'ajde? Jes' vidio Bakira, zelena transferzala je to. Jabuka ne pada daleko od stablalistopad wrote:Znaci njih pet milijuna zavrsilo fakultete u Engleskoj. [emoji38]Pilaw_Pavlaka wrote:Ako cemo biti iskreni, Arapi iz Emirata su 1000 svjetlosnih godina ispred Bosnjaka. Velika vecina ih je zavrsila fakultet u Velikoj Britaniji na pretiznim fakultetima, pricaju engleski perfect. Bosnjacima je vrh Univerzitet u Sarajevu a oni iz ruralnijih dijelova zavrsavaju univerzitete po Travniku, Bihacu itd.
Kako ce ikada jedan Emiracanin biti vise zatucen od jednog Ive iz Ljubuskog ili Mostara ili jeddnog Muje sa Iliidze?![]()
Znas li ti kolika je plata obicnog radnika tamo? 100 eura. Da ne pricamo o njihovom pravnom statusu tamo koji je nikakav. Ljudi rade kao robovi i cesto mjesecima ne primaju plate. Dobro je samo onim strucnjacima sa Zapada koje tamo uvoze zbog nedostatka kvalifikovanih kadrova u svojoj zemlji. Dakle, gdje su ti svi ti silni apsolventi engleskih fakulteta? U Emiratima, Saudijskoj Arabiji i Kataru misle da ce se vjecno kupati u petrodolarima i da zbog toga svoja drustva mogu dalje drzati u srednjem vijeku. Mozda vama i trebaju ti Arapi kod kojih cete rintati za sto eura ili manje, a vase zene im sluziti kao cistacice, kucne pomagacice, koje su, usput, u njihovim zemljama cesto zrtve silovanja. Kada se to desi negdje u okolini Sarajeva gdje grade svoje kupleraje, Bakir ce reci da je to pojedinacan slucaj i da je zena kriva zato sto joj se vidio lakat, a to uzbudilo jadnog sejha.
Arapi u BiH, dobro ili lose?
- insomnia78
#1751 Re: RE: Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
- listopad
#1752 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
I to je za pohvalu jel? Samo zato sto ne rade Arapi, to je ok? Ti ljudi upravo i jesu obicni neradnici, pogotovo u tim zaljevskim zemljama. Jeste dakle da ne rade kao robovi, ali isto tako nisu apsolventi zapadnih fakulteta nego obicni glupani koji citav dan tespihaju, stancaju djecu i kupuju luksuznu robu dok im se na Zapadu smiju, jer znaju da ce tome jednog dana doci kraj. Sve poslove za njih obavljaju ili robovi iz jugoistocne Azije ili strucnjaci iz zapadnih zemalja. Kada ne budu vise kome imali prodavati naftu i gas, naci ce se u kamenom dobu.Pilaw_Pavlaka wrote:obicni radnici tamo su Bangladescani, Indijci, Bosanci, Srbi, Filipinci. Kakve to veze ima sa Arapima?listopad wrote:Znaci njih pet milijuna zavrsilo fakultete u Engleskoj.Pilaw_Pavlaka wrote:Ako cemo biti iskreni, Arapi iz Emirata su 1000 svjetlosnih godina ispred Bosnjaka. Velika vecina ih je zavrsila fakultet u Velikoj Britaniji na pretiznim fakultetima, pricaju engleski perfect. Bosnjacima je vrh Univerzitet u Sarajevu a oni iz ruralnijih dijelova zavrsavaju univerzitete po Travniku, Bihacu itd.
Kako ce ikada jedan Emiracanin biti vise zatucen od jednog Ive iz Ljubuskog ili Mostara ili jeddnog Muje sa Iliidze?![]()
![]()
Znas li ti kolika je plata obicnog radnika tamo? 100 eura. Da ne pricamo o njihovom pravnom statusu tamo koji je nikakav. Ljudi rade kao robovi i cesto mjesecima ne primaju plate.![]()
To su njihovi gastarbeideri isto kao recimo i Turci ili Yugoslaveni u Njemackoj prije 40 godina.
-
crazy_diamond
#1753 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Sta bolan pricas? Po tvojoh sprehi svaki arap na planeti zemlji skokne do Pariza i Londona na vikend kad mu je kurcu cejf. Jest al malo morgen. Ovo sto ti opisujes moze sebi priustiti samo neka arapska kraljevska familija, razni sejhovi i princevi a ima ih masallah. Prosjecan arap je bijeda, koji cita Kuran svaki dan i tu nalazi utjehu. I ovo sto su izgradili u Dubajiu su vecinom zapadni arhitekti stvorili, od zgrada do multi aerodroma.[/quote]
aha, znaci tako, prosjecan arap nema za kurchenja kako ti velis, a kako ce onda imati za kolonizaciju bosne, ako ce neko kolonizirati bosnu onda to mora biti masovna invazija arapa, a za masovnu invaziju treba masovno bosnje da prodaju, sto dalje implicira da arapska masa koja nije bas pri parama treba masovno i masna da placa dunum po dunum, a otkud im pare kad bosnje jos dignu cijene, a i kad bi uspjeli kupiti, otkud im onda pare za zivota ovdje, valja placati rezije, hranu,velite bosnje ce im biti sluge, hoce al za dobre pare, ili ce arapi kad dodju ovdje nahvatati sebi sluga i drzati ih u lancu dok im peru sudje...
sve vam je suplja, vrtite suplju u nedogled, prosjecan arap nema para velite za zivota u svojoj zemlji lagodinijeg, al ima para za skupu kolonizaciju u bosni, nidje veze, a istina je da prosjecan arap ima dole dobre plate, al nedovoljno dobre da ustedi toliko novca da u bosni moze kupovati masovno,graditi i uzivati nista ne radeci vise i placajuci bosanske sluge
aha, znaci tako, prosjecan arap nema za kurchenja kako ti velis, a kako ce onda imati za kolonizaciju bosne, ako ce neko kolonizirati bosnu onda to mora biti masovna invazija arapa, a za masovnu invaziju treba masovno bosnje da prodaju, sto dalje implicira da arapska masa koja nije bas pri parama treba masovno i masna da placa dunum po dunum, a otkud im pare kad bosnje jos dignu cijene, a i kad bi uspjeli kupiti, otkud im onda pare za zivota ovdje, valja placati rezije, hranu,velite bosnje ce im biti sluge, hoce al za dobre pare, ili ce arapi kad dodju ovdje nahvatati sebi sluga i drzati ih u lancu dok im peru sudje...
sve vam je suplja, vrtite suplju u nedogled, prosjecan arap nema para velite za zivota u svojoj zemlji lagodinijeg, al ima para za skupu kolonizaciju u bosni, nidje veze, a istina je da prosjecan arap ima dole dobre plate, al nedovoljno dobre da ustedi toliko novca da u bosni moze kupovati masovno,graditi i uzivati nista ne radeci vise i placajuci bosanske sluge
-
Pilaw_Pavlaka
#1754 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Splicanine... i ja sam malo isfrustriran. Kada vidim kolko ja trebam raditi da bi zaradio moju platu od 3 k na zapadu a kolko oni trebaju raditi onda mi bude krivo.listopad wrote: I to je za pohvalu jel? Samo zato sto ne rade Arapi, to je ok? Ti ljudi upravo i jesu obicni neradnici, pogotovo u tim zaljevskim zemljama. Jeste dakle da ne rade kao robovi, ali isto tako nisu apsolventi zapadnih fakulteta nego obicni glupani koji citav dan tespihaju, stancaju djecu i kupuju luksuznu robu dok im se na Zapadu smiju, jer znaju da ce tome jednog dana doci kraj. Sve poslove za njih obavljaju ili robovi iz jugoistocne Azije ili strucnjaci iz zapadnih zemalja. Kada ne budu vise kome imali prodavati naftu i gas, naci ce se u kamenom dobu.
Ali nece njima doci kraj upravo zato sto su oni pokupovsli vec davno zapadne firme. Raspitaj se kolko % dionica oni drze u jednom VW i u drugoj Njemackoj auto industriji. Raspitaj se koje holdinge zapadne su oni totalno preuzeli ili su 51% vlasnici. Jedan CNN recimo, za koji veliki dio misli da je to jevresjka televizija, raspitaj se kolko % je u rukama Saudijske Arabije. Pa Dizniland Pariz. Oni vec drze zapadne firme, davno su oni poceli da kupuju po zapadu i cijele luke, aerodrome. Njima kada bi za 10 godina nestalo nafte, mogu zivijeti od zapadnih firmi ciji su oni vlasnici.
U danasnjem svijetu ako imas pare imas i firmu. Smao kupis dionice na berzi. Ako imas 10 miljardi mozes vec kupiti jednu ozbiljnu firmu zapadnu. Ako imas fond od 300 miljardi na godisnjoj bazi onda samisli sta sve mozes kupiti za godinu.
- Drvosjeca iz Dejcica
#1755 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Upadneš k'o padobranac i onda pričaš izvan konteksta o kojem raspravljamo, baš tipično za tebe._BataZiv_0809 wrote:Hocemo li zaboraviti jos jedno unistavanje, nekih 300 godina poslije?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ma ja, znamo tu standardizovanu priču od kršćanskih klerika. Još samo uklopi paljenje aleksandrijske biblioteke od strane kršćana i tadašnji genocid u tu priču.breuer wrote:pa nije to baš istina, kršćanstvo su evropska kraljevstva primila svojevoljno i čitavi narodi se krstili tako, dok je islam na tlo Evrope došao mačem
-
aratet
#1756 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Drzave Saudijska Arabija, Katar, Kuvajt, vladaju strogi serijatski zakoni iz 6.stoljeca, i ja kada kazem da su zatucani, problem u meni, a ne u njima.
-
Pilaw_Pavlaka
#1757 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
aratet wrote:Drzave Saudijska Arabija, Katar, Kuvajt, vladaju strogi serijatski zakoni iz 6.stoljeca, i ja kada kazem da su zatucani, problem u meni, a ne u njima.
Strogi Sharijat u Qataru:
- Drvosjeca iz Dejcica
#1758 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Vrlo površna formulacija. istina da su njihovi zakoni drugačiji od Evropskih ali ako to ljudi žele ko smo mi da njima namećemo neke nove strane vriejdnosti i pravila?aratet wrote:Drzave Saudijska Arabija, Katar, Kuvajt, vladaju strogi serijatski zakoni iz 6.stoljeca, i ja kada kazem da su zatucani, problem u meni, a ne u njima.
- MyTao
#1759 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
A bas se narod kod njih pita puno o tome kakav zakon je na snazi?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Vrlo površna formulacija. istina da su njihovi zakoni drugačiji od Evropskih ali ako to ljudi žele ko smo mi da njima namećemo neke nove strane vriejdnosti i pravila?aratet wrote:Drzave Saudijska Arabija, Katar, Kuvajt, vladaju strogi serijatski zakoni iz 6.stoljeca, i ja kada kazem da su zatucani, problem u meni, a ne u njima.
-
Pilaw_Pavlaka
#1760 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Kakav god da im je zakon na snazi, niko me nemoze ubijedti da jedan Kuwajcanin, Qatarijanac, Emiracanin ili Bahreinac losije zivi od Bosanca. Eto u Bosni su neki zakoni na snazi. Samo je stvar sto svaki od tih zakona mozes staviti van snage sa maximalno 100.000 eura. Ubijedjen sam da mogu podmiti policiju u Sarajevu nakon ubistva nekoga i dobiti simbolicnu kaznu ako imam dovoljno para.MyTao wrote:A bas se narod kod njih pita puno o tome kakav zakon je na snazi?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Vrlo površna formulacija. istina da su njihovi zakoni drugačiji od Evropskih ali ako to ljudi žele ko smo mi da njima namećemo neke nove strane vriejdnosti i pravila?aratet wrote:Drzave Saudijska Arabija, Katar, Kuvajt, vladaju strogi serijatski zakoni iz 6.stoljeca, i ja kada kazem da su zatucani, problem u meni, a ne u njima.
Ako prodjem kroz crvenu mogu policijacu dati steku cigara i sve je okej.
- MyTao
#1761 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Totalno si promasio poentu... U Bosni je stanje sranje, ali bar mozes jebati mater izetbegovicu ako to pozelis.Pilaw_Pavlaka wrote:Kakav god da im je zakon na snazi, niko me nemoze ubijedti da jedan Kuwajcanin, Qatarijanac, Emiracanin ili Bahreinac losije zivi od Bosanca. Eto u Bosni su neki zakoni na snazi. Samo je stvar sto svaki od tih zakona mozes staviti van snage sa maximalno 100.000 eura. Ubijedjen sam da mogu podmiti policiju u Sarajevu nakon ubistva nekoga i dobiti simbolicnu kaznu ako imam dovoljno para.MyTao wrote:
A bas se narod kod njih pita puno o tome kakav zakon je na snazi?
Ako prodjem kroz crvenu mogu policijacu dati steku cigara i sve je okej.
-
Pilaw_Pavlaka
#1762 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ovdje na zapadu gdje ja zivim postoji zakon koji te kaznjava ako uvrijedis kraljicu ili predsjednika.MyTao wrote:
Totalno si promasio poentu... U Bosni je stanje sranje, ali bar mozes jebati mater izetbegovicu ako to pozelis.
Sto se mene tice, Beograd na vodi, Buroj Ozone i sva ta vila naselja oko Sarajeva kao sto su Poljine, Visoko, Hadzici , Vogosca, Nova Ilidza, to je sve pozitivno. Kada bi se to sve realiziralo do 2025. svakako bi Sarajevo imalo izgled jedne moderne metropole a i Beograd.
Kolko sam shvatio i novi kongresni centar ce finansirati Qatar:
To znaci da ce Sarajevo biti zaista jedna metropola. Sam grad ce se fakticki prosiriti jer ce se kod Trnova napraviti produzetak Sarajeva i isti grad ce se povezati sa Sarajevom. Prosirit ce se grad i prema Vogosci. Visoko i Hadzici ce se ojacati dodatno modernim naseljima. Tako da ce to biti jedna ogromna urbana zona.
Last edited by Pilaw_Pavlaka on 28/12/2016 14:04, edited 2 times in total.
- listopad
#1763 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Tek sada vidim kada si se (ponovo) registrirao. Vidjet ces ti kako ce ti proci "braca" za koju godinu, a i vi koji u njima vidite velike uzore.Pilaw_Pavlaka wrote:Splicanine... i ja sam malo isfrustriran. Kada vidim kolko ja trebam raditi da bi zaradio moju platu od 3 k na zapadu a kolko oni trebaju raditi onda mi bude krivo.listopad wrote: I to je za pohvalu jel? Samo zato sto ne rade Arapi, to je ok? Ti ljudi upravo i jesu obicni neradnici, pogotovo u tim zaljevskim zemljama. Jeste dakle da ne rade kao robovi, ali isto tako nisu apsolventi zapadnih fakulteta nego obicni glupani koji citav dan tespihaju, stancaju djecu i kupuju luksuznu robu dok im se na Zapadu smiju, jer znaju da ce tome jednog dana doci kraj. Sve poslove za njih obavljaju ili robovi iz jugoistocne Azije ili strucnjaci iz zapadnih zemalja. Kada ne budu vise kome imali prodavati naftu i gas, naci ce se u kamenom dobu.
Ali nece njima doci kraj upravo zato sto su oni pokupovsli vec davno zapadne firme. Raspitaj se kolko % dionica oni drze u jednom VW i u drugoj Njemackoj auto industriji. Raspitaj se koje holdinge zapadne su oni totalno preuzeli ili su 51% vlasnici. Jedan CNN recimo, za koji veliki dio misli da je to jevresjka televizija, raspitaj se kolko % je u rukama Saudijske Arabije. Pa Dizniland Pariz. Oni vec drze zapadne firme, davno su oni poceli da kupuju po zapadu i cijele luke, aerodrome. Njima kada bi za 10 godina nestalo nafte, mogu zivijeti od zapadnih firmi ciji su oni vlasnici.
U danasnjem svijetu ako imas pare imas i firmu. Smao kupis dionice na berzi. Ako imas 10 miljardi mozes vec kupiti jednu ozbiljnu firmu zapadnu. Ako imas fond od 300 miljardi na godisnjoj bazi onda samisli sta sve mozes kupiti za godinu.
- MyTao
#1764 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Pa idi u S.A. ti bi se tu izgleda puno bolje uklopio.Pilaw_Pavlaka wrote:Ovdje na zapadu gdje ja zivim postoji zakon koji te kaznjava ako uvrijedis kraljicu ili predsjednika.MyTao wrote:
Totalno si promasio poentu... U Bosni je stanje sranje, ali bar mozes jebati mater izetbegovicu ako to pozelis.
-
Pilaw_Pavlaka
#1765 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Zasto?MyTao wrote:Pa idi u S.A. ti bi se tu izgleda puno bolje uklopio.Pilaw_Pavlaka wrote:Ovdje na zapadu gdje ja zivim postoji zakon koji te kaznjava ako uvrijedis kraljicu ili predsjednika.MyTao wrote:
-
aratet
#1766 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ako neko zeli serijat, bujrum, ako zeli neko drugome nametnuti serijat to je krsenje ljudskih prava, neki ovdje ne kontaju da demokatija nije samo zbog vecine, ako si brojniji smijes kastrirati malobojnije.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Vrlo površna formulacija. istina da su njihovi zakoni drugačiji od Evropskih ali ako to ljudi žele ko smo mi da njima namećemo neke nove strane vriejdnosti i pravila?aratet wrote:Drzave Saudijska Arabija, Katar, Kuvajt, vladaju strogi serijatski zakoni iz 6.stoljeca, i ja kada kazem da su zatucani, problem u meni, a ne u njima.
-
Pilaw_Pavlaka
#1767 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Nova Ilidza:
Buroj Ozone:
Poljine Hills:
Sarajevo Waves:
Visoko Resort:
Osenik Hadizic:
Buroj Ozone:
Poljine Hills:
Sarajevo Waves:
Visoko Resort:
Osenik Hadizic:
- Drvosjeca iz Dejcica
#1768 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ne pita ni na zapadu, politike kreiraju korporacije i krupni kapital.MyTao wrote:A bas se narod kod njih pita puno o tome kakav zakon je na snazi?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Vrlo površna formulacija. istina da su njihovi zakoni drugačiji od Evropskih ali ako to ljudi žele ko smo mi da njima namećemo neke nove strane vriejdnosti i pravila?aratet wrote:Drzave Saudijska Arabija, Katar, Kuvajt, vladaju strogi serijatski zakoni iz 6.stoljeca, i ja kada kazem da su zatucani, problem u meni, a ne u njima.
- Drvosjeca iz Dejcica
#1769 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Pa demokratija jeste vladavina većine uz trpljenje manjine. Kakva god da je vlast u tim zemljama opet je bolja nego anarhija, smrt i nasilje kakvo imamo u Iraku i Siriji. Ja nakon Iraka i Sirije nikad više ne bih podržao bilo kakvo skidanje vlasti koja je koliko-toliko sposobna održati mir, sigurnost i stabilnost zemlje (regiona). Nametanje nekih vrijednosti koje nisu kompatibilne sa tim narodima je isto tako kršenje ljudskih prava, nepoštivanje tradicije i običaja tih naroda. To je još gore nego kada većina nametne manjini nešto svoje.aratet wrote:Ako neko zeli serijat, bujrum, ako zeli neko drugome nametnuti serijat to je krsenje ljudskih prava, neki ovdje ne kontaju da demokatija nije samo zbog vecine, ako si brojniji smijes kastrirati malobojnije.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Vrlo površna formulacija. istina da su njihovi zakoni drugačiji od Evropskih ali ako to ljudi žele ko smo mi da njima namećemo neke nove strane vriejdnosti i pravila?aratet wrote:Drzave Saudijska Arabija, Katar, Kuvajt, vladaju strogi serijatski zakoni iz 6.stoljeca, i ja kada kazem da su zatucani, problem u meni, a ne u njima.
- MyTao
#1770 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Sad vec ulazimo u zonu ljudi gustera, novog svjetskog poretka, ancient aliens-a, illimunati i freemasona... Znaci da je vrijeme da se iskljucim iz dalje rasprave.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne pita ni na zapadu, politike kreiraju korporacije i krupni kapital.MyTao wrote:
A bas se narod kod njih pita puno o tome kakav zakon je na snazi?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1771 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Samo ti odgovori na pitanje. Ko je ono zapali zato sto je sve u suprotnosti sa Kuranom zabranjeno, a sve sto potvdjuje Kuran suvisnoDrvosjeca iz Dejcica wrote: Upadneš k'o padobranac i onda pričaš izvan konteksta o kojem raspravljamo, baš tipično za tebe.
- listopad
#1772 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Izvor zla u Siriji i Iraku u medjuostalom i jesu upravo Saudijska Arabija, Katar i Emirati. Odatle dolaze vehabizam i kapital koji ga finansira sirom svijeta, a taj kapital opet dolazi od prodaje nafte. Znaci tome svakako kumuje i Zapad, no nismo otkrili toplu vodu. To se vec odavno zna. Ja tim zaljevskim zemljama ne zelim nametati svoje obicaje, ali isto tako ne zelim da oni u BiH namecu svoje sto rade vec dvije decenije putem svojih petrodolara i domaceg olosa koji bi mater prodali. Nije vehabizam sam od sebe nikao nego je uvezen. Na drustvenim mrezama cesto upratim tu mrznju protiv siita recimo. To je 100% njihov "obicaj". U Bosni do skora nitko nije znao sto su uopce siiti, a sada ih mnogi ne mogu smisliti. Dakle, imas kamaru nacina kako da nekome nameces svoje obicaje. No kada smo vec kod obicaja, ne radi se samo o tome da li su oni "tvoji" ili tudji nego da li su progresivni ili retrogradni. Tko god u obicajima iz sedmog stoljeca vidi putokaz za buducnost, neka ide tamo gdje su ti obicaji temelj zakona.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pa demokratija jeste vladavina većine uz trpljenje manjine. Kakva god da je vlast u tim zemljama opet je bolja nego anarhija, smrt i nasilje kakvo imamo u Iraku i Siriji. Ja nakon Iraka i Sirije nikad više ne bih podržao bilo kakvo skidanje vlasti koja je koliko-toliko sposobna održati mir, sigurnost i stabilnost zemlje (regiona). Nametanje nekih vrijednosti koje nisu kompatibilne sa tim narodima je isto tako kršenje ljudskih prava, nepoštivanje tradicije i običaja tih naroda. To je još gore nego kada većina nametne manjini nešto svoje.
-
Bodkin
#1773 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
E cuj ovoDrvosjeca iz Dejcica wrote:Vrlo površna formulacija. istina da su njihovi zakoni drugačiji od Evropskih ali ako to ljudi žele ko smo mi da njima namećemo neke nove strane vriejdnosti i pravila?aratet wrote:Drzave Saudijska Arabija, Katar, Kuvajt, vladaju strogi serijatski zakoni iz 6.stoljeca, i ja kada kazem da su zatucani, problem u meni, a ne u njima.
Ako hoce da sibaju zene sto piju kafu sa muskarcima, ako hoce da im zabrane da voze ili da moraju imati svjedoke za silovanje, kosmo mi da im kazemo da je to zatucanost i da im namecemo strane vrijednosti
-
prog321
#1774 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ta iskrivljena slika Islama je uspjela zavladati gore pomenutim zemljama upravo kroz pomoc zapadnjih zemalja, tacnije Britaniije. A poslije USA .listopad wrote:
Izvor zla u Siriji i Iraku u medjuostalom i jesu upravo Saudijska Arabija, Katar i Emirati. Odatle dolaze vehabizam i kapital koji ga finansira sirom svijeta, a taj kapital opet dolazi od prodaje nafte. Znaci tome svakako kumuje i Zapad, no nismo otkrili toplu vodu. To se vec odavno zna. Ja tim zaljevskim zemljama ne zelim nametati svoje obicaje, ali isto tako ne zelim da oni u BiH namecu svoje sto rade vec dvije decenije putem svojih petrodolara i domaceg olosa koji bi mater prodali. Nije vehabizam sam od sebe nikao nego je uvezen. Na drustvenim mrezama cesto upratim tu mrznju protiv siita recimo. To je 100% njihov "obicaj". U Bosni do skora nitko nije znao sto su uopce siiti, a sada ih mnogi ne mogu smisliti. Dakle, imas kamaru nacina kako da nekome nameces svoje obicaje. No kada smo vec kod obicaja, ne radi se samo o tome da li su oni "tvoji" ili tudji nego da li su progresivni ili retrogradni. Tko god u obicajima iz sedmog stoljeca vidi putokaz za buducnost, neka ide tamo gdje su ti obicaji temelj zakona.
Zapamti da su prvi nosioci Saudi familije bili obezglavljeni od Turaka u 19 stoljecu jer ta vrsta Islama nije ono sto je prestavljalo Osmanlijsku Imeriju.
Onda su dosli Britanci. Protjerali Turke. .. I rezultat imamo ovo danas.
-
Pilaw_Pavlaka
#1775 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Vehabizam je u Saudijskoj Arbiji ali tek 40% njih su vehabije.