Jugoslovenstvo

Post Reply
Connaisseur Karlin

#1751 Re: Jugoslovenstvo

Post by Connaisseur Karlin »

piupiu wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
to je OK< ali danas mnogi iz jugo grupa, insistiraju da je stako izajsnjavaju u popisu stanovnistva ( a koji nema veze sa kulturnom identifikacijom)

za mene je jugoslavensto odvijek znacilo drzavljanstvo i to je to :)

jugoslavestvo kao kulturoloska identifikacija je sve sto veze jugolsovonsku ideologiju i propagandu pioniri,pionirske pjesme, stafeta, Dan Mladosti, pratizanski pokreti, NOB spomenici, kult licnosti Tita , vojen parade i sl., taj dio je prisutan u sjecanjima mnogim generacija, no trebalo bi napraviti adkevantu kovainu za taj dio jugoslavenstva ; licno, meni je kult Tita uvijek bio nejasan, Titove Staze Revolucije, takmicenja, obicna gnjavaza , u kuci nisma imala Titovu sliku na zidu, , nije niko bio toliko opsjednut covjekom :D
spomenici,muzeji , umjetnsot i literautra su jedini dio koje prihvatam kao dio jugo-kulture , a za mladje generacije, postoje muzeji jugo-kulture, i to postujem :)

Jucer, sam napisala, mnoge generacije,drugacije dozivlajvaju jugoslavenstvo , ali jugolavenstvo nije bilo prisutno kod mnogih SFRJ drzavljana, a o tome se jako malo prica :-D
Činjenica je da dva živa insana ne doživljavaju leptira i trešnju na isti način, a kamo li identitet.

Ja još uvijek mislim da se ovdje konstantno miješaju pojmovi ideologije i identiteta, sve ovo što ti gore pišeš odnosi se na ideologiju jugoslovenskog socijalizma, a ne na ideju Jugoslovenstva.

Evo i od mene jedna preporuka, ovaj čovjek je sigurno najznačajniji sociolog s naših prostora i bavi se identitetom i nacionalizmom vjerovatno baš zato što je s ovih prostora:

http://www.palgrave.com/us/book/9781403987860.
Connaisseur Karlin wrote:it's so true :thumbup: zato dobijam osip kad mi starije generacije pocnu pricati da je sve bilo bratstvo i jedinstvo :D
A za ovo ti predlažem da pročitaš "Whose Bosnia?" Edina Hajdarpašića, mislim da je ta ideja bratstva (i jedinstva) malo starija od FNRJ/SFRJ, ona je više jedna anti-kolonijalna (a ne totalitarna, kako je, čini mi se, ti vidiš) ideja...

:wink: :)
ideja Jugoslavenstva je politicka ideja, ne kulturoloska ideja :) pisala sam ranije o tome na temi :) kao ideologija, idneitet, to sma takodjer pisala :) pislaa sma o unitarnom jugoslavenstom takodjer na temi :)

ideja bratsva i jedinstva je jednsotavno nerelana na Balkanu, oduvijek je bila nametnuta :)

citala sam rivew druge knjige, hvala :) naravno da je bila antikolinijalna, ali je kasnije postala totlaitarna :)

piupiu, sto je za tebe "ideja jugoslaventva" ?
Connaisseur Karlin

#1752 Re: Jugoslovenstvo

John Cleese wrote:
Connaisseur Karlin wrote:naravno da znam za oba umjetnika :-D
meni jeste smijesno praviti bistu u toku rata :D ali, i Hitlera su istovremeno postavljali kistovima na platno :D trebalo je biti u toku sa propganadom, razvojem kultizma :lol:

pitanje je bilo: zasto bista u toku rata , halo BISTA :D :lol: kuzis :P
Ma bas te briga - vazno je da se dobro zabavljas uceci maternji jezik :D
hoces mi biti tutor, nesto se puno brines za mene :D
John Cleese

#1753 Re: Jugoslovenstvo

Post by John Cleese »

piupiu wrote:Ja još uvijek mislim da se ovdje konstantno miješaju pojmovi ideologije i identiteta, sve ovo što ti gore pišeš odnosi se na ideologiju jugoslovenskog socijalizma, a ne na ideju Jugoslovenstva.
Ma nije ona jedina koja uziva u ovoj temi ne razlikujuci kojesta... ideje, pojmove... ljude...

Meni je tako jedan nabrojao ideale Francuske revolucije nazivajuci to jugoslovenskom idejom :|
Sta ces, moja ti...
Connaisseur Karlin

#1754 Re: Jugoslovenstvo

John Cleese wrote:
piupiu wrote:Ja još uvijek mislim da se ovdje konstantno miješaju pojmovi ideologije i identiteta, sve ovo što ti gore pišeš odnosi se na ideologiju jugoslovenskog socijalizma, a ne na ideju Jugoslovenstva.
Ma nije ona jedina koja uziva u ovoj temi ne razlikujuci kojesta... ideje, pojmove... ljude...

Meni je tako jedan nabrojao ideale Francuske revolucije nazivajuci to jugoslovenskom idejom :|
Sta ces, moja ti...
nisi u pravu,ja sam pisala o doticim ralzikama ranije na temi :D

a moga si napisati ,kao predstavnik starije genracije, sto je za tebe jugoslavenstvo :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1755 Re: Jugoslovenstvo

Post by _BataZiv_0809 »

Novak20 wrote:
Jugosloven je onaj koji se tako sam izjasni a ne onaj kome nalijepiš etiketu na osnovu onoga šta i kako priča. Kenjac nije rekao da se raduje urušavanju BiH nego se raduje što će vrijeme pokazati da je bio u pravu. U svakom slučaju imaš se pravo obraćati samo njemu na tu temu urušavanja BiH. To što ti trpaš u usta nekakvoj množini Jugoslovena koje si sam etiketirao radost zbog raspada BiH je podlost tvog karaktera a ne podlost Bošnjaka kao naroda.
:thumbup: :kiss:

Savrseno :sax:
piupiu

#1756 Re: Jugoslovenstvo

Post by piupiu »

Connaisseur Karlin wrote:ideja Jugoslavenstva je politicka ideja, ne kulturoloska ideja :) pisala sam ranije o tome na temi :) kao ideologija, idneitet, to sma takodjer pisala :) pislaa sma o unitarnom jugoslavenstom takodjer na temi :)

ideja bratsva i jedinstva je jednsotavno nerelana na Balkanu, oduvijek je bila nametnuta :)

citala sam rivew druge knjige, hvala :) naravno da je bila antikolinijalna, ali je kasnije postala totlaitarna :)
Nije on pisao o tome da je to anti-kolonijalna (mada uključuje i taj aspekt) ideje bratstva (i jednistva), on je analizirao na jedan vrlo originalan način - sa psiho-mitološkog aspekta i sa aspekta internaliziranog Orijentalizma, vrlo originalna knjiga.
Jednostavno rečeno - pripadnost kulturološkoj zajednici Južnih Slovena.
piupiu

#1757 Re: Jugoslovenstvo

Post by piupiu »

John Cleese wrote:

Sta ces, moja ti...
Nadam se da se radilo o slobodoljubivom neznalici. :D
Connaisseur Karlin

#1758 Re: Jugoslovenstvo

piupiu wrote:
Connaisseur Karlin wrote:ideja Jugoslavenstva je politicka ideja, ne kulturoloska ideja :) pisala sam ranije o tome na temi :) kao ideologija, idneitet, to sma takodjer pisala :) pislaa sma o unitarnom jugoslavenstom takodjer na temi :)

Nije on pisao o tome da je to anti-kolonijalna (mada uključuje i taj aspekt) ideje bratstva (i jednistva), on je analizirao na jedan vrlo originalan način - sa psiho-mitološkog aspekta i sa aspekta internaliziranog Orijentalizma, vrlo originalna knjiga.
Jednostavno rečeno - pripadnost kulturološkoj zajednici Južnih Slovena.
hvala na preporuci :kiss:

hvala za odgovor :-D :kiss:

ps. Bugari nisu bili jugoslaveni , iako su dio kulturoloske zajednice Juznih Slavena , zato je termin jugoslavnestvo nepravilan :)
piupiu

#1759 Re: Jugoslovenstvo

Post by piupiu »

Novak20 wrote:Ima raznih knjiga i promišljanja o samoj ideji jugoslovenstva. Neke su pisali Jugosloveni, neke nacionalisti, svako iz svog razloga uz činjenicu da istoriju pišu pobjednici. Evo jedne od Dragana Markovine, "Jugoslavenstvo poslije svega"

Ko i kako prihvata pojedine stavove autora, stvar je individue a ideja jugoslovenstva nije dogma nego se mijenja u skladu sa vremenom i okolnostima. Možda ponajprije zbog činjenice da SHBC govore jednim jezikom :D bez obzira kako mu dali ime, uvijek će nekome ta ideja biti interesantna. Ako od nje ima praktične koristi, još bolje.

Vezivati jugoslovenstvo isključivo za SFRJ i njen društveni sistem, upitno je.
Prepričaj nam mrvicu, živ bio. :)
Edin H.

#1760 Re: Jugoslovenstvo

Post by Edin H. »

Tito je pogrijesio sto nije zauzeo Trst, a poslije i Albaniju. :oops:
Banksy

#1761 Re: Jugoslovenstvo

Post by Banksy »

Upadam k'o padobranac, ali uvijek me iznova čude strasti koje se ulažu pri neuspjelim pokušajima da se devalvira, ismije i ponizi danas već propala ideologija i zauvijek izgubljen identitet. Nema, gotovo, završeno, bezopasno, i opet se pale k'o šibice...
piupiu

#1762 Re: Jugoslovenstvo

Post by piupiu »

Connaisseur Karlin wrote:hvala na preporuci :kiss:

ps. Bugari nisu bili jugoslaveni , iako su dio kulturoloske zajednice Juznih Slavena , zato je termin jugoslavnestvo nepravilan :)
Trebali su biti, pa ne znam šta bi. Morebit da se onaj Georgi Dimitrov i Tiiiito nisu plaho begenisali, to će Džoni znati. Ja se s njima fino razumijem. Bolje nego s Makedoncima (ovo o jeziku pričam). Etimološki, riječ je prilično nedvosmislena.
Last edited by piupiu on 27/05/2017 16:01, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#1763 Re: Jugoslovenstvo

Edin H. wrote:Tito je pogrijesio sto nije zauzeo Trst, a poslije i Albaniju. :oops:
pa nije ni mogao, cak i da je sanjao o tome :D :lol:
Edin H.

#1764 Re: Jugoslovenstvo

Post by Edin H. »

Edin H. wrote:Tito je pogrijesio sto nije zauzeo Trst, a poslije i Albaniju. :oops:

2:36 :izet: gledaj i uci. :oops:
Connaisseur Karlin

#1765 Re: Jugoslovenstvo

piupiu wrote:
Connaisseur Karlin wrote:hvala na preporuci :kiss:

Trebali su biti, pa ne znam šta bi. Morebit da se onaj Georgi Dimitrov i Tito nisu plaho begenisali, to će Džoni znati. Ja se s njima fino razumijem. Bolje nego s Makedoncima (ovo o jeziku pričam). Etimološki, riječ je prilično nedvosmislena.
mislim da je upravo u Vesninoj knjizi objasnjeno ciljano odvajanje Bugarske od strane Britanije :)

oh,da, i to sma ranije pisala, bolje ih razumijem od slovenaca i makedonaca :)

znam da je juzno slavenstvo -jugoslavenstvo , ali postoje elementi kulturnog jugoslavenstva,a koji s postojali iskljucivo npr. u svim verzijama Jugoslavije, zato odvajam dva pojma :)
Connaisseur Karlin

#1766 Re: Jugoslovenstvo

Edin H. wrote:

2:36 :izet: gledaj i uci. :oops:
Trst nikad nije ni trebao biti dio Juge,a nije bio ni dio Kraljevine SHS :)

Itlaijani su kanije morlai vratiti teritorije u Sjevejrnoj Dalmaciji, npr. Zadar i sl.

a Albaniju su bili okupirali Srbi nekoliko dana ,negde na obali :D :lol: ne razumiem, zasto bi Tito okupirao Albaniju, tj. tudju teritoriju :lol:
piupiu

#1767 Re: Jugoslovenstvo

Post by piupiu »

Connaisseur Karlin wrote:mislim da je upravo u Vesninoj knjizi objasnjeno ciljano odvajanje Bugarske od strane Britanije :)
Govorim o federaciji koja je trebala biti formirana nakon Drugog svjetskog rata.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bled_agreement_(1947)
Edin H.

#1768 Re: Jugoslovenstvo

Post by Edin H. »

Itlaijani su kanije morlai vratiti teritorije u Sjevejrnoj Dalmaciji, npr. Zadar i sl.

a Albaniju su bili okupirali Srbi nekoliko dana ,negde na obali :D :lol: ne razumiem, zasto bi Tito okupirao Albaniju, tj. tudju teritoriju :lol:
Ne rekoh li ja tebi da od tebe nikada vojskovodje :D zasto ne bi? Pa da i oni uzivaju sve prednosti zivota u Jugoslaviji, a ne da kriomice, bez da placaju pretplatu, kradu i gledaju nasu televiziju.

Je li sada jasno? :D
Connaisseur Karlin

#1769 Re: Jugoslovenstvo

piupiu wrote:
Connaisseur Karlin wrote:mislim da je upravo u Vesninoj knjizi objasnjeno ciljano odvajanje Bugarske od strane Britanije :)
Govorim o federaciji koja je trebala biti formirana nakon Drugog svjetskog rata.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bled_agreement_(1947)
ah to, a to sam zaboravila ja sam pisala o ranim '50tim :)

u Beldskom ugovoru su znaci, Srbi morali vratiti dio teritorija Bugarskoj, ouch :D
Connaisseur Karlin

#1770 Re: Jugoslovenstvo

Edin H. wrote:

Ne rekoh li ja tebi da od tebe nikada vojskovodje :D zasto ne bi? Pa da i oni uzivaju sve prednosti zivota u Jugoslaviji, a ne da kriomice, bez da placaju pretplatu, kradu i gledaju nasu televiziju.

Je li sada jasno? :D
aha, a kad neko uzima dio tvoje teritorije, to je kradja, oduzimanje :D :lol:

Trst je odlican primjer pokusaja oduzmanja necega sto nije nikad bilo dio juznoslovenske teritorije :D
cyprus

#1771 Re: Jugoslovenstvo

Post by cyprus »

LBVIEW wrote:
cyprus wrote:
Naravno da nije Alija kriv... Krivi su oni koji su zajedno sa Alijom palili svjetlo...

Image

I kako me to pobija? :roll:

Jugoslaviju su uništili i pritom Bosnu i Hercegovinu unakazili nacionalisti, tj. vesela družina kojoj se pridružila i SDA...
Od Jugoslavije je ostala samo ljustura kad je SDA stupila na politicku pozornicu. Njioj se jedino moze zamjeriti sto nije na vrijeme prepoznala opasnost po svoj narod od strane srpskog politickog programa, u takvoj Jugoslaviji , po mjeri Slobe, SANU, SPC i JNA djenerala, niko normalan nije htio/smio ostati.
Dobro, jasno je ko je kolo poveo... Zašto je SDA zaigrala istu igru sa kolovođama? Ako je kasno bilo za Jugoslaviju, zašto nisu pokušali spriječiti rastakanje Bosne i Hercegovine, nego su uradili sve suprotno tome - postali saučesnici u etničkom komadanju ove zemlje?
cyprus

#1772 Re: Jugoslovenstvo

Post by cyprus »

Fudo387 wrote:
cyprus wrote:
LBVIEW wrote:Ne samo to, da njega nije bilo jos bi ti putovao cervenim pasosem do Trsta,
spavao na klupi... Nista "niko ne sme da vas bije", RAM, naoruzavanje nejaci, balvani, SAO, "jedan narod u nestanak" i sl,
Alija je kriv. :-)
Naravno da nije Alija kriv... Krivi su oni koji su zajedno sa Alijom palili svjetlo...

Image

Ili su možda ipak Tito i crveni pasoši krivi? U nacionalističkim mozgovima naravno da jesu...
Jesi li ti na referendumu glasao ZA nedjeljivu, suverenu, nezavisnu, jednu jedinu, od Drine do Une, Bosnu i Hercegovinu?
Nisam, zato što nisam imao dovoljno godina... Moji jesu, ako ti to šta znači...
Connaisseur Karlin

#1773 Re: Jugoslovenstvo

piupiu wrote: A za ovo ti predlažem da pročitaš "Whose Bosnia?" Edina Hajdarpašića, mislim da je ta ideja bratstva (i jedinstva) malo starija od FNRJ/SFRJ, ona je više jedna anti-kolonijalna (a ne totalitarna, kako je, čini mi se, ti vidiš) ideja...
http://forum.klix.ba/pravoslavno-muslim ... 42496.html

procitala sam tvoje obrazlozenje :-D

kao sto rekoh, nikad Balkan nije bio zreo za zdravu zajednicu :)

da dodam:

https://radiogornjigrad.wordpress.com/2 ... ije-svega/

intervju sa Draganom Markovinom ( '81 godiste :D )
Last edited by Connaisseur Karlin on 27/05/2017 17:10, edited 1 time in total.
piupiu

#1774 Re: Jugoslovenstvo

Post by piupiu »

piupiu wrote: A za ovo ti predlažem da pročitaš "Whose Bosnia?" Edina Hajdarpašića, mislim da je ta ideja bratstva (i jedinstva) malo starija od FNRJ/SFRJ, ona je više jedna anti-kolonijalna (a ne totalitarna, kako je, čini mi se, ti vidiš) ideja...

Eto vidiš da ne lažem. :lol:
Connaisseur Karlin

#1775 Re: Jugoslovenstvo

piupiu wrote:

Eto vidiš da ne lažem. :lol:
ja sve od tebe rado ucim i naucim :-D
Post Reply