, jer nemoze se nepostojece bice smijati ili raditi bilo kakve aktivnosti.

kada smo pretpostavili sa tvojom izjavom da ce se meni smijati, a de mi reci kako pretpostavljas da ce Tebe docekati ako se boris protiv njega cijeli zivot i uzme te sebi na kraju, sta mislis sta ce biti sa tobom kad stanes pred njega???
Locked