Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
djugum wrote:
To o cemu ti pricas je zanemarljivo, jedini razlog zasto kod interkontinentalnih letova u jednom pravcu traje duze nego u drugom je jetstream.
Imam izvor na njemackom:
Fakat mi nije nešto stalo da budem u pravu ali mrsko mi obezvrjeđivanje logike. Fakat jeste da u Stockholmu i u Havani ne djeluje jednaka gravitaciona sila. Isto tako gravitaciona sila ne djeluje jednako na avion na 40,000 stopa kao na predmete na Zemljinoj površini. Nek ta razlika nije dramatična ali daje brat-bratu koji minut na prekookeanskim letovima.
Jet stream je druga stvar ali i jet stream nastaje zbog Zemljine rotacije (odnosno inercije atmosfere) iako to sad nema direktne veze sa ovim što ja govorim, držimo stvari odvojenima. Sve što velim je da letovi sa zapada na istok traju kraće zbog kombinacije faktora u koje spada i rotacija (u smislu razlika unutar ogromnog referentnog sustava).
insomnia78 wrote:
Inace su Alpe bas pokrivene signalom
Pogotovo na 10km visine
Nije iskljucena ni mogucnost terorizma
Mislis Strijela YU proizvodnje. Savrseno lako izvesti, popeti se gdje te niko ne vidi i opaliti,... ali nema logike jer je njemacki avion a to nije na meti terorista.
Meni je samo cudno sto nisu poslali SOS kada su naglo gubili brzinu - pa zato samo ostavljam mogucnost terorizma.
Ne mislim ja francuska vlada kaze da u ovom stupnju istrage ni jedan moguci uzrok, osim vremenskih prilika posto je bilo suncano i mirno, nije iskljucen
Sto se mene tice mala je vjerovatnoca da je avion oboren, postoje svjedoci koji su vidjeli "bijeli avion sa narandzastim prugama" kako leti na maloj visini
Evo ovdje se vidi kako su gubili visinu
Inace, oko 600 ljudi i 10 helikoptera danas je ucestvovalo u akciji
Veceras zandarmerija i vojska ostaju obezbjedjivati mjesto pada a sutra se nastavlja istraga i izvlacenje tjela
Gore mi je kada leti nisko nego sve turbulencije na visini.
Vrlo cesto dobije odredjenu visinu prije slijetanja koja ide skoro iznad krovova. Pa covjece da ti bilo sta iskrsne nemas vremena za dizanje dok si na vecoj visini iznad 10.000 m moguce padati i ponovo se dizati.
Zao mi je svijeta. Ne smijem ni zamisliti kakav uzas i strah su prozivjeli u avionu.
Nedavno sam imao let sa pomalo nezgodanin vibracijama nakon uzlijetanja. Kapetan se nakon toga javlja u fazonu Imali smo manjih problema, sve je ok. Yeah right!
germanwings je otkazao vise desetina letova unutar njemacke danas. ne zna se da li je u pitanju protest prema menadzmentu ili iz stvarne zabrinutosti zbog sigurnosti.
Postavlja se pitanje, Zasto nije pokusao sletiti na alternaciju tj u Marsej koji je jako blizu, zasto je nastavio ici istom putanjom prema planini? U slucaju otkaza motora avion moze letiti i postepeno smanjivati visinu jel kruzingom. Sta se desilo pa je naglo poceo padati ?
vade_mecum wrote:germanwings je otkazao vise desetina letova unutar njemacke danas. ne zna se da li je u pitanju protest prema menadzmentu ili iz stvarne zabrinutosti zbog sigurnosti.
Mozda imaju odredjenu sumnju zasto je avio pao, pa predostroznost. Samo bi im falilo da jos jedan zvekne, recimo onaj za Tuzlu
Koshpa wrote:Postavlja se pitanje, Zasto nije pokusao sletiti na alternaciju tj u Marsej koji je jako blizu, zasto je nastavio ici istom putanjom prema planini? U slucaju otkaza motora avion moze letiti i postepeno smanjivati visinu jel kruzingom. Sta se desilo pa je naglo poceo padati ?
vade_mecum wrote:germanwings je otkazao vise desetina letova unutar njemacke danas. ne zna se da li je u pitanju protest prema menadzmentu ili iz stvarne zabrinutosti zbog sigurnosti.
Mozda imaju odredjenu sumnju zasto je avio pao, pa predostroznost. Samo bi im falilo da jos jedan zvekne, recimo onaj za Tuzlu
za tuzlu je wizzair ali iz sarajeva ima köln/bonn, stuttgart i berlin
za tuzlu je wizzair ali iz sarajeva ima köln/bonn, stuttgart i berlin
otkazano je i par letova lufthanse :/
Hvala na korekciji.
Uvjeren sam da se radi o istim avionima slicnog godista
Koshpa wrote:Postavlja se pitanje, Zasto nije pokusao sletiti na alternaciju tj u Marsej koji je jako blizu, zasto je nastavio ici istom putanjom prema planini? U slucaju otkaza motora avion moze letiti i postepeno smanjivati visinu jel kruzingom. Sta se desilo pa je naglo poceo padati ?
Znacemo sutra
Agencija koja se bavi istragom nesrece najavila je obracanje javnosti sutra u 16:00
Nevezano za ovu najnoviju nesrecu, gledam na youtube Istragu povodom pada aviona u Meksiku u kojem su poginuli kljucni ljudi iz vlade i ne mogu vjerovati svojim ocima. Piloti koji su upravljali avionom nisu nikada isli u skolu za pilota??? Mozes mislit kakvi su kod njih mito i korupcija kad mozes lazirat pilotsku licensu i k tomu jos upravljati avion u kojem su ministri.
Znacemo sutra
Agencija koja se bavi istragom nesrece najavila je obracanje javnosti sutra u 16:00
Medien: Ähnlicher Zwischenfall im November?
Erst vor wenigen Tagen hatte der „Spiegel“ über einen Zwischenfall vom 5. November berichtet: Demnach hatte ein Bordcomputer einen Lufthansa-Airbus mit 109 Passagieren auf dem Weg von Bilbao nach München in einen steilen Sinkflug (1000 Meter pro Minute) gezwungen – ähnlich wie im Fall von 4U 9525! Der Grund: Sensoren waren vereist und hatten das Computersystem des Flugzeugs mit falschen Daten gefüttert. Minutenlang konnten die Piloten den Absturz mit eigenen Steuerimpulsen nicht stoppen. Erst durch Abschalten der Bordcomputer gelang es der Crew, das Flugzeug wieder unter Kontrolle zu bekommen.
Pitam se kako uvijek padnu na neko izolovano, nenaseljeno podrucje. Samo je pitanje vremena kada nece biti tako i kada ce se desiti jos veca tragedija.
Mjesto nesrece pruza se na oko 4 hektara nepristupacnog terena koji predstavlja opasnost za ekipe koje rade na istrazi i trazenju tijela Prema izjavama ljudi koji su danas isli tamo, pojedine dijelove su morali prelaziti cetveronoske
Trenutno je tamo 5 pripadnika zandarmerije koji su jos danas spusteni helikopterom, ocekuje se da ce im se ujutru pridruziti jos njih tridesetak koji ce raditi na osiguranju perimetra
Veceras je takodjer prema mjestu nesrece upucena specijalna jedinica alpinisticke zandarmerije koja ima za cilj pokusati naci i trasirati koliko toliko "normalan" put za sutrasnji dan i nastavak istrage