Referendum(i) u RS-u

Locked
dogtag

#1751 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by dogtag »

Lee Stiffdick wrote:Ko prati vijesti iz svijeta jasno mu je da je po srijedi sukob civilizacija. Osim toga, pokazite mi jednu muslimansku zemlju koja funkcionira na demokratski nacin i to gradjansko liberalni? Nema. Pazite, to znaci i sudstvo i parlament i izvrsna vlast. Ne samo predsjednik izabran. To je nemoguce zbog religije. To ja nisam izmislio. To su cinjenice. Pokazatelji. Realnost. Statistika.

Neki kolega gore rece da se samo arapske zene pokrivaju. Nije istina. Vidio sam mnoge, mnoge Bsnjakinje, domace zene kako se pokrivaju. To je tebi umjereno?

Te zene ili nemaju izbora ili slobodnim izborom biraju solidarnost sa obicajima sistema koji terorizira zene i ostale i to je umjereno. Ako je to umjereno ja ne znan sta je umjereno.

Nekompatibilnost.
Šta ima veze to što se žene pokrivaju ako je to njen izbor, nije prisiljena da ga nosi, pogotovo ovde u BiH. To se zove vjerske slobode, šta ćeš, demokratija počiva na ljudkim pravima! :D

Nekopaktibilnost je kad ne možeš da živiš sa drugim i drugačijim od sebe! Neko kad šljegne iz svojih jednonacionalnog tora u urbanu sredinu, onako nenaviknut, teško mu pada da postoje drugi i drugačiji!
ABH017

#1752 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by ABH017 »

Lee Stiffdick wrote: U Francuskoj je vjera u skoli obavezno gradivo? Osim toga, ja ne kazem da EU nije krscanska. Jeste, samo sto ti ne razumijes da je krscanstvo i ateizam kompatibilna stvar. Ateizam je tekovina zapadne filozofije a koja je opet tekovina judeo-krscanske civilizacije. Muslimanska kultura s tim skupa nije kompatibilna.
:lol: :lol: :lol:
Nemoj više, sviju ti.
Imaš li ti imalo, ali imalo, škole?
Mene bi bilo stid ovako nešto napisati i smatrat se iole pametnim. Al' et'. Sreća pa si na forumu anoniman, pa možeš lupetat šta stigneš.
aurora313

#1753 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by aurora313 »

hAZNADAR wrote: Kada o Evropi pricaju ljudi koje je nisu vidjeli i imaju viziju o ateistickom raju nalik gradskim sredinama u bivsoj drzavi osamdesetih. :lol:
Pa kada ih podsjetis da je u Evropi vjera i u skoli, obavezno gradivo, i na medijima, placa se porez crkvi, novorodjeni po defaultu upisuju u crkvene knjige, skole, institucije, bolnice,.. nose ime po svecima, Hristu, trojstvu,.. drzavni praznici Uskrs, Bozic i lokalni sveci,.. najveci broj vjencanja u crkvi, najveci dio populacije krsten, zakletve i prisege uz Bibliju, krst od zastave i grbova do lancica,.. - onda krenu teoriju domacih autohtonih evropskih vjera i stranih uvezenih.
Pa i tu ih podsjetis da je u pitanju samo hronologija koja je vjera kada prije dosla i da Hrist i apostoli nisu bas bili Evropljani, onda se pozovu na hronologiju. Pa i tu ih podsjetis da je islam u Evropi stariji od protestantizma recimo,.. onda se na kraju pozovu na modni klise i ukuse jerbo hodocasce svetom Anti, Medjugorje, proslava svetog Patrika u Irskoj,.. valjda ljepse izgleda od iftara. i valjda evropskije.
Sada nam reci, šta si ovim htio da kažeš?
hAZNADAR

#1754 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by hAZNADAR »

Lee Stiffdick wrote:

U Francuskoj je vjera u skoli obavezno gradivo? Osim toga, ja ne kazem da EU nije krscanska. Jeste, samo sto ti ne razumijes da je krscanstvo i ateizam kompatibilna stvar. Ateizam je tekovina zapadne filozofije a koja je opet tekovina judeo-krscanske civilizacije. Muslimanska kultura s tim skupa nije kompatibilna.
U svim skandinavskim zemljama recimo - osim ako ne mislis da je Francuska naprednija.

Tekovine zapadne filozofije su i nacizam, komunizam, fasizam, svjetski ratovi, kolonijalizam,... pa sad to sve ispada kao nesto bolje od islama. Ateizam nije zastitni znak, ogledalo,... danasnje Evrope,.. i to je fakta.

Prosjecan Evropljanin je slicniji bosanskom muslimanu negoli ateisti. Jer i prosjecan Evropljani i prosjecan bosanski musliman su na isti nacin vjernici i zive na slican nacin. To je tebi mozda nestvarno - ali je tako.

23 god zivim i putujem po Evropi i znam o cemi pricam. Paradoksalno je da sam vjeru opcenito poceo postovati tek kad sam odselio u Evropu i tu se integrisao. Ti si samo jedan mali islamofob koji nikada nece imati iste arsine i objektivnost. U punu casu ne moze stati vise vode. U tvoju glavu ne moze nista novo.

Ali kao Europljanin i k'tome intelektualac,.. pokazi malo civilizovanog ponasanja za primjer nama,.. i tu tematiku prebaci na neku drugu temu. Jer ovdje raspravljamo i referendumu. Valjda ti je poznata kultura diskutovanja.
ABH017

#1755 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by ABH017 »

dogtag wrote:
Lee Stiffdick wrote:Ko prati vijesti iz svijeta jasno mu je da je po srijedi sukob civilizacija. Osim toga, pokazite mi jednu muslimansku zemlju koja funkcionira na demokratski nacin i to gradjansko liberalni? Nema. Pazite, to znaci i sudstvo i parlament i izvrsna vlast. Ne samo predsjednik izabran. To je nemoguce zbog religije. To ja nisam izmislio. To su cinjenice. Pokazatelji. Realnost. Statistika.

Neki kolega gore rece da se samo arapske zene pokrivaju. Nije istina. Vidio sam mnoge, mnoge Bsnjakinje, domace zene kako se pokrivaju. To je tebi umjereno?

Te zene ili nemaju izbora ili slobodnim izborom biraju solidarnost sa obicajima sistema koji terorizira zene i ostale i to je umjereno. Ako je to umjereno ja ne znan sta je umjereno.

Nekompatibilnost.
Šta ima veze to što se žene pokrivaju ako je to njen izbor, nije prisiljena da ga nosi, pogotovo ovde u BiH. To se zove vjerske slobode, šta ćeš, demokratija počiva na ljudkim pravima! :D

Nekopaktibilnost je kad ne možeš da živiš sa drugim i drugačijim od sebe! Neko kad šljegne iz svojih jednonacionalnog tora u urbanu sredinu, onako nenaviknut, teško mu pada da postoje drugi i drugačiji!
Neka, pusti ga. Ne može čovjek da se privikne da je nekompatibilan. :lol:
hizo ramidovic

#1756 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by hizo ramidovic »

ABH017 wrote:
Lee Stiffdick wrote: U Francuskoj je vjera u skoli obavezno gradivo? Osim toga, ja ne kazem da EU nije krscanska. Jeste, samo sto ti ne razumijes da je krscanstvo i ateizam kompatibilna stvar. Ateizam je tekovina zapadne filozofije a koja je opet tekovina judeo-krscanske civilizacije. Muslimanska kultura s tim skupa nije kompatibilna.
Nemoj više, sviju ti.
Mene bi bilo stid ovako nešto napisati i smatrat se iole pametnim. Al' et'. Sreća pa si na forumu anoniman, pa možeš lupetat šta stigneš.
haj sto blamira sebe vec i narod nebeski i veru svetosavsku...
House

#1757 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by House »

FAP mashina wrote:

Code: Select all

http://www.karakter.ba/svijet/136-nakon-palestine-i-republika-srpska-izbrisana-sa-googla-mapsa
:izet:

:thumbup:
hAZNADAR

#1758 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by hAZNADAR »

aurora313 wrote:
hAZNADAR wrote: Kada o Evropi pricaju ljudi koje je nisu vidjeli i imaju viziju o ateistickom raju nalik gradskim sredinama u bivsoj drzavi osamdesetih. :lol:
Pa kada ih podsjetis da je u Evropi vjera i u skoli, obavezno gradivo, i na medijima, placa se porez crkvi, novorodjeni po defaultu upisuju u crkvene knjige, skole, institucije, bolnice,.. nose ime po svecima, Hristu, trojstvu,.. drzavni praznici Uskrs, Bozic i lokalni sveci,.. najveci broj vjencanja u crkvi, najveci dio populacije krsten, zakletve i prisege uz Bibliju, krst od zastave i grbova do lancica,.. - onda krenu teoriju domacih autohtonih evropskih vjera i stranih uvezenih.
Pa i tu ih podsjetis da je u pitanju samo hronologija koja je vjera kada prije dosla i da Hrist i apostoli nisu bas bili Evropljani, onda se pozovu na hronologiju. Pa i tu ih podsjetis da je islam u Evropi stariji od protestantizma recimo,.. onda se na kraju pozovu na modni klise i ukuse jerbo hodocasce svetom Anti, Medjugorje, proslava svetog Patrika u Irskoj,.. valjda ljepse izgleda od iftara. i valjda evropskije.
Sada nam reci, šta si ovim htio da kažeš?
Siguran sam da mnogi znaju,.. a ako ti ne kontas - onda nema sanse da ti dodatno objasnim.
dogtag

#1759 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by dogtag »

ABH017 wrote:
dogtag wrote:

Nekompatibilnost.

Neka, pusti ga. Ne može čovjek da se privikne da je nekompatibilan. :lol:
:lol: :lol: ne zna ni napisat pravilno a kamoli šta znači :lol: :lol:
undefined007

#1760 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by undefined007 »

Šta ćemo sa časnim sestrama i njihovim pokrivanjem? Dupli aršini ha ? :oops:
mO k3

#1761 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by mO k3 »

Lee Stiffdick

#1762 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Lee Stiffdick »

dogtag wrote:

Nekompatibilnost.

Ako je to njen izbor, ta zena bira da se solidarise sa opresivnim sistemom u kojima zene nemaju taj izbor i koji ne vrsi opresiju samo prema zenama. U tom sistemu kamenuju preljubnice, apostate, gejeve itd. To je simbol anti-demokratije. Nije cudo da se u Francuskoj to zabranjuje.
MikroBelaj

#1763 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by MikroBelaj »

Lee Stiffdick wrote:
hizo ramidovic wrote:
Lee Stiffdick wrote:
Hrvati su 1992 samo iz strateskih razloga prihvatili referendum za bezavisnost BiH. Ne postoji opcija, okolnost ili nacin da Hrvati pristanu na manjinski status u istoj drzavi sa muslimanima. Radi o sukobu i nekompatibilnosti civilizacija.
plitak si da bi razumio neke stvari...
vjerojatno je i "oluja 95" bila na tragu te kompatibilnosti...
Objasni mi ti te stvari i tvoju logiku. Ako Hrvati nece da im Srbi otmu 1/3 zemlje to znaci da su ok s tim da im muslimani upravljaju zivotima? Vidimo u Francuakoj sta se desava i sa 10% muslimana, vidim u sta se Sarajevo pretvorilo sa "umjerenim" Bosnjacima. Ne mozes 100 metara prosetat ne vidis 20 pokrivenih zena. I treba da vjerujem tebi a ne svojim ocima? Hu iz ju?
Nekome smetaju pokrivene zene??
Maharadza

#1764 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Maharadza »

Ovdje Bošnjaci i Srbi najbolje sarađuju

Priča o mehanizmu koordinacije, SSP, izborima, referendumima i novim sukobima gubi svaki smisao kada se okrenemo pitanjima života i teškim uslovima sa kojima smo kao pojedinci svakodnevno suočeni. Kroz teška vremena često ne možemo sami. Tako je i u selu Popov most, u kojem Bošnjaci i Srbi sarađuju i bolje nego u onim sretnijim vremenima.
http://www.rtvbn.com/3829613/ovdje-bosn ... -saradjuju

Ko nas bre zavadi? :mrgreen:
Haris.ba

#1765 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Haris.ba »

Alfons Kauders wrote:
Haris.ba wrote:
artime wrote:Ima li neko nekoga u vojsci? Ne zelim da sirim dezinformacije, ali izgleda da su u pripravnosti.
Od terorističkog napada u Rajlovcu u pripravnosti su. Isto je i sa policijom.
Onog teroristickog napada kad su pripadnici OSBiH guzili narkomanku, pa ih njen narkoman upucao... A medijima se prodala prica o terorizmu, da se porodice nastradalih ne uznemire?
Jesi bio u istrazi pa znaš kako i šta? Nemoj mahalskih priča. Određene informacije se kriju od javnosti radi sigurnosti istrage. Ali, ne te vrste. Počinioc je bio inspirisan ISIL -om. I ništa se nije prodalo medijima. Da su htjeli, mediji mogu napisati sve što znaju. Iz određenih informacija se to ne radi. Ali, ne informacije takve vrste.

P.S.
Prvo je bilo Bošnjaci/Bosanci, pa onda treći entitet, pa evo sad pokrivene žene...
Lee Stiffdick

#1766 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Lee Stiffdick »

ABH017 wrote:
Nemoj više, sviju ti.
Sta nije tacno. Filozifija ateizma je itekako kompatibilna sa krscanstvom. Jedino u krscanstvu, bog na trenutak postaje ateista a.neki filozofi tvrde da samo krscanin moze biti pravi ateista (Kirkekard na primjer, zatim Nietzche koji je rekao da je bog mrtav).

Ti ovo gledas iz perspektive islama pa ti nije jasno. Zato i kazem da su to nekompatibilne kulture.

Uostalom, u islamu postoji pojam apostazije koji je u vecini mulsimanskih zemalja kaznjiv smrtnom kaznom.
ABH017

#1767 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by ABH017 »

Lee Stiffdick wrote:
dogtag wrote:

Nekompatibilnost.

Ako je to njen izbor, ta zena bira da se solidarise sa opresivnim sistemom u kojima zene nemaju taj izbor i koji ne vrsi opresiju samo prema zenama. U tom sistemu kamenuju preljubnice, apostate, gejeve itd. To je simbol anti-demokratije. Nije cudo da se u Francuskoj to zabranjuje.
Pročit'o ti neĐe? Ili ti je prič'o jaran na pivi, pred seoskom prodav'nicom? On gled'o na internetu.
Ubleho, trolčino, tema je REFERENDUM(I) U RS-u.
Ako nemaš ništa pametno reći na temu, idi u selo, pa palamudi i istresaj svoje frustracije i strahove sa svojim jaranima. O'kle ti internet, sviju ti?
dogtag

#1768 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by dogtag »

Nekopaktibilnost je kad ne možeš da živiš sa drugim i drugačijim od sebe! Neko kad šljegne iz svojih jednonacionalnog tora u urbanu sredinu, onako nenaviknut, teško mu pada da postoje drugi i drugačiji![/quote]

Ako je to njen izbor, ta zena bira da se solidarise sa opresivnim sistemom u kojima zene nemaju taj izbor i koji ne vrsi opresiju samo prema zenama. U tom sistemu kamenuju preljubnice, apostate, gejeve itd. To je simbol anti-demokratije. Nije cudo da se u Francuskoj to zabranjuje.[/quote]

Ne razumijem šta nam želiš ovde dokazati s obzirom da je tema Referendum. Niko tebi ne osporava da budeš islamomrzac i da se javno deklarišeš ali tema je nešto drugo pa ako imaš šta konstruktivno napisati u vezi teme!
Lee Stiffdick

#1769 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Lee Stiffdick »

ABH017 wrote:
Lee Stiffdick wrote:
dogtag wrote:Ko prati vijesti iz svijeta jasno mu je da je po srijedi sukob civilizacija. Osim toga, pokazite mi jednu muslimansku zemlju koja funkcionira na demokratski nacin i to gradjansko liberalni? Nema. Pazite, to znaci i sudstvo i parlament i izvrsna vlast. Ne samo predsjednik izabran. To je nemoguce zbog religije. To ja nisam izmislio. To su cinjenice. Pokazatelji. Realnost. Statistika.

Nekompatibilnost.

Pročit'o ti neĐe? Ili ti je prič'o jaran na pivi, pred seoskom prodav'nicom? On gled'o na internetu.
Ubleho, trolčino, tema je REFERENDUM(I) U RS-u.
Ako nemaš ništa pametno reći na temu, idi u selo, pa palamudi i istresaj svoje frustracije i strahove sa svojim jaranima. O'kle ti internet, sviju ti?[/quote]

Diplomirao sam filozofiju na cuvenom Sveucilistu u Oxfordu - Engleska.
ABH017

#1770 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by ABH017 »

Lee Stiffdick wrote:
ABH017 wrote:
Nemoj više, sviju ti.
Sta nije tacno. Filozifija ateizma je itekako kompatibilna sa krscanstvom. Jedino u krscanstvu, bog na trenutak postaje ateista a.neki filozofi tvrde da samo krscanin moze biti pravi ateista (Kirkekard na primjer, zatim Nietzche koji je rekao da je bog mrtav).

Ti ovo gledas iz perspektive islama pa ti nije jasno. Zato i kazem da su to nekompatibilne kulture.

Uostalom, u islamu postoji pojam apostazije koji je u vecini mulsimanskih zemalja kaznjiv smrtnom kaznom.
Baš mi te žao. Potpuno si neshvaćen ovdje.
Svi bi mi da pričamo na temu emisije, a to je najavljeni referendum u PiSiju, a ti bi o svojim frustracijama i mokrim snovima. Cccccc..
Baš smo zločesti što te ne razumijemo.
:izet:
Fudo387

#1771 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Fudo387 »

Lee Stiffdick wrote:Diplomirao sam filozofiju na cuvenom Sveucilistu u Oxfordu - Engleska.
Da se primjetiti, jel..
:D
ABH017

#1772 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by ABH017 »

Lee Stiffdick wrote:Diplomirao sam filozofiju na cuvenom Sveucilistu u Oxfordu - Engleska.
:lol:
I? Kakve to veze ima sa ovim što sam te pitao?
Hahahahaha.. Ti si onda očiti dokaz da fakultete završavaju uporni, a ne pametni, ako je to uopšte istina. Ako jeste, onda je i Oxford pao qrcu za uši. :lol:
Ne znaš čak ni quotati kako treba.
Last edited by ABH017 on 18/08/2016 18:18, edited 3 times in total.
Haris.ba

#1773 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Haris.ba »

harač wrote:
Haris.ba wrote:
Pedja123 wrote:Ali Ustav BiH ne određuje koji dan je legalan a koji ne, očigledno iza ove odluke stoji politički uticaj radi destabilizacije BiH
Opet se nastavljamo praviti priglupi.

Ustav BiH određuje koji je dan legalan a koji nije.

101. Ustavni sud zaključuje da je član 3.b) Zakona o praznicima („Službeni glasnik Republike
Srpske“ broj 43/07) u suprotnosti s članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava
Bosne i Hercegovine
u vezi s članom 1.1. i članom 2. a) i c) Međunarodne konvencije i članom 1.
Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju.
većina na sudu, a ne ustav (ni jedna od dvije odredbe ne rješava ovo pitanje, već zahtijeva tumačenje). ipak taj detalj bi trebao biti nebitan da postoji pravna država
Ne znam ja šta je Milošević mislio da potpisuje. Ali, član 2. ustava BiH čini da najviši standard međunarodnih ljudskih prava ima primat nad samim ustavom BiH, te ostalim ustavim, zakonima i ostalim propisima u Bosni i Hercegovini.

I primjena tih prava zahtjeva tumačenje. I to tumačenje daje (kad zakonodavac pogriješi) ustavni sud. Isto ko što Ustavni sud RS misli da nema povrede zaštite vitalnog nacionalnog interesa odlukom o referendumu, vidjećemo šta će odlučiti ustavni sud BiH.

Ono što je srž svih problema jeste što ogromna većina Srba u RS - uopće ne želi da prihvati Ustav BiH u realnom životu, a koji smatra da (možda neintiutivno) Republika Srpske nije ni srpska, ni hrvatska, ni bošnjačka, već i srpska i hrvatska i bošnjačka, te unatoč brojnosti Srba u tom entitetu od oko 90% ukupnog stanovništva, konstitutivni narodi ne mogu biti diskriminirani zakonima.

Čak i da ti zakoni budu doneseni referendumskim odlučivanjem. Nikakvo demokratsko odlučivanje ne može biti opravdanje, niti održati na snazi propis koji diskriminira.
mO k3

#1774 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by mO k3 »

Fudo387 wrote:
Da se primjetiti, jel..
:D
A sto mu ga nježno suknu ;)
tandmand

#1775 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by tandmand »

Evo još jedan probni balončič, lansiran iz Večernjeg lista.
Prvi referendum bio je uvod u rat, Bošnjaci i Srbi opet će glasovati
Jozo Pavković 16.8.2016.

Hrvati i Muslimani su bez Srba prije 24 i pol godine gotovo stopostotnim zaokruživanjem “za” glasovali za neovisnu Bosnu i Hercegovinu, a sada će Srbi u rujnu bez njih glasovati na referendumu o proslavi Dana Republike Srpske. Kada se 1. ožujka 1992. glasovalo o neovisnoj BiH, u Sarajevu ubijen je srpski svat. Bio je to uvod u rat. Danas uoči referenduma u Republici Srpskoj opet se dižu tenzije. Bošnjaci kao protumjeru već predlažu referendum o izlasku Srebrenice iz RS-a. Srbi su se, naravno, odmah oštro usprotivili.

Do sada su pokretane razne inicijative kako bi dva entiteta, Federacija i RS, bili “prirodniji”. Srebrenica zemljopisno pripada RS-u, ali zbog svega što se dogodilo gotovo je neprirodno da je u tom entitetu. Nekadašnji prijedlozi da se Derventa pripoji Posavini, a Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč RS-u doimaju se posve logičnima. Za razliku od Federacije, politički i svaki drugi ustroj RS-a je jednostavniji i učinkovitiji. RS je povezana cjelina u kojoj jedan narod čini više od 80 posto stanovništva. Za komplicirani ustroj Federacije već dva desetljeća traže se rješenja. Predlaže se smanjivanje sa sadašnjih deset županija, na dvije, tri ili više. Biskupi su predlagali četiri regije. Amerikanci su s domaćim stručnjacima izradili preustroj sa šest županija. U predviđenoj reorganizaciji Drvar bi pripao Unsko-sanskoj županiji, spojile bi se Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska županija, Tuzlanska i Posavska, te Srednjobosanska i Zeničko-dobojska. Dio središnje Bosne – Kreševo i Kiseljak – bili bi u sastavu Sarajevske županije, u koji bi ušli i Visoko i Breza, ali i cijela Bosansko-podrinjska županija.

Prijedloge koji stižu od Hrvata Bošnjaci u pravilu sumnjičavo gledaju. U njima uvijek prepoznaju treći entitet koji bi se, navodno, odcijepio od BiH. Pogotovo kada Hrvati zagovaraju da sve njihove većinske općine budu jedna federalna jedinica. U toj medijskoj i političkoj galami iz Sarajeva ne čuju se argumenti za ovakav preustroj, a to je da bi se time riješilo hrvatsko pitanje, ali i drastično smanjila administracija. Uz to, raspršene hrvatske općine u jednom teritorijalno nepovezanom entitetu bile bi čvrsto vezivno tkivo Bosne i Hercegovine. A upravo je to ono što trenutačno nedostaje BiH. Zašto ne provjeriti ovaj prijedlog na referendumu pitanjem: Jeste li za hrvatsku federalnu jedinicu s diskontinuitetom unutar cjelovite BiH?

U takvom ozračju očuvanja cjelovite BiH trebalo bi tražiti rješenja za njezin preustroj. U sadašnjem, jedni je ruše unitarizmom, drugi separatizmom, treći nečim trećim. Treba pronaći kompromis i raspisati referendum prihvatljiv za sva tri naroda. Ako ga istodobno svi izglasuju, bit će to jamstvo mirne BiH. I praznik demokracije. Dosadašnji referendumi izazivali su nemire. Zbog ovoga 25. rujna u RS-u, strepit će cijela regija. U BiH je uvijek za jedne “ne” kada drugi plebiscitarno zaokružuju “da”. Svejedno, bila riječ o ujedinjenju ili odcjepljenju.
Locked