Kako nastadosmo? Iz nicega, bog, vanzemaljci, ili...?
- KB9
#1751 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
treba premjestit temu kad vec toliko drobite o religijama
-
sumirprimus
#1752 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
ne bih se slozio.sizifinho wrote:svete knjige su samo jedan od pokušaja čovjeka da se smjesti u centar univerzuma
eto svemir stvoren da bismo mi živjeli
religija je tu da da odgovore na pitanja..
da poveze ljude,objasni neobjasnjivo,ponudi sigurnost,utjehu i nadu u bolje sutra.
skup pravila ponasanja u ljudskim zajednicama radi uspostave reda i discipline,a otklona od haosa anarhije i beznadja...
pricamo o pocecima..
pa i pozitivnu ulogu koju su ove monoteisticke religije odigrale u istorji i organizaciji ljudskog roda...
10 bozjih zapovijedi ko god ih izmislio genijalna stvar kao seta pravila zakona po kojima ljudi trebaju zivjet i ponasati se...
i sve poslije njih...
p.s sto ne iskljucuje i tvoju konstataciju, pitanje antropocentrizma, ko je glavni baja, u centru svemira,desavanja,paznje...
naravno tu je nauka koja daje odgovore na neka pitanja,ali i do tih spoznaja da bi dosli,bio je potreban neki red...
recimo aristotel..
Last edited by sumirprimus on 05/03/2016 10:05, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#1753 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
tema kako nastadosmo,ni iz cega,bog. vanzemaljci, tri tackeKB9 wrote:treba premjestit temu kad vec toliko drobite o religijama
u cemu je problem?
nema problema.hvala prijatno.
zdR...
-
pemanapemani
#1754 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Po potrebi, svete knjige (Tora, Kuran, Biblija...) kao mitovi i kao istinite price, sve zavisi od trenutnih okolnosti
.
-
sizifinho
#1755 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
ma slazem se ja s tim sto si napisao, bilo mi je mrsko kucat sve to jer mislim da je to nekako po defaultu logicnosumirprimus wrote:ne bih se slozio.sizifinho wrote:svete knjige su samo jedan od pokušaja čovjeka da se smjesti u centar univerzuma
eto svemir stvoren da bismo mi živjeli
religija je tu da da odgovore na pitanja..
da poveze ljude,objasni neobjasnjivo,ponudi sigurnost,utjehu i nadu u bolje sutra.
skup pravila ponasanja u ljudskim zajednicama radi uspostave reda i discipline,a otklona od haosa anarhije i beznadja...
pricamo o pocecima..
pa i pozitivnu ulogu koju su ove monoteisticke religije odigrale u istorji i organizaciji ljudskog roda...
10 bozjih zapovijedi ko god ih izmislio genijalna stvar kao seta pravila zakona po kojima ljudi trebaju zivjet i ponasati se...
i sve poslije njih...
p.s sto ne iskljucuje i tvoju konstataciju, pitanje antropocentrizma, ko je glavni baja, u centru svemira,desavanja,paznje...
naravno tu je nauka koja daje odgovore na neka pitanja,ali i do tih spoznaja da bi dosli,bio je potreban neki red...
recimo aristotel..
ali, antropicentrizam mi je veca falinka od bilo ceg u tim knjigama
-
sumirprimus
#1756 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
kojeg ako cemo posteno ni nakon sto je nauka preuzela primat nismo se odrekli...
-
sizifinho
#1757 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
zavisi kako kosumirprimus wrote:kojeg ako cemo posteno ni nakon sto je nauka preuzela primat nismo se odrekli...
ako neko završi fakultet, postane naučnik, to ne znači da će on prestat biti ograničen
oslobađanje okova je nešto što svi moramo proć sami sa sobom, a neki to odbijaju
dozvoljavam, postoje naučnici koji su uvjereni da je čovjek ipak alfa i omega
mada većina njih to ne smatra.
i da, samo bih da kažem da ne mislim da je nauka preuzela primat. Jer nauka nkad nije bila u konfliktu s religijom.
To je još jedna stvar. Nauka je sila sama od sebe koja ne treba uzet nečije mjesto. Religija se ne može mjeriti ni u najboljim danima sa najgorim danima nauke...
-
sumirprimus
#1758 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
eh oslobadjanje okova, sve je to dio slagalice, pa i religija kroz istoriju ljudskog roda jedna od etapa...
sve je dio skole...
sve je dio skole...
-
sizifinho
#1759 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
zato ja kazem da je Arthur C Clarke bio upravu kada je napisao knjigu Childhoods end
mozemo reci da su pecinska doba bila začeće covjecanstva
do sresnjeg vijeka smo zivjeli u infantilnosti
sad zivimo u djetinjstvu
koje se, nadam se, blizi kraju
mozemo reci da su pecinska doba bila začeće covjecanstva
do sresnjeg vijeka smo zivjeli u infantilnosti
sad zivimo u djetinjstvu
koje se, nadam se, blizi kraju
- Ludzak
#1760 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Mi smo nastali od političara.
-
sizifinho
#1761 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
to samo ludzaci
-
saimidin
#1762 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
delllboy79 wrote:Hehehehehe kako ti ljudi u bronzanom dobu napravise piramide., ako je bronza bila najtvrđi metal koji su poznavali?saimidin wrote:delllboy79 wrote:
Istina je zapisana u svetim knjigama , sve ima smisla i kristalno je jasno ako se citaju sa razumijevanjem . Treba ih citati i posmatrarati stvari i dogadđaje iz ugla covijeka koji je zivio u to vrijeme a rezonovati sa znanjem obrazovanog covijeka u danasnjem vremenu.
svete knjige su pokusaj ljudi iz bronzanog doba da odgovore na nepoznato im,
ali one su vise stranputica, jer su iz danasnje perspektive cista glupost.
Hajde pokisaj sa bronzanim alatom da kleses kamen?
napravili ih vanzemaljci, koje je bog poslao
- dildi
#1763 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Kako nastadosmo, vjecito pitanje....
- Dozer
#1764 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Naravno. A odgovor je vjerovatno vrlo logican i jednostavan, bar sto se tice direktno naseg nastanaka.
Logicno, kada to definitivno saznamo, onda cemo imati masu drugih pitanja. A mozda i necemo...ko zna...
Sve zavisi sta ce biti konacni odgovor za nas...
Logicno, kada to definitivno saznamo, onda cemo imati masu drugih pitanja. A mozda i necemo...ko zna...
- antonija
#1765 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Sve je nastalo od Boga !Dozer wrote:Naravno. A odgovor je vjerovatno vrlo logican i jednostavan, bar sto se tice direktno naseg nastanaka.
- Dozer
- kica
#1767 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
naravno, Bog nas je sve stvorio !antonija wrote:Sve je nastalo od Boga !Dozer wrote:Naravno. A odgovor je vjerovatno vrlo logican i jednostavan, bar sto se tice direktno naseg nastanaka.
-
sizifinho
#1768 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
jednako moguce kao i da su nas vanzemljaci stvorili
mozda su i oni nas bog
sve je moguce, ali nista nije sigurno.
mozda su i oni nas bog
sve je moguce, ali nista nije sigurno.
- Dozer
#1769 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Sto ja i govorim od starta 
- ibi
- Dozer
#1771 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Auh!
A njega? Ah...da... On nit' je rodjen, nit' je postao. On je oduvijek
Pri cemu nesto ne moze nastati iz nicega... ("njegove rijeci")
A njega? Ah...da... On nit' je rodjen, nit' je postao. On je oduvijek
Pri cemu nesto ne moze nastati iz nicega... ("njegove rijeci")
- Sanjarko
#1772 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Samo Bog !ibi wrote:Samo Allah !
Prijevod.
- stari_rastafari
#1773 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Mozda ovome dokumentaracu i nije upotpunosti mjesto na ovoj temi ali se svakako dotice mnogo rasprava ovdje a uz to je dobar nastavak mog zadnjeg posta. Nijeckao sam se da li da podijelim sa vama al posto mislim da su svi zakljucci iz dokmentarca jako vazni i zaista otvaraju oci pa se tako na kraju odlucih da ga postavim na ovu temu: The Handbook of Human Ownership. Nadati se da ce barem neko pogledati i siriti dalje.
Dokument nazalost ne odgovara na pitanja nastanka ali daje odgovor na dosta drugih pitanja
Dokument nazalost ne odgovara na pitanja nastanka ali daje odgovor na dosta drugih pitanja
- Connaisseur Karlin
#1774 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Nastali smo zahalljujuci kretanju kosmicke prasine.
- Dozer
#1775 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?
Odlican dokumentarac koji sam odgledao ranije, a koji zaista objasnjava masu stvari, ali ponajprije svjetski poredak i danas, ali i prije 2-3-5.000 godina.stari_rastafari wrote:Mozda ovome dokumentaracu i nije upotpunosti mjesto na ovoj temi ali se svakako dotice mnogo rasprava ovdje a uz to je dobar nastavak mog zadnjeg posta. Nijeckao sam se da li da podijelim sa vama al posto mislim da su svi zakljucci iz dokmentarca jako vazni i zaista otvaraju oci pa se tako na kraju odlucih da ga postavim na ovu temu: The Handbook of Human Ownership. Nadati se da ce barem neko pogledati i siriti dalje.
Nazalost, a ovo kazem bez ikakve namjere da bilo koga vrijedjam ili omalovazavam, ovaj dokumentarac mogu shvatiti oni koji su u zivotu prosli stosta i sreli se s mnogim stvarima koje su u njemu zaista dobro pojasnjene i rastavljene na proste faktore.
Kada kazem "prosli stosta u zivotu", to se ne odnosi na desetine derneka, vecernjih izlazaka, odlazaka s rajom na more, tipkanja i surfanja na kompjuteru i sl.
Odnosi se na stvaranje porodice, probleme na koje se nailazi kroz to, bar 10 godina radnog iskustva koje podrazumijeva kontakte i rad s ljudima raznih profila, putovanja izvan ove drzave i upoznavanje, a po mogucnosti i rad s ljudima izvana, kao i upoznavanje stanja, sistema i nacina zivota na drugim mjestima (drzavama i gradovima). Podrazumijeva i otvoren um, koji ce o svemu sto vidi i cuje razmisliti bez bilo kakvih okova koje namece neki interni sistem, religija, ili bilo sta drugo.
A onda, i analiticki sve to sagledati, posloziti, postaviti u nekakav ispravan dugogodisnji niz, i tek na osnovu toga stosta zakljuciti.
Svi oni koji nemaju ni djelic opisanih zivotnih iskustava, naprosto ne mogu razumjeti o cemu se govori u ovom dokumentarcu. Mislim, mogu razumjeti o cemu se govori, ali ni priblizno nece povjerovati u to i samo ce preko njega preci kao preko "gluposti". Nije to nista iznenadjujuce. Naprotiv, sasvim je normalno, jer upravo licna iskustva su nekakav faktor koji i te kako utice na razumijevanje svega oko nas.
Podrazumijeva se da godine starosti nisu neki pretjerani eliminatorni faktor, ali isto tako i jesu, jer mnoge stvari se naprosto ne mogu ni vidjeti, ni uociti, a ni shvatiti bez odredjene starosti, tj. bez odredjenih godina zivota u kojima bi se akumuliralo neko iskustvo i znanje.
Isto tako, neko moze imati i 100 godina, a da i dalje ne zna ni za sta dalje ili vise od svoje mikro-okoline, naprosto jer je nikada nije napustio, a samim tim nije ni imao priliku steci bilo kakvo drugo i drugacije znanje i svijest o bilo cemu.
Ali, iako dokumentarac ne daje direktne odgovore na bilo sta o ovome o cemu pricamo, ipak daje neke moguce pretpostavke. A one su najvidljivije na pocetku filma - mi uzgajamo sve oko sebe radi sebe i svog prezivljavanja. Da li je zaista toliko nemoguce da smo i mi samo neka vrsta stoke nekome, tj. hrana na neki nacin?
Last edited by Dozer on 16/03/2016 15:50, edited 1 time in total.