Moze li jedno pitanje? Izvinjavam se ako je vec objasnjeno, ja ne mogoh pronaci, nije da se nije trazilo.
Moze li neko, na nasem narodnom jeziku (BHS verzija- od volje vam

) pojasniti ovu carlamu? Blokovi, rudarenje - i za to treba recimo objasnjenje jer meni rudarenje predstavlja Aliju Sirotanovica, blokovi od Eurokrema do gradjenja kuce.. Ili neki link gdje je ovo pojasnjeno - svi mi manje vise znamo engleski ali tesko da ce neko ko ni odlicno ne poznaje engleski razumjeti. Znaci hvala unaprijed na linkovima na engleskom ali njih ne bih hvala.
I neke proste relacije koje mozemo svi razumjeti - ako imam bitcoin (i tata bi sine) koliko novca mogu dobiti za njega tj koliko su ukupno provizije i gdje ga mogu zamijeniti-svi pricaju o tim nekim "bankomatima" a savjetuju pik,ba

Eeto ja bih da odem o podignjem lovu, znaci gdje idem i koja je provizija bankomata, ima li skrivenih troskova, tipa konverzija u jednu pa u drugu pa u petu valutu itd.
I ono sto mi je najnejasnije - da li je to valuta koja se trosi ili koristi kao vrsta zivitnog osiguranja, ne cuh da je iko njime nesto kupio konkretno, svi ga stekaju??
Nisam protiv, cak stavise, mislim da je novac kao varijanta placanja prevazidjen i da odavno ne prati trendove razvoja drustva te da je previse ispolitiziran i da je izgubio svoju osnovnu definiciju radi raznih spekulacija od strane boardova, drzavnih intervencija itd ali mi je jednostavno previse nejasnoca u Bitcoinu. Da bi bi se nesto podrzavalo (i koristilo aBd) mora se razumjeti.
I jos samo jedno, ranije vidjeh da se spominje silno trosenje struje, i tek tu nastupi upitnik iznad glave? Kakve struje, gdje se nalaze ti racunari sa tim logoritmima, ko placa struju, odrzavanje te mreze, ko placa poboljsanje strukture, bori se protiv hakera...
Znaci Bitcoin for dummies
Izvinjavam se jos jednom ako je ovo negdje pojasnjeno, ali ja nigdje ne nadjoh ozbiljan clanak koji ovo objasnjava, samo kritike ili hvalospjeve sa puno pojmova koje niko nije objasnio.