Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
- Dozer
#1751 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Nemojte NIKADA zaboraviti jednu cinjenicu - zadnjih 20 godina nas obrazovni sistem NE PROIZVODI pametne ljude. Da budemo do kraja iskreni, ovaj sistem namjerno proizvodi polupismene klimoglave, bez ikakvih mentalnih kapaciteta za progresivno razmisljanje i donosenje zakljucaka na osnovu znanja i iskustva.
To da smo bili cijenjeni kao radnici i strucnjaci van BIH je cinjenica, ali se, nazalost, u ogromnoj vecini slucajeva odnosi na ljude koji su skole zavrsili u onom, prijeratnom sistemu.
Poslijeratni sistem, i obrazovni i svaki drugi, naprosto ciljano unazadjuje sve progresivno i samomislece, a protazira poslusnost, nerazmisljanje, pripadnosti imbecilno glupim stvarima poput etnija, nacija i religija, i ni na koji nacin se ne trudi da od danasnje omladine stvori sposobne ljude za bilo sta. Osim za glasanje za kreatore sistema.
Nazalost, ali vec 15+ godina nas obrazovni sistem isporucuje bukvalno polupismene generacije, a u mnogim sferama i potpuno nepismene u svakom smislu.
Ono malo mladih koji nesto i znaju i nauce, to mogu zahvaliti iskljucivo roditeljima koji korijene vuku iz onog sistema i drzave, i koji su svjesni sta se i kako se radilo onda, a takodjer su svjesni sta se i kako se radi danas, pa svoju djecu usmjere u pravom pravcu.
Ovo ostalo, i mladje, generacije stasale kroz rat i nakon njega, a koje su danas takodjer roditelji, vecinom se vode "vrijednostima" poput poltronizma, nepotizma, prevare i trke za brzim parama, a sto je najcesce neki vid kriminala. Ono malo pametnijih odlucuju se na odlazak odavde, i to im je vjerovatno najbolji moguci zivotni potez koji ce ikada napraviti.
Ostali ostaju da se valjaju u ovoj kaljuzi, nesvjesni da sve moze daleko, daleko bolje. Ali, oni ne znaju ni sta je to bolje, a jos manje kako do toga doci i to kreirati.
To da smo bili cijenjeni kao radnici i strucnjaci van BIH je cinjenica, ali se, nazalost, u ogromnoj vecini slucajeva odnosi na ljude koji su skole zavrsili u onom, prijeratnom sistemu.
Poslijeratni sistem, i obrazovni i svaki drugi, naprosto ciljano unazadjuje sve progresivno i samomislece, a protazira poslusnost, nerazmisljanje, pripadnosti imbecilno glupim stvarima poput etnija, nacija i religija, i ni na koji nacin se ne trudi da od danasnje omladine stvori sposobne ljude za bilo sta. Osim za glasanje za kreatore sistema.
Nazalost, ali vec 15+ godina nas obrazovni sistem isporucuje bukvalno polupismene generacije, a u mnogim sferama i potpuno nepismene u svakom smislu.
Ono malo mladih koji nesto i znaju i nauce, to mogu zahvaliti iskljucivo roditeljima koji korijene vuku iz onog sistema i drzave, i koji su svjesni sta se i kako se radilo onda, a takodjer su svjesni sta se i kako se radi danas, pa svoju djecu usmjere u pravom pravcu.
Ovo ostalo, i mladje, generacije stasale kroz rat i nakon njega, a koje su danas takodjer roditelji, vecinom se vode "vrijednostima" poput poltronizma, nepotizma, prevare i trke za brzim parama, a sto je najcesce neki vid kriminala. Ono malo pametnijih odlucuju se na odlazak odavde, i to im je vjerovatno najbolji moguci zivotni potez koji ce ikada napraviti.
Ostali ostaju da se valjaju u ovoj kaljuzi, nesvjesni da sve moze daleko, daleko bolje. Ali, oni ne znaju ni sta je to bolje, a jos manje kako do toga doci i to kreirati.
Last edited by Dozer on 24/05/2019 09:41, edited 1 time in total.
-
kox
#1752 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Što se Indije tiče, oni su toliko veliki da ima svega, od trećerazredne jeftine radne snage do vrhunskih stručnjaka koji rade u reserach centrima najvećih svjetskih kompanija stacioniranim u Indiji . Ovaj njihov 'jeftini' kadar nama nije konkurencija jer uglavnom jesu nekvalitetni koliko su i jeftini. Medjutim, kada je prije desetak godina jedna domaca firma pokusala prodati svoj softver u Engleskoj dobili su odgovor da bi oni to rado kupili ali im je gomila drugih stvari vezana za Indiju i nisu znali kako bi to funkcionisalo ukoliko bi se odjednom tu ukljucila neka BH firma. Ukratko, nisu htjeli da prave probleme sa svojim postojećim vendorima koji su odreda iz Indije. Dakle imaju oni konje za trku itekako ali im u tom segmentu koji je i našim firmama eventualno interesantan cijena više nije prednost, ili bar ne velika.
A indijska dijaspora, iseljeništvo ili kako god ih već nazivali je posebna priča. U Australiji npr. strahovito mnogo polažu na obrazovanje, obično su medju najuspješnijim studentima i kasnije stručnjacima i vrlo su cijenjeni.
A indijska dijaspora, iseljeništvo ili kako god ih već nazivali je posebna priča. U Australiji npr. strahovito mnogo polažu na obrazovanje, obično su medju najuspješnijim studentima i kasnije stručnjacima i vrlo su cijenjeni.
- 512MB
#1753 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Indija (kao i US) je za k..ca, najbolji developeri dolaze iz evrope i kine.
95% engineers in India unfit for software development jobs: study
https://www.thehindubusinessline.com/in ... 652211.ece
95% engineers in India unfit for software development jobs: study
https://www.thehindubusinessline.com/in ... 652211.ece
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1754 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
baš sam to htio napisati da sam negdje pročitao
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
- duminjo
#1756 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Jebala vas indija
- delllboy79
#1757 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Dvije milje eura
- freelancerusk
#1759 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Sa dvoje djece 5000 KM 
- 512MB
#1760 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Duplo više neg u Njemačkoj
Duplo više neg u Njemačkoj
-
Xillenn
#1761 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Baš sam pričao o ovome sa drugom neki dan i dođosmo na neku sumu da je potrebno oko 900 KM da bi se imao ok život, a 500 da bi se preživilo kao samac.
Slažete li se?
Slažete li se?
- Russki
#1762 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Zajebavaš se ti ?Xillenn wrote:Baš sam pričao o ovome sa drugom neki dan i dođosmo na neku sumu da je potrebno oko 900 KM da bi se imao ok život, a 500 da bi se preživilo kao samac.
Slažete li se?
- lmo
- Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace
#1763 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
naravno da zajebava.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#1764 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Jest ali ako živi s materom i ocem koji rade ili imaju primanja kao u mene što je slučaj. Zaradim između 750 i 850, ali nemam nikakvih troškova pa meni može bit, sutra nedo Bog da ostanem sam ne bih imao šta jest 10 dana pred platu.Xillenn wrote:Baš sam pričao o ovome sa drugom neki dan i dođosmo na neku sumu da je potrebno oko 900 KM da bi se imao ok život, a 500 da bi se preživilo kao samac.
Slažete li se?
- Russki
#1765 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
500 bolan ne može biti dovoljno sve i da s njima živiš.Jimmy McNulty wrote:Jest ali ako živi s materom i ocem koji rade ili imaju primanja kao u mene što je slučaj. Zaradim između 750 i 850, ali nemam nikakvih troškova pa meni može bit, sutra nedo Bog da ostanem sam ne bih imao šta jest 10 dana pred platu.Xillenn wrote:Baš sam pričao o ovome sa drugom neki dan i dođosmo na neku sumu da je potrebno oko 900 KM da bi se imao ok život, a 500 da bi se preživilo kao samac.
Slažete li se?
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#1766 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Zavisi opet od insana do insana, ja od ponedjeljka nisam potrošio ni 5 maraka
neko je skroman, nekome je 50 maraka dnevno malo.
- Russki
#1767 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Doduše da, ima smisla. Ovisi nekako sve o osobi, ali eto, ne volim to, al ajmo generalizirati. Bukvalno nije dovoljno.Jimmy McNulty wrote:Zavisi opet od insana do insana, ja od ponedjeljka nisam potrošio ni 5 marakaneko je skroman, nekome je 50 maraka dnevno malo.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#1768 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ma kakvi...evo sve da od tih 500 ne moraš nijedan račun platit..opet imaš izlaske, neki ćeif, kafa, sok, cigare, farmerke, majica, patike, jakna, gorivo, slatkiš
hoćeš na bazen ode 20, hoćeš na izlet neki ode 50 itd...
- Russki
#1769 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Tako nekako.Jimmy McNulty wrote:Ma kakvi...evo sve da od tih 500 ne moraš nijedan račun platit..opet imaš izlaske, neki ćeif, kafa, sok, cigare, farmerke, majica, patike, jakna, gorivo, slatkišhoćeš na bazen ode 20, hoćeš na izlet neki ode 50 itd...
- lmo
- Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace
#1770 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
ma onaj ksilen je šaljivdžija.
potrošio si ti mnogo više od petka, ali tuđih paraa
pa se ne računa.
ne radi se o skromnosti nego o dobrom (kvalitetnom) životu, a petoba dnevno, taman.Jimmy McNulty wrote:Zavisi opet od insana do insana, ja od ponedjeljka nisam potrošio ni 5 marakaneko je skroman, nekome je 50 maraka dnevno malo.
potrošio si ti mnogo više od petka, ali tuđih paraa
-
Xillenn
#1771 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Zašto bih se zajebavao?Russki wrote:Zajebavaš se ti ?Xillenn wrote:Baš sam pričao o ovome sa drugom neki dan i dođosmo na neku sumu da je potrebno oko 900 KM da bi se imao ok život, a 500 da bi se preživilo kao samac.
Slažete li se?
Stan se može naći sa režijama 300 KM. U 200 KM se mogu ugurati obroci i preživi se.
Dodaj tome 400 KM, imaš članstvo za potrepštine i za tramvaj mjesečnu plus za hitni fond.
Zimi kada je hladno -> jakna i džemper a ne paliti grijanje. Izdržati i lagano. Izlasci, raja, koncerti? To svakako u Bosni treba zaboraviti, kad je sve katastrofa.
Ako misliš da se za 200KM ne može jesti ok, vjeruj mi da može. Ja sam par zadnjih mjeseci upoređivao cijene po marketima, pravio po uzusu na Američke sajtove "eat cheaply and healthy"-recepte. Za jednu sedmicu imaš 50KM da potrošiš. Možeš napraviti uz pomoć osnovnih začina, riže, mesa standardne kvalitete i hljeba odlične obroke. To ja radim.
Od povrća se isplati kupiti na kilo i pratiti mikronutritivne potrebe. Kad kažemo da je zdravo povrće, pa uzmemo salatu od 300 grama, to je bruku. Dovoljno je svako 2-3 dana pojesti jednu mrkvu i tijelu taman
Slatkiše, sokove, alkohol, cigare i slično zaboraviti.
Znači jaka samodisciplina i to je to. Za dodatnih 20KM se može i debljati na ovoj dijeti na pozitivan način, tako da ona članarina u teretani igra ulogu, a vožnje tramvajem su neograničene na mjesečnoj karti. Možete se tuširati u teretani. Bar ja tako radim, ne pamtim da sam se okupao kod kuće već par mjeseci.
Znam da je ovo sve netestiran plan, nisam se još odvojio od svojih pa ne mogu da potvrdim, ali mislim da stvarno ima smisla.
Evo ja sam računao koliki trošak sam svojim roditeljima mjesečno, izađe kirija 250, hrana 200, internet, struja, voda i ostalo oko 70 i to je to.
Fora je samo ne koristiti velike potrošače. Umjesto računara - laptop kojem se spusti potrošnja na 15-20W. Veš mašina kada je niskotarifna struja i tako dalje.
-
Hendrix
#1772 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
A mozes otici u sumu i zivjeti ko Bear Grills i ne trosit ni marke jelde? Ovo sto ti opisa gore je prezivljavanje...ljudi pisu o novcu za normalan zivot, i meni je strasno ako kontas da je ovaj tvoj rezim normala.Xillenn wrote:Zašto bih se zajebavao?Russki wrote:Zajebavaš se ti ?Xillenn wrote:Baš sam pričao o ovome sa drugom neki dan i dođosmo na neku sumu da je potrebno oko 900 KM da bi se imao ok život, a 500 da bi se preživilo kao samac.
Slažete li se?
Stan se može naći sa režijama 300 KM. U 200 KM se mogu ugurati obroci i preživi se.
Dodaj tome 400 KM, imaš članstvo za potrepštine i za tramvaj mjesečnu plus za hitni fond.
Zimi kada je hladno -> jakna i džemper a ne paliti grijanje. Izdržati i lagano. Izlasci, raja, koncerti? To svakako u Bosni treba zaboraviti, kad je sve katastrofa.
Ako misliš da se za 200KM ne može jesti ok, vjeruj mi da može. Ja sam par zadnjih mjeseci upoređivao cijene po marketima, pravio po uzusu na Američke sajtove "eat cheaply and healthy"-recepte. Za jednu sedmicu imaš 50KM da potrošiš. Možeš napraviti uz pomoć osnovnih začina, riže, mesa standardne kvalitete i hljeba odlične obroke. To ja radim.
Od povrća se isplati kupiti na kilo i pratiti mikronutritivne potrebe. Kad kažemo da je zdravo povrće, pa uzmemo salatu od 300 grama, to je bruku. Dovoljno je svako 2-3 dana pojesti jednu mrkvu i tijelu tamanA kalorije izbalansirati po fazi 20proteini%/30masnoće%/50ugljikohidrati% i zdravo tijelo.
Znači jaka samodisciplina i to je to. Za dodatnih 20KM se može i debljati na ovoj dijeti na pozitivan način, tako da ona članarina u teretani igra ulogu, a vožnje tramvajem su neograničene na mjesečnoj karti. Možete se tuširati u teretani. Bar ja tako radim, ne pamtim da sam se okupao kod kuće već par mjeseci.
Znam da je ovo sve netestiran plan, nisam se još odvojio od svojih pa ne mogu da potvrdim, ali mislim da stvarno ima smisla.
Evo ja sam računao koliki trošak sam svojim roditeljima mjesečno, izađe kirija 250, hrana 200, internet, struja, voda i ostalo oko 70 i to je to.
Fora je samo ne koristiti velike potrošače. Umjesto računara - laptop kojem se spusti potrošnja na 15-20W. Veš mašina kada je niskotarifna struja i tako dalje.
-
Zizi505
#1773 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Ma možda on može i izgurati ovaj režim dok je kod roditelja. Zanima me kakav bi mu plan bio da se oženi i dobije dijete ili blizance

- HAVANA
#1774 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Dok si ovo sve smislio i napisao mogao si dnevnicu zaraditi negdje.Xillenn wrote:Zašto bih se zajebavao?Russki wrote:Zajebavaš se ti ?Xillenn wrote:Baš sam pričao o ovome sa drugom neki dan i dođosmo na neku sumu da je potrebno oko 900 KM da bi se imao ok život, a 500 da bi se preživilo kao samac.
Slažete li se?
Od povrća se isplati kupiti na kilo i pratiti mikronutritivne potrebe. Kad kažemo da je zdravo povrće, pa uzmemo salatu od 300 grama, to je bruku. Dovoljno je svako 2-3 dana pojesti jednu mrkvu i tijelu tamanA kalorije izbalansirati po fazi 20proteini%/30masnoće%/50ugljikohidrati% i zdravo tijelo.
-
Guadalajara
#1775 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?
Nego ne rece kako pere ves je li na ruke ili u masini ? Kolika je ves masina potrosac ? Da li pali centrifugu ?HAVANA wrote: Dok si ovo sve smislio i napisao mogao si dnevnicu zaraditi negdje.
Kako susi ves...na striku ili susilici ?
Kako kuha rucak ? Jel na drvima ili plinu ili uglju?
Na sta se grije zimi ?
Mislim najvece troskove nekako je izignorisao kao da ne postoje..
Slatkise i sokove moze praviti od domaceg vocaSlatkiše, sokove, alkohol, cigare i slično zaboraviti.
alkohol isto...samo nek kazan kupi...
cigare...eno na Markalama/Otoci 12 KM pola kile duhana...dovoljno za pola mjeseca