Eto ja sam sveznajuciBloo wrote:Cudi me da ne znas. Razumijes se u razne stvari, od hemije, fizike, astronomije, biologije, religija, a ne znas i ne zelis da mi das odgovor na jedno ovako prosto pitanje.Smrcak15 wrote:je li razumijes kad ti se kaze neznam i neznam...sta vise treba da ti kazem...sta ja znam kako su narodi od davnina vjerovali.Bloo wrote:Ponavljam pitanje, sta smo mislili odakle.i kako dolazi.kisa?
Btw, razumijem ne znam*
Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
- Smrcak15
#1751 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
- BHCluster
#1752 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Objasni, i ako ti ne smeta da objasnis kako se Kur'an odnosi prema OLOVU i BAKRU tj. postoji li isto "cudo" kad su u pitanju sure i ovi metali?Smrcak15 wrote:
pa kako mozes pricati napamet da se odustali, ko je odustao???
i Ko je odustao da cujem??
P.S.
Ovaj broj 57 da li se to odnosi na atomsku masu?
- Bloo
- Globalna šefica
#1753 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
To nije ni implicirano.Smrcak15 wrote:
Eto ja sam sveznajuci
Vec ucestvujes u brojnim diskusijama koje doticu teme kompleksije od.ove, a ne mozes mi ponuditi ni neku spekulaciju na jednostavno pitanje:
Prije monoteizama, npr. kad smo zivjeli u pecinama, sta smo mislili odakle dolazi kisa?
Ili cak, eto u doba faraona, sta su ljudi mislili kako nastaje kisa?
- Smrcak15
#1754 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
BHCluster wrote:Objasni, i ako ti ne smeta da objasnis kako se Kur'an odnosi prema OLOVU i BAKRU tj. postoji li isto "cudo" kad su u pitanju sure i ovi metali?Smrcak15 wrote:
P.S.
Ovaj broj 57 da li se to odnosi na atomsku masu?
olovo nije spomenuto, ali je tecni bakar spomenut, ovdje tgreba da se istrazivanja urade, fokus je sav bio na istrazivanju o zeljezu.Objasni, i ako ti ne smeta da objasnis kako se Kur'an odnosi prema OLOVU i BAKRU
to je broj sure Zeljezo u Kuranu...Ovaj broj 57 da li se to odnosi na atomsku masu?
Zeljezo isotop 57 je jedan od 3 stabilna isotopa zeljeza.
- Smrcak15
#1755 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
ljudi moji je li ja ovdje pricam kineskiBloo wrote:To nije ni implicirano.Smrcak15 wrote:
Eto ja sam sveznajuci
Vec ucestvujes u brojnim diskusijama koje doticu teme kompleksije od.ove, a ne mozes mi ponuditi ni neku spekulaciju na jednostavno pitanje:
Prije monoteizama, npr. kad smo zivjeli u pecinama, sta smo mislili odakle dolazi kisa?
Ili cak, eto u doba faraona, sta su ljudi mislili kako nastaje kisa?
Je li razumijes sta znaci ne znam, i dont know, jag vet inte, Bilmiyorum, ich weiß es nicht, Non lo so, no lo sé
- Bloo
- Globalna šefica
#1756 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
A u doba Poslanika, sta su ljudi mislili kako nastaje kisa?Smrcak15 wrote:ljudi moji je li ja ovdje pricam kineskiBloo wrote:To nije ni implicirano.Smrcak15 wrote:
Eto ja sam sveznajuci
Ili cak, eto u doba faraona, sta su ljudi mislili kako nastaje kisa?pa sta je ovo, sta se desava??
Je li razumijes sta znaci ne znam, i dont know, jag vet inte, Bilmiyorum, ich weiß es nicht, Non lo so, no lo sé
Ako ti je to poznatiji teren?
- zforumas
#1757 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Kad ti odgovara da ne znas onda ne znas 
- Smrcak15
#1758 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
ne znam ni toBloo wrote: A u doba Poslanika, sta su ljudi mislili kako nastaje kisa?
- Bloo
- Globalna šefica
#1759 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Kad si bio mali, sta si mislil.kako nastaje kisa?Smrcak15 wrote:ne znam ni toBloo wrote: A u doba Poslanika, sta su ljudi mislili kako nastaje kisa?
- Smrcak15
#1760 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
kad sam bio mali nisam ni kontao kako pada kisa, vidim oblak , oblak daje kisu i to je to.Bloo wrote:Kad si bio mali, sta si mislil.kako nastaje kisa?Smrcak15 wrote:ne znam ni toBloo wrote: A u doba Poslanika, sta su ljudi mislili kako nastaje kisa?
- Bloo
- Globalna šefica
#1761 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
I onda si u skoli naucio o kruzenju vode u prirodi, odnosno o hidroloskom ciklusu.Smrcak15 wrote:
kad sam bio mali nisam ni kontao kako pada kisa, vidim oblak , oblak daje kisu i to je to.
Neke pocetke naseg znanja o istom mozemo naci jos u doba kralja Solomona.
Naravno, danas imamo taj ciklus opisan u tancine. Sve sa formulama i svim cudima.
Cak ga mozemo i kreirati sami u zatvorenom hangaru.
- Smrcak15
#1762 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Uopste ne znam sta hoces da kazes sa tim, sta je poenta price???Bloo wrote:I onda si u skoli naucio o kruzenju vode u prirodi, odnosno o hidroloskom ciklusu.Smrcak15 wrote:
kad sam bio mali nisam ni kontao kako pada kisa, vidim oblak , oblak daje kisu i to je to.
Naravno, danas imamo taj ciklus opisan u tancine. Sve sa formulama i svim cudima.
- Bloo
- Globalna šefica
#1763 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Mislim da znas sta hocu da kazem.Smrcak15 wrote:Uopste ne znam sta hoces da kazes sa tim, sta je poenta price???Bloo wrote:I onda si u skoli naucio o kruzenju vode u prirodi, odnosno o hidroloskom ciklusu.Smrcak15 wrote:
Odredene pojave u prirodi i cikluse koje smo prije tumacili na jedan nacin, smo kasnije poceli da tumacimo drugacije, da primjecujemo poveznice i uzrocno/posljedicne veze.
Napretkom nauke, procese smo mogli da objasnimo i zabiljezimo. Cak i da ponovimo u kontrolisanim uvjetima / npr. kreiramo kisu u hangaru.
Sve ovo se nije desilo odmah vec postepeno, kako se razvijalo nase znanje o hidroloskim procesima. Kako smo saznavali od cega se saastoje oblaci i koje se hemijske reakcije desavaju u njima, kako voda isparava itd.
Zar ne?
- BHCluster
#1764 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Taj broj je zapravo 56.94, znaci opet nekakvo zaokruzivanje?Smrcak15 wrote:BHCluster wrote:Objasni, i ako ti ne smeta da objasnis kako se Kur'an odnosi prema OLOVU i BAKRU tj. postoji li isto "cudo" kad su u pitanju sure i ovi metali?Smrcak15 wrote:
P.S.
Ovaj broj 57 da li se to odnosi na atomsku masu?olovo nije spomenuto, ali je tecni bakar spomenut, ovdje tgreba da se istrazivanja urade, fokus je sav bio na istrazivanju o zeljezu.Objasni, i ako ti ne smeta da objasnis kako se Kur'an odnosi prema OLOVU i BAKRU
to je broj sure Zeljezo u Kuranu...Ovaj broj 57 da li se to odnosi na atomsku masu?
Zeljezo isotop 57 je jedan od 3 stabilna isotopa zeljeza.
- славянин
#1765 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Ajde sta sada 0.06 nije to nista - samo zaokruziti i eto 
- BHCluster
#1766 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Ova tema me podsjeća na na one likove iz serije Drevni Vanzemaljci koji su uspjeli sa svojih 13 sezona dokazati bas nista.славянин wrote:Ajde sta sada 0.06 nije to nista - samo zaokruziti i eto
- Smrcak15
#1767 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
rece covjek koji uopste ne konta argumente i sto je gore kopira od Sammira sa njegovog bloga pogresne informacije o brojcani cudima KuranaBHCluster wrote:Ova tema me podsjeća na na one likove iz serije Drevni Vanzemaljci koji su uspjeli sa svojih 13 sezona dokazati bas nista.славянин wrote:Ajde sta sada 0.06 nije to nista - samo zaokruziti i eto
da bi meni kao nesto pokazao i dokazao , ja koji licno pregledavam i brojim sa kompijuterskim programima gdje mi se rijeci sortiraju pod svoje izvorne korjene i onda mi neki padobranac uleti u temu sa pogresnim infomracijama koje je on pokupio on nekoga tamo BEZ IKAKVE LICNE PROVJERE
Nio odkle vi tako nemozete stici, dok svojim rukama ne budes provjeravao izpadat ces budala ovdje, jer ja kada hocu diskusiju sa krscanima, ja uzmem bibliju u ruke i ne samo to nego cak dotle da vidim sta orginalni tekstovi kazu, pa pokusajem da dokucim prego prevoda sa orginalna rijec znaci na hebrejskom itd
- BHCluster
#1768 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Meni rekose da je Kur'an savrsen i da je samo-objašnjiv, kad vidi i pored toga potrebni su programi i natezanja apologeda.Smrcak15 wrote:rece covjek koji uopste ne konta argumente i sto je gore kopira od Sammira sa njegovog bloga pogresne informacije o brojcani cudima KuranaBHCluster wrote:Ova tema me podsjeća na na one likove iz serije Drevni Vanzemaljci koji su uspjeli sa svojih 13 sezona dokazati bas nista.славянин wrote:Ajde sta sada 0.06 nije to nista - samo zaokruziti i eto![]()
da bi meni kao nesto pokazao i dokazao , ja koji licno pregledavam i brojim sa kompijuterskim programima gdje mi se rijeci sortiraju pod svoje izvorne korjene i onda mi neki padobranac uleti u temu sa pogresnim infomracijama koje je on pokupio on nekoga tamo BEZ IKAKVE LICNE PROVJEREda bi mene kao eto osporio .....eh grdne rane.
Nio odkle vi tako nemozete stici, dok svojim rukama ne budes provjeravao izpadat ces budala ovdje, jer ja kada hocu diskusiju sa krscanima, ja uzmem bibliju u ruke i ne samo to nego cak dotle da vidim sta orginalni tekstovi kazu, pa pokusajem da dokucim prego prevoda sa orginalna rijec znaci na hebrejskom itd
- BHCluster
#1769 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Ono kad vjerske apologete krenu se baviti naukom.
- zagortenej
#1770 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
The Word of Mohammad
Muhammad is the creator of the Koran. That is what well-known Iranian reformer Abdolkarim Soroush says in his book The Expansion of the Prophetic Experience that will be published early next year. With this view, Soroush goes further than some of the most radical Muslim reformers. In an interview with Zemzem, he gives a foretaste of his book.
http://www.drsoroush.com/English/Interv ... ammad.htmlIn his new book, however, he goes one step further than many of his radical colleagues. He claims that the Koran is not only the product of the historical circumstances in which it emerged, but also of the mind of the Prophet Mohammed with all his human limitations. This idea, says Soroush, is not an innovation, as several medieval thinkers already hinted at it.
- Smrcak15
#1771 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
BHCluster wrote: Meni rekose da je Kur'an savrsen i da je samo-objašnjiv, kad vidi i pored toga potrebni su programi i natezanja apologeda.
daMeni rekose da je Kur'an savrsen
ko ti to slaga??i da je samo-objašnjiv
programi su potrebni sa brojcana cuda jer je to namijenjeno kompijuterskim generacijama a ne generacijama prije.kad vidi i pored toga potrebni su programi i natezanja apologeda
- Smrcak15
#1772 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
de molim te reci sta je tacno problematicno, barem se potrudi pa napisi sta zamjeras i kome tacno zamjeras???BHCluster wrote:
Ono kad vjerske apologete krenu se baviti naukom.
djelujes nedorecen, pa se mora iz tebe izvlaciti informacije klijestima
- Bloo
- Globalna šefica
#1773 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Citas spise na starohebrejskom i biblijskom aramejskom?Smrcak15 wrote: Nio odkle vi tako nemozete stici, dok svojim rukama ne budes provjeravao izpadat ces budala ovdje, jer ja kada hocu diskusiju sa krscanima, ja uzmem bibliju u ruke i ne samo to nego cak dotle da vidim sta orginalni tekstovi kazu, pa pokusajem da dokucim prego prevoda sa orginalna rijec znaci na hebrejskom itd
Whoaaaa
- Smrcak15
#1774 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
ma sta nam rece to...nije mi dobro..nije mi...nij mmm dbr...zagortenej wrote:The Word of Mohammad
Muhammad is the creator of the Koran. That is what well-known Iranian reformer Abdolkarim Soroush says in his book The Expansion of the Prophetic Experience that will be published early next year. With this view, Soroush goes further than some of the most radical Muslim reformers. In an interview with Zemzem, he gives a foretaste of his book.http://www.drsoroush.com/English/Interv ... ammad.htmlIn his new book, however, he goes one step further than many of his radical colleagues. He claims that the Koran is not only the product of the historical circumstances in which it emerged, but also of the mind of the Prophet Mohammed with all his human limitations. This idea, says Soroush, is not an innovation, as several medieval thinkers already hinted at it.

kakav jak argument sunce ti poljubim zarko...gledaj te ovoMuhammad is the creator of the Koran.
- Smrcak15
#1775 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
pokusavao nesto sa orginalnim manuscriptima Kumranski spisi (dead sea scrolls), nesto probao sa hebrejskom biblijom, i nesto malo analizirao na Peshitti (aramejska biblijska, jezik Isusa)Bloo wrote:Citas spise na starohebrejskom i biblijskom aramejskom?Smrcak15 wrote: Nio odkle vi tako nemozete stici, dok svojim rukama ne budes provjeravao izpadat ces budala ovdje, jer ja kada hocu diskusiju sa krscanima, ja uzmem bibliju u ruke i ne samo to nego cak dotle da vidim sta orginalni tekstovi kazu, pa pokusajem da dokucim prego prevoda sa orginalna rijec znaci na hebrejskom itd
Whoaaaa