Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
victom

#1751 Re: Bitcoins

Post by victom »

emmir1 wrote:Može li pomoć.

https://www.coinbase.com

Registrujem se i obavim na stranici sve šta treba.
Može li preko pay pala da uplatim sebi u novcanik i kupim neke coine

Da li mi još šta treba?

Da se i ja igram
coinbase ne podržava BH uplate.
Ni kartice, ni paypal.
Last edited by victom on 01/03/2021 04:29, edited 2 times in total.
emmir1

#1752 Re: Bitcoins

Post by emmir1 »

victom wrote:
emmir1 wrote:Može li pomoć.

https://www.coinbase.com

Registrujem se i obavim na stranici sve šta treba.
Može li preko pay pala da uplatim sebi u novcanik i kupim neke coine

Da li mi još šta treba?

Da se i ja igram
coinbase ne podržava BH uplate.
Ni kartice, ni paypal.

Znači na teži način se mora
fare_mo

#1753 Re: Bitcoins

Post by fare_mo »

Pozdrav ekipa

U Njemačkoj sam jos par dana, hocu da ubacim 100-ak € u XRP da se malo igram sa crypto.. Koji je najjednostavniji način kartica ili nesto drugo ?
seoBIH

#1754 Re: Bitcoins

Post by seoBIH »

Evo dobre ideje :) Prodaja BTC vaucera. Jednostavno napravis vaucer, ispod njega btc adresa sa privatnim kljucem i ko kupi ima kontrolu nad walletom i rad ista hoce :D

Eto, ako se ko obogati neka javi za donacije :D
KAMI666

#1755 Re: Bitcoins

Post by KAMI666 »

fare_mo wrote:Pozdrav ekipa

U Njemačkoj sam jos par dana, hocu da ubacim 100-ak € u XRP da se malo igram sa crypto.. Koji je najjednostavniji način kartica ili nesto drugo ?
Kada budes prolazio kroz Austriju, svrati do poste, ima kupiti BTC u posti, nesto kao vaucheri, platis recimo 50 eura, ukucas kod i dobijes tu vrijednost u Bitcoinima. Mislim da ide sve preko BitPanda servisa.

Posle toga na Exchangeru zamjenis Bitcoins za ripple. Mda ne isplati se na tako male sume, Bitcoin transakcija trenutno mnogo kosta :roll:
drastic

#1756 Re: Bitcoins

Post by drastic »

QTUM :thumbup:
ovo je kao dot com bum sta god kupis dobro kupio
seldzuk

#1757 Re: Bitcoins

Post by seldzuk »

Niemand wrote:Na stranu ovo sada sa bitcoinom, al kako neko moze vjerovati da ce kriptovalute zamijeniti danasnji novac? :-)
Vjerovatno neće nikad u potpunosti, ali kao i sve i novac ima svoje troškove: štampanje, transport itd. Bitcoin je tu u prednosti, apsolutno je elektronski.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1758 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Ne mora to biti bitcoin.
Možda je ovo samo podloga za ono što slijedi.
Logičan je i otpor javnosti na ovu temu.
Novotarije nikad nisu dobro prolazile, odnosno uvijek je bilo grubih udaraca prema novinama.
Jednim dijelom zbog straha da se gasi nešto što je aktuelno, drugim zato što se teško prihvata nešto novo.
Prije 30-ak godina vjerovatno je bilo nepojmljivo da će danas većina novca u opticaju zapravo biti elektronski novac.
Život postaje sve brži i samim tim se mijenja sve oko nas. Tehnologija, novac, način života...
Hendrix

#1759 Re: Bitcoins

Post by Hendrix »

Bosna je ipak u odnosu na zapad 30 godina iza po svim kriterijima...izvadis kreditnu da platis nesto u radnji za glavu se hvataju, popust za kesh...mislim halo ba...2017. godina...popust za kesh?!?!

I da nekakav BTC ovde zazivi, to je presmijesno...90% ljudi nema ni kreditnu karticu niti zna kako se koristi, mi smo jos uvijek na papir-pechat sistemu, peti primjerak, daj ti meni napismeno to sve ba, kakav blockchain.

Ali zato svi imaju dojavu za sutra da ce Juventus ili vec ko dati 2 gola, tiket se igra, markica se da...ocekuje stojanka, ljepota. Samo sto u rukama vide vjeruju, to nesta internet klikanje, bjez ba.
phillie

#1760 Re: Bitcoins

Post by phillie »

Meni je i samo najava postavljanja bitcoin atmova giant step.

Al ovaj nas popust na kesh ni meni ne ide u glavu. Pa ne placam ti cekovima. Jedino ako prodavac ne placa banci neku jebenu naknadu kad im se plati karticom. Samo mi to ima smisla.

PS. Cini mi se drndalo je bio nagovoren da kupi ltc na 300, nadam se da sad trlja ruke :D
r_faruk

#1761 Re: Bitcoins

Post by r_faruk »

da li se moze na IQOPTION uplatiti prepaid karticom. meni izbacuje gresku, nema dovoljno sredstava ili pogresan broj!!!
drndalo

#1762 Re: Bitcoins

Post by drndalo »

Ne bogumi, puno mi bilo 300... Psiha...

Ali evo mi se IOTA vratila, XRP odlican, opet je posao gore, nakon stopa za vikend. ETC isto dobar, nakon vikenda i on lagano raste. Sve u svemu, zasad se cini da sam i uzeo u dobra vremena, dok su bili dole...

Placanje karticama naravno placa firma gdje kupujes banci provideru... Oko 3% je sto ja znam najcesci slucaj, ali se o tome moze pregovarati u skladu s prometom... Tako da vjerujem da ima i onih od 5% ali i od 2%...
mega_mashcine

#1763 Re: Bitcoins

Post by mega_mashcine »

r_faruk wrote:da li se moze na IQOPTION uplatiti prepaid karticom. meni izbacuje gresku, nema dovoljno sredstava ili pogresan broj!!!
jesi li unosio onaj cvv broj, ili kako se već zove, sa poleđine kartice, od 3 cifre ?
Ako jesi, onda moguće da ne podržava tvoju karticu. Ja sam jucer sa Mastercard debit karticom uplatio i fercera.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1764 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

mega_mashcine wrote:
r_faruk wrote:da li se moze na IQOPTION uplatiti prepaid karticom. meni izbacuje gresku, nema dovoljno sredstava ili pogresan broj!!!
jesi li unosio onaj cvv broj, ili kako se već zove, sa poleđine kartice, od 3 cifre ?
Ako jesi, onda moguće da ne podržava tvoju karticu. Ja sam jucer sa Mastercard debit karticom uplatio i fercera.
Da, ako odbija cvv kod, onda ne podržava.
r_faruk

#1765 Re: Bitcoins

Post by r_faruk »

onda je to razlog.....

DASH je poludio..... otisao je se 700 i kusur dolara na 1200 za dvije sedimice
Last edited by r_faruk on 19/12/2017 09:46, edited 1 time in total.
pirmin

#1766 Re: Bitcoins

Post by pirmin »

phillie

#1767 Re: Bitcoins

Post by phillie »

r_faruk wrote:onda je to razlog.....

a prosle godine u ovo doba bio 9$ . Kao sto neki nisu slusali druge kad su im govorili za bitcoin, tako sam ja slusao druge kad su mi rekli da Dash i nije nesto i da je jedino sta im valja njihov PiaR :D
victom

#1768 Re: Bitcoins

Post by victom »

Današnja analiza:

Tržište je prenapregnuto, ali se i dalje napreže.
High fees za BTC transakcije uzrokuje switch na druge alt-coint.
Obratiti pažnju na B-Cash, mogućnost rasta.
Svi ostali alt coinu u pozitivnom trendu. Kupuje se sve redom. Nema coina u top 100 da nije u decembru skocio za barem 100% =>špekulativna kupovina
Market cap + 50 Milijardi, svaki dan
Problemi na nekim berzama sa verifikacijom korisnika

TIP: jeftini coini, od pozicije 200 pa na DOLE. Trenutno sve ide. Buy tip.
Last edited by victom on 01/03/2021 04:29, edited 2 times in total.
r_faruk

#1769 Re: Bitcoins

Post by r_faruk »

phillie wrote:
r_faruk wrote:onda je to razlog.....

a prosle godine u ovo doba bio 9$ . Kao sto neki nisu slusali druge kad su im govorili za bitcoin, tako sam ja slusao druge kad su mi rekli da Dash i nije nesto i da je jedino sta im valja njihov PiaR :D

ja skupio 100 i kusur DOGE-a......... nek stoje :), DASH skupljam na coinpot, imam haman dolar :D :izet:
vrapcic

#1770 Re: Bitcoins

Post by vrapcic »

Moze li jedno pitanje? Izvinjavam se ako je vec objasnjeno, ja ne mogoh pronaci, nije da se nije trazilo.

Moze li neko, na nasem narodnom jeziku (BHS verzija- od volje vam :)) pojasniti ovu carlamu? Blokovi, rudarenje - i za to treba recimo objasnjenje jer meni rudarenje predstavlja Aliju Sirotanovica, blokovi od Eurokrema do gradjenja kuce.. Ili neki link gdje je ovo pojasnjeno - svi mi manje vise znamo engleski ali tesko da ce neko ko ni odlicno ne poznaje engleski razumjeti. Znaci hvala unaprijed na linkovima na engleskom ali njih ne bih hvala.

I neke proste relacije koje mozemo svi razumjeti - ako imam bitcoin (i tata bi sine) koliko novca mogu dobiti za njega tj koliko su ukupno provizije i gdje ga mogu zamijeniti-svi pricaju o tim nekim "bankomatima" a savjetuju pik,ba :) Eeto ja bih da odem o podignjem lovu, znaci gdje idem i koja je provizija bankomata, ima li skrivenih troskova, tipa konverzija u jednu pa u drugu pa u petu valutu itd.

I ono sto mi je najnejasnije - da li je to valuta koja se trosi ili koristi kao vrsta zivitnog osiguranja, ne cuh da je iko njime nesto kupio konkretno, svi ga stekaju??

Nisam protiv, cak stavise, mislim da je novac kao varijanta placanja prevazidjen i da odavno ne prati trendove razvoja drustva te da je previse ispolitiziran i da je izgubio svoju osnovnu definiciju radi raznih spekulacija od strane boardova, drzavnih intervencija itd ali mi je jednostavno previse nejasnoca u Bitcoinu. Da bi bi se nesto podrzavalo (i koristilo aBd) mora se razumjeti.

I jos samo jedno, ranije vidjeh da se spominje silno trosenje struje, i tek tu nastupi upitnik iznad glave? Kakve struje, gdje se nalaze ti racunari sa tim logoritmima, ko placa struju, odrzavanje te mreze, ko placa poboljsanje strukture, bori se protiv hakera...

Znaci Bitcoin for dummies :) :) :)

Izvinjavam se jos jednom ako je ovo negdje pojasnjeno, ali ja nigdje ne nadjoh ozbiljan clanak koji ovo objasnjava, samo kritike ili hvalospjeve sa puno pojmova koje niko nije objasnio.
Thorgerson

#1771 Re: Bitcoins

Post by Thorgerson »

@vrapcic
Prijatelju, Google, zarovi se malo i istrazuj. Imas na nasem jeziku sve objasnjeno. Od samog pocetka do kraja. Sve ovo sto si pitao.

Postavio si neka jednostvana pitanja i napisao ovoliki tekst, umjesto da si u google ukucao i dobio bi odgovor u roku 0,40 sekund.
Bullet Tooth Tony

#1772 Re: Bitcoins

Post by Bullet Tooth Tony »

Ljudi se previse vezu za Bitcoin ... ako zelite znati sta je bitcoin prvo naucite sta je blockchain i zasto bitcoin postoji ....

Znaci prica oko Blockchaina .... Prvo pocnite od ovog videa ...

Pa onda procitajte knjigu Blockchain: Blueprint for a New Economy od Melanie Swan (ja sam ovu knjigu dva puta procitao :D i jos 10 drugih )

Uglavnom ja bih da sam na vasem mjestu poceo od tehnologije iza Bitcoina ....

Meni je fascinanto kako ljudi kupuju bitcoine i ulazu pare cisto zato sto vide kako svi to rade ... nit znaju sta je , ni kako radi , ma nista ... Samo pitaju gdje se moze kupiti sa BH karticama :-) :-) :-)

btw ne ulazem u bitcoin ... ulazem u druge tokene :)
Thorgerson

#1773 Re: Bitcoins

Post by Thorgerson »

Hendrix wrote:Bosna je ipak u odnosu na zapad 30 godina iza po svim kriterijima...izvadis kreditnu da platis nesto u radnji za glavu se hvataju, popust za kesh...mislim halo ba...2017. godina...popust za kesh?!?!

I da nekakav BTC ovde zazivi, to je presmijesno...90% ljudi nema ni kreditnu karticu niti zna kako se koristi, mi smo jos uvijek na papir-pechat sistemu, peti primjerak, daj ti meni napismeno to sve ba, kakav blockchain.

Ali zato svi imaju dojavu za sutra da ce Juventus ili vec ko dati 2 gola, tiket se igra, markica se da...ocekuje stojanka, ljepota. Samo sto u rukama vide vjeruju, to nesta internet klikanje, bjez ba.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/od-sada ... 71218064#4

Pa dovoljno je ovo vidjeti. Presjecanje vrpce, otvorili saltere?!!? 21 vijek ljudi otvorili salter..hej. Ovo mozda ima jos dole po Africi, Čad, Kongo i tako te zemlje. To je nas nivo.

Mislim dovoljno ti je ovo da vidis i da skontas kakva neobrazovana stoka ovdje zivi. A rugamo se amerikancima, oni glupi, oni ovakvi, onakvi...jaran mi bio u SAD-u. Kaze mi jarane, da nisam vidio na avio karti da pise Amerika konto bi da sam sletio negdje u drugu vasionu, znaci totalno drugi svijet sta su ljudi uradili i kako su sebi napravili sistem.

Al ne...mi smo najpametniji. :oops:

Image
Bullet Tooth Tony

#1774 Re: Bitcoins

Post by Bullet Tooth Tony »

Ko misli da u BiH, BANKARSTVU kaska za zapadom grdno se vara ... Ovo vam govorim iz iskustva jer radim u kompaniji koja radi sa T1 bankama u Evropi i svijetu a i trenutno zivim vani ....

Ja da bi na zapadu povecao limit , trebam nazvati svog agenta , najavit mu da cu doci , vidjeti ima li on vremena etc ... za sve mi treba 3 dana ...
(BNP Pariba)

Najavio 3 dana unaprijed da cu mjenjati vecu kolicinu eura u dolare , dosao na salter .. kaze nista nije najavljeno , ostao 3 sata (ING banka)

Internet bankarstvo katastrofa , UI toliko los da ne mogu da izbacim transakcije u zadnja 3 sata (Izvjestaj)

Dva puta mi izgubili pin (slali na neke druge adrese ) ... Cekao na karticu skoro 38 dana

Neprofesionalnost ogromna ...

Al eto ... da ne ode tema u pogresnom smjeru ne bih duzio ... Ja sam u Raiffeisenu BiH imao puno bolja iskustva nego u bilo kojoj Banci na zapadu .... I ovo nije prica rekao mi drug , rekao mi poznanik ... vlastitio iskustvo :) :)

Kasnimo za zapadom po pitanju broja ljudi koji znaju sta je kartica , pin, internet bankarstvo .... Ali same Banke , vjerujte mi da ne kasne sad koliko vi mislite :-)
Last edited by Bullet Tooth Tony on 19/12/2017 11:39, edited 1 time in total.
victom

#1775 Re: Bitcoins

Post by victom »

:sretan:
Last edited by victom on 13/02/2021 04:42, edited 1 time in total.
Post Reply