Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Gojeni H

#1751 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Gojeni H »

aurora313 wrote:
Gojeni H wrote:Interesantno. Za nas muslimane nista neobicno jer vjerujemo da djeca jesu nevina, i neki bi rekli neiskvarena.
Pogresno sam razumio "utkanost" jer kao sto nam je historija vise puta dokazala, ono sto je dobro u jednoj kulturi ne mora nuzno biti dobro u drugoj, ali to je neka druga tema.
Nisam stručan da tvrdim da je to u našim genima, ali možda i jeste.
Engleski termin je embedded i odnosi sa na 'utkanost'. Kada sam spomenuo životinje, dobar primjer toga je kod ptice kukavice. Izleže se prva u tuđem gnijezdu i u slijedećih nekoliko minuta izbaci iz gnijezda jaja ili ptiće svojih surogat roditelja.
Jedni to zovu Bozijim nadahnucem, drugi instinktom. Sta god bilo, kod nekih zivotinja i ptica to zaista izgleda impresivno.
edindinn

#1752 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by edindinn »

mirzaaa33 wrote:
edindinn wrote:
Demiurg wrote:
........

Molim odgovore, a ne nova pitanja, na postavljeno pitanje, kako to radi jedan bezuspješni pokušaj intelektualca na ovom forumu.

:lol:
Jesu li ovi smajlići neka vrsta džihada putem humora?

:lol:
SamoVasGledam

#1753 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Zaitsev wrote:[

Nisi druže bošnjak, nisi musliman, pričaš ekavicu, u očima ovakvih si agresor i isti si kao i Mladić i Karadžić...
Ne dotiče to mene ni najmanje. Ljudi sa takvim stavovima ima svugde.

Međutim ono što me je veoma pozitivno iznenadilo je to što je posle toliko vremena koje sam proveo ovde on prvi koji se setio da mi zamera na ekavici.
Towelie

#1754 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Towelie »

SamoVasGledam wrote:
Zaitsev wrote:[

Nisi druže bošnjak, nisi musliman, pričaš ekavicu, u očima ovakvih si agresor i isti si kao i Mladić i Karadžić...
Ne dotiče to mene ni najmanje. Ljudi sa takvim stavovima ima svugde.

Međutim ono što me je veoma pozitivno iznenadilo je to što je posle toliko vremena koje sam proveo ovde on prvi koji se setio da mi zamera na ekavici.
Hajd ti nastupas kao kriticar religija. Zamisli kako je meni bilo koji sam musliman, a govorim na ekavici. Tacno da mi se dovede iman u pitanje. :D
zagortenej

#1755 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by zagortenej »

skupljac_zeljeza wrote: Tuku nas, etiketiraju, vrijeđaju, a mi sve jači izlazimo iz svega toga. :mrgreen: I tako već od vremena Poslanika.
Sarajevski policajci su poznatog islamskog naučnika presreli kod njegovog automobila, u ulici Branilaca grada, nakon što se vraćao sa obilježavanja 27. noći ramazana, nešto iza 1 sat poslije ponoći. Prvo su ga pitali gdje krije bombe, potom ga vrijeđali nazivajući ga đubretom i smećem. Psovali su mu džamiju, i ramazan. Poistovjećivali su ga sa teroristima. Nisu željeli čuti njegovo objašnjenje da on nije osoba koju eventualno traže. Već sljedeći trenutak našao se priklješten uz svoje vozilo. A već sljedeće sekunde bio je u policijskom automobilu. Kaže da je prava tortura uslijedila nakon što su ga dovezli u stanicu.

- Uveli su me u neku prostoriju. Jedan policajac me čekao iza vrata, i počeo udarati debelim kožnim opasačem po leđima. Zamahivao je objema rukama.

Tek nakon što su vidjeli da je Bajraktarević u teškom zdravstvenom stanju, jedan od policajaca pozvao je Hitnu pomoć.

Orhan Bajraktarević je predavač na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Studente uči islamskoj filozofiji i tesavufu. Rođen je u Špionici kod Srebrenika. Školovao se u Sarajevu, Zagrebu i Kairu. Autor je velikog broja naučnih radova.

http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=26710
hmmm, kome sad vjerovati :-?

MUP KS: Prilikom privođenja profesora Bajraktarevića nije korištena sila, on je vrijeđao policajce

https://www.doznajemo.com/post/mup-ks-p ... -policajce
skupljac_zeljeza

#1756 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by skupljac_zeljeza »

zagortenej wrote: hmmm, kome sad vjerovati :-?

MUP KS: Prilikom privođenja profesora Bajraktarevića nije korištena sila, on je vrijeđao policajce

Ma sigurno hodža laže. :mrgreen: U ovoj priči ima nešto mnogo bitnije, a to je da je svaki musliman potencijalni terorista. Lov na vještice. :mrgreen: Zato se tom problemu prišlo malo ozbiljnije.
Današnjem sastanku su također prisustvovali i dekan FIN-a dr. Zuhdija Hasanović te Ismail Smajlović, direktor Uprave za pravne i administrativne poslove, koji u ime Rijaseta trebaju službeno pratiti dalje provođenje postupka istrage u slučaju profesora Bajraktarevića.
undefined007

#1757 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by undefined007 »

:thumbup:
SamoVasGledam

#1758 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

undefined007 wrote:

:thumbup:
Razmislili

harač

#1759 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by harač »

zagortenej wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Tuku nas, etiketiraju, vrijeđaju, a mi sve jači izlazimo iz svega toga. :mrgreen: I tako već od vremena Poslanika.
Sarajevski policajci su poznatog islamskog naučnika presreli kod njegovog automobila, u ulici Branilaca grada, nakon što se vraćao sa obilježavanja 27. noći ramazana, nešto iza 1 sat poslije ponoći. Prvo su ga pitali gdje krije bombe, potom ga vrijeđali nazivajući ga đubretom i smećem. Psovali su mu džamiju, i ramazan. Poistovjećivali su ga sa teroristima. Nisu željeli čuti njegovo objašnjenje da on nije osoba koju eventualno traže. Već sljedeći trenutak našao se priklješten uz svoje vozilo. A već sljedeće sekunde bio je u policijskom automobilu. Kaže da je prava tortura uslijedila nakon što su ga dovezli u stanicu.

- Uveli su me u neku prostoriju. Jedan policajac me čekao iza vrata, i počeo udarati debelim kožnim opasačem po leđima. Zamahivao je objema rukama.

Tek nakon što su vidjeli da je Bajraktarević u teškom zdravstvenom stanju, jedan od policajaca pozvao je Hitnu pomoć.

Orhan Bajraktarević je predavač na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Studente uči islamskoj filozofiji i tesavufu. Rođen je u Špionici kod Srebrenika. Školovao se u Sarajevu, Zagrebu i Kairu. Autor je velikog broja naučnih radova.

al hej "islamski naučnik" :D jada mog, i islama, i "islamske nauke" :-)
HardcoreMX

#1760 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

belfy wrote:da, jer nakon mejtefa ce vec imati sve odgovore 100 % (zato sto je Allah tako napravio/zelio/htio). nakon toga se moze nadograditi i na 110% citajuci postove smrcka i tebe. velika je opasnost imati toliko visok ego, jer kada jednom sa njega otreses u realnost tesko s.
Ko čitati zna,unaprijed je u prednosti,kaže jedna poslovica.Dakle, rekao sam osnovno znanje da zna makar o čemu se govori,a mejtef nikako ne može biti 100% znanje.
I ne znaš ti šta je ego.Visok ego je osnova ateizma.A imaš i lažnu sliku o realnosti.Misliš da te vrijeme neće pregaziti.Opasno je kad umjesto svog ega vidiš kvazi tudji,i misliš tako vječno,čista varka,pa onda tu svoju iluziju još nazoveš realnošću,a budjenje sa druge strane je pakleno teško.Kad se sjetiš, od sjećanja nećeš imati nikakve koristi.
edindinn

#1761 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by edindinn »

Bilo koja ljudska znanost samo moze te ljude i tu znanost sebe samu u nju pokopat.... :)
belfy

#1762 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote:da, jer nakon mejtefa ce vec imati sve odgovore 100 % (zato sto je Allah tako napravio/zelio/htio). nakon toga se moze nadograditi i na 110% citajuci postove smrcka i tebe. velika je opasnost imati toliko visok ego, jer kada jednom sa njega otreses u realnost tesko s.
Ko čitati zna,unaprijed je u prednosti,kaže jedna poslovica.Dakle, rekao sam osnovno znanje da zna makar o čemu se govori,a mejtef nikako ne može biti 100% znanje.
I ne znaš ti šta je ego.Visok ego je osnova ateizma.A imaš i lažnu sliku o realnosti.Misliš da te vrijeme neće pregaziti.Opasno je kad umjesto svog ega vidiš kvazi tudji,i misliš tako vječno,čista varka,pa onda tu svoju iluziju još nazoveš realnošću,a budjenje sa druge strane je pakleno teško.Kad se sjetiš, od sjećanja nećeš imati nikakve koristi.
a ko pisati zna - zna vise od tebe (pa nas ne sprecava da diskutujemo)... no, to nije tema.

daj mi onda pomozi i reci sta je ego i koja je moja egoisticna izjava (evo po treci put). i daj mi tu pravu sliko o realnosti. mene vreme dobro gazi i meni je to jasno, samo opet nemam pojma kakve to ima veze i sa cim? i...ne moze se vidjeti kvazi-tudji ego. taj pojam je besmislen.

ovo sada odgovoras samo da bi napisao nesto? pa nisi morao kada pises bez ikakvog smisla, jer ovdje apsolutno nista nisi rekao. ako vec zelis da je tvoja zadnja - reci. ja cu ti namah reci da si pametan i da je sve jasno.
patriot_1

#1763 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

Knjiga :"Religija i znanost"A. MC Grath

Znanost i religija najsuvremeniji je uvod u proučavanje religije i prirodnih znanosti.

Ovaj popularni udžbenik uvodi čitatelja u središnja pitanja s područja znanosti i religije. On ispituje povijesne, teološke, filozofske i znanstvene aspekte interakcije između ta dva područja te opsežno i na jedinstveni način obrađuje tu materiju. Ovo izdanje prati aktualne i britke rasprave u vezi sa znanstvenim ateizmom i ograničenjima znanstvene metode. Ono također sadrži raspravu o odnosu između znanosti i religije u glavnim religijama svijeta.

Knjiga je posebno namijenjena studentima koji nemaju prethodnog znanja iz znanosti i religije. Povijesni dodatak omogućuje čitateljima da se snađu u obrađenom predmetu te, zajedno s brojnim ilustracijama, tabelama i sažetcima, predstavlja pristupačan i angažiran pristup tome području.

Alister E. McGrath prava je osoba za pisanje ovakve knjige. On je svjetski glasovit teolog i autor, pohvaljen zbog svog jasnog i preciznog pisanja, i priznat stručnjak za odnos između znanosti i religije. Trenutačno je predstojnik Katedre Znanost i religija na Teološkome fakultetu Oxfordskog sveučilišta i ravnatelj Oxfordskog centra za kršćansku apologetiku.

http://www.ks.hr/znanost-i-religija
aurora313

#1764 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

patriot_1 wrote:Knjiga :"Religija i znanost"A. MC Grath
Znanost i religija najsuvremeniji je uvod u proučavanje religije i prirodnih znanosti....
Koga foliraš? Sve napisano o knjizi si copy/paste sa stranice izdavača.
Niti si knjigu vidio, niti korice otvorio.
Ja hapana... :D
Gojeni H

#1765 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Gojeni H »

zagortenej wrote:

Policiji naravno. Laze hodza ... pozelio medijske paznje. :oops:

Nadam se da je prof. Bajraktarevic na vrijeme uzeo ozljedni list, nasao advokata, tuzio policiju i da ce uzeti svaki fening placen od strane poreskih obveznika.
broj dva

#1766 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by broj dva »

Malo mimo teme ali pade mi na pamet (i iskreno me kopka) - kako religija ( ne neophodno Islam) objasnjava he-shes ? Znate ona ljudska bica sa zenstvenom figurom i licem, dojkama i ' alatkom' medju nogama.
Fabricka greska, grijesno zacenje, bozanski plan, zivotni test ...ili se elegantno presuti ?
Mislim,u cemu je fora ?
SamoVasGledam

#1767 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

broj dva wrote:Malo mimo teme ali pade mi na pamet (i iskreno me kopka) - kako religija ( ne neophodno Islam) objasnjava he-shes ? Znate ona ljudska bica sa zenstvenom figurom i licem, dojkama i ' alatkom' medju nogama.
Fabricka greska, grijesno zacenje, bozanski plan, zivotni test ...ili se elegantno presuti ?
Mislim,u cemu je fora ?
Bog preko njih pokazuje kako je svemoguć.
mousstapha

#1768 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mousstapha »

broj dva wrote:Malo mimo teme ali pade mi na pamet (i iskreno me kopka) - kako religija ( ne neophodno Islam) objasnjava he-shes ? Znate ona ljudska bica sa zenstvenom figurom i licem, dojkama i ' alatkom' medju nogama.
Mislim,u cemu je fora ?
Meni je ova najdraža.

God works in mysterious ways. :D
aurora313

#1769 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

zagortenej wrote:
skupljac_zeljeza wrote:Tuku nas, etiketiraju, vrijeđaju, a mi sve jači izlazimo iz svega toga. :mrgreen: I tako već od vremena Poslanika.
Sarajevski policajci su poznatog islamskog naučnika presreli kod njegovog automobila, u ulici Branilaca grada, nakon što se vraćao sa obilježavanja 27. noći ramazana, nešto iza 1 sat poslije ponoći. Prvo su ga pitali gdje krije bombe, potom ga vrijeđali nazivajući ga đubretom i smećem. Psovali su mu džamiju, i ramazan.

Kada nam uvaženi profesor pokaže zvanične snimke navodnih povreda i uzetih u zdravstvenoj ustanovi, onda ćemo ako treba i na ulice (OK, meni se ne da :D ).

A kabadahija koji parkira na mjestu za invalide je samim tim sebe legitimisao da je običan papak koji se 'snalazi' u gradu.
patriot_1

#1770 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

aurora313 wrote:
Znanost i religija najsuvremeniji je uvod u proučavanje religije i prirodnih znanosti....
Sve više vidim kolika si bu....!
Pa jesam li dao link otkud sam kopirao?
aurora313

#1771 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

patriot_1 wrote:
aurora313 wrote:
Sve više vidim kolika si bu....!
Pa jesam li dao link otkud sam kopirao?
Nisi ti dao link nego čitav uvod o čemu se radi. Ko, ja pročitao pa je toplo preporučujem... :D

Image
SamoVasGledam

#1772 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Religija

Image

Nauka

Image
Gojeni H

#1773 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Gojeni H »

SamoVasGledam wrote:Religija

Image

Nauka

Image
Vodjeni idejama ovog naucnika:

Image

Nacisti, Amerikanci, Norvezani, itd., su otkrili svoje "nezeljene" elemente:

Image

A, ovaj covjek im se suprotstavio (da ne bude da guuram na svoju stranu):

Image

Ima li jos kakvih slika tamo preko Drine, da se neuki Bosnjaci poduce srpskim mudrostima?
irac300

#1774 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by irac300 »

Ti stvarno smaraš sa tim provokacijama čovjeka zato što je iz Srbije. Davno si trebao ban zbog toga popiti. Ako ti je u glavi još rat idi liječi ptsp, a ne da ovdje vrijeđaš ljude jer su druge nacije. Osim toga, taj isti forumaš piše i na temama o bibliji, i kršćanstvu uopšte, sa ateističkog pogleda, i isti stav zastupa po pitanju svake religije. Tako da ti te bolesne insinuacije koje mu spočitavaš ne piju vodu. Drži se politike i ostalih sličnih tema, jer očito nisi sposoban za zdravu diskusiju potkrijepljenu argumentima.
zijancer

#1775 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by zijancer »

jes, da ne pominje abrahamske religije, pomislo bi covjek da nekog uci pameti :mrgreen:
Locked