Problem pasa lutalica vol 2

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vješalica

#1752 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by vješalica »

huxley wrote:
11 000 pasa lutalica ima samo u KS. Zivo me zanima kako biste ih vi, kako to kazete, lagano uklonili u kratkom vremenskom periodu?
Zanima me gdje bi >11 000 pasa lutalica smjestili tih 15 dana?
Ne zvucis kao neko ko trazi logican odgovor, ali ako ti treba, mozda ovako:

1 azil kapaciteta 500 pasa. Recimo da se nakon 15 dana udomi 100 pasa, a 400 pasa ne, dakle eutanazija. I onda novi ciklus. Sto znaci da bi tih 11000 pasa bilo sklonjeno sa ulica za nepunih 14 mjeseci, sto udomljavanjem, sto eutanazijom.

Slijedece pitanje: a sta sa lesevima...
kafilerija je uvijek radila jer uvijek ima leševa sa psima i bez njih i uvijek po pozivu uklone
prema tome informiši se prije nego kreneš u ofanzivu
avetinja

#1753 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by avetinja »

Nanananana wrote:http://thebosniatimes.ba/clanak/5559
"Cukocid" :roll:
Sve je to zbog referenduma. :mrgreen:
Naslovnica

#1754 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by Naslovnica »

Leševi se pokopaju u zemlju, tamo gdje neće biti eko posljedica. Isto kao što se i ljudi pokopaju. Bar to ne bi trebao biti problem.
huxley

#1755 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by huxley »

vješalica wrote:
huxley wrote:
11 000 pasa lutalica ima samo u KS. Zivo me zanima kako biste ih vi, kako to kazete, lagano uklonili u kratkom vremenskom periodu?

1 azil kapaciteta 500 pasa. Recimo da se nakon 15 dana udomi 100 pasa, a 400 pasa ne, dakle eutanazija. I onda novi ciklus. Sto znaci da bi tih 11000 pasa bilo sklonjeno sa ulica za nepunih 14 mjeseci, sto udomljavanjem, sto eutanazijom.

kafilerija je uvijek radila jer uvijek ima leševa sa psima i bez njih i uvijek po pozivu uklone
Pogrešan odgovor.

Tačan odgovor je šta svaki dan sa 11000 x 300g govana - 3,3 tone. Svaki dan.
vješalica

#1756 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by vješalica »

huxley wrote:
vješalica wrote:
Pogrešan odgovor.

ne znaš čemu služi kafilerija uopšte zato kršiš kometare koje nemaju veze sa životom
ja ti pričam o leševima a ti o govnima
kad saznaš razliku između govneta i lešine
javi se
huxley

#1757 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by huxley »

vješalica wrote:
huxley wrote:
vješalica wrote:
Pogrešan odgovor.

ne znaš čemu služi kafilerija uopšte zato kršiš kometare koje nemaju veze sa životom
ja ti pričam o leševima a ti o govnima
kad saznaš razliku između govneta i lešine
javi se
Predajem se, ali priznaj da ti je neko nekad rekao da si površan/na.

Nije ni čudo da šaka cukoljubaca a la sizifinho izjeba masu raje koja je za eutanaziju.
vješalica

#1758 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by vješalica »

huxley wrote:

Nije ni čudo da šaka cukoljubaca a la sizifinho izjeba masu raje koja je za eutanaziju.
ti si površan
što se mene tiče takva me ličnost nije izjebala
odnosno izjebo je ko mu je to dopustio
pašćofilima i pašćofilkama će kad tad stati u kraj lokom,rad itd
sve ima svoje vrijeme
pa i to
nema veće lakrdije od dobročinstva prema psima kako to prezentiraju šćenofili
sizifinho

#1759 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by sizifinho »

huxley wrote:

Ako ti se generalizira i svrstava u tabor, slobodno se smjesti gdje god želiš. Mene zaobiđi. Masu raje koja je za eutanaziju izjeba njihova indolentnost, molit ću lijepo. Fino ti sjedi na forumu, pametuj i mudrolije piši, dok se avmau/dogtrus korporacija suprostavlja. Ako ništa, oni znaju biti proaktivni.

Toliko si dugo naučio gledati svijet u crno-bijelom, zaboravio si da postoji siva zona. Tu sam ja, ubuduće da znaš.
uglavnomja

#1760 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by uglavnomja »

huxley wrote:

prema podacima dogtrusta 70% pasa je neudomljivo, znaci bolesni, stari, agresivni ... tako da nisu kandidati za cekanje 15 dana nego za trenutno uspavljivanje.

tako da ostaje cca 3000 komada, sto se da rijesiti puno lakse. (pretostavimo da ce ostati nesto pasa, kao sto je uvijek bilo u sa, po jedan zajednicki cuko u naselju)
osim toga nije praca jedini azil.
ima dio (bio je) i u kafileriji kjp rad i jedan pri nekoj komuni ...

za 2-3 mjeseca :zzzz:
sizifinho

#1761 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by sizifinho »

Volio bih da vidim te podatke o kojima pricas?

Ono sto se ja pitam je sljedece: Je li moguce da ste vi ispranih mozgova?

Ali stvarno.

Ovaj jedan stavlja u istu recenicu rijec "logika" i "pretpostavljam", sto je apsurdno. Pricat o logici dok ti pretpostavljas...

Drugi nije ni citao sta sam pisao ali me napao. To je bitno. Demantovati sizifinha a ne njegovo misljenje.

Ako je tako lahko rijesiti se pasa lutalica, zasto nije to vec uradjeno?

Hajte ljudi, nije ovo tesko. Razmislite.

To o cemu vi pricate je notorna nebuloza, skloniti za 3 mjeseca sve lutalice. Znaci nije moguce.

Bas zbog dogtrust/avmau korporacija. Oni su proaktivni, za razliku od pro-eutanazista.

Postepen pristup je jedino rjesenje.
huxley

#1762 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by huxley »

sizifinho wrote:Volio bih da vidim te podatke o kojima pricas?

Ono sto se ja pitam je sljedece: Je li moguce da ste vi ispranih mozgova?

Ali stvarno.

Ovaj jedan stavlja u istu recenicu rijec "logika" i "pretpostavljam", sto je apsurdno. Pricat o logici dok ti pretpostavljas...

Drugi nije ni citao sta sam pisao ali me napao. To je bitno. Demantovati sizifinha a ne njegovo misljenje.

Ako je tako lahko rijesiti se pasa lutalica, zasto nije to vec uradjeno?

Hajte ljudi, nije ovo tesko. Razmislite.

To o cemu vi pricate je notorna nebuloza, skloniti za 3 mjeseca sve lutalice. Znaci nije moguce.

Bas zbog dogtrust/avmau korporacija. Oni su proaktivni, za razliku od pro-eutanazista.

Postepen pristup je jedino rjesenje.
Sta ti predlazes? Kako bi izgledao ovaj postepen pristup?
sizifinho

#1763 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by sizifinho »

Ja sam pisao. Da si citao umjesto sto si se fokusirao kako mene diskreditovati - mozda bi i znao sta je moje rjesenje.

Ovdje na forumu se ne cita sta ko pise vec ko sta pise.
huxley

#1764 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by huxley »

sizifinho wrote:Ja sam pisao. Da si citao umjesto sto si se fokusirao kako mene diskreditovati - mozda bi i znao sta je moje rjesenje.

Ovdje na forumu se ne cita sta ko pise vec ko sta pise.
Pa dobro eto, pisao sam i ja svasta na ovoj temi, kao i na i ranijim o lutalicama, ali ne ocekujem bas da su svi procitali sve.
Izvinjavam se, ali mozes li u par tacaka navesti kako bi to tvoje rjesenje izgledalo.
Zastozato

#1765 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by Zastozato »

Dosli u moju ulicu i pokupili samo male, a ovo ostalo sve ostalo. Dakle, bice jos malih vrlo uskoro. Kazu ko fol vraticemo se i nikad vise nisu dosli. Meni ovo sve izgleda jako neozbiljno i neodgovorno, a da nije tako, sve bi se moglo zavrsiti za mjesec dva.
supercali

#1766 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by supercali »

Meni je najzalivije onih volontera sto stvarno rade oko pasa i brinu se za njih dok ovi neki pr menageri cv event organi o sl nebuloze uzimaju novac lopatama i bagerima
Pored njih naravno uzimaju novac i oni po opstinama kojekakvim i sl koji odlucuju o tome jer su ih ovi prvi potplatili

Al niko od volontera nije rekao ni a protiv tih ljudi za koje i sami znaju tako da je to zasada zacarani krug
Pa raja pljuje sve sto rade oko cuka a oni pljuju sve koje su protiv cuka i sl
sizifinho

#1767 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by sizifinho »

huxley wrote:Pa dobro eto, pisao sam i ja svasta na ovoj temi, kao i na i ranijim o lutalicama, ali ne ocekujem bas da su svi procitali sve.
Izvinjavam se, ali mozes li u par tacaka navesti kako bi to tvoje rjesenje izgledalo.
Vidi, shvati da ja razumijem da psima nije mjesto na ulici. Posebice ne u centru grada. Takodjer sam svjestan da se je eutanazija nesto sto je neminovno u tom procesu rjesenja problema.
Nisam eutanazijski entuzijast, ali samo zato sto mi se ne svidja ideja, ne znaci da je odbijam prihvatiti.

No cinjenica je da je dosadasnji svaki pokusaj bio blokiran od strane AvMau/DogTrust korporacije, koju ja smatram mafijaskom, te da je anti-eutanazijski pokret uvijek korak ispred napretka, ali samo zbog činjenice da pri prvom pokušaju - aktiviraju kampanju kojom šire propagandu unutar naših balkanskih krugova ali i šire. Zadnji put kad je bio pokušaj čišćenja, po fejsu su stavljali apele za pomoć i spašavanje pasa i to ciljano upućeno strancima, te je u nekim medijima vani izašao i članak o "pokolju" u Bosni.

Naravno, pokušalo se tim rapidnim metodama i očito nije uspjelo.

Šta ja mislim da je rješenje?
Postepen pristup problemu. Znači da se ne očekuje smanjenje pasa u periodu od pola godine-godinu, kad nije u 8 uspjelo, neće ni za godinu sigurno. Hajmo gledati više u periodu oko 5 godina.

U početku prvo ukloniti stare, bolesne i agresivne pse. Ta brojka SIGURNO nije 70% kao što je spomenuto. Nema veze, nek je 30%.
Dog/Trus kampanja ne može imati isti udar kada se krenu uklanjati i uspavljivati svi psi i kada se uradi ovo gore spomenuto. To se protivi zdravom razumu. Činjenica da se uklanjaju "samo" agreisvni, bolesni i stari je nešto što je razumno i stoga ne mogu ništa učiniti.

U isto vrijeme započeti kampanju u kojoj bi se "relativiziralo" uklanjanje pasa, tipa promovisanje usvajanja u smislu snimanja promo klipa gdje se pokaže kako je pas nesretan na ulici a onda ga usvoje i on se usreći.
Kod nas ljudi ginu za kupovinom čistokrvnih pasa, oni se gledaju kao da su "iznad" ovih lutalica. Ko voli psa, voli sve pse. U Britaniji kampanja je bila u fazonu komičnog osvrta na "rasizam" pri uzimanju psa. Samo ta reklama je povisila stopu usvajanja pasa za 15%.
Koliko će samo djece smoriti svoje roditelje, neki neće popustiti ali neki hoće.
Tokom ovog procesa, pažnja treba biti usmjerena više na formiranje zakona.

U prvih pet godina bi se trebalo aktivno raditi usvajanju zakona o kažnjavanju osoba koje su izbacile životinju na ulicu, kažnjavanju nasilja nad životinjama. Ako ti tražiš da se svaki pas spasi u registru, sa obaveznim čipiranjem, kasnije je lahko naći vlasnika koji je izbacio psa - opališ ga po ušima i učiniš primjer od njega.

Da su adekvatno ispoštovali sterilizaciju pasa, danas bi imali puno manje lutalica nego što ih sad imamo. Takve stvari se u ovoj mojoj "kampanji" ne bi smjele desiti. Prema podacima koje sam ja čitao, u pojedinim gradovima sterilizacija je u periodu od 20 godina smanjila broj lutalica za 90%.

Kad se već uspostavi zakonik, ukoliko se radila adekvatna kampanja, na kraju pete godine bi cilj trebao biti ispunjen.
Ne znam kako idu procesi oko javnih Azila, ali siguran sam da ako može AvMau i DogTrust skupiti novac, možemo i mi. Ako mogu preuzeti trolejbuse stare 20 godina od Austrije, može se naći i donacija za opremu .
Podići nivo tih azlila, nadograditi ih. Preuzeti donacije drugih država, tipa opreme i obuke.

Na ulicama ne bi bilo pasa koji napadaju, koji prenose bolest. Čopori u centru grada i pored svih obilježja - sklonjeni. Zakoni usvojeni. Vjerujem da bi nakon 5 godina barem dio naroda imao drugačiji pogled na pse na ulicama i udomljavanje, ali i eutanaziju.

Hoću reći da se i ovim blagim mjerama može ukloniti i riješiti velik dio problema, unutar pet godina, a taj napredak unutar toga bi zasigurno bio veći nego ovaj što smo sad ostvarili unutar 8 godina. Ukoliko se nastavi istim tempom i istim metodama, za 8 godina će biti još više pasa.

Šta je bolje? Imati za 5 godina procent pasa na ulicama manji, ali idalje pse prisutne, ili očekivati tako nekakve brze i "agresivne" promjene i onda za 8 godina imati još više lutalica?

I ovo što ja pišem je u domenu fantazije, s obzirom da nema interesa u političkim vodama za ovaj problem, ali je opet puno puno izglednija od predlaganja 15dnevnog prozora za Eutanaziju, odmah.

Ja sam siguran da je to zapravo neizvodivo od strane našeg političkog sistema koji bi podlegnuo prvom pritisku od stranih institucija ukoliko bi se započeo proces eutanazije svih pasa.

Znači jednostavno ne mislim da se ne treba raditi, već je moje mišljenje da je to neizvodivo.

Također, širom naučne populacije se prihvata mišljenje da ne postoje "psi lutalice" ili "stray dogs". U jednom naučnom eseju se to pojašnjuje na sljedeći način: Gledajući na pse lutalice kao "lutalice" tj odbjegle ljubimce, rješavanje problema se usmjerava u pogrešnom pravcu. Prema ovom eseju, psi lutalice su podvrsta evoluirala da se prilagodi urbanizaciji i kao takva treba se prihvatiti, i ne ubijati (kao što ne ubijamo gradske golubove, koji su se na isti način izdvojili).

Da samo napišem da je ovaj članak nešto na što sam naišao na nekolicini veterinarskih foruma, tako da ne predstavlja moje mišljenje već mišljenje drugih ljudi - ljudi koji između ostlaog imaju utjecaja u ovakvim sporovima.
KB9

#1768 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by KB9 »

kako stoje stvari oko one maloumne zene sto je napravila fakticki azil u svom stanu?

da li se policija odlucila pozabavit tim il se ceka da stanari to uzmu u svoje ruke pa da se moze kukat?
sizifinho

#1769 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by sizifinho »

KB9 wrote:kako stoje stvari oko one maloumne zene sto je napravila fakticki azil u svom stanu?

da li se policija odlucila pozabavit tim il se ceka da stanari to uzmu u svoje ruke pa da se moze kukat?
Ima jedna na alipasinom, time se bavi
huxley

#1770 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by huxley »

I ovo što ja pišem je u domenu fantazije, s obzirom da nema interesa u političkim vodama za ovaj problem, ali je opet puno puno izglednija od predlaganja 15dnevnog prozora za Eutanaziju, odmah.

Ja sam siguran da je to zapravo neizvodivo od strane našeg političkog sistema koji bi podlegnuo prvom pritisku od stranih institucija ukoliko bi se započeo proces eutanazije svih pasa.
Zaslugom SDPa, tj. Nermine ZU, prijedlog izmjena zakona je vec jednom prosao glasanje u parlamentu, uz jak otpor srpskih i hrvatskih stranaka (s obzirom da mjesta gdje zivi vecina njihovog glasackog tijela ionako ne jebu ovaj zakon, pa ubijaju pse kako stignu), ali je oboren u domu naroda od strane covic dragana (vjerovatno podmazan DT parama), dok je r. Tihic bio bolestan.

Tako da ovo treba opet zakotrljati, a onda neka se oni koji su protiv jebu. Dizali bi dreku 30 dana, i onda bi se sve smirilo. Ovo je sve zbog para, ima mozda par budala (nadam se da nisi i ti jedna od njih) koje turalicke, kozlicke, jelene i kurci palci turiraju da je ovo ljubav.

Dovoljno je da jedan parlamentarac vec postojeci prijedlog izmjena stavi na protokol i trazi da se stavi u parlamentarnu proceduru, na glasanje. Idealno po ubrzanom postupku, ali i obicna je OK, s obzirom koliko smo cekali do sada. DT ima puno manje uticaja, onaj britanski ambasador pedofil je odjebao, tako da bi trebalo da je puno lakse, a covicu i ostalim govnima zaprijetiti kontra-blokadama na puno vaznijim pitanjima.

Nazalost, i ovako trivijalno pitanje mora ici do vrha, a mislim da je Bakir jednostavno priglup da bi bilo kakvog hajra bilo od njega, tako bi mozda Fahro ovo dobro odigrao. Volio ga ne volio, puno je inteligentiji od Alijinog juniora.
Innovation

#1771 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by Innovation »

sizifinho wrote:
KB9 wrote:kako stoje stvari oko one maloumne zene sto je napravila fakticki azil u svom stanu?

Ima jedna na alipasinom, time se bavi
To je ta
za 2016.godinu sa prikupljenih više od 30.000 EUR za nepunih 8 mjeseci ove godine.
, na 12. spratu. :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1772 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by Truba »

sad se cuke malo polajaše

3 žene skočiše ispred BBI

ja se spremio da lupam kundurama pse :D

kad ono malo lajali i ništa

ali su mi ti ekstremi kod žena najzanimljiviji
il su manijaci ili se plaše dlake psa

joj kad sam kolegicu gledao kako bježi kroz titovu ide cuko i ne primjećuje je
i dalje mi najgadnija slika :| fobije
Zastozato

#1773 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by Zastozato »

Black swan wrote:sad se cuke malo polajaše

3 žene skočiše ispred BBI

ja se spremio da lupam kundurama pse :D

kad ono malo lajali i ništa

ali su mi ti ekstremi kod žena najzanimljiviji
il su manijaci ili se plaše dlake psa

joj kad sam kolegicu gledao kako bježi kroz titovu ide cuko i ne primjećuje je
i dalje mi najgadnija slika :| fobije
Kad se tako nesto moze desiti u centru grada sta se tek desava u ostatku grada i prigradskim naseljima.
sizifinho

#1774 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by sizifinho »

huxley wrote:

Zaslugom SDPa, tj. Nermine ZU, prijedlog izmjena zakona je vec jednom prosao glasanje u parlamentu, uz jak otpor srpskih i hrvatskih stranaka (s obzirom da mjesta gdje zivi vecina njihovog glasackog tijela ionako ne jebu ovaj zakon, pa ubijaju pse kako stignu), ali je oboren u domu naroda od strane covic dragana (vjerovatno podmazan DT parama), dok je r. Tihic bio bolestan.

Tako da ovo treba opet zakotrljati, a onda neka se oni koji su protiv jebu. Dizali bi dreku 30 dana, i onda bi se sve smirilo. Ovo je sve zbog para, ima mozda par budala (nadam se da nisi i ti jedna od njih) koje turalicke, kozlicke, jelene i kurci palci turiraju da je ovo ljubav.

Dovoljno je da jedan parlamentarac vec postojeci prijedlog izmjena stavi na protokol i trazi da se stavi u parlamentarnu proceduru, na glasanje. Idealno po ubrzanom postupku, ali i obicna je OK, s obzirom koliko smo cekali do sada. DT ima puno manje uticaja, onaj britanski ambasador pedofil je odjebao, tako da bi trebalo da je puno lakse, a covicu i ostalim govnima zaprijetiti kontra-blokadama na puno vaznijim pitanjima.

Nazalost, i ovako trivijalno pitanje mora ici do vrha, a mislim da je Bakir jednostavno priglup da bi bilo kakvog hajra bilo od njega, tako bi mozda Fahro ovo dobro odigrao. Volio ga ne volio, puno je inteligentiji od Alijinog juniora.
Naravno da ja nisam jedna od tih osoba. Moj život ima dovoljno komplikacija i obaveza da bih ja sada trčkao ulicom, sakupljao pare za pse i obogatio se na taj način. Ja sam izabrao drugu rutu, rutu nauke i obrazovanja. Naravno, lakše bi mi bilo da sam se slikao po fb sa kerovima i pare zarađivao al eto, otom po tom.

Vidiš jaro, to je što ja govorim sve vrijeme. Naš najveći problem su ljudi. Bakira boli uho za ove zakone, tamo ti predstavnici se suprostavljaju tim zakonima, ondje ona milena ili kako se već zove sa Alipašina sakuplja cuke u stan pa ih šalje po inostranstvu a pare odu ko zna đe, oni veterinari što rade sterilizacije nisu odradili svoj posao - kontaš...

Šta god pokušaš učiniti, naići će jedan čovjek da ti zasmeta zbog svojih ličnih interesa.

Ja bih najsretniji bio kada bi se u divljini otvorio jedan Azil, poput onih u njemačkoj ili kanadi. Polu-ranč, gdje bi se volonteri koji zaista vole životinje brinuli o njima. U mojoj glavi je takav ranč raj za ovu situaciju. Pasa nema na ulici, a ne ubijaju se odmah.

Ali mi zdrav razum kaže: Šta, uložit milione u izgradnju toga, a zlatni sat na koševu ukinut? Djeca bez roditelja nemaju opreme za školu? Penzioneri rove po kontejnerima? Ljudi se smrzavaju na ulicama....

Ja mogu maštati o tim "rančevima" ali objektivnost je da ova država ima mnogo više problema gdje se pare trebaju usmjeravati prioritetno, umjesto da se usmjeravaju na lutalice.

Nisam ja toliko nerazuman koliko pojedinci me žele prikazati. Moje afekcije prema psima su postojane, ja to nikad nisam sakrio, ali razum nalaže druge stvari.
vješalica

#1775 Re: Problem pasa lutalica vol 2

Post by vješalica »

prilog na portalu o azilu u kojem vlada katastrofa je degutantan
naravno nametnula se obaveza opcini da hotel izdrzava
a portal normalno ne kritikuje scenofile scenofilske sto svojim humanitarnim radom azil ne.podrze nego nece ako nece i opcina dotirati njihovu maniju za dzukelama...
gdje su sad cukofili da ciste i odrzavaju pse....a neeeeee
trenutno su u obavezi da ciste paypal donacije budalaca iz inostranstva

sto donacije ne usmjere na odrzavanje hotela? ha scenofili?
umjesto sto cuke volite po ulicama i bacate hranu gdje ne treba.sto ne ocistite kaveze i ne nahranite pse u azilu? ha pasofili?
Post Reply