ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Locked
Drinski

#1751 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Drinski »

Thorgerson wrote:
Drinski wrote: pa oni i ne traze podrsku građana, od toga nema puno fajde, oni traze svoja prava.
Imat ce prava.

Jedino sto nece imati jest mogucnost da tuzakas drzavu dovjeka i trazis nesto sto te ne sleduje.
Nigdje na svijetu ne postoji sigurica posao, do kraja zivota da ga radis. Nigdje.

Zasto bi neko u javnom preduzecu ili ustanovi bio zabetoniran, a ovamo ti kod privatnika sutra mozes dobit otkaz, sutra ti firmu zatvori. Jel to normalno? Nije.

I ne mozemo se boriti da nam bude isto. Nema te drzave koja garantuje da ce neka firma dobro poslovati, kako to ne kontate? Toga nema ni u Norveskoj! Poslovat ces onako kako trziste diktira, koliko si sposoban. I tako i treba da bude. Ako si nesposoban, propast ces. Doce neko ko je sposoban. Jel to stranac, mozda jest, al opet hoces drzavu al bi da ne radis, da ti sve pada sa neba. E qurko.

Moramo se razbuditi. Zasukati rukave i raditi.

Drzava moze samo osigurati socijalu onome ko dobije otkaz, a to je vec druga prica. I to oni ne traze. Da to traze, ja bi odmah izasao na protest. Jok, ej oni traze da te ne moze otpustiti poslodavac. :-)
bez uvrede, ali ti komentarises propise a pravnik nisi.
e sad znam da ce biti i pravnika koji podrzavaju ovaj zakon, ali to oni ne cine iz pravnih već ili politickih ili interesnih razloga.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#1752 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by -LIBERO- »

IcedMFEarth wrote:Joj jesam sad sjeban, navijam za usvajanje zakona ali ne podnosim SDA i HDZ, šta sad da radim :D
Tjesi se, ko i ja, da ce zato naHebati na slijedecim izborima. Ovo je 80% njihovo glasacko tijelo. Donji su :skoljka:
baxul

#1753 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by baxul »

eo sindikalac na domu naroda ka'e da ne može kontrolisat 15000 ljudi napolju...
Thorgerson

#1754 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Thorgerson »

Jebote, pa meni je dovoljno da vidim ko podrzava zakon, da sad odem tamo i dignem SDA zastavu i sliku Novalica... A mrzim SDA iz dna duse.

Dakle,
Fahro i ekipa.
Telekom i
ostali uhljebi iz raznih ministarstava i cudesa
..

:-)
dezurni_ucenik

#1755 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by dezurni_ucenik »

:bih: :thumbup: za budzetlije. :bih:
goibos

#1756 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by goibos »

don vito wrote:
megaman4 wrote:Radnici prijete da će ući u zgradu Parlamenta FBiH.

:-) :(
Sta radi policija? Zasto ne poduzme odlucnu akciju protiv ovih budzetskih huligana koji zele unistavati imovinu svih gradjana? 8) Jos kad znamo da medju vandalima ima lica iz RS-a i HB-a sa kriminalnim ratnim dosijeima. :P
Policija je na budžetu ako nisi znao
don vito

#1757 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by don vito »

baxul wrote:eo sindikalac na domu naroda ka'e da ne može kontrolisat 15000 ljudi napolju...
Sad nema Fahre da policiju zaustavlja u obuzdavanju huligana 8)
Policijo, rastjeraj proteste
Better Man

#1758 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Better Man »

It_is_a_Leclerc wrote:Izlaskom na proteste sindikata i "sindikata" daje se podrška budžetskim štakorima koji oglođaše ovu državu do kosti. To treba vrlo jasno reći.
Jer - vjerujem da ovoj zemlji bolju budućnost žele američki ambasador, delegacija EU , britanski ambasador i sl. nego Ismet Bajramović, SDP-ov delegat koji je sve pod krinkom lažne borbe za radnike, vlastito dijete ugurao u Nikšićev kabinet. O onom nesretnom sindikalisti što je osuđen da je krao lim i željezo iz vlastite kompanije da i ne govorim.

Dakle, Zakon o radu treba biti usvojen i ja se nadam da će policija sutra, pa i silom osigurati održavanje sjednice Parlamenta bez incidenta. SDP i njihovi sindikati su imali četiri godine da kažu šta mogu.
Da i kad se usvoji onda će se tek poslodavci moći iživljavati na radnicima i otpuštai ih kako hoće i plaćati koliko žele. Zakon bi morao maksimalno zaštiti prrava radnika i to onih vrijednih. Kada poslodavac uposli novog radnika, istom bi se trebalo zabraniti da u određenom vremenskom periodu može otpustiti tog radnika izuzev njegove nesposobnosti ili teške povrede radne dužnosti, zabraniti iskorištavanje radnika da rade za praznike i slobodne dane i takve poslodavce najteže sankcionisati, zabraniti bilo kakvu mogučnost otpuštanja porodilja za vrijeme trudničkog i oštro sankcionisati one koji to urade i da ne nabrajam dalje. Jedna vrlo bitna stvar koja ne postoji u Zakonu, a morala bi biti osnovna odredba je to da se zabrani bilo kakvo zapošljavanje po stranačkoj liniji, rodbinskim vezama, mitom itd. i da se zapošljavaju isključivo ljudi od struke i koji su visoko kvalitetni i sposbni i da se ne može odbiti zaposlenje osobe, jer kao nema iskustva u toj oblasti. Niko se nije rodio naučen za određeni posao i bitno je da ima želju i volju da radi i da uči i da se dokaže. Glede kolektivnih ugovora za koje premijer kaže da su im omća oko vrata. Premijer bi valjda trebao da zna da su im ti kolektivni ugovori postali omća oko vrata onog trenutka kad su ih počeli nezakonito da krše, odnosno da se ne pridržavaju odredbi istog, što je rezultiralo tužbama. Ne mogu oni koji su opljačkali i ojadili ovu državu sprovoditi reforme. Njima je mjesto na doživotnoj robiji. A ti si očigledno plaćenik ove kriminalne vlasti čim je podržavaš. Oni bi da prave reforme preko leđa građana ove zemlje, a da pritom svoje nezaslužene benficije ne diraju, već ih još i povećaju.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#1759 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Slo Burner »

dezurni_ucenik wrote:
IcedMFEarth wrote:Joj jesam sad sjeban, navijam za usvajanje zakona ali ne podnosim SDA i HDZ, šta sad da radim :D
Ma navijaj za neusvajanje. Ako tako bude bilo, na MMf se treba zaboraviti. Pa sta mislis sto je SDA.ovcima toliko stalo da usvoje zakon ? Nema drugog nacina da se rupe zakrpe. Nakon toga, ide rasprodaja komplet drzave.

A ovi danas ujebi sto protestuju :lol: , zao mi ih je koliko su glupi.

Elem pobjeda kako god okrenes :D
saale

#1760 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by saale »

dezurni_ucenik wrote:Policija i dalje zaustavlja autobuse kod vogošćanske petlje. Inače, tu su stigli radnici Elektroprivrete HZHB, iz Republike Srpske, te iz mnogih drugih krajeva BiH. -

Vidi vidi budzetlija. Satro srbi hrvati i bosnjaci, a kad su guzice u pitanju onda su svi zajedno.
U JEDINSTVU JE SNAGA :lol:

Podrska budzetlijama u zahtjevima za skorasnji bankrot drzave i rasprodaju drzavne imovine. :bih: :bih:
To nesto na racun SDA,,pa SDA JE ZAKON I UPTILA U PROCEDURU?
It_is_a_Leclerc

#1761 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by It_is_a_Leclerc »

Pojačati policiju Specijalnom jedinicom FUP-a, pa bujrum probati ući... Ovo je država i parlament, a ne šuma, divljaci jedni, da se u nju upada kad ko hoće i misli da može... Ispendrečit lijepo, sa posebnim akcentom na ove iz RS-a što dolaze potpaljivati vatru, pa kud koji mili moji...
StupskaBitanga

#1762 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by StupskaBitanga »

Lijepo je citati da su i radnici iz RS krenuli ka Sarajevu
Letit ce ovi ko s grane Jos ce im se policija pridružiti
svjezi_ustipak

#1763 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by svjezi_ustipak »

Warashii wrote: Uslovi im losi? Nisu bajni ali daj nek se osvrnu oko sebe, kakvi su uslovi ostalima? Njima je "bajno" kako neki radnici zive.

hoce kralj da ukida naslijedje socijalizma na nacin da se izjednace vrijednosti rada visokokvalifikovane i nekvalifikovane radne snage. Mao bi vam pozavidio na ovakvim mjerama :D :D

schizofrenija totalna. fadila da nema trebalo ga je izmisliti da nam uveseli jeto :D
Thorgerson

#1764 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Thorgerson »

Drinski wrote:
Thorgerson wrote:
Drinski wrote: pa oni i ne traze podrsku građana, od toga nema puno fajde, oni traze svoja prava.
Imat ce prava.

Jedino sto nece imati jest mogucnost da tuzakas drzavu dovjeka i trazis nesto sto te ne sleduje.
Nigdje na svijetu ne postoji sigurica posao, do kraja zivota da ga radis. Nigdje.

Zasto bi neko u javnom preduzecu ili ustanovi bio zabetoniran, a ovamo ti kod privatnika sutra mozes dobit otkaz, sutra ti firmu zatvori. Jel to normalno? Nije.

I ne mozemo se boriti da nam bude isto. Nema te drzave koja garantuje da ce neka firma dobro poslovati, kako to ne kontate? Toga nema ni u Norveskoj! Poslovat ces onako kako trziste diktira, koliko si sposoban. I tako i treba da bude. Ako si nesposoban, propast ces. Doce neko ko je sposoban. Jel to stranac, mozda jest, al opet hoces drzavu al bi da ne radis, da ti sve pada sa neba. E qurko.

Drzava moze samo osigurati socijalu onome ko dobije otkaz, a to je vec druga prica. I to oni ne traze. Da to traze, ja bi odmah izasao na protest. Jok, ej oni traze da te ne moze otpustiti poslodavac. :-)
e sad znam da ce biti i pravnika koji podrzavaju ovaj zakon, ali to oni ne cine iz pravnih već ili politickih ili interesnih razloga.
Ne, nisam pravnik, istina. Ali isto tako znam citati, za razliku od pojedinih ljudi koji su tamo. Pa vjeruj mi 70% ljudi npr konta da se ukida ugovor na neodredjeno?

ja sam procitao citav zakon. Mislim ove bitne dijelove...zna se koji clan najvise boli. Kazem opet, zao mi je...ali snagu treba usmjeriti da vec sad se krene sa kreiranjem novih kolektivnih ugovora, treba se krenuti da se ugovori postuju, ne selektivno kao do sada. Nego da se Bajramovic ufati za glavu kad i moj gazda nesto prekrsi, pa da izadje odmah 10.000 ljudi... Da i ja i sve moje kolege, odmah izadjemo ako se nekome snizi plata u opstini i kantonu itd...ali to se moze desiti samo kada budemo isti pred zakonom. Sad nismo, i ne treba biti pravnik da se to zna.
made_in_sarajevo

#1765 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by made_in_sarajevo »

baxul wrote:eo sindikalac na domu naroda ka'e da ne može kontrolisat 15000 ljudi napolju...
on racunao cvijece,drvece,uposlenike novog hotela,zgrada njemacke i EU, uposlenike skenderije pa nagurao na 15 000? :lol: :lol:

gdje pise u zakonu da poslodavac moze otpustati kad hoce radnika,davati mu 50KM plate ako mu je cejf i slicno? koji clan zakona?

dosao i GRAS da traze nove pare i zaposljavanje jos 500 ljudi iz familije :lol: :mrgreen:
Last edited by made_in_sarajevo on 30/07/2015 13:20, edited 1 time in total.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1766 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by hrasno38 »

Thorgerson wrote:Jebote, pa meni je dovoljno da vidim ko podrzava zakon, da sad odem tamo i dignem SDA zastavu i sliku Novalica... A mrzim SDA iz dna duse.

Dakle,
Fahro i ekipa.
Telekom i
..

Yah tesko bi ti palo da dignes zastavu SDA.......
kolegione

#1767 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by kolegione »

Drinski wrote:
Thorgerson wrote:
Imat ce prava.

Super si ti to rekao sve, ali sutra kad budes imao 38 i tvoja metodologija rada i snage ne zadovoljava gazdine prohtjeve i neko od 28 moze bolje ti letis na ulicu bice ti krivo sto si ovako razmisljao a pritom jednu stvar da znas, ako je usvojen zakon ne znaci da ce budjetlije dobiti otkaze valencija je mnogo veca da ti letis na ulicu, oni ce dobiti MMF-ov novac nista se nece promjeniti za njih a ti ces biti u nepovoljnijem polozaju jel to tesko da shvatis ?
dezurni_ucenik

#1768 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by dezurni_ucenik »

Slo Burner wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Ma navijaj za neusvajanje. Ako tako bude bilo, na MMf se treba zaboraviti. Pa sta mislis sto je SDA.ovcima toliko stalo da usvoje zakon ? Nema drugog nacina da se rupe zakrpe. Nakon toga, ide rasprodaja komplet drzave.

A ovi danas ujebi sto protestuju :lol: , zao mi ih je koliko su glupi.

Elem pobjeda kako god okrenes :D
E, ono ,pobjeda nad pobjedama. Nemam sta drugo reci. :mrgreen:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1769 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by pici »

hrasno38 wrote:
Thorgerson wrote:Jebote, pa meni je dovoljno da vidim ko podrzava zakon, da sad odem tamo i dignem SDA zastavu i sliku Novalica... A mrzim SDA iz dna duse.

Dakle,
Fahro i ekipa.
Telekom i
..

:lol: :lol: :lol: :thumbup:

Image
don vito

#1770 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by don vito »

StupskaBitanga wrote:Lijepo je citati da su i radnici iz RS krenuli ka Sarajevu
Letit ce ovi ko s grane Jos ce im se policija pridružiti
Medju ovima iz RS, koliko je onih koji su pucali sa brda na Sarajevo? 8-)
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1771 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by hrasno38 »

It_is_a_Leclerc wrote:Pojačati policiju Specijalnom jedinicom FUP-a, pa bujrum probati ući... Ovo je država i parlament, a ne šuma, divljaci jedni, da se u nju upada kad ko hoće i misli da može... Ispendrečit lijepo, sa posebnim akcentom na ove iz RS-a što dolaze potpaljivati vatru, pa kud koji mili moji...
hehehehehe djesi pendrek efendija???? Znas u sumu se idu loviti zvijeri a ovi u parlamentu su gori od zvijeri i ne mozes ih pripitomiti nikako....sta preostaje??????
Thorgerson

#1772 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Thorgerson »

hrasno38 wrote:

Dakle,
Fahro i ekipa.
Telekom i
..

Pa obzirom da za njih nisam glasao, neces vjerovati - nikad. Da, bilo bi bi mi tesko. Ali eto...zbog onog malog sto je dosao iz ministarstva za socijalni rad da protestuje, ma vala digao bi je. :D
JThomas

#1773 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by JThomas »

i opet kao u prošlom februaru SDA ovo lagano okreće - mi vas vodimo u evropu, a oni ruše, pale i sprečavaju nas u tome.

a svi zajedno se pitaju k'o mi na forumu hoće l' ovo biti ili neće...
dezurni_ucenik

#1774 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by dezurni_ucenik »

Kako javlja reporter portala Klix.ba, specijalne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije u ovom trenutku su izašle iz zgrade i čuvaju ulaz.

Izrevoltirani usvajanjem dnevnog reda na kojem se nalazi Prijedlog zakon o radu, radnici su krenuli prema ogradi i pokušali ući u zgradu.

U zgradi je prisutan veliki broj pripadnika Federalne uprave policije. Parlamentom odzvanjaju uzvici radnika koji ispred zgrade uzvikuju "Lopovi, lopovi".

Predstavnik Sindikata kazao je okupljenim demonstrantima da mirno protestuju te da se delegatima daje 10 minuta da donesu odluku o zakonu u protivnom demonstranti ce mirno ući u Parlament.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sad im daju 10 minuta, prije sat bilo 15 :lol: :lol:
kolegione

#1775 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by kolegione »

Thorgerson wrote:
hrasno38 wrote:

Dakle,
Fahro i ekipa.
Telekom i
..

Pa obzirom da za njih nisam glasao, neces vjerovati - nikad. Da, bilo bi bi mi tesko. Ali eto...zbog onog malog sto je dosao iz ministarstva za socijalni rad da protestuje, ma vala digao bi je. :D
Sta mislis ko ga je tu zaposlio?
Locked