ideja Jugoslavenstva je politicka ideja, ne kulturoloska idejapiupiu wrote:Činjenica je da dva živa insana ne doživljavaju leptira i trešnju na isti način, a kamo li identitet.Connaisseur Karlin wrote:
to je OK< ali danas mnogi iz jugo grupa, insistiraju da je stako izajsnjavaju u popisu stanovnistva ( a koji nema veze sa kulturnom identifikacijom)
za mene je jugoslavensto odvijek znacilo drzavljanstvo i to je to![]()
jugoslavestvo kao kulturoloska identifikacija je sve sto veze jugolsovonsku ideologiju i propagandu pioniri,pionirske pjesme, stafeta, Dan Mladosti, pratizanski pokreti, NOB spomenici, kult licnosti Tita , vojen parade i sl., taj dio je prisutan u sjecanjima mnogim generacija, no trebalo bi napraviti adkevantu kovainu za taj dio jugoslavenstva ; licno, meni je kult Tita uvijek bio nejasan, Titove Staze Revolucije, takmicenja, obicna gnjavaza , u kuci nisma imala Titovu sliku na zidu, , nije niko bio toliko opsjednut covjekom![]()
spomenici,muzeji , umjetnsot i literautra su jedini dio koje prihvatam kao dio jugo-kulture , a za mladje generacije, postoje muzeji jugo-kulture, i to postujem![]()
Jucer, sam napisala, mnoge generacije,drugacije dozivlajvaju jugoslavenstvo , ali jugolavenstvo nije bilo prisutno kod mnogih SFRJ drzavljana, a o tome se jako malo prica
Ja još uvijek mislim da se ovdje konstantno miješaju pojmovi ideologije i identiteta, sve ovo što ti gore pišeš odnosi se na ideologiju jugoslovenskog socijalizma, a ne na ideju Jugoslovenstva.
Evo i od mene jedna preporuka, ovaj čovjek je sigurno najznačajniji sociolog s naših prostora i bavi se identitetom i nacionalizmom vjerovatno baš zato što je s ovih prostora:
http://www.palgrave.com/us/book/9781403987860.
A za ovo ti predlažem da pročitaš "Whose Bosnia?" Edina Hajdarpašića, mislim da je ta ideja bratstva (i jedinstva) malo starija od FNRJ/SFRJ, ona je više jedna anti-kolonijalna (a ne totalitarna, kako je, čini mi se, ti vidiš) ideja...Connaisseur Karlin wrote:it's so truezato dobijam osip kad mi starije generacije pocnu pricati da je sve bilo bratstvo i jedinstvo
![]()
ideja bratsva i jedinstva je jednsotavno nerelana na Balkanu, oduvijek je bila nametnuta
citala sam rivew druge knjige, hvala
piupiu, sto je za tebe "ideja jugoslaventva" ?