U clanku pise da su izgubili na vrijednosti na trzistu kapitala. To nikako nije gubitak kakav je ovaj od 3.5 mld.supercali wrote:onda pitaj strucnjake koji su to izjaviliBodkin wrote:
Netacno. Tj ova izjava nema smisla. Ne postoji indirektni gubitak. Gubitak od 3 milijarde i pad vrijednosti dionica su dvije razlicite stvari
Kutak za anti - VW trenutak
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Bodkin
#1751 Re: Kutak za anti - VW trenutak
- supercali
#1752 Re: Kutak za anti - VW trenutak
naravno da nije to niko nije ni izjednacioBodkin wrote:U clanku pise da su izgubili na vrijednosti na trzistu kapitala. To nikako nije gubitak kakav je ovaj od 3.5 mld.supercali wrote:onda pitaj strucnjake koji su to izjaviliBodkin wrote:
Netacno. Tj ova izjava nema smisla. Ne postoji indirektni gubitak. Gubitak od 3 milijarde i pad vrijednosti dionica su dvije razlicite stvari
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#1753 Re: Kutak za anti - VW trenutak
Afera se desila krajem septembra,odnosno krajem kvartala,pa neki uvid u stvarni pad prodaje nema sanse da smo mogli vidjeti. Za nesto precizniju procjenu odnosno pad ili rast prodaje trebali bi sacekati rezultate 4 kvartalaMaystor wrote:Ma naravno. VW prodaje auta kao da se ništa nije desilo, idu ko halva (što i mene iznenađuje, očekivao sam kratkotrajan pad). Oni su i u ovom kvartalu ostvarili profit od 3,5 milijarde, ali se potrošili 7 za inicijalnu sanaciju štete, tako da su u minusu još 3,5.Bodkin wrote:obicno ne zalazim na ove auto teme ali sam radio u autoindustriji pa me ovo privuklo. gubitak nije 21 milijarda. gubitak za ovaj kvartal je 3 milijarde.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1754 Re: Kutak za anti - VW trenutak
Vw ce izaci jos jaci i bolji iz ovog sranja.
Sto se mene tice, ja im halalim.
Dosta familije radi za njih, prijatelja, a i da ne rade, ne bi im prizeljkivao kraj.
Zivio citroen!!!!
Sto se mene tice, ja im halalim.
Dosta familije radi za njih, prijatelja, a i da ne rade, ne bi im prizeljkivao kraj.
Zivio citroen!!!!
- sema911s
#1755 Re: Kutak za anti - VW trenutak
konektovan wrote:Vw ce izaci jos jaci i bolji iz ovog sranja.![]()
Sto se mene tice, ja im halalim.![]()
Zivio citroen!!!!
firma mi zavisi od njih(radimo i za psa, i bmw i merc) ali oni placaju najvise i nekako poslovat sa njima je ugodno,.,
Mercedes i BMW postavljaju tako visoke uslove kontrole, da je to bolesno, dok vag trazi neku sredinu(imaju svoje zahtjeve ali ne seru previse)
dok psa samo gledaju cijenu,
-
condy
#1756 Re: Kutak za anti - VW trenutak
psa i mi Bosanci imamo neke sličnosti 
- sema911s
#1757 Re: Kutak za anti - VW trenutak
svi gledamo da prodjemo sto jeftinije a da dobijemo sto bolji proizvod,. oni za svaki dio pitaju kako se cijena moze smanjit, u ovih 5 mjeseci je bilo simpaticno kako ljudi brinu o cijeni, al kada pogledas historiju sarafe su trazili jeftinije,., pa nemoze tocondy wrote:psa i mi Bosanci imamo neke sličnosti
a mercedes za dio koji treba da nosi tezinu auta max 2tone, traze da isti izdrzi 3,7tona opterecenje u trajanju 480h na simulaciji voznje i istezanje ne vise od 1% na citavom elementu, jest da komad metala plate dobro al koja ce budala da optereti auto toliko,. mada i taj dio nece iskusit toliku silu, pritisak i torturu u zivotu,. mada se nikada nezna
-
Lolobrigida
#1758 Re: Kutak za anti - VW trenutak
Jbg, zato je Mercedes premium brand I tu je gdje jeste I zato je PSA tu gdje jeste. Za sve ostalo, tu je da lažemo kako smo dobili vise za manje 
- konektovan
#1759 Re: Kutak za anti - VW trenutak
Jest, kako da ne. A je l' plate u Mercedesu i anti korozivnu zastitu, recimo, da joj bude garancija 12 godina, a da moze izdrzati 30 godina???? Bas je Mercedes taj koji je stedio na svemu, koji je gledao da ustedi na nekim od najvaznijih stvari, a da papreno prodaje vozila, al' nije sam u svakom slucaju. Tako da, sema i lolo, lazite vi sebe.Lolobrigida wrote:Jbg, zato je Mercedes premium brand I tu je gdje jeste I zato je PSA tu gdje jeste. Za sve ostalo, tu je da lažemo kako smo dobili vise za manje
-
Lolobrigida
#1760 Re: Kutak za anti - VW trenutak
Auu, kakvo ograničeno razmišljanje. Jest, hajmo kao kontraprimjer navesti nešto što je bio problem, a njih svi imaju I imat će, ne može se od toga u poslu pobjeći, ali ćemo zato zanemariti xxx dobrih stvari i prednosti koje taj brand ima u odnosu na ovaj drugi. Superkonektovan wrote:Jest, kako da ne. A je l' plate u Mercedesu i anti korozivnu zastitu, recimo, da joj bude garancija 12 godina, a da moze izdrzati 30 godina???? Bas je Mercedes taj koji je stedio na svemu, koji je gledao da ustedi na nekim od najvaznijih stvari, a da papreno prodaje vozila, al' nije sam u svakom slucaju. Tako da, sema i lolo, lazite vi sebe.Lolobrigida wrote:Jbg, zato je Mercedes premium brand I tu je gdje jeste I zato je PSA tu gdje jeste. Za sve ostalo, tu je da lažemo kako smo dobili vise za manje
Last edited by Lolobrigida on 30/10/2015 13:21, edited 1 time in total.
- amar1994
#1761 Re: Kutak za anti - VW trenutak
kad smo vec kod mercedesa,ovo je pravi mercedes
:

:
- supercali
#1762 Re: Kutak za anti - VW trenutak
Kad smo konkretno kod pezoa ne zaboravi da je to drugi najstariji proizvodjac automobila na svijetu cisto informacije radiLolobrigida wrote:Auu, kakvo ograničeno razmišljanje. Jest, hajmo kao kontraprimjer navesti nešto što je bio problem, a njih svi imaju imat će, ne može se od toga u poslu pobjeći, ali ćemo zato zanemariti xxx dobrih stvari i prednosti koje taj brand ima u odnosu na ovaj drugi. Superkonektovan wrote:Jest, kako da ne. A je l' plate u Mercedesu i anti korozivnu zastitu, recimo, da joj bude garancija 12 godina, a da moze izdrzati 30 godina???? Bas je Mercedes taj koji je stedio na svemu, koji je gledao da ustedi na nekim od najvaznijih stvari, a da papreno prodaje vozila, al' nije sam u svakom slucaju. Tako da, sema i lolo, lazite vi sebe.Lolobrigida wrote:Jbg, zato je Mercedes premium brand I tu je gdje jeste I zato je PSA tu gdje jeste. Za sve ostalo, tu je da lažemo kako smo dobili vise za manje
- sema911s
#1763 Re: Kutak za anti - VW trenutak
druze za taj mercedes prije 6mjeseci se uvjerim sto je toliko skup, i sto ti ljudi trose milione na razvoj i sto me jebu vec od prvog dana od kada se vrati u Bosnu da radim, na 160+ zabio se u megana(dobar je to auto) slomio samo podlakticu, kuk nesto malo, koljeno, izgrebalo me staklo, nesto na plucima od pojasa se shebalo, kazu da sam mogao hodat samo da se nisam onesvjestio i ukenjo od straha( putnicki dio merca toliko bio ostecenj da su uspjeli otvorit vrata i mene izvadit bez mnogo muke, megan je dobio novi motor od pet ipo litri al sasija mu nije mogla izdrzatkonektovan wrote:Jest, kako da ne. A je l' plate u Mercedesu i anti korozivnu zastitu, recimo, da joj bude garancija 12 godina, a da moze izdrzati 30 godina???? Bas je Mercedes taj koji je stedio na svemu, koji je gledao da ustedi na nekim od najvaznijih stvari, a da papreno prodaje vozila, al' nije sam u svakom slucaju. Tako da, sema i lolo, lazite vi sebe.Lolobrigida wrote:Jbg, zato je Mercedes premium brand I tu je gdje jeste I zato je PSA tu gdje jeste. Za sve ostalo, tu je da lažemo kako smo dobili vise za manje
a to garancija 12 godina,., ne znam cime se u zivotu bavis mene muka natjera da pocnem radit u metalnoj ind. i te zastite i to uhh kako se varas(radi to ali)
sigurno ces se nadovezat na w203 ikoroziju( razlog je tome sto su u africi strajkovali pa ih ispali pa da kupci nebi cekali rusi i talijani im ponude celik super kvalitete, koji po njima ne korodira nikako i gle cuda za 6god isti se raspada, ista firma je pravila BMW e60 i f10 nosace sjedista koji su tak rec bili u toplom i suhom i poceli korodirat,
i da koji to metal (povrsinski zasticen) nece nakog godina izlaganja elemntima pocet korozirat, jer ti slojevu su par mikrona sve preko je skupo,.,
al dobro ti vjeruj u sta hoces ja cu svoje,., nebi valjalo da svi vozimo isto,., nee bi se imali na sta vadit i oko cega pricat
- konektovan
#1764 Re: Kutak za anti - VW trenutak
Sema, nakon tog udesa, nisu ti sve na broju izgleda, al' eto, bolje se razbiti u mecki sa stilom.
Poz za lolu, i on je imao izgleda slicnu situaciju.
-
Lolobrigida
#1765 Re: Kutak za anti - VW trenutak
Konekcijo 
- sema911s
#1766 Re: Kutak za anti - VW trenutak
jbga nisu mi nikada bile na broju, niti ce,., samo ti kazem da je bilo neko drugo avto imao bi srecu i neebih ti sada pisaookonektovan wrote:Sema, nakon tog udesa, nisu ti sve na broju izgleda, al' eto, bolje se razbiti u mecki sa stilom.![]()
-
ado-šampion
#1767 Re: Kutak za anti - VW trenutak
Ne bih da opet pokrecem glupe rasprave, ali za Pezo je ocigledno da dosta stede na kvalitetu svojih vozila. Dovoljno je uzeti kljuc 5 godina starog Pezoa 308 ili 207 i pogledati u kakvom je stanju ona gumirana plastika na oklopu. Konkretno na manje od 7 godina starom autu se bukvalno raspada, otpadaju joj dijelovi. A tako banalna stvar. Da ne idem dalje. Postoji razlog zasto tako puno gube na cijeni.
- konektovan
#1768 Re: Kutak za anti - VW trenutak
Zavisi koliko je koristeno vozilo, tj. daljinac. Tako je i kod svakog drugog proizvodjaca, tako da ti logika i nije bas ok. Meni je veci problem hrdja na tzv. premium vozilima, k'o npr. Bmw, Murcedes, nego guma na oklopu.ado-šampion wrote:Ne bih da opet pokrecem glupe rasprave, ali za Pezo je ocigledno da dosta stede na kvalitetu svojih vozila. Dovoljno je uzeti kljuc 5 godina starog Pezoa 308 ili 207 i pogledati u kakvom je stanju ona gumirana plastika na oklopu. Konkretno na manje od 7 godina starom autu se bukvalno raspada, otpadaju joj dijelovi. A tako banalna stvar. Da ne idem dalje. Postoji razlog zasto tako puno gube na cijeni.
- supercali
#1769 Re: Kutak za anti - VW trenutak
Ne pises ni sada nego tipkassema911s wrote:jbga nisu mi nikada bile na broju, niti ce,., samo ti kazem da je bilo neko drugo avto imao bi srecu i neebih ti sada pisaookonektovan wrote:Sema, nakon tog udesa, nisu ti sve na broju izgleda, al' eto, bolje se razbiti u mecki sa stilom.![]()
- sema911s
#1770 Re: Kutak za anti - VW trenutak
sljamsung note 3, ima penkalo, prepozanje svrakopis,supercali wrote:Ne pises ni sada nego tipkassema911s wrote:jbga nisu mi nikada bile na broju, niti ce,., samo ti kazem da je bilo neko drugo avto imao bi srecu i neebih ti sada pisaookonektovan wrote:Sema, nakon tog udesa, nisu ti sve na broju izgleda, al' eto, bolje se razbiti u mecki sa stilom.![]()
- supercali
#1771 Re: Kutak za anti - VW trenutak
Isto ne pises nego skrabas 
- konektovan
#1772 Re: Kutak za anti - VW trenutak
Dobro je, vas trojica. 
- johntra
#1773 Re: Kutak za anti - VW trenutak
iako se često ne slažem sa Adom, imam iz bližeg okruženja slučaj da su dugmad otišla u helać skroz...C4 Picasso, 2010 godište...konektovan wrote:Zavisi koliko je koristeno vozilo, tj. daljinac. Tako je i kod svakog drugog proizvodjaca, tako da ti logika i nije bas ok. Meni je veci problem hrdja na tzv. premium vozilima, k'o npr. Bmw, Murcedes, nego guma na oklopu.ado-šampion wrote:Ne bih da opet pokrecem glupe rasprave, ali za Pezo je ocigledno da dosta stede na kvalitetu svojih vozila. Dovoljno je uzeti kljuc 5 godina starog Pezoa 308 ili 207 i pogledati u kakvom je stanju ona gumirana plastika na oklopu. Konkretno na manje od 7 godina starom autu se bukvalno raspada, otpadaju joj dijelovi. A tako banalna stvar. Da ne idem dalje. Postoji razlog zasto tako puno gube na cijeni.
- sema911s
#1774 Re: Kutak za anti - VW trenutak
jebes ti moju uciteljicu Bosanskogsupercali wrote:Isto ne pises nego skrabas
-
ado-šampion
#1775 Re: Kutak za anti - VW trenutak
Logika je ok, jer je kljuc prije 2 godine dosao u ok stanju a sad se oklop raspada, nit je ispadao nit ista, normalno koristen. Napravljen je od gumene plastike koju mozes noktima "poderati". Za usporedbu, na BMWu na kljucu oklop mozes pokvariti samo da ga lupas cekicem, slicno na VWu (npr. kljuc od Passata 6), sto je i normalno.konektovan wrote:Zavisi koliko je koristeno vozilo, tj. daljinac. Tako je i kod svakog drugog proizvodjaca, tako da ti logika i nije bas ok. Meni je veci problem hrdja na tzv. premium vozilima, k'o npr. Bmw, Murcedes, nego guma na oklopu.ado-šampion wrote:Ne bih da opet pokrecem glupe rasprave, ali za Pezo je ocigledno da dosta stede na kvalitetu svojih vozila. Dovoljno je uzeti kljuc 5 godina starog Pezoa 308 ili 207 i pogledati u kakvom je stanju ona gumirana plastika na oklopu. Konkretno na manje od 7 godina starom autu se bukvalno raspada, otpadaju joj dijelovi. A tako banalna stvar. Da ne idem dalje. Postoji razlog zasto tako puno gube na cijeni.
To je samo jedna banalna stvar, da ne idemo dalje. Nije bitan taj oklop kljuca uopste, ali je bitna poenta, jer se na tom banalnom primjeru vidi koliko je proizvodjacu bitan kvalitet izrade. Rekao sam vec nekoliko puta, dobra auta kojim kvalitet izrade definitivno nije prioritet, tako da vjerujem u ovo sto Sema prica.
To sto pojedini modeli BMWa i Mercedesa hrdjaju na odredjenim mjestima, sto je tvornicka ljudska greska, jer niko nije savrsen, zaista nije argument. Da, svi stede, bez izuzetka, jer je svima profit najbitniji, logicno jer rade to sto rade zbog profita. Razlika je sto neki stede manje, neki vise, a neki puno vise.