Burkini, Evropa i demokratija

Post Reply
vješalica

#1751 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by vješalica »

beautyfool wrote:
hadz je tek posljednja obaveza vjernice prije toga ima jako puno obaveza da se ispuni sto naravno ti koja gledas sa strane to niti vidis niti znas, znam i ja neke sto su isle na hadz i nisu pokrivene ali te zene jos uvijek ne klanjaju 5 vakata namaza i njihov iman niti znanje nije na tom levelu, neki ljudi jednostavno koriste mogucnost odlaska na hadz dok mogu i imaju novca jer je hadz obavezan a onda ce nekad svoj iman i imidz nadograditi.[/quote]

u svim vjerama pojedinci tumače neke stvari na svoj način
samo su propisi jasni i pravi bez polemike i diskusije da li je trebalo ovo ili ono
beautyfool

#1752 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by beautyfool »

maraccana wrote:
beautyfool wrote: elhamdulillah svake godine nas je vise :)
Super za vas, sve više ropkinja... :-)

Nego ima li ko da se poznaje u grane biologije, evolucije, sociologije, pa da nam objasni odakle ovolikom broju ljudi/homosapiensima, tako očajna potreba za socijalno nazadnim i dekadentim robo-vlasničkim načelima, praktikovanju i sl. od prije par stotina, hiljada godina, to je zaista fascinantno...
i ja se isto pitam sve vise ljudi pocinju liciti na adama i evu koji su liscem pokrivali samo stidna mjesta, bas idemo daleko unazad.
Last edited by beautyfool on 30/08/2016 00:34, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#1753 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Connaisseur Karlin »

vješalica wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
vješalica wrote: nisam ja to napisala
imaš problem sa praćenjem teme,vrati se ranije,nemoj selektivan pristup imati diskusiji

što se tiče ocjenjivanja pobožnosti nemoj to da tumačiš,neprimjereneo je a i za neku površnu diskusiju nisi dorasla a i neinformisana
propisi se poštuju onako kako su napisani,a ne kako ih neko parcijalno ili po volji tumači
ali to je i za očekivati od osobe koja za sebe tvrdi da je agnostik, tj. ne zna šta bi tačno od sebe u nekim stvarima
Aha,a zasto se isti propis dozivljava kao licni izbor!? Ah da,jer se isti propis moze,a ne mora slijediti :D

Inace,religjski propisi su begresni i absolutno tacni,kao da nisu intrpetirani od strane ljudskog mozga :D

agnostici su nepristrasni,mogu analizirati isit problem iz razlicitih uglova bez problema :-D
pa hidžab je lični izbor šta ti opet nije jasno? ali hidžab se slijedi u potpunosti,ne samo za danas nego za cijeli život,ali ti to ne razumiješ :(

religijski propisi i nisu interpretacija nekoga kome je bilo dosadno kao na forumu pa pisao sve i svašta

agnostici nisu nepristrasni,to je stvar ličnog umišljanja,mogu pogledati stvari iz mnogih uglova,ali opet ne znaju da li je crno ili bijelo
hidzab nije licni izbor,jer je vec nametnut kao religijski propis,kao dio religijske-ideologije ( taj dio nisi skuzila) ,jer isti hidzab da nije postavljen kao propis ili kao rezultat religijske idologije, hidzab dosolvno nikad ne bi bio ni dio generalnog izbora zena koje su sebi usvojile dio odjevnog predmeta kao religijski propis ili kao dio religijske idnetifikacije. :)
Connaisseur Karlin

#1754 Re: Burkini, Evropa i demokratija

beautyfool wrote:
beautyfool wrote: elhamdulillah ima mojih divnih sestara u vjeri koje klanjaju svaki namaz ali ne nose hidzab sto je sasvim normalno, nisu imani a ni zivotne situacije kod svakog iste, mnoge ne smiju zbog roditelja i ne usudjuju se zbog uskracivanja ljudskih prava ali elhamdulillah svake godine nas je vise :)
a mnoge jednostavno ne vide smisao nosenja hidzaba kao dio licnog vjerovanja :)

U tvojoj sredini se povecava broj,u mojoj nema nijedne msulimanke iz BiH sa hidzabom,a mnoge su isle na hadz :)

U relgijama gdje pokrivanje glave nije uvedeno kao propis,ili je kasnije,ukinuto kao dio propisa,isti gest nije prihvacen od vecine zena vjernica.
hadz je tek posljednja obaveza vjernice prije toga ima jako puno obaveza da se ispuni sto naravno ti koja gledas sa strane to niti vidis niti znas, znam i ja neke sto su isle na hadz i nisu pokrivene ali te zene jos uvijek ne klanjaju 5 vakata namaza i njihov iman niti znanje nije na tom levelu, neki ljudi jednostavno koriste mogucnost odlaska na hadz dok mogu i imaju novca jer je hadz obavezan a onda ce nekad svoj iman i imidz nadograditi.
znaci,bez njihovog nosenja hidzaba,njihov iman i imidz nisu dovoljno izgradjeni :D :lol:
vješalica

#1755 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by vješalica »

maraccana wrote:
Ne vidjeh osobu na forumu koja je više naopaka od tebe. Prvo negira da je ropkinja, tj. vlastitu vjeru koja nalaže da je Allahov rob/ropkinja, pa onda pokrivanje žene smatra nečim naprednim, pa još kad misli za drugog u potpuno naopakom smislu i kaže velika predrasuda.

Ako je igdje nered na zemlji, u tvojoj glavi je sigurno...

naravno da sam rob boga svoga , a bog je jedan
pokrivanje je iz ljubavi prema bogu i svojoj vjeri,a ne znaci samo pokrivanje tijela

tvoji postovi su perfidni
puni mrznje one najgore koja može iz čovjeka da izađe
ne kriješ da otvoreno verbalno tlačiš što žene žele da budu rob bogu svome u kojeg vjeruju, pod izgovorom "perverznog uma muškarca"
nazivaš ih nazadnim jer se žele pokriti i uz to imaš gomilu predrasuda
jer da nemaš ne bi toliko mrzio i stalno ponavljao svoju umišljenost o tlačenju žena
imaš neku traumu sigurno
maraccana

#1756 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by maraccana »

beautyfool wrote:
maraccana wrote:
beautyfool wrote: elhamdulillah svake godine nas je vise :)
Super za vas, sve više ropkinja... :-)

Nego ima li ko da se poznaje u grane biologije, evolucije, sociologije, pa da nam objasni odakle ovolikom broju ljudi/homosapiensima, tako očajna potreba za socijalno nazadnim i dekadentim robo-vlasničkim načelima, praktikovanju i sl. od prije par stotina, hiljada godina, to je zaista fascinantno...
i ja se isto pitam sve vise ljudi pocinju liciti na adamu i evu koji su liscem pokrivali samo stidna mjesta, bas idemo daleko unazad.
Kada se čovjek sramoti vlastite prirode i tako evolucijski superioran nije u stanju biti sposoban se nositi sa tim, nego se počne gubiti u vremenu i prostoru nekakvim iracionalnim dekadentnim načelima i običajima, e onda se za takve može reći da nisu nigdje mi krenuli ni prošli, nego su se negdje zagubili ...
zagortenej

#1757 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by zagortenej »

beautyfool

#1758 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by beautyfool »

Pa naravno Kalina, sa znanjem ide i update :) sto vise znas o islamu i vise ga praktikujes dusa ti cezne da postujes sve propise vjere, sto naravno to ti nikad neces shvatiti osim ako te Allah ne uputi na taj put :-D
LolaLola

#1759 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by LolaLola »

Smije li se hidzab pipnuti sa lijevom rukom, s obzirom da se lijeva ruka smatra prljavom tj rukom kojom se pere dupe?
Zene u Saudiji, jel njima hidzab propis ili licni izbor?
vješalica

#1760 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by vješalica »

hidzab nije licni izbor,jer je vec nametnut kao religijski propis,kao dio religijske-ideologije ( taj dio nisi skuzila) ,jer isti hidzab da nije postavljen kao propis ili kao rezultat religijske idologije, hidzab dosolvno nikad ne bi bio ni dio generalnog izbora zena koje su sebi usvojile dio odjevnog predmeta kao religijski propis ili kao dio religijske idnetifikacije. :)
jeste propis ali postoje žene koje ga neće nositi,ali će vjerovati svoju vjeru (taj ti dio nisi skužila) pa je zato to izbor
LolaLola

#1761 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by LolaLola »

beautyfool wrote:Pa naravno Kalina, sa znanjem ide i update :) sto vise znas o islamu i vise ga praktikujes dusa ti cezne da postujes sve propise vjere, sto naravno to ti nikad neces shvatiti osim ako te Allah ne uputi na taj put :-D

Koja koincidencija, ja sto vise Islam upoznajem, sve ga manje postujem. :-x :lol:
uglavnomja

#1762 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by uglavnomja »

vješalica wrote: imaš još obraza nazvati žene koje se pokrivaju
ropkinjama
i socijalno nazadnim :roll: :roll:

:(
velike predrasude
vjerovatno kad vidiš ženu pod hidžabom misliš da je neko tuče,zlostavlja,da ne vrijedi i da je jadnica
pretužno :(

kad normalan insan vidi gomilu krpi koja se krece - ne misli nista uglavnom o toj "osobi" jer osobe nema :cry:

dobrovoljno :roll: je izabrala da ne postoji. da nema ni lice ni tijelo ni svoju pamet, nego da joj svaki segment zivota odredjuje neki "tumac" pravila starih hiljadu + godina :run:
Connaisseur Karlin

#1763 Re: Burkini, Evropa i demokratija

vješalica wrote: pokrivanje je iz ljubavi prema bogu i svojoj vjeri,a ne znaci samo pokrivanje tijela
to je,tvoj, subjetkivan stav ,ali ne iskljucivo pravilan stav

Kad si se pokrila,koja dobna starost?
beautyfool

#1764 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by beautyfool »

LolaLola wrote:Smije li se hidzab pipnuti sa lijevom rukom, s obzirom da se lijeva ruka smatra prljavom tj rukom kojom se pere dupe?
imamo sad dosta arapkinja u BiH pa slobodno ih pitaj.

Ja inace lijevu ruku kao i desnu perem redovno tako da nemam problema sa diranjem hidzaba.
maraccana

#1765 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by maraccana »

vješalica wrote:
maraccana wrote:
Ne vidjeh osobu na forumu koja je više naopaka od tebe. Prvo negira da je ropkinja, tj. vlastitu vjeru koja nalaže da je Allahov rob/ropkinja, pa onda pokrivanje žene smatra nečim naprednim, pa još kad misli za drugog u potpuno naopakom smislu i kaže velika predrasuda.

Ako je igdje nered na zemlji, u tvojoj glavi je sigurno...

naravno da sam rob boga svoga , a bog je jedan
pokrivanje je iz ljubavi prema bogu i svojoj vjeri,a ne znaci samo pokrivanje tijela

tvoji postovi su perfidni
puni mrznje one najgore koja može iz čovjeka da izađe
ne kriješ da otvoreno verbalno tlačiš što žene žele da budu rob bogu svome u kojeg vjeruju, pod izgovorom "perverznog uma muškarca"
nazivaš ih nazadnim jer se žele pokriti i uz to imaš gomilu predrasuda
jer da nemaš ne bi toliko mrzio i stalno ponavljao svoju umišljenost o tlačenju žena
imaš neku traumu sigurno
Evo vidiš kako sama sebe lažeš, prvo jedno govoriš kako ja vrijeđam kada kažem da ste robovi, a sada se prepravljaš.

Rekoh, živi u svojoj zabludi o slobodi, o tome da svako argumentovano dokaže drukčije da je "pun mržnje, da je nagore od čovjeka, ima traumu" itd. te negiraš smisao pokrivanja radi pogleda mušaraca, da je demokratija zlo itd., a ti si izvor morala, slobode, sve cvjeta oko tebe, lijepe li zablude zar ne, uživaj...
vješalica

#1766 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by vješalica »

maraccana wrote: Kada se čovjek sramoti vlastite prirode i tako evolucijski superioran nije u stanju biti sposoban se nositi sa tim, nego se počne gubiti u vremenu i prostoru nekakvim iracionalnim dekadentnim načelima i običajima, e onda se za takve može reći da nisu nigdje mi krenuli ni prošli, nego su se negdje zagubili ...
kako se može čovjek sramiti onoga šta je bog dao i stvorio? ti si živa lakrdija
u današnjim primjerima naprednog svijeta u kojem ti funkcionišeš (jedva nekako) je čisti dokaz tlačenja ljudi koji ti svojim postupcima nikakvu štetu ne nanose,a ti njih pokušavaš "civilizovati" na način koji nema ama baš nikakve veze sa civilizacijom, uključujući i isorjenjivanje nečijih postupaka vjerovanja i propisa na krajnje perfidan način predstavljajući ih kao oslobađanje od okova zatucane religije
LolaLola

#1767 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by LolaLola »

beautyfool wrote:
LolaLola wrote:Smije li se hidzab pipnuti sa lijevom rukom, s obzirom da se lijeva ruka smatra prljavom tj rukom kojom se pere dupe?
imamo sad dosta arapkinja u BiH pa slobodno ih pitaj.

Ja inace lijevu ruku kao i desnu perem redovno tako da nemam problema sa diranjem hidzaba.

Sto se isto ne moze reci i za djecicu koja popiju samare kad pocnu jesti istom tom opranom lijevom rukom.
ABH017

#1768 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

beautyfool wrote:
Connaisseur Karlin wrote:a mnoge jednostavno ne vide smisao nosenja hidzaba kao dio licnog vjerovanja :)

U tvojoj sredini se povecava broj,u mojoj nema nijedne msulimanke iz BiH sa hidzabom,a mnoge su isle na hadz :)

U relgijama gdje pokrivanje glave nije uvedeno kao propis,ili je kasnije,ukinuto kao dio propisa,isti gest nije prihvacen od vecine zena vjernica.
hadz je tek posljednja obaveza vjernice prije toga ima jako puno obaveza da se ispuni sto naravno ti koja gledas sa strane to niti vidis niti znas, znam i ja neke sto su isle na hadz i nisu pokrivene ali te zene jos uvijek ne klanjaju 5 vakata namaza i njihov iman niti znanje nije na tom levelu, neki ljudi jednostavno koriste mogucnost odlaska na hadz dok mogu i imaju novca jer je hadz obavezan a onda ce nekad svoj iman i imidz nadograditi.
Ja znam nekoliko hadžinica, koje nisu makle iz mahale. Čim joj je čovjek otišao na hadž, i ona, automatski, dobila status hadžinice. :D
vješalica

#1769 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by vješalica »

vješalica wrote: pokrivanje je iz ljubavi prema bogu i svojoj vjeri,a ne znaci samo pokrivanje tijela

naravno i tvoji subjektivni stavovi su prisutni i ne nužno korektni
ja uopšte nisam pokrivena,
pri tome gore po vas pogotovo ovog koji ima traume od pokrivenih žena
vješalica

#1770 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by vješalica »

uglavnomja wrote:
kad normalan insan vidi gomilu krpi koja se krece - ne misli nista uglavnom o toj "osobi" jer osobe nema :cry:

dobrovoljno :roll: je izabrala da ne postoji. da nema ni lice ni tijelo ni svoju pamet, nego da joj svaki segment zivota odredjuje neki "tumac" pravila starih hiljadu + godina :run:
imaš probleme sa logovanjem ili?
Connaisseur Karlin

#1771 Re: Burkini, Evropa i demokratija

beautyfool wrote:Pa naravno Kalina, sa znanjem ide i update :) sto vise znas o islamu i vise ga praktikujes dusa ti cezne da postujes sve propise vjere, sto naravno to ti nikad neces shvatiti osim ako te Allah ne uputi na taj put :-D

aha,opet se vracamo na pricu o pracenju propisa vjere: pa ko je pisao propise-Bog direktno ili su ljudi iz odredjenog vremenskog perioda i lokacije,interpetirali iste propise? Marame su se nosile i prije objave Islama. Ti zelis reci,da zene ,koje ne nose maramu,ne postoju dovoljno svoju vjeru. :-) Slijediti univeralne religijske poruke jeste vazno ,ali zastarjele propise oblacenja kao nacin zblizavanja Bogu jeste nepravilno,ali mozd tebi i pokrivenim zenama je to jedini nacin praiblizavnja Bogu. No,nemate pravo isticati da je vase vjerovanje najpravilnije,jer prati svaki propis koji je instalirani u religijma iz raznih kultura,tradicija,obicaja,a koji nema veze sa Bozijim zeljama.
LolaLola

#1772 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by LolaLola »

Imam i ja traumu od ovih "tona ima slike nema" hanuma.
Mada moram priznati, djeci je veca trauma, nego nama odraslima. I takvi insani sa takvim nosnjama ne treba da hodaju u javnosti tako ceradirani.
ABH017

#1773 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

Connaisseur Karlin wrote: hidzab nije licni izbor,jer je vec nametnut kao religijski propis,kao dio religijske-ideologije ( taj dio nisi skuzila)....
Taj dio izgleda samo ti kužiš. :D
Connaisseur Karlin

#1774 Re: Burkini, Evropa i demokratija

vješalica wrote:

naravno i tvoji subjektivni stavovi su prisutni i ne nužno korektni
ja uopšte nisam pokrivena,
pri tome gore po vas pogotovo ovog koji ima traume od pokrivenih žena
ja se druzim sa par pokrivenih zena,i one znaju moj stav :) Nijedna mi nije rekla da im je nosenje marame bila urodjena prirodna potreba ,vec naucena potreba pod uticajem religjske porodice. Ipak je neko uticao na njih da nose maramu. :)
maraccana

#1775 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by maraccana »

vješalica wrote:
maraccana wrote: Kada se čovjek sramoti vlastite prirode i tako evolucijski superioran nije u stanju biti sposoban se nositi sa tim, nego se počne gubiti u vremenu i prostoru nekakvim iracionalnim dekadentnim načelima i običajima, e onda se za takve može reći da nisu nigdje mi krenuli ni prošli, nego su se negdje zagubili ...
kako se može čovjek sramiti onoga šta je bog dao i stvorio? ti si živa lakrdija
u današnjim primjerima naprednog svijeta u kojem ti funkcionišeš (jedva nekako) je čisti dokaz tlačenja ljudi koji ti svojim postupcima nikakvu štetu ne nanose,a ti njih pokušavaš "civilizovati" na način koji nema ama baš nikakve veze sa civilizacijom, uključujući i isorjenjivanje nečijih postupaka vjerovanja i propisa na krajnje perfidan način predstavljajući ih kao oslobađanje od okova zatucane religije
Pa može, evo ti si jedan očit primjer da se može stidti i da još kao najrazvijeniji oblik života nije sposoban racionalno se nositi sa tim.

Nego, mene čudi što ti fino ne spakuješ kofere i pravac u neku šerijatsku zemlju, gdje je zabludna pravičnost, sloboda itd po tvom naopakom svjetonazoru, daleko od ovog tebi nepoznatog pojma "zle i opasne demokratije" ? Ne kontam taj kompleks koji imaš.
Post Reply