Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

jasko_ba

#1751 Re: Svijet bez religija

Post by jasko_ba »

"Arapi nemaju više kreativne snage. Islam ne doprinosi intelektualnom životu, on ne želi raspravljati. U njemu se više ne misli. On ne proizvodi razmišljanja, nema umjetnosti, nema znanosti, nema viziju koja bi mogla promijeniti svijet. Ovo ponavljanje je znak njegovog kraja. Arapi će i dalje postojati, ali oni neće učiniti svijet boljim."
Optimus Prime

#1752 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: kako nije dokaz , da knjiga stara 1400 govori a nauka tek sad otkrije, objasni kako to nije dokaz?
pa kako onda objasniti da Kuran spominje:

1. Naucne cinjenice koje nauka tek sad otkriva
2. brojcana cuda koje nauka tek sad otkriva
3. nagovjestaj buducih dogadjaja koje mi tek sad vidjamo
4. Lingvisticka cuda Kurana, gdje su tekstovi poeticni, simtricni i imaju prstenastu kompoziciju
5. Historiska cuda Kurana koje nauka tek sad otkriva
6. Nadnaravnost Kurana prilikom lijecenja Kuranom, exorcizam.
Mozda mi zivimo u matrixu ...? :)
Nabrojano su samo dokazi da ga je smislio neko pametniji od nas u to vrijeme, ali i dalje ne znaci niti je ikakav dokaz da je to bio bog :)

Kako znas da nije dokaz postojanja civilizacije starije od nas, a koja nam je kroz tu i te knjige prije 1400-5000 godina davala neke upute i ucila nas zivotu? S obzirom da je nakon Tore bila Biblija, a koja je dosta toga preuzela iz Tore, a nakon Biblije Kur'an, koji je opet dosta toga preuzeo iz Biblije,a sami tim i iz Tore....meni to sve izgleda k'o upgrade Windowsa :D

Kako znas da nije dokaz vanzemaljske inteligencije koja nam je te knjige dala da bi nas lakse kontrolisala?

Kako znas da je BAS dokaz postojanja boga?
Dokaži :D

Jer, to sto ti licno vjerujes da je sve sto pises dokaz postojanja boga, isto tako moze biti i dokaz ovih stvari koje ja nabrojah. Jedino zajednicko tome jeste CINJENICA da sve - Pretpostavljamo. Ne i da zaista znamo :D
Vanzemaljci napisali kuran? :-)

Sve sto stoji u kuranu je savrseno konzistentno sa nivoom ne-/znanja ljudi iz 6. stoljeca tako da ne postoje naznake da kuran nisu mogli napisati Muhamed ili ljudi iz njegovog okruzenja.

Ovih 6. Smrckovih tacka su naravno sve nebuloze.

Pomisliti da su kuran napisali vanzemaljci je naravno nebuloza slicnog ranga.
chupacabra

#1753 Re: Svijet bez religija

Post by chupacabra »

Neko je ovdje ranije napisao da ga je stid za smrcka. Tako se i ja osjecam. Mene stid za njega. Zivimo u drustvu u kojem sistem edukacije toliko zakaze, da na kraju odrastao covjek prezentira "dokaze" o nastanku svijeta iz mejtefa.
Smrcak15

#1754 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:sta je tacno opisano, meni je jednom prilikom receno da su slojevi atmosfere!
Pogresno ti je protumaceno jer kuran negira da se radi o slojevima atmosfere nego univerzumima u slojevima zato sto kaze nama najblize nebo/univerzum okicen zvijezdama
Smrcak15

#1755 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: kako nije dokaz , da knjiga stara 1400 govori a nauka tek sad otkrije, objasni kako to nije dokaz?
pa kako onda objasniti da Kuran spominje:

1. Naucne cinjenice koje nauka tek sad otkriva
2. brojcana cuda koje nauka tek sad otkriva
3. nagovjestaj buducih dogadjaja koje mi tek sad vidjamo
4. Lingvisticka cuda Kurana, gdje su tekstovi poeticni, simtricni i imaju prstenastu kompoziciju
5. Historiska cuda Kurana koje nauka tek sad otkriva
6. Nadnaravnost Kurana prilikom lijecenja Kuranom, exorcizam.
Mozda mi zivimo u matrixu ...? :)
Nabrojano su samo dokazi da ga je smislio neko pametniji od nas u to vrijeme, ali i dalje ne znaci niti je ikakav dokaz da je to bio bog :)

Kako znas da nije dokaz postojanja civilizacije starije od nas, a koja nam je kroz tu i te knjige prije 1400-5000 godina davala neke upute i ucila nas zivotu? S obzirom da je nakon Tore bila Biblija, a koja je dosta toga preuzela iz Tore, a nakon Biblije Kur'an, koji je opet dosta toga preuzeo iz Biblije,a sami tim i iz Tore....meni to sve izgleda k'o upgrade Windowsa :D

Kako znas da nije dokaz vanzemaljske inteligencije koja nam je te knjige dala da bi nas lakse kontrolisala?

Kako znas da je BAS dokaz postojanja boga?
Dokaži :D

Jer, to sto ti licno vjerujes da je sve sto pises dokaz postojanja boga, isto tako moze biti i dokaz ovih stvari koje ja nabrojah. Jedino zajednicko tome jeste CINJENICA da sve - Pretpostavljamo. Ne i da zaista znamo :D
Vanzemaljci napisali kuran? :-)

Sve sto stoji u kuranu je savrseno konzistentno sa nivoom ne-/znanja ljudi iz 6. stoljeca tako da ne postoje naznake da kuran nisu mogli napisati Muhamed ili ljudi iz njegovog okruzenja.

Ovih 6. Smrckovih tacka su naravno sve nebuloze.

Pomisliti da su kuran napisali vanzemaljci je naravno nebuloza slicnog ranga.
Kazes nebuloze, evo iz prve tacke cu ti dati samo jednu stvar pored stotine razlicitih primjera

U kuranu se spominje da imaju valovi na dnu mora gdje se prst pred okom nevidi naucnici 2013 pronadju valove ispod povrsine 3 milje velike kao zgrade. Objasni kako je neko mogao to znati u muhammedovo vrijeme? A da nepricam o masa drugih primjera.
Smrcak15

#1756 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

chupacabra wrote:Neko je ovdje ranije napisao da ga je stid za smrcka. Tako se i ja osjecam. Mene stid za njega. Zivimo u drustvu u kojem sistem edukacije toliko zakaze, da na kraju odrastao covjek prezentira "dokaze" o nastanku svijeta iz mejtefa.
Umij se malo sjedi i duboko disi , vidjet ces da ce te proci to sto te spopalo ;)

Reci mi sta sam to pogresno rekao po pitanju nastanka svijeta?

Zasto mi se niko ne usudi suprostaviti sa jasnim dokazima da ja grijesim umjesto da me optuzuju da sam najcrnija babaroga te ovakav te onakav. Ma ja bi covjece trebao da placem nad vama a ne vi nad mnom
Optimus Prime

#1757 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
Kazes nebuloze, evo iz prve tacke cu ti dati samo jednu stvar pored stotine razlicitih primjera

U kuranu se spominje da imaju valovi na dnu mora gdje se prst pred okom nevidi naucnici 2013 pronadju valove ispod povrsine 3 milje velike kao zgrade. Objasni kako je neko mogao to znati u muhammedovo vrijeme? A da nepricam o masa drugih primjera.
To naravno nije niko mogao znati ali ono sto pise u kuranu ne opisuje taj fenomen. Ti si samo umislio da je to opis tog fenomena. :D

I ne trebas ponovo postirati masu tvojih primjera. Svi su na isti kalup i svi su podjednako bezvrijedni. Nema dvije hefte da sam ti opsiro objasni zasto.
Ali izgleda da patis od amnezije.
Smrcak15

#1758 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:

To naravno nije niko mogao znati ali ono sto pise u kuranu ne opisuje taj fenomen. Ti si samo umislio da je to opis tog fenomena. :D
Kazes ne opisuje
24:40. Ili kao tmine u moru dubokom, prekriva ga talas, iznad njega talas, iznad njega oblaci. Tmine, jedna iznad druge. Kad bi izvadio ruku svoju, jedva bi je vidio! A onaj kome Allah ne načini svjetlo, tad nema za njega svjetla nikakva.
Optimus Prime

#1759 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:

Kazes ne opisuje
24:40. Ili kao tmine u moru dubokom, prekriva ga talas, iznad njega talas, iznad njega oblaci. Tmine, jedna iznad druge. Kad bi izvadio ruku svoju, jedva bi je vidio! A onaj kome Allah ne načini svjetlo, tad nema za njega svjetla nikakva.
Ne opisuje, jer se radi o prilicno nepreciznoj tvrdnji koja u biti moze znaciti bilo sta.

U ovom slucaju se i dodatno manipulise sa prevodom:

"ili su kao tmine nad dubokim morem koje prekrivaju talasi sve jedan za drugim, iznad kojih su oblaci, sve tmine jedna iznad drugih, prst se pred okom ne vidi - a onaj kome Allah ne da svjetlo neće svjetla ni imati."

Prilino je jasno da se ovdje spominju povrsinski talasi

A ukoliko i nisu, sama cinjenica da postoji prostor u kojem se ovaj ajet moze tumaciti i na jedan i na drugi nacin,cine tvoj "dokaz" naucno bezvrijednim.
Ti bi to, kao diplomirani elektrotehnicar morao znati.
Lopov-eliminator

#1760 Re: Svijet bez religija

Post by Lopov-eliminator »

chupacabra wrote:Neko je ovdje ranije napisao da ga je stid za smrcka. Tako se i ja osjecam. Mene stid za njega. Zivimo u drustvu u kojem sistem edukacije toliko zakaze, da na kraju odrastao covjek prezentira "dokaze" o nastanku svijeta iz mejtefa.
To sam ja napisao. Hajde sto on vjeruje u odredjenu varijantu nastanka svijeta, pravi problem je sto sve one koji se ne slazu s njim izjednacava s neznalicama koje misle da je 2+2=3 ili 6.
skupljac_zeljeza

#1761 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

Lopov-eliminator wrote: To sam ja napisao. Hajde sto on vjeruje u odredjenu varijantu nastanka svijeta, pravi problem je sto sve one koji se ne slazu s njim izjednacava s neznalicama koje misle da je 2+2=3 ili 6.
Ne mora biti uvijek 4, posebno ako je sa PDV-om. :P
Smrcak15

#1762 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Ne opisuje, jer se radi o prilicno nepreciznoj tvrdnji koja u biti moze znaciti bilo sta.

"ili su kao tmine nad dubokim morem koje prekrivaju talasi sve jedan za drugim, iznad kojih su oblaci, sve tmine jedna iznad drugih, prst se pred okom ne vidi - a onaj kome Allah ne da svjetlo neće svjetla ni imati."

A ukoliko i nisu, sama cinjenica da postoji prostor u kojem se ovaj ajet moze tumaciti i na jedan i na drugi nacin,cine tvoj "dokaz" naucno bezvrijednim.
Razlika izmedju mene i tebe sto ja znam citati orginalni kuran a ti neznas, lakse mi je provjeriti jeli tacno prevedeno ili nije dok je to za tebe spansko selo ti se samo mozes oslanjati na prevod.

talasi sve jedan za drugim , ovo nije tacno prevedeno jer se kaze tmina u dubokom moru prekriva je talas , iznad je talas, iznad je oblak.

Koristi se rijeci min fewkihi --->iznad dva puta

Nemoze nista drugo znaciti osim da je talas u mracnim dubinama mora jer koristi rijec jagshahu prekriva te tmine pa poslije kaze iznad tih talasa su drugi talasi a iznad tih talasa su oblaci.

Neupustaj se u teren koji nepoznajes ako mislis da ides u taj nepoznat teren bez znanja kako bi me samo osporio a ja ako bolje poznajem teren i znam gdje je minirano samo ces intelektualno nastradati ;)

Tvoje je da kriticki postavljas pitanja a nije tvoje da osporavas ako nemas dovoljno znanja o tome, jer si u istoj situaciji kao sudent koji je tek poceo na kurs da ide i da ispravlja svog profesora koji predaje na fakultetu 20 godina.
fatamorgana

#1763 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

aurora313 wrote:Smrčka za poslanika!
Ma cvrčka za Homeinija! :thumbup:
Smrcak15

#1764 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Lopov-eliminator wrote:
To sam ja napisao. Hajde sto on vjeruje u odredjenu varijantu nastanka svijeta, pravi problem je sto sve one koji se ne slazu s njim izjednacava s neznalicama koje misle da je 2+2=3 ili 6.
Moje vjerovanje i kur'ansko je da je svijet nastao sa Big bangom. A de nam reci ti kako vjerujes da je nastalo ako nije sa Big bangom-velikim praskom???
animals

#1765 Re: Svijet bez religija

Post by animals »

Problem je evolucija..
a ti Smrcak, ne evoluiras..
to je tvoj najveci problem..
vremena se mjenjaju, a ti stoji ukopan..
Smrcak15

#1766 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

animals wrote:Problem je evolucija..
Evo jedno kontranapad pitanje za tebe pa da vidimo sta ces odgovoriti?

Dali vjerujes da slucajni dogadjaji stvaraju kompleksne strukture?? Naprimjer da slucajnim dogadjajima se stvori masina?
animals

#1767 Re: Svijet bez religija

Post by animals »

Smrcak15 wrote:

Dali vjerujes da slucajni dogadjaji stvaraju kompleksne strukture?? Naprimjer da slucajnim dogadjajima se stvori masina?
Slucajnim ili neslucajnim, stvara se, ide se naprijed..
ljudi imaju mozak, i upotrebljavaju ga..
razvijaju se..zato ga imaju..
nekad bude slucajno, nekad ciljano..
fatamorgana

#1768 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

Smrcak15 wrote:

Kakva mašina? Jel' pisaća naprimjer?
Lavabo

#1769 Re: Svijet bez religija

Post by Lavabo »

Gdje počinje Smrcak, tu prestaje logika.
Smrcak15

#1770 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

animals wrote:
Smrcak15 wrote:

Slucajnim ili neslucajnim, stvara se, ide se naprijed..
ljudi imaju mozak, i upotrebljavaju ga..
razvijaju se..zato ga imaju..
nekad bude slucajno, nekad ciljano..
Izbjegavas odgovor, pitam te jos jednom

Dali vjerujes da slucajni dogadjaji- random events stvaraju kompleksne strukture kao molekularne masine, robote, motore, postrojenja za napajanje energijom u celijama, sprovodjenje kablova kroz ljudsko tijelo nerve koje izgledaju kao kablovi sa izolacijom i mnogo toga jos

Dali slucajni dogadjaji mogu da stvore sve ovo?
Smrcak15

#1771 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

fatamorgana wrote:
Smrcak15 wrote:

Kakva mašina? Jel' pisaća naprimjer?
Ne, govorim o molekularnim masinama kao atp sinteza u celijama to je postrojenje za napjanje energijom za robote koji hodaju na dvije noge u celijama i raznose terete sa dvije ruke, koriste slican sistem re route kao u gps kad hoce da zaobidju prepreku potpomazu se izmedju sebe kad raznose terete po celijama itd
animals

#1772 Re: Svijet bez religija

Post by animals »

Smrcak15 wrote:

Dali vjerujes da slucajni dogadjaji- random events stvaraju kompleksne strukture kao molekularne masine, robote, motore, postrojenja za napajanje energijom u celijama, sprovodjenje kablova kroz ljudsko tijelo nerve koje izgledaju kao kablovi sa izolacijom i mnogo toga jos

Vjerovatno Kuran i Allah stvorili..
Smrcak15

#1773 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Lavabo wrote:Gdje počinje Smrcak, tu prestaje logika.
Pokazi dokazom da ljudi vide, a ne da na suho ispaljujes projektile u pogresan pravac bez da ista pogodis
Smrcak15

#1774 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

animals wrote:
Smrcak15 wrote:

Vjerovatno Kuran i Allah stvorili..
Stani malo , polij se vodom, dodji sebi ba, buncas mi nesto, kakav ba Kuran stvorio svijet???
Optimus Prime

#1775 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
Optimus Prime wrote:

Razlika izmedju mene i tebe sto ja znam citati orginalni kuran a ti neznas, lakse mi je provjeriti jeli tacno prevedeno ili nije dok je to za tebe spansko selo ti se samo mozes oslanjati na prevod.

talasi sve jedan za drugim , ovo nije tacno prevedeno jer se kaze tmina u dubokom moru prekriva je talas , iznad je talas, iznad je oblak.

Koristi se rijeci min fewkihi --->iznad dva puta

Nemoze nista drugo znaciti osim da je talas u mracnim dubinama mora jer koristi rijec jagshahu prekriva te tmine pa poslije kaze iznad tih talasa su drugi talasi a iznad tih talasa su oblaci.

Neupustaj se u teren koji nepoznajes ako mislis da ides u taj nepoznat teren bez znanja kako bi me samo osporio a ja ako bolje poznajem teren i znam gdje je minirano samo ces intelektualno nastradati ;)

Tvoje je da kriticki postavljas pitanja a nije tvoje da osporavas ako nemas dovoljno znanja o tome, jer si u istoj situaciji kao sudent koji je tek poceo na kurs da ide i da ispravlja svog profesora koji predaje na fakultetu 20 godina.
Nisam ni ocekivao da ces ti skontati kako jedna banalna, nejasna, neprecizno dvosmislena i neopsirna izjava u naucnom smislu ne moze biti nikakav dokaz za navodno tajno znanje. Jer ti si ipak prilicno izgubljen slucaj a to su manje vise svi ucesnici na forumu vec davno primijetili.

Ali nebitno, ne pisem ja ovo zbog tebe, nego zbog ostalih citalaca.
Locked