Muzički Almanah (naš život u muzici)

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
dale cooper

#1751 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

listopad wrote:Rock je, kada su u pitanju sloboda i kreativnost, nakon 70ih lipso. Sve najbolje u rock i prog rock glazbi je snimljeno 70ih. Kada govorimo samo o progu, Englezi (Canterbury scena) i Talijani (Rock Progressivo Italiano) su imali najludje bendove. Oni talijanski giallo filmovi su ubacivali mnogo prog mjuze.

Tko zeli prosiriti svoj prog horizont, neka posjeti http://www.progarchives.com/

Tu imate sve prog kategorije, najbolje bendove, najbolje albume i recenzije.
Prehrabra ocjena sa kojom se ni u kojem slučaju ne bih složio. Svaka decenija je imala svoje momente i odličnih
rock bendova i albuma. Ni danas nije drugačije ako znaš gdje da tražiš.
dale cooper

#1752 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

ExNihilo wrote:Nosi li katanu sa sobom?
Ma jok, totalni je softie uživo. :oops: :D
Tito_i_Partija

#1753 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Tito_i_Partija »

Sjo Dejl havlja cevape. :D

Ja sam Dejla uvijek nekako zamislj'o ovako:

Image

:D
dale cooper

#1754 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Havlja Dejl i više nego što bi trebao. :oops: :D
listopad

#1755 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by listopad »

dale cooper wrote:
listopad wrote:Rock je, kada su u pitanju sloboda i kreativnost, nakon 70ih lipso. Sve najbolje u rock i prog rock glazbi je snimljeno 70ih. Kada govorimo samo o progu, Englezi (Canterbury scena) i Talijani (Rock Progressivo Italiano) su imali najludje bendove. Oni talijanski giallo filmovi su ubacivali mnogo prog mjuze.

Tko zeli prosiriti svoj prog horizont, neka posjeti http://www.progarchives.com/

Prehrabra ocjena sa kojom se ni u kojem slučaju ne bih složio. Svaka decenija je imala svoje momente i odličnih
Citava eksplozija rock, prog rock i jazz fusion muzike od kasnih 60ih do otprilike 1977 je bila usko vezana za ogromne kulturne promjene ciji je nositelj citava jedna generacija mladih ljudi. To je citav jedan zeitgeist kojeg danas neces pronaci. Ljudi su eksperimentirali u muzici, literaturi, likovnoj umjetnosti, filmovima i naravno sa LSD-om. :D

Poslije je uslijedila totalna komercijalizacija. One bendove koji nisu nestali sa scene je progutala "muzicka industrija". Dobar dio poznatijih prog rock bendova je sa kompleksnih kompozicija presao na AOR balade. Jedino su se nove forme metala kao speed/thrash i death pocele odupirati komercijalizaciji, ali i oni su ispuhali svoje pocetkom devedesetih.

Ima i danas mnogo dobrih bendova i muzicara, ali sve je to na margini. Poslusaj talijanski prog rock iz 1970ih. To nije samo muzika, to je i politika i socijalni protest protiv konzervatizma, desnicara, korupcije, policijskog nasilja i ostataka fasizma. 80ih su kormilo preuzele ljubavne uspavanke i Madonna. Klasicni rockeri su nestali ili se prilagodili novom stanju. Uporedi samo Yes, Kansas ili Genesis 70ih sa onima iz 80ih. :D
dale cooper

#1756 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

listopad wrote:
dale cooper wrote:

Citava eksplozija rock, prog rock i jazz fusion muzike od kasnih 60ih do otprilike 1977 je bila usko vezana za ogromne kulturne promjene ciji je nositelj citava jedna generacija mladih ljudi. To je citav jedan zeitgeist kojeg danas neces pronaci. Ljudi su eksperimentirali u muzici, literaturi, likovnoj umjetnosti, filmovima i naravno sa LSD-om. :D

Poslije je uslijedila totalna komercijalizacija. One bendove koji nisu nestali sa scene je progutala "muzicka industrija". Dobar dio poznatijih prog rock bendova je sa kompleksnih kompozicija presao na AOR balade. Jedino su se nove forme metala kao speed/thrash i death pocele odupirati komercijalizaciji, ali i oni su ispuhali svoje pocetkom devedesetih.

Ima i danas mnogo dobrih bendova i muzicara, ali sve je to na margini. Poslusaj talijanski prog rock iz 1970ih. To nije samo muzika, to je i politika i socijalni protest protiv konzervatizma, desnicara, korupcije, policijskog nasilja i ostataka fasizma. 80ih su kormilo preuzele ljubavne uspavanke i Madonna. Klasicni rockeri su nestali ili se prilagodili novom stanju. Uporedi samo Yes, Kansas ili Genesis 70ih sa onima iz 80ih. :D
Da, ali samo ako posmatraš mainstream muziku. Rock muzika je nakon punk eksplozije sa kraja 70-tih nastavila
da raste i cvjeta u undergroundu povremeno isplivavajući na površinu. Ogromna je nepravda reći da se sve
što valja u rock muzici završilo sa 70-tim a da ne spomeneš recimo Pixies, Sonic Youth, Talking Heads, R.E.M.,
The Smiths, XTC, This Heat ili The Fall kao i već spomenutu metal scenu. Rock muzika je širok pojam, a progresivni
rock samo jedan njegov ogranak koji je istina svoje najbolje radove dao 70-tih, da bi bio zamijenjen onda kada je
postao ustajao, bezidejan i vođen pompoznim egoizmima pojedinih bendova (kao Emerson, Lake & Palmer npr)
medvjed23

#1757 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by medvjed23 »

rok možda i pripada marginama, jer sadrži, kao bitan element, bunt.. ako si dio mejnstrima, pobuna postaje trunku licemjerna..
listopad

#1758 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by listopad »

Nisam ni mislio samo prog rock nego kompletnu rock mjuzu tog vremena. Naravno, on zivi dalje van granica mainstreama, ali nema vise niceg novog i nema drustvene pokretacke snage koja bi ga tjerala do novih granica. Velike drustvene promjene stvaraju i nove forme umjetnickog izrazaja ili dovode to potpune transformacije stare forme. Nasa generacija spava. :D

Nego kakva je metal scena u Donjim Solima? Gdje su Toxicdeath, Agonize, Symbolic? Gdje je onaj Nele iz TD-a za kojeg mislim da je nekrunjeni kralj death metal gitare na Balkanu? :D Tu je jos jedan super gitarist, Hata iz Agonize-a. On je imao jos jedan projekt, Path Beyond Serenity ili tako nesto. Ili ja nisam u toku ili je citava ta TZ scena usutila.
dale cooper

#1759 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Ma rock se kroz godine toliko puta mijenjao da je smiješno i govoriti o nekoj opštoj definiciji rock muzike.
Možemo jedino govoriti o našim ličnim preferencijama.
ExNihilo

#1760 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by ExNihilo »

A što bi muzika (ili umjetnost, u širem smislu) morala biti društveno angažirana da bi bila vrijedna?
Better Man

#1761 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Better Man »

dale cooper wrote:@ betterman

Fino si to rezimirao. I da, impresivna karijera, ali uprkos svemu Lanegan je još uvijek kultni izvođač.
Mislim da mu to ne smeta ni najmanje.
Hvala. I ja mislim da mu to ne smeta ni najmanje, kao ni meni. Btno je da je bio i ostao kvalitetan.
dale cooper

#1762 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

listopad wrote:Nisam ni mislio samo prog rock nego kompletnu rock mjuzu tog vremena. Naravno, on zivi dalje van granica mainstreama, ali nema vise niceg novog i nema drustvene pokretacke snage koja bi ga tjerala do novih granica. Velike drustvene promjene stvaraju i nove forme umjetnickog izrazaja ili dovode to potpune transformacije stare forme. Nasa generacija spava. :D

Nego kakva je metal scena u Donjim Solima? Gdje su Toxicdeath, Agonize, Symbolic? Gdje je onaj Nele iz TD-a za kojeg mislim da je nekrunjeni kralj death metal gitare na Balkanu? :D Tu je jos jedan super gitarist, Hata iz Agonize-a. On je imao jos jedan projekt, Path Beyond Serenity ili tako nesto. Ili ja nisam u toku ili je citava ta TZ scena usutila.
Pa većina grupa koje sam spomenuo maloprije su direktno crpila inspiraciju iz kontra kulturalnih muzičkih
ikona sa kraja 60-tih kao što su Velvet Undergorund, Byrdsi, Doors ili Dylan. Ali su iz te inspiracije uspjeli
izvući suštinu i stvoriti neko nove i uzbudljive muzičke forme. To i jeste, kada gledaš kroz istoriju, priča
rock (ali i bilo koje druge vrste) muzike. Crpiš inspiraciju iz nečega što je došlo ranije da bi napravio nešto novo.

Agonize još uvijek sviraju povremeno koliko znam, ali nema nekih novih dešavanja. Generalno, tuzlanska
scena je u stagnaciji.
dale cooper

#1763 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

ExNihilo wrote:A što bi muzika (ili umjetnost, u širem smislu) morala biti društveno angažirana da bi bila vrijedna?
Ne mora uopšte, nije to neko mjerilo kvaliteta, barem meni.
listopad

#1764 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by listopad »

ExNihilo wrote:A što bi muzika (ili umjetnost, u širem smislu) morala biti društveno angažirana da bi bila vrijedna?
Nisam to nigdje tvrdio nego da citav taj val rock muzike, koja je postala glas jedne generacije, ne bi postojao bez drustvenih promjena koje su se tada odvijale. Citava generacija se suprotstavila restrikcijama generacije kojoj su pripadali njihovi starci. Rock je bio glas (ili jedan od glasova) te borbe za vece slobode, za opusteniji pristup seksualnosti, protiv rasizma itd.

1960ih i 70ih su mladi htjeli da budu slobodni. 1980ih su htjeli da budu bogati. :D
medvjed23

#1765 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by medvjed23 »

ni meni takav stav nije blizak i u tom smislu, često pravim poređenje sa fudbalom.. ako ti na dresu nosiš natpis: izliječimo bolesne, nahranimo gladne , to je za svaku pohvalu i čini te dobrim čovjekom, ali ne i dobrim fudbalerom.. :D da bi bio dobar fudbaler, moraš vladati loptom, puno trčati itd..

isto tako, primjera radi, ako si elokventan i dobro vladaš rimom, metrikom, asonancama, metaforama i drugim poetskim elementima, ti možeš napisati dobru pjesmu i na njen kvalitet neće utjecati to da li joj je tematika politička ili ljubavna :D
Tito_i_Partija

#1766 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Tito_i_Partija »

dale cooper wrote:Havlja Dejl i više nego što bi trebao. :oops: :D
Radi li Limenka i sad? Tu su bili fakat dobri cevapi. :D
dale cooper

#1767 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by dale cooper »

Tito_i_Partija wrote:
Ne valjaju ba u Limenki ćevapi, previše gumenasti. :| Ja od njih samo naručujem piletinu. Ako budeš dolazio
u ove krajeve odvešće tebe Dejl na mnogo bolje ćevape. ;-) :D
Tito_i_Partija

#1768 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Tito_i_Partija »

dale cooper wrote:
Tito_i_Partija wrote:
Ne valjaju ba u Limenki ćevapi, previše gumenasti. :| Ja od njih samo naručujem piletinu. Ako budeš dolazio
u ove krajeve odvešće tebe Dejl na mnogo bolje ćevape. ;-) :D
Zadnji put ih jeo tu u 2006, mozda su promijenili recept u medjuvremenu. :D Sve u svemu vazi, ako budem dolazio obavijesticu te i idemo. :)

Je li Underground jos uvijek na nogama? Ja svaki put kad dodjem u Tuzlu, mjesta koja su bila aktuelna prethodnih godina nestala, a skroz druga se otvorila. Doduse zadnji put sam bio u 2009, tako da vjerujem da je se mnogo toga promijenilo. :-D
Bloo
Globalna šefica

#1769 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

jebote ko će sad ovo iščitat sve... :|
Bloo
Globalna šefica

#1770 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

Tito_i_Partija wrote:Sjo Dejl havlja cevape. :D

Ja sam Dejla uvijek nekako zamislj'o ovako:

Image

da je ovakav, odmah bi ga zbola...viljuškom...pa nastavila jest nehipsterske ćevape :D
Bloo
Globalna šefica

#1771 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

dale cooper wrote:
Ne mora uopšte, nije to neko mjerilo kvaliteta, barem meni.
indeed...npr kad pogledaš npr. tekstove nekih metal pjesmi i kad bi preveo dobio bi Ivanu Brliž-Mažuranić i šumu striborovu / Tolkiena...
ili depresiju i pop satanizam...

I go with the flow...nije bitno koji je žanr ili da li je masovno prihvaćena..il mi legne tekst ili melodija ili nešto treće i to je ono što mi je čini vrijednom (meni)
Russki

#1772 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Russki »

Bloo wrote:ne znam da li je iko naletio na ovo
Nergal meets Nick Cave u epizodi Twin Peaksa :D

Dobra!!!

Nergalčina jebena, kakav lik!
Bloo
Globalna šefica

#1773 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

Russki wrote:
Bloo wrote:ne znam da li je iko naletio na ovo
Nergal meets Nick Cave u epizodi Twin Peaksa :D

Dobra!!!

Nergalčina jebena, kakav lik!
ništa pretjerano inovativno, ali slušljivo :D
Russki

#1774 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Russki »

samo be'emot! :D
Bloo
Globalna šefica

#1775 Re: MUSIC - ALL ABOUT!!!

Post by Bloo »

and now something completely different za petak naveče:D
Puddles the Clown!!!! i njegov Pity Party :D
2 metra visok klaun sa divnim rasponom glasa :D ili da citiram jednog oduševljenog slušatelja:

It's like... Andrew Lloyd Webber personally made you in a lab, with guidance by the ghost of Andy Kaufmann, and molded your vocal chords into the combined likeness of Elvis, Roy Orbison and Freddy Mercury, and magic'd you back to vaudevillian times.

Post Reply